|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   toksoplasmoza
3.10.2005 19:16:51   
soncicaT
Uf punce, ravno sem brala na Pušenjakovem forumu, ko ena za prijateljico sprasuje kaj naj naredi...v nosečnosti se je okužila s toksoplazmozo, rok ima 28. 1. - me je kar srh spreletel...

Mene je ful strah jest kako neoprano solato, itd...

Si misliš meni se že ne more zgodit...uf...ko se pa zgodi je pa hudo...

Previdnost ni odveč!

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: toksoplasmoza
3.10.2005 21:10:01   
Anonimen
Res je. Zaradi tega je pa res bolje biti preveč previden kot premalo. Jaz sem bila.

(odgovor članu soncicaT)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: toksoplasmoza
3.10.2005 22:27:53   
Anonimen
Jaz sem tudi zelo pazila. Je pa seveda odvisno, če ti na prvem testiranju povedo, da si to bolezen že prebolela, se ne rabiš več tako paziti. Jaz je žal še nisem, čeprav so mački in psi spali z mano v postelji in sem z njimi odraščala.
Odrekla sem se celo pršutu, mojemu najljubšemu...

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: toksoplasmoza
3.10.2005 23:14:51   
KODA
V prvi nosečnosti sem imela pozitiven titer(1:16),pri obeh odvzemih krvi.V drugo, so mi samo 1x odvzeli kri in bilo je enako.To sem že prebolela v preteklosti.user posted image

_____________________________

Celemu svetu si le ena oseba,eni osebi pa si ves svet...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: toksoplasmoza
4.10.2005 9:13:05   
CatJa
Meni so na prvem testu ugotovili, da sem okužena s toksoplasmozo user posted image . Takrat sem pa res mislila, da se mi bo utrgalo. Pol mi je pa še moja G, ko sem jo vprašala kaj pa zdaj, s takim tonom rekla, da bo plod itak sam odmrl ali pa bomo delali splav, da se mi je vse sesulo. Koza butasta. No, ko sem šla pa na nuhalno v Domžale, mi je pa sestra (!) prijazno razložila, da vrednost, ki je bila na izvidu, sploh ni zaskrbljujoča in da v najhujših primerih bolezen tudi zdravijo. No, po drugem testu so potem ugotovili, da je šlo za okužbo izpred nosečnosti. Največja ironija je, da si prav bolestno redno umivam roke, živali nimamo, vrta tudi ne user posted image .
Se je pa treba pazit, ja!

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: toksoplasmoza
4.10.2005 9:25:35   
Anonimen
CatJa, a to so potem v bistvu pri tebi odkrili, da si imela v krvi protitelesa proti toksi, ker si jo že pred nosečnostjo prebolela. Kolikor je meni znano, je to v redu, pomeni, da ne moreš ponovno zboleti in da plod v bistvu sploh ni v nobeni nevarnosti. A ti to to?! Če je to res, potem pa res ne vem, kdo je tisti zdravnici dopustil opravljati zdravniško prakso.

(odgovor članu CatJa)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: toksoplasmoza
4.10.2005 10:04:39   
marty5
Zdaj pa je mene strah. Namreč, ugotovila sem, da me na 1. krvnem pregledu sploh niso testirali tokso. Sicer se pazim - sploh ne jem solate, ki je nisem sama oprala. Zadnjič pa se mi je zgodilo, da sem po nesreči pojedla košček carpacciota - sicer je to bilo v ugledni restavraciji, ampak nikoli ne veš. Je bilo vse tako zavito, da sploh nisem opazila. Jaz seveda panika!

Kdaj so vas testirali? V materinski nimam označeno. Imam narejen le Combsov test, krvno skupino in test na sifilis. Sem pa v 20. tednu. Je kakšen poseben razlog, da me niso testirali?

_____________________________

Ko je volja, se vedno najde tudi pot. Ko pa volje ni, prosto pot dobijo izgovori.

(odgovor članu soncicaT)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: toksoplasmoza
4.10.2005 11:12:42   
ninocka
Men so dali napotnico na prvem pregledu (9-10 teden), drugo testiranje sem imela pa v 24-25 tednu, zadnje pa v 36.
Vsakic sem bila negativna user posted image , doma imam pa dva macka, ki sta celo nosecnost se zmeraj spala pri meni, normalno smo se crkljali, nisem jima pa vec pucala WCja. Sta pa macka skoz not, tko da je tud majhen procent verjetnosti, da bi bla okuzena s toxo. Nikoli pa ne bozam tujih mackov (da ne prenesem kaj na moja dva), v nosecnosti sem se izogibala se bozanja psov oz. ce sem ze kaksnega pobozala, sem si vedno po umivanju roke se razkuzla.
Odpovedala sem se prsutu (ceprav sem se 1x prekrslauser posted image , ampak to je blo ze kasneje v visji nosecnosti), biftka, susija, morske hrane pa tako ali tako ne jem. Solato pa tud jem redkokdaj, sem jo pa takrat dobr oprala, vrta pa se zaenkrat nimam.
Najbolj nevarno za plod je ce se s toxo okuzis v prvem trimesecju - sicer je najmanjsa verjetnost, ampak za plod najbolj skodljivo, najman tveganja pri okuzbi s toxo je pa v zadnjem trimesecju, ampak je procent moznosti okuzbe pa najvisji.

(odgovor članu marty5)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: toksoplasmoza
4.10.2005 11:17:57   
Eviii
jst mam tudi doma mačkona, ki je hišni muc in stalno spi z mano, še posebno zdej v nosečnosti, ko še ni tatija doma (ga gremo iskat ta vikend) in mi dela družbo. je pa cepljem proti vsem mačjim boleznim. in tudi skopljen je in se ne druži z drugimi muci. čiščenje njegovega veceja pa sem prepustila mami.

_____________________________

Dejana smo na silo spravli na svet 3.3.2006 ob 19.59 :)

(odgovor članu ninocka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: toksoplasmoza
4.10.2005 11:21:52   
cmokec
Kolikor se spomnim, se da v Italiji kupiti neko tekočino, s katero se pere zelenjava in preprečuje okužbo s toksoplazmozo. Je bilo pa to objavljeno na bivši RR in mi iskalnik ne najde imena tega preparata.

V Avstriji se ga ne dobi, osebno preverla.

_____________________________

Moje srce grejeta dva mala sončka: Sara (2001) in Pia (2005).

(odgovor članu Eviii)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: toksoplasmoza
4.10.2005 11:46:17   
Scarlet
Ja fajn, jest sem se pa nažirala s suho domačo slamo še en teden nazaj...nisem vedla, da je to tut nevarnouser posted image . Ja upam, da me bojo res testiral, drugače bom pa kar zahtevala!

(odgovor članu cmokec)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: toksoplasmoza
4.10.2005 13:08:46   
marty5
Mislim, da se tisti tekočini reče AMUCHINA - je bela flaška z rdečimi kvadratki. Se včasih vrti reklama na italijnskih programih.....ob priliki, ko skočim kaj čez, se bom pozanimala.

_____________________________

Ko je volja, se vedno najde tudi pot. Ko pa volje ni, prosto pot dobijo izgovori.

(odgovor članu cmokec)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: toksoplasmoza
5.10.2005 6:20:23   
mulan
Ojla pupe!! Jaz pa cele dneve v službi testiram nosečnice iz primorske za toxo!! user posted image
Za toxoplasmoso je treba, že po naši zakonodaji, testirat nosečnise že na prvem pregledu. Testira se jih na dva protitelesa, IgG in IgM. Če sta oba negativna, je treba nosečnice testirat še v 6. mesecu in nazdnjem mesecu nosečnosti. V primeru pozitivne vrednosti IgG pa se ponovno testira čez 2 tedna. Če se v tem času titer ne poveča za 4x, gre za staro okužbo.
V Sloveniji (Evropi nasploh) je velika prekuženost s toxo. Nam navadno ni škodljiva, razen v primeru nizke imunosti (npr če bi imeli HIV). Plodu pa škodi, če se ženska okuži 4 meseca ali manj PRED zanositvijo in pa seveda tudi med. Toliko časa namreč traja, da proizvedemo zadostno količino protiteles, ki bi plod zaščitili. Parazit toxo namreč prehaja čez posteljico.
Se pa seveda da zdravit, to delajo v Ljubljani na infekcijski kliniki, je pa zelo malo takih primerov (mogoče dobimo 2 taki nosečnici na leto).
Važno je, da se po opravilih kot so vrt, rože, božanje živali, dobro umijemo roke (ni treba pretiravat z razkužili), da jemo dobro kuhano meso, se izogibamo surovemu mesu, nesteriliziranih paštet, mačjih stranišč. Je pa res, da naj bi bili mačji wc-ji varni, če jih vsak dan čistimo. Zrela oblika toxo (taka, ki nas okuži) se namreč razvije v dveh dneh po iztrebljanju okužene mačke.
Malo sem se razpričala tu, upam, da vam je kaj v pomoč. Pa ne se preveč bat. Če do zdaj, v nekem vašem utečenem življenjskem slogu, še niste dobile toxo, je zelo majhna verjetnost, da se bo to zgodilo ravno med nosečnostjo.

(odgovor članu marty5)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: toksoplasmoza
5.10.2005 7:48:54   
Klarissa
ooo mulan hvala za info!!!user posted image

(odgovor članu mulan)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: toksoplasmoza
5.10.2005 8:23:20   
marty5
Mulan,

jaz sem še enkrat pregledala materinsko knjižico in nimam zapisanega izvida za toxo - vse ostalo pa ja. Je možno, da je G enostavno pozabil? Ali bi kdo opozoril na to?

Malo me res skrbi....

_____________________________

Ko je volja, se vedno najde tudi pot. Ko pa volje ni, prosto pot dobijo izgovori.

(odgovor članu mulan)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: toksoplasmoza
5.10.2005 13:50:25   
KMALU
...meni so samo pokazali izvid, da sem negativna za toksoplazmo in da od 20-24 tedna moram test narediti se enkrat.. Niso pa rekli, ce sem jo ze prebolela...

(odgovor članu marty5)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: toksoplasmoza
5.10.2005 13:52:32   
mml
KMALU, če je na izvidu pisalo, da si negativna, potem to pomeni, da toksoplazmoze še nisi prebolela oziroma se s parazitom še nisi okužila. Zato je v nosečnosti potrebna še posebna previdnost glede hrane, stikov z mačkami in delom z zemljo. Ponovni odvzem krvi za določitev protiteles imaš pa kot si napisala med 20 in 24. tednom in potem še enkrat med 32. in 36. tednom

_____________________________

Nasmej se življenju, čeprav je včasih hudo (Medvedek Pu)

(odgovor članu KMALU)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: toksoplasmoza
5.10.2005 17:58:57   
mulan
Marty5, ljudje delamo napake in je čisto možno, da je tvoj ginekolog pozabil na toxo, čeprav dvomim. Najboljše je, da ga lepo pokličeš (ali pa sestro) in vprašaš. Samo tako boš lahko nehala skrbet. Pa vso srečo!

(odgovor članu mml)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?