|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   poporodna depresija
5.11.2005 15:37:47   
Udb
Mene zanima, če katera ve, kje na netu bi dobila kakšno literaturo o poporodni depresiji in pa kako se jo premaga.

Hvala za pomoč
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: poporodna depresija
5.11.2005 17:06:22   
gamini
Mogoče ti bo tale stran v pomoč: http://www.zdi-krog.si/index.php/component/option,com_contact/Itemid,3/

(odgovor članu Udb)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: poporodna depresija
5.11.2005 17:08:48   
brina*
Jaz bi pa dodala k vprašanju, če se je katera od vas srečala s tem. Kako ste se počutile in kako premagale to.

Hvala.

(odgovor članu gamini)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: poporodna depresija
5.11.2005 18:11:04   
tina_klementina
Nam so v porodnišnici dali tole zgibanko:

http://www.ivz.si/ivz/ul/datoteke/187-zlozenka-poporodne_dusevne_stiske.pdf

(odgovor članu Udb)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: poporodna depresija
5.11.2005 18:36:56   
anitaz
Prejle sem gledala Oprah na HRT kjer je o depresiji spregovorila ena znana (pozabla ime). In je rekla,da je bilo res hudo,da svoje hčerke sploh ni mogla videt...v glavnem,pojdite do svojega zdravnika naj vam predpiše zdravilo. Pravi da edino to pomaga, čeprav ona ne prisega na zdravila.

(odgovor članu tina_klementina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: poporodna depresija
5.11.2005 22:45:07   
miševi




Če je res huda depresija, se zdravi izključno s tabletami. V tem primeru je tudi potrebno nehati dojit. Blažje oblike pa preidejo same od sebe. Ne se sramovat, če te vsaka stvar privede do joka - zjokaj se. Prosi partnerja, naj kdaj pomerka na otročka, pa čeprav za pol urice - takrat ne bodi z njima, sprosti se. Pa pogovarjaj se, razloži partnerju, za kaj se gre in naj bo potrpežljiv. Če ni hudo, bo minilo, drugače pa rajši k zdravniku, da ne bo posledic celo življenje.

Srečno!



(odgovor članu anitaz)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: poporodna depresija
6.11.2005 2:37:36   
nana 27
Udb,  veš, tudi mene se loteva na momente takšna otožnost..sploh ne vem, kako bi jo opisala - verjetno gre res za depresijo, ampak iz dneva v dan je bolje (tok tok). Ta zadnji teden (tudi jaz sem dva tedna po porodu) je bil OBUPEN. Šivi so me boleli, učila sva se pristavljanja in drl se je kot jesihar user posted image  in jaz sem ga nosila po sobi, ujčkala, mu prigovarjala, mu pela, ampak brez uspeha..na koncu sem še jaz zraven jokala user posted image  Mislim, da otroci to čutijo in odreagirajo še bolj burno. Če ti lahko kdo pomaga, le prosi za pomoč, ker jo potrebuješ! Jaz se spopadam z zelo čudnimi občutki - lepo je biti mama, hkrati pa ob joku otroka čutim nek odpor..ne upam si napisati, ampak občutki so res grozni in jih ne bi tu opisovala z besedami. Sram me je. Že v naslednjem trenutku pa sem zaljubljena v malo bitjece, ki ne zna samo povedati, kaj ga muči in kako naj mu pomagam. Grozno mi je, če se otrok pri meni ne pomiri, zna pa ga pomiriti nekdo drug - počutim se popolnoma nesposobna in kot da sem padla na izpitu za mamo. Boli tudi, ko berem zgodbe mamic, ki so se z malčki takoj ujele. Vedeti moraš, da se vez med mamo in otrokom krepi postopoma (so izjeme) in da bo kmalu bolje, saj se morata oba navaditi en na drugega. S tem se tolažim jaz. Zdi se mi, da sem takšne občutke prinesla s seboj že iz porodnišnice, kjer mi nikakor ni steklo dojenje. Ko smo prišli domov, se je mali jokal, jaz brez mleka in spet sem si očitala nesposobnost. Ati je šibal v Ljubljano kupit pumpico, da smo malega sploh nahranili in čedalje bolj sem se zavedala, da imam otroka, a brez navodil za uporabo user posted image  Teorija je nekaj, resničnost pa nekaj čisto drugega. Mene tolažijo besede prijateljice, ki pravi, da bo vse pozabljeno, ko se bo otrok prvič nasmehnil user posted image  in besede moje mame, da se po več letih teh začetkov sploh ne spominjaš več. Zdaj pa k lepšemu delu zgodbe.. Ugotavljam, da znam že veliko stvari, znava se tudi dojit (mlekca končno imam, a še ne dovolj), krčke smo zaenkrat pozdravili z enimi kapljicami (tok tok) in vsak dan dlje pančkamo (tok tok). Uspe nam, da je buden in da ne joka. Recept je v ležalniku!...Veliko mi pomagajo nasveti s tega foruma. Veliko iščem z iskalnikom, da sem bolj pomirjena. Zadnja dva obroka dodajamo prilagojeno mleko, da Miha sit zaspi in očka mi je v veliko oporo (prav zdajle ujčka našega korenjaka), čeprav včasih tudi njega zalotim zamišljenega in me malo zadanejo spet hormoni (želim si, da bi bili srečna družinica), ampak ko gledam sončka, ki mirno pančka in se vmes malo nasmehne, je vse pozabljeno user posted image  Oglasi se kaj. Moramo odpreti novo temo o depresivnih oktobrkah. Se ti ne zdi? user posted image user posted image user posted image  Nič nas ne sme biti sram. Uf, koliko je že ura.. user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Udb)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: poporodna depresija
6.11.2005 3:25:18   
KODA
Mene je pa poporodna depresija zanesla v to smer,da sem samo jedla,jedla in jedla.Kile pa gor.Še danes se jih otepam.

_____________________________

Celemu svetu si le ena oseba,eni osebi pa si ves svet...

(odgovor članu nana 27)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: poporodna depresija
6.11.2005 9:50:46   
miševi




Nana 27 in Udb, verjamem, da sta obe super mamiciuser posted image user posted image user posted image . Vsak otroček ima svojo mamico in ta je zanj najboljša. kar tako naprej!!!
Pa tudi pisanje na forumu včasih pomaga, da se malce izpoveš. pa je takoj bolje.user posted image



(odgovor članu KODA)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: poporodna depresija
6.11.2005 11:40:57   
Anonimen
Poporodna depresija je bolezen, ki se mora zdraviti z ustreznimi zdravili ali celo v ustrezni ustanovi.
Kar pa imate ve, pa je poporodna otožnost,ki prizadene okoli 70% vseh porodnic. Tudi jaz sem bila ena od njih.
 
Simptomi:
- neprestano jokanje (ob prejemu čestitke, ob toplih besedah tolažbe, ob objemu moža, ob gledanju spečega otroka, ob branju porodnih zgodb,....)
- občutek, da sem nesposobna mama
- zastavljanje vprašanja, zakaj sem se podala na to pot, če je nisem sposobna prehoditi
- bežanje od otroka (občutek olajšanja, ko ga je kdo prevzel ali sem lahko šla sama v trgovino, hkrati pa obupen občutek slabe vesti)
- prizadetost, da so vsi rinili v otroka, name pa niti pomislil ni nihče, da bi me vprašal, kako sem, ...
- nočne more
 
Razlogi za nastanek otožnosti pri meni so bili:
- težek porod z visoko vročino in virozo
- nezmožnost dojenja
- notranji in zunanji šivi (po celi nožnici vse do materničnega vratu in veliko tudi zunanjih), ki so se mi zaradi prevelikega fizičnega napora ob nošenju otroka potrgali in se je rana odprla, hvala bogu, ponovno šivanje ni bilo potrebno, se je samo zacelilo
- prebolevanje viroze na 3 vrstah antibiotikov, najprej infuzije, potem tablete, takoj po porodu transfuzija krvi, vročina še mesec in pol po porodu
 
Vse skupaj je bilo zelo grozno, še sedaj se nerada spominjam tega. Prva dva tedna je imel mož očetovski dopust, tako da je on veliko skrbel za Nejca, pa tudi moja mama živi v sp. nadstropju, tako da je ona kuhala, da sem lahko počasi prišla k sebi.
Ko pa sta oba začela delati in sva z Nejcem ostajala sama doma in to včasih po cel dan, sem bila na trenutke tako izmozgana, da niti stati več nisem mogla na nogah. Ko je mož videl, da je že sila, je prosil mojo mamo za varstvo, mene pa peljal v trgovino in potem na kakšno tortico. In kako je prijalo, z veseljem sem šla. Sicer sem celo pot govorila samo o Nejcu, a vsaj tisti dve uri nisem poslušala otroškega joka.
Pa je minilo. Nekje pri 5 mesecih starosti lahko rečem, da sem začela uživati materinstvo v polni meri. Na začetku, ko mi je kdo rekel, kako hudo mi bo iti nazaj v službo, sem si mislila, da je zmešan, jaz komaj čakam, da grem nazaj. Zdaj pa, ko sva nonstop skupaj in sva se ujela in zelo navezala, pa mi kar slabo postane ob misli na službo.
A do sem je bila dolga pot, za katero sem mislila, da je ne bo nikoli konec.
Zato, punce, pogumno se podajte na to pot in vedite, da zagotovo mine in da niste slabe mame. Tudi otrok, ki se hrani s flaško, zraste v enakega korenjaka kot tisti, ki je dojen. V ta stavek šele sedaj verjamem in res je tako!!!!!!
 
Nikakor pa ne verjemite vsem tistim, ki tu na RR veselo razglašajo, kako super se imajo že teden dni po porodu, kako so se takoj ujele s svojim otročkom,... takih je zelo malo in večina se jih samo tolaži, da je tako, čeprav v sebi vedo, kako trpijo in si tega ne upajo priznati na glas. Meni ni bilo nerodno, če sem o tem govorila, ker je zelo pomagalo.

(odgovor članu miševi)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: poporodna depresija
8.11.2005 22:39:16   
Kinokija
Blacky, tako lepo si povedala, da mi je ob branu tvojega odgovora padlo vsaj malo bremena.

Pomaga, če bereš, da s takimi občutki nisi edina na tem svetu. Pa da mine. Enkrat user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: poporodna depresija
9.11.2005 8:34:44   
mimica
user posted image  Blacky ! Tudi jaz sem šla skozi to. Jaz sem se depresije sicer uspešno otepala oz. jo skrivala pred sama sabo in drugimi mesec dni, a ji nisem ubežala. Padla sem v depresijo najprej zaradi CR, nato zaradi tega, ker ga nisem dojila ( črpala sem si mleko ), počutila sem se popolnoma nesposobno kot mati, mali je zavračal mojo dojko in se zraven drl, ko da bi znjim ne vem kaj delala, nastopli so krči, raje je bil pri vseh drugi razen pri meni ne in še bi lahko naštevala. Jokala sem dneve in noči ter zelo dolgo vse nosila v sebi. Ko sem brala nekatere porodne zgodbe, kjer je bil lepo opisan naravni porod ter kako se imajo vse fajn, sem se počutila kot da sem edina, ki s svojim otrokom ni doživela tisto " vau, mama sem ". Že v bolnici sem se na tiho spraševala, kje so sedaj tisti nori materinski občutki ( saj sem bila srečna za dojenčka, a je nekaj manjkalo ).
Da bi drugim in sebi dokazal, da sem dobra mama, nisem rada prosila za pomoč, hotela sem vse sama narediti ( 2.tedna po CR sem že likala in prala ) tako, da sem bila izžeta že zaradi drugih opravil. S strani nekaterih ljudi sem dobivala pripmbe, ki so moje stanje še samo poslabšale. Tako kot pravi BLacky, želela sem iti vstran, želela sem si službe,... Da pa je bilo še slabše, zdelo se je kot da tudi otrok ne uživa preveč ob moji bližini, da ga lepše potolaži mož.No, čez nekaj časa mi je lepo povedala ena pediatrinja ( pogovor je tekel zakaj je zavračal mojo dojko tako dolgo )in sicer: " Vaš otrok se je rodil prehitro, doživel velik šok ( moj padec po stopnicah 2.tedna pred rojstvom ), s CR in je bil jezen na ves svet. In ves svet ste mu pomenili vi ".  
No, ko je mali napolnil dva meseca, se je sam od sebe začel  dojiti, njegova krči so minili oz. sem se z njimi začela naučit živet, in počasi je bilo boljše. Zaupala sem se možu, ki me je podpiral.
Danes, ko je mali star 5 mesecev, imam tiste občutke na katere sem tako dolgo čakala in šele danes vem, da je normalno, da jih ne občutiš takoj. Otroka moraš najprej spoznati in on mora spoznati tebe in svet. In, ko se enkrat spoznata in vzljubita je to ljubezen močnejša kot sem si sploh lahko mislila. Danes doživljam ure in dneve z njim kot najlepše kar mi lahko da življenje in nič več ne bežim vstran od njegovega joka. Neprespane noči oz. ure so po eni strani dobile svoj čar, saj je moj mali najboljše volje ob petih zjutraj, ko se tako zelo rad smeje in pogovarja. In potem ga gledam ( ko se delam, da spim ), kako je obrnjen proti meni, tolče z nogico ob ograjico postelje ter spušča tone takih višin, ki jih jaz ne dosežem. In se smejem z vsem srcem. Ne vem, zdi se mi kot da je iz mene naredil celoto in ves tisti obup prvih mesecev se je spremenil v veliko obojestransko navezanost.
Ne preveč poslušat zgodbic kot so v stilu : in sem ga zagledala ter se takoj počutila kot mama, saj se to zgodi redkim. Biti mama se moraš navadit, spoznat del sebe, ki ga prej še nikoli nisi srečal, saj v trenutku, ko se otrok rodi sprejmeš vlogo, ki se ji ne moreš odpovedat, ne moreš se ločiti od nje, sprejmeš najbolj odgovorno vlogo svojega življenja : vlogo MAMA.

(odgovor članu Udb)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: poporodna depresija
10.11.2005 10:59:07   
Tiamo
Naj se še jaz pridružim debati in vam povem svojo zgodbe, Blacky jo že ve in se ji moram še enkrat zahvaliti, da mi je res pomagala.

Prvo naj povem, da poporodna depresija je zavračanje otroka in misel na samomor, pri nas gre za lažjo obliko, ki jo poznavalci definirajo kot poporodno stisko in depresijo.

Pri meni se je začelo že v porodnišnici, nisem imela dovolj mleka, ploske bradavice in mala ni znala vleči, matrale sva se k hudič z nastavki in osebje v porodnišnici tako silijo k dojenju, da sem že tam jokala. Moja dojenčica je v porodnišnici jokala, zgubila na teži tretji dan in takrat se je, končno, osebje omehčalo in mi dalo flaško z adaptiranim mlekom.

Ko sva prišle domov sva z dojenjem nadaljevali, vendar je bil samo vik in krik, tako da sem si začela mleko črpati (načrpala sem si ga cca 30 ml), kar je bilo absolutno premalo za mojo 4000g težko dojenčico. Zato sem ji začela dodajati Aptimil. Drugi dan, po prihodu iz porodnišnice, je moja mala jokala cel dan in celo noč. Mene je vse bolelo od šivov, spala nisem že 5 dni, spomnim se kako sem samo ponoči gledala na uro in štela, ure 1, 2, 3, 4, ob 5 je moj dragi začel klicati dežurne pediatre in odgovor je bil »ne bi o tem po telefonu«. In jokanje se je nadaljevalo. Takrat je stopil v igro očka jo imela čez dan, vendar jaz se nisem mogla spati pri takem joku. Jok pa je postal ful čuden, jokala je tako da je ratala čist rdeča, krilila z rokicami, na koncu je postala modra in mislila sva da bo počila in umrla. In punce na RR so me poučile, da so to krči. Začel se je lov za kapljicami, sprobali smo vse kapljice pomagalo ni nič. Potem smo zamenjali hrano in prešli na Hipp1, nemškega proizvajalca. Moj dragi je moral 8 dan že v službo, tako da sem ostala sama doma. Krči so se nadaljevali čez cel dan in noč, mala je spala mogoče 20 min med hranjenji. Tako, da sem cele dneve in noči trpela k hudič. Odšli smo k pediatrinji, katera je rekla, da je malčica zdrava in da je treba krče preživeti, in da je moja naloga pestovanje. Potem me je še oštela, da jo narobe pestujem, oblačim, preoblačim, da ji ne smem dajati čaja,…..čist sem bila iz sebe. Potem se spomnim, da sem odšla v lekarno po kapljice Sabsimplex in so me tam delavke prepričale naj zamenjam hrano z Novolacom. Spomim se,da sva se lih z Blacky pogovarjale, ko je dobila napad od reakcije na Novolac. Blacky me je mirila, da bo minilo, pa žal ni. Krči so postali vse hujši in še kakat ni mogla. Ko je le naredila kakšen bobek je zraven kričala k zmešana. En teden smo zdržali in upali na najbolje, vendar pričakovanega učinka ni bilo, krči so postali vse hujši podnevi in ponoči, tako da smo Novolac ukinili in prešli nazaj na Hipp. Vsi so mi govorili, da si preveč k srcu jemljem in da ne smem tako jokati, da otroci pač jokajo! Ko so na lastne oči videli kaj se dogaja z našo malo, so vsi rekli, da kaj takega še niso videli in jokali zraven. Na pomoč so mi potem vsi prihiteli, od družine do prijateljev, samo po enem mesecu mojega nespanja in sekiranja, je bilo zame že prepozno. Pri enem mesecu starosti moje malčice so se krči malo umirili in več je spala. Takrat pa jaz nisem več zdržala in sem se sesula.

Spati nisem mogla, jesti nisem mogla (zgubila sem cca 10 kg v 10 dneh), čutila sem tesnobo v prsih, jokati nisem mogla, bruhala sem, spodaj me je bolelo k pri norcih, potem sem začela še krvaveti…pomagala sem si z avtogenim treningom, tekom, kopeli..nič ni pomagalo…spomnim se da sem tri ure sedela na balkonu in meditirala. Si govorila, da bo vse vredu, da bodo krči minili, ampak psiha je naredila svoje. Moje telo je bilo tok izčrpano, da sem se kar tresla, nisem mogla narediti nič, tudi previt in nahranit je nisem mogla. Se je zgodilo, da ko sem ji dajala jesti, mi je postalo tok slabo, da sem za trenutek zgubila zavest, še dobro, da je bila takrat moja mami pri meni. Potem so vsi stopili v akcijo in mi pomagali. Vendar prepozno zame.

Punce na RR so mi zelo pomagale z nasveti in po nasvetu ene sem obiskala združenje mamic, kjer pomagajo v takih problemih. Tam so bile punce zelo prijazne, po me poslušale in mi dale nasvete, naj si naredim načrt dneva, si vzamem čas zase, se pravi; naj grem malo ven brez otroka. Mi govorile o sproščanju, povezovanju z kozmosno energijo, o zdravilnosti gozdov in narave. Poskusila sem iti ven, vendar sem zunaj brez malčice še bolj trpela, skoz sem mislila nanjo, kaj če ji ne bodo dali za jesti, kaj če je ne bodo previli,….. Na koncu sem ugotovila, da mi to ne pomaga in da nisem dorasla tem kozmosnim energijam in objemanju dreves. Tako, da me je moj dragi, ki ni mogel več trpeti mojega stanja, eno soboto peljal k dežurnemu zdravniku. Tam je bila, na mojo srečo, prisotna psihologinja, s katero sem se pogovorila, ji povedala vse. Ta se je samo zasmejala in mi rekla, da sem dobra mati, če ne bi bila, se mi to ne bi zgodilo. Da je čisto normalno, da sem padla v to, ker sem trpela z otrokom. Samo moje telo je bilo preveč izčrpano, da bi to zdržalo, menjajo se hormoni, čišča je temu še pripomogla in nazadnje še menstruacija. O dojenju mi je povedala, da ene smo pač mlekarice, druge pa ne! Da sem zdaj na realnih tleh in da je najbolje, da grem za nekaj dni k mami. Dala mi je še anti-depresive, kateri naj bi začeli delovati šele po mesecu jemanja. Rekla naj ji jemljem, zato da bo telo zdržalo, ker se vidi da sem preveč shujšala in telo ne bo vzdržalo, bom mogla iti še v bolnico. In res šla sem za tri tedne k mami, za vikende sem hodila domov. Tablete sem jemala 2 tedna, potem sem jih nehala, ker se je stanje izboljšalo, verjetno je vse v psihi. Potem je še moja dojenčica, predno je bila stara 2 meseca začela spati po celo noč, se začela smejati in ggg-jati, tako da se je vse trpljenje končalo. Zdaj uživamo, mala je stara že 3 mesece, krčev skoraj več ni, je pridna, spi cele noči, tudi podnevi zaspi za par ur.

To je moja zgodba, in zdaj ko se pogovarjam z drugimi mamici, mi vsaka zaupa, da se ji je kaj podobnega zgodilo, če ne na začetku po rojstvu, pa kasneje. Poporodna stiska, ne pride vedno v taki obliki, kot sem jo jaz napisala, vsaka jo drugače doživi, ene se jo zavedajo, druge spet ne. Ene jo izražajo z jezo, druge s smejanjem, tretje spet z jokanjem, četrte z dretjem na otroka,…. Če se motim, mi ne zamerit.

Nazadnje bi se še enkrat zahvalila vsem, ki so mi pomagale, še posebno avgustovkam in seveda Blacky.

Lp Tia74

(odgovor članu mimica)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: poporodna depresija
10.11.2005 23:38:34   
Anonimen
Sem se kar razjokala ob tvoji zgodbi, ker me je spomnilo na čas, ko si bila taka boga, jaz pa sem doma panično brala članke in revije, da bi našla razlog, zakaj tvoja Demi tako joka in da bi ti lahko pomagala. Ker sem vse to dala skozi pred tabo, sem vedela, kaj preživljaš in zato sva se tudi tako povezali.
Vidiš, zdaj je vse to za nama in počasi se bova lahko še nasmejali ob spominih na te krute mesece.user posted image

Nekaj pa je gotovo: Super mami si in taka tudi ostani!user posted image

(odgovor članu Tiamo)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: poporodna depresija
11.11.2005 10:13:11   
soncek&luna
tia74, tvoja zgodba je res pretresljiva...med branjem sem jokala kot dez... na sreco imamo v zivljenju osebe, ki nam stojijo ob strani...

prepricana sem, da si super mami in bos taka tudi ostalauser posted image user posted image user posted image

ob tem pomislim, da moja depresija ali pa bolje receno obcutki nemoci, ki se pojavijo na vsak drug dan, sploh ni nic...

_____________________________

Mami, pika moja!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: poporodna depresija
11.11.2005 21:55:48   
Nyah*
Drage moje mamice!

Ceprav sama se nisem ena od vas, sem se user posted image , sem z zanimanjem brala vase zgodbe in user posted image  zraven.
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  za pogum, voljo in moc. Hvala, da ste to delile z nami, da bomo ko to dozivimo, vedele, da nismo edine, da je to normalen pojav,...

Res ste super punce, se boljse mamice, v to sem prepricana. Kar tako naprej!

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  za vse vas!

(odgovor članu soncek&luna)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: poporodna depresija
24.11.2005 17:23:24   
Nannn
ko vas berem zraven user posted image  kot dez in res se vam iz srca zahvaljujem da ste objavile te zgodbe in ko gledam sebe sem se glih en dan ze zamislila nad vsem tem in priznam me dajejo ze obcutki ko se na momente vprasam kako bom vse to prezivela...ali bom dobra mama,ali bom sposobna in se veliko vprasanj mi roji po glavi...ce bom to dozivljala bom z velikim veseljem prebrala spet kaksno od vasih zgodb in da bom imela obcutek da v tem nisem edina...

Hvala user posted image user posted image

Nannn user posted image

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: poporodna depresija
28.11.2005 12:55:46   
Anonimen
Vse bo OK, misli pozitivno.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Nannn)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: poporodna depresija
2.12.2005 10:34:13   
Tiamo
nannn, kot je že Blacky napisala pozitivno misli...samo, verjetno veš, ko si prebrala mojo zgodbo, kdaj to ne pomaga. Pomaga, pa če veliko napišeš in se pogovarjaš o tem, da vidiš da nisi sam. Jaz sem se na začetku, dostikrat spraševala : kaj mi je bilo potrebno otroka...zdaj po 4 mesecih, sem pa vesela, presrečna, da jo imam in bi jih imela še veliko.  Če ti bo težko, se kar malo razpiši, te razumemo, ker smo nekatere to preživele. Si pa dobra mati, saj se tega že zavedaš, ko samo pomisliš na to da nisi user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: poporodna depresija
5.12.2005 20:23:35   
Moyca_
full mi je hudo ko berem to, ker dobro vem kaj preživljate. Jaz sem bila že v porodnišnici depresivna in sem jokala ker je bil mali na intenzivni, se spomnim ene sestre ko mi je rekla KAJ VI SE SPET CMIZDITE????
Ja naše zdravstvo

Samo nekaj imejte v glavi - TO JE MINLJIVO IN BO HITRO MINILO- MALO ŠE SAMO- DRUGO LETO SE BOM SMEJALA,....

_____________________________

Lp, Mojca
*****************************************
"Življenje nam vrača samo tisto, kar dajemo drugim"
*****************************************
Plačano oglasno sporočilo:
www.atrium-nep.si

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: poporodna depresija
2.1.2006 12:40:53   
tinkamiška
Sem vse prebrala...in malo premislila vse skupaj.

Tudi sama sem se našla med vašimi besedami, sicer ni tako hudo, kot pri nekaterih, ampak jokam, skoraj vsak dan. Me pa vedno postane sram, ker pri nas gre vse vredu, miška se doji od prvega dne, mleka imam toliko, da si ga moram še s pumpico izpraznit iz dojk, tudi spanje nam gre kar vredu, čez dan se lahko fino spočijem, ker miška spi vsaj 3 ure skupaj, ponoči pa se dojimo 3-4 krat. Možek mi veliko pomaga, tašča nam pošilja kosilo vsak drugi dan,...jst pa jokam.

Sem razmišljala zakaj, včasih, ker me je strah kako se bo od zdaj vse spremenilo, ker se moja ljubezen sedaj deli na dvoje, čeprav je do možeka drugačna kot do Ize, sem včasih kr malo razdvojena, strah me je, da bova imela premalo časa drug za drugega, ker sva bila že pred Izo srečna skupaj, me skrbi, da se nebi zdej vse spremenilo...kadar pogledam svojega drobižka, se mi ulijejo solze, tako zelo rada jo imam. Včasih me to zmede, ker nisem pričakovala, da se v trenutku splete tako močna vez med materjo in otrokom, kadar me pogleda s svojimi očkami, me stisne pri srcu, ker me je strah, da je nebi kdaj prizadela, strah me je, da bi bila kdaj krivična do nje...veliko je stvari, ki mi blodijo po glavi in vem, da si ne morem na njih odgovoriti in vem, da je takšno razmišljanje utopično, pa vendar me skoraj vsak dan premaga. Možek pravi, da bo minilo, da naj se zjokam in se pogovarjam z njim, naj mu vse povem in kadar je tu, je takoj boljše, hudo je kadar ga ni in se moram sama pripravit do tega, da se prepričam, da bo vse vredu, da bomo srečni.

Čudno se počutim zato, ker me iz ene skrajnosti meče v drugo, včasih jokam od sreče in potem lahko naslednji trenutek od nesreče in to mi gre grozno na živce, sploh pa zato, kar sm že prej povedala, da nimamo nobenih večjih težav, jst se pa cmerim.

No, upam, da bo hitro minilo in bodo moja čustva bolj stabilna.

Vsem, ki vam je hudo in vas muči poporodna depresija, pa želim, da bo čimprej boljše in boste lahko spet nasmejane in se vam ne bo treba več obremnejvati s tem problemomuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Tinka




_____________________________

May be I'm not an angel, but I can still fly...

(odgovor članu Moyca_)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: poporodna depresija
4.1.2006 23:28:08   
Anonimen
Nič se ne sekiraj, tinkamiška, to je čisto normalno. Tvoje nihanje iz slabega v dobro razpoloženje in obratno je posledica delovanja hormonov, ki trenutno norijo. To bo minilo. Jaz bi jokala kar tjavendan ravno tako, tudi, če bi mi šlo drugače vse OK, če bi imela lahek porod in bi brez težav dojila.

Potreben je le čas, da to mine. Do  takrat pa se razjoči kadarkoli in kjerkoli ti srce poželi in brez sramu.user posted image

(odgovor članu tinkamiška)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   [Brisano sporočilo]
4.1.2006 23:46:35   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu tinkamiška)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: poporodna depresija
5.1.2006 18:12:29   
petja
Lep pozdrav vsem!
Jaz sem rodila novembra, moja punčka je zdaj stara 6 tednov. In jaz sem si končno priznala, da me daje depresija oz. poporodna otožnost. Cele dneve jokam, 5 minut sem ok, potem pa spet jok - najhuje mi je, ker jokam brez razloga. Mala se dobro redi, je pridna, se dojiva in dodajava, pa vseeno ...

Najraje bi se zaprla v eno majhno sobo, da nihče ne pride noter, da sem lahko sama ... Ali pa bi prespala nekaj mesecev in se zbudila popolnoma drugačna.

Najhuje pri vsem tem je, da sem si neskončno želela otroka, da sva se za njo trudila skoraj eno leto, da sem imela 1 SS, in kaj zdaj? Zavedam se, da moram skrbeti za njo, ampak to je pa tudi to. Tako grozno se počutim, ker ne prekipevam od ljubezni do nje, ker me ne razganja od sreče in veselja. Sem kot v nekem transu in čakam, da se zbudim in ugotovim, da je to le nočna mora, da sanjam, da imam otroka in take občutke ...

Dobro vem, da bo to minilo in bom tudi jaz imela svojo punčko najraje na svetu, ampak si ne morem pomagati. No, sem si pa končno priznala, v čem je problem, poklicala svojo zdravnico, ki mi je takoj prisluhnila in uredila posvet pri psihiatru. Se zavedam, da tam ne smem pričakovati čudežev, sem se pa takoj bolje počutila. In se seveda takoj začela obremenjevati, da jaz pa že ne bom jedla antidepresivov, ker ne bom nehala dojiti. Že zdaj moram občasno dodajati in se zraven grozno počutim.

Ko berem vaše zgodbe, mi je v tolažbo, da vem, da nisem slaba mama, ampak da gre za "bolezen" in da bo ščasoma bolje. Ampak ko preberem, da ste se nekatere bolje počutile šele po 5 mesecih, me pa skoraj kap zadane. Ker po 5 mesecih bom jaz že naredila samomor.

Tako me je sram vsega, ampak jaz bi jo najraje dala posvojiti ...

Upam, da bo čim prej bolje.

(odgovor članu Udb)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: poporodna depresija
5.1.2006 20:49:08   
mimica
Petja,
naredila si prvi korak k temu, da se stanje izboljša. Verjemi mi, da ti bo odkrit odgovor najbolj pomagal. najhuje je namreč, ko se moraš delati, da je vse OK v tebi pa vse kriči od žalosti. Joj, koliko dnevov sem se spraševala, če sem dobra mama, kolikokrat sem dvomila v sebe in mojo brezpogojno ljubezen do otroka, kolikokrat sem se spomnila časov, ko sem lahko zaloputnila z vrati in odšla iz stanovanja. Sedaj ne dvomim več v sebe in svojo ljubezen, sedaj nočem več oditi, sedaj zjutraj komaj čakam, da zagledam njegove očke in slišim njegov glasek. Verjemi mi, da bo boljše in kljub temu, da se ti zdi, da ne boš zdržala boš videla kako hitro gre čas in kako te zna otrok popolnoma očarat. ženske smo nenormalna močna bitja, ki zanjo ogromno pretrpet in neskončno ljubit in verjmi mi, da ti nisi izjema.
Svetujem ti le odkrit pogovor, pa tudi če s tujcem, odkrit odgovor brez olepševanj, boš videla da bo pomagal.
Držim pesti zate in za tvojo detece.

(odgovor članu petja)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





12 imen z močnim pomenom
To je 12 imen – 6 fantovskih in 6 dekliških, ki nosijo močen pomen.
Je za otroka res najboljši najvišji zaščit...
Je za otroka zares najboljša zaščitna krema za sončenje z najvišjim zaščitnim faktorjem? V članku preveri, kako izbrati ...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?