|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
22.4.2004 15:03:02   
Bostjan-1
Zaradi velike količine e-mailov, sporočil in vprašanj v zadnjih dveh tednih, odkar sem podal eno pripombo na temo nahrbtnikov za nošenje otrok, sem se odločil, povedati nekaj o mojih izkušnjah.

Pripomočkov pod imeni nahrbtniki za nošenje otrok ali tudi nosila za otroke, je na trgu ogromno. Primerni so za otroka, ki lahko že samostojno sedi - po mnenju pediatrov od osmega meseca dalje. Najdete jih že za nekaj tisočakov, pa vse do 50.000 in tudi več. Ceni primeren je tudi izredno velik razpon v primernosti za otroka in starše, v kvaliteti uporabljenih materialov, v bolj ali manj uporabnih dodatkih,...

Prvo vprašanje, ki si ga morate postaviti, je namen uporabe. Če ga boste potrebovali samo za skok v trgovino ali k prijateljici v sosednji blok na klepet, lahko otroka tudi nesete in vam res ni treba zapravljati denarja za cenene izdelke. Če pa razmišljate o nedeljskih izletih, pri čemer bo vaš otročiček uro ali več v nahrbtniku, pa nikar ne kupujte krame, ki jo najdete v trgovinah z otroško opremo. Mmimogrede - ste že kdaj videli, da je kdo svojega otroka vlekel v nahrbtniku od Chicco-ta, ki ima (kot mamice rade vzdihnejo v Baby Centru) tako praktična koleščka?!

Za uporabne, varne in zanesljive nahrbtnike se boste morali ozreti za trgovinami s pohodniško in alpinistično opremo. Nekaj povezav do proizvajalcev tovrstnih nahrbtnikov in trgovine v Sloveniji, kjer si lahko njihove izdelke ogledate in jih kupite:
- www.deuter.com najdeš v K2 Alpinist, Lj., Vele, Domžale,
- www.vaude.de najdeš v K2 Alpinist, Lj., Anapurna, Lj.,
-www.kelty.com po meni znanih informacijah je nam najbližje v Nemčiji,
- www.karrimor.com najdeš v Pohodnik, BTC, hala A, Lj., in www.iglusport.si,
- www.salewa.de najdeš v www.promontana.si,
- www.ferrino.it najdeš v www.iglusport.si,
- www.lafuma.fr najdeš v www.promontana.si,
- www2.tatonka.com, včasih je bila trgovina na Gosposvetski v Lj., ne vem, kje so sedaj.

Sam se kupoval tovrstni nahrbtnik poleti 2002. Takrat sem si ogledal celotno ponudbo v Sloveniji in svojo hčerko posadil v vsakega izmed njih. Nato sem naredil izbor in na enodnevnih izletih testiral naslednje nahrbtnike:
- Karrimor Papoose Deluxe,
- Vaude Jolly Comfort in Swing,
- Deuter Kid Comfort II,
- Ferrino (se ne spomnim takratnega modela).

Po tem prvem spoznavanju z nahrbtniki sem si postavil naslednje kriterije:
- nahrbtnik mora biti udoben za otroka, kar pomeni:
- po višini nastavljiv sedež,
- sedež mora nositi težo na sredini in ne ob straneh, ker bi se v tem primeru zažiral v otrokova stegna; to pa nadalje pomeni slabo prekrvavitev in mrzle noge,
- otrok zagotovo občasno zaspi, zato se mora med spanjem lepo nasloniti (skomina me je, ko vidim nadebudne starše, kako prenašajo svoje speče otroke v cenenih nahrbtnikih, kjer je otrokova glavica glede na hrbtenico zlomljena v pravi kot),
- otroka se mora obvezno zapeti z dodatnimi pasovi,
- med hojo se nobena sponka ne sme odpeti, otroku pa naj bodo nedostopne,
- pri turah v gore se mora otroka obvezno dovolj stisniti, da se ne more premetavat sem ter tja, zaradi česar bi lahko izgubili ravnotežje,
- torba naj bo čim večja, da bo šlo vanj nekaj plenic, kaj za preobleč in še za hrano mora biti prostor,
- ker gre za veliko težo (z nekaj dodatki se hitro približamo 20 kg ali jih celo presežemo), je za prenašalca izredno pomembno hrbtišče:
- biti mora nastavljivo po višini,
- primerno oblazinjeno,
- teža naj se porazdeli: 60-70% na bočni pas, ostalo na naramnice,
- nahrbtnik naj ima možnost zaščite proti soncu, vetru in dežju.

Ob upoštevanju teh kriterij sta ostala le še Deuter in Vaude. Po kakovosti hrbtišča in uporabljenih materialih je bil nesporni favorit Deuter, mučila me je le njegova cena. Ravno v tistem času je Deuter dal na tržišče nov model Kid Comfort III, ki ima povišan del za otrokovo glavo, v katerem se nahaja tudi strehica proti soncu. Povišani del pa pomeni izdatno zaščito otrokove glave v primeru padca (ki se lahko pripeti tudi v mestu). Požrl sem tisti strošek in nato dokupil še ponjavo za dež z varjenimi šivi (oboje je vidno na Deuterjevih spletnih straneh).

V hribe smo začeli zahajati že zelo kmalu, najprej seveda v kengurujčku (pri dobrih dveh mesecih na Vogar, pri treh na Češko kočo, nato na Kališče, Kriško goro). Z nahrbtnikom smo se prvič odpravili pri petih mesecih in pol na Kokrsko sedlo, a smo se morali zaradi vročine (poten otrok) in vetra obrniti le dobrih 15 min pod kočo. Pri šestih mesecih smo šli skozi Žrelo na Storžič in nazaj čez Škarjeve pečine. Pri sedmih in pol smo bili na Kredarici, za na Triglav je bilo premokro. Med potjo nas je ujelo neurje s hudim vetrom in dežjem, nas pralo dve uri, a dokupljena ponjava zagotavlja otroku takšno varnost, da mu tudi to ne pride do živega. Lansko leto smo bili tudi še na vrhu Triglava. V Transverzali pa je že več kot tretjina žigov.

Naj tole ne izzveni kot hvalospev Deuterju, saj se jim lani poslal že nekaj idej za izboljšave. Po mojem skromnem prepričanju bi se s tem nahrbtnikom lahko kosal le še Kelty, a takrat nisem prišel do njega, da bi ga lahko testiral. Dejstvo je, da si z cenenimi aluminijastimi ogrodji z viseči vrečo, kamor se vtakne otroka (beri nosila za otroke, ki si tega imena sploh ne zaslužijo in jih prodajajo po trgovinah z otroško opremo), kaj takega ne bi mogli privoščiti.

Kakšni so današnji nahrbtniki po specifikacijah, ne vem, ker jih ne spremljam redno. Kolikor sem na hitro preletel internet, bi se mi poleg Deuterja in Vaudeja zdel zanimiv še Salewa Koala. Svojega ima tudi Maya-Maya, a glede na ostale njihove nahrbtnike ga ne bi postavljal v samo špico ponudbe. Priznam pa, da za svojo ceno kar nekaj nudi.

No, če koga zanimajo še cene Deuterja:
Kid Comfort II 43.990
Kid Comfort III 64.990
Toda pozor, ker so dobavljeni v EU, ne pa tudi izdelani, so sedaj obremenjeni še s carino. Po 1. maju naj bi bile cene približno:
Kid Comfort I ca. 34.000
Kid Comfort II ca. 38.500
Kid Comfort III ca 54.000
Pri Vaudeju takšnega preskoka ni za pričakovati.
Kogar resno zanima nakup, naj mi piše na bohami@mail.com in mi pusti tel., pa mu povem, kako po 1. maju do 25% popusta.

Na koncu: gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor - naj to velja kot opozorilo, še toliko bolj, če gre z vami malo bitjece, ki vam pomeni vse na svetu in je popolnoma odvisno od vasih "neumnosti". Na prvem mestu mora biti otrok in ne cilj (vrh). O svojih izkušnjah, pasteh, nevarnostih in opremi za dojenčke v gorah pripravljam članek, ki ga bom v kratkem poslal Planinskemu vestniku. V njem naj bi bile tudi fotografije in mnenja zdravnikov. Vas obvestim, ko (če) izide.

Vse skupaj je le moj know-how. Če komu ni všeč, naj mi prosim ne zameri. Saj vem, marsikdo je bil tudi v cenenih vrečah marsikje, a hvali se lahko samo, dokler je vse v redu. Če pa se kaj zgodi - čigava je odgovornost? Mar tistega, ki je tako vreme zakuhal, so krive te trudne noge, pa kamen, ki nam je prečkal pot? Ali pa smo krivi sami, ker se nismo pripravili na nepričakovano? Po bitki je vsakdo lahko general.


Veliko družinske sreče in veselja vsem skupaj! Pa varen korak!

Boštjan
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
22.4.2004 21:38:36   
_Arwen_
Živjo...izčrpen opis, ni kaj. In zelo poučen. Podobno "znanost" smo iznašli tudi mi, ko smo iskali primeren nahrbtnik za našega enoletnika. In prišli do zelo podobnih zaključkov kot ti...nahrbtniki iz otroških trgovin so totalni pol-izdelki, nevredni naziva otroški nahrbtnik. Za razliko od tvoje družine mi nismo ne vem kakšni hribolazci, zato uporabljamo večinoma nahrbtnik "v mestu". Po dolgotrajnih premislekih in veliiiiko ogledih Ferrinotovih, Karimoorjevih, Deuterjevih in nenazdanje Vaudetovih nahrbtnikov smo kupili Vaude Jolly III. In z njim smo izredno zadovoljni. Edino kar bi bilo mogoče vredno dokupiti je strehica (sončna oz. proti dežju). Vendar je nismo še niti nekako pogrešali...
Še veliko užitkov v planinarjenju z vašim nadebudnežem,
lp

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
22.4.2004 21:39:56   
_Arwen_
Dodala bi še mogoče edino to...če koga zanima Vaude, ta kontakt sem prejela po emailu z Nemčije (Vaude Germany):
ELAN Trade d.o.o.
Bostjan Krizaj
Begunje 1, 4275 Begunje
Pisarna/office : Gregorciceva 8, 400 Kranj
Tel: +386 4 23 82 480
Mobile : +386 41 335 232
email : bostjan.krizaj@elan-line.si

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
30.4.2004 20:56:47   
gaja
Ja, Nika B kontaktirala sem Boštjana Križaja in dobila informacijo, da je kontaktna oseba za Vaude g. Golmajer Janez- Elan Begunje. Dobite ga na številki 04/535 19 03.Če bi še katero zanimalo....

Boštjan kaj pa misliš o Bebe You nahrbtniku, narejen v sodelovanju z Lafumo? Sedaj ga ima Baby center v akciji....Glede na to kaj vse si probal bi ti bila hvaležna za mnenje. Taki norci sicer nismo da bi hodili tako visoko v hribe, mi bomo bolj v gozdu z našim "piščančkom" in psom, nismo ravno hribolazci, bodo pa turice kakšno uro, dve.In kako se takšna teža obnese pri puncah z okoli 50kg. Nahrbtnik+ 15 kg otrok?
Hvala za kakršnokoli informacijo, upam, da te ne prosim preveč....




(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
1.5.2004 11:07:49   
_Arwen_
Hehe...ti lahko kar jaz odgovorim...da je pri takšni kilaži in če nisi prav neki weight lifter, zelo težko nosit težkega otročka v nahrbtniku. Rataš kar nekako okoren, težko manevriraš hehe itd...
Za ta nahrbtnik od Bebe You pa ti ne vem povedati...upam da se bo kaj Boštjan še oglasil in ti sporočil.
lčp

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
4.5.2004 7:17:41   
Bostjan-1
Omenjeni nahrbtnik sem videl le v prospektu in po pravici povedano - ne vem nič o njemu.

Sicer pa čisto takole, na podlagi slike sodeč:
Ne vem od kje ti informacija, da je narejen v sodelovanju z Lafumo, jaz bi preje rekel, da gre za čisto kopiranje ali odkup licence. Zelo podobnega (če ne kar istega) je imela Lafuma v času mojega nakupovanje. Izločil sem jo že kar na začetku zaradi več vzrokov. Najprej, nima torbe ali vsaj enega dovolj velikega žepa, kamor bi dal pleničko ali dve, pa kakšno jopico za otroka in še kak priboljšek za v usta. To pa pomeni, da boš to morala nositi v roki, kar je sila nerodno. Nadalje mu manjka kakšna dodatna opora, da bi nahrbtnik stal samostojno tudi, ko je otrok v njem. Če lahko nahrbtnik stoji samostojno, ga postaviš na kakšno mizo in si ga mnogo lažje opasaš. Strehica je bolj za okras, kot pa korist. Ko bo pripeka, otroka premalo zaščiti pred soncem. Pa tudi hrbtišče je bolj žalostno. Pač, Lafuma nikoli ni slovela po dobrih trekking nahrbtnikih. Na naramnicah manjka tudi prečna sponka. O robustnosti pove nekaj tudi dovoljena teža - odločno premalo. Pri Deuterju je 22 kg, mislim pa, da je tu nekje tudi Vaude. Če se že odločaš zanj, založi denar, daj otroka notri, pa še vse, kar rabiš pri pohajkovanju, in si ga sposodi. Po nekaj urah hoje boš imela dosti bolj jasno sliko. Tako sem se namreč jaz lotil nakupa.

Za hribe sploh ni treba biti norec. Le priprave so daljše, pa tudi kondicijo si je potrebno nabirati. Sicer pa tam gori ni dosti drugače, kot v kakšnem gozdičku. Tudi tu doli se najde spolzek kamen ali korenina. Če si res kaka manekenka, bi ti sploh svetoval dobro hrbtišče. Za manjše ljudi ponuja Deuter posebne SL naramnice, tako da si hrbtišče res lahko prilagodiš optimalno. Sicer pa teža tudi ni tako hud problem - za svojega otročička se boš že potrudila, mar ne?! Če imaš cilj in v glavi izklopiš tegobe (pot na hrbtu, bolečina v mišicah), ti tudi teža ne bo delala težav. Sam imam 75kg, pa sem jo lani brez problema prisopihal v dobrih štirih urah na Triglav iz Pokljuke z 26kg. Gre le za vprašanje, ali boš otroka prevažala v vozičku le po mestnih ulicah, ali boš šla tudi v naravo, kjer pa voziček ne bo več uporaben. Tam je otroka neprimerno nositi po rokah, torej potrebuješ nahrbtnik. Če pa nahrbtnik, potem takšnega, da te ne bo bolelo več kosti, kot če bi otroka imela v naročju.

Opažam, da se pojavljajo kontakti tudi za Vaudeja. Tisti, ki ve za kak ugoden nakup omenjene znamke, naj to sporoči tudi drugim bralcem tega foruma, tako kot sem sam za Deuterju. Mimogrede - nove maloprodajne cene za Deuterja so pri uvozniku:
I ... 34.990
II ... 37.990
III ... 54.990
Zadnjič me je nekdo klical in rekel, da so novi Vaudeji (ni vedel, kateri model) v trgovini tudi 39.000. Bi pričakoval, da bodo cenejši od Deuterja. No, če zgornjim cenam odšetejemo 25%, je pa sliko čisto drugačna.
Za kakšno informacijo več sem še vedno dosegljiv na bohami@mail.com.

Dobro izbiro in varen korak!

Boštjan

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
11.5.2004 21:07:53   
gaja
No po vrsti.... najprej hvala za odgovor!
Informacija o sodelovanju z Lafumo iz BC kataloga, novega.POgledala pa mi ni ravno všeč...

Norci hribolazci... Smo včasih ful hodili v hribe s starši, pa se spomnim da mi ni bilo všeč. Bla na skoraj vseh višjih vrhovih pri nas, pa me ne privlači. Sem raje po gozdovih, na Kolpi, Soči itn. Ne bi rekla da sem manekenka, je pa res da me je dojenje zelo pobralo v teh 4,5 mesecih. Zanimalo me je zaradi tega, ker imam 50kilskega psa ki je precej močan, pa me zanima kako bo.
Sem probala en Vaude, pa sem se zaljubila, udoben, lahek, strehica, torba, dovolj prostora,mrežica ki fino diha na hrbtu. Zadnjič sem celo našla eno punco ki prodaja rabljenega Swinga, leto in pol starega skoraj nič rabljenega za 18000. Ga grem pogledat, če je to ta...

Res sem kontaktirala g. Križaja in mi je dal kontakt za Vaude, pa ga nisem še dobila, če se da ugodno dobit sporočim!!!

Deuter mi je pa res ful drag, mogoče je res vreden svojih tolarčkov, samo res si ga ne morem privoščiti...

Res hvala za vso pomoč in nasvete... želim vam lepo vreme pri pohodništvu...





(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
14.5.2004 7:45:02   
Bostjan-1
Ravno včeraj sem tako iz firbca poklical trgovino K2 Alpinist v LJ. 01/425 01 39, pa mi je Bor Sotler natrosil naslednje:
Za Vaudeja naj bi se pred časom zamenjal uvoznik (menda naj bi Elan že predal posel nekomu drugemu), ki pa zaradi premajhnega zanimanja nič več ne naroča tovrstnih nahrbtnikov, zato si ga je težko ogledati v trgovinah. Za Deuterja ima še stare cene, ki so bile pred vstopom v EU (a menim, da bo moral imeti že nove, če bi nahrbtnik naročili sedaj). Sicer sodita Deuter in Vaude v isti cenovni razred.
Menim, da bi bila koristna informacija za tiste, ki nahrbtnike kupujejo, kako priti do Vaudeja in po kakšni ceni. Pri tem mislim na kako ugodnost in ne na cene v trgovinah - te so znane.

LP, Boštjan

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
17.5.2004 9:03:45   
Žiga
Boštjan živjo.

Jaz se samo oglašam, da te vprašam, ali te lahko kontaktiram po mailu, ko bomo mi kupovali tele nahrbtnike - no, samo enega bomo. Naš mali je sicer star šele slaba dva meseca, ampak kmalu bo treba misliti tudi na to.
Z mojo sicer nisva nevemkakšna hribolazca, ampak bi rada tudi za kakšne krajše ture (do dve, max. tri ure v eno smer) kvaliteten nahrbtnik, kjer bi se mali dobro počutil.

Toliko.
In če boš za to, da te kontaktiramo, se še slišimo.

LP
Ž.

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
25.5.2004 7:10:47   
Bostjan-1
Živjo Žiga!

Tebi in vsem ostalim - seveda sem na voljo kadarkoli, da posredujem pri nakupu Deuterjevih nahrbtnikov za otroke (pa tudi ostalih produktov te znamke). Le nadve stvari bi opozoril:
1. Tega ne prodajam jaz, ampak znanec. Če nenadoma zapusti službo, gre z njimm žal tudi mojih 25% popusta.
2. Nova pošiljka se naroča šele, ko je zbranih dovolj naročil. V poletnih mesecih, ko je sezona pohodništva na višku, je to okvirno med 2 in 4 tedni, pozimi pa mnogo dlje. Jaz sem npr. na svoj trekking nahrbtnik čakal od decembra do srede aprila.
Ob upoštevanju teh dveh omejitev bom seveda vsakemu z veseljem pomagal, kolikor bo v moji moči!

Lep pozdrav vsem skupaj!
Boštjan

bohami@mail.com

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
9.6.2004 14:28:05   
Bostjan-1
Kengurujčkov je na trgu še pa še. Zato težko rečem, kateri bi bili med najboljšimi. Pri prvem nakupu sem gledal predvsem na to, da je bil dobro podložen, da se je dalo otroka obrniti v obe smeri in (najpomembnejše) da se da kengurujčka v zgornjem delu malo odmakniti od telesa. To pomeni, da otrok ne sedi v njemu popolnoma pokonci čisto ob telesu, ampak da lahko rahlo sloni nazaj. Tu ne gre za neko hi-tec rešitev, pač pa naj se kengurujček dobro nosi tudi, če ga rahlo privzdignete, da se lahko zgornji del odmakne od telesa. Posledica tako 'poravnanega' kengurujčka je, da otrokova glavica manj pritiska na njegova ramena, ker že malo leži na samem kengurujčku.
Moj prvi kengurujček je bil znamke Tomy (ne vem več, kateri model). Navidez soliden, ki pa je pokazal eno veliko pomanjkljivost. Trdi vložek v hrbtišču se je končal ravno v otrokovem pasu, zato je bil otrok v tistem delu preveč zlomljen. Nato sem kupil Chiccovega, ki omenjene pomanjkljivosti ni imel.
Prvič smo bili s kengurujčkom na Vogarju v prvih dneh marca pri otrokovi starosti 2 mes in 10 dni. Pozimi je sicer res bolj hladno, a to se da rešiti s kakšnim pajacem več. Prednost zime v hribih pa je ta, da skorajda ni megle. Če je dovolj hladno, namreč megla zmrzne in pade dol. Tako preostane le sonce ali padavine. In takrat je bil lep sončen dan brez vetra, tako da smo prišli gor in dol brez problema, čeprav si kaj takega tisto jutro niti pomisliti nismo upali. Nedolgo zatem je sledila še Češka koča, Kriška gora, Kališče,... Nazadnje smo ga uporabili pri 5,5 mesecih na poti na Kokrsko sedlo, kjer smo ga kombinirali že z nahrbtnikom. Ko je otrok spal, je bil v kengurujčku, sicer pa v nahrbtniku. Moram pa tudi priznati, da takrat nismo upali na sedlo zaradi močnega vetra in smo se obrnili le kakih 15 min pred kočo.
Kar se tiče izbire poti, je pomembno, da je pot čimbolj uglajena, ne preveč neravna (beri: korenine, veliki kamni na poti). Poglavitna slabost kengurujčka je predvsem ta, da slabo vidite, kam točno polagate noge. Ker gre še za zelo malo štručko, jo je moč obvarovati pred vetrom ali dežjem tako, da otroka s kenguručkom vred ogrnete z vetrovko. Seveda ne toliko, da bi ne imel dovolj zraka. Na ta način je moč začasno rešiti tudi situacijo, ko otroka nimate dovolj oblečenega.
Med potjo se lahko z otrokom igrate, pogovarjate, kadar pa bo želel pogledati kaj naokoli, se bo že sam obrnil na stran. Zato je popolnoma nepomebno, ali se da otroka nositi tako, da gleda naprej. Dejstvo je tudi, da v takem položaju sploh ne bo mogel spati, ker ne bo imel kam nasloniti glavice. Med potjo pa ga tudi ne boste obračali sedaj naprej, sedaj nazaj.
Skratka, tudi z dojenčkom ni noben problem iti v nižje hribe. Pomembno je, da je otrok dovolj oblečen, da vsakih 15min preverjate, če ga ne zebe v okončine, da se izogibate prepiha in da opazujete njegovo počutje. Opozoriti pa tudi velja, da z dojenčkom ne greste v hribe zaradi dokazovanja sebi in okolici. Pomembno je, da se otrok preje privadi na daljše bivanje zunaj in da višino osvojenih ciljev postopno dvigujete. Pri nas smo hčerko nesli 'na zrak' že šesti dan po rojstvu, resda le za dve minuti. Nato pa, ker ni bilo nobenih težav, stopnjevali bivanje zunaj in se že pri dveh tednih podali na enourni sprehod po ulici, čeprav je bilo sredi zime. Sem pač pristaš tega, da bo otrok toliko odporen, kolikor odpornosti mu bodo razvili starši. Poznam namreč kar nekaj primerov (predvsem zdravnice preveč 'vedo' ), ko so se starši bali preveč za otroka, zato ga pred dvemi meseci sploh niso peljali nič ven. Če pa je bil že zunaj, so ga tako zavili, da je bil čisto poten. Pa npr. da je prvo trdo hrano ali sok dobil šele pri šestih mesecih. Potem so se pa čudili, od kje razne alergije, prehladi ob že najmanjši sapici, pa čeprav je bil zadekan,... V večini takšnih primerov je predvsem krivda staršev, da imajo tako nebogljene otročiče!
Ko bom pričakoval naslednjega otroka, si bom naveretneje omislil novega kengurujčka in sicer se mi najbolj dopade Kelty Kangaroo (http://www.kelty.com/Kelty/index.cfm?fuseaction=Kids.Home). Če bi še koga zanimalo, naj bi sporoči. Pri več naročenih je lažje izsiliti kak popust.
Sicer pa, Sabina - če želite, se nam lahko pridružite kakšen vikend. Bomo izbrali primerno turo tudi za vas, pa ti takrat posredujem še kakšno izkušnjo in dam kak nasvet.

Veliko prijetnih trenutkov ob pričakovanju naraščaja!

Boštjan

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
27.5.2005 9:31:05   
vesnaRR
testiram....

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
27.5.2005 9:39:28   
Primoza
Kaj pa testirate?

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje otrok
27.5.2005 9:40:50   
vesnaRR
če vse dela kot bi moglo;) malo prej namreč ni:zmeden2:

(odgovor članu Bostjan-1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje ...
27.8.2007 12:00:58   
Anonimen
Po iskanju sem ugotovil da je na tej temi vse preveč dragocenih podatkov, da bi kar tako lahko šla v pozabo. Kdor še razmišlja o nakupu nahrbtnikov naj si še enkrat prebere tole izčrpno poročilo.

Me pa zanima ali je še Boštjan prisoten na tem forumu in ali je še možno posredovanje pri nakupu?


(odgovor članu vesnaRR)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje ...
27.8.2007 12:41:23   
Vilma
Res je Bakfark.
Tudi mi smo glede na te Boštjanove informacije kupili Vaudejev nahrbtnik in smo prezadovoljni!
Vsi, ki imate namen kupit nahrbtnik za nošenje otroka, preberite si te koristne informacije.

Menda obstaja še en njegov post, kjer piše o kengurujčkih! Tudi to priporočam. Mi smo kupili Tommyja, pa nisem bila zadovoljna. Če bi kupovala še enkrat, bi tistega, ki ga priporoča Boštjan.

Ni jo čez dobro informacijo, sploh iz prve roke. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Kako kupit primerne nahrbtnik za nošenje ...
27.8.2007 13:20:30   
Anonimen
Sem v eni izmed trgovin zasledil nahrbtnik proizvajalca Jack Wolfskin. Po ceni sodeč gra za zadevo v višjem cenovnem razredu o kateri pa ni bilo nobenega govora. Cena 159,00 EUR, na prvi pogled izgleda fascinatno (nisem sicer videl niti Deuter niti VauDe). Mogoče kakšna informacije v zvezi s tem v primerjavi z prej omenjenima?


(odgovor članu Vilma)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?