|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Porodniska
31.5.2014 21:38:47   
Magg
Pozdravljene punce,

vem, da je bilo ze kar nekaj odprtih tem glede na ta naslov pa vendar se enkrat, ker se vedno ne poznam odgovora.
Trenutno imam za sabo leto dni delovne dobe (pri 3eh delodajalcih), vendar neprekinjeno.
Zanima me v katerem primeru mi pripada porodniska? Torej, ce zdaj zanosim in imam za sabo 12mes delovne dobe, ali pa je s tem tako, da mi pripada to le če sem še vedno na delovnem mestu do 9 meseca nosečnosti?

To sprasujem, ker sem zaposlena za dolocen cas. Me lahko delodajalec kadarkoli odpusti, tudi, ce sem noseca?

Hvala za vase odgovore,
pozdravcki
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Porodniska
1.6.2014 6:23:47   
*snezinka*
Kdaj zanosiš, je za določanje porodniške popolnoma nepomembno.
Porodniška se določa glede na to, ali si na dan nastopa porodniškega dopusta zaposlena ali ne (to pomeni tudi, če prejemaš nadomestilo z zavoda, ker si v tem času zavarovana in imaš plačane prispevke-se šteje, kot bi bila zaposlena).
Če boš na dan nastopa porodniške (to je28 dni pred PDP) brezposelna in brez nadomestila z zavoda, imaš pa v zadnjih 3 letih 12 mesecev neprekinjene zaposlitve in plačanih prispevkov, si tudi upravičena do nadomestila in sicer je osnova za izračun taka: 55% minimalne plače + 2% za vsak mesec zaposlitve v zadnjih 3 letih.


(odgovor članu Magg)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Porodniska
1.6.2014 9:28:53   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Magg
Me lahko delodajalec kadarkoli odpusti, tudi, ce sem noseca?


Lahko te kadarkoli odpusti, če ne ve, da si noseča. Od takrat dalje, ko ga obvestiš (z verodostojnim potrdilom) pa postaneš varovana delavka, ki se je iz poslovnih razlogov ne sme odpustiti.

Lahko pa še vedno ostaneš brez zaposlitve, če se delovno mesto ukinja in je delodajalec pred vročitvijo odpovedi pridobil soglasje pristojnega inšpektorata.

(odgovor članu Magg)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Porodniska
1.6.2014 9:57:31   
RH82
Tudi če si noseča, pa nisi zaščitena, kadar imaš pogodbo za določen čas. Ko se pogodba izteče, delodajalec ni obvezan, da jo podaljša. To je ena taka luknja v zakonu glede 'varovanja' nosečnic. Jaz delam tako in se mi pogodba izteče konec tega meseca. Za piko na i sem v javnem sektorju in že od januarja čakamo v službi na potrdilo ministrstva, da se mi pogodbo lahko podaljša za eno leto. Letos je že tretjič, ko tako negotovo čakamo na papir, je pa tokrat tudi najbolj dolgotrajno.
Dobro si je prebrati dejansko pogodbo in malo preveriti glede na zakone o delu in delovnih razmerjih, kje so tiste izjeme.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Porodniska
1.6.2014 10:09:11   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: RH82
Tudi če si noseča, pa nisi zaščitena, kadar imaš pogodbo za določen čas. Ko se pogodba izteče, delodajalec ni obvezan, da jo podaljša.


Kolikor jaz razumem avtorico, se boji, da bi ji predčasno prekinili pogodbo za določen čas zaradi nosečnosti.

Logično, da podaljšanje pogodbe za določen čas ne more biti vezano na nosečnost. Ko se npr. nek projekt zaključi, delodajalec več nima potrebe po delavcu.
O 'mučkanjih' z verižnim podaljšanjem ne bi v tej temi.

(odgovor članu RH82)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Porodniska
1.6.2014 13:43:26   
RH82
No, jaz sicer delam tudi na projektih, ki pa so bili vsi daljši od enega leta, pa sem vseeno vedno imela pogodbo le za eno leto. Pa moj namen tu ni pisati o veriženjih pogodb.

Glede predčasne prekinitve pa bi moralo kaj pisati v pogodbi, kdaj se lahko prekine. Nosečnost na to ne bi smela vplivati. S tega vidika si zaščitena. Meni recimo piše, da se pogodba predčasno prekine v primeru, če se prekine (nepričakovano) financiranje. Vzroki za predčasno prekinitev so verjetno napisani v pogodbi.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Porodniska
1.6.2014 13:52:50   
Magg
Hvala vam za odgovore, samo še to, koliko časa sem upravičena do prejemanja teh prihodkov (55% od min. plače)? Se to začne z rojstvom otroka ali kaj prej? In pa do kdaj?

(odgovor članu Magg)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Porodniska
1.6.2014 14:03:03   
*snezinka*
Ja to je tvoja porodniška, ki jo začneš prejemati v tistem mesecu po oddaji vseh papirjev na CSD. Izplačila se vršijo za nazaj, prejemaš jih pa 12 mesecev.

(odgovor članu Magg)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Porodniska
1.6.2014 20:27:45   
Magg
Odlicno, najlepsa hvala za vase odgovore!

(odgovor članu *snezinka*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Porodniska
1.6.2014 20:58:02   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Magg
Hvala vam za odgovore, samo še to, koliko časa sem upravičena do prejemanja teh prihodkov (55% od min. plače)? Se to začne z rojstvom otroka ali kaj prej? In pa do kdaj?


Porodniško nastopiš 28 dni pred PDP. In od takrat si upravičena do nadomestila, ki ti praviloma pripada 1 leto. Če rodiš nedonošenčka ali če ima otrok resne zdravstvene ali razvojne težave, ti (lahko) pripada daljša porodniška.
Če rodiš pred 28. dnevom pred PDP, z dnevom poroda začneš s porodniško.


IZVIRNO SPOROČILO: *snezinka*

Ja to je tvoja porodniška, ki jo začneš prejemati v tistem mesecu po oddaji vseh papirjev na CSD. Izplačila se vršijo za nazaj, prejemaš jih pa 12 mesecev.

To je malo netočno.
Ti lahko papirje oddaš prej, do porodniškega nadomestila pa kljub temu nisi upravičena prej, kot takrat, ko nastopiš porodniški dopust.

(odgovor članu Magg)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Porodniska
1.6.2014 22:29:48   
Magg
No glavno, da sem upravičena do tega :)

Čeprav se bo to zdaj slišalo smešno pa vseeno..zdi se mi, da ce sem ze tako na minimalcu je skoraj tako kot, da bi prejemala socialno od drzave za otroka, ker sem brezposelna. To pravim, ker znanka prejema socialno, ker je oddelala v zivljenju zgolj 1 mesec, prejema pa okoli 250eur za otroka, če se ni zlagala.
Jaz bi pa v svojem primeru prejemala cca. 100eur več..No, ja, se najbrz ne bi bilo treba obremenjevat s tem ali pac :)

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Porodniska
2.6.2014 9:37:28   
*snezinka*
Ja, tiste brez delovne dobe v zadnjih treh letih dobijo 250 € dodatka.
Ti boš pa pomoje vseeno dobila kaj več kot 350€. 55% minimalne plače prištej še 2% za vsak mesec zaposlitve/prejemanja nadomestila v zadnjih 3 letih.

(odgovor članu Magg)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Porodniska
2.6.2014 12:52:49   
bauko
K vsem odgovorom bi dodala še to, da trenutno upoštevajo minimalno plačo iz leta 2006 in ne aktualne minimalne plače. Koliko točno je to, vam pa žal ne znam razložit, ker tudi referentka na CSD ni točno vedela. user posted image
Prvega nakazila še nisem dobila, imam pa odločbo od CSD. Ker mi številke niso šle skupaj, sem se pozanimala in dobila ta odgovor - da se upošteva l. 2006.
Če se računa po tej formuli 55% minimalne plače + 2% za vsak mesec, ko sem bila zaposlena, v mojem primeru to nanese na 91% minimalne plače, kar = 535€ BRUTO. Koliko je to neto in koliko točno je sedaj tista minimalna plača iz l. 2006 pa ne vem. Vam sporočim, če ne bom prezaposlena z otročičkom in če se bom spomnila... user posted image

(odgovor članu *snezinka*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Porodniska
29.8.2014 15:22:41   
Anonimen
Ojla, imam vprašanje glede delovne dobe med porodniško - če katera ve odgoovr. Delam v šolstvu in sem zaposlena za 35 % (user posted image ), rok poroda imam začetek aprila. Ko bom nastopila porodniško, bom zaposlena. Vprašanje pa je: ali se mi bo delovna doba med porodniško štela 100 % ali le 35 %? Porodniško nadomestilo sem si računala in že vem, da bo bajno user posted image

Hvala za odgovor!!

(odgovor članu bauko)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Porodniska
29.8.2014 20:53:36   
RH82
Ne vem 100%, ampak mislim, da je % zaposlitve vezan le na višino starševskega prispevka (ne plačaš 100%, ampak toliko kot delaš v %). Zate to pomeni nižje nadomestilo. Zaposlena pa si ali nisi, ni vmesne opcije za delovno dobo, da bi se ti krila samo v 35%. % zaposlitve ti samo določa višino dohodka.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Porodniska
29.8.2014 23:13:31   
petea
Seveda si lahko samo delno zaposlen.
Ne mores pa, ce delas nadure, na ta racun dobiti vec delovne dobe.

Mislim, da se ji bo porodniska izracunala po formuli:
35% * njena placa + 65% * 55% minimalne place (iz leta 2006, po baukinem zapisu sodec)

(odgovor članu RH82)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Porodniska
2.9.2014 11:28:07   
Tejča05
Če lahko še jaz nekaj vprašam. Brezposelna sem od konca junija. Zanosila sem v juliju in podporo od zavoda bom dobivala do konca septebra, potem pa ostanem brez prihodkov. Ker dvomim, da me bo kdo zaposlil v takem stanju (čeprav bom poizkusila poiskati nekaj vsaj za pol leta), me zanima kaj potem meni pripada?
To vse skupaj je res tako žalostno res. Kar nekaj časa sva se matrala s tem otrokom, na koncu nama rata takrat, ko ostanem brez službe. Sej verjetno je bila tudi služba razlog, da ni šlo vse tako kot bi si človek želel (beri stres), samo vseeno me jezi, da potem ko ostaneš brez službe se zadeva še dodatno zakomplicira. Sej bomo že zvozili nekako, samo vseeno bi rada, da maš vsaj tako porodniško s katero lahko vsaj približno živiš. Konec konce je za mano že 12 let delovne dobe in moje mnenje je, da bi vseeno lahko porodniška bila prijazna mamicam, da se lahko normalno preživljajo.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Porodniska
2.9.2014 13:49:50   
*snezinka*
Tudi zate velja spodnja formula:

IZVIRNO SPOROČILO: *snezinka*

Če boš na dan nastopa porodniške (to je28 dni pred PDP) brezposelna in brez nadomestila z zavoda, imaš pa v zadnjih 3 letih 12 mesecev neprekinjene zaposlitve in plačanih prispevkov, si tudi upravičena do nadomestila in sicer je osnova za izračun taka: 55% minimalne plače + 2% za vsak mesec zaposlitve v zadnjih 3 letih.



(odgovor članu *snezinka*)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Porodniska
2.9.2014 14:12:04   
Tejča05
Ok hvala, zdej me pa zanima ali katera okvirno ve koliko to pride ven? user posted image

hvala

(odgovor članu *snezinka*)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Porodniska
2.9.2014 14:33:27   
*snezinka*
Nisem šla računat, ampak okrog 400 €, tako na pamet rečeno...

(odgovor članu Tejča05)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Porodniska
2.9.2014 15:50:03   
Tejča05
Ojoj, katastrofa user posted image user posted image

hvala

(odgovor članu *snezinka*)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Porodniska
2.9.2014 16:05:40   
mamica deklicam
glej tejča05, če nimata nekih hudih kreditov, se tudi to da. Jaz sem več kot dve leti brez službe in še vedno delava na tretjem otroku. In ker se nama že tako vleče, ne bom imela v porodniški nič notri, mi bo pripadal samo starševski dodatek oz. kako se mu reče. In ta je 250€. Pa poznam punce, ki so rodile dvojčke, dobivajo 250 in samo 12 mesecev. Jim niti ne pripada podaljšana porodniška.

Vse se da, če je volja. Imava samo eno plačo in OD. Pa redno odplačujeva kredit za hišo, vse položnice, vrtec za dva otroka, dva avtomobila (ker sva na deželi in bi bila drugače odrezana od sveta). Pa nama uspe, da vse pokrijeva, še vsake toliko časa kaj pri hiši obnoviva, poleg tega smo šli celo za 10dni na morje.

Samo navadit se moraš na majhne prihodke in biti skromen. In na koncu ugotoviš, da sploh ne živiš tako skromno. Veliko pa odnese, če ste vsi zdravi in se imate radi

(odgovor članu Tejča05)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Porodniska
2.9.2014 20:54:53   
Tejča05
Mamica deklicam, se popolnoma strinjam s tabo je pa veliko odvisno kolikšen dohodek ima partner. Tudi pri nas smo že štirje, se pravi je na poti tretji otrok, poleg tega imamo šolarko ter vrtec + kredit za hišo pa še avto moramo zamenjat in streha nam je začela puščat, kar pomeni da jop moramo zamenjati pred zimo.
Tako da ja se da če se hoče bo pa težko. Malo mi hudo, ker delaš neprestano 12 let, ko pa pride do nečesa takega si pa lahko samo prst v rit potlačiš. Grdo rečeno samo je res. Ja vem, da sva se sama odločila za to in hvala bogu nama je tudi ratalo, samo sem vseeno upala, da bo kaj več. No samo konec koncev pa, samo da bo otrok zdrav, ostalo bomo že zvozili.
Že mora biti tako. ;)

(odgovor članu mamica deklicam)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Porodniska
2.9.2014 21:48:25   
mamica deklicam

IZVIRNO SPOROČILO: Tejča05

Mamica deklicam, se popolnoma strinjam s tabo je pa veliko odvisno kolikšen dohodek ima partner. Tudi pri nas smo že štirje, se pravi je na poti tretji otrok, poleg tega imamo šolarko ter vrtec + kredit za hišo pa še avto moramo zamenjat in streha nam je začela puščat, kar pomeni da jop moramo zamenjati pred zimo.
Tako da ja se da če se hoče bo pa težko. Malo mi hudo, ker delaš neprestano 12 let, ko pa pride do nečesa takega si pa lahko samo prst v rit potlačiš. Grdo rečeno samo je res. Ja vem, da sva se sama odločila za to in hvala bogu nama je tudi ratalo, samo sem vseeno upala, da bo kaj več. No samo konec koncev pa, samo da bo otrok zdrav, ostalo bomo že zvozili.
Že mora biti tako. ;)


moj nima nekega hudega prihodka, nekje med minimalcem in povprečno, a problem je v tem, v kolikor imaš neko nepremičnino, si takoj blazno bogat za našo državo. In hiša ni drugega kot vreča brez dna, vedno je treba nekaj vlagat vanjo.

Ja glede služb je pa pomoje tako, če nisi ravno v javni upravi ali nimaš vez in poznanstev, jo lahko izgubiš od danes na jutri. Na žalost in ne moremo nič. Upam, da se vam bo vse čimbolj uredilo.

(odgovor članu Tejča05)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Porodniska
10.9.2014 6:43:49   
PozitivnaAnci
Punce imam vprasanje, ce katera ve kako si zracunati visino porodniske, ce imam sp in si placujem najnizje prispevke. Razmisljam da bi si jih v zadnjih mesecih dvigila, pa me zanima vase mnenje. Ker naj bi potemtakem sedem mesecev placevala 320eur, nadaljne p bi dvignila ali na 420 ali 450 me zanima kako mi naj pravilno izracuna za priliv porodniske.. Hvalaa

(odgovor članu mamica deklicam)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
Krvavitve med nosečnostjo – kdaj so nevarne?
Do krvavitev med nosečnostjo lahko pride zaradi različnih vzrokov, pri čemer so nekateri povsem nenevarni, drugi pa so r...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?