|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pretvarjanje (kompresiranje) videa
16.9.2005 19:51:31   
kepa*
Zdravo vsem.

Lastim si digitalca SONY DSC-P73; verjetno vsem dobro poznana zadeva. Dokaj soliden, z nekaj napakami, s katerimi z svojimi skromnimi zahtevami dokaj dobro shajam. Zelo všeč mi je možnost videa v VGA - 640x480@30 fps. Prek TV izhoda se mi na TV-ju zadeva vidi zelo dobro, a moti me ena zadeva. Namreč, aparatek snema v MPG formatu in na 256 MB kartico mi gre malo žez 2 minuti v tej kvaliteti pa konec. Sj v prihodnosti nameravam kupiti večjo PRO kartico ter nekdaj še en skromen prenosnik tako da s tem ne bo problema. Rad pa bi nekaj drugega. Namreč, verjamem, da se bi dalo te požrešne posnetke na PC-ju stisniti z nekaj ne prevelikimi kompromisi glede kvalitete, a ne vem, s katerim programom. Namreč, poskusil sem že z nekaj programi (#1 video converter, pinacle studio 9, pa še kaj) a je vsepovsod rezultat zelo slab. Ponekod je slika resnično slaba kljub ne prevelikim stopnjam stiskanja ali mi zvok prekinja, v full screenu pa mi zelo šteka; skratka totalno neuporabno. Naj povem, da mi originalni MPG iz digitalca deluje popolnoma gladko, razni originalni DVD-ji brez problemov, DIVX-i ali XVID-iali8 drugi MPG-ji prav tako. Torej mašina ni preslaba, vzrok je zagotovo v konverziji oz. programu. Zagotovo obstaja kak programček, ki delo stiskanja videa opravi dobro in brez bedarij oz. pokvarjenosti okrog slike in zvoka. Namreč, za arhiviranje teh posnetkov bi bilo dobro, ko bi zadeve vagale vsaj pol manj, kar se zagotovo da.

Aja, pa še to. A je možno, da bi te MPG-je stisnil zopet na MPG z večjo kompresijo, ki bi potem bili kompatibilni z DVD playerji (z divix playerji bojo itak, kolikor vem)?

No, kaj predlagate?

Hvala!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Pretvarjanje (kompresiranje) videa
16.9.2005 19:54:13   
kepa*
p.s. To je napisal moj partner, da ne bo pomote.. :-)

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Pretvarjanje (kompresiranje) videa
21.9.2005 0:48:38   
Joe
Eden bolj zagamanih projektov. Seveda se da stisniti in še precej lepo, vsekakor veliko bolj kot dobri 2 min videa/256 MB.

V Pinnacle Studiu (v. 8 ali 9) se vsekakor lahko stiska, le nastaviti je potrebno število kbitov/sekundo in vrsto stiskanja (kodek). Lahko bi bil tudi kar MPEG2 (=DVD format), saj gre na en 4,5 GB (=enoslojni) DVD dve uri filma TV kvalitete. Torej (1024MB*4,5=.) 4608MB/120 min = 38,4 MB/s. DVD kvaliteta ima piksle 720*568 (nekako tako, obstajata PAL in NTSC standard), kar je več oz. potratnejše od Sonyjevih 640x480. Pač pa je tu še frekvenca osveževanja, pri Sonyju 30 slik/s, pri TV je več (ne vem, koliko; mislim da ravno 2x več). Vsekakor pa po mojem hitrem računu na DVD video z OK kvaliteto snemamo filme s približno 38 MB/minuto. In to z več piksli in fps (slik na s) kot vajin fotoaparat, ki bi že pri DVD video formatu moral posneti 256MB/38= dobrih 6 minut filma. A ker fotoaparat nima močnega čipovja, ne stiska tako dobro.

Konkretne napotke pa žal kdaj drugič. Če bosta izbrala standardni DVD video format (= MPEG2), ne bo potrebno čarati z dolvleko posebnih kodekov, saj je omenjeni zagotovo že v Studiovi zbirki (mislim pa, da tudi močnejši). Poleg kodeka preverita še Data rate ali nekaj podobnega; tisto, kjer se nastavlja Video stream v kbit/s. Totalno sem pozabil, koliko bi naj bil: 2000 ali 4000, vsekakor pa ne več in ne manj kot ta razpon. Tudi audio stream naj bo kompresiran, s standardno DVD video normo.

Boljše bi bilo z DivX kodekom (MPEG4), tudi zato, ker se mi zdi, da bi bilo težko zadovoljivo spraviti 640x480 na DVD video format (ali bi bilo raztegnjeno ali pa bi morala čarati z okvirjem). Pa še kompresija je večja za nekaj korakov (ugibam: pri isti vidni kvaliteti 4-5x).

Vsekakor je potrebno nekaj vaje, nato pa se je po mojih izkušnjah najbolje držati dobrega recepta (=nastavitev).

Naj nadaljne napotke napiše kdo drug. Poglejta na splet ali v knjižnici v revijo Moj mikro, letošnji in lanski letnik. V Moj mikro lahko pogledam tudi sam, le javita na privat.

Menim pa, da video in PC še nista dobro uigrana za domačo nezahtevno rabo, sploh zaradi pomanjkanja srednjega standarda (kot sta se npr. dobro uveljavila CD audio in DVD video format). Preveč je še frke s kodeki, nastavitvami, optimalno velikostjo videa v točkah itn. Moja politika: snemava filme s fotkičem na 320x200 (več pač ne gre), ki jih zgolj mečem v posebno mapo. Kompresiram le odrezke, ki jih pošiljava po el. pošti. Dokler namreč ne napolnim diska, ni razlike, čas pa dela za prijazne programe. Pa tudi ne skrbi me, da bi novi trdi diski ne bili vsaj 2-3x večji pri isti ceni. Pri digitalnem videu je najbolje počakati na uveljavitev standarda. Polomil sem ga npr., ko sem si delal zbirko filmov na CDjih (navadno en film na en CD). So v DivX formatu, da sploh gredo na 700MB CD, imajo pa manjšo ločljivost in/ali rahlo zamazano sliko. Danes stane enoslojni DVD, ki je več kot 6x gostejši od CDja, zgolj 150 SIT oz. kot dva CDja. Kaj bi bilo boljše?

Pri tem pa sploh še ni bilo govora o novih TV formatih (HDTV), ki bodo imeli vsaj 1280x... pik. In novih "DVDjih", vsaj 5x gostejših pri isti meri ploščka.

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   Pretvarjanje (kompresiranje) videa
21.9.2005 19:30:50   
BigWhale
Ko bi rekel, da uporabljas Linux, bi ti odgovor stresel iz rokava, kateri program uporabiti in kako. Pa se brezplacni bi bili ti programi...

Samo, kaj ko ga ne...

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Pretvarjanje (kompresiranje) videa
21.9.2005 19:38:06   
BigWhale
Joe je napisal/a:


Boljše bi bilo z DivX kodekom (MPEG4), tudi zato, ker se mi zdi, da bi bilo težko zadovoljivo spraviti 640x480 na DVD video format
... ...
Menim pa, da video in PC še nista dobro uigrana za domačo nezahtevno rabo, sploh zaradi pomanjkanja srednjega standarda (kot sta se npr. dobro uveljavila CD audio in DVD video format).


Tsk, tsk, tsk... Najboljsi kodek je tako ali tako XViD, ki je po vrhu vsega se odprte narave in ga lahko legalno uporablja vsak, brez da bi placeval kako licencnino.

Drugace pa video in pc gresta cisto lepo eden z drugim. Meni ne dela tezav montiranje, presnemavanje dvd-jev, pretvarjanje med raznimi formati... Nekih hujsih tezav se nisem imel.

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Pretvarjanje (kompresiranje) videa
21.9.2005 22:56:11   
Joe
Menim, da strojini manjka računska moč (kompresiranje traja ali real-time ali nekajkrat več, če hočeš res dobro in lepo stisnjeno sliko) in preprosta mečina, ki bo poleg trikliknega postopka ponudila tudi optimalni, splošno združljiv format videa z majhno dolžino in lepo sliko. Če v Linuxu, še raje.

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Pretvarjanje (kompresiranje) videa
22.9.2005 10:24:06   
BigWhale
Real time kompresije se kake tri leta ne bo, po moji grobi oceni.

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?