|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Za dobro počutje nosečnic in mater
23.5.2008 8:16:30   
Anonimen
Med nosečnostjo in v prvih tednih po porodu mora nosečnica oziroma mlada mati še posebej skrbeti za svoje dobro počutje in zdravje, kar je sicer pomembno tudi pred zanositvijo. Upoštevati mora načela zdravega življenja, tako pri prehrani kot gibanju. Kakšna telesna dejavnost je primerna za nosečnico, koliko počitka potrebuje, kako naj odžene stres in kaj naj nasploh naredi za boljše počutje, smo povprašali glavno medicinsko sestro Jano Čelhar iz Bolnišnice Postojna.
Skrb za zdravje med nosečnostjo in po porodu
Šport za nosečnice
Zdrava nosečnica, ki se je že pred zanositvijo ukvarjala s športom, lahko z njim nadaljuje. Jana Čelhar iz Bolnišnice Postojna pravi, da se mora izogibati le športu, pri katerem je več tveganja za poškodbe, kot so smučanje, rolanje, kotalkanje, ekipni športi, jahanje itn. Vadba naj bo zmerna. Pretiravanje lahko povzroči pomanjkanje kisika pri plodu ali maternične krče.
Tiste nosečnice, ki so se začele s športom ukvarjati šele v nosečnosti, morajo biti previdne. »Te naj ne bi začele z vadbo pred 13. tednom nosečnosti. Vadijo naj le pod nadzorom strokovnjaka in po nasvetu ginekologa. Vadbo naj prekinejo takoj, ko začutijo nelagodje. Tisto, kar ugaja materi in ji izzove dobro počutje, običajno ugaja tudi otroku,« pravi Čelharjeva in dodaja, da s telesno dejavnostjo nosečnica lahko ublaži razne težave, denimo bolečine v križu, ter pripomore k manjšemu zastajanju vode v tkivih, boljši presnovi in krvnemu obtoku.
Pri rizični nosečnosti zdravnik bodoči materi običajno odsvetuje vadbo.


Počitek in sprostitev!
Nosečnica mora poskrbeti za ustrezen počitek in sprostitev. »Še posebej v prvih treh mesecih nosečnico muči huda utrujenost zaradi velikih sprememb v telesu. V zadnjem tromesečju, predvsem šest tednov pred otrokovim rojstvom, postane nosečnica spet izčrpana. Vsako priložnost naj izkoristi za počitek in sprostitev, uleže naj se ali sede z dvignjenimi nogami. Prisluhne naj telesu, in kadar je utrujena, dosledno počiva. Dovolj naj spi, ponoči vsaj 8 ur. Če ne more zaspati, pomaga izpopolnjevanje v dihalni tehniki.«

Pazljivo pri hrani
Nosečnica naj ima običajno, uravnoteženo, polnovredno prehrano, vendar ne sme jesti za dva! Poleg tega naj ne bi uživala konzervirane hrane in suhomesnatih izdelkov. »Previdnost ni odveč tudi pri uživanju sirov. Nekateri mehki siri, ki so narejeni iz svežega mleka, so lahko okuženi z listerio, prav tako sveže meso in ribe, zato je treba mehke sire, pripravljene iz svežega mleka, plesnive sire, tatarski biftek, svežo šunko, suši in školjke črtati z jedilnika nosečnice,« razlaga Čelharjeva. Poleg tega je treba vsa rastlinska živila temeljito umiti pod vodo, pomembna je tudi temeljita higiena rok.

Zmernost pri pitju kave in pravega čaja
Za kavo in pravi čaj ni dokazano, da bi povzročala okvare ploda, vendar kljub vsemu nosečnici pri pitju slednjih svetujejo zmernost. Odsvetuje pa kajenje in uživanje alkoholnih pijač. »Dokazano je, da kronično uživanje alkohola povzroča resne prirojene okvare pri otroku, zastoj rasti in poškodbe možganovine. Posledice so opazne vse življenje, saj so otroci lahko duševno prizadeti. Kajenje v nosečnosti ogroža oskrbo še nerojenega otroka s kisikom, okrepi tveganje za prezgodnji porod, zastoj rasti v maternici ali nenadno smrt otroka,« opozarja Jana Čelhar.

Pazljivo z zdravili!
Nosečnica naj ne jemlje nobenih zdravil, tudi tistih ne, ki jih dobi v lekarni brez recepta. Uživa lahko le tista, ki ji jih je za njeno zdravljenje ali zdravljenje ploda predpisal zdravnik. To je pomembno že pred nosečnostjo. »Popolnoma drugače je pri ženskah, ki morajo uživati zdravila denimo zaradi sladkorne bolezni, epilepsije ali drugega. Uživaj naj jih po navodilih zdravnika. Le zdrava ali pravilno zdravljena nosečnica lahko donosi in rodi zdravega otroka.«

S sproščanjem nad stres!
Stresu in naglici naj se bodoča mati izogiba. »Čez dan naj si nosečnica privošči vsaj pol ure popolnega miru. V šoli za starše se bo pri pripravi na porod naučila tudi posebnih tehnik sproščanja.« Pomaga sprehod v naravi, odkrit pogovor s partnerjem ali prijateljico ter drugo.

Skrb za higieno in zdravje
Nosečnica naj, tako kot prej, dosledno skrbi za osebno higieno. Priporočljivo je, da uporablja kozmetiko iz naravnih rastlinskih izvlečkov in čistih rastlinskih olj. Glavna medicinska sestra Jana Čelhar svetuje: »Nosečnica naj si redno pripravlja toplo-mrzlo kopel za noge, ki poživi krvni obtok. Kožo na trebuhu in bokih naj si vsak dan neguje z oljem ali kremo proti strijam. Nosečnici priporočamo prhanje, čeprav ji tudi kopanje ne škoduje. V vodi s temperaturo do 38 stopinj Celzija, naj se sprošča 20 minut. Pazi naj na zdrse v kopalnici na mokrih tleh, ki so pogosti, ter na higieno rok. Dolgotrajnejše sončenje je zanjo prepovedano zaradi toplotne preobremenitve, poleg tega lahko povzroči nezaželene pigmentne madeže. Mazanje s kremami z visokim zaščitnim faktorjem ni priporočljivo, ker lahko vsebujejo neželene primesi.«

Manj strahu, lažji porod
Bistvo priprave nosečnice na porod je čim bolj zmanjšati strah pred porodom, saj prav strah naredi porodno bolečino neznosno. V šoli za starše poskušajo bodoče mamice seznaniti s fiziologijo poroda, tehnikami sproščanja in z delom osebja v porodnišnici.

Redno na preglede
Pri nosečnici preventivne preglede opravlja ginekolog, ki spremlja potek nosečnosti in razvoj otroka, njegovo pomoč naj nosečnica poišče tudi ob morebitnih ginekoloških težavah. Z rednim obiskovanjem ginekologa je manj možnosti za zaplete in neugoden razplet nosečnosti. »Če nosečnost poteka normalno, ima nosečnica pravico do desetih sistematičnih pregledov in dveh ultrazvočnih preiskav, po šestih tednih po porodu pa do pregleda s kontracepcijskim svetovanjem. Prvi sistematični pregled naj bi opravili čim prej, vsaj do 12. tedna nosečnosti, ponovne preglede pa okvirno v 16., 24., 28., 32., 35., 37., 38., 39. in 40. tednu nosečnosti.«

Po porodu najprej počitek!
V prvih dneh oziroma tednih po porodu je za mamico najpomembnejši počitek, da si opomore od poroda in poskrbi za novorojenčka. »Mati naj primanjkljaj spanca ponoči nadoknadi čez dan, ko dojenček spi.« Poleg tega naj se takoj po porodu izogiba ljudi, ki so bolni, saj je tedaj veliko dovzetnejša za razne okužbe. Sicer vsako mamico z novorojenčkom po odpustu iz porodnišnice obišče patronažna sestra, in to osemkrat do otrokovega 1. leta.

Poporodna vadba je zaželena

Novopečena mati mora s poporodno vadbo začeti že v porodnišnici. Zahtevnost vadbe stopnjuje glede na počutje. »Prve vaje so namenjene predvsem krepitvi mišic medeničnega dna, s čimer preprečimo urinsko inkontinenco in pomagamo maternici, da se pravilno vrne v normalno stanje.«
-Okvir: Kdaj mora nosečnica takoj v porodnišnico?
V zadnji tretjini nosečnosti mora biti nosečnica pozorna na gibe ploda, ki jih mora v enem dnevu, v 12 urah, našteti vsaj 10, na nenadno otekanje rok in nog. Če kaj ni v redu, naj gre takoj v porodnišnico. »Prav tako mora takoj v porodnišnico ob sumu, da ji odteka plodovnica, krvavitvi iz nožnice ali ob pojavu popadkov,« pravi Jana Čelhar, glavna medicinska sestra iz Bolnišnice Postojna.

Tekst: RENATA UCMAN
Foto: Stocxpert
  Neposredna povezava do sporočila: 1
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...




Vrtec.
пеперутка16

Hodi/jo vaš/i otrok/ci v vrtec? V kateri?