|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   O higieni
5.7.2006 15:26:13   
živa
Živjo!

Zadnje čase berem dokaj vroče debate (na RR, seveda) o steriliziranju steklenic, dud in igrač, prekuhavanju vode, izogibanju otipavanja dojenčkovih rokic ipd. Priznati moram, da se včasih sama sebi zazdim katastrofalna mama, ker tega večinoma ne počnem. user posted image  

Res me zanima, zakaj npr. prekuhavamo vodo za pitje, zakaj se trudimo imeti dojenčke v čim bolj čistem okolju in sploh pazimo, da jim ja ne bi kaj "bakterijskega" zašlo v ustauser posted image ...

Lp,

živa
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: O higieni
5.7.2006 21:17:31   
muki1
Jah no, morda zato, ker so 9 mesecev živeli v sterilnem okolju in jih nekatere mamice želimo na bakterije privaditi postopoma. Sploh pa se otrokov imunski sistem začne graditi šele po dopolnjenem prvem letu starosti.
Morda zato user posted image

_____________________________

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu živa)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: O higieni
5.7.2006 21:31:26   
Anonimen
Čist enostavno.... bakterije obstajajo in vedno bolj trdožive so (predvsem zaradi nepravilne uporabe antibiotikov!), prav tako virusi.

Ker pa ne želim imeti bolnih otrok ali otrok s takimi ali drugačnimi težavami kar takoj po rojstvu, jih na začetku malo "zaščitim". Npr. skrbim za osebno higieno, pred prvo uporabo operem igrače, saj ne vem, kaj vse je že lezlo po njih, enako velja za obleko, vode pa res ne prekuhavam (dajem ustekleničeno).
Če doma kaj pade na tla, ne letim takoj prat. Če pade pa na cesti, pa vedno operem.

Non-stop bolan otrok v 1. letu starosti verjetno ni normalno. user posted image  Če pa kdaj pa kdaj zboli in tako krepi imunski sistem pa verjetno ni nič hudega.

Mislim, da je smiselno otroku dati zgled za nek osnovni standard glede higiene. Ni pa treba pretiravat. Meni ni okusno sedeti za mizo, če imamo usrane roke, potem pa z njimi jemo in si podajamo hrano. Potem bi lahko jedla tudi kar s straniščne školjke al kaj? Mogoče sem res malo čudna. user posted image

No, ampak ta tema tako ali tako nima konca, ker je vedno deljeno mnenje in vsaka ima svoj prav, resnica je pa nekje vmes.

(odgovor članu živa)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: O higieni
5.7.2006 21:34:26   
Anonimen
Prav na ........ mi greste ene s takimi izjavami, otroka sam narediš imunega na bakterije, ne pa da ga imaš ovitega v vato do 1 leta....

Ker ne bom brisala, celega sestavka, saj samo sporočilo ni žaljivka, sem brisala besedo, ki resnično ni primerna.


< Sporočilo je popravil nalin -- 6.7.2006 11:08:10 >

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: O higieni
5.7.2006 21:43:37   
Anonimen
Prekuhavanje vode ... kaj pa vem, a nam niso  nekje rekli, v porodnišnici mogoče? Mislim že pred mnogimi, mnogimi leti, in vedno od takrat dalje.
Drugače pa jaz poleg osebne higiene, pod kar smatram kopanje dojenčka približno vsak drugi dan (poleg umivanja) in dokaj redno menjavanje oblačilc, nisem pretiravala.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: O higieni
5.7.2006 22:00:57   
renan
mi pa sploh ne pretiravamo prevec. pred prvo uporabo operemo igrace, prekuhamo dude, tudi ce pade kaj zunaj na tla, malo obrisemo in damo nazaj. plisaste in ostale  igrace operemo obcasno. vode tudi vec ne prekuhavamo. umivamo se vsako jutro, vsak vecer in po jedi.
kaksne prve tri mesece sem dude tu in tam prekuhavala, zdaj pa nima smisla, ker tako ali tako vse v usta nosi...star je pa 6 mesecev in do zdaj ni bil se nikoli bolan.

lp, renan

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: O higieni
6.7.2006 8:36:10   
Anonimen
Jaz pa nisem slišala še za nikogar, ki bi otroštvo preživel v "dreku", potem bi bil pa cel življenje zdrav, ker si je pač z vsemi bakterijami in virusi v ranem otroštvu utrdil imunski sistem.
 Žalitve brišem / Nalin


< Sporočilo je popravil nalin -- 6.7.2006 11:01:26 >

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: O higieni
6.7.2006 9:05:59   
Seven*
Anonimna. Ze mogoce da smo packe, samo ti si pa nerazgledana. Tako to je.. Kaj mislis zakaj so Romi tako zdravi otroci?

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: O higieni
6.7.2006 9:23:26   
*hana*
Čakajte, za moje mišljenje pa je velika razlika med "packami" v smislu osebne higiene in .....tukaj govorimo o (ne)steriliziranju, (ne)prekuhavanju....(ne)ovijanju v vatouser posted image .
Jaz mislim, da ena srednja pot (pri tem mislim na to drugo zadevo) je najboljša.user posted image
LP


(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: O higieni
6.7.2006 9:23:36   
April
Jaz doma nisem kaj pretirano pazila na higieno. Ko je bil še majhen dojenček sem ga kopala približno enkrat na teden. Pa zaradi tega ni bil nič umazan, saj sem mu rito več ali manj umivala pod tekočo vodo pri vsakem previjanju. Tudi sedaj ga rajši umijem, robčke uporabljam samo takrat kadar nismo doma.
Ko se je začel plazit sem malo bolj tudi gledala, da so tla čista, če se kje slučajno ne valja kakšen košček hrane, da ga ne bi nesel v usta. Igrače sem umivala preden jih je prvič dobil v usta.  Ker dojim tudi nisem rabila prekuhavat raznih dud in vlašk.
Na kratko, doma imam kar nastlano, stvari niso sterilno čiste. Zame spada pod osnovno higieno predvsem umivanje rok.
Zunaj (ne v naravi, ampak kje, kjer se zadržuje veliko ljudi) pa malo bolj pazim, da ne prime ravno vsega. Da bi pa za mojega otroka veljali kakšni strožji higienski ukrepi kot za mene, to pa ne. Mali je zdrav kot riba.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: O higieni
6.7.2006 9:37:11   
Anonimen
Ja, ko boš pa enkrat imela otroka in infekcijski cel teden notri in boš videla, kako je tam, boš pa še presneto umivala roke in vse okoli sebe.
 
Žalitve brišem / Nalin

< Sporočilo je popravil nalin -- 6.7.2006 11:01:57 >

(odgovor članu živa)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: O higieni
6.7.2006 10:04:50   
Anonimen
sej kdo je pa reku da se naši otroci kopajo v dreku. Vsaka skrajnost ni dobra!!!!! Tiste ki razkožujete stanovanje, okolico  in kaj jaz vem kaj še vse pomojem zlo pretiravate.
Mi je kolegica enkrat pripovedovala da je bila pri eni mamici na obisku in ta ženska je stanovanje in vse kar je pač v stiku z otrokom dobesedno razkuževala, stanovanje je smrdel po razkužilu... no ja pomoje tud ni zdravo da otrok to vdihava, in se plazi po tem.
Jaz se držim neke srednje poti, za katero mislim da je najboljša. Tamala se vsak dan kopa pa ne zato, ker bi bila zlo umazana, ampak zato ker v vodi uživa, čez dan jo nekajkrat  umijem obraz in roke,  vsak dan dobi sveža oblačila .Flaške dude, cuclje prekuhavam vsake tri tedne ali pa enkrat na mesec. Vodo pa še vedno prekuhavam in jo tud še bom kar precej časa. Do zdaj še ni bila bolna, pa smo bili že vsi okoli nje dvakrat  prehlajeni pa se nje na srečo ni prijelo.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: O higieni
6.7.2006 10:11:44   
alenkica
Jaz se pa ful ne strinjam, da je otrok ki živi v zelo čistem prostoru zaradi tega zdrav. Poznam primer iz prve roke. Nečakinji sta iz Lj. straša sta že od rojstva naprej pazila da nista bili umazani, da sta si stalno umivale rokice, vsakič ko sta imeli umazano oblekico hitro zamenjat.... ampak bile sta stalno bolni. Večja ima celo hujše probleme, celo plaktus sta dobili, ker sta morali bit stalno obuti, bohvari bosi, pa šolenčki najboljših znamk vse lastično...

Soseda, ki pa je živel anormalno, se plazila po tleh po dvorišču, včasih je tudi psa pobožala, igrala se je normalno, pa je zdrava kto riba, tudi ko je šla  v vrtec, je mogoče bila parkarat bolna , ampak nič hujšega.

Naši dve pa stalno prehlajčkeni, sploh pa ko sta šli v vrtec, stalno je bila njuna mama na bolniški.

Sama sem ful proti pretirani čistoči in da otrok se ne sme igrat na prostem, po tleh.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: O higieni
6.7.2006 10:13:42   
renan
packa pa res nisem in tudi otrok se mi v dreku ne valja!!! ce ti ze tako vztrajno zagovarjas svoje mnenje, napisi, kako ti skrbis za higieno in to javno in ne anonimno, saj to je vendar smisel te debate...

naj vam jaz opisem 2 ekstremna primera:

pred leti, ko sem se se vozila z vlakom je k meni v kupe prisedla mamica s priblizno enoletnim otrokom. se zdaj vem, da mu je bilo ime vitan. preden se je vsedla in otroka vzela iz vozicka, je celi kupe dezinficirala z nekim sprejem in ga celega obrisala. seveda si nisem upala niti blizu k malemu, da ne bi se mene pospricala. pa mi povej, kje bo taksen otrok gradil svojo odpornost. saj vendar ne more biti nonstop notri v sterilno cistem okolju, ne da bi prisel v stik z "umazanijo" zunaj...

drugi primer: kmetje, ki imajo v najemu nase njive. mlada dva cele dneve zunaj delata in imata 2 otroka 2 in 3- letnega. na nju pazi dedek s palico. tam se pa plenice tudi po podu valjajo in stari ju komaj dohiteva, ne da bi ju se umival. poredna umazanca tekata bosa naokoli po kmeckem dvoriscu in sta seveda zdrava kot dren.

jaz zagovarjam srednjo pot kot hana in prepricana sem, da se tudi vsem ostalim mamicam na tem forumu otroci v dreku ne valjajo.


lp, renan



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: O higieni
6.7.2006 18:42:49   
muki1
IZVIRNO SPOROČILO: Seven

Anonimna. Ze mogoce da smo packe, samo ti si pa nerazgledana. Tako to je.. Kaj mislis zakaj so Romi tako zdravi otroci?



Seven, a da so romski otroci zdravi? Pri nas je ravno obratno. Nonstop so bolani in so jih polne čakalnice. Smrkajo in kihajo in krastavi so okrog ust user posted image
Bolani hodijo v vrtec in okužijo tudi tiste otroke, ki smo jih mamice zavijale v vato.

Sicer pa anonimni, ki ima izpade svetujem, naj si na forumu O PORTALU prebere kako seje že pred časom odločil RR team. Kaj lahko se ti zgodi, da ne boš več dolgo anonimna, če bo kdo smatral, da anonimnost zlorabljaš v žaljive namene. user posted image

_____________________________

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: O higieni
6.7.2006 20:52:25   
živa
No, vidim, da je debata spet vročauser posted image . Sprašujem zato, ker - kot je bilo že v eni od prejšnih debat omenjeno - se mi zdi, da nekatere zelo skrbijo za čistočo v okolici otrok in otrok samih (da ne bo pomote -  tudi moje prijateljice), pa srm se sama sebi zazdela zelo neodgovorna.

Ok, tudi jaz pred prvo uporabo operem igrače ter prekuham dude in stekleničke, malega namočim v banjo/čebriček vsak dan, ampak ne perem mu rok, ga ne namilim več kot enkrat na teden (včasih še to ne), kak bodi nosi tudi po tri dni, če se ne poslini, pobruha ali prešvica, igračo samo splaknem pod vročo vodo, če mu pade na tla (ali pa še to ne), tudi flaške včasih samo poplaknem z vročo vodo in jih ne operem z detergentom, kaj šele steriliziram (do zdaj sem to naredila dvakrat, ko so bile nove in enkrat vmes, ko sem prišla za morja), niti ne opazim, če ga kdo prime za roke, stanovanje je daleč od sterilnega (je pa res, da se še ne plazi), in - najbolj katastrofalnouser posted image  - ne prekuhavam vode. Poznam namreč veliko popotnikov, ki so si z majhnimi količinami vode - to količino so potem vsak dan malo povečali - tako utrdili črevesje, da so v Indiji ali v Afriki pili isto vodo kot domačini, in to brez drisk in podobnih problemov. Ker moj mali - sploh od začetka - ni spil več kot nekaj požirkov - in ni imel sploh nobenih reakcij -  vode nisem nikoli prekuhavala.

Grozna sem, kaj? 

Lp,

živa

(odgovor članu muki1)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: O higieni
6.7.2006 21:10:44   
Seven*
Muki1, zdravi v smislu, da nimajo nekih kronicnih obolenj, astem in alergij. Tiste nahode ipd, pa tako mora vsak prebolet.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu muki1)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: O higieni
6.7.2006 22:07:13   
natalia
čim manj se komplicira, tem bolje je. se mi pa res ne da ob moji vrtavki še vsakih 5 minut  kaj čistit ali razkuževat.user posted image  tako kot pravijo predhodnice, najti je treba neko srednjo pot.

anonimna, če bi bila prava baba user posted image  bi javno povedala svoje mnenje, tako kot vse druge.user posted image

lp

_____________________________

V našem kraljestvu domujeta princesa Eva in mali naslednik Žiga!

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: O higieni
6.7.2006 22:18:38   
Bonnie_RR
IZVIRNO SPOROČILO: natalia

čim manj se komplicira, tem bolje je. se mi pa res ne da ob moji vrtavki še vsakih 5 minut  kaj čistit ali razkuževat.user posted image  tako kot pravijo predhodnice, najti je treba neko srednjo pot.

anonimna, če bi bila prava baba user posted image  bi javno povedala svoje mnenje, tako kot vse druge.user posted image




Se popolnoma strinjam...


_____________________________

Ponosna mamica dveh navihanih zakladkov, Nika in Vite.

(odgovor članu natalia)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: O higieni
6.7.2006 22:56:02   
Naty_ka
Mene pa pri vsem tem moti, kako so nekatere prepričane, da bo njihov otrok veliko bolj zdrav, če bo sterilen, kot pa naši, ki večino časa niso glih razkuženi, vsekakor pa tudi v dreku ne živijo.
To je isto, ko kakšna mamica trdi, da njen otrok ne bo nikoli bolan, če ga bo nevemkoliko let dojila.

V teoriji to verjetno drži, v praksi pa ne.

Kolegica je dojila do otrokovega tretjega leta in mali je na leto zdrav maksimalno 30 dni.
Spet druga ima otroka v vati in malega samo malo bolj pogledaš in je že bolan.
Sosedovi froci pa cele dneve divjajo zunaj bosi in uganjajo norčije in so zdravi.

Jaz še vedno pravim, da vse skupaj odvisno od človekovega značaja in imunskega sistema. Tega pa ne more spremeniti nobena mamica- pa če je še tako dobronamerna!

Eh, pa saj nima smisla...
Vsaka ima svoje mnenje... No, jaz sem svoje povedala
Pa lep pozdrav vsem: čistim in umazanim!

_____________________________

VČERAJ JE ZGODOVINA. JUTRI JE SKRIVNOST. DANES JE DAR!


NAJBOLJŠE NE PRIHAJA SAMO. PRIHAJA V DRUŽBI VSEGA (Tagore)




Moški so najpametnejši med seksom, ker so takrat priključeni direktno na izvor
inteligence.

(odgovor članu Bonnie_RR)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: O higieni
6.7.2006 22:58:57   
Marogica
SEm zagovornica vsega zmernega in se res obrestuje. Časovno, finančno, psihično in fizično.

(odgovor članu Naty_ka)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: O higieni
7.7.2006 9:43:56   
XXYY
No, vidim, da je bila debata včeraj prav vroča.

Mi smo tudi na začetku sterilizirali stekleničke, pa dude. Igračke sploh nismo.
Vodo še sedaj prekuhavamo, ker je v Ljubljani res čudna voda.

Drugače pa sploh ne kompliciramo. Kopamo se res vsak dan, enkrat na teden se milimo (še to včasih ne). Vse kar dobi v roke, takoj da v usta in nič ne kompliciram, da pa tega ne sme dajat v usta (npr, daljinc za TV, moj mobi,...).
Tudi ko bo začela sama hodit, bom sam čakala, da bo lahko šla kdaj bosa po pločnikih ali po kamenčkih, ko bo toplo.

Ma brez veze preveč komplicirat.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: O higieni
7.7.2006 17:09:33   
ninocka
Na zacetku smo tud mi sterilizirali steklenicke in cuclje, zdej to nardi pomivalni stroj, drugac pa operem z  vroco vodo in detergentom.

V stanovanju ni klinicno cisto, poleg tega se non stop po njem podita 2 macka, tamal se plazi po tleh, vlece stvari iz omar in jih daje v usta. Pa kaj naj? Stojim za njim kot policaj in mu vsako stvar potegnem iz rok, razkuzim in vrnem?

Tud zuni se plazi, igra se v peskovniku, v usta si daje kamencke in lopatke. Sej mu preprecujem, pa ne gre vedno.
Kopamo se vsak dan, preoblecemo se cca. 2x na dan (zrad igranja v peskovniku), umivamo si rokice in obrazek. Ce mu kaj pade na tla, mu poberem in mu dam nazaj, ce je mozno tud sperem pod vodo.

Smo pa skoz bolani, ampak ne na racun tega. Tud v obdobju, ko je bil se cist mali (2-3mesece) in smo bli zarad bolezni skoz doma, pa se ni plazil, pa ni v usta nic dajal, ni blo nic boljs. Je pac manj odporen (dokazano) in tko je. Sem se ze sprijaznila, da bomo do 3 leta verjetno bolj ali manj kar skoz bolani.

Mene pa neki druzga zanima, pa da ne odpiram posebne debate - kolk od vas si ne opere rok po previjanju?
To je pa men cist mem, da otroka previjes, ko je pokakan, pol si pa ne umijes rok, cez sekundo mu das v usta pa  dudico (al pa karkoli), ki si jo prej steriliziral iz higienskih razlogov...to pri higeni pa mene resnicno moti. Tud mi, ko gremo na WC, si po opravljeni potrebi operemo roke, pa ceprav smo si rit brisali s papirjem in ne z rokami...


_____________________________

Never argue with an idiot. They drag you down to their level and beat you with experiences.

(odgovor članu XXYY)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: O higieni
7.7.2006 18:10:42   
beti 1
user posted image user posted image user posted image  ninocka user posted image user posted image user posted image
Ej, to z umivanjem rok po previjanju pa tud mene zanima.

Sej bi lahko veliko povedala na to temo, ampak se mi res ne da, pa se brez veze se mi zdi. Eni so pač tolk naivni da bolj reklamam in raznim dr.Hanam Suralovim (le zakaj ima neslovensko ime in priimek) verjamejo, kot pa zdravi pameti, stoletnim izkušnjam,... Se mi prav smilijo ker so tako naivni in potrošniški.

(odgovor članu ninocka)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: O higieni
7.7.2006 18:23:05   
renan
jaz mislim, da si jih vecina umiva. saj so nam na materinski vendar nonstop ponavljali: roke umivat, roke umivat....
jaz sem imela kmalu po porodu cisto suhe roke zaradi neprestanega umivanjauser posted image

lp, renan

(odgovor članu beti 1)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
Zakaj dojenje ni vedno najboljše?
Babica je iz svojih izkušenj ugotovila, da dojenje ni vedno najboljša možnost. Ob tem je razkrila, da je v resnici najpo...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?