|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Grizenje v vrtcih
29.5.2009 6:40:35   
pupika
Naš mali skoraj vsaki dan zopet prihaja iz vrtca z hudim ugrizom, naj še omenim, da v skupini grize ena punčka in se je že več staršev pritoževalo zaradi ugriza. V ponedeljek je bilo tako hudo, da sem se prav ustrašila, sedaj je bil kaki mesec mir in ni bil pogrizem. Naj omenim, da se to dogaja že od septembra. Vzgojiteljice opozarjajo starše od punčke zaradi ugriza, ampak sem zadnjič videla, da se mamica ni nič pogovorila s punčko, meni je samo rekla, da ji nič ne more in da je doma zelo pridna in da ne grize. Punčko poznam ker smo skoraj sosedje in vem da je zelo pridna, ampak mene te ugrizi že zelo skrbijo, moram rečt, da je bil v letošnjem letu večkrat pogrizen v vrtcu kot pa ne. Vzgojiteljice pa so rekle, da ne morejo nič, ne morejo ji dopovedat, da se ne sme grizt, pa to niso otroci, ki jim izraščajo zobki, večinoma so stari okoli 3 let. Je pa bila že lani punčka v isti skupini kot naš mali in ko je lani ugriznila ta ista punčka enega otroka, ji je vzgojiteljica vrnila ugriz in potem nikoli več ni ugriznila, samo to tudi ni način da otroka ugrizneš zato, ker on grize.Saj ne vem več, kaj naj, da bi se ti ugrizi nehali.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Grizenje v vrtcih
29.5.2009 7:57:51   
pipic
Greš v upravo vrtca in poveš težavo.
Ne pa vzgojiteljici

(odgovor članu pupika)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Grizenje v vrtcih
29.5.2009 8:18:19   
bskrle
To, da grizenje tako dolgo ne preneha, ni v redu. Deklico bi morali osamiti, izločiti iz igre. 
Če starši nočejo vzgajati, je težko.

_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu pipic)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Grizenje v vrtcih
29.5.2009 10:07:37   
frutka_
Grizenje je ena izmed težav, ki se pojavlja v prvem starostnem obdobju.  Otrok ugotovi, da je to eno učikovito sredstvo komunikacije. Reševanja sporov ne zna urediti verbalno zato začne z ugrizom.
Na tvojem mestu bi se pogovorila z vzg. da je to zelo moteče (ker je res!), in da želiš da v prihodnje ne prihaja več do tega. Če bi napisala, da se je to zgodilo enkrat, morda dvakrat ne bi bilo take panike. Kpa praviš, da grize že celo leto pa njihova metoda očitno ni efektivna.
Otroku, ki grize, je potrebno jasno povedat "NE, to se ne dela!" ga morda posadit na stolček ter pozornost preusmeriti na otroka, ki je bil ugriznjen.
Upam, da boste rešili ,ker je to res neprijetno.

(odgovor članu pupika)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Grizenje v vrtcih
29.5.2009 10:09:13   
frutka_
IZVIRNO SPOROČILO: pipic

Greš v upravo vrtca in poveš težavo.
Ne pa vzgojiteljici



NAJPREJ se težave rešujejo z vzgojiteljico! Potem pa se gre tožit na upravo.

(odgovor članu pipic)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Grizenje v vrtcih
29.5.2009 10:11:02   
Naja31
IZVIRNO SPOROČILO: frutka RR

IZVIRNO SPOROČILO: pipic

Greš v upravo vrtca in poveš težavo.
Ne pa vzgojiteljici



NAJPREJ se težave rešujejo z vzgojiteljico! Potem pa se gre tožit na upravo.



Če sem prav razumela, sta vzgojiteljici že "dvignili roke"od tega. user posted image



(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Grizenje v vrtcih
29.5.2009 10:22:44   
Onasiss
S podobnim problemom sem se soočala pred leti tudi sama. Moj ta velik (zdaj 4 letnik) je iz vrtca konstantno prihajal pogrižen. Enkrat v roko, drugič na obraz, po ušesu...skratka GROZA. Svoje nezadovoljstvo sem povedala vzgojiteljici, ki pa mi je postregla z odgovorom, da se je vse dogajalo med igro. Počasi mi je postajalo dovolj in sem nastopila z ostrimi besedami, njena reakcija me je popolnoma šokirala, začela je braniti otroka, ki grize, tako da sem dobila občutek, kot da na nek način zaovarja takšno početje. Jaz sem samo želela, da obvesti starše tega otroka, da se pogovori z njimi, saj izven vrtca njeno delo ne seže, tam pa nastopijo starši.
Epilog te zgodbe: moj otrok je bil pogrižen, kot v času hanibalizma, otrok, ki grize ni bil "sankcioniran", z vzgojiteljico se danes ne razumeva več dobro in sve na distanci, jaz pa-OTROKA BOM NAUČILA, DA SE POŠTENO BRANI, KO JE TO POTREBNO IN NA SPREJEMLJIV NAČIN.

_____________________________

So what....

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Grizenje v vrtcih
29.5.2009 11:53:15   
pupika
Tudi mi doma otroka učimo naj se brani, pa nič ne pomaga, naš mali jo samo potisne proč v tistem trenutku, medtem, ko nekateri jo udarijo, eni jo kregajo. Vse mi je sam povedal. Seveda na začetku vzgojiteljice sploh niso povedale kdo v skupini grize, tako, da kake dva meseca sploh vedeli nismo kdo grize, dokler mi naš mali ni sam povedal pred vzgojiteljico kdo ga je ugriznil, takrat je vzgojiteljica debelo pogledala in rekla, ja sedaj je že tolko velik da sam pove. Ker sedaj je ša že preveč, naš mali hodi okrog celi vijoličast, pred kakim mesecom je imel celo na licu tak velik ugriz, ima pogrižene roke in hrbet. Sem ji že včeraj rekla, da sedaj je pa že preveč in naj se pogovorijo z starši od te punčke. Kljub temu, da starši vejo, da je punčka najbolj problematična v celi skupini, tako za pretepanje kot za grizenje. Bom pa danes podrobneje vprašala če jo v vrtcu kaj kaznujejo, kajti, kazni naj bi tudi pomagale, naj pač sedi za mizo toliko časa,..Kajti ugrizi so lahko nevarni.

Sem pa tudi že razmišljala, da bi stopila do predstojnice v vrtcu, kajti tudi ona ve, da punčka grize, ker ravno ona ji je lansko leto vrnila ugriz in nikoli ni več ugriznila. Mislim, pa da letošnje vzgojiteljice ne znajo preprečit ugrizov, lani ni bilo nobenih ugrizov, vzgojiteljice sta bili glede takih stvari zelo strogi in nista popuščali, medtem ko sta jih tudi crkljale, meni je to pasalo, da mi potolažijo otroka in da ga tudi pocrkljajo, medtem ko staršem od te punčke ki grize pa ne, so se skozi nekaj pritoževali, da jih malo preveč razvajajo in imajo potem dooma probleme, mi nismo imeli nobenih problemov, ker smo doma tudi našega crkljali. Pa je danes naš mali manj problematičen kot pa punčka, ki je bila za moje pojme tudi deležna malo premalo pozornosti.

Je pa res, da je pa doma pravi angelček ta punčka.

(odgovor članu Onasiss)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Grizenje v vrtcih
29.5.2009 13:23:05   
frutka_
Pupika dobro si se odločila. Tako naredi. Če vidiš, da se ne da dogovoriti v skupini (ker v skupini vzg. MORATA poskrbeti za varnost otrok!) potem bi jaz šla še po nasvet do svetovalnega delavca. Mogoče vam lahko on pomaga.
Še enkrat pa napišem, da če je ugriz tu in tam pol ni to takoooo hudo. Če pa omenjeni otrok grize vsepovprek že celo leto pol pa je skrajni čas, da se ukrepa!

(odgovor članu pupika)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Grizenje v vrtcih
29.5.2009 16:07:08   
bambyb
Po preklikanju interneta ugotavljam, da seveda nisem edina mama, ki ima doma pogriženega otroka. Zakaj sploh pozornost okoli ugriza, ker kot vsak ugriz npr. živali tudi človeški ugriz ni kar tako. Je nevaren in gre za poškodbo. Zato me je zanimalo ali je kje razprava kaj storiti v primeru ugriza. Priporočam, da si vsi preberete tako starši pogriženih otrok kot starši otrok, ki grizejo naslednji članek. www.vrtec-kamnik.si/strani/Svetovalka1_download.php?field=povezava&key1=9 - . Tudi jaz sem povprašala v vrtcu kaj se je zgodilo, kjub temu, da je moj štiriletnik v podrobnosti opisal nezgodo. Po vsem tem dogodku in pogovoru z vzgojiteljico sem prišla do sledečih zaključkov. Starši smo odgovorni za otroke in potrebno je storiti vse, da do tega ne pride, tako da se z svojimi sončki čim več pogovarjamo. Seveda prilagoditev na starostno obdobje. Kot sem nekje zasledila, da je mamica 11 mesečnice pojamrala, da kako ji naj razloži kaj se ne sme. Seveda 11-mesečnik vsega ne razume, vendar je komunikacija in mimika edino naše sporazumevanje. Tudi živali ne ''govorijo'', vendar komunicirajo oz. si povedo na svoj način. Če ste kdaj opazovali mlade kužke in mamo kužko. Kužki veselo grizejo svojo mamo, ker jim je to igra. Mama nekaj časa tolerirara, nato pa upsss, skoči zalaja in pokaže zobe. Ljudje pa imamo zato besede, ton glasu in mimika, ki nam pomagajo, da še tako malemu vsaj približno poskušamo prikazati kaj želimo. Besedo NE otroci že zelo kmalu razumejo, verjemite.  MI straši pogriženih otrok pa moramo poskrbeti da imamo veliko mere tolerance, da se pogovarjamo s svojimi otroci kaj je prav in kaj ni in vedno vzgojiteljice opoziti, da imajo dodatno na ''oku'' male gavnarčke in da ustrezno poskrbijo za rano. Nikakor pa otroke učiti naj se branijo z grizenjem. To je napačno! Kot starš srčno upam, da moj otrok tega ne bo nikomur naredil, ker ve da to ni prav in da je zelo nevarno. Če pa bo prišlo do tega pa bom poskrbela, da se bo moj otrok OPRAVIČIL otroku, ki ga je ugriznil. V primeru pa da bi prišlo do večkratnega grizenja istega otroka, pa bi vsekakor ne samo pogovor z otrokom večkrat opravila, ampak bi insistirala, da se potrudi za otroka, ki ga je ranil in za opravičilo (poleg verbalnega opravičila) npr. nariše neko risbico. Vsi delamo napake, kaj šele otroci, ki šele spoznavajo svet. Pomembno je, da se čim več pogovarjamo kaj je prav in kaj ni prav in da sprejmemo odgovornost za napake. Pomeni, da otrok mora sprejeti tudi odgovornost nad svojim dejanjem tako da se opraviči, obžaluje in poskuša biti bolj toleranten. Vse to pa je spet prilagojeno glede na starostno obdobje. Vsekakor 11-mesečnik se še ne zna opravičiti, lahko pa poboža ranjenca in mu da en bombom:) 

(odgovor članu pupika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Grizenje v vrtcih
8.6.2009 10:11:29   
jajula
IZVIRNO SPOROČILO: pupika
Je pa bila že lani punčka v isti skupini kot naš mali in ko je lani ugriznila ta ista punčka enega otroka, ji je vzgojiteljica vrnila ugriz in potem nikoli več ni ugriznila, samo to tudi ni način da otroka ugrizneš zato, ker on grize.Saj ne vem več, kaj naj, da bi se ti ugrizi nehali.


ta vzgojiteljica je pa tud za luno...

(odgovor članu pupika)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Grizenje v vrtcih
8.6.2009 21:02:25   
roberta
jaz mislim, da bi si morali ti dve vzgojiteljici vzeti 14 dni časa in bi to punčko ena od njiju mogla med cel čas na očeh. to pomeni nonstop, da je fizično nenehno ob njej, jo gleda, opazuje, kontrolira in opozarja ter ugrize prepreči preden pride do njih (če pride do namena grizenja, pa bi moral vedno slediti nauk - "to se ne dela, ker boli in je drug otrok potem žalosten. bolj prijazno, je, če drugega otroka pobožamo, ali se z njim igramo kako prijetno igro kot je..."). če bi bil tak nadzor konstanten, bi se po moje punčki prej ali slej posvetilo, da grizenje ni stvar, ki jo podpiramo in bi se oprijela kakih bolj socialno sprejemljivih načinov komuniciranja.

sicer pa mislim, da predlogi, da se punčko osami in izloči iz skupine niso niti približno sprejemljivi. pomagati je treba vsem, tako pogriženim otrokom kot tistim, ki grizejo.

je pa to seveda lahko naporno za vzgojiteljici, ker bi bila v primeru mojega predloga, potem ena za vse ostale otroke. ampak, po moje bi bilo vredno, če bi se problem ustavil.   vse je v volji, potrpežljivosti in želji.

(odgovor članu pupika)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Za družine BREZPLAČNO (od 15. do 22. maja)
Na pobudo ZPMS bo kar 40 muzejev in galerij po vsej Sloveniji, v tednu družin, med 15 in 22. majem 2024 (ali pa na določ...
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?