|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   bolniška v času nosečnosti
19.10.2008 9:28:21   
pupca
koliko procentov  plače  znaša bolniška med nosečnostjo.hvala
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: bolniška v času nosečnosti
19.10.2008 9:53:20   
TanjaK
Jaz sem za prvi mesec dobila 90%, za vnaprej pa ne vem.

(odgovor članu pupca)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: bolniška v času nosečnosti
19.10.2008 9:55:02   
pupca
ali ti naprej  daja delodajalec  in mu potem vrnejo ali  ti daje zzzs.

(odgovor članu TanjaK)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: bolniška v času nosečnosti
19.10.2008 10:13:25   
TanjaK
Mislim, da ti do porodniške nakazuje bolniško delodajalec, on pa dobi vrnjeno iz ZZZS-a.
Ne upam 100% trditi, ker sem doma komaj drugi mesec.

(odgovor članu pupca)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: bolniška v času nosečnosti
19.10.2008 10:16:44   
Anonimen
prvi mesec krije tvoj delodojalec potem pa ti plačuje zzzs, bolniška pa je odvisna od tvoje bruto redne plače, bonitet...
pri moji službi imamo stimulacijo del ocena na delo, ter malica, če sem na bolniški to izgubim in dobim samo osnovouser posted image

(odgovor članu pupca)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: bolniška v času nosečnosti
19.10.2008 12:37:35   
Barca
Prvih 30 delovnih dni plača delodajalec in si tudi njegov strošek. Višina je odvisna od panožne kolektivne pogodbe, običajno je za bolezen (in bolniška med nosečnostjo se šteje sem) 80 ali 90%, običajno povprečja zadnjih 3 mesecev.
Naprej plača delodajalec in ima pravico zahtevat nazaj od ZZZS, takrat je višina 90%, vendar od povprečja leto pred začetkom bolniške.
Torej če začnete bolniško npr.decembra 2008, je osnova leto 2007 (enaki podatki, kot so za plačo dani na DURS za dohodnino; plača z vsemi dodatki, ne pa tudi regres!), ista osnova bo tudi še naprej v letu 2009.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: bolniška v času nosečnosti
19.10.2008 12:58:37   
Shuka
Prvih 30 dni, ko plača delodajalec 80%, drugih 30 dni in nadalje, ko pača ZZZS je 90%. Vendar se bolniška plačana s strani ZZZS-ja obračuna na podlagi povprečja lanskega leta(2007). Delodajalec ti plača polnih 30 dni, nato pa ti za vse nadaljnje dneve plača prav tako delodajalec, vendar dobi refundirano nazaj od ZZZS. Bolniška se obračuna na podlagi osnovne bruto plače in dodatkov za delovno dobo, bonitete niso vštete.

Več pa piše tule:

Vprašanje stranke:
V katerih primerih je oseba upravičena do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela v breme ZZZS ?

Odgovor ZZZS:
Pravico do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela imajo na podlagi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju osebe, ki so v delovnem razmerju, osebe, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost, lastniki zasebnih podjetij, kmetje, ki so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani ter kmetje, ki so prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, če so zavarovani za to pravico, vrhunski športniki in šahisti, pod določenimi pogoji pa tudi brezposelne osebe, ki prejemajo pri Zavodu za zaposlovanje nadomestilo oziroma denarno pomoč.
Te osebe imajo pravico do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije od prvega delovnega dne zadržanosti od dela zaradi presaditve živega tkiva in organov v korist druge osebe, posledic dajanja krvi, nege ožjega družinskega člana, izolacije in spremstva, ki ju odredi osebni zdravnik, zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, nastale pri izvajanju aktivnosti iz 18. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter v primerih darovanja krvi na dan, ko prostovoljno darujejo kri.
V primeru začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, ali zaradi poklicne bolezni ali poškodbe pri delu pa imajo zavarovanci pravico do nadomestila plače v breme delodajalca od prvega delovnega dne zadržanosti od dela, v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa od 31. delovnega dne zadržanosti od dela, razen v primerih, ko gre za bolezen ali poškodbo, ki ni povezana z delom potem, ko je bilo za posamezno odsotnost z dela do 30 delovnih dni zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, izplačano nadomestilo v breme istega delodajalca v koledarskem letu za 120 delovnih dni. V tem primeru imajo zavarovanci pravico do nadomestila plače v breme zdravstvenega zavarovanja od prvega delovnega dne začasne nezmožnosti za delo. V primeru takoimenovanega recidiva, to je v primeru, da gre za dve ali več zaporednih odsotnosti z dela zaradi iste bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom do 30 delovnih dni, pa traja v posameznem primeru prekinitev med eno in drugo odsotnostjo manj kot 10 delovnih dni, gre nadomestilo plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja od prekinitve dalje.
Pravica do nadomestila plače od 121. delovnega dne dalje, v primeru recidiva in v primeru darovanja krvi na dan, ko prostovoljno darujejo kri, pripada samo zavarovancem, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi v skladu z zakonom o delovnih razmerjih.

Osnova za nadomestilo je zavarovančeva povprečna mesečna plača in nadomestila oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela.
V osnovo za nadomestilo se štejejo vsi dodatki, ki so sestavni del plače in od katerih je plačan prispevek za zdravstveno zavarovanje.
Pri osnovi se upoštevajo vsa druga nadomestila, ki so jih v letu, za katero se ugotavlja osnova, prejemali zavarovanci iz naslova delovnega razmerja, torej tudi nadomestila za brezposelnost, starševska nadomestila in nadomestila izplačana v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen nadomestil, ki gredo v breme pokojninskega in invalidskega zavarovanja.
V osnovo za izračun nadomestila se ne štejejo honorarji in nagrade za pogodbeno delo ter nagrade za dolgoletno delo, prejemki, ki pomenijo povračila stroškov kot so dnevnice, potni stroški, terenski dodatek, dodatek za ločeno življenje, regres za letni dopust, prejemki v naravi, ki niso sestavni del plače in od njih niso bili plačani prispevki, poračuni plač v tekočem letu za obdobje, iz katerega je osnova.
Nadomestilo ne more biti manjše od zajamčene plače in ne višje od plače, ki bi jo zavarovanec prejel, če bi delal.
Nadomestilo plače znaša 100% osnove v primeru zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu, presaditve živega tkiva in organov v korist druge osebe, posledic dajanja krvi ter izolacije oziroma karantene, prostovoljnega darovanja krvi ter v vseh primerih zadržanosti od dela, če gre za vojaške invalide in civilne invalide vojne, 90% osnove v primeru zadržanosti od dela zaradi bolezni ter 80% osnove v primeru zadržanosti od dela zaradi poškodb izven dela, nege ožjega družinskega člana in spremstva ter še v nekaterih drugih primerih odsotnosti.
Višina nadomestila plače je odvisna od osnove za nadomestilo, vzroka za začasno zadržanost od dela ter načina valorizacije.


_____________________________

Pot ni vedno rožnata, je pa cilj zato toliko lepši.

(odgovor članu Barca)
Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?