|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ne govori
11.1.2008 8:40:20   
Marogica
Zanima me, če je imela kater podobno izkušnjo, ki jo trenutno prestajamo mi, s ta mlajšim, 3 leta starim sinkom.

Mali se vsak dan odloči, da enostavno ne govori, včasih je to pol ure, včasih tudi po dve, tri...Moram pa povedati, da to ne naredi, kadar je jezen, torej vzrok ni samo, kadar mu kaj ne paše, temveč, ko ga enostavno "piči".

VEndar pa ves čas z nami "komunicira", kar pomeni, da če se z njim pogovarjaš, odkimava, prikimava, pokaže s prstom, kaj bi rad, te prime za roko in te pelje pokazat stvar, naredi stvari, če mu rečeš, vendar je TIHO.

user posted image user posted image

TOrej, je imela katera podobno situacijo doma, torej mladega Andresa Valdesa?user posted image

p.s. Drugače govori normalno, dosti, besedni zaklad je starosti primeren...v glavnem, normalni triletnik. Mogoče še ta podatek, da je tako TRMAST, da skoraj vedno mi popustimo(kar ni v moji naraviuser posted image , kar se vzgoje otrok tiče).

Bi to lahko imelo kakšno povezavo?

Hvala za vaše izkušnje in mnenja....

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ne govori
11.1.2008 8:47:11   
frutka_
Bodi srečna, še prehitro ti bo govoril nazaj!user posted image user posted image user posted image

Hehehe...po mojem se enostavno kuja, ker ni po njegovo. Nekateri jočejo, drugi cepetajo, eni se mečejo po tleh, moj bratranec je z glavo tolkel ob tla... Tvoj pa ne govori. Če je sicer normalno zgovoren in izraža svoja čustva, potrebe potem po mojem ni razloga za skrb.
Poleg tega imam občutek, da je morda ugotovil, da je to zanimivo (vam in dejansko okolici) in zdaj se zdi fajn tudi njemu. Čuti da je nekaj posebnega.Faca mala! Ne moreš verjeti kako podcenjujemo otroke, ko so v resnici pravi mali manipulatorji!user posted image

Veš kaj, vrni mu in ga šokiraj! Ko bo kaj želel bodi tiho tudi ti in z neverbalno govorico odgovarjaj. Po mojem bo prav presenečen, ko bo ugotovil, da ta zmoreš tudi ti.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ne govori
11.1.2008 8:47:47   
ZARA
Meni se zdi, da je to res samo kakšna finta. Nič katastrofalnega.

Zadnjič mi je ena mamica v vrtecu pojamrala, kako se njen 5 letni sine kar odločil, da ne bo delal nič. To pomeni: ne bom gledal risanke, ne bom jedel, ne bom se oblačil, ne bom poslušal, ne bom ubogal...samo v vrtec je hodil in tam delal nič. No, na sprehod so ga spravili, potem je pa spet samo jokal. Mamica je bila prav malo obupana. Trajalo je pa celih 14 dni. Hudo.

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ne govori
11.1.2008 8:49:26   
caillou
Ja, lahko ti povem, da sem bila jaz kot otrok taka. Ko sem se odločila, da ne bom govorila (pa mi ni bilo nič hudega), enotavno nisem govorila. Včasih mi je šlo že to na jetra, da sem si sama kaj zakuhala, pa so bili vseeno drugi za vse krivi. Za svojo kazen in kazen drugih, sem utihnila.

Sploh nisem vztrajala zato, da bi me starša ujčkala ali spraševala zakaj nočem govoriti, vztrajala sem zato, ker mi je tako pasalo. No, mamo je potem vedno drezala vame, pa se ji nikoli nisem pustila odpreti. Ko sem imela dovolj miru in tišine, pa sem se začela pogovarjat. Včasih nisem govorila tudi cel dan.

Mene so pustili na miru, pa nič ni narobe z mano. Še danes se včasih rajši potuhnem in se v mislih pogovarjam sama s sabo.

Ne vem no, pri meni niso delali šare, pa danes ni nič narobe z mano. Včasih govorim kot strgan dohtar, včasih sem pa samo navidez tiho kot miška.



_____________________________

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ne govori
11.1.2008 8:50:25   
Anonimen
Po moje je to igra. Ja, Tiborja tudi včasih prime, še sedaj, ampak hitro zaključiva to igro, ker gre meni na živce in se mi ne da gledat ga in ugotavljat, kaj hoče. Kot enega dojenčka. V glavnem, ne da se mi vedno sprejeti njegove igre. Saj včasih mu krivico delam, ker on to počne z dobro voljo, v bistvu bi se rad igral, meni pa se ne da ...
Če se tebi da ... če se ti ne, pa popizdi in mu povej, da se ne greš, da če bi kaj rad, naj pove, če ne, pa ne. Samo tvoj je še manjši, pa se ti najbrž zdi to hecno in tanimivo, pa se potem greš to. Saj s tem ni nič narobe, se pač igrata.

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ne govori
11.1.2008 8:50:52   
ona
Res je verjetno samo tako obdobje,ko se odločijo da sedaj bo pa NE!user posted image
Jaz bi ga ignorirala,ko npr.kaj pokaže s prstom kaj hoče,bi mu rekla,kaj,jaz te ne razumem kaj mi kažeš s prstom dokler mi ne poveš kaj hočeš!
In,če bi bil še naprej tiho,bi se delala kot,da ga niuser posted image
Upam,da greste čimprej mimo te "faze"

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ne govori
11.1.2008 8:51:43   
Anonimen
Mali se vsak dan odloči, da enostavno ne govori, včasih je to pol ure, včasih tudi po dve, tri...Moram pa povedati, da to ne naredi, kadar je jezen, torej vzrok ni samo, kadar mu kaj ne paše, temveč, ko ga enostavno "piči".



Mogoče je to vzorec, ki ga je nekje videl. Npr. v vrtcu, varstvu, doma. Mogoče se mu zdi fanj , ker je "kao " pomemben.
To vem, da sem delala jaz ko sem bila stara cca . pet let, ker je mama bila zvečer utrujena (trije otroci) in je bila večinoma tiho, sem bila jaz tudi "velika" in bila tiho. Sem pa nadoknadlauser posted image

(odgovor članu ZARA)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ne govori
11.1.2008 8:59:46   
Pobalami
To probavajo ene finte.

Moj je en dan Karli, potem Jure, Erik... kar piči ga. Im potem nas cel čas popravlja, da ga tako kličemo. Pa Malči je tudi. Star je 2,5 leti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ne govori
11.1.2008 9:03:40   
frutka_
Faca naš ima tudi to finto.user posted image Poleg njegovega imena zamenjuje tudi naša. Od 2.leta nas namreč kliče vse po imenihuser posted image . Tako je (dedek) Zvonko, recimo (dedek) Franček. Jaz pa sem namesto Ines kar Slavica ipd..user posted image  Poleg se nagajivo smejiuser posted image

(odgovor članu Pobalami)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Ne govori
11.1.2008 9:08:36   
Anonimen
Če se bo pojavila na forumu uporabnica šnucika in opazila tole temo,naj ti ona pove koliko let njen brat enostavno ni hotel spregovoriti.Vse je izražal z gibi,ko je kaj hotel.pravila mi je,da so bili straši obupani,vsepovsod so ga vozili k špecijalistom,pa ni pomagalo.Njo so preganjaliuser posted image da mu ne sme potuho dajat,ker sta se tako fino znala brez besed sporazumevat.Ne bi rada se zmotila,mislim,da je stanje trajalo do petih let.Če sem se zmotila naj me ona popravi.Prav nič ni bilo s psiho narobe,ampak enostavno se mu ni dalo govorit.
Stanje se je kasneje normaliziralo in je še preveč čvekal.user posted image

(odgovor članu frutka_)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Ne govori
11.1.2008 9:26:00   
Marogica
Hvala punce, za odogovore.

Za lažje razumevanje bi dodala še to:
-Nikoli ne silimo v njega, ne da bi moral govoriti, niti na splošno. Ga pustimo, in ko kaj rabi pride on do nas, torej pokaže kakšno stvar, me prime za roko.....
-Tudi s to finto sem probala, da sem rekla, ko je nekaj pokazal, da mama ne razume, kaj bi rad. Pa je pokazal drugič, tretjič, jaz pa še vedno, da ne razumem. Pa me je prijel za roko in odpeljal to te stvari. Torej mi ni preostalo nič drugega, kot da sem mu jo dala. Pa naj je šlo za kozarček s čajem, banane, bonbone, igračko....
-Kot sem že rekla, tega ne dela samo, ko je jezen, temveč kar kot strela  z jasnega. Danes zjutraj se je zbudil in enostavno ne govori.
-Smo včeraj zdravnici povedali in je rekla, da se okoli treh let pojavi faza, ko otroci z različnimi načini izražajo in predvsem preizkušajo voljo staršev...in to na različne načine. Je pa samo faza, ja....Razen, če po pol leta ne bo bolje, bo nam dala napaotnico za otroškega psihologa.

Prej sem mu za finto rekla, da ga imam zelo rada in on je pokimal. Pa sem mu rekla, če bi on tudi meni rekel, da me ima rad. Pa me je samo pobožal.... Ta moj navihanec...



_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Ne govori
11.1.2008 9:31:14   
aluš
Marogica, ali je tvoj slučajno kozorog po horoskopu (po starosti sodeč bi naj bil). Sprašujem, ker imam doma 4 leta starega kozorogca. Zna biti zelo prijeten fantek, ko pa ga trma zagrabi, pa je tako, kot praviš. Enostavno velikokrat ni druge, kot da popustiš. Imamo še enega fanta 10 let starega. Že ta je bil namazan z vsemi "žavbami", sem mislila, da huje ne more bit, da že vse znamo. No, tamal ni tako navit kot je bil ta večji, samo trmast pa ko sto user posted image .

Tudi našega piči da ne govori, ampak (da bi bil vsaj tiho) kar neki mijavka, pa cmeri, pa gode in čivka. V glavnem, da ti živčki ven skočijo. Pa zraven s prstom kaže, pa brca če ne ugotoviš kaj je mislil. Največkrat (odvisno od situacije-vedno ne gre), mu rečem, če kaj hoče naj pove, ker zna govoriti, če ne pa nič, da jaz njegovega mijavkanja ne bom poslušala in ugibala kaj hoče. Ponavadi se potem začne dret ko jesihar, ampaka mu po ene 10 minutah popusti in pride ko putka k meni. Svašta. Tak izpad ima ponavadi, kadar je slabe volje in mu ni npr. ni všeč tisto kar je treba naredit (npr. vstat, iti h kosilu ipd.).


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Ne govori
11.1.2008 9:32:48   
viv_
O, kaj bi dala, da bi bla tavelka ene pol ure na dan tiho!user posted image

_____________________________

Mirna - 19. 12. 2003
Zarja - 30. 10. 2006

(odgovor članu aluš)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Ne govori
11.1.2008 9:37:53   
caillou
Faca in frutka, to je še dobro. Naš štiri letnik in pol bi se rad šminkal in lakiral. Sploh to slednje bi rad delal, ker pravi da bi imel rad rdeče in ne bele nohte. Beli so grdi in za starčkeuser posted image .

_____________________________

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Ne govori
11.1.2008 9:38:35   
Marogica
Aluš, ni kozorog, je pa strelec. Je pa resnično trmast, kot 300 hudičevuser posted image . Resnično. Sploh ne znam tega opisati, ker kaj takšnega še nisem doživela. Kot sem že napisala, mali ne jebe žive sile, ko mu nekaj ni.

Tudi on spušča glasove, jamra ali včasih "joka"...tako za vmes, da popestri tišino,user posted image  oz. ko takoj ne naredimo ali ne razumemo, kaj bi rad.  Zato pa vedno "letim", ko je kaj takšnega. In resnično mislim, da nas preizkuša, na nek način... ja..


viv, to sem si jaz tudi mislila, sploh če ta starejšega poslušam, ki neprestano govoriuser posted image

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Ne govori
11.1.2008 9:38:49   
lelaval
Prej sem mu za finto rekla, da ga imam zelo rada in on je pokimal. Pa sem mu rekla, če bi on tudi meni rekel, da me ima rad. Pa me je samo pobožal.... Ta moj navihanec...


Marogica, ob tem stavku sem se pa tako nasmejala. user posted image Pa ne, da bi mislila kaj slabega, ampak vidiš, kako močno voljo ima lahko otroka  - jaz bi na njegovem mestu popustila in rekla, da te imam rada.

Se pa strinjam z vsem, kar so napisale predhodnice - predvsem Frutka. Očitno je našel nov način "trme" oz. preizkušanja vajine potrpežljivosti. Kaj pa, če bi še vidva preizkusila njega z njegovo finto. Ko bo on govoril, vidva molčita in le kažita. Me zanima kakšna bi bila njegova reakcija.  user posted image   Če sem tako jaz uporabila otrokove finte, sta mi povedala, da jim to ni všeč in rekla, da tega ne bosta počela več.


_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Ne govori
11.1.2008 9:43:03   
soncece24
Luškan je tvoj ta mali user posted image user posted image Jaz bi tudi poskusila njegovo finto na njem sprobat- se boste malo pantomime igrali user posted image Sigurno je to kakšna igrica za njega. Jaz se za sebe ful spomnim, da sem imela par takih "internih" igric, ko sem bila majhna. Samo tiho pa nisem bila nikoli user posted image Čeprav si je mama tega menda fejst želela.

Kaj pa ko je doma tiho in gre v vrtec? Tam spregovori ali je dalje tiho?


_____________________________

Idealni moški ne pije, ne kadi, ne vara, ne kvartopiri, ne obstaja. (ruski aforizem)

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Ne govori
11.1.2008 10:15:57   
mehurčica
No, David je tudi včasih tiho. Tako se igra. In enako kot Brin me povleče v sobo, mi nakazuje stvari,... Če se mi ne da, mu pač rečem da se bova še kdaj drugič tako igrala. Sem pa jaz včasih tudi tiho in mi potem reče:"Ne tak!", ker ga razjezi da ne ve, kaj mu hočem dopovedat. Torej ni tako vztrajen kot tvoj. Tudi preneha, če mu rečem da se mi več ne da. Smo pa včasih tudi vsi kužki in ne smemo govorit, ampak lahko samo lajamo, se cartamo, cvilimo,... in vsem 4 je ime Muri.


Čeprav pa mi, po tvojem postu sodeč, ne zveni  samo kot takšna igra kot jo imamo mi z Davidom, ampak res kot kakšno preizkušanje.

_____________________________

Šele, ko postaneš mama, začneš resnično cenit zdravje.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Ne govori
11.1.2008 10:54:34   
šnucika
IZVIRNO SPOROČILO: neva6

Če se bo pojavila na forumu uporabnica šnucika in opazila tole temo,naj ti ona pove koliko let njen brat enostavno ni hotel spregovoriti.Vse je izražal z gibi,ko je kaj hotel.pravila mi je,da so bili straši obupani,vsepovsod so ga vozili k špecijalistom,pa ni pomagalo.Njo so preganjaliuser posted image da mu ne sme potuho dajat,ker sta se tako fino znala brez besed sporazumevat.Ne bi rada se zmotila,mislim,da je stanje trajalo do petih let.Če sem se zmotila naj me ona popravi.Prav nič ni bilo s psiho narobe,ampak enostavno se mu ni dalo govorit.
Stanje se je kasneje normaliziralo in je še preveč čvekal.user posted image


točno tako, kot je Neva napisala....user posted image
Pa res sva imela svoj "govor"...jaz sem ga edina razumela, ko je kazal in spuščal "čudne" glasove.



_____________________________

kaR te ne ubije,te okrepi!




(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Ne govori
11.1.2008 12:03:51   
Marogica
Zdi se mi, da je šnucikin primer drugačen, saj če sem prav razumela, njen brat do določene starosti ni govoril NIČ. Naš pa normalno govori, le da govor za nekaj časa na dan "prekine"user posted image . Sedaj je ura 12, pa še vedno ni govoril ničuser posted image , od kar je vstaluser posted image . Potem pa kar naekrat..normalno govori..

No ja, pustimo se presenetiti oz, najbrž ga bmo kar jaz presenetila, da tudi ne bom nič govorila, pa me zanima reakcija. Samo psihično se moram na to pripraviti. Je težko to...za žensko..user posted image

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu šnucika)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Ne govori
11.1.2008 12:15:42   
lelaval
No ja, pustimo se presenetiti oz, najbrž ga bmo kar jaz presenetila, da tudi ne bom nič govorila, pa me zanima reakcija. Samo psihično se moram na to pripraviti. Je težko to...za žensko..


To pa verjamem, ja. user posted image user posted image user posted image


_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Ne govori
11.1.2008 13:22:53   
Hanna M.
naša 3,5 letnica tudi ne govori, ko se tako odloči. Ponavadi je to v vrtcu ali v družbi drugih ljudi (poznanih), pri meni tega nikoli ne prakticira-se preveč rada pogovarja z mano.
Pri očku pa smo (negovorjenje), ko jo je kaj vprašal ukinili tako, da smo ji pokazali kako zgleda če stvar obrneš , kar ji ni bilo všeč, pa tudi razložili smoji, da se pri teh letih spodobi, da očku odzdravi, ko pride domov ali pa mu odgovori, če jo kaj vpraša.  Zadevo smo toliko časa ponavljali, da je dojela in zdaj odgovarja. Je pa zadnjič prijavila, da naj jo pustimo nekaj časa na miru, ker razmišlja, (ha, ha).
V vrtcu občasno še vedno prakticira molk, sodeluje in vse, le govori ne, ko se tako odloči.
Je pa tudi naša trmasta na kubik. Sva tudi midva z mojim, ampak tamala naju pa prešiša.

_____________________________

Bog, daj mi pogum, da spremenim stvari, ki jih lahko, daj mi moč, da sprejmem stvari, ki jih ne morem spremeniti in modrost, da ločim to dvoje.

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





So edinci srečni ali razvajeni?
So edinci res osamljeni in razvajeni? Britanski znanstveniki trdijo nasprotno.
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?