|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Vrtci Domžale
30.6.2009 13:48:52   
emaa
A je še kateri sporno to, da v Domžalah še ni odločb o sprejetju otrok ter da jih še ne bo vsaj do 15.7. (tudi takrat je vprašljivo, morda bo le ponovno seja), jaz sicer varstvo imam, vendar moram dati izpisnico, kaj pa vsi tisti, ki varstva sploh še nimajo?
Upam, da mesti dobim, saj za prihajajočega člana v Lj sigurno ne bo mesta, kaj pa takrat.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Vrtci Domžale
1.7.2009 0:28:36   
tinazb
se hecate? ja, jaz sem se tud ze cudila in vsak dan besno dezuram pred nabiralnikom - poste pa od nikoder. kaksen pa je razlog, da toliko zamujajo? bi bila hvalezna, ce se oglasi se katera s kaksno vec informacijo. ocitno se bo treba tudi v domzalah organizirat.

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Vrtci Domžale
1.7.2009 10:53:06   
emaa
Razlog baje morajo vse prošnje preverit, itd, pozivajo na dopolnitve. Bi pa mogli nov bolj užiten pravilnik sprejeti, ker če so drugje že davno bile odločbe kljub novim pravilnikom, bi lahko bile v Domžalah. Ne vem, meni se zdi nedopustno, potem naj pa še rečejo, da otroka ne bodo sprejeli, ker ga s 1.9. ne boš mogel vpisati v vrtec, ker oni odločb niso pravočasno odposlali. 

(odgovor članu tinazb)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Vrtci Domžale
1.7.2009 14:35:37   
tinazb
se strinjam - nedopustno je! ampak na zalost sva ocitno zaenkrat samo dve, ki ju to skrbi user posted image seveda, izkoriscajo tudi, da je vecina le odsla na dopust oz. niso doma in imajo ze zaradi tega manj "dela" z nami, tecnimi starsi.

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Vrtci Domžale
1.7.2009 21:05:42   
pupa357
Napišejo in sprejmejo pravilnik, da morajo poslati obvestila do 30.6.
Pol pa tega se ne držijo, ker:
1. vejo, da jim nihče nič ne more - vsaj z zakonskega vidika
2. vejo, da večina staršev ne bo zares težila, da se ne bi zamerila in vrtca res ne bodo dobili.

Sam mislim si lahko, katere vse določbe pravilnika si lahko še tako fleksibilno razlagajo, verjetno predvsem tiste o točkovanju.
Dopolnjevanje vlog je lari  fari. Sej to ne delajo prvič, ampak vsi že najmanj 20 let.
Mene ne bo čudilo, če bomo že drugič zavrnjeni. Imamo enega otroka, sva poročena, zdravi in mož me ne pretepa. Tko da .... Naj še gradijo nove bloke (prostorski plan sprejme itak občina od katere so tud vrtci), pol pa rečejo, ups, rojstva so nas letos res presenetila.

Uf, sm jezna.

(odgovor članu tinazb)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Vrtci Domžale
2.7.2009 0:58:22   
tinazb
pupa,357 - sem enakega misljenja. tudi jz sem ob prebiranju novega pravilnika za tockovanje dodala le, da torej otroci iz urejenih druzin, brez zdravstvenih in psihicnih tezav nimajo sans, da jih sprejmejo v vrtec. pa naj se kdo rece, da ni tudi to diskriminacija. skoraj nemogoce se mi zdi tudi, da v dobi interneta in splosne razsirjenosti in uporabnosti informacijske tehnologije: 1. ne dajo niti enega drobnega obvestila na spletne strani obeh vrtcev - mislim res, tako omalovazujoc odnos do vseh starsev, da ostane clovek brez besed od besa; 2. da si ne znajo z nekim simpl programom, ki ga zna napisat vsak malo bolj racunalnisko pismen, oljsat dela okrog teh prijav, stetja tock in kaj vem se cesa. kar se pa tice dopolnjevanja vlog - bi rekla, da je to bolj pesek v oci. ne razumem, kaj so delali od 15.05., ko so naceloma ze imeli vse vloge oddane? in zakaj naj bi bila nasledna seja komisije sele 15.07.? pa kaksen je to odnos?!

(odgovor članu pupa357)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Vrtci Domžale
2.7.2009 7:28:38   
emaa
To da bomo spet zavrnjeni, tudi mene skrbi, ne bi rekla, da na račun zavrnitve lani dobili kakšno piko, ampak ne, pa v čakalni vrsti nismo bili slabo uvrščeni, ampak ker so sitem spremenili, bi znali ven pasti, ker nimam cel kup potrdil (čeprav bi se to verjetno lahko šla), edino kar mi več prinese pik je starost otrok (jeseni ne bosta več jaslična) in to da sta dvojčka, ampak še vedno ne vem, če bo dovolj.
Nad sistemom sem se pritoževala že lani, bila na tedniku (vlagala pritožbe na odločbe), pa smo potem mesti dobili v Lj, v Domžalah niso naredili nič, lenobe lene. Vsak čas bo še en blok v Bistri končan, novi vrtec pa še zaostanka/nesprejetih od prej ne bo vseh sprejel, do nalsednjega vrtca pa bo minilo še veliko časa. Poleg tega, da bi vrtec moral obratovati že marca, zdaj pa še končali niso, še vedno zidajo, kje je je okolica, igrala, kakšno je notri me res zanima. Ta mačehovski odnos domžalske občine je res preveč.

(odgovor članu tinazb)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Vrtci Domžale
11.7.2009 20:50:44   
Angel miss
Danes zjutraj so na Radiu Hit prebrali odgovor Občine Domžale. Komisija je bila 9. julija, odgovore bomo dobili v tem tednu oziroma v najkrajšem možnem času. Zamuda pa zaradi tega, ker so zadnja dopolnila vlog dobili šele ta teden.

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Vrtci Domžale
15.7.2009 14:17:38   
ribica85
ojla!

danes smo koooončno dobili odločbo,ampak smo zavrnjeniuser posted image
zbrali smo 4,82 točk...ker je to prvi otrok, smo toke dobili samo pri točki, starost otroka na dan sprejema  otrok v vrtec. zdej me pa zanima, če mogoče katera ve kako se to izračuna.
sej na njihovi strani je en postopek računanja, ampak mi ni čist jasno , kako dobiš starost otroka v dnevihuser posted image

če  bi mi katera lahko pomagala, bi bila zelo vesela.

llep sončen pozdravčekuser posted image

(odgovor članu Angel miss)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Vrtci Domžale
15.7.2009 15:55:41   
Shana banana
Pozdravljene mamice. Čestitam tistim, ki so jih sprejeli. Tisti, ki pa ste dobili zavrnitev, pa moramo nekaj ukreniti. Ne bom čakala križem rok in se vdala v usodo. Občino moramo zasuti s pritožbami. Joj, ko bi zdaj koga dobila na telefon, bi tako tulila na njih, da bi nam hitro kaj priskrbeli. Da jih ni sram. Pa tako dolgo smo čakali na to zavrnitev!!! Kdo ga bo pazil???




_____________________________

[img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/84587/ticker7.png[/img]

(odgovor članu ribica85)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Vrtci Domžale
15.7.2009 18:44:14   
Angel miss
Mi smo že drugič zavrnjeni. Pa to ni res. Zgradijo čisto nov vrtec, mi pa ne prilezemo niti za dvajset mest višje kot lansko leto. To je velika sramota za občino Domžale. Dajejo prednost otrokom, ki so eno leto in več mlajši od naše punce in čakajo manj časa na vpis kot mi. Diskriminacija vseh otrok, ki imajo poročene starše. Ma sem jezna ko user posted image . Jutri bodo dobili zelo zelo hudo pritožbo in to ne samo vrtec, tudi Občina in župan in vsi odgovorni skupaj. Zelo neodgovorno od njih

(odgovor članu Shana banana)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Vrtci Domžale
15.7.2009 18:47:49   
tassika
joj punce ko vas takole berem mi je zelo hudo, hkrati pa me že zdaj skrbi kaj bo z nami drugo leto, novembra dobimo dojenčka in po vsem kar sem prebrala lahko kar črtam vrtec. Še hujše je pa to, da nimam babic, ki bi lahko pazile otroka, ker so še v službah. Jah nič bo treba stuhtat kaj o privat.

_____________________________

<3 Zoja in Patrik <3

(odgovor članu Angel miss)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Vrtci Domžale
15.7.2009 18:57:23   
Anonimen
Naša prošnja pa ni bila samo zavrnjena, je bila celo zavržena in nismo niti na čakalno listo uvrščeni, saj tamala 1.9. še ne bo 11 mesecev stara, pa sem na vlogo jasno napisala, da bi jo šele z januarjem v vrtec dala ... kaj naj zdaj ... moji in od mojega starši še delajo, 400€ za privat si pa tut ne morva privoščit ... sploh ne vem kaj naj ... pritožbo bom itak napisala, na vrtec in na občino sam kaj mi bo to letos pomagalo ... joj ntolk sem jezna!!! Itak se mi je že ob oddaji vloge malo zdelo, da bi bili lahko zavrnjeni, ker tut mi nismo imeli nobenih ekstar potrdil pa nismo socialni problem ... pa nisva poročena, sam smo tolk pošteni da imamo vse po regelcih ... tak da zdaj tut ne vem al nam to da je vloga zavržena sploh garantira 10 dodatnih točk za drugo leto ... bemti bemti bemti BEMTI!!!!

(odgovor članu Angel miss)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Vrtci Domžale
15.7.2009 19:02:34   
Angel miss
Otika, pri nas je bilo podobno lansko leto. 1.9. še ni bila stara 11 mesecev, pa smo letos dobili 5 točk za to, ker je bila lansko leto premajhna za vpis. Pa kaj nam je to pomagalo? Na žalost nič. Verjetno se boš morala od januarja do septembra znajti po svoje (če ne še dalj user posted image ).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Vrtci Domžale
15.7.2009 19:10:07   
Anonimen
Angel miss ... in kje imaš potem ti otroka? Privat varstvo? Na kak način si ti našla pravo varstvo? Kje se gibljejo cene? 

(odgovor članu Angel miss)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Vrtci Domžale
15.7.2009 19:35:33   
Angel miss
Otika - jaz imam babica servis zaenkrat (ker je v penziji in zaenkrat še zmore). Je pa tako, da tudi približno ne živi blizu nas in je varstvo povezano s kar nekaj vožnje vsak dan, kar tudi povzroča stroške in podobno.

Cene za privatno varstvo pa nočes vedeti, vsaj v Domžalah ne. Je skoraj na ravni tiste za privatni vrtec v Trzinu. Preveč za naš žep. Še vrtec bi bil drag, če bi ga dobili.

Pravo varstvo najti je pa umetnost. Če vzameš študentko, ima predavanja, pa izpite, pa dopust. Vse kar ni vrtec, je zelo rizično, ker je Občina Domžale lansko leto na odgovor na našo pritožbo napisala, da bi vsakemu, ki bi želel imeti koncesijo za prvi starostni razred in bi izpolnjeval zakonske zahteve, z velikim veseljem podelila koncesijo, vendar interesentov ni. To pa ne pomeni nič drugega kot to, da ne izpolnjujejo minimalnih standardov za varstvo tako majhnih otrok. Na Rodici je en tak privat vrtec (Mali princ - zelo dobre reference ima, vsaj do nas so prišle samo dobre info), ki ima za 1. skupino koncesijo in smo tudi v čakalni vrsti že od lanskega leta. Pa tudi letos ne bo nič, ker so zasedeni.

Mislim, da moramo res skupiti skupaj in kaj ukreniti, ker drugo leto ne bo nič boljše, če še letos niso sprejeli vseh otrok, ko so odprli nov vrtec (na katerega so vsi btw tako ponosni).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Vrtci Domžale
15.7.2009 20:10:15   
Anonimen
Ja ful so ponosni na ta novi vrtec ja user posted image ... kaj je 8 novih oddelkov (daleč od tega, da bi bili vsi jaslični) v primerjavi z morjem otrok, ki so še ostali brez vrtca ... bemti lepo fasado pa horizontalna okna, ko bi lahko za ceno cenejše fasade in navadnih oken sigurno še kak oddelek dodali ... ma jezna sem danes res ...
Smo se pa tut že zanimali za ceno tega privat vrtca Geko v Trzinu, pa je bilo vse (skor) super, samo ko je pa teta začela naštevat kolk je za plačat smo pa pobrali šila in kopita (200€/leto - vpisnina, 400€/mesec - varovanje, 60€/mesec - prehrana, ****€/mesec - razne dodatne dejavnosti, izleti itd.) ... a sem preveč optimistična, če računam na kako poceni in kolikor-toliko kvalitetno zasebno varstvo? Ni nujno da v Domžalah ... lahko v sosednjih občinah?

(odgovor članu Angel miss)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Vrtci Domžale
15.7.2009 20:36:11   
Angel miss
Optimistična si lahko, vendar je to "a long shot". Vse dobre varuške so itak že oddane, mogoče pa stakneš kakšno luknjo in pride tvoj user posted image  na mesto oduser posted image   kake prijateljice, ki je bil sedaj vpisan v vrtec. Malo prebrskaj po oglasih; če se bo kaj na novo sedaj pojavilo, bo to sigurno zaradi sprejema v vrtec.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Vrtci Domžale
16.7.2009 10:30:45   
emaa
Ja problem je z varstvom, potem si pa predstavljajta, da sem jaz lani izvisela z dvojčkoma, pa so mi šele ob zavrnitvi vloge povedali, da potrdilo CSD, da je eden otrok s posebnimi potrebami ni dovolj, da rabi odločbo o usmerjanju. Kako sem iskala varstvo, ker druge lternative nimam, bila na tedniku 2x in od vseh, ki so se pojavile na TV, sem bila edina, kjer se v občini ni premaknilo popolnoma nič. Pisala na občino, ministrstvo, itd. KOma totalna. Varstvo sme potem našla na Rodici, privat varstvo, ki ne dobi koncesije, ker ima za 10cm prenizke strope, sistem pa je organiziran kot v vrtcu, varstvo zagotovljeno čez vse leto, varujejo jih vzgojiteljice, je pa za 1-3 leta stare. Gre za CICI varstvo, ne vem a bojo brisali. Cene niso najnižje, niso pa ful visoke. Je pa hrana vključena v ceno, razen plenice sam nosiš. Potem so se me na srečo usmilili v LJ, kar se mi je seveda poznalo, glede na to, da imam enega zastonj, pa še plačilni razredi se upoštevajo. Pa sem zelo zadovoljna, ampak vem, da za tretjega ne bom dobila mesta v LJ, ker nikakor da dosežem kulturno število točk.
Kriteriji za vrtce Domžale so sledeči ribica85:
  1. starost otroka na dan, ki je v javnem vpisu opredlejen kot datum sprejema otroka v vrtec          do 20 točk        (datum vpisa je le eden 1.9., ker je otrok preveč, občina ne razpiše datumov za celo leto, tu je zopet problem občina), starost otroka se računa v dnevih na dve decimalki. Formula za izračun je: starost otroka v dnevih se pomnoži z maksimalnim številom točk (20) in deli z najvišjo možno starostjo; npr 14 mesecev star otrok (426dni*20)/2190dni (365dni*6let)=3,89pik
  2. otrok je bil uvrščen na prednostni vrstni red in je bila vloga zavrnjena oz. zavržena (če nima 11mesecev 1.9.) zaradi starostnega pogoja: - 1x v šolskem letu    5točk, - 2x ali večkrat v dveh ali več šolskih letih 10točk               
  3. Otrok iz družine z več mladletnimi otroki: -3 otroci ali več   4 točke, 2 otroka   2 točki
  4. vloga je oddana za dva ali več otrok iz družine istočasno ali v vrtec so že vključeni otrokovi bratje ali sestre in vsaj eden od njih bo v prihodnjem šolskem letu še obiskoval vrtec   9točk
  5. otrok, ki ima priporočilo razvojne ambulante ali mentalno-higienskega oddelka zdravstvenega doma, z navedbo za nujnost vključitve otroka v vrtec    7 točk.
 Nikjer ni več zaposlitve, poroke, je pa kriza za prvega otroka dobit vrtec. Sploh po njihovem 'prepozno rojenega'.

(odgovor članu Angel miss)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Vrtci Domžale
16.7.2009 11:56:11   
Shana banana
No zdaj se nas je nekaj nabralo in mislim, da bi bil čas, da z našimi pritožbami občino opozorimo na nas. Po nekaterih občinah je tako, da dajo 100 EUR denarne pomoči, če otrok ne dobi vrtca. Tukaj tudi tega ni. V Komendi so jih 50 maja zavrnili pa so naknadno dobili dopis, da bodo pripeljali kontejnarje in bodo tudi teh 50 otrok vzeli v vrtec. Kaj je pa v Domžalah? Samo nerganje in kofetkanje. Samo poglejte kako dolgo smo čakali na odgovor. Pa tisto čakanje na ne vem kakšne papirje je čisti izgovor. Sam riti se jim ne da dvignit. Najbolje bi bilo da napišemo pritožbe in opozorimo na to tudi zavrnjene, ki niso na forumih.
Sama bom napisala, da že od malih nog živim v Domžalski občini in da so starši takrat s prispevki pomagalo graditi vrtce, zdaj pa vnuke zavračajo. Kako si lahko vzamejo to pravico in postavljajo nekakšne pogoje? Ko da so kakšni sodniki. Res sem jezna.
Sama sem dala prošnjo že januarja 2008, a ker sem vedela, da bo premlad, da bi ga sprejemali septembra in da januarja otrok sploh ne jemljejo, sem ga vpisala za september 2009. In zdaj imam polno dreka na glavi. Privat: 460 EUR pa še v Ljubljano bi ga mogla vsak dan vozit in ga hodit iskat, ker v Domžalah tudi delam. 

Res se zavzemajo za nas ti občinski "veljaki". Samo da imajo fajn plačo potem jih pa briga za naše otroke in dobrobit občanov. Pa župana čisto nič ne krivim za to, ker sploh nima nič besede pri tem.


_____________________________

[img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/84587/ticker7.png[/img]

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Vrtci Domžale
16.7.2009 12:28:56   
Pikca

IZVIRNO SPOROČILO: Shana banana
Pa župana čisto nič ne krivim za to, ker sploh nima nič besede pri tem.


No, župan bi vsekakor moral imeti besedo pri tem oz. bi si jo moral vzeti, saj je to vendar eden največjih problemov v občini že kar nekaj let! Po njegovih volilnih obljubah sodeč pa se je tega problema zavedal že prej... http://www.tonidragar.com/main.php?S=1&Folder=29

(odgovor članu Shana banana)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Vrtci Domžale
16.7.2009 14:20:44   
Shana banana
O, ful dobr Pikca, to damo lahko v pritožbo.

_____________________________

[img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/84587/ticker7.png[/img]

(odgovor članu Pikca)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Vrtci Domžale
16.7.2009 15:56:01   
Shana banana
Tisti, ki ste zavrnjeni, prosim napišite pritožbo in se sklicujte na Zakon o vrtcih,10. člen

"10. člen (zagotavljanje vključevanja otrok v programe javne službe) Kadar v kraju bivanja ni vrtca, ki izvaja javno službo, oziroma vrtec nima prostih mest, starši pa izrazijo interes za vključitev v vrtec tolikšnega števila otrok, da bi se v skladu s standardi in normativi oblikoval en oddelek, je lokalna skupnost dolžna najkasneje v 30 dneh začeti postopek za zagotovitev dodatnih prostih mest v javnem vrtcu ali razpisati koncesijo."

Saj ne vem koliko bo pomagalo, ampak moramo poskusiti. Danes vsak evro prav pride.


_____________________________

[img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/84587/ticker7.png[/img]

(odgovor članu Shana banana)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Vrtci Domžale
17.7.2009 16:00:59   
cokola
ojla,
tudi mi smo razoračarani nad domžalami ... ponovno smo zavrnjeni.
Razlog zakaj niso lani rešili problema in ga verjetno tudi letos ne bodo: KER STARŠI NISMO DOVOLJ PRITISKALI NA OBČINO!! (tak odgovor sem dobila včeraj v vrtcu) ... torej, KLIČITE, PIŠITE, TEŽITE ....

POZIVAM VSE, PREDVSEM STARŠE OTROK LETNIKA 2007 IZ IHANA: KLIČITE IN PIŠITE NA OBČINO 100X, NAJ LETOS UKREPAJO, ČE ŽE LANI NISO!!!!!! Le tako bomo kaj premaknili!

(odgovor članu Shana banana)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Vrtci Domžale
17.7.2009 16:48:35   
Angel miss
cokola - ne vem, če bo kaj pomagalo - mi smo pisali na Občino in vse kar smo dobili je bil en vljudnostni odgovor, na katerem se je videlo, da je že v naprej pripravljen, kako bodo zgradili nov vrtec, pa da čakajo na gradbeno dovoljenje, pa da bodo rešili krizo za nekaj let ipd. In kaj je od tega? Namesto, da bi bil vrtec narejen marca (kot so obljubili) in bi mi valda bili sprejeti, ker smo bili v čakalni vrsti, smo letos spet zviseli. Občina nima interesa dokončno rešiti problem, ker to pomeni še več sredstev iz občinske malhe za subvencioniranje, pa tudi gradnja vrtcev je draga. Če bi želeli hitro rešitev, bi jo že imeli. Samo poglej kaj je Ljubljana naredila lanso leto - vsi otroci so bili s septembrom sprejeti, ker so na veliko iskali primerne prostore in odpirali nove oddelke.

(odgovor članu cokola)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?