|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Spanje dveletne punčke
5.4.2013 12:21:03   
Lukka
Spet brskam po forumu in ne najdem neke "prave teme", kjer bi lahko našel svojo situacijo. Upam, da mi s kakšnim pametnim nasvetom lahko pomagate oz. osvetlite stanje vi.

Najina punčka je stara dobri dve leti, sicer zdrava, pridna in jasno trmasta. Opažam pa naprimer zadnje dva tri mesece, da si je prisvojila ene svoje (za moje pojme) čudne spalne navade. Ne vem sicer ali je to normalno, ali že meji malo na kakšno drugačno stanje.

Evo opišem nazorno. Zbudi se vsak dan nekje ob štirih do pol petih zjutraj (če je pol petih pol je to že aleluja). Dejansko 4:00 ona budna!!!! Potem jo sicer uredim na stranišču in jo v pižami nesem še malo v najino posteljo, da bi vsaj uro še zaspali, ampak jasno - ona skače po postelji, se zaletava v naju - energije too much!!!! Potem itak morava že pred peto se odstranit s postelje, pripraviva zajtr - je, kot da že tri dni ne bi jedla, potem že začnemo z igro, ob sedmih sprehod, pa spet nazaj igra, knjigice, trgovina, še en sprehod in jasno ob enajstih je tečna za znoret. Nekako jo poskusim zadržat še do pol poldneva, da lepo še poje in greva v posteljo. Preberem ji pa pol A4 formata pravljice, itak zaspi že takoj ko rečem: Nekoč, nekje, za devetimi gorami je živela princeska... Buf - ona že spi - boli njo k... za princesko.
Zbudi se pozno, praktično le malokdaj pred tretjo uro (3 ure in pol spi!!!). Popoldne seveda preživi z "drugim delom družine" zato, da ni skos prilimana samo na mene (smo nekako tako dogovorjeni). Energije spet na fullll, ampak tokrat pa ne za dolgo. Ob šestih, pol sedmih nama brez opozorila, ko jo pustiva da se mala poskuša sama "zaigrat" v dnevni sobi, in jo nekje uro "ignorirava", enostavno zaspi na sedežki! Boženedaj, da jo zbudiva, ker pol bi se drla tri ure. Zbudi se približno po uri, uri in pol.
Pojemo, se stuširamo, namažemo, masiramo, telovadimo, na koncu beremo pravljice in ko je ura devet enostavno zaspi v postelji brez kakšnih hudih bluzenj.

Skratka, da nekako preidem k problemu - mala ima tiste prave energije od četrte ure zjutraj pa do pol enajstih, vse ostalo je zgolj spanje, dremanje, vmesno bujenje in spet spanec.
Poskusila sva že, da bi jo zadržala do enajstih zvečer in sva jo dala res spat ob enajstih, zjuraj se je to poznalo zgolj pol ure, spala je do pol petih, pa niti minutko dlje. Energija spet na full, ob pol enajstih dopoldne pa padec na tla!!!
Nekaj časa sem sumil, da je mogoče napaka tisti dremež v dnevni na sedežki, ki je pravzaprav res zgolj dremež, kajti zraven špilajo risanke, igračke so navite in še kar pojejo, midva se pogovarjava z navadno jakostjo...
Pa sem ji vzel ta spanec dva dni zaporedoma - nič boljše. Še slabše! Se mi pa ni hotla zbudit naseldnji dan ob pol treh, temveč je spala ko top do štirih. Tisto uro in pol si je prisvojila popoldne.

Malo čudno mi je, da bi lahko in da potrebuje toliko spanja, kajti nekako sem pač mislil, da bi morala spat nekje ponoči v kosu deset ur, potem pa čez dan, uro do dve. Pri nas pa vse kontra!!!

Kaj menite vi? Kako naj jo pripravim v nek "normalen ritem", ki bo ustrezal njej in pa seveda zagotavljal, da razporedi tisto energije preko celega dneva. Aja sem seveda to vprašal pediatrinjo, ki se je režala, kao da je zaspanka... Meni pa vse eno ni smešno.

Hvala za morebitne odgovore, LP Luka
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Spanje dveletne punčke
5.4.2013 12:40:24   
Tippi
Z vajino punčko ni nič narobe.

Prvič, spi bolje,kot večina malčkov in sta lahko srečna, da lahko ponoči mirno spita!
Drugič, tudi če ne spi čisto tako kot bi si vidva želela, je pač otrok, kot mnogi drugi. Eni spijo bolje, drugi slabše, eni manj, drugi več. Kot vsi, so si tudi otroci med seboj različni in ni pravila, kako bi moral nekdo kot oseba delovati. pa naj bo star dve leti, ali pa pet. petnajst, ali petdeset_. user posted image
Tretjič. Dokler je ješča, razigrana, nasmejana, zadovoljna in zdrava, je to TO! In se nimata kaj bat.

Trenutki, ko bosta zares zaskrbljena, pa zagotovo pridejo. Na žalost. Slej ko prej. zato se prepustita vsem užitkom starševstva.



< Sporočilo je popravil Tippi -- 5.4.2013 12:41:17 >

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Spanje dveletne punčke
5.4.2013 13:33:45   
Lukka
Razumem, da ima vsak otrok drugačne navade in da je unikaten pri njih... Bolj me moti to, da se bo njen bioritem navadil dejavnosti zgolj v dopoldanskih urah, vse ostalo pa bo zanjo navadno matranje.


(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Spanje dveletne punčke
5.4.2013 13:42:47   
mari1234
Lukka, zadeve niso zapečatene. Kot si najbrž že opazil, se otrok z razvojem spreminja - tudi spanje se bo. Verjamem, da je včasih tudi naporno - v bistvu pa je tako, da se otrok bolj ravna po "naravi" kot mi, ki smo naučeni nekih ritmov in so zdaj za nas pravilo. Ona pa jih še nima in je tudi tako fajn user posted image .
Prav fajn očka se mi zdiš. Še malo manj bodi strog do sebe pa bo življenje še bolj preprosto.

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Spanje dveletne punčke
5.4.2013 14:07:46   
Masha_M
Tudi moj 2,5 letnik se še vedno zbuja ponoči. Le s to razliko, da smo ga mlajšega mi prišli iskat, ko se je oglasil babyfon, zdaj pa sam pride v spalnico, ko se med 2 in 4 uro zjutraj zbudi. Vse pa se dogaja v temi, tišini, ga damo/se poči med naju in spi dalje. Nekajkrat se je zbudil ob 2h in zahteval risanke in da ne bo več spal, pa smo rekli da je v redu, da ne rabi spat če noče in naj si kaj zapoje ali pove pravljico, ampak v temi ker je čas za spanje. Ampak mami in oči sva pa utrujena, rabiva spat in greva v posteljo. Je najprej rekel da je okej, da naj greva in bo on bedel. Pa je že čez 5 minut prišel za nama, se ulegel in sčasoma zaspal. Mogoče poskusi še ta pristop. user posted image Drugače ti pa zagotavljam, da ni edina s takim bioritmom. Med svojimi prijateljicami s podobno starimi malčki se najdejo vsaj 3 od 30, ki so tudi okrog 5h zjutraj že auf! user posted image

(odgovor članu mari1234)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Spanje dveletne punčke
5.4.2013 14:20:21   
Lukka
O vidva sta si res izbrala super pristop. Bova še midva poskusila tako.

Sicer sva nekaj podobnega že izvedla kak mesec dni nazaj, ko se je polža zmislila, da na vsak način ob štirih zjuraj k babici risanke gledat. Cmeranje na fertik, ker sva rekla da ni mogoče. Potem pa sva kaj hitro ubrala taktiko - partner je poklical svojo mami, midva s polžem pa sva šla tja. Vrata je lepo odklenila, da sva prišla noter in polža jo je iskala po celem stanovanju. Prideva v spalnico, kjer se babica dela da spi. Potem jo je prebudila in ji je tudi ona razložila, da se ob taki uri in ob nočki spi, zato da se takrat ko je sonček lahko igramo.
In je polža brez besed odšla (seveda z mano).

Ampak, ok, res je da ne teži več ob štirih zjutraj, da bi hodili na obisk, je pa zato glavna v naši hiši! Nič ne pomaga. Pa se delam, kot da spim, da se nočem prebudit a kaj ko je potem takoj v kopalnici, odpira in zapira vodo, iz kuhinjskih predalov in omar zlaga posodo na tla... In potem pride pome, naj grem pogledat, kje imam posodo... Skratka, ne vem a se naj smejem, ali jo naj pribijem na strop user posted image
Uberem seveda vmesno varianto, vstanem in začnem z njo uvod v jutranjo igro... To je to, pa ali po trepalnicah, ali pa po nogah. Ni važno.

(odgovor članu Masha_M)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Spanje dveletne punčke
5.4.2013 16:41:55   
m_o_i
pri nas je nocno zbujanje tudi na sreco ze mimo. ali tisto jutranje ob petih...
je bilo pa ze od dojenckastih casov takole: brez vsake besede se je pil nocni obrok mleka, menjala pokakana plenicka, umirjal jok(ok, ok-šššššššš sem uporabljala).
niti priblizno pa ne razlagam sredi noci, da je cas za spanje (enkrat sem, ja, in sem potem lahko sla v dnevno se igrat z njim-ker se je predramil do konca) in podobno.

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Spanje dveletne punčke
9.4.2013 0:03:41   
archie
jaz bi ji pri tej starosti ukinila tisto večerno spanje na sedežni. Nekako se mi zdi, da je pri 2 letih dovolj samo 1 spanje čez dan.

Drugače je pa meni glede spanja pomagala knjiga "Vsak otrok se lahko nauči spati". Na zelo lep način opisan način, kako otroka uspavati ter tudi, kako reševati take in drugačne težave s spanjem (ko ima otrok drugačen bioritem kot mi).

ko se je naša zbuajala marca (pred spremembno ure na poletni čas) malo bolj zgodaj, smo se dogovorili, da gre eden od naju (z možem) k njej, ampak da vstanemo (in gremo v dnevno) šele ko "pride sonce" (beri: ko je zunaj svetlo). Tako je 1 uro še malo ležala, se pogovarjala, malo skakala po sobi, potem smo pa vstali.

_____________________________

16.9.2010 se nama je spremenilo življenje... :)

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Spanje dveletne punčke
26.6.2013 13:03:46   
dreamhorse
Mi na srečo nimam teh težav, bi se jih pa poskusila lotit na način, ki ga je ena že opisala.
Ko se zbudi in pride k vama, bi jo odnesla nazaj v sobo, naredila temo (rolete, žaluzije oz kaj pač imate) in ji razložila, da je noč in da mora spat. Očitno, da ima premalo, zato tudi čez dan toliko spi... Po moje....
Poskusita tako, da ji enostavno ne daš možnosti izbire, da bi pa ona sred noči bedela. Jaz bi vztrajala.... Pa veliko sreče

(odgovor članu archie)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?