|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Rodite v Sloveniji
5.10.2007 12:20:40   
Anonimen
National Geografic,mesečnik National Geografic Socety,amreiške zemljepisne drube,ki jo je 27.januarja 1888 v Washintonu uatsnovilo 33 raziskovalcev in znastvenikov,je v avgustovski številki bodočim mamicam iz ZDa in Avstralije svetovalo,naj razmislijo o selitvi v Slovenijo.
Razlog je preprost:naša država je,kar zadeva plačani porodniški dopust,čisto na vrhu lestvice najvelikodušnejših na svetu.
Stiskači:
Zlo bogate Združene države Amerike in Avstralije so vsaj po eni stvari povsem podobne obubožani Liberiji,Papui NOvi Gvineji in Svaziju,kraljevini v južni Afriki,ki ji vlada absolutni monarh,tako tu kot tam mame namreč nimajo pravice do plačanega porodniškega dopusta.takšna praksa je morda razumljiv v kraljestvu,kjer sta krona in žezlo v rokah dvetintridesetletnika z naravnost neverjetnim spolnim apetitom(včladar si vsako leto med nekaj tisoč lepoticami,izbere novo nedolžno nevestto),v ZDA in Avstraliji pa gre le za navdno skopost.Pravzaprav še za kaj dosti hujšega,saj dve od gospodarsko najmočnejših držav na svetu vsem porodnicam ne zagotavlja niti neplačanega
dopusta:vse ne morejo biti niti prvih dvanajst tednov brez plače z otrokom doma.

Dokaj radodarni:
Večina drugih držav,tako revnih,kot bogatih,je vsaj za spoznaje radodarnejših..Indija,Indonezija,Filipini,Pakistan,Nepal,Savdska Arabija,Izrael,
Etijopija,Mehika,denimo,mame lahko izbirajo,med poljuno dolgim porodniškim dopustom s polovično plačo in tremi(slabo)plačanimi meseci,V Veliki Britaniji;
Mongoliji,Iranu,Siriji,Grčiji,večini srednjeafriških džav in v Boliviji pa ježenska lahko najmanj 14 tednov z otrokom,v tem času pa bo dobivala več kot pol plače.Nekaj,ampak res le malo teh držav je celo med tistimi šestinsedemdeseti,kjer lahko tudi novopečeni očka računa na vsaj nekaj dni(največkrat neplačanega)dopusta.

Velikodušni:
Najbolj velikodušen,kar zadeva plačan porodniški dopust-to velja tako za dolžino,kot za plačilo-je bil,to mu je pač treba priznati,nekdanji vzhodni blok,in videti je,da večina teh držav tudi po padcu socijalizma svoje politike do
Mladih mater ni spremenila.Celo med že kar dolgočasno odločnimi
Skandinavci se po nedani raziskavi Nationa Geografic samo Finska lahko kosa z Rusijo,Ukrajino,in baltskimi državami,Uzbekistanom,Romunijo,Albanijo,pa tudi zadnjima trdnjavama socijalizma,S Severno Korejo in Kubo.Vse naštete kajpak pa tudi vse države,ki so nastale na ozemlju nekdanje Jugoslavije,se lahko pohvalijo s tem,da so malde matere pri njih do otrokovega dopolnjenega enega leta doma,za povrh ob polni plači.

Smetana:

Najvelikodušnejša med velikodušnimi-polnaplača,celih 52 tednov doma z otrokom,s priporočilom zdravnika včasih še trije dodatni meseci-ugotavlja National Georafic,pa je prav Slovenija,ta "razmeroma revna srednjeevropska država".Morda bi ameriške porodnice,pravi avtor čalanka,vendarle razmislile o tem,ali ne bi kazalo roditi pri nas?Morda res.Čeprav zadnji dve letini domačih novorojenčkov nista bili slabi(nasprotno,po nekaj sušnih letih mo spet pri
številki osemnajstisoč in več)se nam v dražvi že leta rojeva premalo otrok.
Da,čezoceanska okrepitev bi nam prav prišla.Drage ameriške prijateljice,čakamo vas.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 13:43:23   
lex
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  Se videla v Švici kako je, ko sem bila pri enih z 4 mesečkom, pa me je rabila le za borih 5 tednov, ker se je odrekla službi in ostala doma, če ne bi pa morala it v službo,ker je ni hotel zaposliti manj kot 80%

_____________________________

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 14:11:52   
malamalinca
Sej je prov.Pri tako slabih plačah in norih cenah-vsaj nekaj od te države

_____________________________

Moji fantje in mala princeska so moj največji zaklad!

(odgovor članu lex)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 14:20:59   
Anonimen
To sem prepisala,zato,da ne bomo kaj preveč jamrale,čez našo državo,ki je v enih ozirih mačehovska,v zvezi z mladimi mamicami-porodniškim dopustom pa smo kot v raju.

(odgovor članu malamalinca)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 14:56:23   
malamalinca
Sorry, Neva6, ampak je to ena res redkih dobrin, ki jih imamo.Si kaj pomilila na to, kako mamice ostajajo brez služb, kako mlade mamice lahko pridejo do stanovanj, kako mlade mamice plačujejo vrtce???Si se vprašala to?
In, kako mlade mamice kupujejo hrano za otroke, pleničke in vse kar paše zraven-pri teh zasoljenih cenah?
Se mi res ne zdi preveč prijazna država.
Ne morem biti navdušena nad državo, če plača polno plačo eno leto-saj vsi vemo, zakaj jo.

Se ti zdi, da je bilo tudi tako v času baby booma??? Ne, jaz sem mogla pri 2 mesecih v jasli, moja mama pa delat.Ker je bilo dosti otrok.Sedaj jih je pa trenutno premalo, a ne?  

V Ameriki se ne ubadajo z negativnim prirastom, a je tako?
V Nemčiji, ja , ima mama polovično plačo-ampak ima plačo tri do štirikrat večjo, kot jaz, cene pa iste.

Ne boš me prepričala, da SLO ni mačehovska in pika.



_____________________________

Moji fantje in mala princeska so moj največji zaklad!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 16:06:53   
Ayo
IZVIRNO SPOROČILO: neva6
Drage ameriške prijateljice,čakamo vas.


Ne razumem najbolje tega povabila! user posted image  Saj drzava verjetno placa porodnisko drzavljankam Slo + se drugi pogoji,  in ne kar vsaki, ki se znajde v slo porodnisnici!! Kar se tice pa povecanje natalitete, ce govorimo o Slovencih, en amerisko otrok v tem primeru nima nobene veze s to statistiko.

Slovenija je raj...ampak vsaka medalja ima 2 plati. Mamice v tujini ostanejo doma, moz pa zasluzi verjetno vec kot slovenski zakonski par skupaj.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 16:39:39   
ajtak
Slovenija je raj...ampak vsaka medalja ima 2 plati. Mamice v tujini ostanejo doma, moz pa zasluzi verjetno vec kot slovenski zakonski par skupaj.


user posted image   tocno to!!!

Kaj pa Nemcija, te pa niso opisali? Tam ima mamica kar 2 leti porodniskega dopusta (placanega)...


_____________________________

17.11.2007 Tjaš
24.4. 2011 Kaja





(odgovor članu Ayo)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 16:48:33   
Ayo
Kolkr jz poznam Nemcijo, mamica lahko ostane doma 3 leta (kako je s placilom ne vem tocno), zavidljiv podatek pa je ta, da te je po 3-eh letih delodajalec dolzan vzeti nazaj!!

(odgovor članu ajtak)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 17:50:50   
Sunny Morning
IZVIRNO SPOROČILO: malamalinca
V Nemčiji, ja , ima mama polovično plačo-ampak ima plačo tri do štirikrat večjo, kot jaz, cene pa iste.

Mislim, da imajo cene celo nižje kot pri nas.

_____________________________

06.01.2008 se nama je rodila princeska Neja!

(odgovor članu malamalinca)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 18:47:06   
Anonimen
Tukaj na bolniško pred porodniško (radodarno podpisano) in porodniško, delat pa v Ameriko.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 20:01:53   
Klepica
Evo meni iz Indije Koromandije (berite iz Nemcije)

Saj obicajno ne komentiram hvaljenja Nemcije in primerjave s Slovenijo. Ampak tukaj jo pa moram. Veste zakaj vecina zensk ostane doma do tretjega leta otrokove starosti? Ker si zelijo biti doma, morda, veliko pa zato, ker jasli preprosto ni, oziroma so tako drage (privatne), da se jim ne splaca hoditi v sluzbo, ce nimajo res nore place. Pravo porodnisko, povezano z visino place pa dobijo mame, ki so hodile v sluzbo sele v letu 2007 in to v visini 80%. Prej pa je bil to dodatek okoli 300 Eurov.

Ne recem, dolocene socialne pomoci so res visje kot v Sloveniji, ampak tudi Nemcija nima vrece brez dna.

Kar se pa tice cen, ne vem, kaj naj bi bilo tu ceneje. V Lidlu lahko dobis noro poceni robo, v Kaufhofu pa nekoliko drazjo. Vse je po sistemu ponudbe in povprasevanja.

Pa ne mislit, da se pritozujem, samo povedati sem vam hotela, da ni vse zlato kar se sveti in da ima vsaka medalja dve plati.

Pozdrav iz dezele piva in klobasuser posted image

Klepica

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Rodite v Sloveniji
5.10.2007 20:27:24   
Anonimen
Članek je iz revije National Geografic,ne iz mioega zeljnika,ne iz zeljnika kakšnega slovenskega novinarja.Govori pa o porodniškem dopustu,in ne o stanju pred in po nosečnosti,to je pol že druga pesem,ki pa ni v statistiki tega članka.Zakaj in čemu so ga objavili boste pa morale kar na naslov revije vprašat.Jaz sem ga le prepisala in nič dodala.Morda pa bi bile bolj zadovoljne,če bi že dan po porodu vstale iz postelje in se odpravile na delo,tako kot na milijone žensk omenjenih držav,ki ne dajo nič na žensko.

(odgovor članu Klepica)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Rodite v Sloveniji
9.10.2007 10:32:59   
malamalinca
Draga Neva6, zgledovati in primerjati  se je vedno treba z boljšim in ne s slabšim.Samo tako lahko kam prideš


_____________________________

Moji fantje in mala princeska so moj največji zaklad!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Rodite v Sloveniji
9.10.2007 18:51:37   
Pia77
]
IZVIRNO SPOROČILO: malamalinca
zgledovati in primerjati  se je vedno treba z boljšim in ne s slabšim.Samo tako lahko kam prideš



Biti objektiven pa tudi ne škodi...

(odgovor članu malamalinca)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 11:12:06   
Naty*
Pozdravljene! Oprostite, ampak moram mal pokomentirat. Ne bom komentirala socialnega stanja Slovenije in inflacije, ampak samo tole temo.

Zakaj hudiča ste zdej Nevo6 tolk napadle?! Berem in berem pa ne dojamem. Mene je kr malo razveselilo, da vsaj po eni plati lahko tudi v tujini pohvalijo našo "dokaj revno državico". In višina porodniške je definitivno v našo korist. Lahko smo vesele, da nismo rojene v strogo muslimanskih državah, kjer ženske celo še danes obrezujejo, da ne bi bile spolno zadovoljene. In jih kamenjajo v primeru posilstva. So v podrejenem položaju in nimajo niti pravice izražat svojega mnenja tko kot me tule.

Kakorkoli je, se ljudje včasih premalo zavedamo, da smo lahko srečni že za to, v katerem stoletju in na katerem koncu sveta smo rojeni. In ko vam ena poskuša pokazat vsaj eno lepo plat naše male državice, še tisto skritizirate.

_____________________________

Točno na rok, 11. 5. 2008, smo postali družinica. Rodil se je sonček z imenom Žan.

(odgovor članu Pia77)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 11:27:14   
Jenny Anny
Naty* se popolnoma strinjam s tabo, bodimo zadovoljni saj s tistim, kar imamo in ne glejmo vsega tistega, kar nimamo (da nas ne bo preveč bolela glava).

Saj potem bi se lahko pritoževal nad mnogimi stvarmi, recimo tudi nad tem, da smo za EU še vedno vzhodni trg, kljub temu, da smo enakopravna članica EU in imamo €....  To lahko pogledate samo pri plenicah/praških/mehčalcih... kupljenih pri nas in v Avstriji.

(odgovor članu Naty*)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 13:05:24   
malamalinca
Naty*, si malo narobe razumela, jaz ne napadam Nevo, je ne poznam in nimam nobene osnove in pravice kogarkoli napadat.Sem izrazila samo moje mnenje, lahko rečem celo tako, da bi bila bolj zadovoljna z manj porodniške, pa bi imela na drugih področjih boljše pogoje.....

Sem pa ena izmed tistih ljudi, ki nikoli ne reče, joj, lahko bi se rodila v muslimanskem svetu, sklonila glavo in bila zadovoljna z obstoječim stanjem.Sem vzgojena tako, da moraš naprej, naprej in naprej....
se razvijat, če tako hočeš, seveda ne na silo, ampak v zadoščenje.

Vse tiste, ki (n)imamo težav s preživetjem iz meseca v mesec, so seveda zadovoljne....

_____________________________

Moji fantje in mala princeska so moj največji zaklad!

(odgovor članu Jenny Anny)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 13:07:50   
malamalinca
pa me prosim ne narobe razumet, sem precej daleč od nekega socialnega problema ali kaj podobnega....

p.s. Se mi zdi, da je ena študentka nekje pisala...da bo dobivala okoli 200€ porodniške, saj ne vem, mogoče brcam v temo, ampak-a zanjo je vredu poskrbljeno, se ti zdi??? Saj menda nekoč bo zaposlena in bo plačevala vse prispevke za nazaj...

_____________________________

Moji fantje in mala princeska so moj največji zaklad!

(odgovor članu malamalinca)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 14:13:31   
Naty*
Js trenutno res hvalabogu nimam težav s preživetjem, ampak tega nisem napisala zato, ker ne bi imela drugačnih izkušenj. Tud sama sem v preteklosti dala skoz težke čase. Bila sem odvisna samo od sebe in nekako mi je uspelo preživet stvari katerih si mogoče kdo niti ne predstavlja.

Ampak še zmeraj se znam ozret okrog sebe in reči hvala bogu, da lahko vidim, slišim in sem se rodila zdrava, da si lahko s svojimi rokami služim kruh. Sama sem se izšolala, si našla zaposlitev in si ustvarila pogoje, v katerih živim sedaj. Ne idealnih pa vendar vredu. Država mi je pri tem bore malo pomagala, pa vendar se vedno zavedam, da bi stvari lahko bile še slabše.

malamalinca nikoli ne more biti za vsakogar dobro poskrbljeno. Je pa grozno že ko vidim punco, ki ima možnost usposabljanja na delu pa jo zavrne, ker pa ona dobi dovolj socialne in otroških dodatkov, da ji je boljše doma. A to je vredu? Mogoče bi blo bolš, da bi ta denar razdelil na študentke, ki se odločjo za otroka.

Pa pustmo sedaj to, ker je šlo čist izven teme.


_____________________________

Točno na rok, 11. 5. 2008, smo postali družinica. Rodil se je sonček z imenom Žan.

(odgovor članu malamalinca)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 14:27:46   
GB
Totalno netocen podatek za Anglijo . Sem se morala prav nasmejat. user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Naty*)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 14:40:26   
malamalinca
[ Je pa grozno že ko vidim punco, ki ima možnost usposabljanja na delu pa jo zavrne, ker pa ona dobi dovolj socialne in otroških dodatkov, da ji je boljše doma. A to je vredu? Mogoče bi blo bolš, da bi ta denar razdelil na študentke, ki se odločjo za otroka. [/quote]


No, vidiš, tukaj se pa strinjava, pa npr.moja kolegica, ki je polna denarja-s.p. s svojo ogromno gostilno, ki se vozi s ta novim subaru legacyem, pa dobiva otroških dodatkov več kot kakšna javna uslužbenka, samohranilka....ampak, razumeš, tukaj je spet država kriva, ker je zatajila!
Pa koliko je še neupravičenih prejemnikov socialne ali drugačne pomoči? Saj vsi poznamo, kako se partnerja pač ne poročita, imata vsak svoj naslov..in zopet je tukaj mama samohranilka z večjimi otroškimi dodatki.Potem pa zmanjka za take, ki so tega res potrebni!

Za ta kaos je kriva država.In spet poudarjam, da se mi kljub enoletni polni bolniški ne zdi do mladih družin prijazna in pika.

pa brez zamere, jezi me država in ne ve, ki ste vesele za polno porodniško, saj sem tudi jaz btw., ampak mi je samoumevno, da dobimo vsaj to.



_____________________________

Moji fantje in mala princeska so moj največji zaklad!

(odgovor članu Naty*)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 14:40:59   
malamalinca
ups, očitno ne znam citirat. sorry

_____________________________

Moji fantje in mala princeska so moj največji zaklad!

(odgovor članu malamalinca)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 20:15:03   
Pia77
IZVIRNO SPOROČILO: velika britanija

Totalno netocen podatek za Anglijo . Sem se morala prav nasmejat. user posted image user posted image user posted image user posted image


Kako je pa resnicno v UK?

(odgovor članu GB)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 20:42:29   
GB
No u UK ni tako strasno , kot je omenjeno v prvem postu. DO letos Aprila je bila porodniska 6 mesecov  PLACANA , nakar so z aprilom letos podaljsali na 9 mesecov PLACANO in ce po teh 9 mesecih hoces se ostati z otrokom vzames se dodatnih 3 mesecov in to zal NEPLACANIH. Ko zakljucis s porodnisko ( ni vazno 9 ali 12 mesecov ) te delodajalec mora vzeti nazaj na delovno mesto.
Ko rodis otroka ti drzava zracuna druzinski proracun in v primeru ,da ni dovolj za " prezivetje" ti pripada Working tax credit, Child benefit in child tax credit . ( se opravicujem ne vem kako bi to prevedla v slovenscino )
Drzava vsakemu otroku pokloni 500Ł in nakaze na racun in otrokovo ime in ko dopolni 18 let lahko vzdigne in z njim raspolaga kot zeli.

P.S. razlika je tudi ta ,da stroski otroka ( mislim na cene oblekc , opreme otroske stvari ) so v SLoveniji tako drage ,da se cudim kako mlade mamice financno vse to zmorejo . Svaka cast.

(odgovor članu Pia77)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Rodite v Sloveniji
10.10.2007 21:25:39   
gagy85
a me vzames v vel. britanijo ??? user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu GB)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
Čudovita porodna zgodba, ki jo morate preb...
Nenadoma, prvič v mojem življenju, mi ni bilo pomembno, kaj si mislijo drugi. Ko sedaj gledam za nazaj, mislim da je to ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?