|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
11.5.2013 8:52:40   
suzy85
Pozdravljene!
Tiste, ki ste oddale vlogo za otroški dodatek v novem sistemu - ste že dobile plačan otroški dodatek tudi za mesec, v katerem je bil otrok rojen?

Rodila sem oktobra 2012, vlogo oddala novembra, odločba mi je začela veljati s 1.12., tako da sem prve OD dobila januarja. 94. člen zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-UPB2) pravi: »Pravica do otroškega dodatka se uveljavlja v 90 dneh po rojstvu otroka in se prizna z mesecem otrokovega rojstva." Glede na napisano mi dolgujejo mi še za oktober in november, ampak pravijo na CSD, da ta nov sistem baje ne omogoča poračuna dokladov za nazaj... user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Pameten človek ne naredi vseh napak sam. Možnost da tudi drugim. (W. Churchill)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
11.5.2013 9:25:25   
petea
Seveda lahko poračunajo za nazaj - kako pa bi drugače delali npr. revizije obračunov, ko se izkaže, da so podatki iz kakšrnega koli razloga napačni ali ko vlagatelj uspe s pritožbo.

Spet ene 'buče'. user posted image

(odgovor članu suzy85)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
14.5.2013 10:47:29   
dvakrat mamica
Živijo Suzy85!

Končno ena taka, ki ima isti problem kot jaz....Rodila sem 26.4.2012, tretjega otroka. Odločbe za OD in ostalo vrtec, subvencija malice...so mi začeli veljati 1.6.2012, prva nakazila otroškega dodatka, od kar se mi je otrok rodil, sem prejela 15.12.2012. Dolgujejo še mi pravtako OD za tretjega otroka in sicer za mesec april in maj, čakam že več kot eno letouser posted image user posted image , pa nič....Tedensko kličem na csd ter ministrstvo, kjer še zmeraj ni sprememb v sistemu in še zmeraj o tem ne morejo odločati. Poračun bomo dobili nevemkdaj, za eno leto, dve...

Ja petea, res, suzy85 ni osamljen primer, nas je več takih, ki smo padli v veliko sistemsko luknjo, na žalost.

Suzy85, če boš vedela kaj novega mi sporoči!

dvakrat mamica po vzdevku..........drugače pa trikrat mamicauser posted image

(odgovor članu suzy85)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
14.5.2013 10:54:40   
petea
Dve družini v našem sorodstvu, na različnih CSD, izračunu po ZUPJS:

v obeh primerih lani priznane pravice od meseca rojstva otroka, poračun OD je bil izveden in izplačan nekje dober mesec po pravnomočnosti odločb

< Sporočilo je popravil petea -- 14.5.2013 10:55:30 >

(odgovor članu dvakrat mamica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
14.5.2013 15:19:00   
Anonimen
Tudi mi še čakamo poračun ... parkrat sem že poizvedovala na CSDju kako in kaj in vedno isti odgovor, da sistem še ne omogoča in da so vloge na posebnem kupu ... samo mi res ni jasno, zakaj nekje lahko drugje pa ne ... mogoče bi bilo fino, da še napišemo na katerih CSDjih se to "da" na katerih pa se "ne da" ... na CSD Domžale se očitno "ne da" user posted image

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
14.5.2013 19:29:49   
petea
Saj včasih res ne morem verjeti, da se pogovarjamo o istih pravicah, pridobljenih na isti zakonski osnovi, ki se računajo v istih računalniških programih, in ki bi seveda morala biti vodena in izvedena za vse po celi Sloveniji enako. user posted image Res me preseneča, da si takole upajo norčevati iz ljudi. user posted image

CSD MB, Sl. Bistrica ''zmorejo'' to. Ne vem, kje je problem pri vaših CSD.



Prepisujem bistvene dele odločbe o OD, izdane lani sredi leta:

Odločba CSD Maribor o upravičenosti do OD št. ... z dne ....2012 se razveljavi z dnem 1.x.2012 (x - mesec rojstva novorojenčka).
Vlagatelj/ica A.B. je upravičen/a do OD od 1.x.2012 do 1.x.2013 v skupni višini ....€ mesečno za otroke...

Obrazložitev:
Dne 10.y.2012 je A.B. na pristojni CSD sporočila spremembo števila družinskih članov.
...
Vlagatelj/ica je zato upravičen/a do OD v višini ...€ mesečno v skladu s 70. členom ZSDP in prvim odstavkom 22. člena ZUPJS za čas od 1.x.2012 do 1.x.2013.
...


Na izračun je bila podana pritožba, ki jo je jeseni lani reševal kar CSD sam. Po pravnomočnosti odločbe na pritožbo je bil nekje čez mesec dni znesek poračuna OD v celoti nakazan na TRR.

< Sporočilo je popravil petea -- 14.5.2013 19:34:11 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
23.5.2013 13:53:52   
dvakrat mamica
Pozdravljeni!

Tudi CSD lJUTOMER ne zmore rešiti vloge...Hmm mislim, da je problem v katerem delu meseca si rodil, smešno ampak res! Jaz sem rodila konec aprila, nato prazniki 27.4, 1.5.in 2.5, mezmes še vikend. Na Csd seveda ni bilo možno javiti spremembe prej kot sem dobila rojstni list za otroka, to pa je bilo 11.5.2012.

Komaj tedaj sem lahko podala spremembo o novem družinskem članu. Kot je razvidno, sprememba ni bila podana v 8-ih dneh od rojstva otroka. Kar pa dejansko nima nobenega vpliva. saj imaš za dodelitev OD časa 90-dni od rojstva otroka, da ti je pravica priznana od meseca rojstva otroka. Nato je 31.5.2012 prišel ven nov zakon in valda, da si vzamejo čas, zato vloge niso reševali pred sprejetjem novega zakona, nakar je prišlo do težave in takšnih vlog še zdaj ne rešujejo, ker jim tega sistem ne omogoča. Napaka še zmeraj ni odpravljena. Sramota za našo državo!

Otroškega dodatka še zdaj ni za april in maj 2012, toliko o našem super delujočem sistemu, ki deluje brezhibno in ni nobenih zaostankovuser posted image .

Če izvem kaj novega, javim takoj!

LP

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
23.5.2013 14:04:11   
dvakrat mamica
Aha pa še to.....pozabila napisati prej. Moj OD bi moral biti izračunan še po "starem" zakonu, to pa je seveda nemogoče, ker tisti sistem seveda ni več v uporabiuser posted image , tak da pojma nimam kako mi bodo to rešili.

Zdaj sem jaz kaznovana, ker sem rodila med prazniki in v totalno neprimernem času, da bi lahko rešili mojo vlogo-spremembo. Zato so mi rešili od 1.6.2012 naprej, odločbo dobila novembra 2012, prvo nakazilo pa decembra 2012.

Imam pa uradno podpisano izjavo iz CSD-ja, da mi OD pripada od aprila naprej, ter, da mi bodo zadevo rešili kar se da hitro, traja pa že eno leto....user posted image , ....ne vem kaj je za koga hitrouser posted image

Pa še enkrat lepe pozdrave vsem!

(odgovor članu dvakrat mamica)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
23.5.2013 14:42:37   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: dvakrat mamica

Aha pa še to.....pozabila napisati prej. Moj OD bi moral biti izračunan še po "starem" zakonu, to pa je seveda nemogoče, ker tisti sistem seveda ni več v uporabiuser posted image , tak da pojma nimam kako mi bodo to rešili.

Ja, mora biti izračunan po starem, in to za obdobje od 1.4.2012 - 31.3.2013.

In če so določeni CSD lahko po uveljavitvi ZUJF-a lahko pravilno izdali odločbe za vloge, ki so bile oddane prej, problem ne more biti v računalniškem programu. user posted image


Zdaj sem jaz kaznovana, ker sem rodila med prazniki in v totalno neprimernem času, da bi lahko rešili mojo vlogo-spremembo. Zato so mi rešili od 1.6.2012 naprej, odločbo dobila novembra 2012, prvo nakazilo pa decembra 2012.
Kako so ti lahko odločiti šele za od 1.6.naprej? Pa do kdaj? A padeš v razrede z znižanim OD?
Ne, nisi kaznovana, ker si rodila med prazniki; če bi rodila nekaj dni prej, bi ti odločbo namesto novembra morda izdali oktobra.
In 8-dnevni rok pri rojstvu otroka ne velja - tam se upošteva 90-dnevni od rojstva.
Nisi ti kriva, ampak CSD.


Imam pa uradno podpisano izjavo iz CSD-ja, da mi OD pripada od aprila naprej, ter, da mi bodo zadevo rešili kar se da hitro, traja pa že eno leto....user posted image

Zdaj si verjetno morala oddati že novo vlogo. Predlagam, da pokličeš na Ministrstvo za delo, družino ... da ti oni skušajo pomagati, saj se drugače zna zgoditi, da ti sploh ne bodo poravnali OD.

Svašta.




< Sporočilo je popravil petea -- 23.5.2013 14:48:50 >

(odgovor članu dvakrat mamica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
24.5.2013 14:01:46   
dvakrat mamica
Pozdravljena petea!

Ja po starem mora biti izračunan od 1.4.-31.5.2012, ampak ne vem kako bodo to izvedli! Po novem zakonu paden 2 razreda nižje kot bi po starem, tako, da ja, sem krepko na slabšemuser posted image

Tudi meni ni jasno, kaj in zakaj so si privoščili to napako, zgleda da so se sami odločili, da mi ne bodo reševali vloge-spremembe pred uveljavitvijo novega zakona, so hoteli prišparat ali kaj, ne ven, ni mi jasno.user posted image

Za ta korak so se odločili, da mi odločijo od 1.6.naprej, ker je bila sprememba javljena 11.5.2011, CSD pa je dobil zahtevo, da odloča za naslednji mesec od oddane vloge-spremembe naprej, tako, da je naslednji mesec po vlogi torej 1.6.2012. Četudi vsi vejo, da mi OD pripada od 1.4. naprej, mi vloge niso mogli ali hoteli rešiti v celotiuser posted image .

Ja novo vlogo za subvencijo vrtca sem dala marca 2013, ko sem zdaj tega otroka dala v vrtec in so mi izdali odločbo tudi za OD, ki mi zdaj velja do 31.3.2014.

Problem še zmeraj ni rešen. V stiku sem tudi z ministrstvom, na katerem so mi včeraj zatrdili, da je priprava tega programa, ki bo odločal o omenjenem problemu pri koncu in naj bi prišel v uporabo zelo hitro. Ne vem sicer kaj je to za njih hitro, ampak stvari zgleda napredujejouser posted image

Aha pa v kontaktu z ministrstvom sem vsak teden, pokličem in vprašam kako je na stvari, in do včeraj je bil zmeraj enak odgovor, je treba še počakati, program še ne deluje....včeraj pa je potem mi ena prijazna gospodična rekla, da bodo omenjen program dobili v preizkušnjo in če bo vse ok, nam bodo opeharjenim staršem lahko povrnili kar nam dolgujejouser posted image PA TO Z OBRESTMI!!!user posted image Jaz jim že ne bom zastonj posojala mojega denarja, oz.otrokovega!

Lepo se mejte, se javim še kaj




(odgovor članu suzy85)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
24.5.2013 20:43:26   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: petea


In če so določeni CSD lahko po uveljavitvi ZUJF-a lahko pravilno izdali odločbe za vloge, ki so bile oddane prej, problem ne more biti v računalniškem programu. user posted image




Lahko je problem v programu.....samo so na nekaterih CSD ugotovili, da se da take vloge rešiti tudi "ročno",....vendar pa to pomeni nekaj klikov več in nekaj minut dodatnega dela.....

Nekateri CSDji pa tega niso ugotovili, ali pa se jim "ročno" ne da reševati vlog, ker je to dodatno delo in malo zamudno ter naporno.....in čakajo na spremembe programa....ki pa se sedaj, ko država nima denarja, zavlečejo leto in več......ker vsaka sprememba programa precej stane......

In so pač eni CSDji bolj "podjetni" in se zavedajo, da je bolje eno vlogo sproti 10 minut dlje obdelovat "ročno".....kot pa čez leto ali dve kup starih vlog....vmes pa imajo na liniji vsakodnevno jezne stranke in tam zgubljajo dragocene minute, da jim ponavljajo eno te isto, da program tega ne omogoča.....

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
25.5.2013 1:02:04   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Lahko je problem v programu.....samo so na nekaterih CSD ugotovili, da se da take vloge rešiti tudi "ročno",....vendar pa to pomeni nekaj klikov več in nekaj minut dodatnega dela.....

Nekateri CSDji pa tega niso ugotovili, ali pa se jim "ročno" ne da reševati vlog, ker je to dodatno delo in malo zamudno ter naporno.....in čakajo na spremembe programa....ki pa se sedaj, ko država nima denarja, zavlečejo leto in več......ker vsaka sprememba programa precej stane......

In so pač eni CSDji bolj "podjetni" in se zavedajo, da je bolje eno vlogo sproti 10 minut dlje obdelovat "ročno".....kot pa čez leto ali dve kup starih vlog....vmes pa imajo na liniji vsakodnevno jezne stranke in tam zgubljajo dragocene minute, da jim ponavljajo eno te isto, da program tega ne omogoča.....



Kakorkoli podatke obdelajo - kakor hitro so določeni CSD uspeli zadeve v dolgednem času ustrezno reševati, izdajati pravilne odločbe ter izplačati OD, pomeni, da sam sistem (pa naj to pomeni, da ročno ustrezno preračunajo podatke v odločbi, ali vedo za pravilne ukaze v programu za izračun ali kaj tretjega - me niti ne zanima) že sedaj omogoča pravilno izdajo odločb. Bilo bi veliko koristneje za vse vpletene, če bi nekdo na CSD ali na ministrstvu, kjer imajo elektronski vpogled v vse izdane odločbe, napisal za manj iznajdljive uradnike 'Navodila za telebane: kako pravilno izdati odločbo'.

Pa ne se hecat, da takšne spremembe programa ni mogoče narediti (s testiranjem vred) v nekaj dneh in da je sistem še po več kot letu dni ni vzpostavljen ter da bo plačilo za preprogramiranje lahko eden izmed krivcev za bankrot države.
Če spremembe programa toliko stanejo, pa bi pustili prejšnjo verzijo, ki ni zniževala in ukinjala OD. A tiste spremembe zakonodaje pa so potemtakem znali takoj in za sprejemljive stroške vnesti v sistem? Zanimivo.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
25.5.2013 1:29:34   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: dvakrat mamica

Ja po starem mora biti izračunan od 1.4.-31.5.2012, ampak ne vem kako bodo to izvedli! Po novem zakonu paden 2 razreda nižje kot bi po starem, tako, da ja, sem krepko na slabšemuser posted image

Ne, ni res! Po starem bi moral biti OD izračunan od 1.4.2012 do 31.3.2013

Tudi meni ni jasno, kaj in zakaj so si privoščili to napako, zgleda da so se sami odločili, da mi ne bodo reševali vloge-spremembe pred uveljavitvijo novega zakona, so hoteli prišparat ali kaj, ne ven, ni mi jasno.user posted image

Nimajo se kaj sami za odločat! Zakon (ZUJF) v 245. členu jasno določa, da za vloge za OD, oddane do 31.5.2012 veljajo pravila ZUPJS, neodvisno od tega, kdaj se bo o njih odločalo.

Za ta korak so se odločili, da mi odločijo od 1.6.naprej, ker je bila sprememba javljena 11.5.2011, CSD pa je dobil zahtevo, da odloča za naslednji mesec od oddane vloge-spremembe naprej, tako, da je naslednji mesec po vlogi torej 1.6.2012. Četudi vsi vejo, da mi OD pripada od 1.4. naprej, mi vloge niso mogli ali hoteli rešiti v celotiuser posted image .
Kako so se odločili? S čim to utemeljujejo? Na kakšni zakonski osnovi? Od koga naj bi dobili takšno zahtevo, da se gleda naslednji mesec od oddaje vloge in ne zakoniti 90-dnevni rok od rojstva otroka?
Kaj so ti napisali v obrazložitvi odločbe, zakaj je OD priznan šele od junija namesto od aprila?


Ja novo vlogo za subvencijo vrtca sem dala marca 2013, ko sem zdaj tega otroka dala v vrtec in so mi izdali odločbo tudi za OD, ki mi zdaj velja do 31.3.2014.

Problem še zmeraj ni rešen. V stiku sem tudi z ministrstvom, na katerem so mi včeraj zatrdili, da je priprava tega programa, ki bo odločal o omenjenem problemu pri koncu in naj bi prišel v uporabo zelo hitro. Ne vem sicer kaj je to za njih hitro, ampak stvari zgleda napredujejouser posted image
Kako že gre ona pesem: ' Ker jaz ... delam z'lo počas'. ... user posted image

Aha pa v kontaktu z ministrstvom (verjetno misliš CSD) sem vsak teden, pokličem in vprašam kako je na stvari, in do včeraj je bil zmeraj enak odgovor, je treba še počakati, program še ne deluje....včeraj pa je potem mi ena prijazna gospodična rekla, da bodo omenjen program dobili v preizkušnjo in če bo vse ok, nam bodo opeharjenim staršem lahko povrnili kar nam dolgujejouser posted image PA TO Z OBRESTMI!!!user posted image Jaz jim že ne bom zastonj posojala mojega denarja, oz.otrokovega!




Glede na to, da si oddala vlogo pred uveljavitvijo 'varčevalnega zakona' (lahko bi oddala tudi en dan pred uveljavitvijo), ti je za celo leto (do letošnjega marca), ne samo za dva meseca (april, maj) pripadal polni OD. Kot polni OD je mišljen tisti nezmanjšan znesek za 10 %, če spadaš v 5. ali 6. razred (predvidevam, da spadaš sem).
Ker pišeš, da imaš odločbo od 1.6. naprej, me zanima, ali bodo sedaj ustrezno poračunali celotno razliko ali bodo trdili, da je ta odločba pravnomočna, ker se nisi pritožila nanjo.

Če spadaš v nižje razrede, pa tako ali tako ni razlike pred in po 1.6. 2012.


(odgovor članu dvakrat mamica)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
25.5.2013 16:01:16   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: petea

Kakorkoli podatke obdelajo - kakor hitro so določeni CSD uspeli zadeve v dolgednem času ustrezno reševati, izdajati pravilne odločbe ter izplačati OD, pomeni, da sam sistem (pa naj to pomeni, da ročno ustrezno preračunajo podatke v odločbi, ali vedo za pravilne ukaze v programu za izračun ali kaj tretjega - me niti ne zanima) že sedaj omogoča pravilno izdajo odločb. Bilo bi veliko koristneje za vse vpletene, če bi nekdo na CSD ali na ministrstvu, kjer imajo elektronski vpogled v vse izdane odločbe, napisal za manj iznajdljive uradnike 'Navodila za telebane: kako pravilno izdati odločbo'.




Bilo bi koristno.....samo se onim na ministrstvu po domače povedano je.be kaj dela operativa na nižjih nivojih.....to ne spada v njihov opis del in nalog in zakaj bi to potem počeli?.....tako kot nekateri referenti na posameznih CSDjih......ker s tistimi kliki, ki jih so jih osvojili na enem ali dveh uvajanjih v program to ne gre in kerso itak že eno leto čisto pregoreli od dela, se ne bodo učil nekaj novega, če jim ni treba.....če je pa mogoče navodilo z ministrstva tako, da se lahko počaka do nadgradnje programa.....zakaj bi brezveze sprejemali odgovornost nase in si nakopali dodatno delo?

Pa ne se hecat, da takšne spremembe programa ni mogoče narediti (s testiranjem vred) v nekaj dneh in da je sistem še po več kot letu dni ni vzpostavljen ter da bo plačilo za preprogramiranje lahko eden izmed krivcev za bankrot države.
Če spremembe programa toliko stanejo, pa bi pustili prejšnjo verzijo, ki ni zniževala in ukinjala OD. A tiste spremembe zakonodaje pa so potemtakem znali takoj in za sprejemljive stroške vnesti v sistem? Zanimivo.


Ne bo plačilo posodobitve programa krivo za bankrot države.....vendar, pri takih programerskih poslih podjetja gredo v posel z državo z nizko ceno, ker drugače na javnem razpisu niso izbrani.....ponavadi se izbere itak tisto podjetje, ki je najcenejše.....in potem je cena tega ta, da država drago plača vsako posodibitev oz. nadradnjo programa.....baje je zadnja nadgradnja programa stala milijon evrov......

Glej, da si ne boš ustvarila vtisa, da branim tisti državni organ, ki v letu dni ne uspe rešiti odločbe za otroški dodatek....

Jaz bi napisala pritožbo, na CSD, na minstrstvo in jo dala v vednost še ministru, za delo, družino in socialne zadeve, pripisala zraven in naštela, da je na določenih CSDjih po Sloveniji odločbo za nazaj mogoče dobiti, in da zahtevam pojasnilo, zakaj se pojavlja taka diskriminacija s strani državnih organov do posameznih državljanov RS, kjer pa take odločbe zaradi nedovalanja programa ni mogoče dobiti, v določenih krajih po Sloveniji pa se taka odločba lahko dobi, delajo pa vsi z istim programom......

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
26.5.2013 19:19:45   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Bilo bi koristno.....samo se onim na ministrstvu po domače povedano je.be kaj dela operativa na nižjih nivojih.....to ne spada v njihov opis del in nalog in zakaj bi to potem počeli?.....tako kot nekateri referenti na posameznih CSDjih......ker s tistimi kliki, ki jih so jih osvojili na enem ali dveh uvajanjih v program to ne gre in kerso itak že eno leto čisto pregoreli od dela, se ne bodo učil nekaj novega, če jim ni treba.....če je pa mogoče navodilo z ministrstva tako, da se lahko počaka do nadgradnje programa.....zakaj bi brezveze sprejemali odgovornost nase in si nakopali dodatno delo?

Za to, ker bi jim npr. 10 min dodatnega dela pri prvem izdajanju odločbe lahko prihranilo npr. 1 uro dodatnega dela pri ponovnem delu zaradi popravljanja odločb.
In ker bi po nekajmesečni uporabi programa že morali biti dovolj upeljani v delo, da bi znali reševati tudi nekoliko zapletenejše primere.
Poznam pa dovolj raznovrstnih primerov uradnikov, ki hodijo v službo, ne delat, tako da vem, da so moja pričakovanja, kako bi delo v JU moralo potekati in biti organizirano, nerealno. user posted image


Ne bo plačilo posodobitve programa krivo za bankrot države.....vendar, pri takih programerskih poslih podjetja gredo v posel z državo z nizko ceno, ker drugače na javnem razpisu niso izbrani.....ponavadi se izbere itak tisto podjetje, ki je najcenejše.....in potem je cena tega ta, da država drago plača vsako posodibitev oz. nadradnjo programa.....baje je zadnja nadgradnja programa stala milijon evrov......

Saj to je šele absurdnost zadeve - del posodobitev, koristen za državo, so znali vključiti ter je država zanje verjetno že zdavnaj plačala, sočasnih dopolnitev avtomatizmov oz. upoštevanje pogojev za posebne primere pa očitno (namerno?) niso vključili in sedaj so zaradi tega spet na slabšem (nevedni) upravičenci (ki zaradi nevednosti morda sploh ne bodo ugotovili, da so bili prikrajšani), uradniki, ki bodo čakajoč posodobitve imeli zaradi tega veliko več dela s popravki in ponovnimi preračuni zneskov, ter v končni fazi vsi državljani, ki bomo te (po mojem neupravičene) dodatne stroške še enega prilagajanja sistema nehote morali plačati.

Jaz bi napisala pritožbo, na CSD, na minstrstvo in jo dala v vednost še ministru, za delo, družino in socialne zadeve, pripisala zraven in naštela, da je na določenih CSDjih po Sloveniji odločbo za nazaj mogoče dobiti, in da zahtevam pojasnilo, zakaj se pojavlja taka diskriminacija s strani državnih organov do posameznih državljanov RS, kjer pa take odločbe zaradi nedovalanja programa ni mogoče dobiti, v določenih krajih po Sloveniji pa se taka odločba lahko dobi, delajo pa vsi z istim programom......
Se strinjam s tem.


(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
27.5.2013 10:42:48   
dvakrat mamica
Pozdravljeni!

Vidim, da se je razvila vroča debata o zakonu, ampak na žalost ne moremo vplivati kaj veliko na to. Mogoče so mislili, da bomo pozabili na to razliko v OD, ampak jaz nisem in ne bom pozabilauser posted image Upam, da dobim izplačano tudi razliko. Počakam lahko le na odločbo in se potem na njo pritožim, dokler pa je ne dobim, pa imam tudi jaz roke zavezane. Pritožim se lahko na ministrstvo,ampak je to tisti organ, ki zavlačuje na vseh možnih mestih, se pravi, da bi s tem postopek še bolj zavleklo.

Vem da je šlo za namerno zavlačevanje postopka in to po "ukazu"-(če se lahko tako izrazim) ministrstva, CSD je imel roke zavezane, četudi so se socialne delavke kar se da najbolj potrudile, da bi te vloge rešili ročno, niso dobile dovoljenja ministrstva, da le-to naredijo. Verjemite, gospa s CSD je klicala vpričo mene na ministrstvo, kjer so ji dali napotek, da mi vlogo naj rešijo od 1.6.2012 naprej, ter, da naj napiše uradno izjavo, da mi razlika OD pripada od 1.4.2012 naprej, ter da bo zadeva rešena v najkrajšem možnem času. Socialne delavke pa ne morejo delati na svojo pest, ker jih lahko stane službe....nažalostuser posted image

Ne krivim CSD-ja, ker so se res potrudili, krivim pa našo gnilo državo, ki ni sposobna nadgraditi programa v enem letu oz. ga noče, ker potem tudi denarja ne treba dati. Najbolj pa je absurdno to, da ne dobimo tistega, kar nam po zakonu pripada.

Saj tudi, da omenim, letos dodatka za velike družine tudi ni bilo marca, kot vsa leta doslej od kar je sploh obstajal in bo komaj septembra-oktobra, tudi po odločitvi ministrstva, če sploh bo. Tudi za reševanje tega, še baje ni ustreznega programa za obdelovanje vlog. Pa še to, da tudi tukaj gledajo dohodek družine se mi zdi absurdno, kaj še le pri pomoči za novorojenčka. Najbolj so ogulili družine in otroke. Mislim, da nam država hoče povedati, da naj ne imamo več otrok, je treba šparat, da bodo meli poslanci več! Tudi plačilo vrtca so nabili do daske, v službo moramo iti, da lahko delamo za minimalca in jim potem polovico plače damo, da nam pazijo na otroke,če pa ne bomo delali, pa ne bomo meli penzije.... Začaran kroguser posted image

Škoda je smo to, da smo Slovenci preveč potrpežljivi in pustimo, da z nami lahko manipulirajo po lastni volji. Vsi bi morali stopiti skupaj in temu narediti konec, ampak ne bomo, ker bomo pa raje počakali, da se komu ne zamerimouser posted image Ne, da bi koga žalila, ampak res smo butasti narod, seveda z mano vreduser posted image

Iz nas so naredili reveže, ki komaj shajajo čez mesec, da plačamo položnice in imamo kaj otroku za dati v usta, za drugo nam marsikateremu ne ostane!

Vsa mnenja so dobrodošlauser posted image

Pa lepo pozdravljeni!


(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
27.5.2013 11:14:39   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: dvakrat mamica
...
Vem da je šlo za namerno zavlačevanje postopka in to po "ukazu"-(če se lahko tako izrazim) ministrstva, CSD je imel roke zavezane, četudi so se socialne delavke kar se da najbolj potrudile, da bi te vloge rešili ročno, niso dobile dovoljenja ministrstva, da le-to naredijo. Verjemite, gospa s CSD je klicala vpričo mene na ministrstvo, kjer so ji dali napotek, da mi vlogo naj rešijo od 1.6.2012 naprej, ter, da naj napiše uradno izjavo, da mi razlika OD pripada od 1.4.2012 naprej, ter da bo zadeva rešena v najkrajšem možnem času.
To se mi pa zdi precej neverjetna izjava.
Predvsem zaradi tega, ker - kot sem že napisala - vem za primera na dveh različnih CSD, ki so odločbe pravilno izdali in zneske tudi že zdavnaj izplačali. Če bi ministrstvo tega ne dovolilo, dvomim, da bi CSD realizirali zadevo 'na svojo roko'.



Ne krivim CSD-ja, ker so se res potrudili, krivim pa našo gnilo državo, ki ni sposobna nadgraditi programa v enem letu oz. ga noče, ker potem tudi denarja ne treba dati. Najbolj pa je absurdno to, da ne dobimo tistega, kar nam po zakonu pripada.

Saj tudi, da omenim, letos dodatka za velike družine tudi ni bilo marca, kot vsa leta doslej od kar je sploh obstajal in bo komaj septembra-oktobra, tudi po odločitvi ministrstva, če sploh bo. Tudi za reševanje tega, še baje ni ustreznega programa za obdelovanje vlog. user posted image

Kakšen poseben program pa je potreben za to, da bi ga bilo potrebno na novo izumljati in plačevati? V bazi izdanih odločb se z nastavitvijo ustreznih pogojev poišče, katere družine imajo vsaj 3 otroke in dohodke pod cenzusom, ter se po izdelanem obrazcu izda odločbe. Preprosto. To je mogoče izvesti že z uporabo Offica (Word, Excel, Access).


Škoda je smo to, da smo Slovenci preveč potrpežljivi in pustimo, da z nami lahko manipulirajo po lastni volji. Vsi bi morali stopiti skupaj in temu narediti konec, ampak ne bomo, ker bomo pa raje počakali, da se komu ne zamerimouser posted image Ne, da bi koga žalila, ampak res smo butasti narod, seveda z mano vreduser posted image
Se strinjam. Smo odločno prepasivni. In potem se jezimo sami nase, ko nas drugi zafrknejo. A pravočasno se pa ne začnemo boriti za svoj prav.



(odgovor članu dvakrat mamica)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
27.5.2013 11:40:29   
Anonimen
Tudi jaz skoraj vsak teden posiljam meile na CSD in morim ... no ce nic drugega so vsaj pri odgovarjanju nanje zelo azurni ... skratka v odgovor sem dobila, da je problem pri tistih druzinah, ki imajo starejsega otroka v vrtcu in da je problem, ker nov OD velja s prvim dnem meseca rojstva, znizano placilo vrtca pa s prvim naslednjim mesecem in da kao sistem ne pozre, da bi o dveh pravicah v isti odlocbi odlocal in dal razlicen datum pricetka veljave in izplacila na racune, in da so vse odlocbe, ki so kao bile kljub temu vseeno izdane protipravne in da se bo to ko bo sistem poslihtan poracunavalo v skodo druzin ... men se zdijo to ene navadne buce, ker glede na to da delam v JU, kjer tut izdajamo odlocbe, in ce pac neki ne gre prek sistema oz. da sistem za tisti primer nima mustra sestavljenega, se gre odlocbo pac rocno pisat ... res da vzame mal vec casa, samo bemtis za to smo pa hodili na faks in delal izpit iz ZUPa, da znamo naredit se kaj drugega kot pa samo po knofih klikat user posted image

< Sporočilo je popravil Otika -- 27.5.2013 11:42:02 >

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
27.5.2013 11:52:16   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Otika
Tudi jaz skoraj vsak teden posiljam meile na CSD in morim ... no ce nic drugega so vsaj pri odgovarjanju nanje zelo azurni ... skratka v odgovor sem dobila, da je problem pri tistih druzinah, ki imajo starejsega otroka v vrtcu in da je problem, ker nov OD velja s prvim dnem meseca rojstva, znizano placilo vrtca pa s prvim naslednjim mesecem in da kao sistem ne pozre, da bi o dveh pravicah v isti odlocbi odlocal in dal razlicen datum pricetka veljave in izplacila na racune, in da so vse odlocbe, ki so kao bile kljub temu vseeno izdane protipravne in da se bo to ko bo sistem poslihtan poracunavalo v skodo druzin ... men se zdijo to ene navadne buce, ker glede na to da delam v JU, kjer tut izdajamo odlocbe, in ce pac neki ne gre prek sistema oz. da sistem za tisti primer nima mustra sestavljenega, se gre odlocbo pac rocno pisat ... res da vzame mal vec casa, samo bemtis za to smo pa hodili na faks in delal izpit iz ZUPa, da znamo naredit se kaj drugega kot pa samo po knofih klikat user posted image



Pri nas pošljejo dve odločbi (z različnimi poddelilkami), vezani na isto vlogo. Torej za OD in ZPV ločeno.
Kar je po eni strani smiselno, saj pri ZPV upoštevajo še letni OD in posledično navedejo ustrezno drugačne vrednosti npr. prihodkov družine in delež glede na slov. povprečje.

Posledično imata odločbi lahko različno veljavnost - OD eno leto, ZPV do konca koledarskega leta (in z začetkom od ustreznega meseca).

Pač natisnejo malo več ''solate'' papirjev, a je izdelek vedno bolj pregleden in sledljivo sestavljen.


Tako, odpadel je tudi argument zaradi vrtčevskih otrok. user posted image




< Sporočilo je popravil petea -- 27.5.2013 12:01:47 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
27.5.2013 11:57:39   
Anonimen
To sem jim tut napisala, pa so rekli, da vloga je za oboje ista in da kao nima vezr kolk odlocb izdas ... mislim pa saj to jim ne prides do konca ...

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
28.5.2013 9:39:03   
dvakrat mamica
IZVIRNO SPOROČILO: dvakrat mamica
...
Vem da je šlo za namerno zavlačevanje postopka in to po "ukazu"-(če se lahko tako izrazim) ministrstva, CSD je imel roke zavezane, četudi so se socialne delavke kar se da najbolj potrudile, da bi te vloge rešili ročno, niso dobile dovoljenja ministrstva, da le-to naredijo. Verjemite, gospa s CSD je klicala vpričo mene na ministrstvo, kjer so ji dali napotek, da mi vlogo naj rešijo od 1.6.2012 naprej, ter, da naj napiše uradno izjavo, da mi razlika OD pripada od 1.4.2012 naprej, ter da bo zadeva rešena v najkrajšem možnem času.
To se mi pa zdi precej neverjetna izjava.
Predvsem zaradi tega, ker - kot sem že napisala - vem za primera na dveh različnih CSD, ki so odločbe pravilno izdali in zneske tudi že zdavnaj izplačali. Če bi ministrstvo tega ne dovolilo, dvomim, da bi CSD realizirali zadevo 'na svojo roko'.


Ne krivim CSD-ja, ker so se res potrudili, krivim pa našo gnilo državo, ki ni sposobna nadgraditi programa v enem letu oz. ga noče, ker potem tudi denarja ne treba dati. Najbolj pa je absurdno to, da ne dobimo tistega, kar nam po zakonu pripada.

Saj tudi, da omenim, letos dodatka za velike družine tudi ni bilo marca, kot vsa leta doslej od kar je sploh obstajal in bo komaj septembra-oktobra, tudi po odločitvi ministrstva, če sploh bo. Tudi za reševanje tega, še baje ni ustreznega programa za obdelovanje vlog.

Kakšen poseben program pa je potreben za to, da bi ga bilo potrebno na novo izumljati in plačevati? V bazi izdanih odločb se z nastavitvijo ustreznih pogojev poišče, katere družine imajo vsaj 3 otroke in dohodke pod cenzusom, ter se po izdelanem obrazcu izda odločbe. Preprosto. To je mogoče izvesti že z uporabo Offica (Word, Excel, Access).


Škoda je smo to, da smo Slovenci preveč potrpežljivi in pustimo, da z nami lahko manipulirajo po lastni volji. Vsi bi morali stopiti skupaj in temu narediti konec, ampak ne bomo, ker bomo pa raje počakali, da se komu ne zamerimo Ne, da bi koga žalila, ampak res smo butasti narod, seveda z mano vred
Se strinjam. Smo odločno prepasivni. In potem se jezimo sami nase, ko nas drugi zafrknejo. A pravočasno se pa ne začnemo boriti za svoj prav.






Ja mogoče je res neverjetno, ampak resnično....nažalost. Če ne gre pač ne gre, pa lahko rinemo z glavo skozi zid. Vsi podatki so točni, iz moje strani pravočasni, kaj pa ministrstvo mučka pa nebi znala povedati. CSD ni imel pooblastila, da vlogo reši ročno, slišala na lastna ušesauser posted image , na CSD-ju mi je socialna delavka rekla, da se vlogo da rešiti ročno, ampak jim tega niso dovolili, vsaj v mojem primeru ne. Imam pa tri otroke, najstarejša je šla septembra v prvi razred (se pravi, da je bila še v času spremembe-novega rojstva še v vrtcu), mlajša je že bila in še je v vrtcu, najmlajši pa hodi zdaj 2 meseca v vrtec.

Problem je res v tej kombinaciji novo rojstvo-vrtec starejšega otroka. Torej če sem želela imeti rešene ostale pravice subvencijo vrtca-kjer se mi zdaj šteje 5 članov in ne 4, kot je to bilo do junija, kjer sem vrtec za obe hčerki plačala po stari odločbi (ko smo še bili 4 člani), čeprav bi mi morali tudi subvencijo vrtca za april in maj preračunati na 5 članov, mi tudi tega niso, preplačanega denarja verjetno tudi nikoli ne bom videla. Obrazložitev: spremembe nisem javila v 8-ih dnehuser posted image , ker je nisem mogla, saj kot sem povedala sem rojstni list dobila 11.5.2012, otrok pa je rojen 26.4.2012, se pravi, da brez dokumentov verjetno res ne morem dajati vloge oz. spremembe, tako so mi na CSD povedali, da naj prinesem ko bom imela dokument. Se pravi, še tu sem na slabšem, kriza res, kaj se to dogaja.

Glede dodatka za velike družine, pa so vsi izgovori dobri, samo, da ni treba dati denarja, kot smo že vajeni v tej državiuser posted image


Lp!

(odgovor članu suzy85)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
28.5.2013 9:46:09   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: dvakrat mamica
... preplačanega denarja verjetno tudi nikoli ne bom videla. Obrazložitev: spremembe nisem javila v 8-ih dnehuser posted image , ker je nisem mogla, saj kot sem povedala sem rojstni list dobila 11.5.2012, otrok pa je rojen 26.4.2012, se pravi, da brez dokumentov verjetno res ne morem dajati vloge oz. spremembe, tako so mi na CSD povedali, da naj prinesem ko bom imela dokument.

Zanimivo ... ker moj je šel javit takoj po rojstvu na CSD s tistim potrdilom o rojstvu, ki ga dobiš v porodnišnici in so zabeležili pravočasnost vloge ... glede rojstnega lista so edino na ZZZSju komplicirali in niso prej hotli nič naredit dokler jim rojstnega lista nismo prinesli ... pa to kljub tmu, da smo EMŠO že prej meli.

(odgovor članu dvakrat mamica)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
28.5.2013 11:02:01   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: dvakrat mamica
Problem je res v tej kombinaciji novo rojstvo-vrtec starejšega otroka. Torej če sem želela imeti rešene ostale pravice subvencijo vrtca-kjer se mi zdaj šteje 5 članov in ne 4, kot je to bilo do junija, kjer sem vrtec za obe hčerki plačala po stari odločbi (ko smo še bili 4 člani), čeprav bi mi morali tudi subvencijo vrtca za april in maj preračunati na 5 članov, mi tudi tega niso, preplačanega denarja verjetno tudi nikoli ne bom videla. Obrazložitev: spremembe nisem javila v 8-ih dnehuser posted image , ker je nisem mogla, saj kot sem povedala sem rojstni list dobila 11.5.2012, otrok pa je rojen 26.4.2012, se pravi, da brez dokumentov verjetno res ne morem dajati vloge oz. spremembe, tako so mi na CSD povedali, da naj prinesem ko bom imela dokument.


Še zadnjič napišem:

Ne, ni problem v kombinaciji novorojenček-vrtec starejšega otroka. V obeh navedenih primerih v našem sorodstvu gre za to kombinacijo.

Spremembe glede števila otrok si v skladu z zakonom o starševskem varstvu ... dolžna sporočiti v 90. dneh:
94. člen (rok za uveljavljanje pravice do otroškega dodatka)
Pravica do otroškega dodatka se uveljavlja v 90 dneh po rojstvu otroka in se prizna z mesecem otrokovega rojstva. Če se uveljavlja po tem roku, se pravica prizna s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi zahtevka.

Nato oni ustrezno poračunajo zneske pravic.

Tudi ZUPJS v 42. členu ne določuje, da morajo biti te spremembe javljene v 8 dneh. Tudi bi bilo precej sporno, da bi moral javiti spremembe v tako kratkem času, saj je že zaradi raznih razlogov to v praksi lahko težje izvedljivo (npr. 30 dni se imaš čas odločati o imenu, lahko zaradi zdravstvenih zapletov ne moreš urediti birokracije ipd.)

(odgovor članu dvakrat mamica)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
28.5.2013 13:03:20   
dvakrat mamica
Ja petea prav imaš!

Pri nas ni bilo izvedljivo sploh!

otika: Ne vem s kakšnim potrdilom o rojstvu je šel javit tvoj partner, jaz nobenega potrdila o rojstvu otroka nisem dobila, razen kaj sem imela za "dokaz" je materinska knjižica, kjer pa ni emšo-ja, ali karkoli, le ura in datum rojstva. S tem nisem mogla javit spremembe, ker oni rabijo rabijo kopijo rojstnega lista, so mi rekli in me veselo odposlali, da naj se vrnem z rojstnim listom....... tak da mi res ni jasno kaj smo mi tu v Pomurju res odsekani od sveta, ali ne spadamo pod Slovenijo?user posted image ...

LP

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Poračun otroškega dodatka v novem sistemu
28.5.2013 13:46:03   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: dvakrat mamica
otika: Ne vem s kakšnim potrdilom o rojstvu je šel javit tvoj partner, jaz nobenega potrdila o rojstvu otroka nisem dobila, razen kaj sem imela za "dokaz" je materinska knjižica, kjer pa ni emšo-ja, ali karkoli, le ura in datum rojstva. S tem nisem mogla javit spremembe, ker oni rabijo rabijo kopijo rojstnega lista, so mi rekli in me veselo odposlali, da naj se vrnem z rojstnim listom....... tak da mi res ni jasno kaj smo mi tu v Pomurju res odsekani od sveta, ali ne spadamo pod Slovenijo?user posted image ...

LP

V LJ v P dobiš ob odpustu potrdilo da se je dne tega pa tega ob tej in tej uri rodil deček/deklica tej in tej mamici (se mi zdi da je to vse gor) in potem greš s tem na CSD ... EMŠO itak pol oni potegnejo iz baze ... po ZUPu ne rabiš ti raznoraznim državnim organom sporočat podatkov, ki jih lahko sami pridobijo ... lahko te prosijo, ne smejo pa tega zahtevat.

Petea, a ni tako da za OD imaš 90dni časa ... za preračun subvencije vrtca pa 8 dni.

(odgovor članu dvakrat mamica)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?