|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Seme paradižnika in vzgoja sadik
5.9.2009 20:09:34   
teta beta
Prihodnje leto bi rada posadila paradižnik iz konkretnega paradižnika, za katerega vem, kak je itd. Tega še nisem počela, ker smo vedno kupili sadike, zdaj pa bi rada poskusila. Torej, kako? Vzamem paradižnik, dam ven semena, kaj potem z njimi? Jih posušim in shranim? kdaj naj se potem lotim vzgoje sadik in kako? In kakšne so sploh možnosti, da mi bo projekt uspel user posted image ?


_____________________________

Ko si srečen, daj z dlanjo udari v dlan...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Seme paradižnika in vzgoja sadik
5.9.2009 20:40:36   
Jančika_
Čaki, grem dol tasta vprašat, če on kaj ve.

(odgovor članu teta beta)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Seme paradižnika in vzgoja sadik
5.9.2009 20:43:52   
Jančika_
Evo takle. Ni noben problem baje. Paradižnik moraš pustiti, da čisto dozori, da že skoraj gnije. Potem na cedilu izoliraš seme in ga posušiš in spraviš, naprej ga pa nisem spraševala, bom to jutri z njim predebatirala. 

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Seme paradižnika in vzgoja sadik
5.9.2009 20:49:24   
bumerang
Semena je treba fermentirati. Opis imam shranjen:
 
Skupaj s čim več mesa in tekočine dam semena v neko posodico. Paziti morate, da je tekočine dovolj, tako da vsa semena plavajo v njej. Seveda pazim na to, da ne pride do mešanja semen. Posodico pokrijem zaradi mrčesa. Po treh dneh začne vse skupaj malo smrdeti, pojavi se plesen, gnitje itd. To je naravni proces v naravi, najprej mora paradižnik zgniti, da lahko semena klijejo, ker ta tekočina in meso vsebujeta nekaj kar preprečuje klitje semen. Ok, se pravi fermentacija je opravljena. Dolijem vodo, dobro pretresem, kvalitetna semena potonejo, plesen, ostala nesnaga in slaba semena ostanejo na površju. Odlijem počasi, da dobra semena ostanejo na dnu posodice. Še enkrat dolijem vodo, odlijem, pustim malo vode skupaj s semeni v posodici, da jih lahko lažje izlijem na krožnik. Potem odlijem vso odvečno vodo iz krožnika, semena dobro popivnam in jih porazdelim v eno samo plast na krožniku. Pustim, da se dobro posušijo. Spravim v papirnato vrečko.
 

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Seme paradižnika in vzgoja sadik
5.9.2009 22:30:49   
teta beta
Aha, hvala lepa. Kdaj pa naj to potem dam v teglce? Saj to se najbrž dela noter oz. bolj na toplem, ne direkt na vrt? Že pozimi ali zgodaj spomladi? A moram tudi kaj gledat na luno user posted image ? (To je bilo resno mišljeno vprašanje, smajliju navkljub)


_____________________________

Ko si srečen, daj z dlanjo udari v dlan...

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Seme paradižnika in vzgoja sadik
5.9.2009 23:00:48   
Anonimen
Ja, seveda, notri, paradižnik je doma iz toplih krajev Južne Amerike, tam je trajnica, pri nas pa ne, ker nimamo takih podnebnih pogojev. Rabi veliko toplote, svetlobe in vlage.
Poseješ v multiplošče al kako se jim že reče, konec februarja ali v začetku marca, pač več semen v en lonec, ko poženejo 2 klična lista, jih prepikiraš v večje lončke, s tem, da jih moraš posaditi malo globje, kot so rasli prej - da naredijo večji koreninski sistem. Ven jih presajaš v maju oziroma ko je konec nevarnosti pozebe.
Sem nekje brala podrobno razlago, bom skušala poiskati povezavo in ti jo prilepit.



< Sporočilo je popravil Ankica -- 5.9.2009 23:03:15 >

(odgovor članu teta beta)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Seme paradižnika in vzgoja sadik
5.9.2009 23:04:02   
Gina
POseješ notri, ne zunaj, sploh če hočeš imeti ob normalnem času paradižnike. Če bi sejala zunaj, bi imela paradižnike precej pozno. Jaz sem lani sejala najbrž marca, letos nisem. Potem prepikiraš, ko razvije 2 prava lista, vsaj jaz sem tako naredila. Ko je dovolj zrastel, sem še enkrat presadila, tako da zunaj ostanejo samo listi, čim večji del stebla daš v zemljo, da razvije dodatne korenine. V tem času zraste toliko velik, da ga lahko presadiš ven, pa tudi toplo je že dovolj. Sama nimam rastlinjaka, iscer bi se to dalo že prej ven presadit. Pa tudi nikdar ne vzgajam sadik na zelo toplem, vedno v eni svetli sobi, kjer je tem. največ 18 (edino za kalitev nekatere rastline potrebujejo bolj toplo okolje, kasneje pa ne več, se lahko pretegnejo). Preden sadiko presadiš ven, je fajn, če jo malo utrjuješ vsaj par dni - čez dan postaviš ven, vendar ne direkt na sonce, da jo ne ožge, čez noč pa še notri. Sicer ti bo pa bumerang razložila, ona se spozna na paradižnike, jaz se ne glih toliko kot na kaj drugega.  

(odgovor članu teta beta)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Seme paradižnika in vzgoja sadik
5.9.2009 23:04:37   
Gina
Aha, vidim da me je ankica že prehitela.user posted image

Dnevi morajo biti primerni za plod. Dobiš tak koledar, kjer je to gor narisano, al pa v kakšno revijo vrtnarsko poglej, tam je tudi vsak mesec prilepljeno.

< Sporočilo je popravil Gina -- 5.9.2009 23:05:38 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Seme paradižnika in vzgoja sadik
6.9.2009 11:19:34   
robinzon
Če je paradižnikova sadika, od katere bi vzela seme kupljena, te lahko čaka po sejanju presenečenje, ker ni rečeno, da bo tak, kot je ta.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Seme paradižnika in vzgoja sadik
8.9.2009 10:57:57   
teta beta
Prepikiraš - to je presadiš, a ne. Je to kakšna posebna tehnika? Ampak to ja morajo biti take drobne bilke. Kako potem to izpuliš ven, ne da bi poškodoval koreninice? 

_____________________________

Ko si srečen, daj z dlanjo udari v dlan...

(odgovor članu robinzon)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Seme paradižnika in vzgoja sadik
7.11.2009 14:58:15   
Klaudia
Pri nas pa takole naredimo:

Semena iz paradižnika izdolbeš in jih na cedilu opereš. To potem zliješ na navaden bel papir in pustiš da se posuši. Seme se papirja prime in obstane dolgo časa.
Spomladi, ponavadi že marca, jih po 3 semena posadiš v eno šotno tabletko. Ko so sadike velike cca. 10cm, jih z šotno tabletko vred presadiš v jogurtove lončke. Ko je zunaj dovolj toplo in sadika dovolj močna, pa ven na vrt.

_____________________________

If your kids are giving you a headache, follow the directions on the aspirin bottle, especially the part that says "keep away from children."
Susan Savannah

(odgovor članu teta beta)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?