|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Regres
4.5.2010 19:41:53   
anchy82
Danes sem dobila plačilno listo, kjer je tudi znesek za regres. Zaposlena sem v javnem sektorju - na sodišču - in delam krajši delavni čas, ker nadomeščam začasno odsotnega delavca - ta dela 4 ure/dan, ostale 4 delam pa jaz. Ker imam doma 20-mesečno hčerkico, sem že od vsega začetka od kar delam krajši delavni čas začela koristit pravico o starševskem dopustu - tako da imam prispevke iz socialnega zavarovanja pa pokojninskega zavarovanja 100% pokrite. Zdaj me pa zanima, če mi res pripada samo polovičen regres kot mi je danes rekla kadrovnica? Na plačilni listi imam znesek za sorazmerni delež 4/12 polovičnega regresauser posted image ! Potem veste kolk maaaloooo sem dobilauser posted image user posted image user posted image   A je možno, da mi ostalo razliko pokrije CSDuser posted image . Mi je pa slednja rekla, da če bom pri njih še čez 1.7. da mi pripada še ostalih 8/12 regresa - seveda polovičnega

Ne vem kam se lahko obrnem, zato sem se najprej na vas! Hvala
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Regres
4.5.2010 20:22:09   
zmajaz
Če koristič polovični delovni čas zaradi starševstva, pri katerem ti polovico prispevkov plačuje CSD, ti po zakonu pripada CEL regres, ne glede na to, da nisi prej imela pogodbe za 8 ur, saj zakon o delovnih razmerjih ne razlikuje med tistimi, ki so imeli pogodbo za 8 ur in so jo potem zaradi starševstva z aneksom spremenili na 4 ure ter tistimi, ki so jo že v osnovi sklenili za 4 ure in si zaradi starševstva na CSD-ju uredili plačilo prispevkov za ostale 4 ure. Ker imaš plačane prispevke za 8 ur imaš tem vse pravice, kot bi delala polni delovni čas. Cel regres pa ti mora dati delodajalec, ne CSD.

ZDR pravi namreč takole:
131. člen
(regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
(4) V primeru, da ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
(5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.
66. člen
(krajši delovni čas v posebnih primerih)
(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.
(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu anchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Regres
4.5.2010 21:28:33   
SMT3
Vsako leto dobim cel regres user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Regres
5.5.2010 8:06:23   
sanosan
Mislim, da je pri tebi fora v 4. odstavku 131. člena ZDR (imaš pravico do izrabe sorazmernega dela dopusta in zato tudi pravico do sorazmernega regresa). In glede ne to, da ti je kadrovnica rekla, da če boš pri njih še po 1.7., da ti pripada še ostali regres.
Kako dolgo pa si že zaposlena tam?

(odgovor članu SMT3)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Regres
5.5.2010 8:09:12   
zmajaz
NE bo držalo - ker koristi polovični delovni čas zaradi starševstva, ji pripada tudi CEL dopust.
Pa kadrovnica ji je rekla, da ji bo pripadal ostali del regresa po 1.7. - to je samo po sebi v redu in ne bi bilo nič sporno, če ne bi bil tisti dodatek "polovičnega". Oni ji bodo dali zdaj pol sorazmernega dela regresa, potem pa spet pol in bo v 2 delih dobila skupaj polovico regresa, ne v dveh delih celega. Morala pa bi zdaj dobiti 4/12 CELEGA regresa in potem še ostalih 8/12 CELEGA regresa.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 5.5.2010 8:14:40 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu sanosan)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Regres
5.5.2010 8:15:51   
anchy82
Men je kadrovnica rekla, da imam pri njih pogodbo za 4 ure, ker samo nadomeščam bolniško... Tak da mogoče mi pa res pripada samo polovičen regresuser posted image . Verjetno bom pa tukaj zaposlena tudi čez 1.julij, tako da upam, da dobim še ostali sorazmerni delež... Za dopust mi je pa rekla, da mi bo pripadal cel - seveda šele po 1.juliju - in upam, da to kmalu zvem, ker grem 12.7. že na porodniško, in mislim dopust v celoti prej še izkoristit.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Regres
5.5.2010 8:17:24   
anchy82
Tukaj pa sem zaposlena že od novembra 2009 - cel november sem delala po 8 ur, z decembrom pa še zdaj pa delam po 4 ure

(odgovor članu anchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Regres
5.5.2010 8:39:25   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: anchy82
Men je kadrovnica rekla, da imam pri njih pogodbo za 4 ure, ker samo nadomeščam bolniško... Tak da mogoče mi pa res pripada samo polovičen regresuser posted image . Verjetno bom pa tukaj zaposlena tudi čez 1.julij, tako da upam, da dobim še ostali sorazmerni delež... Za dopust mi je pa rekla, da mi bo pripadal cel - seveda šele po 1.juliju - in upam, da to kmalu zvem, ker grem 12.7. že na porodniško, in mislim dopust v celoti prej še izkoristit.


Če koristič polovični delovni čas zaradi starševstva, bi v vsakem primeru imela pri njih pogodbo za 4 ure, ker bi se morala narediti sprememba iz 8 ur na 4 ure, pri tem koriščenju polovičnega delovnega časa zaradi starševstva, pa zakon ne dela NOBENE razlike med tistimi, ki so to spremembo naredili in tistimi, ki so že v osnovi sklenili pogodbo za polovični delovni čas. To je pač smola zanje, da imaš ti urejen ta polovični delovni čas s CSD-jem, ker so ti zaradi tega dolžni dati cel regres.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu anchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Regres
5.5.2010 9:02:10   
anchy82
Meni je kadrovnica pravkar rekla, da imam v pogodbi napisano, da delam 4 ure zaradi nadomeščanja bolniške, in ne zaradi starševstva.user posted image  Zato dobim tudi sorazmerni delež polovičnega regresauser posted image user posted image  Njih pa potemtakem prav nič ne briga, če imam js s csd-jem urejene tiste 4 ure zaradi starševstva.... Ma naj grejo nekam.... Preveč pa tud nočem sitnart. Kaj pa vemuser posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Regres
5.5.2010 10:05:17   
zmajaz
Hm - toliko pa spet nisem podkovana, da bi si upala trditi, če se lahko zaradi tega izognejo plačilu celega regresa ali ne. Bi ti svetovala, da pokliči na CSD in vprašaj, samo kaj ko imajo te svetovalke včasih manj pojma kot ga imaš sam in se moraš še skregati z njimi za svoje pravice. user posted image   Po mojem bi ti znali odgovoriti na inšpektoratu za delo - saj ne rabiš dati nobene prijave in nobenih podatkov, samo informativno vprašaš, kako je s tem v takem primeru, kot je tvoj.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu anchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Regres
5.5.2010 10:08:41   
anchy82
Ravno to bom popoldne naredila - poklicala bom na inšpektorat za delo pa vljudno vprašala - tam mi pa bodo ziher znal odgovorit. Ker - tako kot si napisala - na csd ženska ni imela pojma niti časa, da bi se karkoli pogovarjala o tem. Mah, sej itak že vem, da so na našem csd same nesposobne ženskeuser posted image

100X ti hvala zmajaz!!!user posted image  Pa javim kaj mi bodo rekli na inšpektoratuuser posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Regres
5.5.2010 10:14:28   
sazi
ALi ti nikjer v pogodbi ne piše, da delaš za 8 ur? Samo za 4 zaradi bolniške? POtem bo na žalost že držalo, da si zares zaposlena samo za 4 ure in tako ti pripada tudi polovica regresa. Ni mi pa jasno, da če je tako, na osnovi katere pogodbe si si potem uspela urediti na CSD, da ti plačujejo drugo polovico. Ker načeloma bi morala imeti v službi pogodbo za 8 ur in potem posebej napisano ali pa aneks k tej pogodbi, da delaš samo 4 ure zaradi korišenja krajšega delovnega časa zaradi starševstva.

Po drugi strani je pa tako, da je očitno delodajalec res potreboval nekoga samo za 4 ure, tebi v plus pa je, da si si lahko uredila polni delovni čas.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Regres
5.5.2010 12:32:20   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: anchy82

Meni je kadrovnica pravkar rekla, da imam v pogodbi napisano, da delam 4 ure zaradi nadomeščanja bolniške, in ne zaradi starševstva.user posted image  Zato dobim tudi sorazmerni delež polovičnega regresauser posted image user posted image  Njih pa potemtakem prav nič ne briga, če imam js s csd-jem urejene tiste 4 ure zaradi starševstva.... Ma naj grejo nekam.... Preveč pa tud nočem sitnart. Kaj pa vemuser posted image


Čakaj malo, tu mi pa zdaj ni jasno......če imaš v pogodbi o zaposlitvi zapisano, da nadomeščaš bolniško za 4 ure......kako pa si si potem uredila na CSD ta krajši delovni čas?

In če obstaja samo ta pogodba o zaposlitvi, kjer nadomeščaš bolniško za 4 ure ti cel regres ne pripada.......

(odgovor članu anchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Regres
5.5.2010 12:51:28   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: sazi
Ker načeloma bi morala imeti v službi pogodbo za 8 ur in potem posebej napisano ali pa aneks k tej pogodbi, da delaš samo 4 ure zaradi korišenja krajšega delovnega časa zaradi starševstva.

NI RES. Zdaj mi pa povej, v čem je razlika med tistim, ki je v osnovi imel pogodbo za 8 ur in jo spremenil na 4 in tistim, ki jo je že takoj sklenil za 4? Zakaj bi prvi lahko uveljavljal plačilo polovice prispevkov drugi pa ne, če obema delodajalec plačuje polovico prispevkov? Zakon tu ne dela razlike in NIKJER ne piše, da moraš najprej imeti pogodbo za 8 ur, če hočeš, da ti CSD potem plačuje razliko. POGOJ za uveljavljanje pravice do krajšega delovnega časa je samo ta, da ti nekdo plačuje pol prispevkov - ali delodajalec ali pa sam na osnovi svoje dejavnosti. 

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Regres
5.5.2010 13:07:17   
sazi

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

IZVIRNO SPOROČILO: sazi
Ker načeloma bi morala imeti v službi pogodbo za 8 ur in potem posebej napisano ali pa aneks k tej pogodbi, da delaš samo 4 ure zaradi korišenja krajšega delovnega časa zaradi starševstva.

NI RES. Zdaj mi pa povej, v čem je razlika med tistim, ki je v osnovi imel pogodbo za 8 ur in jo spremenil na 4 in tistim, ki jo je že takoj sklenil za 4? Zakaj bi prvi lahko uveljavljal plačilo polovice prispevkov drugi pa ne, če obema delodajalec plačuje polovico prispevkov? Zakon tu ne dela razlike in NIKJER ne piše, da moraš najprej imeti pogodbo za 8 ur, če hočeš, da ti CSD potem plačuje razliko. POGOJ za uveljavljanje pravice do krajšega delovnega časa je samo ta, da ti nekdo plačuje pol prispevkov - ali delodajalec ali pa sam na osnovi svoje dejavnosti. 


Ok, mogoče imaš prav - nisem ekspert. AMpak po tem tvojem sistemu je ena luknja. Nekdo se zaposli za 4 ure, uredi vse na CSD in potem terja od delodajalca cel regres? Pa mogoče še kaj, kar izhaja iz razlike v tem ali si zaposlen za 4 ali 8 ur.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Regres
5.5.2010 13:09:29   
liliana
Sem šla zdaj gledat in našla tole na CSD Šiška....

K vlogi  morate priložiti pogodbo o zaposlitvi z določbo o opravljanju dela s krajšim delovnim časom od polnega, iz katere je razvidno obdobje, v katerem delate krajši delovni čas od polnega in število ur dela na teden oziroma število ur dela na dan.

Sem bila vedno mnenja, da mora biti v pogodi o zaposlitvi točno opredeljeno, da gre za skrajšan delovni čas zaradi starševstva.......vendar očitno ni tako.....ni važno vzrok, važno je le, da delaš krajši delovni čas.....

In "spretni" delodajalci, ki želijo na delavcu kaj prišparati potem to lahko izkoristijo......



(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Regres
5.5.2010 13:18:34   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: sazi
AMpak po tem tvojem sistemu je ena luknja. Nekdo se zaposli za 4 ure, uredi vse na CSD in potem terja od delodajalca cel regres? Pa mogoče še kaj, kar izhaja iz razlike v tem ali si zaposlen za 4 ali 8 ur.

To ni noben MOJ sistem - nisem jaz pisala zakona. Se mi pa zdi prav, da velja za vse, ki delajo krajši delovni čas in imajo majhne otroke, enako. Zakaj mamici majhnega otroka, ki je dobila službo za 4 ure, CSD ne bi plačeval razlike do polnega delovnega časa, tisti, ki jo je pa že prej imela za 8 ur in jo je skrajšala na 4 ure, pa bi. To bi bila diskriminacija, ker, kot že rečeno, obema plačuje delodajalec prispevke za 4 ure. Pa itak ne more tega urediti kar vsak - samo do 3. leta starosti otroka, če je eden, če jih je več, pa do 6. leta starosti ta mlajšega.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Regres
5.5.2010 13:26:12   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: sazi



Ok, mogoče imaš prav - nisem ekspert. AMpak po tem tvojem sistemu je ena luknja. Nekdo se zaposli za 4 ure, uredi vse na CSD in potem terja od delodajalca cel regres? Pa mogoče še kaj, kar izhaja iz razlike v tem ali si zaposlen za 4 ali 8 ur.


Očitno ga ne more vedno celega terjati......ker, ni dovolj, da ima zgolj pogodbo s krašjim delovnim časom.....v pogodbi mora biti TOČNO opredeljeno, da dela krajši delovni čas v sklaldu s 66. členom ZDR.......

131. člen ZDR
V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Regres
5.5.2010 13:29:05   
zmajaz
Zakon o starševskem varstu pravi takole:
*****************************************************************
48. člen
(pravica staršev do krajšega delovnega časa)
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas.

Eden od staršev, ki neguje in varuje težje gibalno oviranega otroka ali zmerno ali težje duševno prizadetega otroka, ima pravico delati krajši delovni čas tudi po tretjem letu starosti otroka, vendar ne dlje kot do 18. leta starosti otroka.

V primerih iz prvega in drugega odstavka tega člena delodajalec delavcu zagotavlja pravico do plače po dejanski delovni obveznosti, Republika Slovenija pa mu zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. Republika Slovenija plačuje prispevke zavarovanca in delodajalca za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti, za starševsko varstvo, za zdravstveno zavarovanje pa prispevke za primer bolezni in poškodbe izven dela, za pravice do zdravstvenih storitev, povračila potnih stroškov, pogrebnino in posmrtnino. Republika Slovenija plačuje prispevke po stopnjah, določenih z zakonom, ki določa stopnje prispevkov za socialno varnost.

Krajši delovni čas mora obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost.
******************************************************************

Torej - zakon NE določa nobenih pravil glede tega, kakšna je/mora biti pogodba - samo kratko in jedrnato, da ima oseba, ki varuje malega otroka, pravico delati krajši delovni čas in da mora ta obsegati najmanj polovično tedensko obveznost, za katero daje plačo/prispevke delodajalec, ostali del pripevkov pa krije država.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Regres
5.5.2010 13:32:28   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Očitno ga ne more vedno celega terjati......ker, ni dovolj, da ima zgolj pogodbo s krašjim delovnim časom.....v pogodbi mora biti TOČNO opredeljeno, da dela krajši delovni čas v sklaldu s 66. členom ZDR.......

131. člen ZDR
V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.

Ja - v bistvu bi se dalo tole tako interpretirati. Zato sem pa rekla anchy82, da nisem prepričana glede regresa v njenem primeru gledena njeno pogodbo in naj se prepriča na inšpektoratu.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Regres
5.5.2010 14:12:46   
sazi
no, pa ni TVOJ sistem - se sploh nisem hotla kregat!!!

to, kar si prilepila sem že sama našla in prebrala - vse lepo in prav vsem pripada ista pravica in lalalalala

tukaj se je šlo od začetka avtoričine teme, ki sprašuje, zakaj ne dobi polnega regresa, če pa dela manj zaradi otroka - ja zato, ker ima očitno pogodbo samo za 4 ure in pika. in ne v nadaljevanju zaradi koriščenja možnosti do krajšega delovnega časa zaradi...... blablabla

tu je bistvena razlika - če je nekdo zaposlen za polni čas in potem skrajša, je upravičen pri svojem delodajalcu za vseh bonitet, ki izhajajo iz naslova zaposlitve za polni delovni čas. Kdor se pa zaposli samo za krajši čas - je pa pač zaposlen za toliko manj ur, ostale mu pa manjkajo.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Regres
5.5.2010 14:22:01   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: sazi
Kdor se pa zaposli samo za krajši čas - je pa pač zaposlen za toliko manj ur, ostale mu pa manjkajo.

Ja pa saj ji ne manjkajo, če ima pa prispevke plačane za 8 ur - v tem je ravno fora. No saj ji bo inšpektorat točno povedal in bo sporočila, da si bomo res na jasnem. Nekak mi ne gre skupaj, da bi lahko pridobila pravico do plačila preostalih ur prispevkov, ne pa s tem tudi do celega regresa - da bi šlo eno brez drugega in bi pridobila v bistvu samo del pravic.  Ne trdim pa, da imam glede te zadeve zagotovo prav.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 5.5.2010 14:24:00 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Regres
5.5.2010 14:55:12   
sazi

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

IZVIRNO SPOROČILO: sazi
Kdor se pa zaposli samo za krajši čas - je pa pač zaposlen za toliko manj ur, ostale mu pa manjkajo.

Ja pa saj ji ne manjkajo, če ima pa prispevke plačane za 8 ur - v tem je ravno fora.


Ja v, bistvu ji mankajo - ure dela namreč. Kolikor je meni jasno, je pravica do dopusta in posledično regresa vezana na delo in ne na zaposlitev, razen v primeru porodniške. No, mogoče sem malo zakomplicirala.

Od CSD-ja ne more pričakovati pol regresa. Tisti, ki je dejansko zaposlen za 8 ur, dela jih pa 4, dobi od delodajalca cel regres, od CSD-ja pa manjkajoče prispevke.
Tisti pa, ki je zaposlen za 4 ure in dela 4 ure dobi od delodajalca pol regresa, od CSD-ja pa manjkajoče prispevke.

malo čudno bi bilo, da bi CSD izplačeval pol regres le tistim, ki so za manj zaposleni.

Če dobi kak uraden odgovor pa tudi mene zanima, kako je s tem.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Regres
5.5.2010 15:04:41   
liliana
Jaz mislim, da je tu problem to.....da je anchy82 že imela sklenjeno pogodbo za skrajšan delovni čas, vendar ne zaradi starševstva, ampak zgolj zaradi nadomeščanja delavca na bolniški......in ker je že imela sklenjeno to pogodbo, je bila za CSD ta pogodba dovolj, ker so imeli dokument, na podlagi katerega se vidi, da ima prispevke za 4 ure plačane......ker na CSD pravijo, da rabijo zgolj to:

K vlogi  morate priložiti pogodbo o zaposlitvi z določbo o opravljanju dela s krajšim delovnim časom od polnega, iz katere je razvidno obdobje, v katerem delate krajši delovni čas od polnega in število ur dela na teden oziroma število ur dela na dan.

In ker je anchy82 tako pogodbo imela, ko je uveljavljala svojo pravico o skrajšanem delovnem času, je ni bilo potrebno spreminjati in pomoje niti delodajalca ni obvestila, da bo delala s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, ker je itak že imela pogodbo za 4 ure......in ta pogodba je bila za CSD dovolj......

Delodajalec pa zdaj trdi, da ji ni dolžan izplačati celotnega regresa, ker ima v pogodbi o zaposlitvi opredeljeno za skrajšan delovni čas kot za nadomeščanje delavca na bolniški.......če pa je delodajalca anchy82 pisno obvestila o tem, da bo delala s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, pa bi ji moral po moje dati novo pogodbo oz. aneks k pogodbi.......vendar nekako mislim, da tega ni storila in je zaradi tega prišlo do nesporazuma......

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Regres
5.5.2010 15:15:45   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: sazi
Ja v, bistvu ji mankajo - ure dela namreč. Kolikor je meni jasno, je pravica do dopusta in posledično regresa vezana na delo in ne na zaposlitev, razen v primeru porodniške. No, mogoče sem malo zakomplicirala.

Od CSD-ja ne more pričakovati pol regresa. Tisti, ki je dejansko zaposlen za 8 ur, dela jih pa 4, dobi od delodajalca cel regres, od CSD-ja pa manjkajoče prispevke.
Tisti pa, ki je zaposlen za 4 ure in dela 4 ure dobi od delodajalca pol regresa, od CSD-ja pa manjkajoče prispevke
.

CSD v nobenem primeru ne izplačuje regresa - to je 1x1.
Tale tvoja razlaga pa spet ne drži - tistemu, ki je BIL zaposlen za 8 ur, se z aneksom pogodba o zaposlitvi spremeni na 4 ure, tako da je tudi on za ZAPOSLEN za 4 ure (ni tako, da bi bil zaposlen za 8 ur in delal 4) - tudi na ZZZS mora delodajalec narediti odjavo za 8 ur in prijavo za 4 ure, po izteku pravice do krajšega delovnega časa pa se postopek ponovi. Zato ti pravim, da NI razlike med 1. in 2. primerom. In fora je v tem, da v zakonu ni nikjer podlage za tako ločitev, kot si jo navedla.

Drugače pa a misliš, da je tisti delodajalec iz 1. primera, ki mora dati cel regres kaj bolj vesel, da ga mora dati delavcu, ki mu dela samo 4 ure, kot bi bil delodajalec iz 2. primera?

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 5.5.2010 15:16:29 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Vrednote
awwa

Katera od naštetih vrednot vam je najpomembnejša in jo v življenju postavljate na najvišjo stopničko?

zdravje (69%)

ljubezen (24%)

mir (3%)

prijateljstvo (2%)

delo (posledično denar) (0%)

šport (1%)


Število vseh glasov: 220

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!