|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Potek krsta če je partner ateist
10.3.2011 9:47:21   
ursah
Zdravo,

imam eno "tehnično" vprašanje: včeraj sva bila z mojim na pripravi za krst. Moj je sicer krščen, vendar je sicer po prepričanju ateist. Poročena sva zato samo civilno. Vseeno sva se odločila za krst najine hčerkice. Na pripravi so vse razložili, vendar se je župniku potem nekam mudilo, zato nisva uspela vprašat, kako poteka krst v primeru, da eden od staršev ni kristjan oz. je ateist. Ali ima katera izkušnjo? Z mojim sva se pogovarjala, da kot očka sicer stoji zraven, itd., vendar ne odgovarja na vprašanja o izpovedi vere itd.

Tiste, ki niste cerkveno poročene, pa ste imeli krst, kako so vaši župniki gledali na to? Nama je naš namreč naredil "pridigo", da živiva v grehu, da itak ne smem iti k obhajilu oz. je neveljaven itd. Sama se imam za verno, tako želim (s strinjanjem moža) vzgojiti tudi hčerko, vendar imam določene poglede na Cerkev kot ustanovo in se tudi nimam enakega pogleda na določene stvari kot Cerkev (zato po mojem dva, ki se imata rada, ki sta drug do drugega iskrena, poštena itd., ne živita v grehu, tudi če nimata cerkvenega blagoslova - vsaj ne v večjem kot dva, ki sta pa cerkveno poročena, pa je v zakonu nasilje ali se varata ali pa sta poročena pač samo zato, ker se je treba poročit cerkveno).

Hvala vsem za odgovore.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Potek krsta če je partner ateist
10.3.2011 9:59:28   
eva1
Ja moj nima niti krsta, poročena sva samo civilno, pa so nama brez problema krstili 3 otroke..pač on je stal zraven normalno, odgovarjala sva oba ali samo jaz! Vse je ubistvu potekalo enako, kot pri paru ki sta oba katoličana! Edino župnik je baje mogel poslati neko prošnjo za krst otroka ne vem kam in seveda je bila odobrena! Nobene pridige nič...

(odgovor članu ursah)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Potek krsta če je partner ateist
11.3.2011 14:23:48   
cat
Eva1, jaz bi te pa vprašala, kje so bili tvoji otroci krščeni oz. v kateri cerkvi in kateri župnik jih je krstil? Ker midva bi tudi najin dva rada krstila, vendar pa je bil on samo  krščen brez ostalih "stvari" jaz imam vse, poročena pa sva samo civilno.
hvala za odgovor že vnaprej!


(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Potek krsta če je partner ateist
22.3.2011 15:21:21   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: ursah
...vendar imam določene poglede na Cerkev kot ustanovo in se tudi nimam enakega pogleda na določene stvari kot Cerkev

Torej ne potrebuješ krsta cerkve kot ustanove ker itak nimaš enakih pogledov.

Ne vem pa zakaj se imaš za verno? user posted image Mislim, saj verna lahko da si, samo ne katoliško. Tako da ti predlagam da otroka krstiš tam kjer imajo enak pogled kot ti.

(odgovor članu ursah)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Potek krsta če je partner ateist
1.4.2011 22:00:39   
Anais Nin
Pri nama je bilo tako, da jaz nimam zakramentov, mož pa vse. Čeprav verjamem v Boga, ampak za to ne potrebujem cerkve. Obred je potekal tako, da je govoril on, jaz pa sem stala zraven.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Potek krsta če je partner ateist
11.4.2011 23:18:06   
viledka
obred je potekal enako. Mož je potem šel krstno svečo prižgat in odgovorjala sem večinoma jaz ali pa kdaj oba.
Kljub temu da je mož atejist sva tudi poročena cerkveno, tako da nisva nikoli imela nobene pridige. Pred poroko ga je le župnik vprašal, če me podpira pri vzgoji otrok v veri in je odgovoril da kolikor je či da me bo podpiral. In to je to...

(odgovor članu Anais Nin)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Potek krsta če je partner ateist
12.4.2011 8:17:30   
alda
Pri nas je ista situacija kot pri Cat in nama v ajdovščini punce pred 12leti niso hoteli krstit, so jo pa brez problema v moji rojstni župniji Murska sobota. Še z muko sem od takratnega župnika dobila potrdilo, da je mož vsaj krščen. Pri fantu ni bilo problema, ga je pa župnik "odslovil"sedaj od nauka v 1. razredu, ker kao nismo krščanska družina in je brez veze da hodi, če nmi ne...ampak to je druga zgodba.
Kar se tiče vprašanja: moj niti ni na priprave hodil, v cerkvi pa je prižgal le svečo in držal otroka, ko je zaspal user posted image user posted image ,ker je bil obred predolg-

< Sporočilo je popravil alda -- 12.4.2011 8:19:20 >


_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu viledka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Potek krsta če je partner ateist
13.4.2011 9:49:19   
/jokica/
hm.... Tudi pri nas je podobno... jaz imam vse zakramente, moj pa niti krščen ni.... in ko sva se šla pogovarjat za krst, sem župnika vprašala, če so  kakršne koli omejitve, ker nima zakramentov, pa je rekel da ni hudega, če jih nima, da razume, da so bili pred leti drugi časi in da ga bom že ˝spreobrnila˝.
Vprašal je edino če sma poročena... Ampak nisva, pa tudi ni nič težil. Temveč je z nasmeškom rekel, da še pa enkrat verjetno boma.  user posted image

Tak da je vse odvisno od župnika.
Enkrat sem celo brala nek njihov zakon, al kako oni to imenujejo... Da se v bistu tudi zakonska zveza lahko sklene pred obličjem Boga, v kolikor ima vsaj eden od mladoporočencev zakramente. Potem se pač s stališča cerkve gleda, da se je kao poročil samo tisti z zakramenti z partnerjem, partner pa s stališča cerkve ni poročen.  No nekak tako, sem si zapomnila, kar sem že pred časom brala....

(odgovor članu alda)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Potek krsta če je partner ateist
13.4.2011 12:52:45   
Dadi
IZVIRNO SPOROČILO: /jokica/

da ga bom že ˝spreobrnila˝.

To pa je izjava. Oh ja dandanes je vse samo še instant...od vere do župce. Ti ne boš nobenga spreobrnila pa tudi župnik ne.user posted image  

Enkrat sem celo brala nek njihov zakon, al kako oni to imenujejo... Da se v bistu tudi zakonska zveza lahko sklene pred obličjem Boga, v kolikor ima vsaj eden od mladoporočencev zakramente. Potem se pač s stališča cerkve gleda, da se je kao poročil samo tisti z zakramenti z partnerjem, partner pa s stališča cerkve ni poročen.  No nekak tako, sem si zapomnila, kar sem že pred časom brala....


Ja to je že itak od nekdaj tako, če človek mal pozna tele cerkvene zakone in zakonike. V bistvu se cerkveno poroči lahko samo eden od partnerjev.

_____________________________

May you be strainghtened by yesterday¨s rain, walk straight in tommorow¨s wind and cherish each moment of the sun today.

(odgovor članu /jokica/)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Potek krsta če je partner ateist
13.4.2011 14:03:52   
_sanja_*
Enako pri nas.

Prvega sina je krstil župnik v sosednji fari (do našega sploh nisva šla, ker se mi je zameril že v času verouka, ker hoče vsem in vsakemu na silo vsilit vero), čeprav moj ni niti krščen, jaz pa imam vse zakramente. Nič ni kompliciral, samo mojega je vprašal, če se strinja, da krstimo otroka. Čez dober mesec in pol bo krstil še drugega. Zopet ni nič kompliciral, še rekel je, da je vesel, da se družina širi. Nisva poročena, niti civilno.

Krst je potekal normalno - župnik je mojemu rekel, naj se sam odloči, če bo zraven odgovarjal ali ne. Pa je.

(odgovor članu Dadi)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Potek krsta če je partner ateist
19.4.2011 22:33:47   
nusi
tole mi je pa čudno, sicer se ne spoznam na cerkvene posle, ampak kot laik razmišljam, da bi morali biti veseli, če želijo starši otroka vzgajati v njihovih/verjetno tudi lastnih vrednotah. a zdej, če ste starši po njihovem mnenju "skrenili s poti" tudi za vaše otroke ni "rešitve"? Sama preslabo poznam delovanje Cerkve, ampak ji pa nisem nenaklonjena, samo to kar berem mi je adijo.

(odgovor članu _sanja_*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Potek krsta če je partner ateist
20.4.2011 9:43:21   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: nusi
...laik razmišljam, da bi morali biti veseli, če želijo starši otroka vzgajati v njihovih/verjetno tudi lastnih vrednotah. ...

Ja, samo kako bodo starši vzgajali po vrednotah in z vzgledom, če teh vrednot ne sprejemajo, živijo?

Radi bi samo "štampiljko". Zato za vsakega so veseli če tako želi vzgajati, ampak mora prvo sam tako živeti. "Štemplanje" pa normalno nima veze in se zato tudi ni razloga za veselje- razen pri zbirateljih "štampiljk".

(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Potek krsta če je partner ateist
20.4.2011 10:35:43   
ledenka
IZVIRNO SPOROČILO: ursah


Moj je sicer krščen, vendar je sicer po prepričanju ateist.


če je tvoj krščen, s stališča cerkve NI ateist, ne glede na njegovo versko prepričanje.

_____________________________

Никогда и ничего не просите! Никогда и ничего, и в особенности у тех, кто сильнее вас. Сами предложат и сами все дадут!


(odgovor članu ursah)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Potek krsta če je partner ateist
20.4.2011 12:03:41   
alda
ledenka upam si trditi, da tvoja trditev ne drži.
Moj mož ima samo krst in je totalni ateist, ker je bil krščen proti svoji volji pri 3tednih starosti, torej so drugi odločali o njegovi veri, prepričanju in še čem.
K veroku je šel 2x in je takoj jasno povedal , da on ne gre več, ker ne verjame v pravljice in je tako obveljalo, čeprav oba njegova starejša brata imata vse zakramente, ima strica in bratranca duhovnika, žlahtnico, ki je nuna,....


_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu ledenka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Potek krsta če je partner ateist
20.4.2011 22:25:29   
nusi
IZVIRNO SPOROČILO: ursah

Sama se imam za verno, tako želim (s strinjanjem moža) vzgojiti tudi hčerko, ...


a en ni dovolj user posted image ? Avtorica se ima za oz je katoličanka

(odgovor članu ursah)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Potek krsta če je partner ateist
21.4.2011 10:08:52   
ledenka
alda, če je krščen in ni izstopil/bil izobčen iz katoliške vere, jemlje cerkev tvojega partnerja za katoličana, ne glede na njegovo dejansko (ne)versko prepričanje.

_____________________________

Никогда и ничего не просите! Никогда и ничего, и в особенности у тех, кто сильнее вас. Сами предложат и сами все дадут!


(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Potek krsta če je partner ateist
21.4.2011 10:42:56   
alda
ma oni bi nas vse imeli, sam da bi nas lahko "strigli"...malo za šalo malo za res!

Uradno ni izbrisan..vsaj vemo ne, je pa res da nas je domači župnik označil kot "nekrščansko" družino in zato odslovil sina od nauka, ker je želel tudi on hodit, saj hodijo vsi njegovi sošolci!

_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu ledenka)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Potek krsta če je partner ateist
23.4.2011 8:43:37   
Colt
IZVIRNO SPOROČILO: nusi

tole mi je pa čudno, sicer se ne spoznam na cerkvene posle, ampak kot laik razmišljam, da bi morali biti veseli, če želijo starši otroka vzgajati v njihovih/verjetno tudi lastnih vrednotah. a zdej, če ste starši po njihovem mnenju "skrenili s poti" tudi za vaše otroke ni "rešitve"? Sama preslabo poznam delovanje Cerkve, ampak ji pa nisem nenaklonjena, samo to kar berem mi je adijo.


Še bolj adijo pa je, da ljudje v svoji nevednosti jemljejo Cerkev kot nek supermarket, kjer mal vzameš ko ti paše, mal ignoriraš, mal pa si po svoje prikrojiš. Svoje otroke pošiljajo k verouku samo zato ker je ''moderno'', hkrati pa ti isti otroci sploh ne vedo zakaj so tam. Upam si trditi da je boljše da se človek sploh ne podaja v te vode, kot pa da se gre neko polovičarstvo in kvazi vzami/pusti nakupovalne finte.


_____________________________

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!



(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Potek krsta če je partner ateist
17.5.2011 9:06:47   
sanjačica
IZVIRNO SPOROČILO: alda

ledenka upam si trditi, da tvoja trditev ne drži.
Moj mož ima samo krst in je totalni ateist, ker je bil krščen proti svoji volji pri 3tednih starosti, torej so drugi odločali o njegovi veri, prepričanju in še čem.


Ujej, a je mož že šel do varuhinje človekovih pravic?
Pa staršem, je povedal tasvoje, ker so ga barabe kot triletnika duševno in duhovno pohabili?

Sarkazem Off.
Žalostno, da je nekdo  ateist zaradi razloga, ker so ga krstili "proti njegovi volji".
Kot da bi sama postala  vegetarijanka, ker so mi še kot dveletnici dajali jesti meso.
Skoraj bi si upala trditi, da ima tvoj mož večji problem, kot to, da ga je kot nekajtedensko štruco user posted image nekdo polil s pol deci mlačne vode.

(odgovor članu alda)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?