|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 13:10:59   
onamala
Pozdravljeni!

Aprila sem začela s porodniško zdaj, konec julija pa mi poteče pogodba za dol. čas. Obvestili so me, da mi pogodbe ne bodo podaljšali, zato me zanima, kako in kaj naprej.
Kako je z mojim in hčerinim zavarovanjem, saj je zavarovana po meni?
Ali se moram prijaviti na zavodu za zaposlovanje in kdaj?
Ali sem upravičena do višjega otroškega dodatka in na podlagi česa se le-ta obračunava (zdaj dobivamo 50€)?
Ali ima delodajalec sploh pravico do prekinitve med porodniško in ali so mi dolžni izplačati odpravnino?
Hvala za odgovore!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 13:22:14   
zvezdan
IZVIRNO SPOROČILO: onamala

Pozdravljeni!

Aprila sem začela s porodniško zdaj, konec julija pa mi poteče pogodba za dol. čas. Obvestili so me, da mi pogodbe ne bodo podaljšali, zato me zanima, kako in kaj naprej. Pojdi na zavod za zaposlovanje
Kako je z mojim in hčerinim zavarovanjem, saj je zavarovana po meni? tega ne vem točno vprašaj na ZZZS
Ali se moram prijaviti na zavodu za zaposlovanje in kdaj? da
Ali sem upravičena do višjega otroškega dodatka in na podlagi česa se le-ta obračunava (zdaj dobivamo 50€)? ne vem zakaj bi bila upravičena do višjega dodatka...na kakšni osnovi, saj boš porodniško še naprej prejemala.
Ali ima delodajalec sploh pravico do prekinitve med porodniško in ali so mi dolžni izplačati odpravnino?delodajalec ti ni prekinil pogodbo ampak ti je pogodba protekla, ker je bila sklenjena za določen čas. To je bistvena razlika. Če ti pogodba poteče pač poteče. Prekiniti pa ti pogodbe ne sme dokler si na porodniški in kasneje dokler dojiš. Do odpravnine si upravičena le če si zaposlena pri delodajalcu več kot eno leto.




_____________________________

Hvala angelom, ker so z mano zaplesali, in hudiču hvala, ker mi ni porezal kril.

za srečo moraš iztegniti roko

(odgovor članu onamala)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 13:25:36   
vesna_b
živjo
vseh odgovorov nimam, kar pa vem, ti bom povedala...
če ti pogodba poteče, ti poteče, in ne dobiš nobene odpravnine, saj imaš pač pogodbo za določen čas, odpravnina pa ti pripada samo, če ti delodajalec dejansko da odpoved.
zavarovanje... ja, če je mož/partner zaposlen, se bosta obe zavarovali po njemu. izpolnit moraš izjavo in priložit potrdilo o skupnem prebivališču oz poročni list.

otroški dodatek - ja sporočit moraš vsako spremembo, tako da... probaj, naj pa bi ti na novo obračunali. čeprav pri obračunu upoštevajo podatke za nazaj.

(odgovor članu onamala)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 13:40:05   
kakadoo
Prekiniti pa ti pogodbe ne sme dokler si na porodniški in kasneje dokler dojiš.


Aja? To pa mene zanima - a je to res???
Prvič slišim tole za dojenje. Namreč - pri nas so se začela odpuščanja..
Ok - vem da me zdajle ne morejo stran ker sem noseča, pa dokler sem na porodniški...
Samo čim mi porodniška poteče pa verjetno lahko?? Mislim... a njega kaj zanima če jaz še dojim???
A doječih mamic ne smejo stran metat?

Kako je pa s prerazporeditvami dela v nosečnosti???
A me lahko dva mesca pred porodniško premestijo na drugo delovno mesto?
(čeprav nimam izkušenj tam, poleg tega pa je bolj stresno, s tem da je na tem delovnem mestu
poleg dopoldanskega dela še popoldansko in nočno delo??)

(odgovor članu zvezdan)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 13:48:38   
vesna_b
ja, to je res - doječe matere se ne sme odpustit. kot dokaz npr dostaviš potrdilo zdravnika, da še dojiš, preverjat pa dejansko noben ne more. in ne sme (spolno nadlegovanje).
http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/veljavni_predpisi/zakon_o_delovnih_razmerjih/#c16822


glede premestitve pa... ja, ne vem točno, sam... pismo, pa ne more te dat delat ponoči noseče...

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 13:54:17   
zvezdan
Ja dokler dojiš si še vedno zaščitena delavka in te odpostiti ne morejo. Novo pogodbo ti lahko ponudijo za drugo PRIMERNO delovno mesto. Primerno delovno mesto ni če je plača nižja, slabši pogoji dela...Evo nekaj členov na katere se lahko opreš

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR):
115. člen
(starši)   (1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.   (2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca.   (3) Če delodajalec ob izreku odpovedi oziroma v času odpovednega roka ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju teh, vendar ne po izteku odpovednega roka, obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.   (4) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.  
189. člen
(prepoved opravljanja del v času nosečnosti in v času dojenja)   (1) V času nosečnosti in ves čas, ko doji otroka, delavka ne sme opravljati del, ki bi lahko ogrozila njeno zdravje ali zdravje otroka zaradi izpostavljenosti dejavnikom tveganja ali delovnim pogojem, ki se določijo z izvršilnim predpisom.   (2) Če delavka v času nosečnosti in ves čas, ko doji otroka, opravlja delo, pri katerem je izpostavljena dejavnikom tveganja, postopkom in delovnim pogojem, ki se podrobneje določijo z izvršilnim predpisom, mora delodajalec sprejeti ustrezne ukrepe z začasno prilagoditvijo pogojev dela ali prilagoditvijo delovnega časa, če iz ocene tveganja izhaja nevarnost za njeno zdravje in zdravje otroka.   (3) Če delavka opravlja delo po prvem odstavku tega člena, ali delo po prejšnjem odstavku, pa se z začasno prilagoditvijo pogojev dela ali prilagoditvijo delovnega časa ni možno izogniti nevarnosti za zdravje delavke ali zdravje otroka, mora delodajalec zagotoviti delavki opravljanje drugega ustreznega dela in plačo, kot da bi opravljala svoje delo, če je to zanjo ugodnejše.   (4) Če delodajalec delavki ne zagotovi drugega ustreznega dela po prejšnjem odstavku, ji mora v času, ko je delavka iz tega razloga odsotna z dela, zagotoviti nadomestilo plače v skladu s prvim, drugim, sedmim in devetim odstavkom 137. člena tega zakona.   (5) Izvršilni predpis, v katerem se podrobneje določijo dejavniki tveganja in delovni pogoji iz prvega odstavka tega člena, ter dejavniki tveganja, postopki in delovni pogoji iz drugega odstavka tega člena, izda minister, pristojen za delo, v soglasju z ministrom, pristojnim za zdravje.
190. člen
(varstvo v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim in nadurnim delom)   (1) Delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, se lahko naloži opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju.   (2) Delavka v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko doji otroka, ne sme opravljati nadurnega dela ali dela ponoči, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost za njeno zdravje ali zdravje otroka.   (3) Enemu od delavcev-staršev, ki ima otroka, mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, in ki živi sam z otrokom in skrbi za njegovo vzgojo in varstvo, se sme naložiti, da opravlja nadurno delo ali delo ponoči, samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju.



_____________________________

Hvala angelom, ker so z mano zaplesali, in hudiču hvala, ker mi ni porezal kril.

za srečo moraš iztegniti roko

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 14:03:45   
kakadoo
In komu se "žališ" če so ti te pravice kratene?
Mislim... kam se obrneš po pomoč?

(odgovor članu zvezdan)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 14:07:22   
zvezdan
vložiš tožbo v 30 dneh od kršitve. delodajalec ti bo dal odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove. Ti pač te nove pogodbe ne podpišeš ker ne bo v skladu z zakonom saj ne gre za primerno delo sploh pa ne za zaščiteno delavko. tako da od vročitve odpovedi začne teči 30 dnevni rok za vložitev tožbe. V tožbi lahko zahtevaš reintegracijo na delovno mesto in / ali odškodnino. 

_____________________________

Hvala angelom, ker so z mano zaplesali, in hudiču hvala, ker mi ni porezal kril.

za srečo moraš iztegniti roko

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 14:16:27   
kakadoo
Hm. A nč druzga ni izvedljivga kot tožba?

(odgovor članu zvezdan)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 14:21:46   
zvezdan
ja seveda je, da lepo delodajalcu razložiš, da se zavedaš svojih pravic in da mu boš na vrata nabila inšpekcijo in vložila tožbo, če ne bo lepo delal s tabouser posted image user posted image Ja lej pogovor z delodajalcem ali pa tožba...ni druge. Žal. Si pa kot doječa mama kar dobro zaščitena tako da nima delodajalec nevem kakšne izbire.

_____________________________

Hvala angelom, ker so z mano zaplesali, in hudiču hvala, ker mi ni porezal kril.

za srečo moraš iztegniti roko

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 14:28:32   
kakadoo
Ok. Tekns user posted image  Upam da ne bom deležna tega samo nikoli ne veš...

(odgovor članu zvezdan)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 14:29:12   
tanci6
Sej ji ne bodo kar prekinili pogodbe. Ima jo za določen čas in ji poteče. To pa pomeni,da je ni nikomur dolžno podaljševati.
Zavaruješ pa se lahko prek socialne. Ko boš rihtala papirje za porodniško (ali si jih že), samo poveš, s katerim datumom te zavarujejo in tvojega otroka tudi. Lahko pa preko moža.

(odgovor članu onamala)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 14:38:41   
benika
IZVIRNO SPOROČILO: tanci6

Sej ji ne bodo kar prekinili pogodbe. Ima jo za določen čas in ji poteče. To pa pomeni,da je ni nikomur dolžno podaljševati.
Zavaruješ pa se lahko prek socialne. Ko boš rihtala papirje za porodniško (ali si jih že), samo poveš, s katerim datumom te zavarujejo in tvojega otroka tudi. Lahko pa preko moža.


Točno tako. Pogodba za določen čas se izteče in delodajalec ti je ni dolžan podaljšati niti v primeru nosečnosti, porodniške, dojenja...

Druga stvar je pogodba za NČ. V tem primeru pa pridejo v poštev rešitve, ki jih je navedel zvezdan.

(odgovor članu tanci6)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 14:42:51   
zvezdan
ja to sem pisala za pogodbo za nedoločen čas. Sej sem že rekla da v kolikor gre za pogodbo za določen čas pač poteče z določenim datumom. Mogoče se nismo razumele.

_____________________________

Hvala angelom, ker so z mano zaplesali, in hudiču hvala, ker mi ni porezal kril.

za srečo moraš iztegniti roko

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
28.7.2010 14:44:46   
kakadoo
Ja sj js sm tud sprašvala za pogodbo za nedoločen čas.

(odgovor članu zvezdan)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   [Brisano sporočilo]
28.7.2010 14:53:22   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu onamala)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
3.8.2010 12:21:47   
tinkamarinka
Kako je z mojim in hčerinim zavarovanjem, saj je zavarovana po meni? Ker si ti na porodniški, si avtomatsko zavarovana prav tako pa hči, do konca porodniške. Ti si moraš urediti zavarovanje v 8 dneh po preteku porodniške, za hči pa ne vem, se pozanimaj na ZZZS (pokliči in ti bojo vse prijazno razložili)

Ali se moram prijaviti na zavodu za zaposlovanje in kdaj? Na zavod za zaposlovanje se moraš prijaviti v 8 dneh po preteku porodniškega dopusta, prav tako si moraš takrat v 8 dneh urediti obvezno zdravstveno zavarovanje. Moraš pa v 8 dneh po preteku pogodbe o zaposlitvi obvestiti CSD, da ti je pogodba o delovnem razmerju pretekla (pri meni je bilo dovolj, da sem poslala mail eni svetovalki).

Ali sem upravičena do višjega otroškega dodatka in na podlagi česa se le-ta obračunava (zdaj dobivamo 50€)? NE, saj se ti dohodek ne spremeni, če si že na porodniški.

Ali ima delodajalec sploh pravico do prekinitve med porodniško in ali so mi dolžni izplačati odpravnino? Kot so že povedale: delodajalec te ni odpustil, ampak ti je le pretekla pogodba, pač med porodniško.

(odgovor članu onamala)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
6.8.2010 11:15:07   
MEGi20
No no tudi meni bo to pomagalo....

zaposlena za N.Č včeraj dobila obvestilo o nameravani odpovedi iz poslovnih razlogov.

Nameravam jih obvestiti ampak nimam še datuma za prvi pregled in me malce žre ali naj grem kot samoplačniško na UZ in da mi dajo potrdilce da smo noseči al kaj?? Ali naj jim že sedaj povem?? Zmedena sem...

Rabim nasvet.

LP;megi

_____________________________

Ali veste kako se reče dvema ljubimcema ki sexata po metodi varnih dni?

mamica in očka...

(odgovor članu tinkamarinka)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
6.8.2010 17:58:36   
Anonimen
MEGi20, ne vem, če v tvojem primeru ne šteje datum obvestila o nameravani odpovedi kot datum, ki je verodostojen za odpoved. V tem trenutku delodajalec ni vedel, da si noseča in ima možnost, da ti odpove delovno razmerje. Čisto 100% pa nisem...preveri še kje drugje.

(odgovor članu MEGi20)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
6.8.2010 20:30:52   
zmajaz
MEGi20 - zate velja tole - Zakon o delovnih razmerjih
115. člen
(starši)
(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.
(2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca.
(3) Če delodajalec ob izreku odpovedi oziroma v času odpovednega roka ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju teh, vendar ne po izteku odpovednega roka, obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.

Tu je v bistvu fora v tem, da noseča delavka itak ni dolžna obvestiti delodajalca o svoji nosečnosti prej kot 30 dni pred nastopom porodniške (čeprav tega seveda itak v praksi ne more skrivati tako dolgo user posted image ), zato bi bilo to varstvo pred odpovedjo precej brezpredmetno, če ne bi veljalo tudi v primeru, da delodajalec še ni vedel za nosečnost.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 6.8.2010 20:35:18 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
8.8.2010 20:07:48   
petea
Megi20,
delodajalcu takoj povej, da si noseča.
Pokliči svojega G in povej, da takoj potrebuješ potrdilo o nosečnosti zaradi težav z delodajalcem.

Ko boš čez leto in pol (tam nekje) prišla nazaj v službo, ti bo delodajalec lahko najhitreje čez en mesec najprej napovedal odpoved in nato dal odpoved z določenim (trenutno vsaj 30-dnevnim) odpovednim rokom.

To so tvoje pravice, tvoja odločitev pa je, kako jih boš uveljavljala.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
8.8.2010 20:44:05   
Anonimen
Aha, torej velja za nosečnice absolutno varstvo pred odpovedjo. Megi20, takoj obvesti delodajalca.

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
8.8.2010 21:58:34   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Aha, torej velja za nosečnice absolutno varstvo pred odpovedjo.

Izjema je edino izredna odpoved iz krivdnih razlogov (seveda krivda na strani delavke), za katero pa mora prej presoditi delovni inšpektor, če je krivdni razlog res zadosten, in dati soglasje.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 8.8.2010 22:00:00 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: prekinitev delovnega razmerja med porodniško
8.8.2010 22:05:35   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Aha, torej velja za nosečnice absolutno varstvo pred odpovedjo.

Izjema je edino izredna odpoved iz krivdnih razlogov (seveda krivda na strani delavke), za katero pa mora prej presoditi delovni inšpektor, če je krivdni razlog res zadosten, in dati soglasje.


Za tole mora imeti delodajalec močan motiv, da se spusti v dokazovanje...

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Vaginalne okužbe je treba zdraviti
Najpogosteje vaginalne okužbe povzročajo glivice. Če okužb ne zdravimo, imajo lahko negativne posledice na plodnost in n...
Nosečniška zgodba: Zakomplicirano do konca
Po perfektni nuhalni svetlini se odločim, da grem še na zadnjo vožnjo z motorjem. Končala se je veliko prej, kot sem nač...
V naročju je otrok večinoma v nepravilnem ...
Ali veš, da večina staršev zelo pogosto nosi otroka v naročju v nepravilnem položaju? Ali veš, da je lahko ta zelo škodl...
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
TOP ponudba počitnic za družine
Kam se boste odpravili letos poleti? Za vas smo zbrali nekaj TOP predlogov, kako ustvariti nepozabne spomine.




Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?