|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   trma ali napaka staršev?
3.12.2009 14:58:17   
biga
Naj navedem konkretne primere: moj 2,5-letni sin se vsak dan strma zaradi istih stvari (poleg določenih drugih), noče se v sobo previt in noče zvečer umiti zobk. Ko me rečem, se skrije v kot pri pralnem stroju, se smeje in noče sesti na pručko, da bi se umila. Sem poskusila vse mogoče: da ima svojo zobno ščetko, jaz mu medtem drgnem z drugo, da bo miška odnesla rjave zobke, povečini sem ga skušala prepričat na lep način. Ne gre. Potem mu rečem, da bova bodisi umila zobke bodisi bo šel v sobo spat sam (brez mami oz. atija, ki sta sicer eden ali drug vsak večer z njim, ko zaspi). Noče niti umit niti v sobo. Zato ga dvignem in odnesem v sobo, seveda ob tem kriči, na postelji pa noče ostat. Potem si premisli in greva umivat, pa spet začne po svojem. Kaj naredit? Nočem ga na silo.
Drugo: če ga že odpeljem v sobo, da se previjeva (če ne gre drugače, ga odnesem, kar mi je čedalje težje zaradi nosečnosti), noče čistit noska s fiziološko, kar načeloma počneva vsak dan, sploh če je prehlajen. Ne pusti, se odmika, dere, mu rečem, če bi raje spucal s sesalnikom (oz. baby-vacom na sesalnik), pravi, da ne, a ne pusti z vatko. Hkrati pravi, ne na silo. Kar tudi nočem, zato mu zadnja dva dni nisem niti omenila čiščenja noska. Možu bolje uspeva, čeprav zadnje čase bolj na silo. A pri takih stvareh, ko veste, da je dobro za otroka, opravite tudi na silo, če kljub prošnjam oz. lepim besedam ne gre? Ali popustite, če ni nujno (se pravi, če ima nosek prehoden).
Tretje: mu dam piti čaj, ker kašlja in mora čim več popit, pa polije po zofi. Seveda mu vzamem lonček in ne dam, ko spet prosi. Ampak mora pa veliko pit, ker je tako rekel zdravnik. Kaj naredit, kako ukrepat?
Glavni problem je pa ta, da takoj, ko ni po njegovem oz. v zgoraj naštetih primerih, ko nečesa noče, se trma na tak način, da mene oz. atija začne tepsti.
Mi lahko svetujete tisti, ki imate morda podobne primere?
Naj samo to povem, da nisem za to, da bi otroka udarila nazaj, ga nikoli nisem, tako da rabim drugačne rešitve, vem pa, da bo to obdobje minilo. Kajti sicer je moj fantek izredno bister in priden, če se ne dolgočasi. Verjetno je dostikrat razlog za trmo tudi dolgčas.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: trma ali napaka staršev?
3.12.2009 15:09:30   
bskrle
Naše od malega navajamo,da je treba na kakšno stvar počakat ali malo potrpeti. Če kakšno stvar naredim bolj na silo, npr.čiščenje nosu - se mi zdi,da je zdravje več vredno kot to,da ga lepo prosim,da da mir. Pač ga primem tako,da se ne premika in s ščistim nos.

_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: trma ali napaka staršev?
3.12.2009 15:20:08   
liliana
biga.....podobno je pri naši 2,5 letnici.....le, da ona še tepst ni začela.....kak dan je vse ne.....ne bo umila zob, ne bo se preoblekla v pižamo, ne bo šla spat......ko je bolna pa si itak noska ne da nikoli sčistiti in takrat ji to naredim jokajoči, je brez veze, da bi jo prepričevala, ker umirila se v bolezni ni nikoli, ko sva to počeli.....

kako pa reagiram ob ostalih izpadih je pa odvisno od situacije.....včasih ji razlaga, da se nekaj mora storiti zadostuje, včasih pa ne......včasih malo povzdignem glas in običajno to zadostuje, če pa ne zadostuje, pa v nekaterih primerih kako minuto ali dve počakam in potem brez upora stori, kar mora.....včasih pa jo kar vzamem in storim to kar se mora, pa čeprav se dere.....

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: trma ali napaka staršev?
3.12.2009 15:34:54   
Ulla80
A pri takih stvareh, ko veste, da je dobro za otroka, opravite tudi na silo, če kljub prošnjam oz. lepim besedam ne gre?


ja. umivanje zob in pucanje nosa - tu ni debate.in nič bi malo sam, pa tko pa drugače, pa bi pa nebi. zobje morjo bit umiti in fertik.in otrok to ve in niti ni po hujših izpadov. sicer je poskušala neki, sam ji nisem pustila. se je pač drla. sem ji še lažje umila, ko je mela tkoodprta ustauser posted image

kar se pa nosa tiče, jst jima tud takrat, ko sta čist ok, zjutri in zvečer spiram nos, sam zato da sta navajena in da takrat ko gre zares, ni težav.

Seveda mu vzamem lonček in ne dam, ko spet prosi. Ampak mora pa veliko pit, ker je tako rekel zdravnik. Kaj naredit, kako ukrepat?


jst jima dam pit po slamici, mam skoz na pultu in vsakič ko vidim jima ponudim in pijeta. tavečja pije sama samo za mizo v kuhinji, po slamci al kr tko iz kozarca, če se polije, pač se.


u glavnem kaj dost pregovarjam se ne. kar mora bit, nardimo, pa če se dere zravn, tud prov. jst sem čist mirna, tako obnašanje ignoriram in delam dalje. in hitro pol ugotovi da se ne splača. ob hujših izpadih trme jo samo pobašem in nesem v sobo na stol, ji razložim da tko se niti pod razno ne bo obnašala in da dokler se ne ohladi, bo v sobi..pride ven ko roćca, čist ubogljiva, kot da ni blo ničuser posted image

načeloma vedno premislim kolk pomembna je stvar in če se splača težit zanjo. umivanje zob in nosa definitivno je.

pa za nobeno stvar ne rečem več kot dvakrat in vedno ji povem kaj bo sledilo, če ne bo tko. in pol tud to nardim, tko da ve da se ne šalim, ko neki rečem. to kr pali. sam treba je pa bit dosleden.

< Sporočilo je popravil Ulla80 -- 3.12.2009 15:36:26 >


_____________________________

..tko ovdje ne poludi, taj nije normalan!

Spet se mi je na bolš poslabšalo!!

Ja znam da me ljubite, u ljubavi je spas, izpred oči mi se gubite, volim i ja vas!

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: trma ali napaka staršev?
3.12.2009 15:37:11   
ronja
Če je nujno, tamiceni nosek spucam tudi na silo, ja. Tavelika, ki je po starosti bližje tvejemu mišku, pa zna sama dobro pihnit in ni treba pucat s fiziološko, ker se super sama spiha, pa odkar to zna še ni imela tako zelo zabasano, da ne bi mogla. mogoče ga nauči pihnit skozi nosek in če se v redu spiha, ga ni treba matrat s spiranjem, čeprav škodi ne, če je prehlajen.

čaj mu daj v flaško s kljunčkom ali slamico, tako, ki ne poliva. Kadar sta bolani, mata vedno flaški polni in večkrat na dan zamenjam vsebino, pa umijem kljunčke.

Kar se previjanja tiče, ga mogoče probaj navadit na kahlico, mogoče mu bo všeč in bosta imela eno borbo manj... Ronja je pri 6m vedno jokala, ko sem jo hotela previt. Sem jo dala na kahlico in od takrat nimam več problemov z njo - tudi kadar smo ji dali pleničko gor, ni več težila, saj je vedela, da je ne bo imela skoz gor.

Če te tepe, nujno primi roke, da te ne more več in ga zelo resno opozori, da tega niti pod razno ne sme počet! vsak otrok to poizkusi, samo navadno že prej - ampak se tudi odvadi, k ovidi, da ne sme. Razloži  mu, da te to boli in da tega ne maraš. Dosledno vsakič - in vsakič trdno držiš njegove roke (nič ga ne tepeš, niti ga to ne boli, samo moraš ga pa dovolj trdno držat, da te ne more spet usekat), dokler te ne pogleda v oči in vidiš, da je dojel, da je to pa res ne.

kar se zob tiče, moraš biti vztrajna in nežna hkrati. Ne se pustit 5x prepričevat - pa v sobo, pa umivat, pa spet isto. Ok, če mata igrico, lahko to pustiš 2x, ampak ne pa da se gresta to cel večer. mora vedet, da po večerji je umivanje zobk, pa pika. Če je kdaj vsaj majčkeno pri miru in priden ga na veeeeeliko hvali! Kako je zlat fantek, pa da si ponosna nanj itd.... Po navadi kar pali -pa takrat magari malo manj spucaš zobke, da je hitreje fertig, da sta oba ponosna, kako vama je ratalo. Sčasoma potem vedno dlje zdržijo.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: trma ali napaka staršev?
3.12.2009 18:10:14   
ZmajTolovaj
Nekako tako kot Ulla80. Par stvari je brez debate in sploh ne ugovarja. Pri drugih pa vidim, koliko so pomembne. Edino ta razlika je, da včasih ne ostanem kul in čist pop**im , ampak tud to bo nekega dne boljše user posted image

_____________________________

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: trma ali napaka staršev?
3.12.2009 18:26:09   
mika
Ma kakšna napaka staršev?user posted image

Zgleda nas je veliko, ki imamo zelo odločne otroke.

Pri nas je tudi tako, da kar se mora, se mora, čeprav na silo. Pri izpiranju noska se je tudi upirala, ampak sem ji potem rekla:'poglej, kako hitro sva očistili nosek, naskednjič sem ji rekla: pridi da naitrco  očistiva nosek, na hitrco, hitro, hitro, hitro...in ko sem žlobudrila, sem jo spalamudila, da ni imela časa se upirat in je šlo. tretjič je že bilo lažje itd...s tem, da vsakič ko je bila na novo nahodna se je zgodba ponovila...sedaj je že večja in teh težav nimamo...

Ima svoje momente, ko bo vse šlo zlahka in momente, ko se konča z mojim drenjem in njenim jokom.

Takrat, ko se najbolj mudi, bi se skrivala pod mizo, za vrati....5x pokličem...ništa od nje, pol se zaderem...ma včasih se mi zdi, da naju direkt zajebava v mozeg. In takrat je pestro....

danes npr.je pravi cuker, ampak kaj ko greva spat, še ne vemuser posted image

(odgovor članu ZmajTolovaj)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: trma ali napaka staršev?
3.12.2009 18:59:54   
Splišni
Ja, mogoče je bila napaka, ker nisi to upiranje s pranjem zob in tudi previjanjem v kali zatrla. Jaz sem. Zobe umit je bilo od nekdaj brez pardona treba, brez pregovarjanja, preusmerjanja pozornosti, dopovedovanja razlaganja ... edino kar je bilo, je bilo to, da je iz vedno izrečenega reka "Kar je treba, ni težko", nastal en tak vic, da sva se smejala in brez pardona umila zobe.
Pri previjanju pa priznam, da sem mu tam pri enih 10 mesecih pač dala eno čez rit, ker ni nič drugega pomagalo. Se je zvijal kot glista, da ga nisem mogla zavit. No, od takrat naprej je bil tu mir.

Kar se tiče čiščenja nosu: a otrok pri dveh letih ne zna pihnit v robec? Pa zakaj je treba čistit, če že čistite, tudi ko ni prehlajen? Tega ne razumem.

V glavnem pri stvareh, ki so nujne, je pregvarjanje in dopovedovanje popolnoma odveč. Enkrat posusiš in ko vidiš, da že v štartu ni uspeha, se greš po sistemu "kara je treba, ni težko". Pika. Je pač treba v življenju narediti tudi stvari, ki niso fletne. Tako je. Tudi to se mora otrok naučit.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: trma ali napaka staršev?
3.12.2009 20:22:10   
mamamajča
Otrok med drugim in tretjim letom postaja samostojna osebnost- sam je, sam pije, hodi lulat,..... SAM ODLOČA!
Moj triletnik je že kako leto ena katastrofalna trma!user posted image

Ne pogajaj se z dveletnim otrokom. Kar je treba, je treba, prej opravita, prej se bo naprej igral.
Ti pa se zaradi njegovega obnašanja ne sekiraj. Jaz vedno rečem, da potegnimo iz tega obdobja pozitiven vtis- če je trmast, še ni nujno, da je poreden. Je odločen in prav je tako, ampak postaviti mu je treba meje.
Glede sedežne- preprosto- pije in je se za mizouser posted image

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   [Brisano sporočilo]
3.12.2009 22:56:05   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mamamajča)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: trma ali napaka staršev?
4.12.2009 8:05:05   
roberta
 
ja, jaz bi rekla, da ga preveč zavijaš v vato. najprej si razjasni razliko med "biti do otroka nasilen" (ga tepeš, kričiš nanj, ga manipuliraš...) in tem, da postaviš meje, ki jih pač ne more in ne sme prestopiti.

jaz tudi nisem za uveljavljanje moči nad otrokom v smislu tepeža, ker je to čisto kontraproduktivno, sem pa za to, da pri otroku uveljavimo avtoriteto. kar pomeni, da otrok ve, da smo v nekaterih stvareh glavni in da mi starši odločamo kako bo. otroku vseh odločitev še ne moremo prepustiti, ker niso za to zreli, niti jih ne razumejo, da bi lahko o njih odločali. zato pa smo mi starši in oni otroci, ne?

če grem po vrsti:
1. mislim, da ni otroka (vsaj če je prvi otrok), ki bi si rad umival zobe - vsaj sprva. vsem je občutek, da imajo odprta usta in da jim nekdo nekaj drgne notri zoprn. itak. ampak, umivanje zob je pomembno, otrok pa tega še ne more razumeti. razumeti pa mora to, da je zobe treba umit. hočeš nočeš, ne gre drugače. zato, če ti ne pusti zlepa, pač naredi to zgrda. pri mojem prvem otroku je bilo to po moje kar ene dva meseca. vsak dan se je drla kot da jo iz kože dajem. ampak sem jo vedno sprva vprašala: kako bova umili zobke: zlepa ali zgrda? in je izbrala način. pri prvem je sodelovala, če ni hotela, pa sem jo prijela, dala na na koleno in ji "na silo" umila zobe - bolj se je drla, lažje je bilo, ker je imela usta res na široko odprta user posted image   potem pa je ugotovila, da dretje in upiranje pač ne bo pomagalo, ker si zobe umijemo tako ali drugače in je nehala. od takrat ni več problemov.  
pri drugem otroku pa teh problemov sploh ni bilo, ker je videl starejšega otroka in ga želel posnemati v vsem - tudi umivanju zob user posted image

2. pri previjanju je kot pri zobeh. treba je, če hoče ali ne. in spet zlepa ali zgrda. naj izbere, to je sposoben pri 2,5 letih. in ko bo videl, da bo opravljeno tako ali drugače, bo kmalu začel izbirati sodelovanje. kaj pa odvajanje od plenic - verjetno bi tudi to že počasi prišlo na vrsto?

3. čiščenje nosa - ja, je lepa navada, da čistite nos z fiziološko, ampak če vam to do zdaj ni uspelo uvesti v prakso tako, da bi bilo za otroka sprejemljivo (morda mu čistiš napačno in mu gre v grlo in mu je zato tako neprijetno?!), potem mu tudi ne bo. in bodo bitke same še vedno večje. poleg tega pa se zna 2,5 letnih tudi že vseknit. se vaš ne zna? dajte ga naučit, pa bo tudi te sage z fiziološko konec. sicer pa ne vem, po moje čiščenje nosa s fiziološko, če z nosom ni nič narobe tudi ni potrebno. vsaj meni se tako zdi. jaz to prakticiram samo pri otroku, dokler se ta ne usekne sam.

4. zakaj mu daješ pit čaj na zofi, če veš, da potem vse polije in si ti zato jezna? pošlji ga za mizo naj pije tam ali pa mu daj za piti ti - morda naj pije po slamci, ti pa drži kozarec... mislim, prav siliš v situacije, ki te spravljajo ob negotovost. če veš, da se bo nekaj slabo končalo, pač poišči drug način...

5. ko začne tepst - takoj primi za rokice in jasno in z mirnim glasom reči: "ne, (ime), mi se ne tepemo. če bi rad kaj povedal, povej to z besedami, sicer te bom držala za rokice, dokler se te ne umirijo". in to naredi vsakokrat ko bo udaril. to je treba takoj, sicer bo pri 5 letih brcal, pri 10 zmerjal z najhujšimi besedami, pri 15 pa še kaj hujšega. ženska, postavi meje. neke stvari niso sprejemljive! 

lej lepo je, da ve kaj hoče in kaj noče, ampak določene stvari mora početi znotraj okvirjev. vsak 2,5 letnik je tmast in uveljavlja svojo voljo. na starših pa je, da ga reguliramo v pravih in nepravih odzivih. če tepe, je neprijazen, noče umit zobe itd., mu je treba jasno in glasno povedat, da tako ne bo šlo. in tudi vztrajat na tem in to preprečit. če je potrebno tudi sankcionirat - z 2-minutnim sedenjem na stolu, odvzemom privilegijev (npr. večerne risanke), začasnim odvzemom najljubše igrače... mu pa pustimo pri drugih stvareh več svobode, da se lahko izraža: kaj bo oblekel, s čim se bo igral, da mu pustimo, da sam je in ga ne pitamo, da mu pustimo, da nam pomaga pri stvareh (pripravljanje mize, obešanje perila itd.).

razumeš - bremzamo, kjer je to potrebno in pustimo, kjer se otrok lahko izrazi na varen in spoštljiv način.  

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: trma ali napaka staršev?
4.12.2009 8:55:41   
mamamajča
IZVIRNO SPOROČILO: biga
Tretje: mu dam piti čaj, ker kašlja in mora čim več popit, pa polije po zofi. Seveda mu vzamem lonček in ne dam, ko spet prosi. Ampak mora pa veliko pit, ker je tako rekel zdravnik. Kaj naredit, kako ukrepat?


To me je tako zbodlo, sori.
Zaradi tvoje lastne napake potem on krajšo potegne.
Misliš, da ti namerno poliva po zofi al pač zato, ker je še mali in se zgodi? In potem mu vzameš...
Navadite se to delat v kuhinji, pa če morata vsakih 10min za mizo, bosta pač šla!

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: trma ali napaka staršev?
4.12.2009 9:04:27   
ronja
.in ko sem žlobudrila, sem jo spalamudila, da ni imela časa se upirat in je šlo.

hehe, ta taktika pa tudi pri nas pali - tudi če se recimo ustraši gradbenikov (nam menjajo streho in to kar traja in traja, otrok pa panične izpade doživlja, ko jih vidi in skoz neki ropočejo in nosijo ene ogromne zadeve okoliuser posted image ). Hvalabogu, da sem tok zgovornauser posted image , mam pa ornk trening vsak dan, ko gremo venuser posted image - mimo pazi to KOMBIJA!!! najbolj strašna stvar na svetu! Kombi za prevoz stvari za streho, ni hujšga!

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: trma ali napaka staršev?
4.12.2009 9:25:19   
Ulla80
(morda mu čistiš napačno in mu gre v grlo in mu je zato tako neprijetno?!), potem mu tudi ne bo. in bodo bitke same še vedno večje. poleg tega pa se zna 2,5 letnih tudi že vseknit. se vaš ne zna?


pri pravilnem čiščenju mora tečt v grlo, dokler ne prebije žnodra in ga potisne ven. to je prvo. drugo - ja, dveletnik se zna vseknit, samo to je bolj tako tako. jaz še zase vem, da pri prehladu in zabasanem nosu se težko tolk dobro vseknem, da res orenk spučem nos. zato niti slučajno tega ne pričakujem od dveletnika in se mi pač zdi še kako pomembno, da se čisti nis s fiziološko. ker ipaj je dvoletnik zaradi še vedno nerazvite ušesne troblje nagnjen k vnetju ušes zarad zabasanga nosa. naša dva še nista mela vnetja, pa je nonstop ka, da je nos zabit, no, edin čez poletje je blo kolkrtolk mir.


_____________________________

..tko ovdje ne poludi, taj nije normalan!

Spet se mi je na bolš poslabšalo!!

Ja znam da me ljubite, u ljubavi je spas, izpred oči mi se gubite, volim i ja vas!

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: trma ali napaka staršev?
4.12.2009 10:24:30   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Kar se tiče čiščenja nosu: a otrok pri dveh letih ne zna pihnit v robec?



Naša se je pihat v robec naučila šele letošnjo zimo pri 3,5 letih. prej je bila redko prehlajena (max 2x letno, trkam, da tako ostane) in ji to ni potegnilo, zato smo spirali s fiziološko.

Sicer delamo nekako tako kot Ulla, kar je mus, je mus, o tem ni debate. Pred enim letom je še trmarila, vendar se nismo pregovarjali o tistih zadevah, ki so mi zelo pomembne, npr. umivanje zob. O drugih pa se da marsikaj zmenit.

Tiste parkrat, ko je zanalašč polila, je morala za sabo tudi pobrisat.
Tepst absolutno ne dovolim, tu dobim ošpice in takoj zelo ostro (strog glas, kratko in jedrnato obrazloženo, zakaj ne in kakšne bodo posledice, primem jo za roko...) reagiram, oziroma sem tiste parkrat, ko je udarila. Učimo jo, da lahko udari, če kdo udari njo in ne razume na lepo besedo, da ona tega ne dovoli, sama od sebe pa drugih ne sme tepst. Pogovarjamo se lepo, če je jezna, žalostna,... mora to povedat z besedami.

Glede pranja zob se je skušala izmikat do dveh let in pol, potem se ji je že marsikaj dopovedalo, veliko pa je pripomogla tudi knjiga Mišek Tip pri zobozdravniku, ker ona pa ne bo imela črvičkov v zobkih kot Tipov prijatelj. Zdaj sama reče zvečer, da mora umiti zobke.

Bi pa ločila trmo v obliki želje po osamosvajanju, in trmo kot "poredno" vedenje. Prvo je normalno in je potrebno spodbujat, seveda v okviru otrokove zrelosti, za drugo pa velja, da so straši tisti, ki določajo meje in se jih morajo držati.

(odgovor članu Splišni)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   [Brisano sporočilo]
4.12.2009 10:33:58   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: trma ali napaka staršev?
4.12.2009 10:49:03   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

Bi pa ločila trmo v obliki želje po osamosvajanju, in trmo kot "poredno" vedenje. Prvo je normalno in je potrebno spodbujat, seveda v okviru otrokove zrelosti, za drugo pa velja, da so straši tisti, ki določajo meje in se jih morajo držati.


s tem dodatkom - eno otroci SO bolj trmasti, kot drugi; tko da se ne da posplosevat, katero dejanje je kaj.

tvoja je "ene parkrat" udarila. moj udari "ene parkrat" na dan. in vsakic dobim ospice.



Se strinjam. Zato sem nehala ugotavljat, kateri otrok je (ne)vzgojen na podlagi enkratnega dogodka (moje pametovanje iz časa, ko še nisem bila mama in sem videl, kako se otrok npr. meče po tleh v trgovini user posted image ).

Eni otroci imajo bolj močno osebnost in voljo, eni manj, eni so zelo zahtevni samo v določenih situacijah, drugi pa na vseh področjih, vsak je individum zase in to je ptorebno upoštevat. Če se otrok upira zahtevam staršem, še ne pomeni, da je nevzgojen ali da starši svojega dela ne opravljajo. Problem nastane, ko starši konstantno v ničemer ne upoštevajo otroka ali pa ko konstantno njegove želje upoštevajo tudi takrat, ko to ni primerno.
Občasno pa vsi brcnemo v temo.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: trma ali napaka staršev?
4.12.2009 11:27:53   
biga
Bom skušala odgovorit vsem, da ne bom posebej. Glede čiščenja noska in usekavanja. Učimo ga, da se sam usekne, ampak še ne gre. Pa tudi čiščenje noska ob previjanju je za nas to, da vatko zvijem in jo namočim v fiziološko, da odstranim "mucke", predvsem zjutraj oz., ko vidim, da so v nosku. To delamo, tudi če ni prehlajen. Ko je bolan, pa zlivam fiziološko, kar bi ga lahko res motilo, kar steče po grlu. Ampak če je treba, je treba.
Glede polivanja: dostikrat zanalašč poliva, tudi za mizo. Tudi jemo in pijemo po pravilu za mizo. Praktično je bila tole izjema, da je bil na zofi, ker sva brala knjigice, pa sem dala lonček zraven na radiator, da bo sptori pil. Pa je vzel in polil. Vem, da sem tudi sama kriva, ker sem to praktično sprožila. Sicer vselej jemo in pijemo za mizo. Tam pa res občasno polije. Tudi zadnjič, ko sva barvala z vodenimi barvicami, je polil lonček z vodo po listih. Kaj naredit? Nehat ustvarjat?
Glede tepeža in udarjanja: vselej, ko udari, mu povem s strogim in odločnim glasom, da se to ne dela, da mamico boli, primem ga za rokice, da ga ustavim, ne tako, da ga boli, ampak problem je, ker je takrat v taki fazi, da je težko "priti do njega" - v smislu, da se trma, nori in me sploh ne posluša. Težko ga umirim, kadar je v tej fazi, da začne udarjati. Zato je takrat miren pogovor težek - ko mi pa rata, se mu pa dostikrat vidi, ko ga primem za rokice in mu rečem, da se to ne dela, da mu je nerodno, ve, da tega ne sme. Potem mi reče oprosti in me stisne. Vmes pa želi bonbončke, češ da je priden. Kdo bi jih razumel?
Odvajanje pleničk pa izvajamo, samo gre bolj počasi. Ko mi ga uspe prepričat, da se usede na kahlico, skorajda vedno lula, tudi kakal je že. Ampak ne bo pa povedal, da ga tišči oz. rekel, mami lulat. Pove, ko je že končal. Tudi vsako jutro ga vprašam in čez dan, če gre na kahlico in noče. Še najlažje je pred tuširanjem, ko ga slečem in ga hitro posedem, da nima časa nasprotovat.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: trma ali napaka staršev?
4.12.2009 12:38:39   
mamamajča
IZVIRNO SPOROČILO: biga
Odvajanje pleničk pa izvajamo, samo gre bolj počasi. Ko mi ga uspe prepričat, da se usede na kahlico, skorajda vedno lula, tudi kakal je že. Ampak ne bo pa povedal, da ga tišči oz. rekel, mami lulat. Pove, ko je že končal. Tudi vsako jutro ga vprašam in čez dan, če gre na kahlico in noče. Še najlažje je pred tuširanjem, ko ga slečem in ga hitro posedem, da nima časa nasprotovat.

To je pa proces, ki traja in ne moreš pričakovat, da bo kar takoj vse steklo gladko.
Saj se šele uvaja in bo, boš vidla.
Samo ne ga kregat, ko pove, ko je že prepozno.

Glede kakanja- ni pri vseh enako, lahko si pa poskušaš zapomniti, v katerem delu dneva je ponavadi pokakan in boš opazila en vzorec.
Ponavljam, to ni pravilo.
Moj, recimo, se je vedno pokakal po zajtrku in potem cel dan nič, mogoče še enkrat, ampak praviloma ne. Tako sem ga lepo po zajtrku dala na kahlico in je uspelo.
Počasi pa z veliko dobre volje in ne se kregat.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
4.12.2009 13:16:53   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: trma ali napaka staršev?
4.12.2009 21:45:21   
kaya2007
pri nakaterih stvareh se pač ne pogaja in to je treba otroku jasno pokazat. pri nas se full vidi, ker sem jaz odločna že po naravi, moj mož pa res totalno neodločen in dela vse na lepo, z nesigurnim glasom..pri meni tamala sploh ne probava uveljavit svoje volje, pri možu pa tudi ena resna stvar ne gre gladko skozi. tako pač je, človek gre tako daleč, kolikor čuti da gre lahko. vedno in na vseh področjih, pomoje čisto podzavestno.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: trma ali napaka staršev?
5.12.2009 10:23:55   
lilka
Naša dvo in pol letnica je tudi otrok izredno močne volje že od majhnega in je tudi pogosto težko z njo, samo nam kar uspeva. Nosek brez problema čistimo s fiziološko, najprej jaz njej, pol ona meni in čisto gre(naša je navajena, ker mora dvakrat dnevno dobit pumpico Flixotida in kar naprej kakšna zdravila in kaj in inhalacije, tako da je kar potrpežljiva in do zdaj nič nismo rabili delat na silo, če bi blo treba pa bi). Brez plenic smo že dolgo,  največjo vlogo je naredil vrtec, doma se sploh nisem rabila trudit.
Velikokrat zatrmari, zakriči in joka, pa jo ponavadi kar pustim, ker takrat je tako jezna, da nič ne pomaga, če se mi nekaj ne zdi prav, potem vztrajam in zgleda tudi ona že ve kdaj NE pomeni Ne in popusti. Tepem je ne, za ušesa je ne vlečem, po roki je še nikoli nisem, sem jo pa v najhujših napadih pošiljala v sobo se umirit in pol je tam histerično jokala in prišla ven ko jo je minilo, pač trenutno nam kar gre, čeprav je včasih obupna in joka več kot naš 4 mesečnikuser posted image ....drugače pa največ dosežemo s tem da jo zamotimo oz. prepričamo, sicer traja dlje časa, samo nam rata, je pa včasih teeeežko...

_____________________________

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu kaya2007)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: trma ali napaka staršev?
6.12.2009 19:48:28   
zinkazi
Kadar naj otrok nekaj naredi, se gre previt, umiti zobe, mu povemo, da bomo to naredili zaradi njega, da ne bo rdeče ritke ali črvičkov v zobeh. Tukaj so starši tisti, ki morajo postaviti meje. To je potrebno narediti, sicer otrok postavi mejo tako, da se skrije. Otroku odločno povejmo, da bomo to naredili. Lahko pa poudarimo, da če se pride previt bosta potem gledala risanko ali brala knjigo. Vaš otrok vas preizkuša. Če se odločite in ga nesete v sobo, naj potem noben jok ne spremeni tega, kar ste naredila. Ostane naj v sobi, če še tako joka. Drugi dan mu povejte, da če se ne bo previl, umil, ga boste nesli spat. Lahko pa to naredite skozi igro, povabite ga kdo bo prvi pri umivalniku, previjalni mizi.
Nosek, če je zamašen, ga je potrebno očistit. Najbolje pa je, da poskusite z nekaj kapljicami fiziološke in ga naučite pihanja. Pihajta skozi usta, nato mu usta zaprite in ga spodbudite, da piha skozi nos. To se je pametno učit, ko nosek ni močno zamašen. Otroku moramo pokazat kako pihamo skozi nos, morda bo zadostovalo, da mu rečete naj zapre usta ali mu jih vi držite skupaj, da pihne.
Kadar vas v jezi tepe ga primite za roke, prijem naj ne bo grob, ker bi sicer potrdila njegovo grobo ravnanje, povejte mu, da se ne želite tepst, da želite, da sta prijatelja. Povejte mu, da ga razumete, da je jezen, ampak to je treba narediti. kasneje lahko na igrački pokažete kako jo pestujete, pobožate, pobožajte njega, povejte mu, da želite, da sta prijatelja…zato, da se uči pozitivne komunikacije.

_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: trma ali napaka staršev?
6.12.2009 22:42:04   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: biga

Bom skušala odgovorit vsem, da ne bom posebej. Glede čiščenja noska in usekavanja. Učimo ga, da se sam usekne, ampak še ne gre. Pa tudi čiščenje noska ob previjanju je za nas to, da vatko zvijem in jo namočim v fiziološko, da odstranim "mucke", predvsem zjutraj oz., ko vidim, da so v nosku. To delamo, tudi če ni prehlajen. Ko je bolan, pa zlivam fiziološko, kar bi ga lahko res motilo, kar steče po grlu. Ampak če je treba, je treba.


tega ne bom nikoli razumelauser posted image

kaj za vraga jim šarite po nosu, ko so zdraviuser posted image



_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: trma ali napaka staršev?
7.12.2009 11:37:30   
biga
rija, zakaj ne moreš razumeti, da čistimo nosek, tudi ko je otrok zdrav? Saj je pa v zimskem času, sploh zdaj, ko je toliko virusov na pohodu, nasploh priporočljivo skrbeti za nosno higieno in spirati nosek s fiziološko. Nenazadnje nam je tudi pediater tako svetoval, pa ne le takrat, ko je otrok bolan. Meni se zdi to čisto samoumevno. Tudi sebi vsaj enkrat dnevno sčistim nos z vato in fiziološko.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...
Kdo so otroci, ki nimajo alergij in niso b...
Večina se nas z veseljem spominja odraščanja, pri katerem je bilo igranje v blatu in pesku vsakdanja dejavnost in pogost...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?