|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   EKO SVET - čistila
23.4.2011 16:39:10   
ZARA
EKO ČISTILA
Eko čiščenje pečice
Pisali smo o čiščenju kuhinje z naravnimi, doma narejenimi čistili, danes pa se bomo osredotočili na eko čiščenje pečice. Predstavljamo vam nekaj čistil in trikov, zaradi katerih bo vaša pečica sijoča in prijetnega vonja.
ČIŠČENJE PEČICE
Sestavine:

soda bikarbone
voda
naravno milo v tekoči obliki
Navodila:
Po pečici poškropite vodo in potresite sodo bikarbone. Pustite delovati čez noč, nato pa pa pečico pobrišite. Na stene pečice nanesite tekoče milo, zdrgnite in sperite.
PREPREČITE NASTAJANJA MAŠČOBNIH MADEŽEV
Gobo ali krpo pomočite v bel destiliran kis, podrgnite po vseh stenah pečice in maščobnih delcev ne bo.
PREŽENITE NEPRIJETNE VONJAVE
Po peki se neprijetnega vonja lahko znebite tako, da v vročo pečico postavite polovico sveže limone (postavite jo na pekač oz. primerno posodo).
MADEŽI MED PEKO
Če med peko umažete pečico, na madež nanesite pest soli. S tem boste preprečili neprijetne vonjave, nastala bo lahka zapečena skorja, ki jo boste zlahka odstranili, ko se bo pečica ohladila.
Sprej za odstranitev pesticidov s sadja in zelenjave
V oddaji Oprah show je Julia Roberts predstavila sprej za odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave, ki ga lahko sami naredimo doma. Uporabimo ga lahko za večino sadja in zelenjave. Toplo vam priporočamo, da operete tudi agrume in banane (preden jih olupite). 
SESTAVINE:

1 kozarec vode
1 kozarec belega alkoholnega kisa
1 čajna žlička sode bikarbone
NAVODILA:
Sestavine zmešajte in jih prelijte v stekleničko s sprejem. Sadje poškropite z vseh strani. Pustite delovati 5 do 10 minut, nato pa sadje operite pod tekočo vodo.
Za večje količine sadja pa tekočino nalijte v posodo in vanj položite sadje in zelenjavo.
Reševanje perila s soljo
Sol je ena izmed osnovnih sestavin eko čiščenja. Pisali smo že o trikih s kisom, danes pa vam bomo predstavili, kako lahko sol reši vaša oblačila in blago.
BELJENJE porumenelih oblačil
V vodi raztopite sol in sodo bikarbone (količina je odvisna od količine oblačil). V nastalo raztopino namočite porumenela oblačila za eno uro. Nato perilo normalno operite. 
SUŠENJE OBLAČIL V HLADNIH POGOJIH
Tudi v hladnem vremenu lahko zunaj sušimo perilo. V izplakovalni krog dodajte nekaj žličk soli in oblačila ne bodo zmrznila. Prav tako pa v slano vodo namočite vrv za obešanje perila.
ROBČKI
Pred pranjem robčke namočite v slano vodo, saj se boste tako lažje znebili madežev.
OHRANJANJE BARVE
Ko kupite nova oblačila, prvim trem pranjem dodajte 225ml soli. Tako se bodo barve na oblačilih ohranile dlje časa.
ODSTRANITEV MADEŽEV
Krvni madeži
Namočite oblačila v slano mrzlo vodo. Nato jih operite v  topli vodi in zatem še kuhajte, dokler voda ne zavre. Recept je primeren za bombaž in ostala naravna vlakna, ki prenesejo visoke temperature.
Maščobni madeži
Maščobne madeže je treba oprati čimprej. Če to ni mogoče, posujte madež s soljo, ki bo vpila maščobo. Ko pridete domov, zdrgnite madež z detergentom (izberite naravni proizvod) in nato oblačilo operite. 
Uporabi detergenta se lahko izognite, če zmešate eno merico soli in 4 merice alkohola in z mešanico zdrgnete madež, nato pa perilo operite.
Znojenje
Zmešajte 1 liter vroče vode in 4 jedilne žlice soli. Rahlo drgnite, dokler madež ne bo izginil.
Belo in rdeče vino
Raztegnite oblačilo čez posodo in madež posipajte s soljo. Čez madež previdno polijte vrelo vodo. Po potrebi postopek ponovite. Recept uporabite na materialih, ki zdržijo visoke temperature.
ČIŠČENJE LIKALNIKA
Tudi najbolj previdnim se včasih zgodi, da pri likanju kaj razstopijo in na likalniku nastane lepljiva snov, ki se jo težko znebiti. Rešitev je v soli. Na likalno mizo položite časopisni papir in ga posipajte s soljo. Vroč likalnik hitro zaženite čez sol in madež na likalniku bo izginil.
Reševanje oblačil s kisom 

Že velikokrat smo poudarili, da lahko kis uporabljamo kot čistilo. Tako prihranimo denar, se izognemo nepotrebnim kemikalijam, ki jih dobimo v kupljenih čistilih in pomagamo planetu. Preberite, kako se lahko znebimo madežev, vonjav in drugih neprijetnosti na oblačilih.
PORUMENELA OBLAČILA
Zmešajmo 12 enot vode in 1 enoto destiliranega belega kisa. Porumenela oblačila namočimo čez noč in jih naslednji dan operemo.
ODEJE
Volnene in bombažne odeje bodo mehkejše, če bomo dodali 500ml destiliranega belega kisa v pralni stroj med izplakovalnim ciklom.
SKRČENA VOLNENA OBLAČILA
Zmešajmo eno skodelico belega destiliranega kisa z dvema skodelicama vode. Z mešanico operimo volnena oblačila in pustimo da se namakajo še 25 minut. Mokra oblačila raztegnimo in jih sušimo na zraku.
BELJENJE ŠPORTNIH NOGAVIC
V loncu zmešajmo 225ml belega destiliranega kisa in 1.5 litra vode. Kuhajmo dokler ne zavre, nato mešanico zlijmo v lonec in vanjo namočimo bele športne nogavice. Čez noč se naj namakajo, naslednji dan pa jih operimo.
PLESNIV VONJ
Kadar se perilo ne posuši do konca, lahko dobi poseben plesniv vonj, ki se ga težko znebimo. Če pri ponovnem pranju dodamo 225ml belega destiliranega kisa, vonja ne bo več.
CIGARETNI VONJ
Cigaretnega vonja iz dragih in posebnih oblačil, ki jih ponavadi nesemo v čistilnico, se lahko znebimo tudi s kisom. Kopalno kad napolnimo z vročo vodo iz pipe in dodajte 275ml belega destiliranega kisa. Obleke obesimo nad kad. Po nekaj urah bo vonj izginil.
KRVNI MADEŽI
Krvne madeže je zelo težko odstraniti, zato je zelo pomembno, da jih to storimo čim prej. Če se lotimo čiščenja še preden se krvni madež strdi, polijmo nanj bel destiliran kis. Pustimo, da se namaka 5-10 minut, potem pa madež zdrgnemo z brisačo ali krpo. Ponovimo, če je potrebno, nato pa oblačilo takoj operemo.
MADEŽI OD DEODORANTOV IN ZNOJENJA
Madež zdrgnemo z nerazredčenim belim destiliranim kisom, nato pa perilo operemo z vročo vodo.
MAŠČOBNI MADEŽI
Maščobne madeže, ki so že nekaj časa na oblačilih posipajmo s soljo, ki bo vsrkala maščobo. Nato zmešajmo 1 merico soli in 4 merice kisa ter zdrgnimo madež. Kasneje oblačila operemo.
ČRNILO
Na oblačilo popijemo nekaj kapljic destiliranega kisa in pustimo, da se namaka nekaj minut. Zmešajte 2 merici kisa in 3 merice koruzne moke. Ko se zmes posuši, zdrgnimo madež.
MADEŽI OD HRANE IN KOZMETIKE
Madeži od vina, kečapa, barve za lase in razlličnih ličil so zelo trdovratni. Madeže na bombažnih oblačilih moramo obravnavati čimprej.  Madež zdrgnemo z nerazdrečenim destiliranim belim kisom in takoj operemo. Pri najbolj trdovratnih madežih uporabimo 250ml - 500ml kisa pri pralnem krogu.
MADEŽI OD PIVA, SOKOV, KAVE, ČAJA…
Krpo navlažimo z nerazredčenim belim kisom in popivnajmo madež. Nato oblačila operimo. Kadar so madeži trdovratni pustimo, da se oblačila namakajo čez noč v mešanici 3 meric destiliranega belega kisa in 1 merici mrzle vode. Potem oblačila operemo.

Eko pranje perila s kisom
Kis je odlična sestavina za pranje perila, odstranjevanje madežev in čiščenje. Pri pranju perila uporabljajte bel destiliran kis. Ne uporabljajte kisa in belila hkrati.
MEHČALEC IN ODSTRANJEVALEC SMETK TER OSTANKOV MILA
Dodajte 275ml destiliranega belega kisa v izplakovalni krog. Mešanica je:

Mehčalec - vaše perilo bo mehko, hkrati pa boste prihranili veliko denarja, saj vam ne bo treba kupovati dragih mehčalcev.
Antibakterijska tekočina - uničili boste bakterije, ki so ostale na oblačilih.
Odstranjevalec smetk in ostankov mila - dramatično boste zmanjšali  število smetk (”muck”) na oblačilih in se znebili ostankov mila.
BLEDENJE BARVE
Ne zapravljajte veliko denarja za draga belila in druge pripomočke. Vse kar morate narediti, je dodati 275ml belega destiliranega kisa v pralni stroj pri pralnem krogu.
PREPREČIMO OBARVANJE OBLAČIL
Ko kupite oblačila oz. blago  za katerega mislite, da se lahko obarva (oz. obarva druga oblačila), jih za 10-15 minut pomočite v nerazredčen destiliran bel kis. Kasneje perilo operite, lahko pa dodate  še 225ml destiliranega belega kisa v zadnji krog izplakovanja. S tem boste utrdili barvo.
NOVA OBLAČILA
Ko prvič perete nova oblačila v pralni krog dodajte 225ml belega destiliranega kisa.  Znebili se boste kemikalij, prahu in slabega vonja.
KOPALKE
Bel destiliran kis je odličen za ohranjanje barve na kopalkah. Za kakšno uro jih namočite v mešanico vode in destiliranega kisa. Barva ne bo zbledela tudi če se veliko kopate v bazenih.
HLAČNE NOGAVICE
Namočite hlačne nogavice v mešanico kisa in vode in jim s tem podaljšajte življenjsko dobo.



Pripravite si eko čistilo
Domača eko čistila se z lahkoto primerjajo s tistimi, ki jih kupimo v trgovini in so polna kemikalij in toksinov, ki se jih moramo izogibati.Uporabljajte cunje iz blaga. Nikoli ne čistite s papirnatimi brisačami, tudi če so razgradljive, saj te vsebujejo belila in toksine. Priporočamo, da uporabite stare rjuhe, brisače in obleke, ki jih ne boste več uporabljali. Operite jih enkrat na teden in nikoli več vam ne bo treba uporabljati papirnatih produktov.
Očistite kopalnico

Nekaj specifičnih čistil za kopalnico:
ČISTILO ZA LAHKO RIBANJE
Sestavine:
- skodelica sode bikarbone ali boraksa ali pralne sode
- skodelica rastlinskega mila
Zmešajte in uporabite za ribanje korita, banje, ploščic in stranišča. Splaknite z čisto vodo.
ČISTILO ZA STRANIŠČE
1.
Sestavine:
- skodelica boraksa
- 2 skodelice belega kisa
Potegnite vodo v stranišču in poškropite boraks, nato pa še kis. Pustite stati nekaj ur ali čez noč in šele potem zdrgnite stranišče.
2.
Sestavine:
- tekoče naravno rastlinsko milo
- soda bikarbone ali boraks
Zmešajte, poškropite po stranišču in podrgnite z metlico.
ČISTILO ZA BANJO, KORITO IN PLOŠČICE
Sestavine:
-190 gramov ali 2/3 skodelice sode bikarbone
- 110 ml ali ½ skodelice naravnega rastlinskega mila
- 2 žlici kisa
- 110 ml ali ½ skodelice vode
- nekaj kapljic eteričnega olja (priporočamo eterično olje čajevca)
Zmešajte sodo bikarbone in milo. Dodajte vodo, kis in eterično volje. Preden začnete čistilo uporabljati, pretresite steklenico. Dobro splaknite z vodo.

Čistila za pohištvo in usnje
OSNOVNO ČISTILO ZA LOŠČENJE
Ne vsebuje topil, ni drago in traja od 6 – 12 mesecev.
Sestavine:
- 75 ml olivnega olja ali jojobe
- 45 ml kokosovega olja
- 25 gramov čebeljega voska
- 25 gramov karnavbovega voska
- 120 ml destilirane vode.
Stopite voska in olja na srednji temperaturi. Mešanico odstranimo iz vroče plošče, dodamo vodo in zmešamo z ročnim mešalnikom, dokler ne postane kremasta.
Na bombažno cunjo namažemo kremo in jo vtremo v pohištvo.
ČISTILO IZ LIMONINEGA OLJA
Sestavine:
- 10 kapljic eteričnega limoninega olja
- 2 žlici limoninega soka
- nekaj kapljic olivnega olja ali jojobe
Zmešajte in pomočite cunjo v limonino mešanico. Po čiščenju pustite, da se posuši naravno.
ČISTILO ZA LESENO POHIŠTVO
To čistilo naredite vsakič sproti.
Sestavine:
- 1 limona
- 1 čajna žlica olivnega olja
- 1 čajna žlica vode
Iztisnite sok iz limone in ga zmešajte z oljem in vodo. Čistilo namažite na leseno povrišno, počakajte 5 minut in brišite s krpo, dokler se les ne sveti.

Čistila za avto
MILO ZA AVTO
Sestavine:
- 55ml ali ¼ skodelice tekočega naravnega rastlinskega mila
- vroča voda
Zmešajte sestavine in operite avto.
VOSEK
Sestavine:
- 225ml ali 1 skodelica lanenega olja
-  4 žlice karnavbovega voska
-  2 žlice čebeljega voska
- 115ml kisa ali 1/2 kisa
Zmešajte sestavine in počasi grejete na blagem ognju, dokler se ne raztopi.
Vzamite mehko bombažno krpo, rob pomočite v kis in s pripravljenim voskom zloščite avto.
KROMIRANE POVRŠINE
čistimo z kisom.
ODSTRANJEVANJE NALEPK
Namočite krpo v kis in jo položite na nalepko. Pustite, da se napaka nekaj minut, potem boste pa lahko
nalepko odstranili brez večjih težav.
Če je nalepka zelo trdovratna, s kisom malce podrgnite po nalepki in njeni bližnji okolici.
TEKOČINA PROTI ZMRZOVANJU OKEN
3 skodelice kisa zmešajte z 1 skodelico vode in dobro poškropite po oknu.
Tako kot vse recepte, smo tudi tega preverili in tudi ta deluje!



Naravna razkužila, belila
Razkužila so zelo pomembna za zmanjševanje bakterij na površinah.
RAZKUŽILA:
1.
Sestavine:
- 55 gramov ali ½ skodelice boraksa
- 4 litre vroče vode
Zmešajte in uporabite. Lahko dodate tudi kis.
2.
Sestavine:
- 2 žlici boraksa
- 55 ml ali ¼ skodelice limoninega soka
- 450 ml ali 2 skodelice vroče vode.
Združite boraks in limonin sok in ga zmešajte z vodo. Zlijte v razpršilec.
ANTIBAKTERIJSKI RAZPRŠILEC
Sestavine:
- sivkino eterično olje
- skodelica vode
Sivka vsebuje 50% linalola, ki ubija bakterije in viruse.
Skodelici vode dodajte 20 kapljic sivkinega eteričnega olja in poškropite v zrak, na mizo, pohištvo in kjerkoli običajno uporabljate razkužila.
NARAVNO BELILO
Sestavine:
- 4 literski vrč
- voda
- 225ml ali 1 skodelica naravnega rastlinskega mila
- 40 gramov ali 1/3 skodelice soli
- 60 gramov ali ½ skodelice sode bikarbone
- 225ml kisa
Vrč do polovice napolnite z vodo, dodajte rastlinsko milo in premešajte. Dodajte sol in sodo bikarbone in premešajte. Potem dodajte še kis in vrč do konca napolnite z vodo.


Naravni osvežilec zraka
OSVEŽILEC ZRAKA V RAZPRŠILU
Zmešajte bel destiliran kis in eterično olje po vašem okusu in uporabite 250-275ml plastenko z razpršilom.
RAZPRŠILEC ZA OČIŠČEVANJE ZRAKA
Zmešajte evkaliptusovo, limonino in timijanovo eterično olje in ga zmešajte z vodo. Nato poškropite sobe, ki so polne bakterij.
OSVEŽILEC ZRAKA V GELU
Sestavine:

220 ml vode
kozarec
1 paketek želatine
1/8 čajne žličke vodke (uporabite lahko tudi drug alkohol, podobne sestave)
1/2 čajne žličke eteričnega olja
Potek:
Zavrite 110ml vode in raztopite želatino. Primešajte ostalih 110 ml hladne vode. Dodajte alkohol in eterično olje in mešajte dokler ni dobro premešano. Mešanico razdelite v kozarce po vaši izbiri. Gela ne postavljajte na tople površine, ker bo postal tekoč (v tem primeru ga za nekaj ur postavite v hladilnik).

LIMONIN RAZPRŠILEC
Sodo bikarbone raztopite v dveh kozarcih (450ml) vroče vode. Dodajte limonin sok in prelijte v plastenko. Poškropite prostore.

SIVKINA AROMOTERAPIJA
Sivka vsebuje estre in aldehide, ki pomagajo regulirati vaše razpoloženje. Zeliščarji jih pogosto uporabljajo za zdravljenje depresije. Nekaj kapljic v uparjalniku ali na žarnici bo izboljšalo vaše razpoloženje.


Eko čiščenje z naravnimi čistili
Enostavno, zdravo, poceni in okolju prijazno!
Na policah naših trgovin je moč opaziti ogromno različnih čistil, ki obljubljajo “čistilne čudeže”. Večina pa jih vsebuje kemikalije in toksine, ki škodujejo našemu zdravju in okolju. Veliko ljudi ima zaradi njih probleme s kožo in dihanjem. Skoraj vsa čistila (voske) za tla in pohištvo, ki jih najdemo v trgovinah, vsebujejo nevrotoksična topila, ki lahko povzročajo glavobole, razdražljivost pa tudi druge zdravstvene težave, zato se jim je priporočljivo popolnoma izogniti. Uporabljamo veliko različnih čistil, ki niso le zelo škodljiva, pač pa tudi zelo draga in nepotrebna. Izjemno učinkovita čistila lahko naredimo sami, v zelo kratkem času, zanje bomo pa porabili zelo malo denarja. Družini, sebi in našemu prelepemu planetu bomo naredili veliko uslugo!
Večino osnovnih sestavin, ki jih potrebujemo za eko čistila, najdemo v naših kuhinjah!
Že kisom, belim kisom, limonami, sodo bikarbono, olivnim oljem in soljo lahko nardimo našo hišo čisto in zdravo.

Zelo uporabni so tudi čebelji vosek, boraks in eterična olja.
Predstavili vam bomo osnovne sestavine in recepte za vse sobe, pohištvo in aparate, ki jih imate v hiši.

Čistila za steklo
ČISTILO ZA STEKLO
Sestavine:
- 55ml ali ¼ skodelice belega kisa
- 1 žlica koruznega škroba
- 1.2 litra tople vode

Zmešajte sestavine in čistilo z gobico dodajajte na steklo. Lahko uporabite tudi razpršilec. Pobrišite z starim časopisnim papirjem, dokler se ne sveti.

ČISTILO ZA OGLEDALO
Sestavine:
- 355ml ali 1 ½ skodelice kisa
- 110ml ali ½ skodelice vode
- 8 kapljic eteričnega olja iz citrusov

Zmešajte vse sestavine in jih zlijte v plastenko z razpršilcem. Poškropite ogledalo in ga obrišite z suho cunjo ali brisačo.
ČISTILO ZA OKNA
Sestavine:
- 1/3 žlice naravnega rastlinskega mila
- 3 žlice belega kisa
- 450ml ali 2 skodelice vode

Zmešajte sestavine in poškropite po oknih. Osušite s časopisnim papirjem ali na način, ki ste ga že od prej vajeni.

Naravna čistila v kuhinji
NARAVNO TEKOČE ČISTILO ZA POSODO
Sestavine:
- 30 gramov koščkov mila (naravnega rastlinskega)
- 450 gramov vroče vode
- 55 gramov glicerina
- ½ čajne žličke limoninega eteričnega olja
Zmešajte vodo in koščke mila, dokler se milo popolnoma ne razgradi. Ko je voda mlačna, primešajte glicerin in eterično olje in pustite, da se ohladi. Nastal bo rahel gel, ki ga razdrobite z vilico. Mešanico nalijte v steklenico z ozkim vratom.
NARAVEN IN AROMATIČEN DETERGENT ZA PRALNI STROJ
Sestavine:
- 110 g ali ½ skodelice naravnega mila
. 110 ml ali ½ skodelice vode
- 1 čajna žlička svežega soka limone
- 3 kapljice ekstrakta čajevca
- 55 ml ali ¼ skodelice kisa
- soda bikarbone
Zmešajte vse sestavine razen sode bikarbone. Shranite v plastenko, ki jo lahko stisnete. Uporabite eno žlico v prvem ciklu. Posujte sodo bikarbono čez umazano posodo na dnu pralnega stroja za pospešitev čistile moči.
VSE NAMENSKO ČISTILO PROTI MAŠČOBI
Sestavine:

½ čajne žlice pralne sode
½ čajne žlice naravnega tekočega mila
3 žlice kisa
450 ml ali 2 skodelice vroče vode
Zmešajte v razpršilcu in uporabite.

Vsenamensko eko čistilo
Za hitro čiščenje zmešajte sol in kis. Lahko pa tud potreset_e sodo bikarbone na vlažno kuhinjsko gobo in s tem očistite kuhinjske in kopalniške površine.

ČISTILO
Sestavine:

1 žlica boraksa
55 ml (1/4 skodelice) kisa
900 ml (2 skodelici) vroče vode
Premešajte. Po želji lahko dodate kapljico tekočega rastlinskega mila. Čistilo lahko seveda porabite povsod po hiši.

UNIVERZALNO ČISTILO
Sestavine:

3 žlice kisa
½ čajne žlice sode bikarbone
450 ml (2 skodelici) vroče vode
100 ml (1/2 skodelice) tekočega rastlinskega mila
Vse zmešaš, sodo dodaš na koncu, da se ne peni preveč.
Po želji dodaš še eterično olje za lepši vonj.

Čistila za tla
VSESTRANSKO ČISTILO ZA TLA
Sestavine:
- 100ml ali ½ skodelice belega kisa
- 4 litre vroče vode
Premešajmo. Uporabimo na lesenih tleh, linoleju, ploščicah…

Glavne sestavine eko čiščenja
SODA BIKARBONA

uporabljamo jo pri peki, hkrati pa je odlično netoksično čistilo
odlična je pri odstranjevanju madežev
primerna tudi za čiščenje ponev, loncev in kuhinjskih korit
nevtralizira kislino, zmehča blago
učinkovita je pri čiščenju in loščenju izdelkov iz aluminija in kroma,
nakita, plastike, porcelana, srebra, pločevine in nerjavečega jekla
učinkovita za beljenje zob
skupaj z limono se uporablja za odganjanje mravelj

ČEBELJI VOSEK

leta in leta so ga uporabljali pri loščenju lesa, saj da pohištvu lesk in ga hkrati ščiti
uprabljamo ga lahko kot mazivo za predale in omare
je vnetljiv, zato je pomembno, da se pri taljenju držimo enostavnih postopkov. Ne smemo ga pregreti, zato je priporočljivo, da damo kozico z voskom v večjo posodo, napolnjeno z vodo. Nikoli ne položimo kozice z voskom na ogenj. Vosek se stopi pri 63-65 stopinjah celziji. Ne smemo pustiti, dazačne vreti, saj se lahko vname. V primeru, da se vname, nanj samo položimo vlažno krpo ali pesek, nikoli ne gasimo z vodo. Do takih situacij skoraj nikoli ne pride, če le upoštevamo navodila.
talimo ga v nerjavečih posodah
BORAKS ( Merkur Rožna dolina)

najdemo v naravi in se topi v vodi
je alt_ernativa belilu
zavira rast plesni
pospeši čistilno moč mil in detergentov
odstranja madeže
v kombinaciji s sladkorjem ga uporabljajo za odganjanje ščurkov-razmerje 1:1
čisti, omehča vodo, razkuži in da svežino vašim oblačilom
KIS-bel alkoholni kis

vsebuje približno 5% ocetne kisline
je blaga kislina, ki je znana po svojih dezinfekcijskih lastnostih
primeren je za odstranitev mastnih madežev in je odličen mehčalec za vodo
raztopi maščobo, odstrani sledi mila, odstrani plesen, lošči nekatere kovine in dezodorira
čisti kamne in opeke in je glavna sestavina nekaterih organskih čistil za preproge
običajno ga uporabljamo v kombinacijo z vodo
uporabimo lahko tudi bel kis
SOL

najbolj vsestranska sestavina pri eko čiščenju
je brusilo in belilo
v kombinaciji z kisom in moko je odlično čistilo
PRALNA SODA

mineral, ki očisti najbolj trdovratno maščobo (žare, pečice in pekače)
z njo čistimo ploščice, stene, korita in kopalne kadi
uporabimo jo lahko tudi namesto pralnih detergentov
med uporabo VEDNO uporabimo rokavice, saj lahko draži kožo, je zelo agresivna
ne uporabljamo jo na stvareh iz aluminija  
LIMONIN SOK

vsebuje citronsko kislino
odličen je pri čiščenju stekla in odstranjevanju madežev iz aluminija in porcelana
odstranjuje maščobo, znoj in nekatere druge madeže iz oblačil
uspešen je pri odstranjevanju vodnega kamna in milnih madežev
podobne učinke ima tudi limeta

Limono prerežite na pol in na eno stran potresite sodo bikarbone, nato jo uporabite za pranje posode, čiščenje površin in odstranjevanje madežev.

OLIVNO OLJE
je odlično je za vlaženje in negovanje usnjenega pohištva

KORUZNI ŠKROB

za čiščenje oken
za loščenje pohištva
vpije maščobo

RASTLINSKA MILA
Uporabite rastlinska mila (v trdnem ali tekočem stanju), ki ne vsebujejo barvil, ne vsebujejo petroleja in so biološko razgradljiva. Najbolj primerna in nežna so mila iz olivnega olja.

ETERIČNA OLJA
Opozorilo: Nosečnice, sladkorni bolniki in ljudje z drugimi bolezenskimi stanji, naj o uporabi eteričnih olj posvetujejo z zdravnikom. Shranjujte jih stran od otrok in živali.
Eterična olja dodajamo čistilom zaradi njihove arome. Prav tako so zelo dobri pri razkuževanju.
Evkaliptusovo olje uporabljamo za odstranjevanje maščobe na ogledalih in pultih. Je antibakterijsko, antivirusno, in koristno imunskemu sistemu. Za odstranjevanje maščobe so primerni tudi sivkino, limonino, pomarančno eterično olje ter olje Avstraljskega čajevca.
Sivkino eterično olje ima odlične čistilne lastnosti, je antibakterijsko in spodbudi imunski sistem. Zelo malo ljudi je na sivko alergično, zato ga priporočamo vsem, ki so bolj občutljivi na vsa olja in čistila.
Limonino eterično olje je prav tako antibakterijsko in ima veliko čistilnih lastnosti.
Je antiseptik in odlično mazilo za pohištvo.
Jasminovo eterično olje je odlično čistilo in belilo. Odstranjuje plesen.
Timijanovo eterično olje je antibakterijsko, dobro za imunski sistem. Vedno bolj postaja popularen kot razkužilo.

ZELIŠČA
Ob uporabi zelišč pri čistilih, ne bo vaša hiša samo čista in dišeča, ampak boste deležni tudi aromaterapije. Zavrite vodo in nato eno žlico zelišča dodajte eni skodelici vode ter počakajte 10 minut. Pripravek naj stoji eno uro. Potem ga prelijte v kozarec in ga dodajte poljubnim eko čistilom. Rok trajanja je približno dva tedna.
Baktericidna zelišča so lovor, rožmarin, šetraj, timijan, čajno drevo, evkaliptus, origano in pačuli.
Antiseptična zelišča so bazilika, klinčki, žajbelj, melisa, mentol, krvomočnica in vsi baktericidi.
Razkuževalna zelišča s bazilika, krvomočnica, kamilica, evkaliptus, sivka in timijan.
Fungicidi so kamilica, limona, mentol, rožmarin, timijan, čajevec in šetraj.
Pred insekti pa se boste najbolje bojevali z baziliko, lovorjem, kamilico, timijanom, rožmarinom, mentolom, sivko, koriandrom in vratičem.
5 kapljic citronelinega olja dodaj v skodelico vode in s tem poprši kožo. Žuželke se ne bodo niti priobližale.



















 
 
 
 
 
 

< Sporočilo je popravil Shorty RR -- 25.4.2011 15:53:57 >


_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: EKO SVET - čistila
23.4.2011 21:16:12   
KT
Zara najlepša hvala, dragoceno in neprecenljivo!

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
25.4.2011 20:47:17   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu KT)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: EKO SVET - čistila
22.1.2012 14:10:14   
nimsaj
zara, prav vesela sem da sem tole našla....zelo uporabno.

Super.

Ciao.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 4
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?