|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kako ga naučit pospravljat?
23.7.2009 21:06:58   
biga
Ne vem, ali preveč pričakujem od mojega dveletnika, ali je enostavno prezgodaj, ampak nikoli noče za sabo pospravit nobene igrače ali knjige. Tudi ko sam vrže stvar na tla, me samo gleda, kaj bom naredila in noče pospravit. A naj zaenkrat še jaz pospravim, če noče skupaj z mano ali sam ali je dovolj star, da bi že lahko sam? Potem ne vem, kako reagirat, se mi zdi nesmiselno npr. poslat ga v sobo za dve minuti za kazen - to počnem vedno, če me udari. A se sčasoma naučijo pospravljat igrače preden gredo spat? Naj bom samo potrpežljiva?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kako ga naučit pospravljat?
23.7.2009 21:19:12   
smejčica

Tukaj pa res ne vem, kaj naj napišem.

Moja bejba je stara 19 mesecev in že kaka dva meseca pospravi igračke za sabo. Ampak res vse. In pospravi na točno določeno mesto. Knjigice na poličko v regalu, ostale igračke imamo v bazenčku in v škatlah.

Ampak jaz je nikoli nisem silila k temu, da začne pospravljat. Sama mi je začela pomagat in sma vedno ploskali. Naredili sma si glasbo, .... v glavnem pospravljanje ji je blo v užitek.

Zdaj se ji včasih ni, pa ji rečem, naj hitro pospravi, potem bova pa šle ven, ... in nato res grema.
Včasih reče mami....da morem jaz pospravit. Pa ji rečem, da sama ne bom, da bova skupaj. In potem skupaj pospravima. In nama je prav zanimivo.

Morda ne bi blo slabo, če bi tvoj pospravljanje jemal kot zanimivo stvar, da bi mu blo vščeč. Jaz mislim da je že dovolj star in razumljiv, da lahko pomaga pospravljat.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: kako ga naučit pospravljat?
23.7.2009 21:20:36   
diva 4
Ja, jaz sem pri taki starosti otroka vedno pospravljala z otrokom.Smo kocke skupaj metali v zaboj in je bilo zabavno ciljati v zaboj .Pa knjigice na poličko in če ni dosegel do poličke sem otroka dvignila ,v glavnem smo si med pospravljanjem naredili zabavo.Včasih smo tudi plesali zraven.Sedaj sta stara 6 let in 4 leta pa vse igrače zvečer pospravita brez moje pomoči.Tako , da pomagaj mu še zdaj .Je še premali , da bi sam od sebe čutil potrebo po pospravljanju.Jaz sem ju pri tej starosti že vključila v gosp. dela.Sta pospravila jedilni pribor iz pomivalca, pa kozarce sta mi podajala, perilo v stroj tlačila in ven vlekla oprano perilo.Ti kar vztrajaj, se bo obrestovalo.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: kako ga naučit pospravljat?
23.7.2009 21:32:59   
ZmajTolovaj
Se strinjam z obema. Pri nas ni večje žurke kot zlagat iz pomivalca ali pa cunje v stroj, pa potem ko vse pripravim, lahko ona pritisne na gumb, da začne pridni stroj ropotat. Igrače pa tudi pospravi načeloma brez problema, vsaj tako na približno. 

_____________________________

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu diva 4)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: kako ga naučit pospravljat?
23.7.2009 21:38:30   
biga
Seveda tudi jaz vedno poskusim skupaj z njim pospravit, saj ga ne silim, zdaj pa moraš in pika. Ga probam zamotit, animirat, ampak ga enostavno ne zanima. Tudi pri gospodinjskih opravilih ne kaže zanimanja. Zato je toliko težje. Ampak bomo vztrajali.

(odgovor članu ZmajTolovaj)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: kako ga naučit pospravljat?
23.7.2009 21:48:20   
bumerang
No, moj pa ni tako nadarjen in dojemljiv. Pri nas je bolj na vižo "ko boš pospravil, boš dobil,..."
Hja, vsi se ne rodijo geniji!

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: kako ga naučit pospravljat?
23.7.2009 22:56:10   
zinkazi
Mislim, da ga boste morala postopno učiti pospravljanja na takšen način: "Ali mi prosim prineseš knjigo?" Ko vam jo prinese bodite na tistam mestu, kamor jo bosta pospravila. Odložite jo na njen prostor. Pohvalite ga, ker je pospravil knjigo. Kadar pospravljate npr. kocke, ki so v škatli, ga prosite, da vam prinese kocko. Vi držite škatlo, kocko dajte vanjo. Pohvalite ga, ker je pospravil kocko. Kasneje bo kocko že sam dal v škatlo. Tudi vi istočasno pospravljajte. Tako se skozi igro otrok nauči pospravljanja. Nakateri otroci to sprejmejo prej, drugi kasneje, ampak če smo vztrajni, se vsi naučijo pospravljanja.

_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kako ga naučit pospravljat?
24.7.2009 8:54:02   
puncica
mam 3 in 5 let stare otroke in počas obupavam, tak da ti nimam kej pomagat, bom pa z veseljem brala tole temo. 

_____________________________

Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kako ga naučit pospravljat?
24.7.2009 9:39:00   
end1
mi smo tudi štartali s pospravljanjem že zelo zgodaj, takoj ko sta shodila, no enemu je zdaj uspelo. Ko je kaj za pospravit, nesem skupaj. Če na začetku vložiš mal več energije se pol pozna. Pri nas je pri starejši palilo, ko je bila majhna z polskanjem in pohvalo in crklanjem, zdaj paki, da lahko pol gre ven, pa se kaj drugega igra itd. 

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kako ga naučit pospravljat?
24.7.2009 13:06:47   
nina166
Pri nas je bilo tako, da je razmetal vse igrače po dnevni, tako da nisem mogla iz enega konca v drugega, potem pa sem jaz zvečer pospravljala ko blesova. Ni pomagalo nobeno ploskanje, hvaljenje in nič. In potem sem mu enkrat rekla, da je že dovolj velik, da lahko igrače sam pospravi in da če jih ne bo, bo prišla muca copatarica in mu jih bo vzela. Potem je začel sam pospravljat, sem pa mu še malo pomagala, zdaj pa pospravi že vse sam. Se je pa tudi enih parkrat naredilo, da ni pospravil, je prišla ponoči muca copatarica in mu jih je vzela. In ker je naslednje dni pridno pospravljal, mu jih je potem prinesla nazaj. Bomo pa vidli kako bo ko bo pokapiral da muca copatarica ne obstaja user posted image

_____________________________

Domen - 16.6.2006
Daša - 21.1.2009

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: kako ga naučit pospravljat?
24.7.2009 14:13:09   
tinkatonka
Pri nas sem ga pospravljanja učila tako, da mu nisem dovolila vzeti druge igrače. Npr. on se je igral s kockami, vse stresel na igralno blazino, čez 10 minut se je šel pa z avtomobilčki igrat. "O jok brate odpade"-  prvo pospravi kocke, pol se boš pa z avtočki igral. In je palilo. A ga moram še vedno opozarjat na to vsakič, ko zamenja igro. Ko gremo pa spat in zobe umit, pa ponavadi rečem no pejva skupaj pospravit igrače, (mu kao pomagam), če pa noče, pa rečem, da bo moral vse sam pospravit.

Če je trmaril oz kričal in ni hotel pobrat igrač, sem prijela njegovo roko tako, da je prijel igračo in jo dala v škatlo in tako vsako kocko posebej. No po treh štirih kockah je začel sam pobirat, ob hkratnem kričanju seveda. Ampak je videl, da sem resna in da bo moral naredit na lep al pa na "grd" način. Kriči več ne (itak je samo ene 2×) Še vedno sicer ponavadi z malce slabe volje pospravi (sploh, ko se mu ne da), ampak pospravi pa vseeno.



_____________________________

Ponosna mamica Aneju in Jakobu.
--------
Vsaka mama je prava mama, dana za srečo in veselje. Prava. In ena sama. Za vse življenje.
(T. Pavček)


(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: kako ga naučit pospravljat?
24.7.2009 14:20:55   
ALINA55
Jaz mislim, da gre pri pospravljanju za nek ritual že od samega začetka. Otroci se zgledujejo po starših in ravnajo tako, kot to počnejo starši. Vsaj jaz vem, da sama zmeraj vse pospravim na svoje mesto kar sproti (tako naučena) in tudi kadar zapustimo dom, je vse pospravljeno. Otrok tudi meni pomaga od samega začetka pospravljati ne samo igrače, tudi ostale stvari v gospodinjstvu, ki jih seveda zmore. Mislim pa, da je tako kot so zapisale najbolje jih učiti navajati skozi igro. Moje mnenje je, da je potrebno otroka vključevati v gospodinjska in druga dela že od začetka, ker so marsikaj sposobni narediti sami, ampak naredimo starši namesto njih, ker je hitreje in nam enostavneje. Popotnica za življenje pa je vsekakor naučiti jih skrbeti zase in za svoje stvari.

(odgovor članu tinkatonka)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: kako ga naučit pospravljat?
24.7.2009 15:19:27   
Pikca
Naša dva (4,5 in dobri 2 leti) vesta, da če igrač ne pospraviš, jih mogoče jutri ne boš našel, ker jih bo skril ali celo vzel palček Igralček. Če pa igrače pridno pospravljaš, jih prinese nazaj ali včasih (redko) celo pusti na polički kakšno novo. Tako, da se pospravljat izplača. Včasih-dostikrat ju moram na to spomniti, včasih pa se celo spomnita sama. Jima pa ponavadi pomagam.

(odgovor članu ALINA55)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: kako ga naučit pospravljat?
24.7.2009 17:29:27   
mamamajča
Otrok ne bo pospravil igrač, če mu rečeš, naj jih. Če mu pa rečeš, če ti prosim pomaga, pa boš spoznala, da beseda PROSIM dela čudeže.

In obrni na igrivost- kocke v zaboj je še posebej zanimivo metati, če vsaka kocka posebej fajn zaropota. In tako naprej...

Mi smo tako delali od vsega začetka in je Marki glede tega zelo priden. Prav tako pa, brez nekega učenja, vsakič uporablja IZVOLI, HVALA, PROSIM. Zato, ker se tudi mi z njm tako pogovarjamo.

Otroci so kopija staršev.

(odgovor članu Pikca)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: kako ga naučit pospravljat?
27.7.2009 10:58:06   
biba77
Pri nas ni večjih težav.
Včasih se sam spomni, spet drugič je tako, da gremo po načelu, "ko pospraviš to, lahko ...(vzameš drugo, gledaš risanke, greš ven...)" in pač čakamo, da pospravi.
Imeli smo obdobje, ko je pospravljal igračke, da jih ne bi ponoči odnesel škratek (čez dan ga takrat še nisem s pospravljanjem zaposlila), v obdobju branja Muce Copatarice, pa je sam izumil Muco kockarico, Muco Knjigarico, Muco Ninarico..., tako, da je sam sebi "ukazal pospravljanje".

Zdaj je star 3 leta, začel je pospravljati pred drugim letom.
Včasih še vedno "rabi pomoč", dostikrat pa ima željo tudi meni pomagat.user posted image


_____________________________

Kjer so bibe, bauci in miške doma...

http://biba77.moj-album.com/


(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: kako ga naučit pospravljat?
27.7.2009 11:50:45   
PinkaPolonka
Sama pa sem ena tistih mamic, ki se kaj dosti ne obremenjujem, če je otroška soba razmetana in največkrat tudi dnevna soba...nekako imamo sobote dopoldne rezervirane za pospravljanje...med tednom je bolj malo časa in raje popoldneve preživimo v družbi drug drugega. Sicer pa sta moja sončka začela pospravljti sama od sebe nekje pri 3,5 letih...prej niti pomislila nisem, da bi zahtevala, da pospravljata za sebo...sedaj pa vsako soboto zvlečeta vse škatle z igračami na tla, jih presortirata in pospravita po svoji logiki...se ne vmešavam.

(odgovor članu biba77)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: kako ga naučit pospravljat?
27.7.2009 12:02:01   
Splišni
Ne vem, no, ampak meni pri otrokovih 2 letih na kraj pameti ni padlo, da bi mu rela, daj pospravlja. je pa tudi moj bil tak, da se mu nid dalo preusmerit pozornosti nikoli, če je za eno stvar rekel NE, je to bilo NE. Pa zdaj pri 7 letih ni problema, če na naženem pospravt, ma, da pospravi.
Tako da pač so tudi na tem področju otroci različni, brez veze se je nekaj obremnjevat zdaj pa še s tem. Pač opazuj svojega otroka in se prilagajaj. Nekaj, kar zdaj noče in bi ti vzelo ogrooomno energije, da bi ga v enem letu mogoče pripravila do tega, kar želiš, da naredi, bo čez eno letu tudi brez tega sekiranja obeh naredil brez težav.
Tako da jaz bi mu dala čas. Če imaš sicer pošlihtano s postavitvijo nekih osnovnih mej, potem ne bi smelo biti problema.

(odgovor članu PinkaPolonka)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: kako ga naučit pospravljat?
28.7.2009 9:22:46   
Žaži
Še nima dve leti in že dolgo skupaj pospravljava tako, da mečeva kocke v škatlo in ob tem fajn ropotava in se smejiva zraven, avtomobilčke na polico zlagava, knjigice na svoje mesto.................prav tako tudi on meni pomaga pomivalca sprazniti, pralni stroj naložiti in sprazniti, sesat pomaga (no, to je več smeha kot dela, ker ga komaj premakne), prah briševa..........V glavnem to vedno spremenim v igro, pa pohvalim ga kako imam jaz pridnega pomočnika in je zadovoljen in stvari pospravljene. SIcer potrebujem za vsako stvar enkrat dlje kot ponavadi, čas pa le mine in nekaj skupaj počnevauser posted image

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: kako ga naučit pospravljat?
28.7.2009 9:30:50   
Anonimen
moja 2 nista neki zelo redoljubna. sta sicer starejsa. in velikokrat moram kar posteno grdo pogledat, da pospravita.
ce pa to ne zaleze, pa samo vzamem najvecjo vrecko za smeti in se odpravim v njuno sobo. ali pa zalaufam sesalec. madonca stece akcija v momentuuser posted image

(odgovor članu Žaži)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
30.7.2009 12:58:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: kako ga naučit pospravljat?
10.8.2009 14:00:43   
honey
Midva sva našega že zelo zgodaj naučila, da se igrače pospravlja za sabo. Najprej sem ga lepo prosila, da naj pospravi igrače, potem sem ga še enkrat opozorila, če ni šlo, sem že malo bolj strogo rekla, nazadnje sem igračo prijela in jo vrgla v smetnjak. In moram reči, da sem to naredila samo 2x, pa je palilo. Pa je bil star recimo slabi 2 leti. Sicer je na začetku še malo motovilil in si mislil, saj ne bo tega naredila, ko pa je videl, da mislim resno, je hitro pospravil. Potem je bilo dovolj že to, če je rekel, da ne bo pospravil, da sem ga samo vprašala, če mu jih jaz pospravim. No, zdaj pri 4,5 letih pa sploh ni treba več opozarjat, da je treba igrače pospravit. Je že čisto avtomatsko.

Seveda pa sem mu, če me je prosil, pri pospravljanju pomagala, da ne bo pomote. Ampak nikoli mu jih nisem pospravila sama od sebe oz. mu jih šla sama od sebe pomagat pospravljat. Vedno me je moral prosit, potem pa sem šla.


_____________________________

V meni živi vitka ženska, ki bi rada prišla na površje. Običajno to kozo lahko utišam samo s piškoti.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: kako ga naučit pospravljat?
10.8.2009 14:08:00   
ksenija12
naša dva pospravljata že od vsega začetka, ampak mi smo naredili iz pospravljanja 'zabavo', ne znam opisat drugače...pospravljanje jemljeta kot zabavo...sta pa oba take sorte, da rada razvrščata, sortirata v škatle itd...je pa tako, da v bistvu se pospravlja enkrat na dan ali preden začnemo kakšno novo igro (če se igrata recimo z avtomobilčki, pa bi potem rada se igrala s kockami, najprej pospravimo avtke, potem pa damo ven kocke)
Prikaži pospravljanje kot zabavo, kot igro, drugega nasveta nimam..definitivno pa ni prekmalu..

_____________________________

http://www.popolna-kmetica.blogspot.com/


(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: kako ga naučit pospravljat?
10.8.2009 14:26:57   
blaža
Nisem vsega brala, ti povem samo iz mojih izkušenj.

Ta starejši ima sedaj 6 let in je še vedno precej nereden. od malega smo ga učili, da se po vsaki igri pospravi igrače, pa ne pomaga niti še sedaj v celčoti. mu moram kar ene par krat povedat, da pospravi, pa se le loti.

Ta mali ima pa 17 m in me prav preseneča vsak dan sproti. Sem šla zadnjič sama z njim ven in smo imeli s seboj tri avtomobilčke, ko sem rekla, da gremo domov, je sam stekel po vse tri avtke, ki so bili naokoli, jih spravil pod voziček, in se vsedel v vozeka pa čakal, da gremo. Me je skoraj kap, ki ta starejšemu to ne bi padlo na pamet še zdej. Vse pozablja naokoli.

tudi doma tamali pospravi ko se neha igrat, da vse nazaj kjer je dobil, midva z možem pa prav debelo gledava, ki nisva tega navajena od ta starejšega.

sicer pa ju učiva, da za sabo pospravljata z zgledom, ko tudi midva pospraviva kar je treba. Tudi igrače jima večkrat pomagava, še posebaj ta malemu, ta starejši mora to že kao obvladat. malom mu še manjka.user posted image

Mi je pa tovarišica v vrtcu rekla, da se tudi podeduje, če je kdo zelo nereden. user posted image Ja jaz sem bla taka. user posted image Vse sem pozabljala naokoli, dežnike, barvice, copate.user posted image Ajoja kaj me še čaka, ki jeseni gre v šolo.user posted image

_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu ksenija12)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Pitje vode in lulanje med poukom
Te med odmorom ne tišči lulat in te je pritisnilo sredi pouka? Boš moral počakati do naslednjega odmora. V mojem svetu j...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?