|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   pregrehe
4.9.2010 20:06:52   
natasarobi
Oj!

Mene pa zanima s čim ste se prekršile v prehrani v času dojenja. Jutri grem na rojstni dan in ne vem ali naj zavrnem torto ali ne oz. druge dobrote (točno kaj bo ne vem).

Kaj pa kava? Ali ste jo pile in kdaj (takoj po dojenju, kadarkoli,..) in ali ste pile navadno ali brezkofeinsko? Kakšen je vpliv brezkofeinske kave?

thx
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: pregrehe
4.9.2010 20:08:34   
Najaa
Pila in jedla sem vse, dokler je bilo s tamalo vse ok. Pri tavečji sem bolj komplicirala, ker je imela več krčev. Pri tamali pa sem že v P lahko pila kavo.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: pregrehe
4.9.2010 20:25:45   
tasa_m
Enako kot Naja. user posted image
Pila in jedla vse, no redino kaj sem res pazla, da sem pila čim manj pijače z mehurčki.

Drugače pa ne kompliciraj, pa dober tek ob slastni torti user posted image

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: pregrehe
4.9.2010 20:41:02   
donat
kavo nisem pila celo nosečnost, ter ko sem dojila nisem jo pila dva mesca. kar privošči si košček torte ne rabiš pa pretiravati vse v meji normaleuser posted image

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: pregrehe
4.9.2010 22:01:01   
ribica.
Zakaj pa torte ne bi smela??

Jaz jem vse normalno, pa ni problema.

(odgovor članu donat)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: pregrehe
4.9.2010 22:20:24   
samado
Jem vse, sploh pa dobrote user posted image Kave sicer ne pijem že od začetka nosečnosti, pa mislim, da ti kakšna verjetno ne škodi. Z nobeno stvarjo ni treba pretiravat, pa bo dobr user posted image

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: pregrehe
4.9.2010 22:36:55   
ledenaa
kakšne pregrehe?
pregrehe aje govoriti neumnosti in delati takšne stvari češ da pol stvari ne smeš jesti

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: pregrehe
4.9.2010 23:25:37   
izgubljena_ovcka
Jaz sem jedla / jem vse, spijem eno kavo na dan in eno malo pivo na teden in ne kompliciram (imam pa srečo, da noben od otrok ni imel krčev). Kava nikoli ni "zbrihtala" otroka, tudi če sem ga podojila minuto po tem, ko sem jo popila, edino kar muči ta drugega je sladkor (tega pri prvem nisem opazila). Če kakšen dan pojem ful sladkarij ga potem matrajo vetrovi in prdi ko star dedec. Ampak samo če res pretiravam kar pa resnici na ljubo včasih tudi zavoljo lastne duše tudi storim pa ne mislim da sem zaradi tega slaba mama (pa tudi otrok ne joče v smrtnih bolečinah ali kaj podobnega, samo kakšnega več mi spusti pod nos user posted image ).

Jedi izključuj iz svojega jedilnika samo, če vidiš, da otoku škodijo in ne preventivno kar vse po vrsti.

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: pregrehe
4.9.2010 23:58:59   
natasarobi
A čokoladne stvari ste tudi jedle? Ker je toliko govora, da se čokolade ne sme. Meni je patronažna odsvetovala vola in pol, tako, da mi skoraj nič ni ostalo za jest (že tako ali tako sem pa zbirčna). Sedaj sem počasi začela jesti stvari, ki jih je ona 'prepovedala'.

(odgovor članu izgubljena_ovcka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: pregrehe
5.9.2010 0:10:51   
ribica.
Meni se zdi, da bi morale rečt kakšno na temo "starost patronažnih sester". Tiste ki so še bolj iz stare šole (to je tudi šola, "bog ne daj da bi prva 2 tedna šel iz hiše in dojenček mora imeti vedno kapico") imajo ponavadi tudi bolj dolg seznam česa se ne sme. Po moje ima to malo veze s tem, kar nam govorijo. Ta patronažna, ki je hodila k meni, mi ni omenila niti ene zadeve, ki je kao naj ne bi jedla, da otroka ne bi zvijalo. Odkrito rečeno, sploh ne pomislim na to. Se mi zdi da bolj kot misliš na to, več problemov se dogaja. Pa ni mi jasno, kako zdaj ve kr veste od česa ga npr. danes bolj zvija kot včeraj. Kako naj bi vedla, da zdaj ga pa zarad cukra zvija?? Imam že tretjega otroka, pa ne vem če bi mi to ratalo pogruntat. Saj vendaj od jutra do večera nekaj jemo, kako bi torej zdaj naj vedla, da mu ravno cukr škodi? Ali pa imam samo tako srečo, da mojih nikoli ni zvijalo in enostavno ne rabim bit pozorna.
Kar se pa čokolade tiče, pa itak da jo jem. Kavo pijem normalno, 3 konkretne na dan.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: pregrehe
5.9.2010 0:40:09   
ledenaa

PREHRANA DOJEČE MATERE
Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Ali ste že slišali, da mora doječa mati jesti točno določene zvrsti hrane ali pa obratno - se izogibati določenim vrstam? Ste že slišali, da mora doječa mati jesti za dva? Ne drži. Ne Posebna dietna pravila za doječe matere ne obstajajo! Če ste se že prej zdravo prehranjevali, vam res potrebno spreminjati svojih prehrambenih navad le zato, da boste imeli dovolj mleka ali da bo otrok dobil najboljše.

Večino dojenčkov mučijo vetrovi in to kaj pogosto. Prepričana sem, da ste že bili priča podiranju kupčkov, polivanju, bruhanju, godrnjanju, napenjanju, tiščanju in zvijanju vašega dojenčka. Starši, ki menijo, da je vzrok za kolike v črevesnih vetrovih, imajo ponavadi dva svetovalca: mame, tete, babice in/ali zdravstvene delavce. Generacije nazaj so verjeli, da kolike povzročajo vetrovi, le te pa materina prehrana. Kako je potem mogoče, da imajo kolike tudi otroci, ki so hranjeni izrecno po steklenički? Še danes v marsikateri porodnišnici dobite sicer dobronamerna navodila, kateri hrani se morajo doječe matere izogibati, da bodo dojenčki imeli manj kolik. Če bi bili ti vzrok za težave, kako je potem mogoče, da obstajajo kulture, kjer dojenčki sploh ne jokajo in kolik ne poznajo?

Kakorkoli, z vsem spoštovanjem naših mam, tet, babic in zdravstvenih delavcev, razburjen jokajoč dojenček v svojem črevesju nima nič več plinov kot miren dojenček. Znanstveniki, ki so z rentgenskimi slikanji primerjali črevesje otrok (Illingworth, 1954) so ugotovili, da med njimi ne obstaja nobenih razlik. Plin nastane v črevesju zaradi prebavljanja hrane, ne pa zaradi požiranja zraka med hranjenjem.

Ali se mora doječa mamica izogibati določenim zvrstem hrane in ali mora določene še posebej jesti?

Doječa mati mora predvsem jesti uravnoteženo hrano. Doječa mati ne potrebuje nobene posebne hrane ali se nekaterim celo izogibati. Doječa mati ne rabi piti mleko, zato da bi imela mleko! Doječa mati se ne rabi izogibati posebnim živilom, npr. solati, cvetači ali začimbam, če njej ne povzročajo prebavnih težav. Vsaka doječa mati naj je uravnoteženo in zdravo hrano, v normalnih količinah. Če enkrat na teden spijete kozarec rdečega vina, vaš otrok vsekakor ne bo dobil alkoholnega sindroma, če jeste polento, zaradi tega ne boste imele več mleka, če se izogibate svoji najljubši začinjeni hrani zaradi dojenja, samo še povečujete svoj stres. Jejte vse, v normalnih količinah. V zelo redkih situacijah lahko to, kar mati poje, učinkuje na njenega otroka, če je otrok npr. hudo alergičen ali če je nagnjen h kolikam (takrat zmanjšajte količino mleka in mlečnih izdelkov, ki ga vi zaužijete). Večina otroškega joka, plinov in kolik se lahko spremeni z pravilnejšo tehniko dojenja, kot pa s posebno dieto. Pa še to: v različnih kulturah po svetu so dobre in prepovedane jedi za doječe matere tudi neverjetno različne. V nekaterih kulturah je določena jed dobra, druga pa slaba, zato jejte to, kar vam paše, v zmernih količinah in zdravo, jejte hrano brez umetnih barvil, dodatkov, konzervansov ali pesticidov.

Ali mora doječa mati res popiti ogromno tekočine?

Ne drži. Doječa mati naj pije po žeji. Žal so premnoge mamice ves čas žejne, pa za potešitev žeje kar ne najdejo pravega časa. Nekatere mamice pa ravno zaradi tega pijejo več, kakor jim paše in ustreza. Vaše telo vam samo pove, da rabi več tekočine takrat, ko začutite žejo. Če na žejo pozabljate, boste opazile, da premalo pijete in da bo vaš urin izredno gost in temno rumene barve, ter zelo močnega vonja. V kotički, kjer ponavadi dojite si vedno pripravite velik kozarec pijače, tako da boste lahko pili med tudi med dojenjem ali takoj po njem. Ne postavljajte si pravil, da morate na dan spiti vsaj 5 velikih kozarcev vode, saj s tem delate nasilje nad svojim telesom. Pijte, ko ste žejni!

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: pregrehe
5.9.2010 0:40:54   
natasarobi
ribica - patronažna ni 'stara', ampak ti povem, da me je kap, ko je začela kaj lahko jem in kaj ne. Sem mojemu rekla, da očitno lahko jem samo pire (od stvari, ki jih je naštevala, itak sem pa ful zbirčna). Kot sem omenila, sedaj itak jem še druge stvari, ker drugače me bo pobralo od hudega.

Za čokolado so mi pa vsi govorili, da ni dobro, da se jo je (že preventivno), ne glede na to, da ne veš ali ima otrok alergijo ali ne.

Jaz tudi ne vem zakaj mojega zvija, pa en dan ga bolj drugič manj - so bili dnevi, da sem isto jedla kot par dni nazaj, pa ga je en dan zvijal drug dan pa ne. Verjetno ga ne zvija od hrane, ampak preprosto zato, ker želodček ni dozorel/razvit (smo dobro stari čez 1 mesec).

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: pregrehe
5.9.2010 9:45:06   
mamsi
No jaz pa nasprotno kot večina mnenj tukaj, pravim, da je odvisno od otroka, kaj si lahko privoščiš in kaj ne, in tudi slučajno ne od tega, koliko kompliciraš! To lahko nekatere kar izbrišejo iz svojih možganov.

Imam 3 otroke, prvo sem dojila 1 leto in jedla že od vsega začetka vse, solato, sveže sadje, mleko,...

Druga je imela take krče, da vsakič, ko se je priklopila, se je začela zvijat in jokat in je joško 15x zagrabla in spustila, ravno toliko popila, da ni bila sestradana, definitivno pa ne sita. Bala se je joške, ker ko ji je peristaltika zalaufala vsakokrat, ko sem jo priklopila je bil hudič. Zaradi vsesplošnega mnenja, da hrana ne povzroča krčev, sem nadaljevala s prehrano in jedla vse po malem, do te mere, ko se je mala samo še jokala in ni hotela več jest, izgubljala in nazadnje pristala na flaši.

Tretja je tudi imela krče, enako hudo kot druga, jaz sem jedla vse, tako kot "priporočajo", ona pa jokala ob vsakem dojenju, lačna in hkrati ne dojit. Ampak tokrat sem dojit na vsak način, in izvedela od veliko mamic, da je prekleto pomembno, da pri takih dojenčkih, ki so občutljivi, paziš kaj ješ. In res sem, z jedilnika črtala najprej mleko in mlečne izdelke, vse sveže zelenjavo in sadje, zelo malo kuhane, jajca, začimbe,... Jedla sem kruh in margarino, kosmiče v riževem mleku, makarone, krompir, polento in meso. In polnozrnate piškote ki imajo malo sladkorja. Nič kave. Zelo malo soli. Pila sem čaj. Tamalo je bistveno, bistveno manj zvijalo, lepše se je dojila, vendar še ni bilo dobro, dokler nisem ukinila še čaja in kompotov.
Tamala je stara se je umirila, lažje sem dojila. Zdaj je stara 3 mesece, še vedno sem na tej dieti, vendar postopoma dodajam zelenjavo, ki ni alergena, pojem tako pol jabolka na dan.

Toliko o tem. To je moja izkušnja. Naj vsak govori svoje, vendar, če otrok ni občutljiv, je lahko govorit, da je dieta in krči neumnost. Ko pa imaš otroka, ki se zvija in joka praktično čez cel dan, tudi v naročju, spi slabo, se v spanju zvija in zbuja in samo po 10 minut, potem, verjemite mi, da je dieta še najmanj, kar lahko storiš in pomaga. In ja, vidiš, kaj otroku ne ustreza, in ko ga ne črviči več, se ti umiri in se celo pogovarja in smeje.


(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: pregrehe
5.9.2010 9:55:47   
Anonimen
Jedla in pila sem vse, "težje" stvari na začetku v majhni količini, da vidiš, kakšna je reakcija otroka. Postopoma je bila količina večja. Tudi kavo sem pila od začetka, ker brez nje mi skoraj ni za živet user posted image . K sreči ni imela reakcije nanjo, vsaj vidne ne. Če bi bila, ne vem - verjetno bi jazlažje prenašala njen jok kot ona moje pomanjkanje kave cel dan.

(odgovor članu natasarobi)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: pregrehe
5.9.2010 22:13:46   
Najaa
IZVIRNO SPOROČILO: natasarobi

A čokoladne stvari ste tudi jedle? Ker je toliko govora, da se čokolade ne sme. Meni je patronažna odsvetovala vola in pol, tako, da mi skoraj nič ni ostalo za jest (že tako ali tako sem pa zbirčna). Sedaj sem počasi začela jesti stvari, ki jih je ona 'prepovedala'.


Čokolado tudi ja, zdej mam pa user posted image ko sta tak sladkosnedi. user posted image

Resno, kot je ena napisala, odvisno je od otroka. Moja taprva je imela na začetku mal krčev zarad čokolade in je pač nisem jedla. Tadruga pa jih ni imela in sem jo jedla.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: pregrehe
5.9.2010 23:17:48   
ribica.
ja Mamsi, saj ti dam prav. Kot sem rekla, očitno imam pač to srečo, da nobenega mojega ni zvijalo. Ne še! Ker naš najmlajši ima 6 tednov. Verjetno se zato lahko hvalim, da jem vse kar mi pride pod roke. Vsekakor se pa ne strinjam, da bi delala paniko če otroka sploh ne zvija, da bi preventivno delala neke hude diete. Torej za moje pojme, če se otrok lepo doji, me prav malo brigajo seznami patronažne sestre.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: pregrehe
7.9.2010 14:35:09   
alesha
Tudi jaz se strinjam z mamsi. Tako kot je ona napisala, tako je tudi pri nas. Sem na dieti, ne jem mlečnih izdelkov, jajc, sveže zelenjave in sadja.... in malo pomaga. Če se pregrešim (v nedeljo, ko mi je mami prinesla tortico) je seveda bil naslednji dan cel hudič... in vem, da zaradi tega. 

_____________________________

Najina lubica LUNA - 28.05.2007
...in še ena lubica PIKA STELA - 2.5.2010

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: pregrehe
11.9.2010 21:34:19   
Lantea
Nedolgo nazaj sem tu nekje prebrala naslednje...zakaj bi se že vnaprej odpovedovali nečemu, če sploh ne vemo, kakšen vpliv bo imelo. Torej, jej in pij vse, če se pa pojavijo težave, pa poskusi, kaj bi lahko bilo krivo. Jaz sem celo nosečnost jedla vse in tudi zdaj, ko dojim, se ničemur ne odpovedujem. Seveda imam srečo, da male nič ne matra, ampak, da bi pa vnaprej črtala določene stvari, pa res ne. Mogoče edino za tiste jedi, ki se smatrajo za zelo alergene, gledaš, da se s tistim ne nažiraš, to je pa to.

(odgovor članu alesha)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Zgodbe malih junakov: Ko tvoj otrok ne mor...
Partner me je odložil pred porodnišnico, prepričan, da bo mene in najinega princa pobral tri dni kasneje. V porodnišnici...
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?