|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   noge na X - ortopedski čeveljci
20.9.2006 14:07:36   
dana
Naš tamali je star 18 mesecev in ima noge malo na x in temu posledično tudi stopalo mal navzven obrnjeno. Sem pa to opazila ker je mel poletne sandale "pošvedrane" in sem to tudi povedala pediatru, ki je rekel, da se bodo noge še (mogoče) poravnale in da naj nosi ortopedske čeveljce. Zdaj me pa zanima kakšni so ti ortopedski čevlji. Copate nosi že od začetka cicibanove, pri drugih čevljih sem pa tudi vedno gledala, da niso imeli ravnega podplata ampak tisto izboklino na notranji strani.

Ali so vsi cicibanovi čevlji ortopedski ali so to čisto posebni čevlji?
Nisem nikoli po trgovinah spraševala zato ne vem.

lp in hvala !
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: noge na X - ortopedski čeveljci
20.9.2006 14:34:57   
sonjaka
Kolikor jaz vem (sem tudi omenila pediatrinji, ker ima moja hči tudi na x noge, pa mi je isto povedala), se do najmanj tretjega leta niti ne šteje, da ima otrok "platfus", noge na x ima pa tako večina toliko starih otrok.
Otrok naj bo čim več bos (zdaj pač zunaj ne, v stanovanju pa ja), čevlji pa morajo biti podobni čim bolj temu, kot bi bil otrok bos (torej ne neki ortopedski). Otrok ima noge na x in platfus zato, ker si še ni dovolj okrepil mišic in zato potrebuje biti čimveč bos. V ortopedskih čevljih mišica potem ne se dela, ker ima noga že oporo.
Je pa en članek o tem (nekega ortopeda) dala enkrat na forumu MON pediatrija pediatrinja; če se ti ljubi iskat...

(odgovor članu dana)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: noge na X - ortopedski čeveljci
20.9.2006 14:46:04   
dana
Aha, potem res lahko upam, da se mu bodo nogice popravile. No pa tudi če bodo malce na x, da bi vsaj stopalo imel v redu.
Bom pa res pobrskala mal po internetu, če bom kaj našla na to temo.

Se pa vseeno priporočam še za kakšen odgovor če je imela katera podobno situacijo.

(odgovor članu sonjaka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: noge na X - ortopedski čeveljci
21.9.2006 8:34:07   
sonjaka
Evo, sem ti sem skopirala članek, če ga nisi videla že prej na temi o copatih v stanovanju. LP.
 
Čeveljeki za prve korake
As. mag. Janez Brecelj, dr. med., spec. ortopedije, Ortopedska klinika Ljubljana

Za normalen razvoj stopala je pomembno, da je že prvo obuvalo pravilno. To pomeni, da pušča nožici polno svobodo gibanja in kar se da pristno ohranja dotik s podlago. Ravno občutek dotika s tlemi je pomemben za razvoj tako hoje kot pravilnega skladnega delovanja mišic, ki sodelujejo pri hoji.

Obutev v prvem letu življenja
V prvem letu življenja bomo zaščitili stopalo v prvi vrsti pred mrazom. Ko je toplo, naj bo otrok bos, sicer mu bomo pa obuli ene od številnih toplih nogavičk ali copatk, ki smo jih dobili za darilo ob otrokovem rojstvu. Do prvih korakov z obutvijo ne bo težav, saj le-te dojenček ne potrebuje. Za prve korake je idealna bosa noga na mehki podlagi. Kot prvo obutev pa priporočam nogavičke s stopalnim delom, ki preprečuje drsenje. Trenje podplata na obuvalu naj bi bilo čimbolj podobna trenju kože na podplatu. Če se odločimo za čeveljčke, priporočam mehke čevlje z enoplastnim mehkim usnjenim podplatom. Ti čevlji bodo izjemoma visoki, da segajo preko gležnjev iz preprostega razloga, da se otroku težje snamejo.

Malček je shodil
Ko bo otrok zakorakal v zunanji svet na trda tla, bo potreboval nekaj več zaščite za stopala. Nujno ga bomo utesnili v bolj okorne čevlje z debelejšim podplatom. Ves čas odraščanja moramo biti pozorni na dve stvari.

Otroku noga presenetljivo hitro raste. Že ob rojstvu stopalo doseže 40% svoje končne dolžine in v prvem letu se poveča za 70%. Končno velikost pa doseže kmalu po 12 - 13 letu starosti, dosti prej kot ostali deli telesa. Bodimo torej pozorni da ima otrok dovolj veliko obutev, predvsem da ne utesnjuje sprednjega dela stopala po njegovi širini, saj so otroška stopala običajno relativno širša. Druga pomembna značilnost dobrega čevlja pa je, razen prostornosti tudi prožnost podplata, dobra upogljivost preko osnovnih členkov prstov in pa mehak zgornji del čevlja. Čevelj naj ne sega preko gležnjev, če to ne narekujejo vremenske razmere. Za vsa obdobja velja, da mora biti čevelj narejen iz zračnega materiala, tudi zimski čevelj.

Omeniti moram coklje, ki jih pogosto vidimo na otroških nogah. To obuvalo res oponaša boso hojo, vendar predstavlja zaradi svoje okornosti in nestabilnosti veliko nevarnost za zvin ali celo zlom skočnih sklepov. Mlajši je otrok, bolj so zanj cokli neprimerni.

Ortopedska obutev - da ali ne?
Dolgo časa je veljajo prepričanje, da potrebuje stopalo za normalni razvoj in dosego optimalne oblike neko stalno zunanjo oporo. Skozi desetletja so otroci nosili trdo obutev, starši so neutrudno iskali čevlje s trdimi opetniki, z oporami za stopalne loke ali gleženj, kar so s skupnim imenom imenovali "ortopedski čevelj". Danes na osnovi obsežnih raziskav vemo, da takšna "ortopedska obutev" ni samo nepotrebna ampak celo škodljiva za normalen razvoj stopala.

Največji odstotek deformacij stopala, ki mučijo odrasle in pogosto zahtevajo operativno zdravljenje, je posledica nepravilne obutve že v otroštvu. Če stopalo uklenemo v kalup v želji da ga oblikujemo po našem okusu, podobno kot dela kipar z glino, bomo zavirali razvoj stopalnih mišic in vezi, ki oblikujejo stopalne loke. Ob tem bomo z utesnjevanjem sklepov med nartnimi kostmi in stopalnicami ter prsti povzročili kronična vnetja teh sklepov, s tem bolečine in kasneje trajne deformacije. Vse to so razlogi zakaj je tako pomembno, da je obutev od prvih korakov naprej mehka in prostorna. Bolečina v nogah je pri otrocih najpogosteje posledica neprimerne pretesne in okorne obutve. Na srečo je športni copat, ki ga moda narekuje mladini, po današnjih merilih ortopedske stroke najbolj ustrezna obutev.

_____________________________

(odgovor članu dana)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: noge na X - ortopedski čeveljci
22.9.2006 22:01:29   
kofetek2010
otrok, ki ima noge na X naj čimveč sedi po turško in nikakor ne sme klečati tako, da ima rito med koleni (tako naj sedijo otroci, ki majo noge na O) user posted image  


(odgovor članu sonjaka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: noge na X - ortopedski čeveljci
22.9.2006 22:20:12   
Seven*
Ce je prirojeno ne bodo popravili zadeve nobeni ceveljci. Jaz imam noge na O, pa sem se vedno med zivimi. user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 6
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





VIDEO: Odvajanje od plenic v treh dneh
video
Odvajanje otroka od plenic je lahko stresno in zelo utrujajoče. Tale mamica pa je našla odlično rešitev. Preverite!
BLOG: Pitje vode in lulanje med poukom
Te med odmorom ne tišči lulat in te je pritisnilo sredi pouka? Boš moral počakati do naslednjega odmora. V mojem svetu j...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?