|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   trma odkar je v vrtcu
12.9.2010 8:47:30   
Belen
pozdravljene mamice,
nujno potrebujem en nasvet. od 1.sept.smo začeli obiskovat vrtec...kot večina otrok, je bil prehod v vrtec mal "travmatičen". Imam dvojčici stari skoraj 15 mesecev. Prve tri dni je bila muka, je bil non stop jok in stok v vrcu... baje je normalno.... pol pa se je začelo hujše... Naša se je nekako privadila na ta nov ritem, Lija pa.... katastrofa,kot da je več ne poznam.....user posted image v 14dneh ni tolko prejokala,kot w 15 mes.njenega življenja.....user posted image user posted image hudo mi je,ker ne vem kaj naredit... nasvet user posted image
non stop se lepi name, ne morem sama na wc, nikamor, čim zaprem vrata je jok in dretje..... histeričen jok !!! ko ji rečem NE, tolče z glavo ob tla user posted image user posted image user posted image tega prej ni bilo..... prej je sama zaspala,zdej pa čim zaprem wrata je jok-histerija ..... OK sm se odločla da zaspim z njo (zraven njene postelje) dok ne zaspi.... sam pol se zbudi ponoči in če me ni zraven se dere..... jo dam na našo posteljo,da spi z nami, ona ali se igra (po ure in ure) ali kao spi in v spanju miga z glavo,kot ćeš "ne-ne" ... kaj naj naredim? jo pustim da se dere in pol sama zaspi? al naj sm z njo tam ure in ure? user posted image

je možno,da to naredi vrtec???? user posted image user posted image   je mela katera podobne izkušnje? kdaj to mine?user posted image

kaj naj naredim? hvala za nasvete....


_____________________________

*** Live life with no regrets, it's to short to wine for past, live for now, and don't look back! NEWER!!!! ***

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: trma odkar je v vrtcu
12.9.2010 12:59:08   
enkratna
Lija se boji, da te bo izgubila - očitno je bil vrtec prvi primer, da te dalj časa ni bilo.

Nasveta žal nimam, me je pa tvoja situacija spomnila na znančevo zgodbo, kjer je bila družina 3 tedne več na dopustu, on se jim je naknadno pridružil. Sinko od takrat naprej vsak dan pokliče, kdaj pride domov, zjutraj je v avtu pred njim, če gre samo ven, mu je za petami "Oči kam greš??"... Lani ni bil problem (sine je bil takrat slabo leto star), letos pa je bilo zelo hudo in se zelooooo počasi normalizira stanje.



(odgovor članu Belen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: trma odkar je v vrtcu
12.9.2010 21:22:47   
marjetica8
Jst ti tud ne morem dajat nasveta glede vrtca. Se je pa pri našem tako obdobje začelo ko sem šla jst nazaj v službo. Isto je šel vsepovsod za mano. Če sem šla na wc in zaprla vrata je kričal ku da se svet podira. Da ne govorim o temi "zaspati sam" k tud pred tem nismo meli problemov. Od takrat ga moram pa nosit v najino spalnico v ta veliko postlo, se vležt zraven njega in pol zaspi. Sem šla nazaj delat ko je mel 10 m, zdej jih ma 16, pa ga je glih zadnje čase začelo malo minevat...
Kar se pa tiče butanja z glavo ob tla, mamo pa mi težave kadar je jezen oz. če neki ni po njegovo. In to tko buta da se prou čudimo kako da nima nobene buške na čeluuser posted image  Zaenkrat ga kr pustimo da se mu trma pohladi in da sam neha, ka če v tem stanju probamo ustavt al pa kej, začne še bolj...pomoje je obdobje ki bo slej ali prej minilo.

(odgovor članu enkratna)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
12.9.2010 21:33:46   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu marjetica8)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: trma odkar je v vrtcu
13.9.2010 8:04:31   
barni
Jaz mislim, da je to posledica vrtca. Pa ne samega po sebi ampak posledica dojemanja vrtca. Naša je šla v vrtec z 22 meseci. Pred tem je bila v varstvu pri babici, ker nismo dobili prostora v vrtcu.

Pa je bilo tudi težko uvajanje, sicer je nisem uvajala jaz ampak oči. Tudi zdaj, ko je dalj časa doma (počitnice), je potem kak teden slabo spanje, obeša se po meni, hoče v naročje...Točno vem, da ko gremo v vrtec, bomo ponoči slabo spali. Že zvečer ima težave in težje zaspi, ponoči pa se zbuja, kliče ali pa v spanju vpije...vse sorte. Potem mine. Mi je pa vedno naporno. Je pa smešno, da sicer ko gre zjutraj v vrtec in v vrtcu sploh ni nobenih problemov. Samo doma se pokaže v taki obliki.

Jaz ji pač v tistem obdobju skušam dati kar največ sebe, samo včasih pa res preprosto ne gre.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: trma odkar je v vrtcu
13.9.2010 10:12:10   
Katy78
Verjetno je res posledica vrtca. Ne glede na to, kaj je vzrok, ne pusti je da se joka in tako zaspi. Vem da je lažje reči kot storiti, tudi mi smo imeli pol leta nazaj skoraj 2-mesečno obdobje ko ponoči nismo spali in sem ga 3x ali 4x pustila v joku zaspati, ker enostavno nisem zmogla več. Pa mi je še danes žal. Sicer mi (razen teh 2 mesecev) nismo nikoli imeli težav s spanjem ponoči, ker spi celo noč že od 6. meseca, od tega že od 3. ali 4. meseca v svoji sobici. Pa se je pred enim tednom zgodba ponovila - par noči zbujanja v joku, prav histeričen je bil, ker me ni bilo zraven. Takoj je bil na nogah in histerično jokal. Pa ni v vrtcu, da bi bil to vzrok. Sploh ga nisem smela spustiti iz naročja, zato sem ga kar k nama v posteljo vzela, pa tudi nismo ne vem kako spali, ker se je ves čas premetaval. Ampak glej, po manj kot 1 tednu je spet vse ok, spi celo noč sam brez problema. Jaz sem ugotovila, da če me rabi, me pač rabi, ni to neko izmišljevanje ali izsiljevanje. In tako kot je naenkrat prišlo, je tudi naenkrat v nekaj dneh minilo.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: trma odkar je v vrtcu
13.9.2010 10:16:04   
Katy78
Aja, še to, jaz sem prepričana, da to ni trma, kot si napisala v naslovu teme. Je le strah, da ne boš prišla nazaj in občutek zapuščenosti, prej si bila 15. mesecev vsak dan z njo, zdaj pa ne več. Otroci so si različni, eni so bolj občutljivi, drugi pa manj. No, pa saj sama vidiš, saj imaš dve in druga očitno ni tako občutljiva. user posted image Saj se bo navadila, boš videla, mogoče bo pač rabila malo več časa kot drugi. Ta čas pa ji bodi na razpolago.

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: trma odkar je v vrtcu
13.9.2010 11:02:42   
ronja
Pri nas ni bilo tako hudo, res pa je, da so zaprta vrata od nekdaj nekaj nezamisljivega, tako da jih sploh ne zapiram - vsa vrata so odprta in malidve imata vedno dostop do naju (zvečer jih kdaj zapreva, da se ne sliši preveč v njuno sobo, jih pa potem vedno odpreva nazaj, predno zaspiva). Čeprav nobena nima kakih trmastih izpadov že nakaj časa in tudi ko so bili, smo imeli srečo, da res niso bili hudi, se pa obe zjokata, če ne morata do naju. Tako da jaz bi ti svetovala, da tačas, dokler se mala ne navadi enostavno ne zapiraš vrat za sabo - pa naj bo s tabo, magarina wcju...
jaz je ne bi pustila se dret - očitno ji je vrtec velik stres (eni otroci ga boljše prenesejo kot drugi), zato te zdaj rabi. Pri nas je bilo tako, kadar je bila Ronja sama z babi cel dan - naslednji dan je bila taka, kot opisuješ. Pa ji pri babi ni bilo nič hudega, samo ni imela občutka varnosti in svobode, kar oboje mala zelo rabi.

Na tvojem mestu bi bila zraven, da zaspi in ko bi se ponoči zbudila, bi jo prišla iskat in odnesla v svojo posteljo (no, saj tako tudi na svojem mestu delamuser posted image ).

Mislim, da je možno, da je to od vrtca - njim je to ogrooomna sprememba! Veliko se pogovarjaj z njima o vrtcu, povej Liji, da ni vrtec nič hudega, da bo imela ves čas Našo zraven, da ju prideš vedno vedno vedno iskat, da ju ne boš nikoli pozabila... POizkusi mogoče nekaj časa hodit ponju po kosilu, če se lahko tako v službi zmeniš.

jaz sem vedno, kadar je katera imela kakršnekoli izpade, posvečala nenormalno veliko pozornosti tisti, ki je pač rabila. Navadno se to najboljše obnese in tako gre vse skup tudi najhitreje mimo.

Pa pazi, da si boš zjutraj VEDNO vzela dovolj časa - v vrtec se vam ne sme mudit! Mora bit dovolj časa, da se zjutraj pocartate! Ronja ješe zdaj bolj slabe volje, če se zjutraj ne pocrkljamo. Za to si res splača vzet čas - da se pol ure samo cortkate in stiskate in žgečkate in lupčkate in smejete. Pomaga, da dobijo svojo dozo mami, predno grejo v vrtec.

(odgovor članu Belen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: trma odkar je v vrtcu
13.9.2010 11:10:49   
ronja
Jaz sem ugotovila, da če me rabi, me pač rabi, ni to neko izmišljevanje ali izsiljevanje.

Podpis. Jaz se ne sekiram več za nobene ideje o izsiljevanju, ker poznam svoje otroke. Vem, kdaj težita in vem, kdaj jima je hudo. Kadar jokata (ne da se dereta brezveze, ampak da jočeta), takrat jima je hudo in takrat ju bom potolažila - pa tudi če sta prej kaj narobe naredili. Meni se zdi, da ta sistem zelo dobro dela. vesta, da ju imam rada ne glede na vse in se trudita sodelovat, vsaj meni se tako zdi (pa tudi ni nobenih pripomb od vzgojiteljic, babic,...)

Ta čas pa ji bodi na razpolago.

Tpo je tudi moj nasvet. Mislim, da grejo tako stvari najhitreje mimo, ker imajo otroci tisto varnost, ki jo rabijo in potem se jim ni treba upirat.

Nekaj podobnega se je meni zgodilo, ko se je Lejla rodila - Ronja je postala nemogoča. In so mi tudi govorili, kako preizkuša meje in da ji ne smem popuščat in dovolit, da me obrača in cartat, kadar je taka, da moram ignorirat, pa ji postavit meje, itd... Ampak sem imela drugačen občutek in je bil pravilen. Sem se ga držala in jo cartala in se ji posvečala 100/h in potem je zelo hitro vse skup minilo. Ker je bilo njeno vedenje samo odraz njene stiske - in po napisanem je pri tebi enako. Hudo ji je, pomagaj ji, to je vse - pa bo minilouser posted image .

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: trma odkar je v vrtcu
13.9.2010 13:07:48   
reba
Tudi pri nas je podobno, ker sva trenutno sama in še nekaj mesecev bova, sem mu jaz vse. V vrtcu je super, doma pa je katastrofa, nagaja, na vse mi odgovori z ne, drži se me kot klop, ima celo takšne finte, da popoldne sploh noče ven iz hiše, ker se boji da ga bom kje pustila in šla spet v službo. Zvečer pa zaspi samo na kavču v dnevni sobi, tako da ga potem nosim v njegovo posteljo ko že trdno zaspi. Ponoči pa me tudi večkrat kliče in joka. Vejretno je to res posledica vrtca, do zdaj sta ga pazila babi in dedi in nikoli ni bilo problema, sedaj pa je, odkar je šel s 1. septembrom v vrtec vse narobe. Toliko za v tolažbo, da nisi edina.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: trma odkar je v vrtcu
16.9.2010 19:50:17   
Hator
Belen, zaenkrat lahko samo "pametujem", ampak tudi jaz mislim, da se boji izgube. Namenjaj ji ful časa, bodi z njo, tolaži jo...bo dojela, da je ne boš zapustila in se bo počasi umirila.

(odgovor članu reba)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: trma odkar je v vrtcu
16.9.2010 19:58:16   
Belen
punce hwala wsem za naswete, situacija se je 70% izboljšala.... danes,ko smo ju peljali w wrtec, sta nam mahali na wratih pa-pa in brez joka user posted image user posted image user posted image
počasi in (predwsem strpno) se daleč pride user posted image


_____________________________

*** Live life with no regrets, it's to short to wine for past, live for now, and don't look back! NEWER!!!! ***


(odgovor članu Hator)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: trma odkar je v vrtcu
19.9.2010 19:07:30   
pelin
Ja jasli znajo bit velik problem, ker otrokom tam kronično primanjkuje  cartanja, ujčakanja...pozornosti...Čisto razumljivo je, da dve zaposleni ne moreta vse otroke non stop ujčkat, čeprav govorimo to o otrocih ki so takšne starosti, ko to najbolj potrebujejo...Še huje pa je takrat, ko naletiš na vzgojiteljico, ki je čisto rutinirana in hladna, ali pa novinka brez izkušenj, ki se še sama razjoče med malčki.Meni osebno so jasli res izhod za tiste, ki nimajo drugega varstva...to sem vedno in bom vedno trdila, kljub temu da delam v vrtcu. Tudi v jaslih sem bila štiri leta, zato vem kar dobro kako vse to tam poteka. Določeni, ta pridni in umirjeni otroci nekako sploh ne pridejo na vrsto za crkljanje, ker te zahtevnejši in bolj jokavi otroci čisto okupirajo. Prav skoncentrirati se moraš, da pridejo še oni na vrsto, ki tega na videz ne potrebujejo toliko. Bistvo pa je, da toliko stari malčki res rabijo veliiiko nežnosti in topline ter seveda občutka varnosti. Tega ob uvajanju izgubijo, počutijo se zapuščene, bojijo se, da vas ne bo nazaj. To je tudi potem eden izmed glavnih vzrokov, da se popoldne prilepijo na vas in so kot vaša senca. Pa vse tisto navidezno trmarjenje, poskušanje mej, jok sredi noči...Vse to je odraz te zapuščenosti...Moje mnenje je , da je malček v tem času potreben  res veliko pozornosti, nežnosti in varnosti...Sama imam kot starš izkušnje, da najbolj hude stiske udarijo na dan pri otroku ponoči...Tudi mi smo  že krepko po tistem, ko sta se navadila spati v svojih sobah, spet neko obdobje spali vsi štirje  kot sardelice na zakonski postelji...Res je šlo za neko obdobje in se nista prav nič navadila nazaj...ko je šlo vse mimo...travme in ostale težave, je tudi niju dva kmalu začela motiti gužva...Seveda se je treba vseeno držati nekih mej, ampak včasih je potrebno narediti pač en korak nazaj, da gremo lahko spet naprej...Včasih si resnično čisto obupan...posebej po kakšni peklenski neprespani noči...Resnica je, da vse to mine...se uredi...prej otrok dobi občutek varnosti in da vi ne odhajate za vedno, prej so zadeve tam kjer morajo biti...
Uh...spet nakladam...v bistvu se strinjam z večino komentrjev pred mano....lahko bi si prihranla pisarjenje...user posted image

(odgovor članu Belen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: trma odkar je v vrtcu
19.9.2010 20:14:02   
Belen
super pelin...se strinjam s tabo... upam,da bo pri nas kmalu bolje (no sej je že...) ampak sej weš,se ti zdi,da ne bo nikoli konca... user posted image  user posted image

_____________________________

*** Live life with no regrets, it's to short to wine for past, live for now, and don't look back! NEWER!!!! ***


(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Pitje vode in lulanje med poukom
Te med odmorom ne tišči lulat in te je pritisnilo sredi pouka? Boš moral počakati do naslednjega odmora. V mojem svetu j...
9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?