|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nasilje med vrstniki
3.9.2007 17:10:39   
Anonimen
moja tamala (2 leti) ne hodi v vrtec,ampak je z mano doma.niti še ne razmišljam,da bi jo dala v vrtec.
ko se recimo srečamo z njenimi vrstniki in pride do kakega konflikta,se ona umakne.včasih se postavi zase in se tudi skrega za svojo igračo.drugače pa ne mlati vsepovprek drugih otrok,jim ne jemlje stvari,...včasih se pa pride tudi stisnit k meni,če ji kdo nagaja ali če ji kdo pač ne paše...
no,in mi mame govorijo,da je taka,ker ne hodi v vrtec.in da bi jo morala dat v vrtec,da se nauči postavit zase in da se nauči se mlatit.user posted image
ene se kr pohvalijo,ko njihov otrok nagaja:vidiš,to je pa iz vrtca.a je to bistvo vrtca??
jaz svoje otroke vzgajam brez nasilja in me nič ne moti,če se ne tepejo.mi je že bolj všeč,da se raje umaknejo,kot da komu primažejo klofuto.
tudi s šolarko je bilo enako.in zdej zna pametno rešit spore s kako sošolko.se poskuša pomenit ali se pa umakne.
dejte mi povedat,ali sem res tako čudna ali kaj,ker mi ni všeč,da bi se moj otrok tepel?
lp

< Sporočilo je popravil Eja RR -- 4.9.2007 15:05:12 >
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: vaše mnenje...
3.9.2007 17:32:44   
Nikoletka
Hej hoj!
Naj te malo pomirim! Naša triletnica hodi v vrtec pa se tudi ne tepe in se ne zna postavit zase, pa se jaz čisto nič ne sekiram oz mi je tako še bolj všeč. Življenje tako prinese svoje in se slej ko prej naučiš branit, pa s tem ne mislim fizično silo, saj se da probleme reševati tudi drugače. Jaz osebno sem proti pretepanju in ga pri vzgoji hčerkice ne uporabljam, saj se mi ne zdi učinkovito pri reševanju vedenjskih težav. Ta svet bi bil veliko lepši, če bi vsi razmišljali kot ti. Pozdravček

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: vaše mnenje...
3.9.2007 18:55:23   
picola1
Jaz sem mnenja, da je treba imet neke meje...In sicer, po moje ni dobro, če se otrok ne zna postavit zase (poznam veliko takšnih odraslih, ki jih to zelo zelo tepe-ker se tega nikoli niso naučili), ni pa tudi dobro, če vse stvari poskuša reševat na silo ali celo velikokrat začenjajo prepir...
Po moje ni niti narobe, če se kdaj pa kdaj postavi zase tudi tako, da udari nazaj (še posebej, če ga nekdo od otrok non stop maltretira in se fizično spravlja nanj), večinoma pa mislim, da je dobro, da se otroka nauči, da se da večino stvari zmenit na lep način in da se je dobro tudi umaknit, če nekdo 'teži'.
Skratka, vsega po malem. To je moje mnenje.

(odgovor članu Nikoletka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: vaše mnenje...
3.9.2007 20:59:07   
Pupica
Ni res!Naša je bila pravi mali angelček, mirna in tako....potem pa je nekje po 2,5 letu postala pravi razbojnikuser posted image  Svojga ne da, in se postavi zase.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: vaše mnenje...
3.9.2007 21:01:31   
Anonimen
mi je že bolj všeč,da se raje umaknejo,kot da komu primažejo klofuto.


Hja, no, potem se naj pa cel život umika. Ne vem, če bo dobro skoz prišla. Ali pač.

(odgovor članu Pupica)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: vaše mnenje...
3.9.2007 21:08:04   
Anonimen
no,in mi mame govorijo,da je taka,ker ne hodi v vrtec.in da bi jo morala dat v vrtec,da se nauči postavit zase in da se nauči se mlatit.user posted image


Med tema dvema pojmoma je kar precejšnja razlika. Včasih se pokrivata, večinoma pa ne.

Jaz se ne šparam, ko se moram "postavit zase" pa nisem nikogar namlatila, če se prav spomnim od tretjega razreda naprej user posted image . Ampak takrat sem se dobro, se še zdaj spomnim user posted image .

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: vaše mnenje...
3.9.2007 21:54:12   
skuštrana
Ni isto "znati postaviti se zase" in mlatiti vse povprek, da dobiš kar želišuser posted image Meni sta to dve čisto različni stvari.

Naša 2,5 letnica tudi ni v vrtcu pa se kar lepo postavi zase in pri tem ne mlati vse okrog sebe. Je pa res, da je vedno full presenečena kadar jo kdo ( recimo na igrišču ali kje drugje) od otrok udari, ker tega pač ni navajena.  Ravno par dni nazaj sva se dobili s kolegico, ki ima isto dvoletnico in ko sta se nekaj kao spričkali je ta punčka našo kar udarila. In naša je bila najprej full začudena, potem pa je prišla k meni in se stisnila ter zajokala. Ni pa je udarila nazaj in meni je to ok.  Je pa tu full odvisno od karakterja otroka ter vzgoje, tudi otroci, ki so v vrtcu se ne tepejo in mlatijo vsi po vrsti. Sem večkrat na igrišču skupaj z vrtičkarji in večina jih ni nasilnih, vedno pa se najdejo takšni ki pa so.
To, da mora it v vrtec, da se nauči mlatit in postavit zase je pa meni čisto mim...user posted image

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: vaše mnenje...
3.9.2007 22:28:08   
caillou
Tole je pa zelo dobra tema in ravno te dni sem se na veliko pogovarjala o tem, ker naša dva ne bosta obiskovala vrtca. Tudi tisto leto pred šolo ne.

Mislim da mi je izmed vseh samo eden rekel, da je to dobro. Pa kakorkoli, dobro ali slabo, naša dva bosta vstopila v šolo brez vrtca. Ne ne znata se tepsti (se vlečeta za lase in ščipata sem pa tja), ne znata si med prvimi izboriti določeno igralo ali igračo, pa vseeno po drugi poti zelo spretno vrtita svoje vrstnike. Konfliktne situacije ne rešujeta fizično, ampak ju oba s partnerjem učiva, da se da s pogovorom marsikateri stvari ubežati. Če je situacija prenapeta, pa se rajši umakneta in zato nimata prav nobenega posebnega občutka poraza. Enostavno otroke že ločita na prijazne in neprijazne. Tistim neprijaznim se umakneta in poiščeta drugo alternativo, ki ju bo med igranjem zabavala, tistim prijaznim pa se veselo pridružita in zaigrata.

Mi pa ni jasno, ko berem, da se otrok ali kasneje odrasel človek le z napadalnim pristopom in fizično silo lahko izbori pravi prostor pod soncem ?  Kaj  res potem ko  odrastemo samo na tak način lahko živimo ali celo uspemo v življenju ? Kaj niso pravila ustrezne komunikacije vodilo k uspehu v današnji družbi ? Je to uspeh, da je naš otrok glavni na šoli in se ga vsi bojijo? Ja, samo je bil že v vrtcu tak. Kako naj bo drugačen torej ? Za svoje starše bi moral biti kar tak kot je uspešen.

Ne vem no, samo razmišljam. Ne bom rekla da se to učijo v vrtcu. Rekla bom samo, da si je primoran že zelo zgodaj v tisti skupinici priboriti svoje mesto in da so nekatere mame ponosne na to, ker njen pa zna dobro mahat in so vse igrače najprej njegove in potem šele od drugih, mi je pa žalostno in resnici na ljubo velika škoda, če mu vsaj starši doma ne razložijo, da samo s pestmi kasneje v življenju ne bo daleč prišel.

In da bi dala svojega otroka v vrtec, da bi se naučil pretepat in si izborit svoje igrače ? Eh, bogi otroci.


_____________________________

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: vaše mnenje...
3.9.2007 22:52:38   
Olivija
Ta razlaga glede razlogov za vrtec me je pa zelo presenetila - kot da bi se samo pretepali po vrtcih:

jaz sem bila zelo miren otrok in sem še vseeno rada hodila v vrtec, imam zelo veliko lepih spominov iz vrtca in ne spomnim se, da bi s pretepali ali pa kaj podobnega.
Zame osebno je bil vrtec koristen, se mi zdi, da je pripomogel k moji samostojnosti, šla sem pa s tremi leti.

Tako, da naša ne hodi zaradi zgoraj navedenih razlogov v vrtec in zdaj po enem letu lahko rečem, da ji je koristil in bo še naprej hodila. Ne udari pa niti svoje mlajše sestre nazaj, ki je v domačem varstvu in je zelo bojevita in pretepaška - tako zelo, da se sprašujemo od kod user posted image - očitno ne zaradi vrtca.

(odgovor članu caillou)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: vaše mnenje...
3.9.2007 23:20:24   
Allia
Jaz sem ravno danes razmišljala o tem, kako nekateri starši pustijo svoje otroke, da se grdo obnašajo do drugih in jih nikoli ne opozorijo, ampak so celo ponosni kako si oni izborijo stvar zase.Jaz svojo 16 mesečno hčerko vedno učim, da je stvari treba posojat in da se lahko obe s prijateljico skupaj igrata, nekateri starši pa se še zmenijo ne kako se njihov otrok vede do drugega.Danes me je zelo prizadelo, ker je neka 5 letnica nadrla mojo hčerko, češ, zakaj hodi preblizu njenega ustvarjanja v peskovniku (pa je bilo daleč od tega) in ker ji je vzela lopatko (s tem da se je ta punca včeraj vse dan igrala z njenimi igračami),no in naša je bila full užaljena, ker ni vajena takega napada in izbruha in je začela jokat, ampak ni prišla k meni po tolažbo, le full hudo in žalostna je bila.Ampak sem potem jaz šla k njej, ker se mi je srce lomilo.Mama od te punce pa ni rekla besede.Lahko bi jo pozorila, da je naša še majhna in da naj ji lepo razloži karkoli ji pač želi povedati, ne pa da nanjo vpije, ker se tak majhen otrok prestraši.Kako reagirati v takih situaijah? A se pretiravala? Ali bi morala najbrž jaz razložiti punci, če že mama nima časauser posted image
Naša je tudi tak otrok,da se nikoli ne grebe za stvar in gre stran.Z vsemi otroci njene se lepo igra in jim sama nosi igračke, jih posoja in je prijazna do njih.Zato mi je najbrž toliko bolj hudo.

(odgovor članu Olivija)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: vaše mnenje...
3.9.2007 23:55:34   
mamuška
No, mi imamo tudi skoraj 5-letnika, ki ne hodi v vrtec. Ne, ni se znal postavit zase - ker se mu ni bilo treba. Tudi učili smo ga v skrajno pacifističnem duhu - nikoli -NIKOLI!- ne udari! Zahtevaj, da ti da mir ali pa se umakni. Mnja! Teorija je eno, praksa pa drugo. Veliko hodimo po raznih igriščih in tam sem precej dolgo opazovala, kako stvari gredo in po 2 letih "pacifizma" smo spremenili taktiko. NIKOLI ne udari PRVI! Če te nekdo udari, mu povej, da se to ne dela, skušaj se lepo zmenit. Če ne odneha, užgi nazaj, kolikor močno moreš in s tistim, kar imaš pri roki, a nikoli po glavi ali obrazu,  meri v noge. Zakaj??? Zato, ker se jev 80% zgodilo to, kar opsiuje Allia, ker se je moj otrok stalno umikal tistim, ki jim je nasilje nekaj vsakdanjega, ker je bil  stalno brez igrač, komaj se je na enem koncu spravil igrat, pa so ga pregnali, ker se pač ni postavil zase. Je sicer alternativa, da kot starš stalno posegaš v igro, ampak starša ni vedno zraven in trok se mora naučit sam ubranit svoje pravice in svoj prostor. Zakaj bi se pa vedno nekomu umikal??? A nima iste pravice, kot drug vrstnik? In sorry, če en mulo ne razume treh opozoril in še vedno tolče mojega z lopato, ima moj vso pravico, da ga lopne nazaj. Ali pa če nekdo stalno ruši in podira, kar drug otrok dela, pa ne zaleže nobena prošnja, nobeno opozorilo - ja potem bo pa pač razumel trši jezik. Praviloma starši takih otrok niti ne spremljajo otrokove igre in otrok sploh ne nadzirajo. Meni se pa malo neumno zdi, tujo mularijo vzgajat, na koncu pa itak ugotoviš, da bi moral začet  - pri starših!

Tega, kaj vse otroci, ki niso v vrtcu ne znajo, sem se v skoraj 5-ih letih napolsušala naprej in nazaj. Naš se je med 3. letom in zdaj le naučil počasi postavit zase, čeprav je še vedno bolj mil kot ne, ga vzpodbujamo k temu, da se brani. Ne bo pa nekoga zlasal ali na grdo obdelal, še sploh ne, če je manjši od njega, pa ga lahko tisti "manjši" na koščke seklja - "Je majhen!" in pika. Na Cicibanovih urah si je kar lepo naredil mir, enako v glasbeni. Vidim pa, da veliko hitreje zapade raznih provokacijam in vragolijam leto ali dve starejših kolegov, ki ga "ponucajo" za kako oslarijo. Po domače se temu reče "naivnost". To se mi zdi edini tak problem, pa še ena taka mehka dušca je, da je joj. Sicer ima gofljo do peta, socializiran u iber, nima nobenih problemov z navezovanjem stikov, nobenega strahu pred tujci, kar se pesmic in pravljic tiče, pa nese vse vrtčarje pa še kakega osnovnošolca zraven.  Izredno nerad riše in oblikuje in to se tudi lani v CU ni niti za dalko spremenilo. OD 4. leta vozi kolo po 2 kolesih,  gladko bere tako velike kot male črke, računa do 10 (in čez), je na sploh strašno samostojen smrkolin.  Ne čutim potrebe imet doma nekega "pretepača" ali hujskača, kar vidim, da otroci pogosto postanejo v vrtcu. Da pa ne delam komu krivice vidim tudi, da je OGROMNO odvisno od vzgojiteljskega tima, kajti poznam vzgojiteljice, ki nasilje striktno zatirajo in ga v skupinah ne dopuščajo, spet drugim pa je popolnoma vseeno, samo da "šiht" mine. Žal pa je tudi življenje tako, da te enostavno povozi in pohodi, če se sam zase postaviš. Meni je geslo "tujeg anočem, ampak svojega ne dam" nekako še najbližje, polg tstega slovitega "živi in pusti živeti!".

Nikki, če imaš voljo, čas in energijo ne bo deklica ob tebi čisto nič zamudila,  kvečjemu pridobila, saj lahko slediš njej in njenim potrebam brez prilagajanja malemu krdelcu v najnežnejši dobi. Če bo do 3., 4., ali celo 5. leta doma ob mami, ki se ji bo res posvečala, bo deklica b.p. dohajala ali prehitevala vrstnike.  Samo treba je  res delat s otroki in imet ideje in voljo za 100 vragolij. Meni ni žal, da smo vsako leto spet obupali nad vrtcem (bolezni!) in vidim, da našemu čist nič ne manjka.

(odgovor članu Allia)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: vaše mnenje...
4.9.2007 0:32:01   
Marogica
VIdim, da se piše tukaj kar nekaj na splošno, kaj eni zmorejo in drugi ne. Pozablja pa se, da se govori o otroku kot o  individuumu, in ga ne moremo dati kar v neko šablono. Torej vrtec še ne pomeni pretepanja, kakor če otrok ne hodi v vrtec, da je to najboljša rešitev zanj. Vse je odvisno od otrokovega razvoja in njegovih sposobnosti doumevanja, razumevanja....

Naš ta starejši je tudi izredno bister(če sem skromna), pa je od svojega 17. meseca v vrtcu. Ni se pretepal, se pa je znal postaviti zase, vendar pa je tudi zelo skrben in zaščitniški(da ne bom naštevala vsega, pri katerih mesecih se je česa naučil-ker to ni pomembno v tej temi). Pa ni bil skoz ob mami, ki mu je govorila, kaj je prav in kaj ni. TO so mu povedali in naučili tudi v vrtcu .  In otroci so bistri, otroci kar hitro ugotovijo, koga "upoštevajo", zakaj ga "upoštevajo" in če se za njih "izplača". TO so dejstva.

In če smo odkriti, toliko nasilja, kot ga eni otroci doživijo doma, v lastni družini (pa naj gre za psihično ali fizično), ga bodo v vrtcu bolj težko oz. skoraj nikoli. Kljub kakšnemu uščipu, ugrizu ali jemanju igračke.

Ne idealizirajte svojih domov in svojega starševstva. Ste samo ljudje, ki delate napake in to večje, kot si mislite. Upam, da si mislite...ker če si ne, potem delate še eno napako več.

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: vaše mnenje...
4.9.2007 10:06:27   
taška30
He, he, prav zanimivo mi je tole brat, ker jaz sem pa vedno imela obratno mnenje o vrtcu: namreč, da se otroci v vrtcu naučijo stvari deliti, skupaj igrati, počakati na igračo, počakati v vrsti na tobogan ... ker jih je pač več na kupu in niso povsod prvi in edini - za razliko od tistih, ki so doma in jim starši in po možnosti še babice vse k riti nosijo.
user posted image  Ja, zanalašč posplošujem in pretiravam, tolk da vidite kako je brezveze kar na splošno sekat: vrtec-pretepači, doma-bistri, mirni otroci...

Ja, naša je v vrtcu, nikoli še nikogar udarila.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: vaše mnenje...
4.9.2007 10:22:26   
*sanela*
Naš je bil razbojnik dokler ni šel v vrtec, zdaj je umirjen.
Prvi nebo udaril, čega kdo udari bo vrnil nazaj!

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: vaše mnenje...
4.9.2007 10:24:16   
Anonimen
Otrok naj ne bi šel v vrtec zato, da bi se naučil tepst, ampak zato, di si najde prostor v družbi. To pa je pomembno.

(odgovor članu *sanela*)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Nasilje med vrstniki
5.9.2007 19:31:24   
Lidy
Naš še ne hodi v vrtec, ker je v varstvu pri babici. Smo pa že oddali vlogo za vpis v vrtec pa sem še kar v dvomih, če je to res potrebno. Prepričalo me je edinole to, da je to za njega neka nova izkušnja, naj proba tudi to. Zakaj pa ne.
DRugače pa mislim, da je od vzgojitelja odvisno kakšen je otrok, kako sprejema vrstnike, kakšno je njegovo obnašanje. Na vzgojitelje mislim vse, ki se z otrokom ukvarjajo v obdobju njegovega odraščanja. Tukaj seveda ne smemo pozabiti tudi otrokovega karakterja.

Naš moram reč ni sramežljiv, hitro naveže stike tako z vrstniki kot tudi s starejšimi otroci, svoje igrače rad deli z drugimi, od drugih ne jemlje igrač dokler mu ne dovolijo in vedno vpraša, če lahko vzame, pozdravljanje-odzdravljanje, hvala, ni za kej, dober tek....mu ni tuje. Z babico se uči pesmic, pravljic, šteje že do 10, po novem se sam oblači, obuje...Tako, da je veliko bolj napredoval kot njegovi vrstniki, ki so v vrtcu. Hvala bogu da imamo tako babico in da je to otrok, ki ga res vse zanima, za vsako stvar je zakaj, dokler ne dobi logične razlage.
Otroka še ni udaril, zna pa zamahnit in brcnit v navalu jeze in nemoči, predvsem mami user posted image  , ko mu ne dovolim česa. Ponavadi, če mu kateri otrok ni všeč, če je pregrob, ali pa ga udar se umakne ( všeč mi je razlaga mamuške ne udar prvi ), sem pa že videli, ko mu je nečakinja 2x vzela igraču iz rok je samo gledal potem pa ji jo enostavno spulu iz rok in njeno dretje ter jok totalno ignoreral. Ko se je naveličal je prišel k njej ji rekel izvoli in ji dal igračo nazaj.
Mislim, da se bo znal postaviti zase.

Jezi pa me, da nekateri dajo otroka v vrtec zato, da se bo sam naučil jesti, da bo v družbi, da se odvadi od plenic, da se nauči postavit zase... skratka tisto kar naj bi bila dolžnost starša.

Še vedno sem v dvomih ali ravnam prav, ker ga dajem v vrtec. Kot sem že rekla je edini razlog nova izkušnja user posted image  .


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Nasilje med vrstniki
5.11.2007 16:27:11   
PinkaPolonka
Pozdravljeni,
toliko nesmislov in neresnic o vrtcu pa že dolgo nisem prebrala. Za vpis v vrtec otroka se nisem odločila zaradi želje, da se otrok tam nauči pretepati in grbsti (ZA VZGOJO SMO V PRVI MERI ODGOVORNI STARŠI...TOREJ NE DELAJMO KRIVICO VRTCEM), ampak so razlogi vse kje drugje. Kot so naprimer:
1. Vrtec je pomemben za otrokov razvoj, zaradi vsega, kar otrok v njem pridobi. Otrok tam pridobi dodatne možnosti za razvijanje razumevanja, sprejemanja sebe in drugih, dogovarjanja, upoštevanja različnosti in sodelovanja v skupinah.

2. Zagotovo vrtec spodbuja radovednost, krepi domišljijo, jezikovni razvoj, empatijo do drugih, razumevanje drugih, prilagajanje drugim.

3. Vrtec tudi močno prispeva k samostojnosti otroka.

3. Da sploh ne govorimo o spodbujanju gibalnih sposobnostih (naši 2,5 letnik ima vsaj 2x na teden telovadbo, seveda primerno njegovi starosti, dolge sprehode na grad, na tržnico, ter dnevne obiske igrišča...).

4. Poleg tega so mnogo primernejši vzgojitelji za mojega otroka, vzgojitelji v vrtcih (če ne drugega so študirali vzgojo otrok...najverjetneje so se tudi kaj naučili) kot pa nepreiskušene, neznane osebe.

6. Kar pa se tiče starih staršev, le-ti naj bi bili za razvajanje vnukov...svoje otroke so že vzgojili. Mislim, da so si s tem zaslužili, da se družijo z vnuki kolikor pač imajo sami interesa in ne toliko kolikor so prisiljeni. 

Torej v vrtcu si pridobijo predvsem izkušnje in doživetja, ki so v tej obliki varstva možne in mogoče (veliko vrstnikov, posledično glede na to dejstvo veliko medsebojnih stikov, raševanj konfliktnih situacij na različne načine, pridobivanje prvih pravih prijateljev...

lp!!!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Nasilje med vrstniki
5.11.2007 18:52:10   
Gina
Otroci se rodijo različni. In eni se radi tepejo že od malega. Kar naprej se počutijo ogroženi in večkrat želijo, da je vse po njihovo in to čez vse meje in na vse načine - v to so vključeni pretepi, vlečenje, vlačenje, porivanje, ščipanje, grizenje, cviljenje, kasneje pa preklinjanje, žaljenje, ignoriranje, zanikanje drugih, grdo govorjenje - ni ravno razlike. Vse to je nasilje. In to ni odvisno od tega, ali so v vrtcu ali ne. Odvisno je od njihovega karakterja. Eni se raje nazaj držijo, jim je tako lažje v življenju, drugi pa se raje takoj v prežo postavijo, jim je pa tako lažje v življenju. In meni osebno se zdi, da je nekatere otroke ravno toliko mnogo treba naučit se zase postavit, kakor druge, da reči ne morejo biti vedno po njihovo, da se vsi pa ne bodo nazaj postavili nikdar in takrat se jim lahko kaj res hudega zgodi. Pa nisem vedno tako mislila. Ko sem imela samo enega, sem mislila, da je tako priden in da se nazaj postavi, ha ha, ha, zaradi moje vzgoje. Samo me je streznilo.

(odgovor članu PinkaPolonka)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: vaše mnenje...
5.11.2007 23:12:37   
Moyca_
IZVIRNO SPOROČILO: al bina

mi je že bolj všeč,da se raje umaknejo,kot da komu primažejo klofuto.


Hja, no, potem se naj pa cel život umika. Ne vem, če bo dobro skoz prišla. Ali pač.


točno tako

_____________________________

Lp, Mojca
*****************************************
"Življenje nam vrača samo tisto, kar dajemo drugim"
*****************************************
Plačano oglasno sporočilo:
www.atrium-nep.si

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Nasilje med vrstniki
6.11.2007 12:00:02   
piščanc
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Otroci se rodijo različni. In eni se radi tepejo že od malega. Kar naprej se počutijo ogroženi in večkrat želijo, da je vse po njihovo in to čez vse meje in na vse načine - v to so vključeni pretepi, vlečenje, vlačenje, porivanje, ščipanje, grizenje, cviljenje, kasneje pa preklinjanje, žaljenje, ignoriranje, zanikanje drugih, grdo govorjenje - ni ravno razlike. Vse to je nasilje. In to ni odvisno od tega, ali so v vrtcu ali ne. Odvisno je od njihovega karakterja. Eni se raje nazaj držijo, jim je tako lažje v življenju, drugi pa se raje takoj v prežo postavijo, jim je pa tako lažje v življenju. In meni osebno se zdi, da je nekatere otroke ravno toliko mnogo treba naučit se zase postavit, kakor druge, da reči ne morejo biti vedno po njihovo, da se vsi pa ne bodo nazaj postavili nikdar in takrat se jim lahko kaj res hudega zgodi. Pa nisem vedno tako mislila. Ko sem imela samo enega, sem mislila, da je tako priden in da se nazaj postavi, ha ha, ha, zaradi moje vzgoje. Samo me je streznilo.


se popolnoma strinjam. naša starejša je bila v vrtcu od leta in pol. nikoli se ni tepla, tudi tepena je malokrat od drugih. največkrat pa jo udari - njen mali bratec, pa tega sploh ne podpiram, nikakor. prav na svet je prišel takšen, da pri njemu ni pogorova, ampak dejanja. in se je tudi starejša sestrica naučila, da je najhitreje, če ga udari prva. imamo še dolgo pot.

tako, da vrtec ni nujno, da spodbuja pretepanje. prav tako imajo otroci še žnj časa, da se socializirajo in je brez pomena pogovarjati se o vrtcih in domačem varstvu. edina razlika, ki jo vidim je, da je v vrtcu šolan kader, doma pa delajo bolj po svoje.

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Nasilje med vrstniki
7.11.2007 18:27:38   
Nikica
Vidim, da se tudi drugi ubadate z enakimi težavami kot jaz. Moj sin se raje umakne, ko ga kdo napade, ko ga kdo lopne. Zato mu vzgojiteljica pravi, da je najšibkejši člen v skupini, ker se ne postavi sam zase. Ali to pomeni, da bi moral lopat nazaj? Jaz ga nisem učila tako, učila sem ga naj se poskuša lepo zmenit ali pa naj se umakne. Vendar to ne funkcionira baš dobro. Še vzgojiteljica je rekla, da se bo moral naučiti mahat nazaj.user posted image Zdaj ga ati uči, da naj udari nazaj, pa mu je sam odgovoril, da se otrok ne tepe in da on že ne bo udaril.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
BLOG: Ljubki kaos velike družine
Preden sem postala mama, sem v mislih vedno imela dva otroka, hišo in psa. No, plani so šli "po svoje".




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?