|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Postopek umetne oploditve
11.9.2006 18:01:58   
tejci7
Živijo! Stara sem 21 let in pred 6-im mesci so na Ginekološki kliniki v Ljubljani ugotovili da sem neplodna in da so mi jajčniki odpovedali zaradi neznanih razlogov. S partnerjem sva se pred kratkimi odločila za umetno oploditev. Partner je že bil 2x na spermiogramu mene pa čaka obisk pri ginekologinji čez en teden. Zanima me kako poteka umetna oploditev, koliko časa se čaka na vrsto, kakšni so kriteriji. Slišala sem tudi da so na Ginekološki kliniki v Lj zelo neprijazni in ne marajo vprašanj. zanimajo me vaše izkušnje. Imam še veliko vprašanj ker sem na začetku zato hvala za odgovore in lep pozdrav! 
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Postopek umetne oploditve
11.9.2006 18:11:46   
emaa
Kaj glede postopka te zanima? Ali je tvoj delal spermogram na GK Lj, če ni, ga bo moral narediti tam. Ali so ti jajčniki popolnoma odpovedali ali še imaš svoje jačne celice? Ker se postopek čakanja na postopek in dokumentov precej razlikuje glede na eno ali drugo. Če imaš svoje celice, boš v primeru, da boš dana sedaj na IVf seznam in boš v kratkem prinesla vse kar rabijo (izvid brisa, UZ, meritev hormonov, spermiogram moža in izvid androloga - ki ga pregleda), tam nekje naslednje leto marca, aprila na vrsti za dejanski postopek. V primeru, da rabiš donorsko jajčno celico, pa je sam konzilij drugi, čakajo te druge stavri, čakalna doba cca. pol leta do enega leta na odobritev s konzilija (vprašaj buškico in anadejko kaj postopek na konziliju v tem primeru obsega, je precejšnja razlika) in potem najmanj dve leti na donorko.

(odgovor članu tejci7)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Postopek umetne oploditve
11.9.2006 19:39:21   
KIRA
nekaj ti še enkrat kopiram s tega foruma, nekaj pa s portala za neplodnost (živa) linke maš vmes med tekstom (na koncu člankov). jaz sem hodila pred 3 leti v MB, tretjič uspešno. če te karkoli posebaj zanima, lahko pošeš na ZS. vse napisano tu sem si skopirala na svoj blog, pa še kako je postopek potekal pri meni - tu si lahko prebereš podrobnosti o IVF pri meni, pa tud o porodu: http://blogistika.blogspot.com/


Preiskave v ambulanti za neplodnost Drage bodoče fosečnice!
Tukaj sem vam zbrala opise vseh preiskav v ambulanti za neplodnost, ki jih je prijazno razložil dr. Ravnikar iz Izole. Upam, da vam bodo v pomoč.

PAP: To je citoloska preiskava povrsine maternicnega ustja, ki je sestavni del rednega letnega pregleda pri izbranem ginekologu in jo tarn tudi opravite, kopijo izvida pa pokazete v ambulanti za neplodnost.

Laboratorijske preiskave krvi in urina:
Priporocam, da na preiskave pride na tesce (nobene hrane in pijace pred pregledom v laboratoriju) in da tudi zvecer pred preiskavo jeste Ie lahko vecerjo. Odvzem krvi poteka varno in s cim manj bolecin.
Ustrezne napotnice dobite v ambulanti za neplodnost.

Spermiogram:
Je preiskava semenskega izliva, pri kateri merimo tako fizikalne lastnosti izliva, kot tudi vsebino - spermije in morfologijo (obliko) spermijev. Pred dajanjem vzorca vsaj tri dni ne sme priti do semenskega izliva (spoini odnos ali kako drugace). Prav tako tudi ne priporocam, da bi bila sperma starejsa od stirih dni. Zelo pogosto je prvi spermiogram ne povsem normalen zaradi neprijetnosti ob dajanju vzorca in ga moramo ponavljati. Sperma se odda v laboratoriju zjutraj, ko v laboratoriju se ni drugih bolnikov. Pri dajanju vzorca lahko pomaga tudi partnerka. Od doma prinesena sperma ni primerna za preiskave.
Ustrezno napotnico dobite v ambulanti za neplodnost.

Merjenje bazalne temperature:
Je zelo pomembna preiskava, ki nam ob vestnem merjenju po navodilih in ob dodatnih preiskavah veliko pove o zorenju jajčeca, casu dozoretja jajčeca in hormonskih reakcijah v ciklusu. Posebej pomembno je označiti možne krvavitve, izcedke, bolecine, odnose in ostalo, karje tocno navedeno v navodilih. Formular z meritvami prinesite s seboj ob vsakem obisku ambulante.
Ustrezen formular dobite v ambulanti za neplodnost.

Hormonske analize:
So potrebne tako pri moskem kot pri zenski in se opravljajo iz vzorca krvi oddanega v laboratoriju (Glej laboratorijske preiskave krvi in urina) s tem, da je pri moskem datum preiskave brez vecjega pomena, pri zenski pa so preiskave vezane na dolocene dneve ciklusa in sicer vecinoma na sedmi in dvaindvajseti dan ciklusa -prvi dan ciklusa je prvi dan menstrualne krvavitve.
Ustrezne napotnice dobite v ambulanti za neplodnost.

Hysterosalpingographia (HSG):
Je ena redkih preiskav, zaradi katere je potreben enodnevni sprejem na oddelek. Pri tej preiskavi zeni po posebnem postopku vbrizgamo v maternicno votlino kontrastno sredstvo, ki nam potem na ultrazvoku ali rentgenu pokaze obliko maternicne votline in prehodnost jajcevodov. Pred preiskavo opravimo pregled krvi na znake vnetja -sedimentacija in stevilo levkocitov. Preiskava vecinoma ni boleca, a vseeno zeni pred posegom damo zeio mocno sredstvo zoper bolecine in ravno zaradi tega zdravila, ki jo nekoliko omami in ker je mozno, da ob preiskavi izzovemo vnetno ali alergicno reakcijo priporocamo, da en dan in eno noc ostane v bolnisnici na opazovanju. Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.

Biopsija maternicne sluznice -endometrija (BE)
Je ambulantna preiskava s katero na dolocen, obicajno dvaindvajseti dan menstrualnega ciklusa odvzamemo drobec maternicne sluznice in iz njega ugotovimo, ali je maternica sposobna sprejeti oplojeno jajcece oziroma je v njej prisotna vnetna reakcija. Nekaterih vnetij se z drugimi metodami ne da potrditi. Preiskava je minimaino boleca, saj poteka enako kot viozitev ali odstranitev maternicnega viozka z namenom kontracepcije. Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.


Brisi na povzrocitelje vnetij: Za tezave z zanositvijo so pogosto kriva kronicna vnetja genitalij, ki pri nekaterih povzrociteljih ne kazejo drugih znakov kot neplodnost, saj sele ob dolgoletni prisotnosti lahko naredijo tezave s prostate pri moskem in hujse brazgotine pri zenski. V kolikor obstoja sum na vnetje je potrebno obema vzeti posebne brise iz sečnice in pri njej tudi iz maternicnega ustja. Te brise jemljemo v Ambulanti za ginekoloske infekte. Vsaj eno uro pred preiskavo ne smete odvajati vode, ker s tem izperete secnico in bris ni zanesljiv.
Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.


Ultrazvok (UZ):
Je povsem neboleca preiskava, ki nam pokaze obliko, polozaj in velikost vecine notranjih organov. V kolikor se preiskava opravlja nadolocene dneve ciklusa nam veliko pomaga pri potrjevanju delovanja jajcnikov in reakcijah maternicne sluznice na hormone.
Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.

Do sedaj nastete in opisane preiskave so tako imenovane osnovne preiskave, ki nam pogosto ze pokazejo vzrok neplodnosti in lahko pricnemo z zdravljenjem. Obcasno pa je potrebno opraviti se nekatere dodatne preiskave kot so:

Laparascopia (Lpsc): Preiskava se opravlja v splosni narkozi in je torej potrebna splosna narkoza.
Skozi popek zene se uvede tanka opticna cev, ki v povezavi s kamero omogoca pregled celotne trebusne votline in tako seveda tudi metemice, maternicnih vezi, jajcevodov in jajcnikov. Ob preiskavi odkrite nepravilnosti odpravimo ze med posegom. Za potrditev in/ali zdravljenje nekaterih bolezni je laparascopia edina metoda izbora. Zaradi splosne narkoze in s tern povsem nebolecega postopka je potreben sprejem v bolnisnico za dva do tri dni in Ie redko za vec.
Za preiskavo dobite napotnico v ambulanti za neplodnost.

Hysteroscopia (Hysc):
Je podobna preiskava kot Lpsc, Ie da v narkozi pregledamo maternicno votlino s pomocjo opticne cevke, ki jo skozi maternicno ustje viozimo v maternicno votlino. Njena potrebnost in koristnost je velika, tako da jo pogosto opravimo skupaj z Lpsc v isti narkozi, saj tako ni potreben se en sprejem v bolnisnico.

Post coitaini test (PCT):
Opravlja se, kadar z drugimi preiskavami ne ugotovimo vzroka neplodnosti, sam osnovni izvid pregleda semena (spermiogram) pa nakazuje moznost slabse gibljivosti spermijev. Poteka tako, da se ima na dolocen dan menstmalnega ciklusa -obicajno deseti do dvanajsti spolni odnos v jutranjih urah. Partnerka se deset minut po odnosu lezi na hrbtu (da se vecina izliva zadrzi v noznici) in se tri do najvec sest ur kasneje javi na pregled. Pred pregledom se ne sme umivati. Odvzame se bris iz noznice in vzorec iz maternicne votline. Izvid je gotov takoj in nam veliko pove o sposobnosti spermijev za prodiranje v maternico.

Ostale preiskave
: Nekatere dodatane preiskave so izjemoma se potrebne a so precej redkejse.

povzeto s foruma Ringaraja: http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=677037



KAj je IVF IVF Sam postopek je sestavljen iz večih delov, ki se lahko spreminjajo glede na dolžino.
Veliko je odvisno od izbire terapije in pa od reakcije jajčnikov. Pred samim postopkom je potrebno
opraviti nekatere preglede, nato sledi stimulacija jajčnikov zato da dobimo več jajčnih celic,
punkcija foliklov, oploditev in prenos zarodkov v maternico ter podpora morebitni nosečnosti v
obliki zdravil in seveda nosečnostni test.

Preiskave:

V kolikor ste prišli do postopka IVF ste veliko preiskav že opravili.
Pa vendar naj naštejem tiste nujne in nekatere mogoče malo manj.
Nekatere boste morali opraviti pred samim postopkom, druge vam bodo predpisali v kolikor bo le ta
negativen ali po spontanem splavu v primeru pozitivnega testa. Veliko je pa tudi odvisno od samega
zdravnika oz. centra

- Krvna skupina
- Ultra zvok
- Hepatitis C in B
- HIV
- Hormonske preiskave
- Laparoskopija
- Histeroskopija
- Hsg
- PAP test
- Bris na klamidijo
- Protitelesa na rdečke,toxoplazmo, herpes, citomegalovirus
- Kromosomske preiskave
- TPHA
- Spermiogram in bris uretre

V kolikor je punkcija v splošni anesteziji so dodane še nekatere preiskave ki, jih naredijo v
bolnici največ 2 meseca pred anestezijo samo.

STIMULACIJA

Uspeh samega postopka je v veliki meri odvisen od stimulacije, ki spodbudi jajčnike, da pridemo na
dan punkcije z večimi folikli. Sama količina stimulacije je lahko zelo različna, od 75 do 900 UI na dan.
Glede količine se zdravnik odloči glede na pacientkino anamnezo in jo lahko tudi spreminja
tokom samega postopka. Take se npr. uporabi zelo velika doza pri pacientkah s povišanim FSH in
minimalna pri pacientkah z PCO zaradi nevarnosti hiperstimulacije. Vsekakor pa se reakcija spreminja
od postopka do postopka zaradi česar je zelo pomembno redno spremljanje z UZ. Za spodbujanje ovulacije
se uporabljajo:
  • -gonadotropini,
  • -gonadotropini in agonisti gonadotropin sproščujočega hormona (GnRH)
  • -kombinacija gonadotropinov in antagonistov GnRH

    UZ

    Ne glede na izbrani protokol je med stimulacijo obvezno ultrazvočno spremljanje s kontroliranjem
    estradiola (le ta raste sorazmerno z rastjo foliklov)
    UZ je pomemben ne samo za določanje količine stimulacije in dneva punkcije ampak tudi za
    preprečitev hiperstimulacije, katera je najnevarnejša komplikacija stimulacije.
    Prvi Uz je navadno 5-7 dan ciklusa in se nadaljuje vsak ali vsak drugi dan glede na zdravnikovo presojo.
    Z UZ preštejejo število foliklov, njihovo velikost in debelino endometrija. Ne obstaja določeno
    število foliklov ali višina estradiola. Pri starejši ženski z višjim FSH sta dva folikla
    odličen rezultat, pri mladi ženski pa bi bila dva folikla zelo slab rezultat.
    Rezultat estradiola je nekje 200pmol/l na folikel. Ko UZ in estradiol pokažejo, da so folikli dosegli
    primeren stadij razvoja se stimulacija prekine in se dobi inekcijo horiogonadotropina za sprožitev
    ovulacije. Pred nastopom ovulacije, ki se zgodi v naslednjih 36 urah se naredi punkcija jajčnikov.

    user posted image

    PUNKCIJA

    Punkcija sestoji iz odvzema jajčnih celic iz folikla tako, da jih nato lahko v eprovetki oplodimo.
    Do 80-h let se je punkcija opravljala laparoskopsko čez abdomen. Nato je bila tehnika zapuščena v
    skoraj vseh primerih.
    Danes se opravlja vaginalno. Z zelo tanko iglo se gre skozi steno nožnice in z opazovanjem položaja
    na monitorju se posrka tekočina v foliklu. Ta tekočina v katerem plavajo jajčne celice se pošljejo
    takoj v laboratorij kjer pod mikroskopom poiščejo jajčne celice. Ves postopek traja par minut,
    odvisno od števila in položaja foliklov.
    Pred samim postopkom lahko dobimo tableto ali inekcijo proti bolečinam. Zdravnik pa nam, da v steno
    nožnice anestetik. Tako, da je bolečina minimalna, močno odvisna od praga bolečine vsake posameznice,
    traja pa tako kratek čas da je znosna.
    V nekaterih centrih uporabljajo tudi anestezijo vendar so zato potrebne dodatne preiskave in lahko
    prinese tudi dodatne komplikacije.
    Po punkciji vas preselijo v sobico kjer se priporoča krajši počitek, v primeru anestezije vas odpusti
    zdravnik.

    OPLODITEV

    Takoj po punkciji se jajčeca pregledajo, da se ugotovi njihova zrelost. Nezrela jajčeca se pustijo
    v inkubaciji 12 ur da dosežejo zrelost primerno za oploditev. Niso pa uporabni folikli, ki so že
    preveč zreli.
    V času punkcije partner odda semensko tekočino v zato namenjenem prostoru. Oziroma odda posodico v
    kolikor je bila prenešena od doma. V laboratoriju nato le to pregledajo in pripravijo za oploditev.
    V kolikor je kvaliteta zelo slaba se spremeni tehnika oploditve. V tem delu postopka se namreč
    odločijo med IVF in ICSI. Le to je sicer že v naprej določena glede na spermiogram, vendar je
    postopek do tukaj popolnoma enak, tako da se ne zgodi nič hudega v kolikor se stanje spremeni.
    Procent oploditve je redkokdaj 100%. Tukaj se tudi vidi pomembnost stimulacije. Pri mladih ženskah
    je v povprečju oploditev 80%, pri srednjih letih 60%, po 40 letu pa lahko le 30%.
    Kontrola oploditve se naredi 16-20 ur po srečanju jajčeca in semenčeca. Od tu naprej govorimo
    o zigotu(zarodku). Le ta je sestavljen iz 46 kromosomov, 23 iz strani ženske in 23 iz strani moškega.
  • - 48 ur po oploditvi torej 2 dni po punkciji je zarodek sestavljen iz najmanj 4 celic
  • - 72 ur po oploditvi torej 3 dan po punkciji je zarodek sestavljen iz najmanj 8 celic
  • - 4 dan po punkciji je sestavljen iz nekje 16-32 celic in v notrajosti začne nastajati tekočina
  • - Od 5 dne naprej govorimo o blastocisti

    ET-PRENOS ZARODKOV

    Transfer se lahko naredi v različnih stadijih razvoja. Večina centrov naredi ET tretji dan po
    oploditvi. V kolikor pa se počaka do razvoja blastociste se ET naredi peti dan. Pri uporabi
    prenatalne diagnostike je navadno transfer četrti dan. Glede števila prenesenih zarodkov je pa
    potrebno izbrati eno sredino glede kvaliteto zarodkov in starostjo ženske. Prenos večih zarodkov
    poveča možnost večplodne nosečnosti in s tem večjo nevarnost za nosečnico. V večini centrov se
    odločajo za transfer med dvemi do tremi zarodki ostale se pa zamrzne.
    Sam transfer je zelo enostaven in neboleč. Zarodek skupaj z nekaj tekočine aspirirajo v tanek kateter,
    ki ga vstavijo čez nožnico v maternico in jih tam pustijo.
    Pomembno je da se transfer izvede kar se da nežno in hitro. Zarodki ne prenesejo prevelikega nihanja
    temperature ali svetlobe. Ravno tako ne sme priti do ranitve endometrija, ker sicer krvavitev lahko
    prepreči kasnejšo vgnezditev. Lahko sicer pride do kakšne kapljice krvi zaradi ranitve kapilar v
    nožnici kar pa ne vpliva na vgnezditev.
    Takoj po ET je priporočljiv počitek, ki se nadaljuje doma. Glede počitka po sicer obstajajo različne
    teorije, veliko je pa odvisno tudi od narave dela, ki ga ženska opravlja.

    user posted image

    user posted image

    PO TRANSFERJU

    Nekateri svetujejo ležanje prve dni brez kakršne koli aktivnosti, drugi zagovarjajo da popolna
    imobilnost celo škodi. Nobena ni znanstveno podprta.

  • povzeto z portala Živa: http://www.neplodnost.info/ziva/portal/index.php?topic=tehnike


    < Sporočilo je popravil KIRA -- 11.9.2006 19:44:25 >

    (odgovor članu tejci7)
  • Neposredna povezava do sporočila: 3
       RE: Postopek umetne oploditve
    11.9.2006 20:56:56   
    tejci7
    Hvala za odgovor.Ja moj je že delal spermogram na kliniki v LJ. Svojih jajčnih celic nimam zato je stvar še toliko bolj zapletena. Kje pa najdem buškico al pa anadejko?
    Kira tudi tebi hvala za opis, zdaj veliko lažje vse razumem!

    (odgovor članu tejci7)
    Neposredna povezava do sporočila: 4
       RE: Postopek umetne oploditve
    12.9.2006 10:06:57   
    emaa
    Imaš dve možnosti:
    1. Zgoraj levo imaš gumbek za iskanje, pojdi na napredno iskanje, išči avtorja anadejka ali buškica, klikni na ZS, s tem jima pošlješ zasebno sporočilo, v katerega pač napišeš vprašanja, ki te zanimajo.
    2. druga varianta je, da poiščeš kak njun post, pod postom je tudi možnost ZS in jima tako pošlješ privat sporočilo, anadejka ima na tem forumu odprt post maca-kapsule.
    Upam, da sem ti pomagala. Mislim pa da večine preiskav ne boš rabila, ti bo pa sestra po G pregledu razložila kas vse moraš prinesti, vaju pa čaka pred odobritvijo s konzilija (ta je državni za donorske celice) razgovor s pravnikom, socialnim delavcem in psihologom, da vaju seznanijo z vsem kar pri takem postopku spada zraven.

    (odgovor članu tejci7)
    Neposredna povezava do sporočila: 5
    Stran:   [1]
    Stran: [1]
    Pojdi na:





    Ovulacija in oploditev
    Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
    Ovulacija in plodni dnevi
    Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.




    Plenice.
    пеперутка16

    Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?