|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   plah ali sramežljiv 4 letnik?
28.8.2009 9:03:47   
zita
Pri nas imamo skoraj 4 letnega fantka. Mogoče za nekoga to spoloh ne bi bil problem kar bom spodaj opisala , samo... saj veste-vsak starš hoče svojemu otroku najboljše.

Mene začenja skrbeti,  ker je tako otrok sramežljiv..sploh ne vem če je prava beseda sramežljiv, mogoče plah ? Kamorkoli gremo -na otroške prireditve, igrala, morje...-najraje je z nama, igra se z nama (oči,mami) ali sam. redko naveže stike z drugimi.
Sicer hodi v vrtec--tam baje ni težav z navezovanjem stikom, vsaj tako pravi vzgojiteljica in tudi nekaj prijateljstva v vrtcu je že skoval.
Skratka, v okolju ki ga dobro pozna: doma, pri babicah, knjižnici (to obožuje-verjetno ker je bolj mir),v vrtcu je ok, v vsakem drugem novem okolju pa čisto "odpove".
Npr: pred blokom se noče pogovarjati s drugimi otroci, noče nobene aktivnosti brez moje ali očetove prisotnosti, da bi ga spravili na plavanje, telovadbo-ni šans, čeprav je zelo morotorično razvit. Že dve leti zapored smo ga vpisali na  telovadbo, tisti trenutek ko se je zadeva začela, je hotel domov-in seveda nismo vztrajali da gremo še kdaj.

Strah me je, da se bo razvil v takega bojezljivega fanta, ki ne bo želel nobenih dodatnih aktivnosti, vezan na svoj družinski krog.... Vsega ga starši pač ne moremo naučiti... sekundarna socializacija je tudi pomembna!

Zdaj je po dobrem mesecu spet v vrtcu in prvič se je pojavil jok, da ne želi v vrtec, ker zjutraj ko pride ni njegove vzgojiteljice ampak jo druga nadomešča. In to je spet dokaz-tisto kar je zanj rutina je ok, zadovoljen, čim je malo odstopanja je vse narobe.

Naj povem, da je edinec, da ga nikakor ni razvajenec in da  smo  zelo ponosni nanj.

Ima kdo podobne izkušnje?

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: plah ali sramežljiv 4 letnik?
28.8.2009 9:15:34   
Splišni
Ja, jaz imam čisto podobno izkušnjo, edino na igriščih ni bil problem. Sicer je vedno npr. v vrtsah pred toboganom naprej spuščal, tudi če je kdo tekel iz zadnjega kota igrišča proti toboganu in je bil še 200 m stran, ga je počakal, tako da je res bolj malokrat prišel na vrsto. Tako je bilo pri vseh stvareh na igrišču, ampak otrok je pa ni ravno bal.

Na telovadbi je bilo pa isto, kot popisuješ ti. Če sem zraven delala jaz, je delal, če nisme, ni hotel. Se še dobro spomnim, kako sem morala dirjati po telovadnici in biti avtion in se metati po tleh, ko je prišlo ne vem kaj že na vrsto. In to s trioletnimi otroci, edina od staršev. No, saj potem me je minilo, ker je bilo iz ure v uro isto in smo nehali hodit.

Tudi moj otrok ne mara sprememb, edino varnega se počuti, če se vse dogaja rutinsko, utečeno, Čim je kakšna mala sprememba, ga vrže. Zakaj je tako, nimam pojma. Mislim, da k temu botruje tudi pomanjkanje samozavesti, ker on je vedno repričan, da določeni stvari ne bo zmogel oziroma dvomi o tem, da jo bo. Zakaj je tako, ne vem. Nikoli ga nihče ni kaj zapostavljal ali kaj, še celo precej hvalili smo ga, ker je pokazala, da to rabi. Pa tudi v tej smeri nismo nič kaj pretiravavali, ker tudi za to vem, da ni dobro.

Tako da kaj naj ti rečem ... eni otroci očitno to s seboj prinesejo. So pa na nek način drugačni. Se mi pa zdi, da je zdaj, ko je stra 7 let, že malo bolje. Zdaj bo npr. že 3. sezono hodil na plavanje, ker pri tem sem pa vzrajala, čeprav ni hotel. Predvsem zaradi tega, da se pač navadi menjavati okolje, pa da premaga tisto zadrego, ki jo na začetku ima, pa da se dokaže, ker vem, da je pri tej stvari res dober, da si ima prilođnost zgraditi samozavest.

V šoli je bilo na začetku grozno, trajalo je par mesecev, kaj pa vem, kakšnih 6, mogoče, no, na koncu sem mu pa morala dati Daleron, da je lahko šel v šolo, ker je bil na meji z vročino in nisem vedela, ali naj ga pošljem v šolo ali ne. To je bil tak jok, da je bilo groza.

Tako da jaz upam, da bo. Tako pri vas kot pri nas. Mislim,d abo skozi bolje. Pča poskušaj po svojih močeh, kaj preberi o pomanjkanju samozavesti kje, mogoče vprašaj tudi kakšnega pedopsiholoiga, če imaš priložnost.

(odgovor članu zita)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: plah ali sramežljiv 4 letnik?
28.8.2009 15:19:23   
krtek 1
Naš pet letnik je bil isti in sma zaradi tega hodila k psihologu,ki mi je rekla,da se bo sam odprl,ko bo želel in se bo čez noč spremenil.Ko smo bili napr.na praznovanju rojst.dnevov in ni poznal vseh ljudi je večino časa sedel meni na krilu in opazoval otroke,ki so se igrali ter silil domov.No,naš še v vrtcu ni želel telovadit,pet,plesat...vse kar je bilo treba nastopat ni želel.Vzgojiteljice so mi rekle,da je bolj čustven fant.Ko sma se začele z eno mamico družit,ki ima enako starega sina (ki je zelo živ) in je ta našega večkrat naklofal,je namesto da bi se branil, jokal in tožil.S tem,da je naš eno glavo večji od njega.Sedaj pri petih letih,pa je se je za 90% spremenil in naš naklofa njega,da se on joče.Na morju je pri plavanju in skakanju v vodo tako napredoval,da nisem mogla vrjet da je to on.Kolo brez pomožnih koles obvlada(mislili smo,da do šole ne bo kaj),lepo se že rola,zelo ga zanimajo štirikolesniki(in z svojim vleče špure,dela kroge...)res se je skoraj čez noč spremenil.Razen nastopa še vedno ne rad.Aja,iz vrtca ga tudi ne dobima,ker reče da doma pogreša prijatelje.Je pa naš mlajši enoletnik popolno nasprotje starejšemu pri isti starosti.

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 3
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Za družine BREZPLAČNO (od 15. do 22. maja)
Na pobudo ZPMS bo kar 40 muzejev in galerij po vsej Sloveniji, v tednu družin, med 15 in 22. majem 2024 (ali pa na določ...
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?