|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   cerkvena poroka, če eden ni veren
9.5.2006 9:32:54   
alea_si
Pozdravček!

Mene pa zanima, če ima kdo kakšne izkušnje s cerveno poroko (katoliško), ko eden izmed partnerjev ne pripada tej veri.
Kako stvar poteka?

Midva sva želela urediti tako, da se meni, ki resnično nisem verna pač ne bi bilo treba hinavsko truditi z vsemi zakramenti in bi cerkvena poroka pač veljala samo zanj (sva slišala, da se tako da). Potem pa pokličeva partnerjevega strica, ki je duhovnik (sicer človek, ki zelo komplicira) in pravi, da tak obred sploh ne obstaja in da če želiva to, se lahko zmenimo za kavo in podpiševa papirje. No, in zdaj nama res ni nič več jasno.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
9.5.2006 9:37:38   
kalbo
Lahko, sam pol se bo on v cerkvi poročil z bogom in ne s tabo.

(odgovor članu alea_si)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
9.5.2006 9:39:02   
Anonimen
Ja, obstaja cerkvena poroka, ko se zaobljubi samo en. Obred pa je malo drugačen, vendar je mogoč. Pozanimaj se še drugje. Tudi midva se boma tako poročila.user posted image

(odgovor članu alea_si)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
9.5.2006 9:50:25   
Sonrisa
Seveda je možno! Ti pač ne boš prejela obhajila in pila vina. Jih poznam kar nekaj, ki so se tako poročili brez težav. Je pa tudi odvisno od duhovnika. Eni znajo komplicirat.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
9.5.2006 9:55:36   
baguSka
Kot ti pravijo drugi, taka poroka je možna. On se pač poroči cerkveno, ti pa ne. Je pa res, da nekje pač znajo komplicirat. Torej, če sta mela željo, da bi vaju poročil tale stric, potem bo to pač malo težje izvedljivo.

(odgovor članu Sonrisa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
9.5.2006 10:09:39   
Anonimen
Seveda je možno.
Obrni se na duhovnika, ki se ukvarjajo s pripravo na zakon, npr. p. Beno Lavrih.
On vama bo te stvari razložil, kako in kaj gre, organizira tudi zelo prijetne vikend priprave na zakon  v Lj in celo po medmrežju.  Kot vem je dosegljiv tudi za osebne pogovore.
Inf dobiš na:
www.rkc.si
Poglej pod priprava na zakon.
Tu je seznam tečajev in poglobljene priprave na zakon (datumi, teme)



(odgovor članu baguSka)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
9.5.2006 11:14:50   
Anonimen
osebno sem bila na dveh takih porokah.
Jasno je, da po pravilih RKC to ni možno, tako kot se ne bi smeli krstiti otroci neporočenih staršev in podobno, pa se vseeno vse to dela. Odvisno je od tega, koliko prilagodljiv je duhovnik in vedno in povsod vse reši modra kuverta.
Moje osebno mnenje pa je, da se mi taka poroka zdi nesmiselna - zakaj bi se poročal, če se vendar tako poroči samo eden... Tega res ne razumem, ampak kakor komu paše - če si želita tak obred, ga pač imejta. Me zanima za vnaprej v kakšnem duhu potem nameravata vzgajati otroke?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
9.5.2006 11:33:26   
Mišek06
Seveda, da se lahko tako poročita. On bo cerkveno poročen, ti pa ne. Sem bil na poroki kjer so njega poročili po katoliški strani, njo pa po pravoslavni strani. Vse se da. In oba sta sedaj cerkveno poročena.

(odgovor članu alea_si)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
9.5.2006 14:23:49   
inja2
Ojla

Ravno prejšnjo soboto sem bila na poroki pri sestrični in njen tudi ni imel nobenih zakramentov. Kljub temu sta se poročila cerkveno, samo da on ni prejel obhajila.....


lp,m

(odgovor članu Mišek06)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
10.5.2006 7:39:05   
alea_si
Najprej vsem hvala za odgovore. Bo očitno res treba vprašati še kakšnega drugega duhovnika.

Saj dejansko veva, da bi bilo najlažje, če se jaz pač dam krstiti in vse to, ampak v bistvu je to samo statistično en vernik več in precej hinavsko, kar se nama ne zdi smiselno. Sem pač drugače vzgojena in vera, Bog ter razlage enih in drugih stvari na tak način mi pač ne pomenijo nič. To je dejstvo.

Drugo pa je to, da fantu to pač pomeni kar nekaj oz. bi rad imel tudi ta del poroke, zato bi se tako tudi poročila. Ne z Bogom, ampak z njim pred Bogom. Hm.... verjeno zanj nisem nevidna in mu bo jasno, da sva pred oltarjem dva, kljub temu, da eden ne prejema "Njegovega telesa" user posted image  Kolikor mi je znano se z Bogom "poročajo" duhovniki in redovnice....

Če malo racionalno premisliš (in ne v stilu pridobivanja vernikov za vsako ceno) je to kar malo kruto. Če se torej katolik ne želi poročiti s katolikom je kaznovan tako, da ne sme biti poročen v skladu z vero ki ji pripada?

Kar pa zadeva vzgojo otrok je stvar dokaj jasna. Jaz jim katoliške vere in njenih prepričanj ne morem in ne znam posredovati, jim pa bo to vedel razložiti njihov ati in še kup drugih ljudi okrog njih. S to razliko, da bodo malo bolj kot drugi verjetno slišali tudi kritiko tistega kar jim pripovedujejo kot svete resnice.

(odgovor članu inja2)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
10.5.2006 18:01:38   
Anonimen
Moja sestra se je tako poročila. Ni problema, danes to že vsepovsod delajo. samo z duhovnikom se moraš pogovoriti. Obred pa ni bil nič drugačen. Oba sta si izpovedala zaobljube, Da, podpisala, v glavnem bilo je enako kot če bi bila oba verna.

(odgovor članu alea_si)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
12.5.2006 23:42:21   
sarazan
Evo še informacije iz prve roke.

Jaz sem verna in moj mož je ateist.
Ker moža nisem hotela posiljevati z vero in vsemi pripadajočimi obveznostmi (zakramenti), mož pa mi ni želel odreči cerkvene poroke, ki sem si jo želela, sva se poročila cerkveno kot "krščena in nekrščen". Kaj pa zdaj to pomeni?!

Cerkvena poroka je potekala samo s poročnim obredom - poročne maše ni bilo (kjer bi lahko samo jaz prejela obhajilo), lahko bi jo pa imela, če bi hotela. Pri obredu sva oba sodelovala - beri: jaz sem rekla, da ga vzamem za moža in on je rekel, da me vzame za ženo. Nisem samo jaz nekam v luft govorila. Pred Bogom sva bila oba združena v sveti zakon! Tudi poročni dokument sva oba podpisala! Torej sva bila OBA poročena cerkveno. Je pa res, da možu ne velja zakrament sv. zakona, kar pa ni isto, kot biti cerkveno poročen.
V družinski knjižici, ki jo prejme vsak cerkveno poročen par, sva vpisana oba, s tem, da je pri možu napisano, da nima nobenega zakramenta, tudi tega zadnjega ne.

Je pa še nekaj pomembno. Partner, ki ni veren, mora pred poroko podpisati "dokument", v katerem piše, da ne bo oviral drugega partnerja pri verski vzgoji njunih otrok. Kakšna bo ta vzgoja, pa nikjer ne piše (po cerkvenih načelih se smatra, da bodo otroci lahko prejeli vse zakramente).

Ampak vsak duhovnik lahko kaj zakomplicira. Poiščite takega, ki lahko izpolni vajine želje. Pa mi nismo nobenih modrih kuvert nosili k župniku.

Še to... tudi najinega prvega otroka sva že krstila brez problema.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: cerkvena poroka, če eden ni veren
15.5.2006 12:33:03   
BarbaraE
Kot ti je že napisala sarazan. Naju je poročil pater Silvin pri frančiškanih v LJ.

(odgovor članu sarazan)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?