|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Hormonske preiskave
21.3.2009 18:35:28   
Anonimen
Zanima me kako je, ko ženski vzamejo kri za hormonske preiskave v Lj, kako dolgo čakaš na dan, ko ti zdravnik pove rezultate. Ja in kaj sledi temu?

Glede na to, da nama sledi in vitro - on ima slabše plavalce. Kdaj prideva do postopka?
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Hormonske preiskave
21.3.2009 20:57:31   
twetka
hm,..ja tudi mene zanimajo te preiskave. čez dva dni se morem oglasit na oddelku za endokrinologijo in to bi naj ble neke hormnonske preiskave, v bistvu nimam pojma pa mi do zdej še ni kdo odgovoril, najbrž ni še blo gor koga ki to ve. Če ne boš prej kaj izvedela, ti jaz v ponedeljek ali torek zvečer napišem kako to poteka, če greš seveda na enake preiskave kot jaz.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Hormonske preiskave
22.3.2009 18:12:04   
Anonimen
Zanimivo, da nobena ne pozna odgovora, pa toliko vas je, ki ste že dale to skoziuser posted image

(odgovor članu twetka)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Hormonske preiskave
22.3.2009 19:18:58   
twetka
kakšne težave pa imaš, če smem vedet pa potek katerih preiskav te zanima?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Hormonske preiskave
23.3.2009 7:51:20   
crvicek
Punce jaz sem sicer videla to vprašanje ampak, ker nisem imela preiskav v Ljubljani nisem odgovorila, saj sem razumela, da te zanima konkretno za Ljubljano.

Jaz sem imela te preiskave v tujini in sicer na 3. dan ciklusa so mi vzeli kri za LH, FSH, Prolaktin, ter na 21. dan ciklusa za progestoron. Za prve tri preiskave sem dobila izvide v par dneh in so ok, zdaj pa čakam še na rezultate progestorona.
Moj G sumi na pomankanje rumenega telesca, ker imam pred M nekajdnevne rjave izcedke. Po teh izvidih pa bo to ovrženo ali potrjeno in če bo potrebno bom dobila tablete za debeljenje sluznice, saj če ti primankuje taga hormona je sluznica pretanka in onemogoča vgnezditev zarodka.

Pripenjam pa vam še tole stran, kjer je zelo lepo napisana razlaga vrednosti hormonov (društvo Živa):

HORMONSKE PREISKAVE   [color="#000000" size="2"] FSH Vrednost se določi 3° dan ciklusa, oz med 2°-4° dnem. Rezultat pod 6 je odličen, med 6-9 je še vedno zelo dober. Vrednosti med 10-15 nakazujejo na zmanjšanja jajčne rezerve. Nad 15 govorimo že o začetku prezgodnje menopavze. Normalno je razmerje LH:FSH 1:1 (vrednosti so skoraj da enake). Kadar ni tako je to pogosto posledica policističnega ovarija. LH Vrednost 3° dne je skoraj da enaka FSH. Razmerje LH:FSH 2-3 : 1 pa nakazuje na PCO. Vrednost LH narašča z približevanjem ovulaciji in je navadno na dan ovulacije višja od 20mIU/ml. Estradiol Visoka vrednost ( višja od 80-100 pg/ml) na 3° dan ciklusa lahko nakazuje na prisotnost ovarijske ciste ali na znižanje ovarijske rizerve. Estradiol se zvišuje z rastjo foliklov in doseže vrednost nekje 200 pg/ml za vsak zrel folikel. Prolaktin Previsoka vrednost je lahko posledica adenoma hipofize ali pa sindroma policističnega jajčnika. Vrednost je lahko lažno povišana zaradi trenutnega vzburjenja(stres). Iz tega razloga se vzame kri trikrat v 20 minutnih intervalih. Progesteron Preiskava se naredi 21°dan ciklusa oziroma 7 dni po ovulaciji. Rezultat nad 5 ng/ml potrjuje da je ovulacija bila, vendar je rezultat odličen pri vrednosti nad 10 ng/ml. Pri prenizkih vrednostih gre za nepravilnosti v lutealni fazi. TSH Visoka vrednost nakazuje hipotiroidizem nizka pa hipertiroidizem T3 in T4 Pri hipertiroidizem so vrednosti visoke medtem ko je FSH nizek. Pri hipotiroidizmu pa so vrednosti T3 in T4 nizke FSH pa je visok. Testosteron Testosteron je glavni moški hormon, torej so vrednosti pri ženski zelo nizke (pod 0,5 ng/ml) Višje vrednosti nakazujejo hiperandrogenizem. [color="#000000" size="2"]



_____________________________

Najini princeski raseta...

(odgovor članu twetka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Hormonske preiskave
23.3.2009 8:22:43   
Rakica_80
PAP: To je citoloska preiskava povrsine maternicnega ustja, ki je sestavni del rednega letnega pregleda pri izbranem ginekologu in jo tarn tudi opravite, kopijo izvida pa pokazete v ambulanti za neplodnost.

Laboratorijske preiskave krvi in urina:
Priporocam, da na preiskave pride na tesce (nobene hrane in pijace pred pregledom v laboratoriju) in da tudi zvecer pred preiskavo jeste Ie lahko vecerjo. Odvzem krvi poteka varno in s cim manj bolecin.
Ustrezne napotnice dobite v ambulanti za neplodnost.

Spermiogram:
Je preiskava semenskega izliva, pri kateri merimo tako fizikalne lastnosti izliva, kot tudi vsebino - spermije in morfologijo (obliko) spermijev. Pred dajanjem vzorca vsaj tri dni ne sme priti do semenskega izliva (spoini odnos ali kako drugace). Prav tako tudi ne priporocam, da bi bila sperma starejsa od stirih dni. Zelo pogosto je prvi spermiogram ne povsem normalen zaradi neprijetnosti ob dajanju vzorca in ga moramo ponavljati. Sperma se odda v laboratoriju zjutraj, ko v laboratoriju se ni drugih bolnikov. Pri dajanju vzorca lahko pomaga tudi partnerka. Od doma prinesena sperma ni primerna za preiskave.
Ustrezno napotnico dobite v ambulanti za neplodnost.

Merjenje bazalne temperature:
Je zelo pomembna preiskava, ki nam ob vestnem merjenju po navodilih in ob dodatnih preiskavah veliko pove o zorenju jajčeca, casu dozoretja jajčeca in hormonskih reakcijah v ciklusu. Posebej pomembno je označiti možne krvavitve, izcedke, bolecine, odnose in ostalo, karje tocno navedeno v navodilih. Formular z meritvami prinesite s seboj ob vsakem obisku ambulante.
Ustrezen formular dobite v ambulanti za neplodnost.

Hormonske analize:
So potrebne tako pri moskem kot pri zenski in se opravljajo iz vzorca krvi oddanega v laboratoriju (Glej laboratorijske preiskave krvi in urina) s tem, da je pri moskem datum preiskave brez vecjega pomena, pri zenski pa so preiskave vezane na dolocene dneve ciklusa in sicer vecinoma na sedmi in dvaindvajseti dan ciklusa -prvi dan ciklusa je prvi dan menstrualne krvavitve.
Ustrezne napotnice dobite v ambulanti za neplodnost.

Hysterosalpingographia (HSG):
Je ena redkih preiskav, zaradi katere je potreben enodnevni sprejem na oddelek. Pri tej preiskavi zeni po posebnem postopku vbrizgamo v maternicno votlino kontrastno sredstvo, ki nam potem na ultrazvoku ali rentgenu pokaze obliko maternicne votline in prehodnost jajcevodov. Pred preiskavo opravimo pregled krvi na znake vnetja -sedimentacija in stevilo levkocitov. Preiskava vecinoma ni boleca, a vseeno zeni pred posegom damo zeio mocno sredstvo zoper bolecine in ravno zaradi tega zdravila, ki jo nekoliko omami in ker je mozno, da ob preiskavi izzovemo vnetno ali alergicno reakcijo priporocamo, da en dan in eno noc ostane v bolnisnici na opazovanju. Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.  

Biopsija maternicne sluznice -endometrija (BE)
Je ambulantna preiskava s katero na dolocen, obicajno dvaindvajseti dan menstrualnega ciklusa odvzamemo drobec maternicne sluznice in iz njega  ugotovimo, ali je maternica sposobna sprejeti oplojeno jajcece oziroma je v njej prisotna vnetna reakcija. Nekaterih vnetij se z drugimi metodami ne da potrditi. Preiskava je minimaino boleca, saj poteka enako kot viozitev ali odstranitev maternicnega viozka z namenom kontracepcije. Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.


Brisi na povzrocitelje vnetij: Za tezave z zanositvijo so pogosto kriva kronicna vnetja genitalij, ki pri nekaterih povzrociteljih ne kazejo drugih znakov kot neplodnost, saj sele ob dolgoletni prisotnosti lahko naredijo tezave s prostate pri moskem in hujse brazgotine pri zenski. V kolikor obstoja sum na vnetje je potrebno obema vzeti posebne brise iz sečnice in pri njej tudi iz maternicnega ustja. Te brise jemljemo v Ambulanti za ginekoloske infekte. Vsaj eno uro pred preiskavo ne smete odvajati vode, ker s tem izperete secnico in bris ni zanesljiv.
Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.


Ultrazvok (UZ):
Je povsem neboleca preiskava, ki nam pokaze obliko, polozaj in velikost vecine notranjih organov. V kolikor se preiskava opravlja nadolocene dneve ciklusa nam veliko pomaga pri potrjevanju delovanja jajcnikov in reakcijah maternicne sluznice na hormone.
Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.  

Do sedaj nastete in opisane preiskave so tako imenovane osnovne preiskave, ki nam pogosto ze pokazejo vzrok neplodnosti in lahko pricnemo z zdravljenjem. Obcasno pa je potrebno opraviti se nekatere dodatne preiskave kot so:

Laparascopia (Lpsc): Preiskava se opravlja v splosni narkozi in je torej potrebna splosna narkoza.
Skozi popek zene se uvede tanka opticna cev, ki v povezavi s kamero omogoca pregled celotne trebusne votline in tako seveda tudi metemice, maternicnih vezi, jajcevodov in jajcnikov. Ob preiskavi odkrite nepravilnosti odpravimo ze med posegom. Za potrditev in/ali zdravljenje nekaterih bolezni je laparascopia edina metoda izbora. Zaradi splosne narkoze in s tern povsem nebolecega postopka je potreben sprejem v bolnisnico za dva do tri dni in Ie redko za vec.
Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.

Hysteroscopia (Hysc):
Je podobna preiskava kot Lpsc, Ie da v narkozi pregledamo maternicno votlino s pomocjo opticne cevke, ki jo skozi maternicno ustje viozimo v maternicno votlino. Njena potrebnost in koristnost je velika, tako da jo pogosto opravimo skupaj z Lpsc v isti narkozi, saj tako ni potreben se en sprejem v bolnisnico.

Post coitaini test (PCT):
Opravlja se, kadar z drugimi preiskavami ne ugotovimo vzroka neplodnosti, sam osnovni izvid pregleda semena (spermiogram) pa nakazuje moznost slabse gibljivosti spermijev. Poteka tako, da se ima na dolocen dan menstmalnega ciklusa -obicajno deseti do dvanajsti spolni odnos v jutranjih urah. Partnerka se deset minut po odnosu lezi na hrbtu (da se vecina izliva zadrzi v noznici) in se tri do najvec sest ur kasneje javi na pregled. Pred pregledom se ne sme umivati. Odvzame se bris iz noznice in vzorec iz maternicne votline. Izvid je gotov takoj in nam veliko pove o sposobnosti spermijev za prodiranje v maternico.

Ostale preiskave
: Nekatere dodatane preiskave so izjemoma se potrebne a so precej redkejse.

Te preiskave so potrebne, ampak sem jih kopirala od EjaRR, ki so bile narejene za Izolo bolnico.Drugače je vse isto, pa srečno vsemuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil BEBIII -- 23.3.2009 8:26:01 >


_____________________________

Enkrat bo uspelo.........šibamo v 4 postopek!

(odgovor članu crvicek)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Hormonske preiskave
23.3.2009 10:38:25   
emaa
Pred dobrimi tremi leti sem čakala na izvide hormonskih preiskav tri tedne, moja G mi je rezultate povedala takoj. Ker se je vedelo že pred tem kaj sledi, niti ni bilo dileme, pač v neplodnostno naprej. 

(odgovor članu Rakica_80)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Hormonske preiskave
26.3.2009 23:15:07   
twetka
Končno sem našla čas, da vam napišem kaj sem opravla v ponedeljek. En velik NIČ. Ni mi jasno kako se je lahko to zgodilo kar se je. Naročena sem bila v ponedeljek v UKC Maribor, endokrinološki oddelek. Pridem dol, me najprej pošiljajo iz enega oddelka na drugega, ker človek, če prideš prvič itak ne moreš vedet kje je kaj in normalno da vprašaš in tudi pričakuješ, da te bodo orientirali, potem povsod iščejo kje sem naročena, nikjer nič pisalo, po eno urnem letanju sem in tja ugotovim kje sem naročena, oddam papirje in napotnico, nakar mi po uri in pol čakanja v čakalnici sporočijo, da so me naročili na napačnem oddelku in da se mi globoko opravičujejo. Sestra, kateri sem prej oddala napotnico me je potem odpeljala na pravi oddelek, kjer sem se potem naročila za pregled.Še danes sem šokirana nad vsem tem. Sestra bi mi lahko že na začetku povedala kam nej grem in bi mogoče še prišla na vrsto glede na to da sem prišla iz malce bolj oddaljenega kraja, pa še na napotnici mam napisano, da je pregled nujen. Vsaj to sem izvedela kako približno izgleda ta pregled, da me ni več toliko strah pa vseeno, ni mi najbolj prijetno spet it dol, ker jim sploh ne zaupam več, ker že ko sem klicala da bi se naročila so me metali skoz sem in tja, vezali sem in tja in vsakemu treba razlagat kaj želiš in kakšne težave imaš. Mislim totalna nesposobnost. Počutiš se kot eno budalo. Šokiralo pa me je tudi to, ko sem prišla dol sem sestro vprašala kam morem it, in ona meni reče:" Aha to ste pa za oddelek, za neplodnost!" Js pa jo pogledam z izbuljenimi očmi. Haloo od, kdaj sem pa js neplodna? A je to meni kdo kdaj povedal? Js sem bla tam za pregled hormonov, ona pa me je določla za neplodno, kar še nobeden ni fiksno potrdil. Če ima katera od vas kakšne izkušnje s tem Mariborskim kliničnim, nej prosim napiše.

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Hormonske preiskave
27.3.2009 7:31:51   
db
žal morem rečit da imam v mb same dobre izkušnje,in se mi še kaj take ni naredilo,vedno sem se lahko vse dogovorila glede na to da sem iz lj in vedno so se oni bolj meni prilagajal kot jaz njim,tako da vse dobro o ukc mb

(odgovor članu twetka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Hormonske preiskave
27.3.2009 9:26:19   
KulGirl
IZVIRNO SPOROČILO: twetka

Šokiralo pa me je tudi to, ko sem prišla dol sem sestro vprašala kam morem it, in ona meni reče:" Aha to ste pa za oddelek, za neplodnost!" Js pa jo pogledam z izbuljenimi očmi. Haloo od, kdaj sem pa js neplodna? A je to meni kdo kdaj povedal? Js sem bla tam za pregled hormonov, ona pa me je določla za neplodno, kar še nobeden ni fiksno potrdil. Če ima katera od vas kakšne izkušnje s tem Mariborskim kliničnim, nej prosim napiše.


Jaz sicer ne hodim v MB, ampak mi je vseeno tale tvoja izjava čudna. Namreč ženske napotijo v ambulanto za neplodnost na preiskave. Ime nima nobene zveze s tem koliko si ti plodnauser posted image  Pač na tem oddelku delajo te preiskave in to je to.

_____________________________

(\__/)
(='.'=)
(")_(")

(odgovor članu twetka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Hormonske preiskave
27.3.2009 19:12:45   
twetka
Lej vse vredu in prav, sam bla sem pač šokirana, ker v bistvu mi nobeden ni nič še razložu o tem in sem malo zmedena pa ful prestrašena poleg vsega. Bomo vidli kaj se bo dogajalo naprej, upam da vse dobro. Drugače pa brez zamere, če sem koga s tem užalila, pač mela sem tak primer in ni mi vseeno da me niso znali napotit na pravi oddelek in mi razložiti da te preiskave delajo na tem oddelku. To je pač moj prvi vtis, mogoče pa se bo spremenil ko bom imela nadaljne preiskave. Me pa veseli da se take stvari ne dogajajo pogosto, kot so se meni in da imate nekatere pozitivne izkušnje z njimi. Drugače čez ta oddelek nimam nič še za povedat, tista sestra tam, ko me je naročila na pregled je bila zelo prijazna z mano ampak nasplošno druge sestre mi niso bile všeč, ker me niso znale napotiti kljub temu, da sem vsaki pokazala napotnico in je vsaka imela možnost prebrati, kar je napisala moja G in glede na to da so vidle kaj piše bi me mogle znat napotit na pravi oddelek.

(odgovor članu KulGirl)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Neverjetno: Sestri sta isti dan rodili dvo...
Včasih so zgodbe, ki jih piše življenje tako nepričakovane, da jim je težko verjeti. Ta zgodba je prav neverjetno srečna...
Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?