|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   govor pri 3 letih
25.9.2011 17:22:58   
kola
koliko govorijo otroci pri treh letih? naša punca govori besede, a ne stavkov. reče npr. jaz ne jedla ne lačna ne. mi jo seveda razumemo, a stavka lepega ne pove. starejša punca pa govori že dolgo časa lepo, čisto. zanimivo, da je sestrica ne posnema, čeprav se ves čas skupaj igrata. tudi v vrtec je vključena od enega leta, tako da ne vem. na sistematskem je psiholog priporočil obisk pri logopedinji, P pa je rekla naj še malo počakamo (povedala sem ji, da jaz do treh let nisem spregovorila). ne vem, kaj naredit. verjetno bom počakala na prve govorilne v vrtcu, da povprašam še vzgojiteljico, kako je v vrtcu. imate kakšne izkušnje glede tega, je bolje počakat ali čim prej iti do logopeda??? hvala lepa za odgovore, lep dan
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: govor pri 3 letih
25.9.2011 17:44:01   
Taddy78
Nimaš kaj zgubit, če gresta tja samo na posvet. Lahko da vama bo rekel da je še prehitro karkoli za sklepat, lahko da bo dal napotke za kake vaje...pa saj veš, vsak otrok po svoje. Naš je podobne stavke tvoril pri 18.mesecih, ampak je bil res ekstremno hiter v govoru (še shodil je kasneje).

(odgovor članu kola)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: govor pri 3 letih
25.9.2011 18:14:42   
Anonimen
Naša pri še ne 3h letih lepo govori cele stavke in tudi sklanjatve se ji ponavadi zelo lepo posrečijo (pač rodilnik jo zafrkava, ampak to itak večino odraslih tudi user posted image ) pa namesto R reče L ... njen bratranec je pa pri 3 letih in pol govoril eno tako "kitajščino" da ga je samo mami razumela ... tako da jaz na tvojem mestu še nebi panike zganjala. Bi pa upoštevala mnenje pediatra. Je pa res, da tudi posvet pri logopedu ni noben bav bav in otrok zaradi tega nebo nič zaznamovan ali kaj podobnega. Tak da zgubiti nimate ničesar user posted image

(odgovor članu Taddy78)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: govor pri 3 letih
25.9.2011 21:25:22   
10ka
naša punca je na sistematiki pri treh letih dobila napotnico k logopedu in sedaj redno hodimo. pri treh letih je sicer govorila v stavkih, problem so bili zvoki. logoped je torej ne uči govoriti ampak izgovarjati določene zvoke. najprej smo se učili V in F, zdaj delamo na L in posledično R. baje se more najprej sploh naučiti rači L, iz katerega se kasneje samodejno razvije R... okoli teh zvokov in ustne votline je cela teorija, s katero se zdaj pač ubadamo.

Torej, če vača punca v besedah pravilno uporablja zvoke, primerne za njeno starost, ji vsaj iz zgoraj opisanega stališča logoped ne bo pretirano koristil. v nasprotnem primeru je pa kar kul, da greste. mi bomo po naslednjem pregledu šli kupit smrketo helijev balon, če bo tamala pohvaljena :)


_____________________________

http://liliputi.blogspot.com/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: govor pri 3 letih
26.9.2011 8:26:51   
emaa
MOja dva nimata težav z zvoki, ampak sta pri treh letih govorila malo, oz. samo nujno, stavki so bili enozložni. Hodimo k logopedu, sja zaradi motnje pozornosti ne osvajata besedišča kot bi morala in se pozna, preko vizualne stimulacije delajo na uporabi besed, stavkov. Vaj pa nimamo za doma, ker ni potrebe. Pojdite se pokazat, verjetno vam bo logoped povedal, da je še čas, eni prej, drugi kasneje.

(odgovor članu 10ka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: govor pri 3 letih
26.9.2011 9:14:03   
dreamhorse
Jaz mislim, da vama logoped ne bo pomagal, če otrok ne govori. Kvečjemu, če ima težave pri govoru. In pri 3 letih še to ni nič narobe. Seveda pa ne bo nič narobe, če se gresta pokazat. Pa bosta videla kako in kaj.
Vsi otroci so različni, moja pri 2 letih in 4 mesecih govori tekoče, uf, še več kot to... začela je pri letu in pol...
Sicer pa tudi jaz ravno ne šparam pri besedah, tako da bi bilo čudno, če bi ona.
veliko sreče...
Lp

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: govor pri 3 letih
26.9.2011 13:20:21   
ares1
moja je pri 3 govorila dokaj nerazločno. Razumeli smo  jo doma drugi pa je niso. Tudi stavki niso bili pretirano dolgi. Je pa poznala vse zaimke, sklanjatve, barve... Imela sem občutek, da "jezik ne sledi umu". Ta občutek imam še danes (4,5l), čeprav tvori lepe stavke nekatere besede še niso popolnoma razumljive. Določene črke delajo težave R;L,S,Š,Ž,Z, vendar sva bili danes pri logopedu in pravi, da sploh ni kritično. Da so še starejši otroci z večjimi težavami. Se bo že odprlo. Vsak otrok rabi svoj čas. Eni ga pač malo več kot drugi. Bomo že osvojili tudi vse ostale črke. Sigurno pa ti ni ni prav vseeno. Bi lagala, če bi rekla da me prav nič ne jezi. Pa kljub temu z vzpodbudo in vztrajnostjo upamo, da bo do šole čisto ok. Logopedu pa le pojdi, saj otroku le koristi, četudi ga ne nauči tvorit stavke. Se bo pač naučila usmerit pozornost na katero nalogo, kar pa v življenju lahko le koristi. Moja rada hodi, saj pravimo, da se gre igrat. Vse lepo in čimveč dolgih stavkov vam želim

(odgovor članu dreamhorse)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: govor pri 3 letih
26.9.2011 13:31:10   
poli*
Naša še nima 3 leta, pa govori lepe stavke, skoraj kot odrasli... so pa otroci zelo različni- njen bratranček do 3,5 let ni nič govoril, ko je šel v vrtec se mu je pa kar odprlo (no, tu je tudi mal krivda od staršev). Vedno so govorili, da je mali zato tak pozen, ker je tudi njegov stric (moj mož) začel govoriti šele pri treh... larifari.
Uglavnem, tudi jaz menim, da obisk pri logopedu ne bo odveč, čeprav zaradi tega ne pričakuj, da bo velik napredek (izkušnja izmojih otroških let). Otrok bo pač s časoma osvojil vse kar do sedaj ni.

(odgovor članu ares1)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: govor pri 3 letih
26.9.2011 13:39:18   
krtekxx
Zdravo, mi imamo 3. En je pri tej starosti govoril kot jezični profesorj, eden pa ne. Najmlajša (še ne 3) govori zelo lepo, celo r že nekaj časa reče. Tvori normalne stavke. Pove lahko več stavkov hkrati. No, enkrat sem brala eno knjigo o vzgoji, ki jo je napisala Zdenka Divjak Zalokar in v njej piše, da je lahko stavek, ki ga pove otrok, sestavljen le iz toliko besed, kot je otrok star. In pri našem najtarejšem je bilo nekako tako. Je pa pri 7-ih prava čveka in ne duha ne sluha o tem zaostanku v govoru.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: govor pri 3 letih
26.9.2011 13:43:58   
juhica
Moj triletnik govori lepe stavke skor tko kot šestletnik, no sej skoz za njim ponavlja kot papiga. Itak da včasih smešen vrstni red pride vn, ali pa kej narobe ponavlja, ker ne pozna kake besede, sicer pa trenira tko da ene stokrat še ponovi potem in to s takim vzhičenim glasom - da ga že komi poslušamo na trenutke...  R lepo izgovori, težave mu delata črki C in Č, sploh pred K, kr zavcrči, npr. besede: cmočki, plenička, vzhičen, avtočki, čičke račke so prav zabavne v njegovi izvedbi, tko da me zanima kaj bo psihologinja predlagala, mamo zdele novembra pregled...

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: govor pri 3 letih
3.10.2011 13:16:02   
čipka
Naša je v vrtcu (zdaj je 3 leta in 2m.) ena izmed starejših, v govoru je najbolj počasna. Nikakor je ne moremo navaditi, da govori v prvi osebi, vedno govori v drugi osebi ednine, npr: Tia ge ajat (Tia gre ajat.nikoli :grem ajat. ali Tia skakala, namesto JAZ BI skakala.  Ali če jo vprašam: si naredila to in to? odgovori:si, namesto sem. Jo popravim  in v sekundi spet pozabi. Celih stavkov še ne. npr:oči šou u suzbo. namesto oči JE šel v službo itd...   ...pediatrinja pravi, da še ima čas, ampak me vedno bolj skrbi, kaj čem.

(odgovor članu juhica)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: govor pri 3 letih
3.10.2011 15:34:06   
ronja
Jaz na tvojem mestu bi šla do logopeda, če so ti ga svetovali - škodit ne more, lahko ti da kake smernice, pove, na kaj pazit itd...
Moji punci sta sicer pravi čveki, uporabljata sklone, dvojino, pripovedujeta zgodbice, itd... od 2 let naprej in baje krasno izgovarjata itd... (čeprav meni se zdi, da R še ni pravi, ampak imata še čas) tako da izkušenj iz prve roke nimam, je pa nečak kar dolgo rabil, da je začel govorit in tudi zelo počasi napredoval. Najprej so vse pripisovali temu, da sta starša bilingualna, potem pa so na podrobnejših pregledih ugotovili, da slabo sliši. So mu zrihtali uheke  (je moral na operacijo, ampak se je vse lepo pocelilo) in malemu se je govor res slišno popravil - v par mesecih je ful napredoval.

< Sporočilo je popravil ronja -- 3.10.2011 15:36:10 >


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu kola)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: govor pri 3 letih
3.10.2011 16:27:12   
Hope2
Naš fant bo drug mesec 3 leta, govori tak tak, včasih reče zelo lep in dolg stavek- pravilen (kak mesec šele stvori stavke), včasih kar nekaj sčebla skupaj, včasih lepo rabi sklon, včasih ga ornk pobiksa. Izgovorjava še šepa, kake besede ga še vedno ne zastopimo oz imamo težave. Je pa viden napredek vsak dan. Je pa zelo pozno začel govorit, kot ene tu pravite, ad so pri 2 letih raztrgani dohtarji, uf niti do podplata tem dohtarjem nismo biliuser posted image .
Je pa zdaj v angleškem okolju, tudi v vrtec hodi, pa kljub temu opažam zelo velik napredek v slovenščini. MOgoče se mu zdaj mal mudi, da bo pol še drug jezik začeluser posted image user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: govor pri 3 letih
3.10.2011 17:33:33   
ronja
Je pa zelo pozno začel govorit, kot ene tu pravite, ad so pri 2 letih raztrgani dohtarji, uf niti do podplata tem dohtarjem nismo bili

Hehe, pri nas sta obe punci naenkrat spregovorili: najprej samo par besed, do 2 let res samo to, nobenih stavkov, tako kot eni, ki pri letu pa pol že svašta povejo... NO, najinidve do 2 let res samo posamezne besede, pa še to ne ful. Potem buuuuum - ju ni več za ustavit...user posted image

Je pa normalno, da otroci, ki se morajo hkrati naučit 2 jezika, rabijo malo več časa, logično. Zdaj je to lahko zato, ker je oče drugega jezika ali pa ker živi v okolju z drugim jezikom kot je v družini.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: govor pri 3 letih
3.10.2011 17:48:37   
arabela*
vse, tekoče..i besede in stavkeuser posted image

_____________________________

Kdor zmore sanjati, najde vizijo. Kdor najde vizijo, poišče pot. Kdor najde pot, doseže cilj.

(odgovor članu kola)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: govor pri 3 letih
4.10.2011 8:43:44   
pajkolina
Govori v stavkih, nekaj glasov ne poznauser posted image user posted image user posted image
Predvsem r in l. Ima pa še čas, sploh ne mislim okoli logopedov, v Mb je že kr znano, da potem hitro najdejo kakšno razvojno motnjouser posted image

(odgovor članu kola)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?