|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   V vednost
12.2.2008 10:22:03   
Anonimen
Dekleta,to ni pametovanje ali soljenje pameti,le nasvet.
Samo preberite,ni potrebno komentirat,še majn pa se kregat.To vam posredujem zato,ker v moji bližini živijo zaradi alkohola klvaarijo,ki jih bo spremljala do smrti.





Ginekologija


Domov > Viv@aktivno > Arhiv bolezni > Ginekologija







user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Fetalni alkoholni sindrom



Koliko kozarcev vina med nosečnostjo?



Fetalni alkoholni sindrom je prirojena razvojna motnja, ki jo spremlja blažja ali hujša oblika duševne prizadetosti. Od številnih drugih jo loči to, da jo lahko zanesljivo preprečimo.





Pravzaprav je odgovornost vsake nosečnice, da ne uživa alkohola in tako ne škoduje plodu. "Čeprav po ginekoloških čakalnicah visijo letaki, so ginekologi še vedno pasivni, ko je treba nosečo žensko opozoriti na to, kaj in koliko alkohola - če sploh - je dovoljeno," ugotavlja ameriška psihologinja dr. Shivani Nath, ki spremlja otroke s to motnjo.Fetalni alkoholni sindrom je težko prepoznati. Nedavna raziskava, ki so jo opravili v Ameriki, je dokazala, da se lahko dojenčkove poteze na obrazu, ki naj bi bile glavni pokazatelj prizadetosti otroka, sčasoma spremenijo in izničijo sum ali pa sčasoma šele pridobijo značilno obliko. Tudi razlike v kognitivnem razmišljanju se utegnejo pojaviti šele pozneje. Če naj zdravnik uspešno potrdi diagnozo pri starejšem otroku, mora upoštevati celotno zdravstveno sliko, skupaj z otrokovo družbeno in intelektualno uspešnostjo.

RAZŠIRJENOST
Po zadnjih podatkih kar 20 odstotkov ameriških nosečnic prekomerno uživa alkohol, vsaj v prvem trimesečju, ko marsikdaj še ne vedo za nosečnost. Fetalni alkoholni sindrom prizadene 1,9 otroka na 1000 živorojenih otrok. Pri ženskah, ki prekomerno uživajo alkohol, se rodi 29 prizadetih otrok na 1000 živorojenih otrok. Pri materah, ki že imajo enega prizadetega otroka, je verjetnost, da bo prizadet tudi naslednji otrok kar 25-odstotna. Dr. Nath opozarja, da je fetalni alkoholni sindrom v resnici vodilna prirojena prizadetost pri otrocih v Ameriki.
Pri nas se v Porodnišnici Ljubljana rodijo od 3 do 4 otroci s fetalnim alkoholnim sindromom na leto. Motnja torej še zdaleč ni prevladujoča. Razlike med državami izvirajo iz povprečne starostne dobe, ko ženska prvič postane mati, ki je v Ameriki znatno nižja.

DIAGNOZA
Neonatolog bo prizadetega otroka prepoznal po naslednjih značilnostih:
- nizka porodna teža, krajša dolžina ploda, majhna glava,
- motnje v delovanju centralnega živčevja, zapoznel razvoj motoričnih spretnosti, zapoznel razvoj govora,    blažja ali hujša duševna prizadetost,
- nepravilno oblikovana glava, majhne oči, škilavost, volčja ustnica ali žrelo,
- nepravilnosti v delovanju srca.
Neonatolog in pediater lahko opazita tudi slabšo koordinacijo, pozneje pa motnje v koncentraciji in vedenjske težave, kot sta hiperaktivnost ter nezanimanje za igro in družbo vrstnikov. Vedenjske težave se večajo sorazmerno z prizadetostjo otrokove lobanje in obraza. Sledijo še težave pri požiranju, govorna (zaradi volčje oblikovane ustnice otrok težko tvori glasove) in slušna prizadetost.

PROGNOZA
Prognoza je odvisna od tega, kako zgodaj je bila motnja odkrita in za kakšno stopnjo prizadetosti gre. Po besedah pediatrinje dr. Marije Krugler Bricelj, ki spremlja štirinajstletnega dečka s fetalnim alkoholnim sindromom v Zdravstvenem domu Bežigrad v Ljubljani, gre pri zdravljenju za skupinsko delo pediatra, logopeda, specialnega pedagoga in psihologa, odvisno od tega, katere motnje pestijo otroka. Fant, ki ga zdravnica spremlja skupaj s skupino iz Mentalnohigienskega oddelka, je v procesu zdravljenja tako napredoval, da obiskuje redno šolo, je družaben, poleg tega je uspešno prestal operacijo na srcu in vse kaže, da po zaslugi terapije z rastnim hormonom ne bo več zaostajal v rasti. "Naj poudarim, da je v procesu zdravljenja ključno spodbudno domače okolje, torej družina," je še dejala dr. Marija Krugler Bricelj.

PREPREČEVANJE
"Ne le, da ni dobro, če ženska med nosečnostjo uživa alkohol, zadnja zdravniška priporočila iz Amerike govorijo, da se je alkoholu pametno izogibati tudi v času načrtovanja nosečnosti," meni dr. Shivani Nath.
Kaj pa pri nas? Prim. dr. Vasilij Cerar, ginekolog in porodničar iz Porodnišnice Ljubljana, pravi, da zmerno uživanje alkohola v nosečnosti, tudi v prvih mesecih, ni nujno tako usodno, kot dokazujejo nekatere raziskave iz tujine. Zmerno uživanje pomeni kozarček vina ali merico žgane pijače. Seveda se zdravnik strinja, da alkohol v vsakem primeru slabo vpliva na razvoj ploda, in meni, da se ga je treba izogibati.

ALKOHOL IN OČE
Tudi otrokov oče lahko s prekomernim uživanjem alkohola pred oploditvijo negativno vpliva na plod. Nekatere raziskave so poiskale povezavo med očetovim alkoholizmom in prekomernim uživanjem alkohola pri otroku. Preveč alkohola lahko pripelje do oksidativne okvare spermijev in slabše kakovosti otrokovega dednega materiala. Za boljšo kakovost dednega materiala v spolnih celicah lahko moški poskrbi z uživanjem živil, bogatih z antioksidanti (sadje, zelenjava), in z zmernim uživanjem alkoholnih pijač (največ dve merici dnevno; ena merica je 1 dcl vina, 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače).

Pri ženskah, ki prekomerno uživajo alkohol, se rodi 29 prizadetih otrok na 1000 živorojenih otrok.
Marijana Mandić

Želite vedeti več? Naročite se na revijo Viva.
Izpolnite naročilnico!


http://www.izberisam.org/index.php?menu=5
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: V vednost
12.2.2008 11:08:13   
Anonimen
Hvala... sicer sem ta isti link včeraj objavila v temi Alkohol ampak sem dobila odgovor da sem najmanj zelo butasta  če že ne nora ker zagovarjam nosečnost in že predpripravo na nosečnost brez alkohola...

Srečno.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: V vednost
12.2.2008 12:10:38   
nicnic
Sicer pa tudi sama ne zagovarjam alkohola v nosečnosti in v času dojenja. Ampak predno ženska zanosi pa mislim, da če z alkoholom samo degustira (spije požirek vina, piva) in se ga ne naliva ne more škodit. user posted image


_____________________________

Pameten si, če verjameš samo polovice tega, kar slišiš.
Genialen, če ugotoviš, katero polovico.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: V vednost
12.2.2008 12:49:34   
Naja30
Super Neva, hvala! user posted image

Se absolutno strinjam, da alkohol (in cigareti npr.) med nosečnostjo ne grejo skupaj.
Je pa žalostno, na kakšno raven se nekateri spravijo, da zagovarjajo svoj prav. Zato se nisem udeležila debate o alkoholu pred kratkim. Mislim, da je vsaka ženska, ki se zavestno odloči, da bo imela otroka, dovolj zrela da vse to ve in ji ni težko teh nekaj mesecev ali let zdržati brez.
Poznam veliko žensk, ki so tako pile in kadile med user posted image  pa je na srečo bilo vse ok.

(odgovor članu nicnic)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: V vednost
12.2.2008 13:04:28   
Anonimen
Boleče mi je gledat mojega sorodnika,ki se niti ne zaveda,da živi,pri 29 letih je
po razvoju leto dni starega otroka.In to zato,ker je bilo mami rečeno,da,če bo uživala dobr teran,si bo popravila slabokrvnost.Še eno zavoženo življenje.
Nikoli ne bo zaljubljen,nikoli ne bo poročen,nikoli ne bo imel potomcev.
Skratka živi in ne živi.user posted image

(odgovor članu Naja30)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: V vednost
12.2.2008 14:03:59   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: neva6

Boleče mi je gledat mojega sorodnika,ki se niti ne zaveda,da živi,pri 29 letih je
po razvoju leto dni starega otroka.In to zato,ker je bilo mami rečeno,da,če bo uživala dobr teran,si bo popravila slabokrvnost.Še eno zavoženo življenje.
Nikoli ne bo zaljubljen,nikoli ne bo poročen,nikoli ne bo imel potomcev.
Skratka živi in ne živi.user posted image


O moj Bog....user posted image user posted image user posted image user posted image
Bogi fant in kaj šele njegova mati... Kako se mora počutiti krivo...
To bi morala prebrati tista uporabnica ,ki je na temi alkohol prav zapisala da zaradi slabokrvnosti popije kozarec vina in da ga bo tudi ko bo noseča...
Res ne vem zakaj se o teh stvareh ne govori več?? Pa tud če se kregamo... sam naj se govori.. morda se pa le koga prime...

Smem vprašat..kaj danes pravi na to mati tega mladeniča??

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: V vednost
12.2.2008 14:59:07   
nicnic
O Neva, kako žalostno je brati takšne zgodbe... user posted image

Koliko terana je pa popila na dan? Ampak tole, da ti teran popravi slabo kri še danes govorijo nekateri G, da ne govorim o kakšnih starejših ljudeh. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: V vednost
12.2.2008 17:50:48   
Naja30
Sam to je pa res, da prav dohtarji še danes pravijo, da teran je za boljšo kri. Pa dobro, kozarček vsake toliko po kosilu, ampak ne ko je zaradi tega ogroženo novo življenje. Tega ne štekam. Kolikokrat poslušam, ma daj spij enega za kri, še za user posted image  bo dobro. Pa se tudi ne ukvarjam s takimi izjavami. Še na lastni poroki nisem deci vina spila, ker sem bila user posted image  
Ja, dobro se je pogovarjat o tem, mogoče se pa koga le prime.

(odgovor članu nicnic)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: V vednost
12.2.2008 21:37:12   
MARTINŠČICA
No, tole z alkoholom pred načrtovano nosečnostjo in med njo je za moje pojme res malo preveč razpuščeno. Meni je kristalno jasno, da se s tem ni za igrat. Midva sva oba s partnerjem že pred zanositvijo omejila vnos alkohola. Imam pa svakinjo, ki mi sedaj vsakokrat, ko zaradi nosečnosti odklonim alkohol, reče, da alkohol v nosečnosti sploh ni problem in da naj ga kar pijem. Da ga je ona tudi. Mislm, kva! Jaz kar pike dobim, ko jo poslušam. Kot da bi hotela, da bi bilo z mojima dvema poikicama kaj narobe. Itak, da si mislim svoje, moj pa tudi in samo ignorirava take "pametne" nasvete. Res ne razumem, kako ne bi mogle teh neakj mesecev bolje skrbeti zase in svoje malčke. Narava gre pač svojo pot. Lahko je kljub popivanju z otrokom vse OK, lahko pa kljub popolni abstinenci kaj hudo narobe. Že tako ali tako gre lahko veliko stvari narobe, ampak potem vsaj brez slabe vesti pogledaš otroka, ker veš, da si zanj naredil vse, kar je bilo v tvoji moči.

_____________________________

200% MAMI

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: V vednost
13.2.2008 8:50:12   
Anonimen
Jutro!
Da odgovorim na vprašanja.
Teran sam po sebi je lahko zdravilen,ampak kokr za koga,za nosečnico sigurno ne.Za vse ostale pa ja.
Mama tega fanta striktno odklanja,da je alkohol,i ga je uživala v prvem tromesečju noečnosti škodil zarodku in,da je tudi zaradi tega otrok rojen z epilepsijo in mentalno zaostalostjo.Otroku so se prvi znaki pojavili po šestem mesecu po rojstvu.
Kako je uživala vino?Ker je bila slabokrvna so ji stare mame svetovale naj si z
teranom izboljša kri.tako je z užitkom pila jedla supo.
Supa pa je:Šnite kruha pokapaš z olivnim oljem in popečeš na žaru.
V majoliko naliješ teran in dodaš žlico ali dve sladkorja,nalomoš prej pripravljen kruh in ga namočiš v vino.Tako pripravljeno je jedla kar z žlico in pila tekočino.Najhuje je to,da sem jo ves čas opozarjala,pa ni zaleglo.Jaz sem izpadla zatežena.In take nosečnišče želje si je potešila večkrat.
Ko sem po mnogih letih to oemnila,tako med pogovorom,če je pomislila,da je lahko tudi to vzrok ne samo težek porod,z menoj niso leto dni govorili.

(odgovor članu MARTINŠČICA)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: V vednost
13.2.2008 20:09:22   
Naja30
Neva, mogoče sem spregledala v tvojem prvem postu, zdaj vidim da je ženska v prvem 3-mesečju pila teran? Pa ravno to obdobje je najbolj kritično, ker se otroku razvijajo vsi organi.
Kljub temu, da sem user posted image  in da se izogibam alkoholu in nasploh imam zdravo prehrano, pa moram priznat, da so se mi sline pocedile  zarad te tvoje supe! user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: V vednost
14.2.2008 21:36:47   
_Miška_
Neva6-prav je da si kopirala ta članek! user posted image Se popolnoma strinjam z napisanim. Sama sem v 33.tednu nosečnosti in že celo nosečnost se izogibam alkoholu, čeprav sem se morala včasih prav skregat s kom ker so me vsi tako silili z vinom, ker mi bo kao v nosečnosti koristil in ne škodil. Mislim!! Halo!! Res so nekateri ljudje ful nepodučeni! Moram rečt da gre tukaj predvsem za starejše ljudi, čeprav vidim da tudi mlade nosečnice veselo konzumirajo alkohol-žalostno!!! user posted image

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: V vednost
14.2.2008 22:02:55   
Anonimen
Neva, mene pa zanima, ali so temu otroku dali prav naziv Fetalni alkoholni sindrom. Sprašujem pa zato, ker mogoče le ni kriv za vse teran, tudi moja sestra ima otroka,ki ne bo nikoli samostojen in ima epilepsijo. Posledica je težek porod, vsaj tako so dognali. Pa ni pila alkohola.
Naj omenim, da ne zagovarjam pitja alkohola, saj ga nisem spila od trenutka, ko sem zvedela, da sem noseča. Žal prej pauser posted image user posted image  In to me je žrlo, pa sem prebrala marsikaj, me je potolažilo, ker je bilo še tako zgodaj, ampak spet imam slabo vest, ko to berem. Sicer je moj user posted image  zaenkrat videti zdrav. Pa srečno vsem. Lp

(odgovor članu _Miška_)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: V vednost
15.2.2008 9:09:46   
Anonimen
Decembrka,ne nisem videla zdravstvenih kartonov niti diagnoze.So skrbno skrili in ne govorijo o temu,še posebi ne z menoj,ker sem izjavila,da je vse kar se je zgodilo poleg drugih faktorjev,kot je težak porod,deloma krivo tudi uživanje alkohola.Otrok je bil,kot sem že omenila,normalno razvit,čisto normalen dojenček tam do šestega meseca starosti.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: V vednost
15.2.2008 22:36:56   
Anonimen
Sodelavka je imela sladkorno. Spomnila sem se, da je omenila, da toliko vina kot v nosečnosti ni v življenu popila, kajti svetoval ji ga je ginekolog. Baje da znižuje sladkor. Sicer je ona anti alkohol, ampak koliko ga je spila ne vem. verjetno kakšnem kozarec dva na dan. Na srečio je tamal živahen in zdrav, star že več let. Ni mi jasno tu to, da celo gin. svetujejo pitje vina, saj je vendarle alkohol. LP

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: V vednost
16.2.2008 10:54:14   
Naja30
Še kaj drugega znižuje sladkor kot vino user posted image  
Ne morem verjet, da kaj takega rečejo G.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: V vednost
17.2.2008 15:48:55   
koala
Neva hvala za ta članek in upam, da bo katero zbudil iz malodušja in prepričanja da alkohol ne škodi. 3do 4 otroci letno, ki se rodijo v LJ porodnišnici, se meni neiti ne zdijo tako malo, glede na to koliko informacij je dostopnih dan danes.
Sama nisem pila niti kapljice alkohola že mesec dni pred postopkom, med nosečnostjo pa sploh ne, čeprav mi je  sladk muškat nenormalno dišal. Ampak za dobro svojega otroka, se mi ni bilo težko odpovedat vinu, tako kot tudi nekaterim drugim stvarem ne. Sicer pa vsak po svoje.....

_____________________________

Nisem vedela
koliko ljubezni imam v srcu,
dokler me ni nekdo poklical MAMA

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: V vednost
25.2.2008 14:44:26   
Anonimen
Hvala za članek.user posted image

(odgovor članu koala)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: V vednost
24.3.2008 16:09:14   
Martinčka
uau... tudi jaz se zahvaljujem za članek.. sicer ne pijem ravno velik alkohola... kakšen kozarček na 2 tedna ob kakšnem rojstnem dnevu.. ampak res pa nisem vedla da se mu je potrebno popolnoma izogibat. no zdaj vem in ko bom nosečka se bom tega vsekakor držala..

braaavoouser posted image user posted image user posted image  za takšne članke...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?