|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   V skupini s starejšimi otroki
23.1.2006 17:15:32   
david
Pozdravljeni.

Po našem mnenju imamo sicer čisto povprečnega 3 leta in pol starega fanta, ki le nekoliko zaostaja v gibalnem razvoju oz. bolje rečeno - je malo bolj nerodne sorte. Letos jeseni smo ga vpisali v vrtec, kjer so ga razporedili v skupino, kjer je večina otrok leto ali dve starejših od njega. Že v začetku se mi je porajalo vprašanje, kako bivanje v taki skupini vpliva na samozavest otroka, saj je jasno da tak otrok ne zmore večine stvari, ki jo zmorejo njegovi vrstniki. Po zagotovilu vzgojiteljice v vrtcu in tudi prijateljice (ki je vzgojiteljica) razlogov za skrb naj ne bi bilo oziroma bi naj takšna skupina celo pozitivno vplivala na razvoj mlajših otrok v skupini. Sicer me niso ravno prepričali, ampak zaenkrat ne zganjam panike. Zanima me vaše mnenje glede takšnih mešanih skupin. Mene mučijo predvsem naslednje zadeve:
- vpliv podcenjevanja s strani sovrstnikov (on tega ne zna, on tega ne zmore, ...)
- vpliv pokroviteljskega odnosa s strani sovrstnikov (ker on še ne zna in ne zmore mu je treba ves čas pomagati,  kar po mojem mnenju ravno ne vzpodbuja samostojnosti...)
- skupina se mora velikokrat prilagajati njemu, ne more se udeleževati iger večine otrok ali pa je pri igrah predmet posmeha oz. mu je zopet treba stvari dodatno razlagati in mu pomagati ...

Lep pozdrav.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: V skupini s starejšimi otroki
23.1.2006 19:48:27   
Anonimen
Predvsem vzgojiteljice niti slučajno ne morejo kar na splošno reči, kaj je dobro kar za vse otroke počez. Ker je vsak otrok drugačen. Moj tudi ni pretirano samozavesten in  se že zdaj, ko so v skupini nekateri fantje eno leto starejši in bolj lumpi, počuti slabše kot lani, kjer je on bil pri starejših. Smo rabili dobre tri mesece, da se je unesel in nehat jokat zjutraj. Si predstavljam, kako bi bilo, če bi bilo tako, kot je pri vas. Ne, tega jaz ne bi dovolila. Že tole pri nas je šlo komaj skozi, da ga nisem prepisala kam drugam. Še zaradi drugih stvari. Ampak če  bi bilo tako, kot je pri vas, bi gotovo ukrepala. Če se ga ne bi dalo prestavit v drugo skupino, bi ga prepisala v drug vrtec. To res za otrokovo samozavest niti slučajno ni dobro, če je otrok že itak bolj občutljive sorte. Sicer nisem psiholog, ampak ne vem, če to lahko ne pusti posledic pri dojemanju samega sebe za vedno. Jza resnično ne bi mogla gledati mojega otroka, kako doživlja neuspehe iz dneva v dan.

(odgovor članu david)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: V skupini s starejšimi otroki
23.1.2006 20:59:07   
david
Da ne bo nesporazumov: ne trdim, da se stvari, ki me mučijo, mojemu otroku na veliko dogajajo - če sploh. Gre za vprašanja, ki so se mi porodila ob razmisleku o temnih straneh starostno mešanih skupin, o branju literature o vzgoji otrok in ne nazadnje ob opazovanju odnosov med otroki različnih starosti. Verjetno me je kot skeptika še najbolj zmotilo to, da mi je bila mešana skupina opisana kot nekaj zelo dobrega in vzpodbudnega za mlajše otroke. V določeni meri to prav gotovo drži. Se mi pa dozdeva, da vse le ni tako idealno (kot praviš - otroci so pač različni) in da ima medalja tudi drugo plat o kateri pa bi želel izvedeti še kaj več. So vzgojitelji poučeni tudi o pasteh mešanih skupin in smo lahko starši brez skrbi ? Se da o prednostih in pasteh mešanih skupin kje prebrati kaj več ? Je vsa stvar res tako neproblematična, da je vsaka skrb odveč ? Če imajo mešane skupine toliko prednosti - zakaj niso potem vse skupine mešane ? Itd.

d.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: V skupini s starejšimi otroki
23.1.2006 21:09:37   
Anonimen
Aha, potem sem narobe razumela. Kje bi prišli do kakšne strokovne razlage o mešanih skupinah, ne vem. Ampak mene kot starša to niti ne bi zanimalo, če bi semoj otrok počutil v redu. Kako pa se počuti vaš otrok v vrtcu? A rad hodi v vrtec? Je navdušen? Kako mu je všeč vzgojiteljica? Ima prijatelje? Saj če ste ga vpisali spetembra, potem je zdaj itak že jasno, če se je v skupini ujel. Če se je, potem je vse v redu.

(odgovor članu david)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: V skupini s starejšimi otroki
23.1.2006 21:12:38   
Anonimen
Se pa drugače meni porarajo enaka vprašanja o tem, kako "super" so te mešane skupine. Meni se ne zdijo.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: V skupini s starejšimi otroki
23.1.2006 21:35:40   
janjja
Dovolila si bom odgovoriti. Trenutno delam v vrtcu (v takšni skupini)in mešane skupine imajo za mlajše otroke dve plati.
1. Otrk se veliko nauči od starejših in se trudi da bi znal kar znajo oni.
2. otrok je lahko tarča starejših otrok, ker določenih stvari ne zmore, ampak le če vzgojiteljica in pomočnica to dovolita.
Pri nas posmehovanja ni!!! To otroci zelo dobro vejo in naša skupina(3-6 let) čudovito deluje. Starejši otroci zelo spodbujajo mlajše in mlajši sprašujejo večje.

Imamo pa tudi primer fantka ki je gibalno bolj tako-tako. Vglavnem ni mu. Ko gremo na sprehod je vedno odzadaj, včasih se celo razjoče da ne bo več hodil ipd.
Njega ponavadi jaz držim za roko in ga spodbujam, pa še kar gre, no. Je pa drugače zlat fant-super vzgojen, urejen, vidi se da je iz dobre družine, skratka super je in otroci so ga sprejeli takšnega kot je.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: V skupini s starejšimi otroki
23.1.2006 21:43:09   
Gina
Vse stvari imajo svoje pluse in svoje minuse. Zakaj delajo homogene skupine? Ker je to najbolj enostavna varianta. Otroci so enako stari, lahko jim ponudiš enake reči, približno enako hitro in "dobro" naredijo, predvidiš lahko dejavnosti kar precej natančno in delati s tako skupino je daleč najbolj enostavno. Zato je večina skupin v vrtcih homogenih, enake starosti. Čim je skupina heterogena, se normativ zniža. Zakaj? ker je v taki skupini veliko težje delat in ker so normativi za različno stare otroke različni. Heterogene skupine predstavljajo najbolj naravno človeško skupino. V naravi so bili tisočletja otroci vedno v skupinah, ki so bile sestavljene iz različno starih otrok. Vsak otrok je lahko prevzel svojo vlogo in lahko je bil zaščitniški kot tudi zaščiten. Lahko je bil vodja ali tisti, ki se prilagodi, lahko je bil vse. Vendar je bilo še nekaj. Moral se je znajti. MIslim moral je pokazati neke vrste odgovornost, skrb zase. POleg tega so večji otroci vlekli mlajše intelektualno navzgor in to zelo močno. Kaj pa zdaj v primeru, ko otrok ne zna funkcionirat v taki skupini? Hmmm, jaz mislim, da se mora pa naučit. Vsak se lahko, če mu pustiš, če ima možnost, če ne jemlje vsega kot osebni poraz.

Ne more vedno vsega vzeti za katastrofo. Otroci imajo vedno svojo hierarhijo. IN nič ni narobe s tem. Vedno vedo, kaj bodo igrali. In ponavadi vsakemu paše, da igra tisto, kar igra. Saj ni treba, da so vsi glavni igralci. Vsak je rojen za nekaj drugega.

Kaj narediti, kadar otrok na nekem področju ne zmore toliko, kot drugi? Prvo kot prvo se moraš zavedat, da bo veliko večje travme doživljal v homogeni skupini. Tam so vsi enaki in on ne zmore. V heterogeni skupini niso vsi enaki. Razumljivo je, da en zmore, drug pa ne - nihče tega ne opazi, saj so različno stari in različno zmorejo. V homogeni skupini so vsi enako stari in je stvar prej opazna. V homogenih skupinah se tudi veliko bolj zmerjajo in primerjajo, sploh fantki. V heterogenih skupinah ni posebne možnosti za to, ker enaostavno niso enako stari. Zavedajo se, da si npr. ne more en 3-letnik še zavezat čevljev, medtem ko mogoče kakšen 5 letnik pa že to počne. Nikomur ne pride na pamet zmerjat malega, ker tega še ne zna.

POtem je tu še en drug problem. Ne moreš širše družbe prepričat, da naj se ne spotika ob vse, kar je drugačno. Ogromno ljudi to dela, zaradi svojih lastnih kompleksov, ne moreš vsem komplekse vzet in otroka obvarovat pred množicami, ki zmerjajo. Lahko pa otroka naučiš, kaj si ob tem misli, kako to sprejema. Moja deklica je malo bolj močna in jo kar naprej zmerjajo, da je bajsa. A naj zdaj vsakega na g....ko ji to reče, ali naj njo naučim, da se ji to ne bo zdelo nekaj groznega in da je ponosna na svoj špehi, pa da se zaveda, da je ona fajn s trebuhom ali brez in da je človek, ki jo je zmerjal, to naredil samo zato, da bi se ona jezila - ona pa mu s svojo jezo ustreže. Malo manjšemu  kot je moja, že lahko razložiš, zakaj ljudje vse, kar je drugačno, gledajo s kompleksi. IN čisto majhnega že lahko naučiš, naj bo ponosen nase - to pa bo premagalo njegov občutek, da ne zmore vsega. KO bo sprejel v sebi to, da ne zmore, pa da to ni nič groznega in da zato ni nič slab ali nesposoben človek - ne pa menjava skupine. Kaj pa vem. Meni se heterogene skupine ne zdijo tako slabe.

Daleč najboljša varianta se mi pa zdi majhen vrtec, s 4 skupinami, kjer so otroci homogeni po starosti v skupinah, vendar so vsakodnevno v stiku z mlajšimi in starejšimi, pa lahko hodijo iz sobe v sobo, tako da starejši hodijo k mlajšim in obratno ali pa vsaj zjutraj in popoldne, ko je dežurstvo. IN ker je tako malo skupin, se vsi poznajo med sabo. Super sistem. Naša je bila čisto navdušena, pa ta mali tudi.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: V skupini s starejšimi otroki
24.1.2006 9:11:36   
david
Gina.

Po branju janjjinega in predvsem tvojega prispevka sem prišel do zaključka, da sem na vso stvar gledal preveč črnogledo. Zakaj ? Problemi, ki sem jih opisoval bi lahko na otroku pustili resne posledice v dveh primerih:

- če bi šlo za nepretrgano, dolgotrajno zaničevanje, podcenjevanje, ... česar pa otroci v tej starostni skupini in še pod nadzorom vzojiteljev gotovo niso zmožni. Glede tega so starši veliko bolj nevarni.

- če bi otrok zaradi svoje preobčutljivosti trpel zaradi vsakega najmanjšega zbadanja. Tukaj pa krivda zopet ni na strani mešane skupine ampak na strani mene kot starša, ki otroka na takšne situacije nisem znal pripraviti oziroma mu ne znam pomagati, ko se v njih znajde. S prestavitvijo v drugo skupino pa ga (poleg tega, da problema ne odpravim ampak mogoče celo poglobim) še prikrajšam za priložnost, da se v takšnih situacijah nauči funkcionirati.

Hvala za odgovore.

d.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 8
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Za družine BREZPLAČNO (od 15. do 22. maja)
Na pobudo ZPMS bo kar 40 muzejev in galerij po vsej Sloveniji, v tednu družin, med 15 in 22. majem 2024 (ali pa na določ...
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?