|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Vpliv televizije in risank
8.2.2007 10:46:25   
skuštrana
Evo, ena iz "našega življenja in ne iz knjiguser posted image

Kot sem nekje že zapisala, naša tamala pravzaprav ne mara preveč televizije, ni neki tv freak. Rada pa pogleda Nodija, ki je kao ok risanka - ni nasilja, nekaj te nauči, bla, bla, bla..Ker je zadnji teden moj škratek malo buban (prehlad, vnetje ušes) in smo posledično več doma, ter se ji nič kaj ne da početi seveda gleda tudi Nodija. In zadnja dva dni sem pričela opažati, da se je zvečer full bala teme(prej to ni bil nikoli problem)user posted image . Govorila je bav, bav in jokala, da moram luč prižgat. Ko sem prižgala malo nočno lučko, sva šli normalno spat. Ker me je res zanimalo od kje sedaj ta strah sem malo razmišljala, ampak nekega pametnega zaključka nisem mogla dobit skupaj..Dokler..Dokler nisem včeraj skupaj z njo gledala Nodija (ki je nov, zato ga prej še nisem videla) in videla epizodo, kjer  gre Nodi spat, potem pa ga začnejo strašit razne pošastiuser posted image In mi je kliknilo. Tudi on se skrije pod odejo kot naša in govori, da bo spal ob lučkiuser posted image ..Seveda on na koncu problem reši, ugotovi, da pošasti ne obstajajo, ampak naš škratek je pa za kaj takšnega še premajhen in to ne razume. Zanjo so pošasti resnične in pridejo, ko gre spat, če ni lučke..Tako si je ona to razložila.
No, danes imam nalogo, da skupaj pogledava to risanko in ji bom poskusla razložit, da pošasti ni. Ne vem, če mi bo uspelo, upam pa.user posted image

No, toliko o tem, da obstajajo dobre in slabe risanke ter da nasilje v risankah nima vpliva na otroško psiho.

Pa še nekaj me je tole naučilo, NIKOLI NE DAJ OTROKU DA NEKAJ GLEDA, ČE NISI PREJ POGLEDAL SAM!!!!


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 11:00:16   
Primoza
Zadeva ni tako enostavna - verjetno otroku manjka nekih izkušenj ki bi mu omogočile da bi sam odstranil negativne dražljaje iz vsebine risanke.

Osebno zagovarjam kontolirano seznanjanje otroka z negativnimi in pozitivnimi izkušnjami. Nekaj največjega je pridobiti umetnost "filtriranja". Kolikor se meni zdi se naša dva ob risankah sicer vživita, vendar pa vsebino že znata prebaviti v tolikšni meri, da ne prihaja do česa takega.

Se pa velikokrat zgodi, da imata ob novi stvari kratkotrajno reakcijo na kako povsem banalno stvar. Npr. 2,5 letnik si je zažele biti lev, zato sem mu kupil prijeten kostum leva, takoj ko ga je dobil se je hotel napraviti v leva in nas je potem lovil in "jedel". Ponoči se je dvakrat zbudil in za kratek čas prišel v spalnico in sam odšel potem nazaj spat, očitno je imel burne sanje. Danes se pa malo izogiba kostuma. To traja potem kak dan, potem se ga pa navadi. Tudi v vrtcu pravijo, da ga ni ničesar strah, da ima visok prag tolerantnosti (tudi do bolečine) in veselje ob novostih.

Mislim, da je pomembno otroka pripravljati oz. seznanjati z vsemi dražljaji.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 11:03:33   
Lunc_a
Naš ta mali gleda že od nekdaj VSE(filme,risanke,oddaje...) kar je na TV

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 11:16:26   
Anonimen
Gleda risanke.Pravkar 101 dalmatinec,ko pride prizor,ko tista dva lopova
ugrabita psičke se umakne ali pa moramo sceno previt naprej.Pa Ostržka tudi gleda do  scene,ko ga Lisica in Maček prodata lutkarju,moramo previti in tudi
sceno,z kitom.Pa Nodijeve risanke,je ena,kjer ima Nodi bujno domišljijo in povsod vidi strahove.Ne vem zakaj vedno znova jo moramo zavrteti ampak vsakič se skrije,dokler ne končauser posted image
Opažam,da je zelo dovzeten,zato pa se pri nas ne vrtijo pogosto risanke,če pa se pa najraje Telebajske gor dam.

(odgovor članu Lunc_a)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 11:17:44   
skuštrana
Glej, primoza, jaz razumem kaj si hotel ti napisat.
Poglej z druge strani, pri vas je tako, da ste povezani, se veliko pogovarjate, otroci niso prepuščeni sami sebi. Tako je tudi pri nas. Jaz vem, da bomo problem rešili, se z njo pogovorili in bo razumela prej ali kasnje, enkrat bo (ko bo dovolj stara in njeni možgančki dovolj razvitiuser posted image ). Kaj pa tam, kjer otroci gledajo televizijo nekontrolirano, kjer že mali dojenček gleda vse in svašta...Kjer starši nimajo časa vsako stvar predebatirati, razložiti oz. se jim zdi to nesmiselnouser posted image . Nikokli ne veš kje se vse te stvari akumulirajo, otroci jih pospravijo nekam v podzavest..In potem udarijo ven, slej ko prej..In potem je tu problem. Starši se pa sprašujejo kaj in kje so naredili narobe, vedno je kriv otrok, ker je pač problematičen, nikoli pa mi kot starši.


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 11:20:07   
skuštrana
Vidiš, Neva, vi ste opazili, da se mali tako obnaša pri risankah, in jih znate eliminirat, obstajajo pa starši, ki tega ne opazijo in njihovi otroci gledajo na tv kar vsepovprek. A me razumete, kaj sploh hočem povedat?user posted image

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 11:26:50   
Magi*
mi zelo pazimo kaj gleda. in ogledamo si skupaj in ji razložimo tisto, česar ne razume. se ne boji niti čarovnic, niti škratov...

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 11:26:59   
Anonimen
Ja,da je treba imet vedno pri roko"škarje"in rezat za otroka še nerazumljive in
traumatske prizore.
Škoda,da ne gledate italijanskih programov.Zadnje čase je ogromno tolk šovov na tematiko otrok in TV.Zelo se govori o škodljivih uplivih in iščejo izhode,samo,ker je umes politika in zaslužkarstvo najbrž se rešitve ne bo našlo,da bi uvedli kakšno cenzuro pri TV programih.
Nekateri si dajo ugradit v TV posebno napravo,ki blokira določene programe,ki niso primerni za otroke.

(odgovor članu skuštrana)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 11:28:52   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana
A me razumete, kaj sploh hočem povedat?user posted image


Ne, že tule so nasprotja v enem samem stavku:

IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana
In potem je tu problem. Starši se pa sprašujejo kaj in kje so naredili narobe, vedno je kriv otrok, ker je pač problematičen, nikoli pa mi kot starši.

(odgovor članu skuštrana)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 11:57:32   
Seven*
Mi zelo filtriramo! Gleda lahko samo francoski TiJi, ZivZav in risanke, ki jih kupimo na DVD. Je strasansko obcutljiv in glede na to, da se boji pobesnelega vlaka pri Medvedku Pu-ju, ne vem kako bi odreagiral na kaj takega. Ponavadi ce kje kaj preklopimo si kar oci pokrije in mu gre na jok.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 12:10:17   
Marogica
Tako je bilo tudi pri mojem ta starejšem, da ni maram gledati "grdih" risank. In to celo do 4 let, če ne še dalje. Naenkrat pa pride faza, ko te risanke "vzpodbudijo" premalo otrokovih "dražljajev", ko so "preotroške" in nezanimive.
Pa ne pozabiti na vpliv vrtca, kjer se ostali otroci pogovarjajo o junakih, ki jih vaš(moj) otrok ne pozna. Otrok bo na nek način izločen, ker nima skupne teme pogovora. Doživela.Pri ta starejšem, pa čeprav sem še vedno nasprotnica takih risank.

Ta mlajši (25 mes), pa je takšen primer, ki ga ve tukaj opisujete. Zelo malo risank, če pa že, pa so bolj "nežne"-ala Telebajski. "Grdih" noče gledati. Ko vidi ta starejšega brata, ga samo slišim: "Ne to!".

Pa še to. Čeprav moj ta starejši najprej ni gledal teh risank, je hotel imeti igrače-figure iz teh risank, ker so jih imeli tudi ostali fantje. Torej pride v vsakem primeru v stik z junaki iz risank.

Vse ob svojem času....Me zanima, kaj boste pisale takrat, ko bo vaš otrok star 4,5 let....

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 12:14:10   
Seven*
Marogica. Seveda je odvisno od tega koliko je otrok star. Ceprav, jaz priznam, meni je Cartoon kar orng huda scena.

Pa nekaj nasilja mora biti, sploh pravljice, te klasicne Janko in metka, pa Rdeca kapica.. Sem bila enkrat na predavanju o tem, da ne smemo olepsevat stvari. Otrok zadeve sam v sebi predela in to mu pomaga pri njegovem razvoju. Koneckoncev svet ni samo lep, kaksen tiger poje kaksno antilopo, pa kdo kdaj tudi umre.





_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 12:17:10   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: Seven

Marogica. Seveda je odvisno od tega koliko je otrok star. Ceprav, jaz priznam, meni je Cartoon kar orng huda scena.

Pa nekaj nasilja mora biti, sploh pravljice, te klasicne Janko in metka, pa Rdeca kapica.. Sem bila enkrat na predavanju o tem, da ne smemo olepsevat stvari. Otrok zadeve sam v sebi predela in to mu pomaga pri njegovem razvoju. Koneckoncev svet ni samo lep, kaksen tiger poje kaksno antilopo, pa kdo kdaj tudi umre.



SE absolutno strinjam. SE skoraj ne spomnim klasične pravljice, kjer ni nasilja. Mogoče, če si bi čas vzela in razmislila....user posted image

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 12:21:30   
Anonimen
SE skoraj ne spomnim klasične pravljice, kjer ni nasilja. Mogoče, če si bi čas vzela in razmislila


Bedak Jurček, Grdi raček, Franček v stotih izvedbah....

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 12:25:29   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: al bina


Bedak Jurček, Grdi raček, Franček v stotih izvedbah....


Grdi Raček-muc od one babice ga zaje..., tako, da je baica jezna nanj in ne na muca in ga spodi od hiše. Kakšna travma.. PA tudi vse živali ga postrani gledajo-psihično nasilje

Bedak Jurček- že sam naslov "bedak" je "grdo"user posted image

Bedaka Jurčka in Frančeka ne poznam, tako, da ne morem komentirati

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 12:28:10   
Anonimen
tako, da je baica jezna nanj in ne na muca in ga spodi od hiše. Kakšna travma..


Ja, točno, imaš prav user posted image

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 14:27:54   
darja72
Pri nas so dovoljen TiJi, ŽivŽav, Animal Planet, Nat.Geo. in preverjeni dvd-ji. Smo pa tudi opazili, da se nekaterih prizorov boji in te enostavno prerolamo naprej. In ne dovolimo "solo" gledanja teveja. No ja, soliranje ga itak ne zanima.user posted image lp

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 16:50:32   
skuštrana
Cartoon network je katastrofa. OK risanke se najdejo na RTL plus - u, tam so bolj miroljubne (smrkci, vlakec tomažek, spoonge bob, pa še art attack imajouser posted image ).Samo shit, ko so na sporedu zjutraj ob 6, 7, ko naša tamala sladko spi..Mami pa risanke gledauser posted image

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu darja72)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 23:13:41   
Anonimen
moja gleda kar precej risank in seveda raven sedi tidi 9 mesečnica in sem in tja ošine tv. gleda pa živ žav in risanke podobne tem na dvdjih, cartoona ji ne predvajam ker ga itak ne šteka. nisem pa še opazila da bi imela iz risank kake traume, tudi od obutega mačka ne čprav je na enem delu kar malo skeri ko požre eno miš ampak ok, je čist lepo prenesla. se je pa iz risank ful naučila..ima tako širok besedni zaklad da včasih vsi samo pobuljimo ko nekaj prijavi. pa vse pesmice iz risank zna pa tako...

(odgovor članu skuštrana)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Vpliv televizije in risank
8.2.2007 23:54:23   
nejcko
Pri nas je podobno kot pri Marogici. Tudi naš ni prenesel "grdih" risank, celo Ninja želve je po par minutah nehal gledati, čeprav so bile v vrtcu zelo aktualne in je non stop najedal z njimi tudi doma. Pa razne "mane" je hotel imeti, čeprav jih njihovih risank nikoli ni niti videl. To je bilo do njegovega cca 4, 5. leta. Zdaj je situacija bistveno drugačna - Ninje so zakon, tudi kakšne "grde" risanke pogleda, čeprav opažam, da mu pri njih koncentracija hitro popusti. Na srečo je še vedno ljubitelj Telebajskov in Nodija, Krtka, ki jih z veseljem pogleda skupaj z mlajšo sestrico, A je to je pa itak zakon.. Cartooon smo pa zablokirali, čim sem opazila, da je parkrat zjutraj gledal njihove risanke (ki jih prej ni prenesel).

Vpliv? Hmmm, ne vem ... nisem opazila, da bi kaj dosti vplivale risanke na njegovo  psiho, je pa res, da on na splošno še zelo živi v domišljijskem svetu (če morda ne veste, dinozavri živijo in to v gozdu, pa pikauser posted image ). Smo pa  imeli  poleti en zelo slab dogodek v vrtcu; naš je  enega fantka s stolom mahnil po glavi user posted image - na srečo brez hujših posledic, baje sta se igrala Ninja želveuser posted image Smo zadevo sankcionirali in predebatirali. Sama bi težko rekla, da je bil dogodek izključno posledica risanke, ali pač; ker tile fantje so zdaj v takih letih, ko se samo ravsajo med sabo - na momente tako grobo, da me kar zvija - ampak to počno skoraj vsi, mogoče sta v celi skupini 2 dečka bolj nežna, ostali pa vsi samo akcija, taka ali drugačna.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Vpliv televizije in risank
9.2.2007 9:50:52   
mehurčica
Tudi David ima raje bolj umirjene risanke. Pri lokomotivčku Tomažu je zadnjič bil čisto razočaran, ker se je en vlakec namrščil in zgledal hud. Pri Ice Age-u 2 je čisto prestrašen tiste grozne ribe, ki lovi nekoga na začetku. Je pa zdaj že parkrat gledal Lucky Luke-a in ga nič ni motilo, ko so opletali s pištolami.
Se pa vidi, kako lahko vpliva starejši brat na mlajšega. Sva bila včeraj na rojstnem dnevu pri njegovem najboljšem prijatelju iz vrtca in se tamali ni igral z drugimi igračami, kot z Ninjami. Tudi risanke baje samo Ninje gledata, druge so samo par minut dobre. Mi pa smo mu kupili take lepe za roj.dan.user posted image No, brat hodi v prvi razred OŠ, mali pa star 3, tak kot David.


Mi smo mu že hitro začeli razlagat, kako kakšne grde stvari delajo pobalini. Tudi beremo mu knjigice, kjer ni vse lepo: Knjiga o džungli, 3 prašički, Rdeča kapica, Sneguljčica in 7 palčkov in še kakšne druge, ne te standardne. In nima nobenih travm od tega. Teme ga ni strah. Še celo moti ga kdaj, če se kje kakšen delček luči iz dnevne vidi. Moremo vse pogasnit.


Ja, po moje bo čez kako leto, dve druga zgodba. Do takrat pa Palček smuk, Avtomobili, Lolek in Bolek, Lokomotivček Tomaž, Jagodke, Veseli avtobuski, Čebelica Maja, Mojster Miha, Baby Einstein, Franček, Piki, Nodi, Zverinice iz Rezije-no, te so že nasilne v bistvu.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Vpliv televizije in risank
9.2.2007 10:13:20   
Anonimen
Joj, jaz pa moram povedati, da nam je s pomočjo Sreče na vrvici uspelo, da se mali več ne boji našega novofundlanca. Od torka do danes sta postala že skoraj prijatelja. Pred tem pa sta morala zaradi malega, ker se je je tako bal, biti strogo ločena.

(odgovor članu mehurčica )
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Vpliv televizije in risank
9.2.2007 13:32:41   
NRMM
Sej bi tudi jaz napisala kaj na to temo,ampak ne gre user posted image . Naša skoraj 14 mesečnica pa se ne zanima za tv niti malo ozr.gleda par sekund in je konec,čeprav bi ob nedeljah zjutraj takoo zelo pasalo malo miru,ampak ne gre in ne gre. Od vsega ima na tv najrajše brisanje praha z rokico user posted image ,dobro,da ga je vedno nekaj,da ji ni dolgčas user posted image .

Zanimive so ji igračke iz risank ala Nodi,Telebajsek vse ostalo je user posted image . Sej vem,zdej mi ne paše ker ne gleda tv,ko se ji bo pa odprlo bom pa tečkala ker je non stop pred njim user posted image .

Je pa zanimivo,da bo pcu bi pa klofala in gledala ure in ure,ampak kaj,ko potem letijo tipke po celi sobi user posted image user posted image .

_____________________________

Moji dve nagajivki :-):

Maruša 24.12.2005
Maša 26.6.2007


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Vpliv televizije in risank
9.2.2007 14:27:07   
teta beta
Naša gleda Tiji, Živ žav in še pa kake druge primerne risanke na SLO (npr. Ančine nogice) ali kje drugje, ko šaltamo. Pa tudi kak drug program oz. oddaje, kar pa ni tako zanimivo. Negativnih posledic zaenkrat ne opažam, le včasih se zbudi in si zapoje "ipsi, lala, po", in dostikrat namesto pa-pa ali dijo reče a-ua (au revoir) in včasih božu (bon jour).

Drugače pa zelo rada gleda, ker jo večkrat dam na kahlico pred TV, da pri miru sedi, dostirkat kar sama prinese kahlo iz kopalnice in hoče "isanke" ali "vizijo". Cartoon pa ne pride v poštev, za moje pojme so tam risanke za odrasle.

_____________________________

Ko si srečen, daj z dlanjo udari v dlan...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Vpliv televizije in risank
12.2.2007 12:59:40   
Pajaca
Pri nas pa pride in reče, mami ta je grda dej mi drugo.

Gleda pa nodija (pa ja te o temi in pošasti tud ne mara), mojster miha (nič groznega), frančka (luškana), traktor tom, pa tiji....

(odgovor članu teta beta)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?