|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   dvojna S oblika hrbtenice
2.10.2009 22:34:39   
klara2009
Mogoče katera ve kdaj se dojenčkova hrbtenica spremeni iz okrogle v dvojno S obliko?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: dvojna S oblika hrbtenice
3.10.2009 19:35:45   
Petka09
To je izsek iz enega članka:


Dojenček se rodi in oblika njegove hrbtenice je popolna krivulja (totalna kifoza). Le-ta pa spet pogojuje razširjeno držo s skrčenimi nogami. Hrbtenica raste v treh obdobjih rasti, ki trajajo približno eno leto. Rast poteka od zgoraj navzdol in dobro ojačane mišice morajo podpirati hrbtenico in obdržati njeno obliko.

V prvih tednih življenja se zelo postopoma odvija prvo obdobje rasti vratnega dela hrbtenice in sicer naprej in navzgor. Otrok lahko v trebušnem položaju dvigne glavo, jo sam premika, drži in obrne. Kasneje lahko to naredi tudi v hrbtnem položaju. Rast 7. vratnega vretenca se v medicini označuje kot vratna lordoza.
Dojenček sedaj krepi mišice, ki jih potrebuje za upogibanje in raztezanje telesa (mišice, potrebne za upogibanje nastajajo na prsnem in trebušnem delu, mišice, potrebne za raztezanje pa na zadnji (hrbtni) strani telesa). Postopoma lahko zraste sedaj celotni osrednji del hrbtenice s svojimi 12. prsnimi vretenci. Ta rast se v ortopediji imenuje prsna kifoza. Ko dojenček lahko samostojno sedi, je končano drugo krivljenje hrbtenice nazaj. Otrok se bo naučil plazenja šele takrat, ko je hrbtenični hrustanec utrjen in izurjen in ko so mišice dovolj močne. Razmigavanje mišic in hrbtenice sodita skupaj.
Otrok se sedaj dvigne, da lahko stoji, in skuša narediti nekaj korakov. Za to potrebuje moč in pomoč petih ledvenih vretenc, ki ga držijo in nosijo. Razvoj hrbtenice v obliki S se postopoma zaključi, prav tako tudi zadnja stopnja razvoja. V strokovnem jeziku se to imenuje ledvena lordoza.

(odgovor članu klara2009)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: dvojna S oblika hrbtenice
4.10.2009 1:20:36   
Sempervivum
Ali bolj enostavno: s sedenjem in s hojo se oblikuje dvojni S.
Takrat se oblikujeta krivini naprej v vratnem in ledvenem predelu. Z rojstvom ima otrok samo eno krivino, krivino nazaj.

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 3
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...




Partner pri porodu
smž

Ali bo/je vaš partner bil poleg vašega poroda?

DA (86%)

NE (14%)


Število vseh glasov: 188

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!