|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Porodniška v času študija
24.5.2010 16:39:29   
dalia8184
Pozdravljeni!

Mene pa zanima, do kakšne socialne pomoči bi bila upravičena, če zanosim v času, ko še delam preko štud.servisa (se pravi, da nisem pogodbeno zaposlena)? Verjetno se moram prijaviti na borzo in zaprositi za socialno pomoč v času porodniške... Ima kdo informacije ali izkušnje, koliko približno znaša socialna pomoč v takih primerih?

Za kakršnekoli informacije bom zelo hvaležna! Lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 16:48:41   
Andromeda
Nič se ni potrebno prijavit na zavod itd. Preden rodiš, greš to uredit na CSD. V času "porodniške" prejemaš 1 leto starševski dodatek, ki znaša cca 190 eurov.

(odgovor članu dalia8184)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 17:42:53   
ledenaa
Draga moja ne gre kar takouser posted image
Štejejo se vaši prihodki vsi in ne samo od tebe

(odgovor članu Andromeda)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 17:44:38   
dalia8184
starševski dodatek je torej samo 190eur... kaj pa pomoč za nezaposlenost? če sem prijavljena v lastnem gospodinjstvu, se tudi menda dobi okoli 190 eur, ali? se to potem sešteva ali izključuje...? v glavnem zanima me, če se sploh da preživet, če kot študentka zanosim, dokler nimam redne službe?

(odgovor članu Andromeda)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
24.5.2010 17:46:06   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ledenaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 18:04:24   
zmajaz
Če bi bila prijavljena kot enostarševska družina v lastnem gospodinjstvu, bi poleg starševskega dodatka, ki pripada vsaki mamici, kateri ne pripada "običajna" porodniška (trenutno 193 evrov - ampak z julijem se bo višina spet uskladila), bila upravičena tudi do socialne pomoči, ampak samo do RAZLIKE med višino starševskega dodatka in socialne pomoči, ki bi ti pripadala kot brezposelni osebi - NE pa eno IN drugo skupaj. Vendar so te zadeve kar malo bolj komplicirane: kot prvo za prejemanje DSP ne smeš biti študentka - si pa kot študentka zato upravičena do štipendije. Kot drugo lahko DSP dobiš SAMO, če s partnerjem nista več par in gresta na sodišče uredit preživnino, saj te je sicer dolžan preživljati on, vkolikor ima dohodke. Poleg tega je še ena zadeva - da se naj bi kmalu zakonodaja spremenila tako, da se ne bo mogoče več iti lažne enostarševske družine - to bo mogoče samo, če oče otroka ne bo več živ, bo opravilno nesposoben ali neznan, tako da se ne kaj preveč zanašati na to.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 24.5.2010 18:06:12 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu dalia8184)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 21:09:41   
gaya24
Jaz sem rodila kot študentka...Sem dobla tist starševski dodatek mal manj kot 200evr in pa polne otroške doklade cca. 150evr. Poleg tega dobiš še štipendijo, zdaj odvisno kako daleč od faksa si doma. Jaz sem dobla 200evr, ker sem 100km od Lj. Če pa imata s partnerjem skupno gospodinjstvo in on ni študent ampak je zaposlen in če njegova plača presega tisto mejo, ki ne vem zdaj kolk je, da dobiš štipendijo, potem je pač ne dobiš ampak ti se lahk itak prijaviš kot mati samohranilka. No, midva sva bila oba študenta in ni bilo panike...Drugače pa mislim, da se kar splača, če si kot študent, starš.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 21:12:20   
gaya24
Še nekaj,...DSP lahko dobiš, če si študentka stara manj kot 26 let in ti starši napišejo ter pri notarju ovirijo, da te niso spoobni šolat oz, da ti ne morejo plačevati šolanja. To je ena moja kolegica nardila in je dobla poleg vsega ostalega smpak ona je čist po resnici to nardila, eni pač to izkoriščajo in jim starši to napišejo.

(odgovor članu gaya24)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 21:22:55   
ledenaa
gaya a kar tako se lahko prijavi kot samohranilkauser posted image
Mislim halo -prijavauser posted image

(odgovor članu gaya24)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 21:27:24   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: ledenaa
gaya a kar tako se lahko prijavi kot samohranilkauser posted image
Mislim halo -prijavauser posted image

Ja ona tega ni naredila, pa misli, da je kar tako enostavno, pa ni čisto tako, ker se te zadeve prek sodišča urejajo. Drugače pa za štipendijo ni tak hud cenzus kot za DSP.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 21:43:03   
ledenaa
zmajaz saj vem.
Imam takšen dan,da moram malo zezat okrog user posted image
Še dobro,da ne znajo kakšno so poslediceuser posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 22:12:03   
dalia8184
Mene v bistvu bolj zanima, kako je v primeru, da enostavno nimam službe, se prijavim na zavod za zaposlovanje in grem na porodniško...? Ker status študenta ne bom imela več dolgo, sem že absolventka in bom kmalu diplomirala. V glavnem, zanima me kolk se da dobit od države, če nimaš službe in bi rad imel otroka?  

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 22:17:55   
Anonimen
Starševski dodatek za študente in brezposelne je isti in to je teh 190€/mesec ... DSP pa dobiš če skupaj s partnerjem ne presegate cenzusa za dodelitev ...

(odgovor članu dalia8184)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 22:24:31   
dalia8184
Ok, torej če s partnerjem ne presegava cenzusa... Kaj pa v primeru, da se prijavim v lastnem gospodinstvu kot samohranilka? Se pravi, da se partnerjeva plača ne šteje? Koliko približno lahko takrat pričakujem?

Gre namreč zato, da je izredno težko dobiti pogodbeno zaposlitev, ker povsod raje jemljejo študente, ki lahko delajo **** let preko štud. napotnice, to je pa isto kot nič.
Torej, če si želim ustvariti družino preden najdem službo (kar lahko traja tudi več let), koliko največ in pod kakšnimi pogoji lahko dobiš finančne pomoči zase in za otroka?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 22:33:57   
Anonimen
Če bosta s partnerjem navidezno ločena (kar je nezakonito) potem morata najprej na sodišče pred sodnika it podpisat preživnino (pa naj ta ne bo prenizka, da si ob morebitnem resnem razhodu ne boš s tem zarila nož v hrbet) ... 

(odgovor članu dalia8184)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 22:44:01   
dalia8184
V bistvu bom itak najprej naredila vse, da najdem službo, vendar kljub vsemu bi rada vedela, kaj se zgodi, če zanosim kar tako, ko še nimam službe... Poznam družine, ki še dost bolj izkoriščajo državo, imajo po tri otroke, pa so navidezno ločeni, da dobijo več podpore in plačajo manj vrtca.

Torej, s partnerjem treba na sodišču uradno določiti preživnino in kaj potem? A se mi potem določi podpora oz. denarna pomoč glede na preživnino, ki jo določimo? V bistvu se sprašujem, kako sploh naj načrtujem družino brez, da imava oba redne službe za nedoločen čas (kar je danes zelo težko dobiti)? Z eno povprečno plačo res ne bi rada životarila, ker nočem biti popolnoma odvisna od partnerja. Torej, če kdo ve približno koliko se dobi denarja za nosečnost oz. porodniško, bom zelo vesela!  

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 23:08:28   
nananaja
če si že absolventka, potem s štipendijo ne računaj, ta se izplačuje v vsakem primeru samo eno leto (razen če je sedaj ne prejemaš, pa ti rata podaljšati status in v tem času roditi).

glede zaposlitve: če trenutno še nisi noseča, si pa že absolventka, imaš še kar nekaj časa za iskanje zaposlitve, preden boš rabila pogoje za zaposlitev. v času absolventa že lahko iščeš službo, če se ti ponudi možnost zaposlitve, ne mislit, da je status ovira (razen če imaš še možnost podaljšanja statusa), zraven pa itak delaš diplomo in čim prej končaš. ko nimaš več statusa, se na zavodu prijaviš kot iskalka prve zaposlitve. dokler nimaš zaposlitve, so te dolžni preživljati svojci - starši/skrbniki ali zakonski/izvenzakonski partner. če te starši ne želijo/ne morejo preživljet, se to ureja sodno.

za prejemanje porodniške je pogoj, da si na dan nastopa porodniške (28 dni pred rokom poroda) v delovnem razmerju, druga možnost je 12 mesecev delovnega razmerja v zadnjih treh letih pred nastopom porodniške. torej, če zanosiš, zaposlitve pa še nimaš, imaš dobre pol leta, da si poskušaš najti zaposlitev tik pred nastopom porodniške za čas porodniške, o tem je bilo na tem forumu kar nekaj govora. prejemala boš nekaj 10 evrov več kot starševskega dodatka.

delo se da najti, če si pripravljen delat. jaz sem se noseča zaposlila kot prodajalka, četudi sem bila pri koncu študija matematike. sicer ti ni treba povedat, da si noseča in če se zaposliš dokler ni očitno in podpišeš za pol leta, boš sicer mogla hodit v službo, a boš zato plačana (četudi malo), pa še nekaj porodniške dobiš.

denarna socialna pomoč je za moje pojme za težje zaposljive (nižje stopnje izobrazbe), ne pa za ljudi, ki bi radi čim več dobili od države zastonj, kar je žal danes v modi med študenti in mladimi diplomanti. manj jih bo delalo, manj bo sociale...
enostarševske družine so za samske starše, ne za goljufe, upam, da se tu uredi več kontrole!

sama sem se poročila, v času absolventa se noseča zaposlila, po porodniški našla novo službo in hkrati diplomirala, oboje ko sem bila že spet noseča. nisem pa razmišljala, kaj se da od države dobit! moj mož ne dosega povprečne slovenske plače, pa vseeno lahko normalno preživimo.

(odgovor članu dalia8184)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 23:13:09   
zmajaz
DSP za 1 odraslo osebo je trenutno največ 226,80 eur, za otroka pa 68,04. Dokler dobivaš 193 eur starševskega dodatka, lahko torej dobiš DSP zase največ za razliko med 193 in 226,80, torej 33,80 eur - skratka skupno torej največ 226,80. Za otroka je potem še tako, da dobiš tistih 68 eur samo, če ne bi imela zanj preživnine (če ne bi imel očeta) - oziroma če je preživnina nižja od 68 eur (kar je zelo redko), potem lahko dobiš za otroka razliko med preživnino do teh 68 eur. Pa otroški dodatek seveda dobiš (ta lahko znaša za 1. otroka trenutno največ 112,95 eur) in je to to.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu dalia8184)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 23:18:08   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: nananaja
dokler nimaš zaposlitve, so te dolžni preživljati svojci - starši/skrbniki ali zakonski/izvenzakonski partner. če te starši ne želijo/ne morejo preživljet, se to ureja sodno.

Polnoletnega "otroka", ki se NE šola več, starši NISO več dolžni preživljati, zato se to nič ne ureja sodno - preživljati so ga dolžni samo dokler se šola, ko šolanje konča, pa se ta obveza konča.

Glede ostalega, kar si pisala nananaja - glede goljufanja države (in s tem v bistvu vseh nas) se pa povsem strinjam.

S tem, da dalia8184 to, kar velja trenutno in se trenutno da, se ne zanašaj, da se bo še dalo, ko boš ti rodila, kajti novi zakon, ki bi moral biti v kratkem sprejet, bo onemogočal lažne enostarševske družine, saj bodo lahko - kot sem že napisala - take lahko samo tiste, kjer je oče neznan, umrl ali opravilno nesposoben, sicer pa ne.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 23:18:12   
dalia8184
Nananaja, hvala za izčrpen odgovor!

Jaz v bistvu že imam vse skupaj 18 mesecev delovne dobe, zadnja zaposlitev mi je prenehala manj kot leto dni nazaj... torej če teoretično gledano zdaj zanosim ali kmalu, se mi delovna doba tudi šteje, da lahko dobim kaj več podpore?

Sej sem že rekla, da bom vse naredila, da dobim delo, ker ni fora v tem, da mi ne bi bilo za delati in bi samo gledala kjer lahko kaj dobim od države. Gre za to, da bi rada čim bolj natančno vedela, koliko lahko pričakujem, če slučajno zanosim preden se zaposlim in uredim zadeve tako, da se partnerjeva plača ne šteje... torej se prijavim v lastnem gospodinjstvu itd.

Zaenkrat še delam na štud.napotnico... a se potem tudi ti prihodki gledajo, ko zaprosiš za podporo?

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 23:24:31   
dalia8184
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

DSP za 1 odraslo osebo je trenutno največ 226,80 eur, za otroka pa 68,04. Dokler dobivaš 193 eur starševskega dodatka, lahko torej dobiš DSP zase največ za razliko med 193 in 226,80, torej 33,80 eur - skratka skupno torej največ 226,80. Za otroka je potem še tako, da dobiš tistih 68 eur samo, če ne bi imela zanj preživnine (če ne bi imel očeta) - oziroma če je preživnina nižja od 68 eur (kar je zelo redko), potem lahko dobiš za otroka razliko med preživnino do teh 68 eur. Pa otroški dodatek seveda dobiš (ta lahko znaša za 1. otroka trenutno največ 112,95 eur) in je to to.



Se pravi, če prav razumem... največ lahko dobim cca 300€ (zase in za otroka skupaj), pa še to v primeru, da na sodišču določimo preživnino in se gremo navidezno ločeno družino?
Kako se mi pa potem upošteva teh 18 mesecev delovne dobe? 


< Sporočilo je popravil dalia8184 -- 24.5.2010 23:25:56 >

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 23:28:04   
nananaja
če zanosiš in rodiš v dveh letih po koncu delovnega razmerja, ki je trajalo vsaj 12m skupaj, izpolnjuješ pogoj za prejemanje porodniške, ki je najmanj 55% minimalne plače, mogoče še nekaj več. to pa je približno toliko kot dsp zate. odpade pa dsp za otroka. dobiš še otroški dodatek.

(odgovor članu dalia8184)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 23:31:41   
dalia8184
A v tem primeru potem ni treba urejati preživnine na sodišču? Kako pa je z otroškim dodatkom? Verjetno se potem gleda partnerjeva plača in moja porodniška, ali? V glavnem, ker sem bila zaposlena več kot 12 mesecev, bi mi v bistvu pripadala porodniška cca. 300€? Kaj pa če je bila moja plača višja od minimalne plače? Se to tudi kako upošteva ali ne?

V mojem primeru je bilo tako, da je prva zaposlitev trajala 15 mesecev skupaj, potem sem bila 3 mesece prijavljena na zavodu za zaposlovanje in prejemala nadomestilo plače, nakar sem se spet zaposlila in bila zaposlena 6 mesecev... Kako se zdaj to upošteva?


< Sporočilo je popravil dalia8184 -- 24.5.2010 23:33:46 >

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 23:38:57   
nananaja
preživnina nima veze s porodniško, ampak z ločenim življenjem staršev.

joj, ne bi vedla, kako je z nadomestilom z zavoda, sem mislila, da si bila 12 mesecev neprekinjeno v delovnem razmerju. poiskusi najti informacije na csd.

(odgovor članu dalia8184)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Porodniška v času študija
24.5.2010 23:39:05   
zmajaz
Če si dan pred nastopom porodniškega dopusta nezaposlena, imaš pa najmanj 12 mesecev delovne dobe v zadnjih 3 letih pred oddajo vloge za porodniški dopust, se ti računa porodniška tako: 55% minimalne plače + 2% za vsak mesec zaposlitve oz. če smo natančnejši, zavarovanja za starševsko varstvo (sem sodi tudi nadomestilo za brezposelnost z zavoda) v zadnjih treh letih. Delo prek ŠS se pa tu ne šteje, ker tam nimaš plačanih prispevkov. Če izpolnjuješ pogoje za to vrsto porodniškega nadomestila, ni nič odvisno od tega ali si enostarševska družina ali ne, niti nima nobene veze partnerjev dohodek - ima jo pa v tem primeru seveda pri določitvi višine otroškega dodatka, ker se potem upošteva za OD dohodek od obeh.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu dalia8184)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?