|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Katera živila...?
28.8.2010 13:08:41   
divans1
Najin user posted image bo kmalu dopolnil 4 mesece, pa bo treba počasi začeti malo z uvajanjem goste hrane, najprej s sadnimi sokovi... nama je rekla P. Pa me zanima, katera živila oz. hrana je prepovedana do prvega leta starosti, razen medu, mleka, oreščkov in jagod...  Pa glede glutena, do katerega meseca se ga naj ne bi dajalo oz. katera hrana ga vsebuje? Hvala! A čokolino tudi vsebuje gluten?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 13:19:30   
miapia
Meni je ta starost malo prekmalu, uvajati pa začneš z zelenjavo ali sadjem, pa še to po žličkah. Uvajanje je dolgotrajno in praviloma traja 14 dni, da se en obrok mleka popolnoma nadomesti. Na tvojem mestu sploh ne bi še razmišljala o kakršni koli drugi hrani. Sama pa sem se držala nekakšnih standardov glede mesecev, kdaj naj bi lahko kaj dojenček jedel. Sama tudi nikoli nisem namakala ali drobila piškotov v mleko in dodajala kašic. Sem bila pa pri obrokih vztrajna in uvajanju vztrajna, kar boš morala biti, sploh ker ima tako majhen dojenček še refleks porivanja hrane iz ust, kar pomeni, da ne zna jesti drugega, kot sesati dojko ali cucelj.

_____________________________

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 14:21:46   
SMT3
Se vama še nikamo ne mudiuser posted image

(odgovor članu miapia)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 15:30:29   
biga
Na tvojem mestu bi še počakala z uvajanjem. Moja punčka ima dobrih 5,5 mesecev in sem ji danes prvič ponudila krompirček, pa je samo ven pljuvala, tako da bo šlo očitno zelo počasi. Pa ne začneš s sadnimi sokovi, ker so sladki, ampak z zelenjavo. Vsaj tak nasvet sem dobila jaz od pediatra in take so menda zdaj evropske smernice glede začetka uvajanja.

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
28.8.2010 15:42:43   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu biga)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 15:55:45   
DanijelaNeli
Vsak ima svoja prepričanja in vsak se odloči po svoje kdaj in kako,ter katero bo prvo živilo,naj si bo to banana ali krompir...mogoče žitarice.

"Kremžimo se pri prvi žlički,prvi dan uvajanja... Očitno bo šlo počasi".... se ne strinjam. Mleko-mleko...vse te mesece ... normalno,da se bo otrok po prvem pokušanju NOVEGA živila kremžil...in to ni nikakršen pokazatelj,da bo uvajanje hrane šlo zelo počasi...


(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 16:02:17   
DanijelaNeli
DIVANS1... tako kot si začela v postu,tako smo mi začeli z uvajanjem.
Začela sem pri 4.mesecu in sicer s kapljicami soka...namen tega seveda ni,da bi se odžejali ampak je pomemben le okus-okušanje...

Potem pa smo začeli lepo počasi...Zjutraj se bilo dojenje...dobro uro po tem,pred drugim dojenjem sem ji ponudila pretlačeno banano.Par žličk... in smo z veseljem to nadaljevali 3-4 dni. Drugi obroki so bili mleko.
Potem je sledilo sadje za sadjem.

Spet je po kakšnem tednu začelo uvajanje zelenjave,katero sem vključila v kosilo.Vedno ob isti uri...
Spet po 3-4 dni uvajanja enega živila in potem kombiniranje le teh skupaj.

Enako je bilo z večerjo.Mi smo bili na raznih riževih kašicah,žitarice...oziroma mlečno za lepo sitost user posted image  .

Pri uvajanju moraš lepo počasi začet,...opazuješ kaj user posted image  paše in kaj ne...
Povem ti tudi,da ti kaj kmalu zmanjkalo idej kaj kuhat in kaj dat skupaj...ma se nič ne boj...začneš lepo ekspirimetirat in bo vse njami...









Kupi si knjigo Paparica za male papavčke...

< Sporočilo je popravil DanijelaNeli -- 28.8.2010 16:09:38 >

(odgovor članu DanijelaNeli)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 18:22:30   
gupika
Mi smo začeli z uvajanjem v 6. mesecu, do takrat se je izključno dojil. Začela sem z krompirjem, potem pa brokoli, cvetača, korenček, koleraba. Nato pa sadje.

(odgovor članu DanijelaNeli)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 19:15:02   
divans1
Mene bolj zanima še to glede obrokov. Kako ste začele izpuščati obroke mleka, glede na to, da polno dojim? Ali ste prvi teden recimo izpustile en obrok, potem drug teden še en obrok al kako to gre? Ker poleg uvajanja hrane mora še vedno spiti cca 600 ml mleka ...

(odgovor članu gupika)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 19:42:48   
Katy78
IZVIRNO SPOROČILO: divans1

Mene bolj zanima še to glede obrokov. Kako ste začele izpuščati obroke mleka, glede na to, da polno dojim? Ali ste prvi teden recimo izpustile en obrok, potem drug teden še en obrok al kako to gre? Ker poleg uvajanja hrane mora še vedno spiti cca 600 ml mleka ...


Dokler poje npr. samo par žličk, mu vedno dodaš še mleko, ko pa imaš občutek, da se je od GH najedel (npr. ca. 150-180 ml GH, seveda pa eni pojejo manj in so siti, drugi pa rabijo več), mu pa mleka ne ponudiš več.

Čisto odvisno, kako hitro boš z GH nadomestila en obrok mleka, eni otroci GH sprejmejo hitreje, drugi počasneje. Pri nas je šlo to tik-tak, v tednu do 10 dneh je bil en obrok mleka ukinjen.

Ne kompliciraj preveč in se ravnaj po željah otroka, pa bo šlo, verjemi. user posted image

Aja, mogoče te je zanimalo tole: jaz sem najprej uvedla riževo kašico za večerjo in ko je z njo nadomestil mleko, sva šla tako na kosilo. Ko pa je s kosilom popolnomma nadomestil mleko, sem nekaj časa ostala na GH za kosilo in za večerjo, ostalo je bilo pa mleko. Čez kakšna 2 tedna sva šla potem na sadje za malico in ko je to sprejel, sva potem šele čez kakšen mesec šla na jogurte in skute za pop. malico. Potem je kakšen mesec ostalo pri tem in potem še kruh in namazi za zajtrk, kar pomeni da je bilo mleko v flaški samo še za cartanje pred spanjem. Jaz sem te prehode delala po občutko, ne po kakšnih predpisih ali kaj podobnega.

< Sporočilo je popravil Katy78 -- 28.8.2010 19:46:26 >

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 19:45:10   
divans1
Kako si pa videla, da je sit in si ukinila obrok?

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 19:47:50   
Katy78
IZVIRNO SPOROČILO: divans1

Kako si pa videla, da je sit in si ukinila obrok?


Jaz sem mu od začetka pasirala in sem lahko merila, koliko poje - ko je pojedel ca. 180ml, sem vedela, da je zagotovo dovolj, pa čeprav bi on mleko zagotovo še popil čez, ker je bil požeruhec, ampak 180ml pasirane hrane je za tako malega čez glavo dovolj.

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 19:55:52   
ledenaa
In zakaj mu mleka naj ne bi več dajala?
Jaz sem ga še vedno podojila po vsakem obroku

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 20:49:07   
Arwenko
Saj bom malo off topic, ampak ravno sva se z mojo mami prejšnji vikend o tem uvajanju pogovarjale. Mi je povedala, da je ona pri meni že pri 4-ih tednih začela uvajat, s kakšno žličko sadja in pri 3-eh mesecih sem poskusila že praktično vse, po kakšno žličko pač, navrh pa me je dojila. Pa ni imela nobenega pomanjkanja mleka zaradi tega, jaz sem zdrava in brez vsakih alergij. Po pri mojem bratu (letnik 89) pa so že začeli s premikanjem te meje navzgor in je začela uvajat pri 8-ih tednih in je rekla, da je imela veliko več problemov pri uvajanju kot pri meni. In res mi je ful zanimivo poslušat in brat o teh teorijah, ki so polne nekih prepovedi, ampak jaz nikjer, ampak res nikjer ne najdem tehtnega argumenta zakaj so te teorije toliko boljše od teh starih? Ja, vsi govorijo, pa da nebo alergij, pa ne vem tega, pa ne vem onega, ampak nikjer pa tega noben argumentira. Mislim ne vem no, zato ker ima nekdo naziv dr. med. in bo danes napisal nek članek kjer bo trdil, da so jabolka za otroka tako slaba, da jih ne sme jest prej kot pri dveh letih boste vsi to verjeli, čeprav so vas vse hranili z jabolki prej, pa nihče nima zaradi tega posledic?

ne vem no, meni se zdi, da je ravno zato danes toliko teh alergij, ker otroci ne pridejo v stik s t.i. alergeni. Alergen ni nič drugega kot snov, na katero telo burno in torej napačno reagira, zato ker jo prepozna kot tujek. Zdaj pa razmislite, a ni to mogoče ravno zato, ker se z vsem toliko pazi in čaka in odlaša, da telo malčka že oblikuje svoj "sistem" in zato v njega ne spušča več novih snovi? Jaz imam eno hudo alergeno sodelavko, sedaj v svojih 50-ih, alergična je na vse kar si lahko predstavljate skorajda. In dokler ni pred par leti naletela na eno zdravnico, ki razmišlja podobno kot sem napisala v začetku odstavka, praktično ni mogla jest normalnega kosila. S to zdravnico sta zdaj izdelale sistem, kako telesu nazaj predstavit te snovi in ga senzibilizirat in v roku 5 let lahko spet je marsikatero živilo, ki ga prej ni smela. In ta zdravnica pravi, da je ravno to napaka, da otroke prepozno seznanjamo z živili in zato na njih burno reagirajo in ne obratno. Sicer njena trditev ni znanstveno dokazana, kaže pa učinkovitost in zame je zgodovinsko gledano logična. Saj alergije vedno bodo, ampak ne pa v takšnem obsegu in če je otrok res alergičen, potem se je seveda treba diete držat, ampak marsikatero alergijo pa bi se po tem takem dalo preprečit.

Tako da iz tega vidika, sem jaz za svojega že odločena, da se bom raje orientirala po knjigah malo starejšega datuma, so mi veliko bolj blizu, normalna če tako hočete, na današnje pediatre se bom pa narahlo požvižgala. Zato pa delajte tako, kot vam kaže vaša vest, ne pa tako kot je nek predpis in tako kot boste videle da otroku paše. In kaj potem če piše, da živila ne sme do takrat in takrat, a en teden kasneje ali prej mislite da se bo svet porušil. S pametjo in obučtkom vse skupaj, pa bo najbolj prav.

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Katera živila...?
28.8.2010 21:16:58   
AnciM
Se popolnoma strinjam z Arwenko in tudi meni so že razni dr. med. podobno razlagali alergije. In če dobro razmislite, koliko kolegic, ki ima probleme z alergijo pri otrocih, se je držala pravil in koliko ne. Sedaj ne vem ali imam srečo ali ne, ampak nobena kolegica, ki je začela zgodaj z GH nima problemov.

Sicer sem pa jaz pri obeh začela okoli 4m. oz z rižolinotom pri 3 mesecih, ko sta slabše spala. Prvi je jedel kosilo z nama pri 8 mesecih. Drugi pa ima sedaj pri 6m
zjutraj AM
ob 11h zelenjavo s smetano ali maslom, tudi jogurt in skuto je že probal
ob 14h kravje mleko
okli 15h poskuša naše kosilo
ob 17h sadje
ob 19:30 pa rižolino. Danes je celo dobil gres user posted image za probat

Poslušajte in opazujte svoje otroke

_____________________________

27.8. 2008 se nama je pridružil čmrlj Uroš.
17. 2. 2010 pa še Blaž.

(odgovor članu Arwenko)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Katera živila...?
29.8.2010 19:00:20   
divans1
Ali čokolino vsebuje gluten?

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Katera živila...?
29.8.2010 19:07:18   
ledenaa
Ancim še imate čas. nekatere stvari se ne pokažejo takoj,ampak čez čas,ko je že prepozno. Tako kot nam,šele pri 5 letih . Pa sme začela z Gh pri 4 mesecih

pa ne bit pametnejše od zdravnikov,ker samo škodite svojim otrokom

arwenko veliko otrok je imelo alergij tudi v tistih starih časih,ampak kdo se je pa ubadal z otrokomuser posted image pač otroka je zvojalo,je jokal..... kdo se je pa ubada z njim in delal testiranje??Nihče 

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Katera živila...?
29.8.2010 20:13:58   
Klemy82
IZVIRNO SPOROČILO: divans1

Ali čokolino vsebuje gluten?


A ti bi pri 4 mesecih dajala otroku čokolino? Daj preberi malo kaj piše na škatli...


_____________________________

Jst.

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Katera živila...?
29.8.2010 21:00:26   
divans1
Ma itak da ne, sam to me zanima.

(odgovor članu Klemy82)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Katera živila...?
30.8.2010 8:06:10   
zaspancek1

To, da zgodnje uvajanje GH povzroca alergije, so pa tudi zdravniki ugotovili, da ne drzi. user posted image Zal je pac tako, da ce je otrok nagnjen k alergijam, se bo lahko kaksna pokazala tudi po nekaj letih. Pa pravzaprav pri 4 mesecih niti ni nujno, da je to za vse otroke zgodaj - nekateri so pac prej pripravljeni, drugi kasneje, in, tako kot pravita AnciM in Arwenko, opazujte otroka in se ravnajte po njemu (in ne samo po tistem, kar je trenutno moderno).

Čokolino pa vsebuje gluten. Slednje pa naj bi se po novem itak zacelo uvajati ze na zacetku (ce ni v druzini prisotne kaksne celiakije) - ok, mogoce ne ravno s cokolinom user posted image .

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Katera živila...?
30.8.2010 10:56:18   
AnciM
Čokolino pa vsebuje gluten. Slednje pa naj bi se po novem itak zacelo uvajati ze na zacetku


Točno tako!

Kot je ena nekoč napisala: Imam 3 otroke in vsakega moram drugače uvajat. Med mojima dvema je 18 mesecev, pa so se v tem času tudi smernice obrnile na glavo. user posted image Očitno sedaj pediatri ne vedo kaj hočejo. Patronažna mi je sedaj pri drugem razlagala, da ji je na enem seminarju P razlagala, da naj GH uvajam s kupljenimi kašicami v kozarčku, saj je le ta sterilna user posted image in res bio. user posted image

In ledena nisem pametnejša od zdravnikov. Poslušam zdravnike v svoji okolici. Berem knjige in gledam različne dokumentarce. Vem za veliko različnih smernic, modernih in starih. Še vedno pa mi je glavno vodilo moj otrok.

_____________________________

27.8. 2008 se nama je pridružil čmrlj Uroš.
17. 2. 2010 pa še Blaž.

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Katera živila...?
30.8.2010 17:05:22   
divans1
Kdaj lahko dojenček je naribano jabolko, pa notr keks, kašico???

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Katera živila...?
30.8.2010 17:06:34   
ledenaa
Uporabi iskalnik

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   [Brisano sporočilo]
30.8.2010 17:13:06   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ledenaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Katera živila...?
30.8.2010 17:19:57   
kenya

IZVIRNO SPOROČILO: AnciM



Kot je ena nekoč napisala: Imam 3 otroke in vsakega moram drugače uvajat. Med mojima dvema je 18 mesecev, pa so se v tem času tudi smernice obrnile na glavo. user posted image Očitno sedaj pediatri ne vedo kaj hočejo. Patronažna mi je sedaj pri drugem razlagala, da ji je na enem seminarju P razlagala, da naj GH uvajam s kupljenimi kašicami v kozarčku, saj je le ta sterilna user posted image in res bio. user posted image


Moje tri so tudi zelo malo narazen, pa mi je sedaj pri tretji tudi rekla patronažna da so nove smernice od maja in se prične uvajanje GH že pri 4 mesecih in tudi z glutenom ni treba več čakat, lahko začneš postopoma istočasno.
Čeprav, bom jih pa kar rajši pripravljala zaenkrat še sama.

_____________________________

Nobody promised you easy life.

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Prvi mesec z dojenčkom: Zakaj je začel tol...
Dojenček, ki je bil prej »priden« in je jokal v mejah normale in predvsem, kadar je kaj potreboval, nenadoma dobi neutol...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?