|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   MATIČNI MLEČEK
5.12.2004 12:00:23   
Bety
M A T I Č N I M L E Č E K

1."Matični mleček je belkasta, mleku podobna tekočina, ki jo izločajo čebele delavke v času, ko opravljajo še dolžnosti »dojilj«. Mleček nastaja v posebnih žlezah, ki so vidne kot dva mešička ob glavi in ki pozneje zakrnijo. Z matičnim mlečkom hranijo svoj zarod ličink tri zaporedne dneve, pozneje pa z drugačno pičo, ki je sestavljena iz mešanice medu in cvetnega prahu. Le tiste ličinke, ki jim je namenjena kraljevska bodočnost in ki so nameščene tudi v večjih celicah satovja, dobivajo matični mleček v izobilju. Tudi pozneje, ko je njihov razvoj že končan, jih delavke krmijo izključno s to hrano.
Očitno je torej, da matični mleček ni le živilo, ki zagotavlja obstoj čebeljega rodu nasploh, ampak je v njem posebna moč, zaradi katere se iz enakih ličinh namesto navadnih delavk razvijejo matice, Že ličinka delavke poveča svojo tcžo v petih dneh tisočkrat, bodoča matica, ki je ves čas na taki dieti, pa se v istem času poveča za dva tisoč-krat. Teletu na primer šele v enem letu uspe napraviti to, kar čebelja ličinka opravi v enem dnevu. Odrasla, oplojena matica, hranjena s to res »kraljevsko« hrano, lahko zato izleže kar 2.000 jajčec na dan. V naravi prav redko lahko srečamo kaj podobnega.
Matični mleček ima izredno bogato hranilno sestavo, kar so vedeli že faraoni že pred tisočletji v daljnem Egiptu.
Biološko aktivne snovi, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, amino in nukleinske kisline, minerali, vitamini ter hormoni so dragoceno dopolnilo prehrane. Krepijo življensko moč in odpornost, zavirajo procese staranja, vspodbujajo celično presnovo kože ter izboljšujejo tek in pomagajo pri oslabelosti po bolezni."

2.Matični mleček

"Matični mleček je izloček hipofaringealnih žlez čebel delavk. Lahko ga opišemo kot mlečno belo kremo kiselkasto-grenkega okusa in izrazitega vonja. Čebele sintetizirajo matični mleček predvsem iz cvetnega prahu, verjetno tudi iz medu.

Matični mleček, ki je odvzet iz matičnikov s tri do štiri dni starimi ličinkami, vsebuje: 66,05% vode, 12,34% beljakovin, 5,46% maščob, 12,49% skupnih reduktivnih snovi, 0,82% rudninskih snovi in 2,84% nedoločenih snovi. Bogat je z vitamini B-kompleksa, vsebuje vitamin C in D, vitamina E je le malo.

Matični mleček se shranjuje v hladilniku. Jemljemo ga s plastično ali leseno žlico direktno pod jezik. Priznan je kot poživilo in zdravilo. Uravnava delovanje telesnih žlez, pospešuje presnovo, lajša znamenja staranja, deluje pozitivno pri odpravljanju posledic arteriosklerozein visokega krvnega tlaka. Pripomore k normalnemu delovanju živčnega sistema. Uporablja se tudi v kozmetiki."

1.Cvetni prah

Cvetni prah je neodkriti zaklad čebeljega panja. Ločimo osmukani in izkopani cvetni prah. Osmukanec dobimo tako, da na žrela panjev namestimo posebne osmukalnike, izkopanec pa tako, da izkopljemo cvetni prah iz satov z obnožino. Cvetni prah se konzervira s sušenjem, zamrzovanjem, z medom ali v zmesi s sladkorjem.

Učinkovito pomaga pri pojavu prebavnih motenj, krepi imunski sistem, krepi vid, spodbuja delovanje možganov, zboljšuje in dviga razpoloženje, pomaga pri premagovanju stresa, virusnih obolenj in pri odpravljanju starostnih tegob.

Sestava cvetnega prahu: 30 - 40% vode, 11 - 35% beljakovin, 20 - 40% ogljikovih hidratov, 1 - 20% maščob, 1 - 7% rudninskih snovi, poleg tega še pigmente, vitamine, aromatične snovi, inhibine in elemente v sledovih. Vsebuje vse človeku nujno potrebne aminokisline.

1.2. SESTAVA CVETNEGA PRAHU - PELODA
Kot so razlike med posameznimi rastlinami velike, tako so velike tudi razlike v njihovem pelodu. Zato nima nobenega smisla da vas obremenjujem s številkami. Lahko pa rečemo, da pelod vsebuje:
nekaj vode, odvisno od tega, koliko je izsušen,
veliko proteidov (dušičnih snovi), od katerih je polovica v obliki prostih aminokislin, med njimi pa so tudi vse tiste, ki so za človeški organizem esencialne, to je neobhodne.
precej sladkorjev,
malo lipidov (maščobnih snovi),
pestro lestvico mineralov in oligoelementov, od katerih jih je spet nekaj nepogrešljivih za človeško prehrano,
izredno veliko vitaminov, med katerimi je kompleks B, pa C, D, E in A,
nekaj encimov, predvsem fosfataze, amilaze in invertaze,
rutin, ki krepi steno kapilar,
neko še nedefinirano snov, ki pospešuje rast,
antibiotične snovi, ki delujejo na nekatere od črevesnih bakterij, saprofitnih in patogenih,
številne pigmente, ki pa nimajo presnovnega pomena,
majhen odstotek še neraziskanih snovi, ki terjajo še nadaljnje laboratorijsko delo.
Očitno je torej, da pelod predstavlja popolno zbirko vseh snovi, potrebnih za življenje rastlin, živali in človeka; med seboj so v idealnem ravnovesju, ki ga v laboratoriju ni mogoče ponarediti. Tudi s cvetov ga seveda ni mogoče nabirati, vsaj v znatnejših količinah ne. Za to je opremljena čebela, ki ga z vsakega svojega poleta prinese v panj na zadnjih nožicah, na vsaki po 7 miligramov. Vsak panj tako nabere spomladi in poleti po 30 do 40 kilogramov tega dragocenega živila za svoje ličinke. Nekaj kilogramov, ki jim ga pobere čebelar, torej zlahka pogreša.
LASTNOSTI CVETNEGA PRAHU - PELODA
Podobno, kot to velja za med, je tudi med posameznimi vrstami peloda precejšnja razlika, pač glede na botanični izvor. Ker pa »monofloralnega« cvetnega prahu praktično ni mogoče niti proizvesti niti raziskati, lahko opišemo le lastnosti, ki jih ima mešanica cvetnega prahu, kot jo zberejo čebele z vsakovrstnih cvetov.
Bogata sestava cvetnega prahu prinaša organizmu hranila, ki bi mu jih utegnilo zmanjkovati. S tem zagotavlja skladno delovanje številnih presnovnih procesov in najbolj naravno in fiziološko spodbuja in povečuje globalno življenjsko silo. To velja za zdravega človeka, še bolj pa med boleznijo ali po njej. Učinek cvetnega prahu bi lahko strnili takole:
Na splošno stimulira in tonizira organizem, poseben učinek pa poskrbi za dobro počutje.
Po naravni poti privede do funkcionalnega ravnovesja.
Je splošen detoksikant, ki fiziološko deluje v vsem organizmu."

==================
Moje prijateljice, za probati je vse, kar lahko pomaga.

Rada vas ima Bety, ki bo prav kmalu :nosecka:!


Neposredna povezava do sporočila: 1
   MATIČNI MLEČEK
5.12.2004 13:05:13   
Bety
ŠE TO:

"SESTAVA MATIČNEGA MLEČKA
Opazovalci čebel so se dolgo spraševali, kako je mogoče, da se iz enakih jajčec izležejo enkrat delavke, drugič pa matice, in zakaj malice lahko živijo pet ali šest let, delavke pa le dobrih sedem tednov. Kako je mogoče, da matica leta in leta leže vsak dan po 2.000 jajčec in več? Šele v 17. stoletju se je nekemu holandskemu raziskovalcu posvetilo, da ima to zvezo z drugačno prehrano, in skrivnosti matičnega mlečka so začeli odkrivati šele v dvajsetem stoletju. Sistematične raziskave te nenavadne tekočine so bile končane šele pred nekaj leti, po zaslugi laboratorijev vsega sveta, še posebej pa v Združenih državah Amerike. Ob opazovanju učinka mlečka na izjemno hitro rast čebeljih ličink se je, razumljivo, porodila tudi misel, da bi kaj podobnega lahko dosegli tudi pri človeku. Taka pričakovanja so seveda nesmiselna, saj se je treba zavedati, da zelo hitra rast pri žuželkah ni taka izjema. Tudi življenjsko dobo pri njih uravnavajo povsem drugi mehanizmi kot pri človeku. Kljub temu, da se tega dobro zavedamo, pa ostaja dejstvo, da je to živilo izrednega pomena za ljudi, kar so potrdila tudi klinična raziskovanja. Njegove lastnosti bi lahko na kratko strnili takole:
Za človeka je matični mleček popolnoma neškodljiv.
Ima pa številne prehranske prednosti, od povečane porabe kisika v tkivih in povečane vzdržljivosti pri naporu in mrazu, do večje duševne in splošne vitalnosti.
Pri mlečku so ugotovili tudi znatno baktericidno, antibiotično in antivirusno moč. Nesmiselno je seveda pripisovati mlečku kakšne čudežne moči, kot to radi delajo proizvajalci v svojih reklamah, prav tako pa je nesmiseln pesimizem nekaterih skeptikov. Kakor ponavadi je resnica nekje na sredini. Poglejmo jo trezno: Matični mleček je gosta tekočina, ki se sčasoma začne vse bolj strjevati. Izvirna barva je bela, v stiku z zrakom pa se lahko rahlo spremeni. Ima značilen vonj. V vodi je delno topljiv in ima gostoto 1,1, pH pa rahlo kisel, blizu 4. Prav zaradi svoje kislosti je mleček obstojen, in če ga umetno nevtraliziramo na pH 7, se hitro pokvari. Dognanja posameznih kemičnih analiz se kvantitativno med seboj dokaj razlikujejo, toda to je glede na soj čebel in geografsko poreklo razumljivo. Kakovostno pa so si o sestavi te snovi analitiki edini. Matični mleček vsebuje:
približno dve tretjini vode,
dobro desetino dušičnih snovi, od katerih je največ prostih ali že povezanih aminokislin (skupno, jih je 16 in med njimi so tudi tiste, ki so človeka nepogrešljive esencielne),
slabo desetino sladkorjev,
prav malo mastnih snovi,
veliko vitaminov, med katerimi vodi celotni kompleks H, nekaj pa je tudi vitaminov A, C, D in E,
malo mineralov in oligoelementov, ki so v celični presnovi nepogrešljivi,
neko določeno antibiotično snov, drugačno od tiste v cvetnem prahu (tukajšnja je še posebej učinkovita proti kolibacilu in proteusu),
malo še neraziskanih snovi, ki pa vsekakor pripomorejo h končnemu učinku mlečka.
UČINEK MATIČNEGA MLEČKA
Izjemno hitro rast ličink zelo verjetno omogočajo prav tiste snovi, ki so skrite v neraziskanem delu mlečka, dočim iz znanega dela sestave lahko sklepamo, da vsebuje vse, kar organizem potrebuje za svojo rast in uravnovešeno delovanje. To so predvsem lista hranila, ki jih včasih primanjkuje, to pa se pokaže z delnim pešanjem nekaterih presnovnih procesov in to zaznamo kot skupek nejasnih znakov oziroma kot splošno slabo počutje in ranljivost. Od tod izvirajo tudi osnovne smernice uporabe, ki náj:
vzdržuje visoko vitalno raven,
to raven dvigne, kadar je načeta. Matični mleček ima jasne stimulativne in tonične lastnosti, obenem pa naravno in skladno vzpostavlja v telesu ravnovesje ter ustvarja dobro počutje. "

(odgovor članu Bety)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   MATIČNI MLEČEK
6.12.2004 12:19:07   
VITA74
Bety oprosti ker sitnarim :)
ampak mi lahko poveš kje se to kupi in ali ti tudi povedo sam način uporabe??? mogoče cena?
Tudi mi bi poskusili vse samo da bi..kmlu spet bili med srečkami nosečkami :)
Lp :rozica:

(odgovor članu Bety)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   MATIČNI MLEČEK
6.12.2004 14:19:01   
Bety
Matični mleček dobiš v lekarni, 10. ampulic za samo 2.000 sit in cvetni prah, celo stekleničko za 1.500 sit.

LP

(odgovor članu Bety)
Neposredna povezava do sporočila: 4
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...




Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?