|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Prehrana v vrtcu
1.9.2012 21:29:40   
MorjeMorje
Zanima me, kaj si mislite o prehrani v vrtcu?
Sin je šel lansko šolsko leto prvič v vrtec in na prvem sestanku je bilo govora o zdravi prehrani s strani strokovnjakinje na tem področju, ki tudi sestavlja jedilnike. Že na začetku (v času uvajanja) sem opazila, da je na jedilniku "bio šipkov čaj", otroci pa so dobili sok za mešanje.
Nisem nek manijak za "bio, eko, itd", ampak se trudim, da otrok je čimbolj zdravo in ne preveč sladkarij. Vem, da imajo otroci to radi in bi jedli samo to, če bi lahko...zato smo pri nas doma to dokaj pozno začeli "uvajati" in male količine.
Tudi jogurt je z veseljem pojedel, če je bil navaden, potem kefir, mleko je lahko bilo brez kakava, mlečni zdrob brez kakava pa še kaj bi se našlo pa mi zdaj ne pride na pamet. V vrtcu se mi pa zdi, da se je glede tega razvadil. Največkrat je sadni jogurt, pudingi, za malico piškoti, kakav v mleku in zdrobu in me potem doma skoraj malo čudno gleda, ko mu dam navadi jogurt (pa tudi dosti manj ga poje kot pred vrtcem). Imam občutek, da je na vrčevskem jedilniku malo preveč sladkarij, tetrapakov in podobnih instant zadev.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Prehrana v vrtcu
1.9.2012 21:38:54   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: MorjeMorje
...sem opazila, da je na jedilniku "bio šipkov čaj", otroci pa so dobili sok za mešanje..


heh, v našem prejšnjem vrtcu pa majo bio šipkov čaj, sam je un socialističen, iz naše mladosti, ki ma ful cukra not; in je ful dober btw user posted image

p.s. namigujem, da mogoče ne bi niti tok zelo profitirala z bio čajem - ga sladkajo, veš.

aja, kakšen se ti zdi ta jedilnik? http://www.vrtecandersen.si/zdravje-in-prehrana#jedilniki (glej jedilnik 3-6 let)? me zanima tvoj kriterij user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 1.9.2012 21:52:32 >

(odgovor članu MorjeMorje)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Prehrana v vrtcu
1.9.2012 21:49:46   
MorjeMorje
vem, da je dober pa tudi sigurno bolj zdrav od sirupa za mešanje...
sem pa ciljala bolj na to, da je na jedilniku eno, v resnici pa nekaj čisto drugega. bi pa skuhali navaden šipkov čaj, ki ni bio. sej to sem slučajo pri uvajanju opazila, po uvajanju tako več ne vem kako in kaj. vsake toliko malo pogledam jedilnik pa malico velikokrat vidim (še včasih je, ko ga pridem iskat). gospa, ki sestavlja jedilnik je govorila o zdravi prehrani, ki jo pa pogrešam user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Prehrana v vrtcu
1.9.2012 22:27:06   
mateyka
tle ni kej, tudi v HCA se kdaj kaj spreminja na jedilniku, je specifično omenjeno, da imajo pravico so sprememb jedilnika, če je potrebno.

p.s. sej pravim, preberi si njihov jedilnik - ni ful velik navadnih jogurtov in majo kakav, kakavni posip in belo kavo za zajtrk. pa sadne jogurte, pa dost kruha (razne sorte); skoraj vedno za malico in včasih še za zajtrk. pa hrenovke in francoske rogljiče kdaj za zajtrk, pa majo enega boljših jedilnikov v sloveniji.. sadje je otrokom skozi na voljo. samo povem ti - po moje maš previsoke kriterije.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 1.9.2012 22:33:35 >

(odgovor članu MorjeMorje)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Prehrana v vrtcu
2.9.2012 13:55:41   
nusi
tudi naš je v vrtcu HCA in ko primerjam z jedilniki nekaterih ostalih vrtcev (ali pa se spomnim kaj so dajali nam user posted image ) sem zelo zadovoljna. Je že res, da tudi naš ne je več gresa brez kakava od kar je vrtcu in še par podobnih prehranjevalnih navad je tam dobil, ampak vseeno se mi to ne zdi kritično. Dokler poje zraven dovolj sadja, zelenjave in mesa (mi smo kar precej mesojedci), mu spregledam tisti kakav, paštete, hrenovke, čokolinote... saj to ni vsak dan, sploh pa ne doma in potem je še bolj vesel kadar jih v vrtcu tako pocrkljajo.

< Sporočilo je popravil nusi -- 2.9.2012 13:56:16 >

(odgovor članu MorjeMorje)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Prehrana v vrtcu
4.9.2012 11:27:35   
Angel_Tian
Mene pa tukaj zanima še nekaj.
Če je govora o zdravi prehrani - velja to za javne vrtce ali zasebne??
Potem pa me zanima, če to zdravo prehrano še dodatno plačujete, ker vrtec ne shaja, da bi vse te razne "zdrave" izdelke pokril že v ceni vzgojnine?

Hvala vam za odgovore.

_____________________________

Tian - 24.6.2006
Lina - 16.5.2010

(odgovor članu MorjeMorje)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Prehrana v vrtcu
4.9.2012 11:43:46   
Paštetka
Kaj pa je narobe s kakavom? user posted image Pa saj je kakav zdrav? Ima precej železa. user posted image

Sicer pa v prvih letih vrtca je čaj bolj sladek, potem pa vedno manj, ker deco navajajo na manj sladko. Vsaj pri nas je tako. Ker so ugotovili, da če jim na začetku dajo manj sladkega, se odvadijo pit. oz. ne popijejo dovolj.
PA tudi sadni jogurt ni nezdarv. Pišuka, pa saj ne morejo samo navadne konzumirati. Tega ti še jaz ne bi jedla, pa sem ful frik na zdavo prehrano.




(odgovor članu Angel_Tian)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Prehrana v vrtcu
4.9.2012 12:03:29   
Balerina
Ja kakav je zdrav samo ne tisti ki ga kupiš za instant kjer je v mešanici 90% drugih strvari in 10% kakava. Kakav je zdrav, surov kakav brez primesi, tega pa v vrtcih in šolah ne uporabljajo, tudi marsikdo doma ne. Če bi dali tega otrokom na gres nebi nihče jedel ker je ful grenak.

Glede zdrave prehane moje mnenje: starši smo zgled in otroci bodo sčasoma jedli če bodo nas videli jesti in ne samo kar v vrtcu dobijo. Bistvo zdrave prehrane pa je raznolikost in ne le določene sestavine prehrane. Pa še to otroci že veliko poberejo v vrtcu in pri sovrstnikih samo če doma tega ni pač ne bodo to jedli.
Pri nas recimo imamo z jogurti ravno nasprotne izkušnje, iz vrtce (popoldanska malica) vse damo drugam ker naši otroci to ne jejo jejo samo navaden jogurt. Doma tudi jejo gres in mleko s surovim kakavom čeprav je v vrtcu pač tisti instant. Najmlajši pa je gres z marmelado, je zelo dobro, ko bo pa konec uvajanja vrtcu pa bo pač tudi s kakavom. Če bo na vsake toliko tudi kaj drugega jedel kar doma ni, saj pravim mislim da je najbolj zdravo raznovrstno, in to pomeni tudi kaj ''manj zdravega''.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Prehrana v vrtcu
4.9.2012 12:05:42   
Izabelina
kakav in sadni jogurti so men zakon!! (tut doma ne jemo gresa brez kakavauser posted image )

manj mi je všeč, da imajo na jedilniku vsak dan meso... zarad tega sem razmišljala o "vegi" prehrani pa sm ugotovila, da verjetno ni pametno preveč komplicirat in delat otroka drugačnega od drugih... skratka tole meso je men bolj sporno kot vsi sladkani čaji in kakavi skupaj...

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Prehrana v vrtcu
4.9.2012 12:40:54   
mateyka
ma ni meso tak blem, itak je dodatek. tud če ga ne poje, dobi še vedno juho, prilogo (riž, krompir, testenine) in zelenjavo ter solato. torej kar konkreten obrok.

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Prehrana v vrtcu
4.9.2012 13:51:30   
rozilu
Ma ja tega mesa sploh ni tako dosti. Sem včeraj gledala, ko naj bi imeli makaronovo meso: ful makaronov z omakico, 2 mala koščka mesa. To ni kot v gostilnah, ko dobiš zrezek čez cel krožnik in potem nič priloge, tko da sam meso ješ. Doma sicer tudi ne jemo vsak dan mesa, ampak ko naredim zrezek, tamala poje celega pa še kaj mojega user posted image , tko da ta količina v vrtcu ni velika - res je bolj priloga.

Glede ostalega: bio, pa probiotično (tak naj bi danes bil jogurt po meniju, pa ni - kar me ne moti, samo light je - kar mi je manj všeč), pa s kakavom, cukrom: pač naj. Sigurno je bolj uravnoteženo kot ko smo bli mi majhni... in za veliko otrok verjetno tudi bolj zdravo kot doma. Se mi zdi, da že veliko naredijo z zelenjavnimi juhami (vsak dan) in sadjem, polnozrnatimi kruhki. Je bilo pa nekje v medijih pred kratkim, da prehrana v šolah/vrtcih je primerna, ni pa čisto optimalna: zato naj starši poskrbimo za preostanek, kar se mi zdi prav.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Prehrana v vrtcu
4.9.2012 14:16:40   
Najin_pikec
Jaz pa komi čakam, da bo šel moj škrat v vrtec, da bo začel bolj raznovrstna kosila jest. Ker bodmo iskreni, mami ni glih vešča kuharica in se skoz ene in iste stvari ponavljajo. Bo v vrtcu poleg piščanca še kakšen drug mesek dobil, pa razni kus-kusi ipd, ki jih doma ne konzumiramo.

(odgovor članu rozilu)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Prehrana v vrtcu
4.9.2012 14:24:58   
Izabelina
mnja, ni dejansko fora v tem kakšna je količina mesa (itak ga ma moja rada) ampak v tem, da je dejansko boljše če se meso je največ dvakrat na teden... in pr nas je blo to ponavad med vikendom (ker js ne delam rada mesa in ga je potem moj delal ko je bil doma)...

zdej pa ko je začela hodit v vrtec (sej še ni jedla tam, ker je bla dans drugič tamuser posted image ) bo mela meso vsak dan na jedilniku (pojedla ga bo skor zihr, ker pač rada je) in to pomen, da bo najbolš če za vikend nimamo mesa in to pomen, da js ne bom jedla mesa...

hehe, sm zakomplicirala, ampak sm pristaš tega, da lahko ješ odlično kosilo tudi, če ne vsebuje mesa... drugač pa itak vem, da se maksimalno trudjo in da ne dajejo kr neke svinjarije tem našim otrokom... user posted image

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu Najin_pikec)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   [Brisano sporočilo]
4.9.2012 16:41:36   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Angel_Tian)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   [Brisano sporočilo]
4.9.2012 18:08:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Prehrana v vrtcu
4.9.2012 19:02:00   
mateyka
MILLEENA, samo tak jedilnik je izjema, ne pravilo. torej pričakovanja so previsoka glede na to, da povprečni vrtec takega jedilnika nima.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   [Brisano sporočilo]
4.9.2012 19:27:17   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Prehrana v vrtcu
5.9.2012 9:28:08   
MorjeMorje
se podpisem pod Mateyko - tudi po mojem imas verjetno previsoke kriterije user posted image oz. nerealna pricakovanja user posted image

to je moje mnenje, ne pričakujem pa zaradi mene nekih sprememb. pač razmišljam o tem, ker sem proti alpskemu mleku, industrijsko pripravljenim pudingom itd.
zelenjavne juhice, makaroni, špinača, pire...sej to vse lepo in prav. večkrat pa pomislim kje to nabavljajo, kar tudi ni vseeno. ni taka stopnja komplikacije, da bi v vrtcu delala zdrahe, je pač moje razmišljanje o tem. v otroštvu dobimo vzorce, ki se jih potem držimo v življenju in se mi zdi škoda, da otrok nič ne more pojest v naravni "izvedbi" oz. mu je ogabno, ker se v vrtcu navadi na sladkanje.

MILLENNA vi imate pa kar zaimiv jedilnik..nisem še videl, da bi pri nas imeli karkoli od tega. za prilogo vedno zasledim pašto ali krompir.
lahko bi bilo enotno, če bi šlo na boljše user posted image ne da boste še vi dobili "naš" jedilik

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Prehrana v vrtcu
5.9.2012 9:31:51   
MorjeMorje
v mojem odgovoru je citat od metulj333 pa sem nekaj narobe naredila...mi ni označilo user posted image

kako se že to označi? in krepko?

< Sporočilo je popravil MorjeMorje -- 5.9.2012 9:33:50 >

(odgovor članu MorjeMorje)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Prehrana v vrtcu
5.9.2012 13:49:22   
ronja
Izabelina, pri nas je isto s tem mesom, samo nimaš kaj, dokler so smernice za vrtce, da naj bo meso 4-5x na teden na jedilniku. Se pa zelo strinjam, da je to preveč za tista mala ledvička... Ampak zdaj umrli od tega ne bojo in mi dejansko delamo tako, ad doma pač jemo vegi, da ni res vsak dan meso.
Pri nas se trudijo s prehrano in sem zadovoljna, imamo pa tudi doma zelo pester jedilnik, tako da ni panike, sta navajeni vse jest.

Kak se vam zdi tale jedilnik?
http://www.vrtec-podgradom.org/zdravje_in_prehrana/2011/03/19/jedilni-list/

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu rozilu)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Prehrana v vrtcu
5.9.2012 14:36:05   
mateyka
ronja, men se zdi ful podoben kot HCA - aka soliden user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Prehrana v vrtcu
5.9.2012 15:11:35   
archie
Pri nas so imeli prejšnji teden 2x brezmesno kosilo, 1x tuno, 2x meso.
Ta teden pa imajo 2x meso, 1x lososa, 1x brezmesno kosilo ter 1x domačo pico.
Meni se zdi, da ima naš vrtec precej pestro prehrano in da skrbijo za raznolikost in zdravje.

_____________________________

16.9.2010 se nama je spremenilo življenje... :)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   [Brisano sporočilo]
6.9.2012 9:08:08   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu MorjeMorje)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   [Brisano sporočilo]
6.9.2012 9:25:43   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Prehrana v vrtcu
6.9.2012 14:45:38   
kalbo
Eden bi kefir, spet drug nebi mesa, spet tretji ne kakava, spet četrti teži, ker njegov sonček ne mara solate..... Mejte otroke doma za božjo voljo, pa jih futrejte s čimer vam že paše. V vrtcu je pa kompromis. Spomnite se, s kakšnim svinjakom so nas futrali. Edino zaradi česar je men film poču je bil lahki jogurt.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?