|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 11:02:26   
Jesse
Pozdravljene!

Ali ima katera izkušnje z epiduralno, ali morda pozna katero, ki jo je imela? Kako je s tem? Prosim za nasvet, ker ne vem kako se naj odločim!

Do poroda še dva meseca!!user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 11:10:58   
rija
Ja. Brez vprašanja.

(odgovor članu Jesse)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 11:16:57   
Anonimen
Jaz sem jo imela in mi ni žal in jo bom, ko bom v drugo noseča tudi vzela.

(odgovor članu Jesse)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 11:17:36   
Kalina
Nisem imela. K sreci sem imela lahek porod. 

_____________________________

...potem so mi jo otrplo in jokajočo položili v naročje.
Prvič sem jo stisnila k sebi in jo poljubila.
Instinktivno se je umirila in me popolnoma zasužnjila s svojim laskanjem moji moči.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 11:22:32   
NinKa
Jaz sem jo imela....imela sem dolg porod, ker sem se počasi odpirala, vem kako boli.....in pravzaprav niti nočem vedeti kako je brez nje. Imela sem jo pa v PO.

Jaz ti priporočam JA, ker ti ne bo žal. Cel porod lahko dojemaš kot nekaj lepega, edinstvenega, brez pretiranih bolečin. Jaz se spomnim vseh malenkosti od EA naprej....pred tem pa vem da je samo bolelo.


(odgovor članu Jesse)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 11:30:18   
Anonimen
Ena moja kolegica je imela stranske učinke, ker jo je blazno bolel križ po porodu in je morala obiskat kiropraktika.

(odgovor članu NinKa)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 11:31:13   
rija
.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 11:42:23   
ronja
Moja prijateljica jo je imela in pravi, da ne bi šla rodit brez nje, ampak ona itak zelo slabo prenaša bolečino.

Jaz je ne bom imela, rajši bi probala kak bolj naraven način, vsaj prvič, potem bom pa videla, če ne bo znosno, bom razmislila za drugič... Ampak zaenkrat ne bi, si mislim, če je toliko žensk pred mano rodilo brez tega, zakaj potem meni ne bi ratalo. Poroda me tudi ni strah, poizkušala bom ostati fit, delala bom razne tiste vaje za presredek in trenirala noge za kak drug položaj, pa upam, da bo vse šlo hitro po naravni poti, to si od nekdaj želim.

Jaz sem imela anastezijo sp. dela telesa, ko so mi operirali stegnenico in res nič ne čutiš bolečine, samo kak pritisk in to, ni pravega občutka, ampak za porod bi rajši čutila vse, glede na to, da le ni tako gorzno, kot če ti nogo odprejo, pa ene par šraufov zašrafuajo v kost... po tem tudi nekaj časa nisem mogla premikat nog in ne moreš takoj na wc,... Vem, da to verjetno ni ista anastezija, ampak delujejo pa vse dokaj podobno... Rajši bi naravno...

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 11:47:23   
Tracy
Nisem je imela v prvo in je ne bom imela v drugo. Ne vem. Sem imela kratek (5 uruser posted image ) porod, pa se mi ni zdelo da bi jo rabila.
lp

_____________________________

Če ste sklenili da nekaj zmorete, potem imate zagotovo prav.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 11:53:25   
tatam
Se strinjam z Ronjo,da je najboljše naravno!
Tudi sama imam dokaj nizki prag bolečine.Pa je bil prvi porod katastrofa-popadki 12 ur,zadnje 4 ure eden za drugim,ker je bil otrok prevelik-4410 g in 55 cm in se ni spuščal...Ko so vidli,da sem na robu svojih moči sta se mi dve vrgli na trebuh in se je le rodila.Drugi porod je bil malce lažji...Sedaj sem tretjič user posted image  pa sploh ne razmišljam o EA!
Sem jo pa mela ob drugi priliki-ena operacija in moram povedat,da česa bolj neprijetnega še nisem doživela!!!!!

(odgovor članu Tracy)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 12:02:03   
Vilma
Mislim, da pa je vendarle malce razlik emd epiduralno analgezijo in splošno anastezijo, ki jo ponavadi dobiš pri operaciji.

Imela sem kar nekaj operacij (pruh, laproskopija, konizacija) in vsakič mi je bilo po tem hudiču (anasteziji) tako slabo, da ni za povedat!
Predvidevam, da ti pri epiduralni analgeziji ni tako slabo kot pri anesteziji user posted image  

(odgovor članu tatam)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 12:17:25   
ronja
Vilma, saj pravim, da so mogoče anastezije različne, ampak jaz med obema operacijama stegnenice nisem dobila splošne anastezije, si je nisem želela, pa tudi anasteziologi so vedno zelo veseli pri klasičnih operacijah, če kateri le hoče imet samo to ala epiduralno, ker je precej manj tvegana od splošne. Res pa je, da vse slišiš, vidiš in si čisto priseben med operacijo, meni je bilo to všeč, nekaterim pa ni.

Pri tej anasteziji ti dajo injekcijo v hrbtenični kanal - sicer samo enkrat (no, meni so jo ta prvič 9x, ker je bila anasteziologinja iskala kanal in ga ni takoj zadela  - je bila že cel dan na šihtu in brez malice in so se ji malo roke tresle, ampak ni bilo hudega, čeprav nekateri pravijo, da je to grozno - meni se ni zdelo, res pa je,d a sem z zlomljeno nogo brez kakršniholi analgetikov čakala celo noč... tako da se mi je zdelo, da sem v nebesih, samo da se nekaj začne delat na meni, hehe:) Pri porodu imaš baje skoz iglo v hrbtu, pa ti dozirajo po potrebi, ne? Tu ni tak, tu naredijo tako, da nič ne čutiš toliko kot traja operacija pa še malo zraven za rezervo, če bi se kaj zakompliciralo. Sicer se mi zdi, pa da je zelo podobna stvar!


(odgovor članu Vilma)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 12:19:14   
ronja
Splošno anastezijo so mi dali pa ko sem imela zlomljeno roko in meni je bila super, so mi dali ravno prav, da sem se začela zavedat, ko mi je mavčar dajal gor gips, pred tem sem imela pa krasne sanje, vse v barvah in spiralah, sem rekla, da zdaj mi je pa jasno, zakaj se đankiji fiksajo... Ker je res tako lepo!!! Tako da - tudi splošne anastezije so različne:) Po njej sem šla na bus in sem bila čisto ok, samo malo matasta.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 12:19:59   
rija
Res, da smo ljudje različni, ampak jaz sem bila po EA kot nova. Nobenih bolečin, nič o čemer pišete. Edino drugi dan sem na otip pri tuširanju čutila, kje je bilo mesto vboda in to je to.

(odgovor članu Vilma)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 12:24:32   
Naja31
Jaz jo v prvo nisem imela. Ker nisem verjela, da je lahko tako grozno.
Ampak zdaj vem kako zelo grozno je lahko in v drugo grem rodit samo z EA. Pa imam visok prag bolečnin, nisem mevža, sploh ne. Ampak otrok je bil prevelik, ni se spustil v porodni kanal, potem sta se dve babci vrgli na trebuh in je šel ven.

Poleg tega, me je sam porod tok izmučil, da sem se počutila,kot da me je vlak povozil, vsaka kost v telesu me je bolela. Je kar nekaj časa trajalo, da sem k sebi prišla. Ampak potem so se začele neprespane noči, kar je druga zgodba.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 12:25:39   
urška76
Jest sem ZA. Sem jo imela v prve, samo se je končalo s CR, tako da zdej nimam šans zanjo. Ti pa priporpočam, da greš v porodnišnico na predavanje o EA in se potem sama na podlagi + in - sama odločiš kaj tebi najbolj ustreza.

(odgovor članu Jesse)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 12:30:46   
najina pikica*
jst jo nisem imela v prvo in mislm,da se nebi tut v drugo odločila zanjo....stvar odločitve posamezmice...
imela jo je pa moja sestrična,vendar se ji je porod zakompliciral,tako da so ji dozo pri epi. povečal in naredili carski rez...

(odgovor članu Jesse)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 12:32:35   
MarijaPo
Meni je bila EA super in nobenih posledic nisem imela, 3 ure po porodu sem ze hodila.  Bolecine je ful zmanjsala, ko so mi jo vstavili ni bilo nic neprijetno.

Vsekakor sem zagovornica EA!

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 12:33:32   
draja
Ronja, ti si imela pri operaciji noge spinalno analgezijo in ne epiduralne. Razlika med obema je, da dajo spinalno samo enkratno dozo in globlje v kanal kot epiduralno, medtem ko dajo epiduralno samo v nek vmesni prostor in jo postopno dodajajo. Kasnejši učinki so po spinalni neprimerno hujši kot pri epiduralni. To je lepo opisano v knjigi Nosečnost - odgovori na vsa vprašanja o nosečnosti.

Jaz bom verjetno imela epiduralno, saj nikoli nisem bila nek heroj v prenašanju bolečin, predvsem pa zato, ker me skrbi, da bi po morebitnem dolgem in bolečem porodu odpovedala v ključnih trenutkih, ko bo treba potiskati. To se namreč rado zgodi, in potem ti skačejo po trebuhu in vlečejo otročička z vakuumom ven. So pa seveda plusi in minusi za EA in proti EA, tako da je res najbolje, da se vsak zase odloči.

Bi bilo pa vseeno fajn slišati še mnenje kakšne mamice, ki jo je imela, da izvemo iz prve roke.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 12:53:49   
JurijV
Je nisem imela, vendar bi jo morala imeti!! Porod je bil sicer kratek, vendar toliko bolj boleč. Definitivno vzemi EA!

(odgovor članu Jesse)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 13:11:52   
mika
Jest sem ZA. Sem jo imela v prve, samo se je končalo s CR, tako da zdej nimam šans zanjo.

urška zakaj nimaš šanse za ea. moja sestrična je prvič imela carski rez, dobila je spinalno analgezijo in je bila pri porodu budna. drugič je rodila po naravni poti z epiduralno  analgezijo. no, rodila je na hrvaškem v varaždinu in oni delajo carski rez s spinalno analgezijo, vakuumski porod pa je prepovedan.

jaz sem tudi rodila z ea. zaradi poroda oz. popadkov pred ea sem bila čist šokirana. ko so mi pa vstavili kateter, pa sem bila popolnoma sproščena. pri porodnicah so samo izkušeni anastezisti in se nihče ne uči na njih, da bi te 9x pikali kot je ena pisala pred mano.
na tvojem mestu bi šla na razgovor, ker jo lahko odkloniš, če se ti ne bi zdelo tako grozno ali pa da bi rodila po hitrem postopku. lahko pa da bodo bolečine neznosne in če ne boš šla na razgovor ti ea ne bodod dali, ker te jemljejo kot 'nerazsodno'.

(odgovor članu urška76)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 13:15:21   
dskubin
Absolutno ZA. Sem jo imela v prvo in jo bom tudi sedaj, če se bo le dalo. Brez posledic, sem pa res imela najnižjo možno dozo in sem po vstavitvi katetra že v uri in pol rodila. Prej pa sem 10 ur trpela kar hude popadke, ki jih niti nisem predihavala, ker mi je babica rekla, da se ne odpiram in me itqak še ne boli. Pa sem stisnila zobe, češ, kaj šele bo. Pa je potem šlo samo še na bolje. Po vstavitvi katetra EA pa sem samo še uživala zadnje trenutke poroda. Imela sem majhno dozo in sem popolnoma vse čutila, samo tista neznosna bolečina izgine.

(odgovor članu JurijV)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 13:45:15   
Andra
Ja, prvič sem rodila brez in je bilo hudičevo hudo in me je bolelo do emena... za drugič sem se odločila, da bom rodila z EA, vendar sem bila precej razočarana, saj ti jo vstavijo, šele "ko izpolniš vse pogoje" (da si dovolj odprta, stanšan maternični vrat...), to je pa že tako daleč, da se mi potem niti ni več splačalo, da vzamem EA. Odločila sem se za injekcijo proti bolečinam in sem rodila v 45 minutah. Bolečine gor ali dol, hitro sem bila rešena in že v porodni sobi sem vstala in šla na WC... Po porodu sem se počutila odlično.
Moje mnenje: res zmanjša bolečine, ampak podaljša porod.

(odgovor članu dskubin)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 13:48:57   
FruityTango
Ea ima pozitivne lahko pa tudi negativne stvari.
Najboje da si prebereš nekaj člankov (te literature je na internetu ogromno) in se pozanimaš o morebitnih posledicah.
Sama sem pri prvem porodu imela EA, pri drugem bom rodila brez. Zakaj? Ker sem bila ena izmed ? (ne vem kolikih) z neprijetnimi stranskimi učinki in posledicami.
Odločitev je pa odvisna od vsakega posameznika.
Tiste, ki imajo kolikor toliko visok prag bolečine, naj se EA rajši izognijo.

(odgovor članu dskubin)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Epiduralna - JA ali NE?
7.11.2006 13:56:12   
Anonimen
Kot je predhodnica napisala. Jaz sem imela že več kot 19 ur popadke, pa se nise in nisem hotela odpret. Ko sem bila vsaj 4 cm odprta so mi vstavili EA, potem pa sem po hitrem postopku, v 3 urah do konca odprla in že cartala našga junaka.

V tistem trenutku, ko je "primila" sem za petnajs minutk zaspala, ker bolečin po 19 urah ni bilo več. Bil je samo neprijeten občutek. Sploh ni res da ničesar ne čutiš, kako pa potem rodiš. Saj ti otroka e velečejo ven, ampak zenska cist normalno rojeva. Sam z razliko, da ne boli. Čeprav čist proti koncu, mislim, da so mi razlagali, da so to tisti potisni al kaki popadki. Takrat je neprijeten občutek, kot da te hoče raznesti spodaj. Podobno kot če že nekaj časa nisi bil na veliki potrebi. In  to je to. Ni bolečin. Sodeluješ lahko 100%. Vse dojemaš bolje, ker nisi izčrpan od same bolečine.

Je pa res, da po porodu, ko so me iz EA odklopili, sem bila za nekaj minut, mogoče celo pol urce res da v rožicah. En del filma mi je zmanjkal...vem da sem v porodni vstala in šla sama v sobo, kjer so me pripravili za porod. Mojga princa so pripeljali iz porodne, mene so pa tam pred vrati dali posteljo. Kako sem pa pol do sobe prišla....tist del mi manjka.....pa vse je blo roza.....user posted image  
Drugih stranskih učinkov pa tut jaz nisem imela.

Brez skrbi, EA je v mojih očeh "božji dar" porodnicam. In vem da mi je moja mama rekla, če se sedaj ko nisem naravno rodila, še zmerom počutm kot prava mama? Rekla sem ji da valda, saj sem sama rodila sina, mi ga ni nihce drug. Mislim, da je bla sam "fauš" ker si je pa bratova punca ni mogla privoščiti in je  mogla brez nje rojevat.....

(odgovor članu dskubin)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
Z vizualizacijo si lahko pomagate do lepše...
Čeprav si poroda ne moremo izbrati, pa lahko nanj vplivamo s pozitivnimi mislimi in vizualizacijami. Preverite štiri uči...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?