|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
16.1.2015 17:50:18   
chocolatecake
Pred kratkim se je na enem izmed forumov v katerih sodelujem, razvila debata o vplivu postopka ICSI na možnosti raznih okvar na plodu oziroma bolezni pri otroku.
Takrat večje število punc o večjih možnostih za okvare ni vedelo nič, nekatere so bile celo prepričane, da če že, so otroci po ICSI bolj ali enako zdravi, kot tisti spočeti z IVF ali po naravni poti. Ker zdravniki izberejo samo najboljše celice in vstavijo samo najlepša oplojena jajčeca.
O tem sem povprašala priznanega strokovnjaka dr. ginekologije in porodništva mag. Stanka Pušenjaka.
Z povezavo do tega odgovora ne želim dokazati svoj prav, niti ne želim nobene prepričevati proti ali za postopek, še manj, da bi kateri vzela pogum, optimizem, ali da kateri nebi privoščila čudovite nosečnosti in čudovitega in zdravega otročička, ali pa 2,3,4, kolikor si jih pač želi.
Povezavo pripenjam in dodajam kopijo odgovora zgolj zato, ker menim, da je prav, da smo dekleta, ki se soočamo z težavami s plodnostjo seznanjene z vsemi prednostmi in slabostmi in sploh vsemi informacijami glede umetne oploditve, konkretno primera ICSI. To je naša pravica.

http://med.over.net/forum5/read.php?19,10156273

Povezava je last foruma med.over.net, konkretno ABC ginekologije oziroma dr. Stanka Pušenjaka.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
16.1.2015 17:52:38   
chocolatecake
Za lažjo pot do tematike, dodajam še konkretni odgovor oz citiram dr. Pušenjaka.

" problem ni v tem, da bi sam postopek (ICSI, TESA ipd.) povzročal napake, ampak v tem, da se pri mikromanipulativnih metodah oploditve v jajčno celico vstavi spermij, ki je pač na voljo in s slabšanjem spermiograma, recimo v primerih, ko se komaj najde kak spermij v izlivu, seveda do oploditve pride s spermijem, ki sicer v pogojih naravne selekcije nikoli ne bi mogel priti v poštev. Z izločitvijo vsakršne, tudi osnovne selekcije, se omogoča nadaljevanje genetskih lastnosti, ki se sicer nikoli ne bi uveljavile v naravi, večinoma pa gre pri tem, če že, za slabše, ne za boljše genetske lastnosti. Konkretneje tega pojava ne morem opredeliti, je pa sam po sebi dovolj zgovoren. Trditev, da kontrola oploditve zmanjšuje možnost napak pri plodu je čista manipulacija. Kontrola pri oploditvi samo izloča naravno selekcijo, ki v bistvu varuje vrsto pred boleznimi, ta pa je pri človeku zahodnega sveta itak prisotna le še na ravni oploditve in po uporabi OBMP z metodo mikromanipulacije tudi to ne več."

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

(odgovor članu chocolatecake)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
16.1.2015 18:58:54   
aspera
No, to je meni nekako logično, brez da Pušenjak to pove user posted image .
Midva sva imela ICSI postopek in sem takoj v 1.postopku zanosila, ampak sem imela potem v 10.tednu SS. Večkrat sem pomislila na to, da je bilo mogoče kaj narobe z zarodkom, da se ni pravilno razvijal in če ima to kaj povezave z ICSI metodo. Lahko, da jo ima, lahko ne.
Še vseeno je pri nekaterih ICSI metoda edini način, da pridejo do otroka, ker drugače pač sploh ne bi prišlo do oploditve. In vseeno mislim, da se še vseeno procentualno rodi veliko več zdravih otročkov kakor pa tako in drugače prizadetih. Do SS pa ravno tako velikokrat lahko pride pri popolnoma naravni zanositvi ali pri IVF postopku.
Obstaja pa drugače tudi metoda IMSI, pri kateri semenčico ne vem kolikokrat povečajo in s tem naj bi se prepričali, da je res kvalitetna. Koliko je pa dejansko zanesljiva pa ne vem user posted image .

(odgovor članu chocolatecake)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
16.1.2015 19:59:06   
chocolatecake
Tudi meni je logično, a sem vseeno vprašala, da vidim, če sem pravilno razumela oz če pravilno razmišljam in nalimala sem, čisto informativno, ker nas je kar nekaj tukaj napotenih na ICSI.
To, da se večina rodi zdravih, mi je tudi nekako logično, drugače postopka nebi bilo etično opravljati, me pa moti, da nisem zasledila podatkov o enih in drugih številkah.
Se mi zdi, da bi bilo prav, da bi bila narejena kakšna raziskava in javno dostopna, da lahko prej veš s kakšnimi tveganji se boš ali neboš soočil.
Aja še to, da dopišem, sem zasledila, da čakaš na user posted image , od srca ti želim, da bo tokrat vse OK in da dočakaš zdravega user posted image .

< Sporočilo je popravil chocolatecake -- 16.1.2015 20:00:04 >

(odgovor članu aspera)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
16.1.2015 20:24:36   
valy25
Imaš prav, da bi bila koristna kakšna taka raziskava, čeprav bi težko prišli do nekih trdnih rezultatov, ker težko primerjaš s celotno populacijo, kjer se za veliko splavov niti ne ve...
Sigurno tudi za nas, ki gremo v postopek, niso koristna vsa ta hormonska zdravila in vsi dolgoročni stranski učinki niti še niso znani. Toda to so pač tveganja, ki jih nase prevzamemo, ko gremo v postopek. Misim, da nas večina niti ni hotela razmišljati o njih, ker smo postopek videle kot edino možno rešitev, da bomo tudi me postale mame.
Moja tokratna nosečnost je res misteriozna in obstaja precej realna možnost, da se bo končala s splavom. Že drugič. Morda celo pridemo do nuhalne in tam kaj ne bo okej, tako da bova postavljena pred resnično težko odločitev. Ampak imava pa doma enega ICSI-jevčka, ki poka od zdravja in je bil vreden vseh tveganj, ki jih s seboj prinaša postopek.
Hm, drugače sem defektologinja, tako da sem vsakodnevno v stiku z otroci z raznoraznimi težavami in njihovimi starši pa do sedaj še nisem imela primera, kjer bi bile težave po ICSI postopku.
Hehe, pa še malo off topic in boj za šalo kot zares... Mogoče so ti postopki res malo izzivanje usode pa zanikanje naravne selekcije, mogoče celo rahlo neodgovorni... toda naši otroci so nooooroooo ljubljeni.... na žalost pa sem bila v stiku že z več družinamil kjer reprodukcija ni problem, večina drugih stvari pa. Otroške rane, ki ostanejo, so za družbo verjetno večji problem kot pa pomanjkanje naravne selekcije zaradi ICSI.

(odgovor članu chocolatecake)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
16.1.2015 21:02:43   
aspera
chocolatecake, saj je prav, da napišeš in pravilno razmišljaš. Se drugače strinjam, ampak se tudi do zadnje črke strinjam s tem, kar je valy25 napisala - zelo fajn napisano user posted image .
Pač ko greš v postopek sprejmeš določen procent tveganja. Ampak tveganja so itak vsepovsod user posted image . Bi bilo pa zanimivo videti dejanske in predvsem točne cifre tega, kar Pušenjak navaja. Se pravi kakšen je procent okvar pri naravno spočetih otrocih ali spočetih z IVF postopkom in kakšen je procent pri otrocih spočetih v ICSI postopku.

Drugače pa ja, danes sem že 6.dan po transferju, počutim se optimistično pa še sama ne vem zakaj user posted image . En tak filing pač user posted image . V prvi postopek sem šla čisto drugače naravnana, vsa napsihirana, živčna, prestrašena, sedaj je pa čisto druga pesem. Že samo, da sva se prestavila v Mb iz Lj mi je dalo en čisto drugačen občutek in tudi sama sem veliko bolj umirjena kot prvič. Kar bo, pa bo, nič ni v naših rokah. Moram pa priznati, da sem malo neučakana s pošto iz Mb, ker me zanima, če so bili ostali 3 zarodki primerni za zamrznitev user posted image .
Pa hvala za lepe želje in tudi tebi želim enako, da vama rata, potem pa na kakršen koli način že user posted image .

Valy25, zate pa stiskam pesti, da se vse skupaj srečno konča user posted image .

(odgovor članu valy25)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 8:46:49   
chocolatecake
valy25 sem brala tvojo filmsko zgodbo in tudi jaz držim pesti za čudovit filmski zaključek, čez slabih 8 mesecev, s čudovitim bratcem ali sestrico za tvojega sinčka.
Tudi z zadnjim odstavkom se popolnoma strinjam, sploh ni moč delat primerjave, med eno in drugo "škodo" za družbo, kot jo poimenuješ. Kapo dol za tako dobro napisano.
Ne zdi pa se mi prav, da ženske, ne razmišljajo o tveganjih za svoje in otrokovo zdravje, ker postopek vidijo kot edino možnost, da bodo nekoč mame in so slepe za vse ostalo.
Pomembna je tudi pot do cilja, ne samo cilj in to 100% ni edina pot do otroka, še vedno ostanejo posvojitev, darovana moška celica, darovana ženska celica ali cel zarodek, biološki ali nebiološki tudi tej otroci žensko ne naredijo nič manj mamo.
Prav je da se zavedamo vseh pasti ob poti, da se lažje odločimo za nam pravo pot in gremo na pot čimboljše pripravljene in pridemo do cilja, tudi, če nam vmes kdaj spodleti.
aspera držim pesti za user posted image
in za zamrzjenčke. Ženske imamo itak 6. čut in pomoje je to, da se dobro počutiš dober znak.

(odgovor članu aspera)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 10:41:59   
valy25
Aspera, uf saj ti dnevi pa kar nekako minevajo. Upam, da kmalu dobiš pošto. Supet, da si pozitivna. :))) Že veš kdaj boš lulala? Znaki se slišijo več kot odlično.

Chocolatecake hvala za lepe želje. Bomo videli. Saj se tudi jaz zelo strinjam s teboj. Ja, ni edina pot, seveda ne. Tudi midva sva si postavila nekaj omejitev: ker sva na srečo mlada izvedela za neplodnost, sva odločena, da po 30 letu ne greva več v postopke. Pa še to, da samoplačniško v postopek ne bova šla, če nama ne bo namenjeno v teh štirih poskusih. zato pa sedaj tako hitiva. ;) Ker pa še vedno sanjava o večji družini, se bova prijavila tudi na čakalno listo za posvojitev. Čakam mojega, da končno diplomira, tako da nekje do konca leta se greva zanimati za druge opcije. Za enkrat le na slovenskih tleh. Jaz si zelo želim rejništva, ampak mora biti tudi moj 100% za.

(odgovor članu chocolatecake)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 11:29:56   
1aneja1
chocolatecake, hvala za napisano. Povsem prav imaš, da nas gre večina v postopke ne dovolj obveščenih. Jaz po pravici povedano sploh nisem razmišljala o tem. Vedno je prav, da imaš podatke in točno veš v kaj se spuščaš.

Tako kot je že valy omenila, pa tudi jaz mislim, da je najbrž težko zbrati neke primerjalne podatke. Prvič, ker pri naravnih zanositvah ni nekih točnih evidenc in raziskav glede zanositev. In drugič, ker gredo v IVF postpke pari s težavami. In je že osnova toliko slabša, da ni primerljivo. Vsaj meni se ne zdi.
Vsekakor se tudi strinjam, da imajo IVF postopki dosti pomankljivosti, da so tveganja, da to ni "naravno" - naravna zanositev je neprimerljivo boljša. Ampak na žalost se pari ne odločajo med tem, ali bodo naravno zanosili ali pa po postopku IVF. Žal so v tej situaciji, ker nimajo izbire, ker je IVF edini način za svojega otroka.

Bi pa še nekaj dodala (hočem samo pokazat drug (moj) pogled na situacijo):
Recimo da vemo - hipotetično - da je s postopkom ICSI 2x večja možnost za okvare. Meni osebno to pomeni nekaj takega, kot da če grem na nuhalno in mi izračunajo verjetnost, da ima otrok Downov sindrom 1:6000 oziroma 1:3000 (2x večja verjetnost). V nobenem od teh primerov ne bom razmišljala o prekinitvi nosečnosti. Če bi bila verjetnost 1:100, potem bi bilo najbrž malo drugače. Ampak pri ICSI po mojih podatkih govorimo o precej boljših verjetnostih.

(odgovor članu valy25)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 12:58:41   
aspera
Hvala valy25 in chocolatecake user posted image .

valy25, ne vem še kdaj bom lulala. V prvem postopku sem lulala 10.dan po ET in se je že pokazala rahla črtica. Danes sem 7.dan po ET, tako da ne vem, mogoče v sredo zjutraj lulam user posted image . Čeprav je moj tako nestrpen, da pravi, da še do srede ne bo zdržal, ga bolj matra od mene user posted image .

(odgovor članu 1aneja1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 13:25:13   
chocolatecake
1aneja1
Hipotetično še z moje strani (samo ugibam, ker dejansko nimam pojma, ker sem čisto iz druge stroke).
Dr. Pušenjak je rekel, v povezavi, ki sem jo pripela, da se približno pri 5% nosečnic neodvisno od stanja v družini pokažejo odstopanja od normalnega oziroma kromosomske napake ali nepravilnosti v razvoju srca in ožilja.
To je 1 nosečnica od 20.
Če bi jih bilo pri ICSI in tesa še enkrat več, kot praviš ti, je to potem že 10% nosečnic, oziroma 1 od 10, ki bi zanosile na ta način bi imela otroka s prirojenimi kromosomskimi nepravilnostmi oziroma nepravilnostmi v razvoju srca in ožilja. To pa meni ni tako zanemarljivo tveganje kot 1:3000 in 1:6000 in močno upam, da jih je v resnici manj.
Imam še dodatne pomisleke, ker so pri nas v družini že prisotne nepravilnosti v razvoju srca in ožilja in že tako več tvegam.

valy25 Tudi mene zanimata posvojitev in rejništvo, a je moj partner mnenja, da je še prezgodaj in bova počakala še vsaj na mnenje strokovnjakov v MB. Sva si pa tudi midva vedno želela veliko družino, v načrtu za stanovanje sva imela 3 otroške sobe in sva nekako upala, da bo v vsaki vsaj eden user posted image . Mogoče v kakšni tudi dva user posted image user posted image . No zdaj bova presrečna, če se zgodi čudež in dobiva enega.

aspera zdaj sem pa še jaz nestrpna zate user posted image . Navijam res od srca, da tokrat uspe in da bo vse OK.

(odgovor članu aspera)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 14:08:34   
1aneja1
Zdaj si me pa čisto šokirala s temi številkami. Seveda, če je to res, je tveganje zelo veliko.

Mi ni dalo miru, ker to bi potem pomenilo, da se vsak 20 otrok rodi z neko napako, kar mi je pa čisto neverjetno. Zato sem šla še sama nekajkrat prebrat Pušenjakov odgovor. Res je tako napisal kot praviš, ampak mislim da si odgovor malo narobe razlagaš. Po prvem branju sem tudi jaz enako razumela, ampak če bolj pogledaš: On je napisal, da je pri 1/20 nosečnic povečana nuhalna svetlina, ne pa da je pri 1/20 nosečnic dejansko kaj narobe (mejo za NS imajo postavljeno na 1:300).
Torej ni tako hudo kot se sliši user posted image

Sem pa na drugih temah spremljala tvojo zgodbo in čisto razumem vse tvoje skrbi in pomisleke.

Valy in Aspera, vso srečo!

(odgovor članu chocolatecake)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 14:24:09   
chocolatecake
1aneja1
No če tako pogledaš je potem pa že precej bolj optimistično... čeprav sem ga jaz drugače razumela. Jaz sem ga razumela, da dejansko je napaka pri vsakem 20-tem oz pri 5% od cele populacije, kar je 1 od 20 ali pa 5 od 100.

Meni se 5% niti ne sliši tako veliko, sploh, če računaš, da si vsi tej otroci potem ne rodijo (zaradi naravnih dejavnikov, ali dejavnikov osebne odločitve staršev) in da imajo nekateri manjše napake oz nepravilnosti, ki jih ljudje ne jemljemo za kakršnokoli prizadetost. Recimo v naši družini imamo šum na srcu in napačno delovanje zaklopk srca, pa oba člana s temi napakami normalno živita, nikoli nista bila obravnavana kakorkoli drugače, samo z ekstremnimi športi se nista smela bavit. Pa vrjetno vseeno spadata med teh 5% z napakami v razvoju srca in ožilja. Moj brat ni imel razvitega levega srčnega prekata in je tudi na pogled normalen mladostnik.

(odgovor članu 1aneja1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 17:15:00   
Anonimen
Da dodam še jaz svoj komentar user posted image glede teh 5%. Po moji razlagi prebranega, se 5% nosečnic nanaša na celotno populacijo nosečnic, ki imajo veliko NS. Vendar pa velika NS še ne pomeni, da je dejansko kaj narobe z otrokom. Zato se v večini primerov priporoča dodatne preiskave. Da podkrepim še z dejanskimi številkami. V zadnjih 3 letih sem se srečala z okoli 50 nosečnicami, od tega so 3 imele zelo visoko NS, vendar imajo vse 3 zdrave otroke. Zanosile so naravno.
Še komentar glede IVF postopkov, v odgovoru je navedeno, da je malenkost več odklonov, kar bi pomenilo, da ima malenkost več nosečnic visoko NS. To pa še vseeno ne pomeni, da je z otrokom kaj narobe. Kaj pa je malenkost več lahko le ugibamo. Je to 1% celotne populacije ali 1% od nosečnic z veliko NS. Z OBMP nekoliko zaobidemo naravno selekcijo. Še vedno pa je tu prvo tromesečje nosečnosti, kjer je naravna selekcija prisotna.

chocolatecake - vidim, da si se kar poglobila v iskanje razlogov, zakaj ne želiš v OBMP. Nekako sem ob tvojih objavah dobila občutek, da, če si se ti odločila, da ne želiš iti v to, da moraš prepričati še ostale, naj ne gredo. Morda se motim.

Pa še malo drugačen pogled na OBMP. Izvaja se že 30 let. A ste vse, ki ste mlajše od 30 let prepričane, da ste spočete naravno. Bi bile raje spočete z spolnimi celicami svojih staršev, darovanimi spolnimi celicami? Kako bi se počutile, če bi izvedele da vaši starši niso vaši biološki starši? Mogoče nekatere ženske vidijo v svojem trplenju manj trplenja za otroka zaradi vprašanj o svoji preteklosti, o genetski predispoziciji, itd.

Upam, da vas nisem preveč zamorila in lep večer še naprej.

(odgovor članu 1aneja1)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 18:45:56   
Anonimen
Anonimna,tudi jaz sem dobila tak obcutek. Itak pa se ima vsak pravico odlocit po svoje.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 19:52:45   
chocolatecake
Anonimna, tudi jaz imam kolegico, ki je kljub visoki NS rodila zdravo punčko, tako, da vem, da tudi to obstajam, pa obstaja tudi kje kakšna, ki kljub nizki NS ne rodi zdravega otroka. Drugi kolegici so napovedali DS, pa je otrok zgolj epileptik, pa še to uspešno nadzorujejo z zdravili. Pa kaj naj na podlagi tega sklepam in neko statistiko ven vlečem?

Sklepat neko statistiko na podlagi tega, oziroma na podlagi teh tvojih 50 nosešnic, ki si jih spoznala, pa je pri vseh vse OK, se mi pa ne zdi smiselno. Tudi nevem kako za vse veš, da so zanosile naravno, če nisi ravno ginekologinja ali medicinska sestra, al imaš pa tako širok krog res dobrih kolegic, ki ti čisto vse povedo.
Ker umetna oploditev in težave s plodnostjo so za nekatere še vedno tabu tema in za to, da je njihov otrok posledica umetne oploditve, darovane celice, ali večletnega truda za plusek, kjer je bilo prisotno ogromno različnih hormonskih tablet, mogoče alt_ernativne medicine itd ... to mnogokrat vedo le ožji člani družine in kakšna najboljša prijateljica.

Nikogar v nič ne prepričujem, tudi sama še nisem čisto 100 % odločena, ker so to res težke življenjske odločitve, katerih posledice nosiš sama, celo življenje in vsaka najboljše ve, kaj je dobro zanjo in za njenega partnerja in posledično njeno družino. Če si kaj brala moje izjave tudi lahko vidiš, da je moja situacija nekoliko drugačna, ker že imamo prisotne napake na srcu v družini, gensko pogojene in da je moj sorojenec primer otroka s hudo srčno napako. Zato mogoče nekoliko bolj prestrašen pogled na vsa morebitna še dodatna tveganja, ker vem, da so moja večja in ker vem kaj pomeni imeti otroka s posebnimi potrebami.

Če si me spremljala tudi vidiš, da sem res vesela za vsako posameznico, ki ji uspe tako ali drugače. Ne zdi, pa se mi prav, da nekatera dekleta ne poznajo vseh tveganj, če so še tako majhna. Ker če tveganja poznamo se lahko na njih psihično pripravimo in je manj šans, da bomo nekje na pol poti obupale. Katero koli pot pač izberemo. In imamo pravico, da dobimo vse info za postopke v katere se spuščamo.
Če bi šla rada na umetno oploditev pojdi, jaz te nič ne prepričujem, da ne it.
Žal pa nimam te moči, da ti obljubim, da bo ratalo in da bo vse OK, lahko ti samo zaželim srečo in pošljem cel kup virtualnih pozitivnih misli in pikapoko za srečo user posted image .

Glede tvojega zadnjega stavka,pa skoraj nimam besed, pa bom vseeno napisala. A potem po tvojem vsi otroci, ki nimajo genskega zapisa svojih staršev trpijo, ker se sprašujejo od kod pravzaprav so? Meni bi bilo vseeno, če sem iz epruvete, z njihovih celic, z darovane celice, ali pa posvojena. Jaz sem srečna, da me imajo radi in mi v življenju stojijo ob strani. Zame je to najbolj važno in to bi rada prenesla svojim otrokom, če jih bom kdaj imela, biološkim ali nebiološkim, oboji bodo moji in nič manj pravi.

< Sporočilo je popravil chocolatecake -- 17.1.2015 20:00:19 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 20:18:50   
valy25
Hehe, chocolatecake si nam dala temo za razmišljati. Sem šla prav iskat zapiske od genetike iz faksa. ;)

Torej meni se tudi zdi logično to kar je napisala anonimna. Mogoče se res kakšen zarodek več začne razvijati, ki drugače ne bi preživel, ampak potem pa so tukaj še dobri trije meseci naravne selekcije. Moj nepreverjen zaključek je, da mogoče pride do kakšne napake več, ki je nezdružljiva z življenjem, ampak rojenih otrok z nepravilnostmi pa verjetno ni kaj bistveno več kot v celi populaciji.

Pa še ena pomembna stvar... Po 35.letu se začne tveganje za nepravilnosti povečevati, z neplodnostjo se pa pogosto bojujemo tudi po 35.letu, zgornja meja pri nas je 42 let, če se ne motim. Ker recimo razlog za Downov sindrom je trisomija na kromosomu 21. Tveganje se povečuje predvsem s staranjem ženskih spolnih celic. Torej sam ICSI nima kakšne vloge. Pa recimo kromosomske napake, ki se recesivno dedujejo (kot na primer cistična fibroza, mišična atrofija...), pač nesrečno naključje, da sta oba starša prenašalca gena in 25% verjetnost obstaja, da bo otrok rojen s cistično fibrozo. Pri takem dedovanju je možna oblika načrtovanja družine ravno zunajtelesna oploditev in diagnostika zarodkov... V glavnem hočem povedati, da so razne nepravilnosti še vedno pomojem bolj stvar nesrečnega naklučja in da tveganje ostaja v skoraj enakem procentu tudi naravno. Ker potem so tu še bolezni med nosečnostjo in cel kup obporodnih dejavnikov (pomanjkanje kisika, infekcije ob porodu...), v glavnem včasih je vseeno boljše ne preveč razmišljati in se prepustiti toku. Ker najbolj važen podatek pa je, da se velika večina nosečnosti (naravnih in umetnih) konča brez težav. :)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
17.1.2015 22:42:27   
chocolatecake
valy25 Saj sem tudi jaz napisala aneji, da se vsi otroci, pri katerih so nepravilnosti zaznane tekom nosečnosti ne rodijo, niti pri naravnih spočetjih ne, ker narava pač naredi svoje, ali pa osebna odločitev staršev in posledično ni vsak 20. z napako, ampak veliko manj. Vrjetno je pri ICSI podobno.
Jaz sem tudi razmišljala v smislu, da so mogoče krivec tudi leta mamice ob spočetju in nekako povezala to zmanjšano plodnost po 35. letu. Mi je nekako logično, da se ženske za otroke odločajo vse kasneje, ali pa prej preizkusijo vse alt_ernative in jih gre v postopek veliko, ki so stare 35 in več in je potem v mogoče povprečna starost mamic, ki so zanosile z OBMP nekoliko višja, kot pri tistih, ki so naravno spočele. Če ne zaradi drugega že zato, ker so naravno spočeti otroci lahko tudi presenečenje, tisti z umetne, pa vsi zelo načrtovani, skrbno premišljeni in noro zaželjeni.
Čeprav ni pravila, sem videla, da vas je na forumu nekaj zelo mladih - mojih let, ali kakšno leto starejših, s tabo vred.
Mi je pa zanimivo, da praviš, da bosta poizkušala, do nekje 30. leta. Moj partner je star 29, jaz sem 24 in se bolj nagibava k temu, da bi šele po mojem 30. letu poizkusila z umetno, če prej ne dočakava kakšnega čudeža. Me je pa strah, da bom imela takrat že zaradi let slabše šanse, kot jih imam sedaj.
A so vama kaj rekli, kako je s tem in kje je meja ?
Upam, da so v MB odprti za vprašanja, ker jih bom na prvem pregledu oz pogovoru definitivno fajn, fajn zaslišala, tako glede let, kot glede povišanih % za deformacije.

< Sporočilo je popravil chocolatecake -- 17.1.2015 22:45:59 >

(odgovor članu valy25)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
18.1.2015 7:52:36   
Anonimen
Da bomo vse vedele pri čem smo, prilagam povazavo na članek Sare Korošec in Petre Kaplan z naslovom Pogostost kromosomskih nepravilnosti pri otrocih, rojenih z biomedicinsko pomočjo. Celoten članek je v PDF obliki (Prenos PDF).

http://medrazgl.si/pogostost-kromosomskih-nepravilnosti-pri-otrocih-rojenih-z-biomedicinsko-pomocjo/

chocolatecake - najprej hvala za lepe želje. Res nimaš te moči, da mi lahko glede mojih otrok karkoli objubiš, saj ni vse v naših rokah, kar ti tudi na posvetih za neplodnost povedo. Moram ti tudi povedati, da nimam toliko najboljših prijateljic niti nisem ne ginekologinja ne med. sestra ne zdravnica (to bi bilo etično sporno dejanje). Ti bom pa dala namig, največ izveš od moških oz. očetov.
Drugače te ne spremljam, berem samo teme, ki so povezane z OBMP in vse kar sem izvedela o tebi je v tej temi. Moram pa ti povedati, da imam tudi sama sorejence, ki so umrli zaradi genske bolezni.







(odgovor članu chocolatecake)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
18.1.2015 9:37:38   
valy25
Anonimna, hvala za članek.

Chocolatecake, pomojem si res pripravi vprašanja in jih malo zasliši v Mariboru. Ker ti bodo sigurno znali povedati največ strokovnih in preverjenih informacij. Če boš tako prijazna, nam pa potem še poročaj, kaj boš izvedela. Drugače pa so nama tako možev specialist, kot moj ginekolog in potem dr.Reš samo omenili, da izkoristiva prednost, da sem še mlada (takrat sem bila 23). Mogoče je res nekaj na tem, ker imam nizke doze zdravil, odreagiram kar dobro, zarodki se prve dni lepo razvijajo in do sedaj sem vse trikrat nalulala plus. Meje 30 let pa ni seveda nihče omenjal. Hehe, ampak itak bo tale moja nosečnost sedaj uspela, potem pa greva čez dve leti še v postopke za tretjega otroka in sem po 30.letu pomirjena, ker neplodnost na enkrat ne bo več pomembna. Potem pa mirne duše še 10 let čakam na naraven čudež. ;) In dolgotrajne postopke posvojitve, pač če bo bo, če ne, pa ne. Seveda malo pretiravam in je majhna verjetnost, da bo tako. Pač, da bolj razumeš moje razmišljanje. Sem pa seveda že z enim skoraj povsem pomirjena in bo tudi tako čisto okej. :)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
18.1.2015 9:58:05   
aspera
Tukaj imate statistiko o uspešnosti postopkov glede na starost v MB.

http://www.ukc-mb.si/ivf/zunajtelesna-oploditev/uspesnost-postopkov/

(odgovor članu valy25)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
18.1.2015 10:19:32   
valy25
Aha, Aspera, super. Sem izračunala za prvo skupino, da naj bi bil odstotek splavov 17% (pač glede na to, da se jih od 43,7% nosečnosti 7,5% ne zaključi uspešno). Torej je to resnično kar pogost pojav, ane. Me po eni strani ta podatek kar tolaži in upam, da gre v večini primerov pač za naključne napake (kot tudi v naravi)...

< Sporočilo je popravil valy25 -- 18.1.2015 10:21:41 >

(odgovor članu aspera)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
18.1.2015 10:54:01   
chocolatecake
Hvala Anonimna, zanimiv članek, a zelo stari podatki. Je pa vseeno lepo prebrati kaj dokaj spodbudnega. user posted image
Aspera hvala tudi tebi za statistiko, sem že nekaj brala o tem. Če vas zanima je na spletni strani od mb klinike še nek priročnik za pare v postopku, kjer je še malo več statistike po letih in glede na vrsto postopka, mislim, da je v PDF obliki. Ampak ne pove nič o rojstvu otrok z napakami, samo o % uspeha in splavih in dvojčkih.
valy25 ti želim, da ti vse uspe, tako kot si si zamislila.
Midva sva pohitela, kar se moje starosti tiče zaradi mojega PCOS, ker so mi vsi svetovali, da bom imela mlajša večje šanse, pa naju je neprijetno presenetil še izredno slab spermiogram.

(odgovor članu valy25)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
18.1.2015 11:21:59   
tastara
IVF postopki se delajo 35 let, s pomočjo OBMP je prišlo na svet več milijonov ljudi, mnogi od dnjih so danes starši.
Prav nobena raziskava ni potrdila, da bi z IVF spočeti otroci imeli večji delež kakršnihkoli prirojenih bolezni oz. napak, ali da bi kasnege pogosteje zbolevali za določenimi boleznimi.

Dejstvo pa je, da so v primeru IVF spočetih otrok:
- starši navadno starejši: od tod izvira večje število napak, ki je povezana ne le s starostjo mater, pač pa po zadnjih raziskavah tudi očetkov. Nekatere od njih so nezdružljive z življenje (tu naredi narava svoje delo v prvem trimesečju), druge se odkrijejo s presejalnimi testi oz AC (trisomija itd)
- oplodijo se tudi slabše celice s slabšim gen. materialov (zenske in moške), kar pa prav tako uspšeno uravna narava v prvem trimesečju
- je ponekod (pri nas zadnja leta ne, ker vsavljjo 1-2 oplojeni celici, izjemoma 3) večje število večplodnih nosečnosti, ki po pravilu pomenijo visoko tveganje.


(odgovor članu chocolatecake)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Večja možnost za okvare pri ICSI postopku
18.1.2015 12:48:17   
chocolatecake
tastara Se strinjam z večino naštetega, a Dr. Pušenjak v odgovoru govori predvsem o ICSI metodi in ne klasični IVF. ICSI je mlajša in bolj komplicirana metoda, se mi zdi, da sem nekje zasledila, da je v Slovenijo prišla šele okoli leta 1994, zdaj pa ne najdem več tega podatka.
No še nekaj podatkov, če katero zanima.
Meni je zanimivo predvsem število rojstev po IVF in po ICSIm ki govori za dobrih 7% v prid IVF.
http://www.ivf-mb.com/rezultati.htm

(odgovor članu tastara)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
Neverjetno: Sestri sta isti dan rodili dvo...
Včasih so zgodbe, ki jih piše življenje tako nepričakovane, da jim je težko verjeti. Ta zgodba je prav neverjetno srečna...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?