|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Potepanja z vrtcem
21.9.2005 19:34:03   
nejcko

Moj sin obiskuje vrtec, ki je znan kot potepuški vrtec, torej otroci zelo veliko hodijo naokrog - od krajših, enodnevnih izletov, celo v tujino, do raznih zimovanj, letovanj, večdnevnih obiskov kmetij itd.
Vse lepo in prav, ampak vseeno se mi zdi, da je postalo že vsega preveč. Posebej še zato, ker so v skupini našega tamalega otroci zelo starostno nehomogeni - moj bo šele dopolnil 4 leta, ena deklica pa bo čez par mesecev stara že 6 let.

Sprašujem se predvsem, ali moj sin v tej starosti resnično potrebuje vsa ta popotovanja in kaj bo pravzaprav od njih odnesel - koliko se bo sploh vsega spominjal. Saj ne rečem, človek se določenih stvari spominja tudi že od svojega tretjega oz. četrtega leta, vseeno pa mislim, da spet ne toliko, da bi to tako zelo vplivalo na njegovo življenje. Ali bo zaradi tega moj sin res bolj samostojen, odgovoren, bo res prej začel plavati, bo uspešen smučar? Ne vem, no, zdi se mi, da ne. Jaz razen šole v naravi v 5. in 6. razredu nisem šla nikamor, pa sem vseeno zelo samostojna oseba.

Seveda vse te stvari niso obvezne, ampak kako se počuti otrok, ki nekam ni šel, ostali otroci in vzgojiteljice pa vpričo njega kasneje obujajo spomine?

Konec koncev pa so te zadeve tudi svinjsko drage - če bi jaz dala svojega otroka na vsa ta potepanja, bi me v enem letu stala reci piši 100.000 sit, morda še kaj več. Ne vem, kako si to lahko privošči ena družina, ki ima dva otroka v vrtcu, ali je socialno šibkejša, ali kakšna mama samohranilka? Ti otroci so a priori izločeni iz skupine.

Res me zanima, kaj si ve mislite o vsem tem. Ali res otroci potrebujejo vse to ali gre bolj za vzhičenost staršev - moj je pa spet tam in tam z vrtcem? Kaj ne prevladuje mnenje, da otroci v starosti do nekje 5/6-ih let potrebujejo predvsem starše in z njimi preživet prosti čas ter varen dom in ne pohajkovanja?
Saj jim ne bo nič ušlo! Vse to bodo lahko še doživeli bodisi s starši ali vrstniki, le ko bodo malo starejši, bolj samostojni in ne več tako navezani na starše.

Ali pa morda res samo jaz prihajam iz nekega čisto drugačnega časa in sveta in sem zato skrajno čudna?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Potepanja z vrtcem
21.9.2005 19:37:17   
lenika
Se strinjam s teboj. In potem me moti še to, da hodijo tisti otroci, katerih starši si to lahko privoščijo. Ti otroci tako ali tako že s starši veliko naokrog hodijo. Govorim pa iz vidika tega, ker učim na šoli in vidim, da si mnogi starši vsakoletnih šol v naravi ne morejo privoščiti.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Potepanja z vrtcem
21.9.2005 20:38:28   
bskrle
Se strinajm s tabo!
TEMELJ JE DRUŽINSKO žIVLJENJe, VRTEC JE ZGOLJ DOPOLNILO LE-TEGA. Ne pa nadomestek za starše.
Saj bodo otroci lahko hoidli naokrog ko bodo večji in samostojnejši in bodo denar sami zaslužili.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   Potepanja z vrtcem
21.9.2005 20:47:56   
Anonimen
Pri nas gredo enkrat smučat in to zadnje leto vrtca. To je pa tudi vse. Če gredo na izlet, gredo z avtobusom (to je itak že doživetje, veliko se jih takrat pelje prvič) v bližnji vaški vrtec gledat kakšno pravljico.
A pri vas pa kar večkrat na leto in to več let zaporedoma? To je pa res čisto brez smisla. Po moje rabi tak otrok v vrtcu kakšne pravljice, pesmice in pač tisto, kar počnejo, ko imajo program, pa veliko letanja po igrišču in plezanja in igranja z vrstniki. To je zame smisel vrtca.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   Potepanja z vrtcem
22.9.2005 0:24:22   
nejcko
Splišni, od lanskega septembra so šli:

- kros ljubljanskih vrtcev v Tivoliju (časovno je bilo to v okviru vrtčevskega urnika, šli so z mestnim avtobusom)
- Pikin festival v Velenju (celodnevni izlet za cca 3 jurje + malica, ki smo jo morali dati otroku s seboj)
- ogled primestne kmetije (enako kot kros)
- zimovanje na Rakitni 5 dni brez smučanja (32.ooo sit + nekaj jurjev za sabo)
- kros ljubljanskih vrtcev
- obisk lutkovnega gledališča (z mestnim avtobusom)
- zaključni izlet v Jurastic park v Avstriji (celodnevni izlet; 6.000 + 12 eur + nekaj hrane in pijače)
- letovanje na Hrvaškem (30.000 + 200 kun)
- tridnevni obisk kmetije (20.000 sit)

Vmes grejo pa še malo sem ter tja. No, a imajo pestro ali ne?

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Potepanja z vrtcem
22.9.2005 0:37:09   
JASNA D
nejcko - bog pomagaj, ampak za moje pojme je to čisto preseravanje - vrtca, kot zavoda in staršev, ki podpirajo.

Te razumem in razmišljam enako. Vsega tega je preveč, sploh za take male. Na kmete in zimovanje lahko gredo tudi s starši (čeprav imajo le ti malo pod palcem), žal pa to ne velja za smučanje in letovanje, ker nekateri starši tega enostavno finančno ne zmorejo.

Jasna

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Potepanja z vrtcem
22.9.2005 9:52:45   
Anja167
Ja, kolikor vem, se vrtci opredeljujejo za različne programe (usmeritve). S tem poudarijo svojo različnost od drugih vrtcev. Vsaj v Domžalah je tako. Tam je več enot, vsaka sledi neko drugo filozofijo (npr., si bom izmislila, ena ima dejavnosti za zdravje, druga poudarja izlete v naravo, tretja pravljice...). Saj to je vse v redu, če bi starši lahko izbirali, v kateri vrtec bodo vpisali svojega otroka, in bi izbrali tistega, ki jim je po filozofiji najbližji. Ampak vpišeš pa lahko otroka samo v vrtec v tisti krajevni skupnosti, od koder si.

Ne vem, no, saj imamo starši menda pri vsem tudi kakšno besedo? Saj plačujemo vrtce, ne? Če gre na potovanje ali izlet ena skupina otrok, potem ni vseh vzgojiteljic v skupini, ki ostane doma. A to jim je (in vam, staršem) OK? Mislim, če bi se meni zdelo kaj čudno, bi šla do vodje vrtca, saj zato (med drugim) pa so tam. Pa na roditeljskem sestanku bi kakšno rekla in tako dalje. Gotovo niste edini, ki se vam to zdi pretirano. Naj se malo debatira in argumentira, zakaj je tako. V glavnem, starši naj bi aktivno soustvarjali vrtec, ne samo pasivno sprejemali tistega, kar vrtec ponudi. Vsaj meni se je, ko sem hodila po nekaj vrtcih, zdelo, da si vrtci tudi želijo, da bi bilo sodelovanja s starši več, in da so odprti za predloge.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   Potepanja z vrtcem
22.9.2005 13:11:55   
nejcko
Sem se spomnila, da so šli lani septembra še v Kekčevo deželo - celodnevni izlet.

Anja, res je, vsak vrtec ima neko svojo usmeritev - naš je žal potepuški, kar nekaterim staršem zelo ustreza, pa še po programu korak za korakom smo znani. Nekatere otroke vozijo v ta vrtec iz zelo odaljenih krajev, iz Horjula, Kranja, itd., ker pač staršem ta način dela ustreza. Meni pa ne preveč, ampak mi je ta vrtec najbližji (od našega doma je oddaljen tam nekje 70 m) in se mi zdi neumno, da bi otroke vozila kam dlje od doma, če za to ni potrebe. Poleg tega je tu kar nekaj okoliških otrok, tako, da se otroci lahko srečujejo in igrajo skupaj tudi po vrtcu in konec koncev so potencialni sošolci.

Sem se odločila, da bom to temo načela na prvem roditeljskem sestanku, ampak imam občutek, da bom izpadla kot ena brezveznjakinja, češ, saj vas nihče ne sili.
Ja, res je, nihče nas ne sili, ampak zaradi takih izletov so nekateri otroci (največkrat eni in isti) skoraj tri tedne na leto brez svoje varuške, ker le-ta pohajkuje s polovico otrok matične skupine.
No, tukaj pa že lahko govorim o prisilnem prilagajanju otrok na nove varuške in nove otroke, s katerimi jih združijo v času takih potepanj.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Potepanja z vrtcem
26.9.2005 13:12:12   
viv_
Nejcko,

kje pa je ta vrtec, če ni skrivnost?

Meni se zdijo sporne stvari, kjer se takoj opazijo socialne razlike med otroki. To res ni fer, ker so potem nekateri otroci avtomatsko "izključeni" iz skupine.

Poleg tega tudi pri 4 letih (praviš da je tvoj star 4 leta in pol), se mi zdi, da so res še majhni za takšne podvige.

Moje mnenje, čeprav sem sicer zagovornik "potepanja".

LP, viv

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Potepanja z vrtcem
29.9.2005 10:17:15   
Lenny
Nejčko, ta vaš vrtec je popolno nasprotje našega. Na prvem roditeljskem letos smo izvedeli, da so podobne aktivnosti zmanjšane na minimum in pogojene s tem, da gredo recimo na zimovanje vsi iz skupine ali pa nobeden. To, da bi šli vsi, pa je po izkušnjah vzgojiteljic neizvedljivo. Dogovorjeno je, da se bodo izvajala samo potepanja, ki gredo v čas rednega obratovanja vrtca. Moram reči, da mi je kar prav. Triletnika bi težko prepričala, da gre na zimovanje, za kak izlet smo pa pri naši hiši vsi takoj in preživimo čas skupaj. Res imate pester program. Za socialno strukturo našega vrtca bi bil že iz finančnega vidika neizvedljiv, ker starši takih stroškov večinoma ne bi prenesli.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Potepanja z vrtcem
29.9.2005 10:36:15   
Anonimen
Mi smo potem popolnoma zahojeni. Pri nas bomo imeli en izlet skupaj s starši v popoldanskem času na letališče Prečna (z lastnimi avtomobili), lani pa smo šli na kmetijsko šolo (tudi popoldne s starši in z lastnimi prevozi) in enkrat z vlakom na Uršna Sela, isto popoldne s starši. Tako, da se morda ustvari ena vez tudi med vzg. in starši. Meni se zdi to čisto dovolj zaenkrat.  nejcko, mislim, da ne boš nič dosegla, če praviš, da vrtec slovi po potepanju. To si itak vedela, preden si ga vpisala...podobno kot v glasbeni vrtec in bi potem čez leto ugotovila, da pa tam preveč pojejo...

(odgovor članu Lenny)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Potepanja z vrtcem
29.9.2005 13:15:39   
nejcko
Albina, ti dam prav, vem, da ne bom nič dosegla.
Kar se pa tiče, da sem vedela, kam vpisujem otroka v vrtec, ti pa odkrito povem, da sem ga pač vpisala v najbližji vrtec in pika. OK, sem bila pač takrat tako zagovedana, da sploh nisem vedela, da obstajajo tematski vrtci, zato temu absolutno nisem namenjala nobene pozornosti. Zame je vrtec vrtec oz. bi mogel bit. Jaz na te neke hohštaplarske varjante vrtcev z nekimi strašnimi nazivi ne dam a ma nič. Bog pomagaj, če izhajam iz Titovih časov, kjer smo bili vsi enaki in vsi enekopravni in vsi deležni enakega vrtčevskega tretmana.

Ko danes berem vse te poste, kako ene mame izbirajo vrtce, pa kakšne zahteve imajo, pa želje, pa ne vem kaj še vse, sem ugotovila, da čisto zares prihajam iz enega čudnega sveta oz. mi je - tako kot je nekje napisala Viv -  očitno sfalil tisti materinski hormon, ki se detajlno pozanima, kam bo vpisal otroka v vrtec.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Potepanja z vrtcem
7.10.2005 19:27:12   
Pupica
nejcko mi smo z vrtcem tudi hodili 2 x na mesec v knjičnico(kar je bil velik podvig) cca. 2 skupini skupaj 30 otrok smo iz "Vaškega"vrtca strpali na mestni avtobus in se cca.20 min peljali v center v knjižnico, kjer smo si sposodili in vrnili knjige, pogledali kar je bilo aktualnega, nato pa nazaj. Vendar je bilo to v času varvanja in tudi cena je bila le 2 x mestna vozovnica(ne me z jezik držat, ampak se mi zdi, da je bilo 140 sit v eno smer).
Se mi pa ne zdi fer do staršev, kateri nimajo dovolj denarja, za tak drag "šport"!!!

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?