|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   O plastiki in varnosti uporabe
29.11.2009 15:05:41   
Gina
Na internetu sem našla en članek (spodaj kopiran), ki me je malo šokiral. Sem vedela, da plastika ni najboljši material za hrano, da pa ima toliko "stranskih učinkov" pa ne.


Trikotnik na posamezni plastenki vam pove, iz kakšne plastike je narejena. Na dnu plastenke poiščite trikotnik s številko v sredini in ugotovite, kakšne sestave je vaša plastika.

#2 HDP ali HPDE (polietilen visoke gostote): Ta plastika visoke gostote najtežje izpušča kemikalije v vodo. Najbolj pogosto jo najdemo v plastenkah mleka, čistil in šamponov. Lahko jo je prepoznati, ker je le delno prozorna ali popolnoma bele barve. Nikoli ni prozorna.

#4 LDPE (polietilen nizke gostote): Čeprav ravno tako ne izpušča kemikalij v vodo, se skoraj nikoli ne uporablja za plastenke, ampak za plastične vrečke za shranjevanje hrane, plastične folije in nakupovalne vrečke.

#5 PP (polipropilen): Ta napol prozorna ali bela plastika prav tako ne izpušča kemikalij. Večinoma se uporablja v plastenkah za sirup ali lončkih za jogurt.

to spodaj se izogibajte!

#1 PET/PETE (polietilen tereftalat): Te plastenke so namenjene enkratni uporabi, toda vseeno se jih je bolje izogibati, saj najverjetneje izpuščajo težko kovino, imenovano antimon, in kemično snov BPA, ki moti delovanje hormonov v telesu. Teh plastenk nikoli ne uporabite več kot enkrat in ne kupite plastenke, ki je stara več kot 6 mesecev.

Takšne plastenke izpuščajo spojino DEHA, ki jo je EPA uvrstila med morebitno kancerogene snovi za človeka, ter acetaldehid, ki mu je Mednarodna agencija za raziskave raka (International Agency for Research on Cancer) podelila isto oznako.

#3 PVC (polivinilklorid): Znano je, da v vodo izpušča dve strupeni kemikaliji, DEHP (di-2-etilheksil ftalat) in bisfenol-A. Obe motita delovanje endokrinov in hormonov, toda še vedno je to najpogostejša vrsta plastike v plastenkah, tudi za dojenčke in plastenkah za olje.

#6 PS (polistiren): Znano je, da v vodo izpušča stiren, kancerogeno snov, ki povzroča glavobole, utrujenost, omotičnost in zmedenost. Ta vrsta plastike se najpogosteje uporablja v kavnih skodelicah za enkratno uporabo in v embalažah hitre prehrane.

#7 PC/PLA (polikarbonat): Ta vrsta plastike je narejena z BPA, ki se bo gotovo izločala v vodo, zato je najverjetneje najslabši možni izbor med plastenkami. Nažalost se uporablja v plastenkah za dojenčke, bidonih, pisarniških aparatih za vodo in posodah za shranjevanje hrane.

BPA ali Bisfenol-A je industrijska kemikalija, ki se uporablja v proizvodnji plastičnih smol, epoksi smol in drugih produktov. Nedavne študije so pokazale, da večja izpostavljenost tej snovi povečuje tveganje za zdravje ljudi, povezuje se s sladkorno boleznijo, hibami pri rojstvu, fibroidi v materničnem tkivu, rakom na prsih, zmanjšano količino sperme in rakom na prostati. Izpostavljenost je največja nevarnost za dojenčke in otroke.

Pravzaprav znanstveni dokazi pričajo, da je potrebna ?večja zaskrbljenost od tiste, ki jo je izrazil znanstveni odbor za možne učinke na žlezo prostate, mlečno žlezo in zgodnejši začetek pubertete pri izpostavljenih zarodkih, dojenčkih in otrocih, zaključuje poročilo NTP. Medtem ko FDA še vedno ostaja pri stališču, da je BPA varna v manjših odmerkih, so nekatere ameriške države in Kanada prepovedale uporabo te snovi za katerikoli potrošnikom namenjen proizvod.

Ja pa še nekaj:

* Preverite, ali ima vaša voda vonj po plastiki. Tudi, če je komaj zaznaven, odložite plastenko. Nikakor ne pijte te vode.

* Embalirano vodo ne puščajte na vročini ali sončni svetlobi. Vroča plastika hitreje izpušča kemikalije.

* Ne kupujte vode, ki stoji na polici več kot 6 mesecev. Prah vsekakor ni dober znak.

* Plastenk za enkratno uporabo ne uporabljajte večkrat.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
30.11.2009 7:08:38   
Sonrisa
Hm, moja trenutna plastenka ima številko 1. user posted image Vodo kupujem samo zaradi plastenke, da jo potem dolivam, ko mi zmanjka. V torbici pa tudi ne morem bidona s sabo vlačit ...user posted image

Eh, zdaj sem prebrala, da ima bidon številko 7, kar je pa sploh najslabši možni izbor. user posted image

< Sporočilo je popravil Sonrisa -- 30.11.2009 7:11:17 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
30.11.2009 7:33:17   
TRIŠ
Gina sem se kar malo zamislilauser posted image ,mi je pa že to sine razlagal o teh trikotnikih,da jim je učiteljica povedala.

(odgovor članu Sonrisa)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
30.11.2009 8:50:36   
Ancy
IZVIRNO SPOROČILO: Sonrisa

Hm, moja trenutna plastenka ima številko 1. user posted image Vodo kupujem samo zaradi plastenke, da jo potem dolivam, ko mi zmanjka.


Jaz imam plastenko iz istega razloga... ma pa številki 1 in 5, tko da zgleda ni prov dobra..... ma voda večkrat vonj po plastiki, takrat jo odlijem in nalijem novo (razen če sem zelo žejna v bližini pa ni druge vode)..........

(odgovor članu Sonrisa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
30.11.2009 11:54:46   
LEJLA
Imam bidon od Isostar-a in je 4.user posted image

Pol sem pa gledala "tetrapak" od tekocega jogurta 7user posted image

kisla smetana  6user posted image

sirni namaz 5user posted image


mah vcasih je bolje, da ne bi niti vedel......zakaj ne morejo jogurta pakirat v bolj zdravo embalazouser posted image

(odgovor članu Ancy)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
30.11.2009 12:55:35   
anitaz
Zato mi prakticiramo tole:

http://www.jabucek.com/sl/E-trgovina/12/%C4%8Cutare+iz+nerjav+jekla

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
30.12.2009 12:11:36   
Jerneja_
Kaj pomeni oznaka 21, ki jo ima folija za živila?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
30.12.2009 13:20:12   
Gina
Ne vem kaj pomeni ta oznaka. Sem pa brala, če se prav spomnim, da je ravno folija za živila ena najbolj zanič variant, da ni ravno zdrava. Če je možno, kupujem reči brez nje. Niti ne zavijam ničesar vanjo, sploh je doma nimam.

(odgovor članu Jerneja_)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
2.1.2010 15:32:44   
smeja2
tale tema me je prav spodbudila da sem naredila mini raziskavo o teh plastikah :)
doma imam polno tupperware posode (nažalost)
no uglavnem sm ugotovila da je iz polikarbonata user posted image
tole je napisan na njihovi strani hahahaha
http://order.tupperware.com/coe/app/tup_widget.show_page?fv_page_
code=safety2&fv_section_name=help&fv_category_
code=search&fv_item_category_code=200510

zdej pa verjemte če hočte :)
bom si postopoma nabavla vse stekleno
pa tekoči jogurt od ljubljanskih mlekarn tud ma 7 user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil Eko Vila RR -- 4.1.2010 23:06:27 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
4.1.2010 22:17:00   
Jerneja_
Gina kaj pa potem uporabljaš, če ti kaj ostane za pokrit? Jaz sem že iskala steklene "zvone" pod katere lahko kaj shraniš,nisem našla nič pametnega. 
Načeloma mi tudi ne kupujemo hrane zapakirane v folijo, sem pa tja pa kaj zavijem v njo oz. z njo prekrijem npr. pecivo, poleti zelenjavo, če ne porabimo vse narezane itd. Me je pa ta oznaka malo zaskrbela user posted image -

Smeja2, ja čim več stvari v steklo spraviti se strinjam user posted image .

To pravi tudi eko vila http://www.ringaraja.net/sn/personalpage_user_diary.asp?id=275&memID=1108372051

(odgovor članu smeja2)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
4.1.2010 22:21:12   
puppa
Joj no... moja trenutna plastenka (od Coca-cole) ima št. 1user posted image user posted image

Ajej... jaz si vedno kupim plastenke, da lahko potem vodo dolivam. Hm... mater... mislim, da me je minilo piti karkoli iz plastike.

(odgovor članu Jerneja_)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
5.1.2010 15:13:32   
Gina
Že nekaj časa shranjujem vse v steklene posode - nekatere imajo res plastičen pokrov (dobijo se v vseh trgovinah, tudi v mercatorju in sparu, precej cenejše so v italiji). Shranjevati se da tudi v glinene posode ali skodelice, reči, ki so lahko na zraku, imam pa v pletenih košaricah iz šibja (čebula, česen..). Včasih pustim hrano v posodi, v kateri se je kuhala. Zelo priročne za preložit ostanke hrane, ki bi jih še jedli kasneje, so steklene širše skodelice za korn fleks - če čez njih povezneš mali krožnik, stvar funkcionira Tudi mleko shranjujem v steklenih vrčkih s pokrovom. Še domači pralni prašek shranjujem v kozarcih od kislih kumaric. Čudna sem, a neuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu puppa)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
11.1.2010 22:43:56   
SURF
Kako pa je potem s flaškami,lončki za otroke?user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: O plastiki in varnosti uporabe
11.1.2010 23:12:54   
Eko Vila
Preverite na embalaži kakšno oznako imajo. Sicer pa so bile včasih tudi otroške stekleničke steklene, krožniki pa glineni. Danes pa je vse plastično.

En zanimiv podatek, ko smo ravno pri plastiki...

Če bi postavili v vrsto vse plastične kozarčke, ki jih naredijo v enem dnevu, bi z njimi obkrožili Zemljo okrog ekvatorja. Veliko plastičnih predmetov ima le nekaj sekund dolgo koristno življenjsko dobo, razpadajo pa stoletja. Mislite, ko kupujete! :)

_____________________________

Srečni trenutki štejejo!

(odgovor članu SURF)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdržev...
Vlogo za uveljavljanje olajšave za družinske člane za leto 2023 je treba oddati do ponedeljka, 5. februarja 2024.
Dodatek za veliko družino 2024: izplačilo ...
Danes, v petek, 12. aprila 2024 lahko družine s tremi otroki in več pričakujete izplačilo dodatka za velike družine. Pre...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?