|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   katero mlečno formulo za novorojenčka?
13.7.2006 20:48:21   
najina pikica*
punce prosila bi za nasvet;katero mlečno formulo svetujete za novorojenčka star je 13 dni.dodajam mu novalac 1,pa se mi zdi da mu ne ugaja oz.da ga full črvič!user posted image  kaj svetujete?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
13.7.2006 21:04:40   
Seven*
Pri teh formulah je tako, da moras enostavno vse poskusit, da ugotovis kaj mu odgovarja. Ponavadi je tako.. Dojenje vama ni slo?

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
13.7.2006 21:09:41   
cmokec
V KR porodnišnici za dodajanje dajejo sestre Aptamil AR. Jaz sem ga potem tudi kupila, ker sama nisem imela (še) dovolj.

Lahko pa kupiš tiste male paketke za enkratni obrok, pa boš manj zapravila, da boš ugotovila, katero mleko vam odgovarja. Ker drugače ti ostanejo samo polne škatle za v smeti.

_____________________________

Moje srce grejeta dva mala sončka: Sara (2001) in Pia (2005).

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
14.7.2006 11:54:57   
najina pikica*
seven-svoje mleko si izbrizgavam,vendar ga imam premalo,zato mu dodajam

(odgovor članu cmokec)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
14.7.2006 16:46:15   
Dja
Tudi mi smo imeli Novalac, vendar je našega dojenčka potem napenjalo ... Prešli smo na mleko Conformil, ki je prilagojeno za probleme s prebavo. Vendar tudi zdaj razmišljamo o zamenjavi: ima kdo izkušnje s Humano ali kako drugo znamko?
Lp, Dja

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
14.7.2006 21:58:38   
Pobalami
Novalac ima tudi AC (anti colic)-proti krčem. Pa tudi Comformil je proti krčem.

Jaz sem sprobala Novalac AC, Aptamil, Aptamil PRE - to ni pomagalo. Comformila in Pregomina ni maral. Po Humani ga je še bolj zvijalo. Najbolje se je odnesel Hipp 1 iz Mullerja. Čeprav krči niso popustili ga je rad pil.

(odgovor članu Dja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
15.7.2006 8:10:54   
Seven*
Najina pikica.. Razumem. Kako to, da si izbrizgavas? Ti lahko pomagam s kaksnim nasvetom?

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
15.7.2006 10:53:33   
Anonimen
S kakšno vodo pa delaš mleko? Lahko, da ga tudi zaradi vode črviči. MI smo imeli Novalak 1 pa je bil super. JE pa res kot je že ena povedala, imaš tudi Novalak AR proti kolikam.

JAz sem tudi kot novorojenčku morala dodajati. Potem se je pa hvala bogu uredilo, ker sem bila bolj sproščena in navajena rutine in je bilo zadosti mleka. ČE želiš dojiti, samo nadaljuj, pa čim več krat ga daj na prsi, četudi mleka ni. In šele potem mu daj dodatek.

Še eno vprašanje, kaj pa če ga ne črviči in joka ker je lačen non? Koliko pa popije mleka. Jaz sem jokala in moža poslala v lekarno po kapljice proti krčem, ker sem mislila, da ima krče, ker je non stop jokal. Pa se je mož vrnil brez kapljic, ker so mu lekarni povedale, da pri 14. dneh še ne more imeti krčev in je verjetno drugje problem. In je bil res. Še preden se je najedel je zaspal. Progaj ga malo nežno buditi, dokler ne poje vsega.


(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
15.7.2006 11:25:05   
najina pikica*
URŠKA-uporabljam prekuhano vodo,kot piše v navodilih,jesti mu damo kolikor želi cca 80 ml  na obrok,včasih več včasih manj user posted image

seven-nš pajacek je nedonošenček in je bil kr nekaj časa na intenzivnem odd.,tam so ga navadli na cucel(dobival je moje mleko+ dodatek)ko pa sem ga dobila k sebi se je pokazal problem z dojenje,ker je bil navajen na cucel.poleg hranjenja na cucel se tudi pomatrava,da kaj posesa vendar je to zelo zelo malo user posted image ,od katerega nikakor nebi pridobival na teži in rasti!ŽAL user posted image

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
15.7.2006 11:32:41   
Seven*
Najina pikica, morda ti bo tale clanek od Karmen Mlinar v pomoc..




Dojenje nedonošenčka po odpustu z intenzivnega oddelka

Nedonošenčki, ki po porodu lepo napredujejo, so mnogokrat odpuščeni še pred napovedanim rokom poroda, zato so še vedno »nezreli« in potrebujejo še posebej skrbno nego in pozornost.



Ko bo končno prišel težko pričakovani dan odhoda domov, boste morda podvomili o svojih sposobnostih, kako boste brez pomoči medicinskega osebja sami lahko poskrbeli za majhnega dojenčka. Nedonošenčki morajo veliko nadoknaditi, ne samo telesne teže, ampak tudi vse trenutke materine bližine, za katere so bili prikrajšani. Še naprej kengurujčkajte in zagotavljajte neomejen dostop do svojih dojk.



Ivana: »Na podlagi izkušenj iz porodnišnice sem možu naročila, naj kupi prilagojeno mleko in stekleničke, saj so me začeli prav res razjedati dvomi, ali bom lahko dojila. Nadaljevala sem režim dojenje/dodajanje, ampak že po dveh dneh mi je postala misel na vse to zelo zoprna. Odločila sem se, da bom dodajala samo, kadar bo res nujno potrebno, kadar bo Naja jokala. Naslednji dan sem dodajala samo še zvečer in ponoči (ker je Naja, ko sem jo položila nazaj v posteljico, kmalu zajokala, jaz pa sem mislila, da joka zaradi lakote), ampak ponoči je cucelj tako ali tako pljuvala iz ust. Mislim, da je bilo četrto ali peto noč, ko sem jo ob pol šestih zjutraj, ko se je zbudila že dvanajstič, vsa izmučena položila v posteljo poleg sebe – in je v sekundi zadovoljna zaspala. V hipu, ampak res v hipu mi je bilo jasno, da je ves čas jokala samo zato, ker je hotela biti ob meni, ne pa zaradi lakote. (Tako je Naja pristala v družinski postelji.) Potem ni bila daleč odločitev, da tudi podnevi opustim prilagojeno mleko in jo samo dojim. Rekla sem si: če bo lačna, bo jokala. Če ne, potem je sita.

Naslednje tri tedne sva se praktično samo dojili. Po enem mesecu je dojenje že postalo rutina. Po šestih mesecih se še vedno samo dojiva – in pri tem resnično uživava.«



Nedonošenčki, ki dobro napredujejo in nimajo zdravstvenih težav, so lahko odpuščeni iz bolnice s težo, ki dosega le polovico ali dve tretjini teže povprečnega, zdravega in ob roku rojenega otroka. Nedonošeni otroci imajo v primerjavi z zdravimi, donošenimi otroki večjo površino telesa glede na dejansko telesno težo in mnogo višje presnovne zahteve, da uravnavajo svojo telesno temperaturo in zelo hitro rast.



Zaradi kombinacij teh faktorjev morajo nedonošenčki v primerjavi z zdravimi, donošenimi otroki pojesti in popiti več oziroma je pridobivanje telesne teže počasnejše kakor pri zdravih, donošenih otrocih. Zato je za nedonošene otroke zelo nevarno, če dojenje ne teče dobro ali če otrok dobiva premalo mleka.



Nedonošeni otroci imajo drugačen ritem hranjenja in spanja kakor donošeni otroci. Nekateri svoje lakote ne zmorejo jasno izražati z glasnim jokom, ki opozori starše, da otrok nekaj potrebuje, zato dojenje na »otrokovo zahtevo«, ki velja za zdrave, donošene otroke, pri njih ne pride v poštev. Nedonošeni otroci so bolj zaspani, dojko večkrat zavračajo, zato obstaja velika nevarnost, da bodo dobivali premalo hrane. Strokovnjaki imenujejo ta vzorec obnašanja »nezrelo obnašanje«, saj se nedonošeni otrok kljub lakoti včasih sploh ne prebudi. Zato je zelo pomembno, da se na začetku nedonošeni otroci hranijo po zelo natančnem urniku, najmanj osemkrat dnevno, in z rednim spremljanjem večanja telesne teže, rasti v višino in večanja obsega otrokove glavice. Dolgo spanje (lahko tudi osem ur ali več) nedonošenih otrok je sicer popolnoma naraven pojav, saj se med tem spanjem v njihovih telesih izloča rastni hormon, ki je zelo pomemben za primerno otrokovo rast in razvoj.



Dokler nedonošeni otrok ne doseže pričakovane porodne teže oz. svoje »prave« starosti (glede na predvideni rok poroda) ali dokler ni dovolj močan in ne pridobi dovolj teže, ga ni možno hraniti izrecno le na njegovo zahtevo. Prav tako ni dobro prepogosto prekinjati otrokovega spanca. Tako lahko pride do paradoksa: otrok bi moral čimvečkrat dnevno jesti, obenem pa naj njegovega spanca ne bi prekinjali. Pri nedonošenih otrocih je tako večja nevarnost dehidracije. Nevarnost je lahko prisotna vse do njihovega »predvidenega« rojstnega dneva.



Matere nedonošenčkov zelo redko poročajo o »premalo mleka«, saj nedonošenčki na začetku dejansko zaužijejo manjše količine mleka kakor donošeni otroci. Matere nedonošenčkov v prvih tednih tako proizvedejo celo dva- do trikrat več mleka, kakor so dejanske potrebe otroka. V tem času si po navadi mleko iztiskajo s prsnimi črpalkami in veliko mater poroča o tem, da ostaja njihovo mleko neuporabljeno. Matere nedonošenčkov poročajo o dolgem spanju svojih otrok in o tem, da se otroci med dojenjem zelo hitro utrudijo in zaspijo, še preden je dojka izpraznjena. To je zelo značilno »nezrelo obnašanje« nedonošenčkov.



Sanda: »Ko sva prišla domov, sem že po dveh dneh dobila mastitis. V hudi vročini 39 stopinj, treslo me je, povsem obnemogla, da se niti premakniti nisem mogla, sem ležala v postelji in jokala v blazino. Ob meni je v košari lačen jokal Maks, jaz pa nisem bila toliko pri močeh, da bi ga dvignila k sebi in mu ponudila dojko. Mož mi je pomagal. Držal je mene in pomagal mi je držati Maksa. Tako smo se vsi trije dojili. Jaz sem jokala, ker me je tako bolelo, mož pa naju je božal in spodbujal. Poklical je v porodnišnico, kamor je potem tudi tekel po razpršilec za v nos, da so se dojke malo zmehčale. Sestra se je po telefonu trikrat pogovarjala z menoj in mi z nasveti pomagala. To je trajalo nekaj dni. Vsak teden smo se hodili tehtat in Maks je lepo napredoval. Tudi stanje se je počasi kar nekako normaliziralo.«



Ker »nezrelega obnašanja« nedonošenčkov ne moremo popravljati, sta pravilna tehnika in strategija dojenja zelo pomembni, vsaj do pričakovanega datuma poroda, ko tudi obnašanje večine nedonošenčkov »dozori«.



Ali dobi nedonošeni otrok dovolj mleka, je zelo odvisno od učinkovitosti njegovega sesanja, materine zaloge mleka in materinega izcejalnega refleksa. Za dobro dojenje nedonošenčka je zelo pomemben pravilen položaj otrokove glavice med dojenjem. Otrokova teža se mora redno in skrbno spremljati. Otroka je treba tehtati brez oblačil. Dober znak je, če se otrok ob vsakem dojenju intenzivno doji vsaj 15 minut.



Preden je nedonošenček odpuščen z intenzivne enote, se zdravstveno osebje z materjo pogovori, kako in kako pogosto naj se otrok hrani. Ne obstajajo natančno določene tabele, saj se otroci med seboj zelo razlikujejo, zato je dobro, da se mati z zdravnikom zelo natančno pogovori, kakšen ritem hranjenja njenemu otroku najbolj ustreza. Mati mora doma zelo natančno spremljati, koliko mleka je otrok pojedel pri posameznih obrokih in preko celega dneva. V ta namen si je možno izposoditi natančne elektronske tehtnice ali pa mora otrokovo težo skrbno spremljati patronažna sestra.



Alenka: »Po prihodu domov sem se osredotočila na dojenje in podiranje kupčkov, na previjanje pa le, ko partnerja ni bilo doma. Kuhala nisem, sem pa metala perilo v stroj in ga obešala. Preostali čas (ki ga, kot verjetno za vsako svežo mamo, ni bilo veliko) sem si zapovedala počitek. Patronažna sestra ga je ocenila, da ima dobro težo (ocenjevala je težo glede na videz), ker pa je nedonošen, je prosila, naj se greva stehtat k izbranemu pediatru mesec dni po prihodu domov. Teža je bila super. Pri pediatru sva bila skoraj vsak mesec (tehtanje, cepljenja), na UZ kolkov štirikrat v pol leta, na fizioterapiji enkrat tedensko, pri razvojnem pediatru enkrat mesečno, na pregledu v porodnišnici vsake tri mesece, pri okulistu …«



Z razvojem in rastjo otroka, dobrim pridobivanjem teže, ko se bo nedonošenček tako okrepil, da bo lahko sam izražal znake lakote, bo dojenje lahko prešlo v bolj naravno fazo – dojenje na otrokovo zahtevo. Povprečno potrebujejo matere doma tehtnico (za tehtanje ob vsakem obroku) dva do tri tedne. Po tem obdobju je treba otroka tehtati le še enkrat dnevno, če lepo napreduje, pa le še ob rednih pregledih v posvetovalnici za dojenčke.



Čeprav svetovalke za dojenje priporočamo dojenje otrok na njihovo zahtevo in potrebo, kar je najbolj naravno, moramo vedeti, da takšna priporočila veljajo izrecno le za zdrave, donošene otroke. Dejstvo je, da tehtanje otroka, še posebej če ta ne pridobiva dovolj teže, pomeni za mater dodaten hud stres in skrb. Toda vedeti moramo, da imajo nedonošeni otroci drugačne potrebe in drugačne vzorce obnašanja kakor ob roku rojeni otroci. Zelo pomembno je, da so matere nedonošenčkov pravilno informirane, saj bodo le tako lahko dobro in uspešno dojile svoje otroke

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
15.7.2006 11:51:13   
Anonimen
Kaj pa če mu probaš delati mleko z vodo za novorojenčke. Jaz sem mu delala z Milupa vodo. Navadne vode so ponavadi težke vode. S prekuhanjem uničiš le bakterije, trde snovi pa ostanejo, sploh, če imate kakšne stare cevi. Lahko mu dela tudi to težave.

Meni je šlo na bruhanje in jaz nisem mogla piti navadne prekuhane vode, ker je vedno nekaj plavalo v njej, pa masten madež se je zgoraj naredil.

Pa tudi komarčkov čaj mu lahko ponudiš zraven, ki nekoliko blaži krčke. Mogoče je pa žejen, sploh zdaj, ko je vročina. Ali pa mu daš kar to Milupino vodo za piti.

(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
15.7.2006 15:51:13   
najina pikica*
seven-hvala za poučno in izčrpno besedilo,morda mi pa le pride prav.

kdaj pa ste prvič dale svojim sončkom čaj?
sm vprašala svojo patronažno,da bi Niku dala čaj proti krčom pa mi je odsvetovala,je rekla naj še počakam malo!user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
16.7.2006 0:08:16   
Bonnie_RR
Moj user posted image sicer ni nedonošenček, je pa kot novorojenček v porodnišnici pil PreAptamil, ko sva prišla domov pa Aptamil1. Nimamo pa z mlekom nobenih težav.

Čaj sem svojemu začela dajati kar zgodaj - mislim, da okoli 1 meseca, ampak je vsakič samo malo potegnil potem pa mu ni več pasalo. Še danes pri 5 mesecih spije zelo malo čaja.

Lp


_____________________________

Ponosna mamica dveh navihanih zakladkov, Nika in Vite.

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
16.7.2006 14:22:59   
monika30
Mi uporabljamo čaj že od drugega tedna. Se mi zdi da pomaga, ker mu pospeši prebavo in olajša napenjanje. Drugač smo pa mi, ko sem še polega dojenja dodajala mleko uporabljali Comformil in se mi je zdel čisto vredu.
Res pa je, da verjetno vsem dojenčkom ne pašejo iste stvari, tak da boš verjetno morala sama sprobat.
Pa veliko sreče.

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
16.7.2006 15:15:11   
Anonimen
Mi smo imelio najprej Aptamil, pa ga je zapiral. Potem sem začela Aptamil mešati s Comformilom, ker mi je prijateljica rekla, da je bolje tako, ker Comformil pa da kar malo preveč pospeši prebavo. Jaz sem ji kar zaupala, tako da smo par mesecev bili na tej mešanici in je bilo v redu. Čaj pa sem mu dajala od samega začetka. Proti krčom je super pomagal Plantex, ki se ga dobi v lekarni.

(odgovor članu monika30)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
16.7.2006 23:37:22   
mojcaden
Jst sem na neki internetni strani prebrala, da je najboljše pa tudi najdražje adaptirano mleko Pikomil. Jst sama pa še ne dodajam, tako da nimam glede tega nobenih izkušenj, razen v 1 tednu sem mu dvakrat dala po flaški Novalac, ker še nisem imela dovolj mleka. Izkušnje? Ne vem ti povedat, je bilo premalokrat.
Brez panike, prvi mesec je najtežji sploh če je to prvorojenec, potem pa s temi sončki lahko samo uživaš in postajaš vse bolj samozavesten.

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
20.7.2006 7:36:47   
Blink1
Jaz sem Neji ko je bila stara mesec dni, začela dodajati adaptirano mleko. Takrat je bil "najboljše" Aptamil. Mislim, da je imel še oznako Pre. Po tem je imela močne kolike.

Potem sem preklopila na Hipp1 in moram reči, da so kolike izginile tako rekoč od danes na jutri. Sprememba je bila neverjetna.

_____________________________

---------------------------------------

---------------------------------------

(odgovor članu mojcaden)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: katero mlečno formulo za novorojenčka?
20.7.2006 8:26:58   
ČebelicaMaja
Mi smo imeli krče že v porodnišnici, pa naj sestre rečejo kar hočejo, večina jih res nima, so pa žal tudi izjeme... nadaljevali so se vse nekje do 2,5 m, bili so res hudi, je kričala (dobesedno) tudi po 6 ur in več, a k sreči je minilouser posted image ...
Tudi jaz dojim in dodajam in to že ves čas- ne sekiraj se, če imaš premalo mleka, samo ne obupaj in se ne počuti krivo ko mu daš piti tudi po flaški- bolje tako, kot da izgublja na teži (tudi moja je)...aja, pravijo sicer, da potem ne pijejo več pri mami, pa ni vedno tako, moja nima prav nobenih težav preklopit in normalno pije tudi pri meni...je pa dobro, da lahko vsaj malo dojiš, da dobi vsaj nekaj protitelesc in se malo crklja ...user posted image

Mi smo začeli z Aptamilom 1, pa je bilo grozno, krči non stop, potem smo poskusli Novalac AC, je bilo bolje, a vseeno nekako nismo bli zadovoljni, potem smo pa prešli na Conformil iz Mullerja (sedaj se mu reče Confort), pa je super in smo ves čas na tem mleku in mojem.
Aja, je pa tudi moja pri 2 tednih velikokrat jokala tudi zato, ker je bila tako lačna -izgledalo je pa enako, kot da bi imela krče, vedno mu ponudi za jest kadar joka, od začetka je jok za vse stvari enak, potem nekje pri 2 mesecih, se pa že začne razlikovat (lačen, polulan, zaspan)...srečno!

(odgovor članu Blink1)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
Najbolj stroge mame so rojene v znamenju ...
Nekatere mame so popustljive in prizanesljive, druge so stroge in imajo rade kontrolo nad vsem. Ste vedeli, da pri odnos...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?