|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   klop in vročina
10.7.2006 12:28:11   
JuR_ChIkA
Me je kar strah, namreč predvčerajšnem smo bili ves dan na pikniku in mali je veselo divjal po travi  in "staknil" klopa. Zvečer pred spanjem, ko sva se umivala, sem ga seveda kot ponavadi temeljito pregledala a nič kaj opazili- ne duha ne sluha o klopu, zjutraj pa sem ga zagledala rahlo zarinjenega pod pazduho v nežno kožico.
S pinceto sem ga previdno odstranila. Mali je bil čez dan čist ok, prot večeru pa se je začel carkljati, se umiril, zakuhal,... vročina 38.
Kolikor sem seznanjena se znaki minigitisa ali borolioze ne pojavijo takoj, šele po cca 10 dneh, ampak mene kr panika. Zdej ko se zbudi, ga bo moj dragi peljal k zdravniku, saj mu vročina čez noč kljub svečki ni padla. Ali razsaja kak virus?
Je zgolj naključje ta vročina- v povezavi s klopom?
Joj kak me je strah za malčka...

upam na vse najboljše

lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: klop in vročina
10.7.2006 12:55:56   
srki
Joj, upam da ni zaradi klopa. Sicer ne vem, ali je vročina lahko tudi prisotna. Upam, da bo zdravnik potrdil negativno. Drugače pa spet nekaj razsaja, poznam kar nekaj ljudi z angino-od otrok do odraslih, z mano vred.

Upam, da pri vas ni hudega in čimprej se pozdravite.

(odgovor članu JuR_ChIkA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: klop in vročina
10.7.2006 12:56:24   
Ivi33
Ti lahko odg. samo za boreliozo.

Naš mali je imal klopa in malo manj kot v 1 tednu je dobil vročino in bil tud bolj utrujen. Naslednji dan po vročini sem na mestu klopa opazila kolobar - rdeč flek. Ko smo šli na podlagi napotnice na infekcijsko v LJ so rekli, da takoj, ko opaziš flek moraš k zdravniku, da se slučajno ne prenese v kri.

Prelagam, da greš kar k zdravniku in poveš za klopa.

Fino uredite.

(odgovor članu JuR_ChIkA)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: klop in vročina
10.7.2006 14:47:43   
Anonimen
Meni se tudi zdi, da reakcija nastopi po parih dneh. Tako hitro naj res ne bi. Vem, ker sem zadnjič, ko je moj mož dobil klopa in mu je bilo seveda takoj (psihično pogojeno) slabo, šla gledat, kako in kaj. Ampak vseeno pojdite res raje kar takoj k zdravniku in povejte za klopa, pri takih malih je res bolje prej paniko zastonj delat, kot pa da se pozneje izkaže, da bi bilo bolje, da bi jo.
Pa poročaj, kaj so ti rekli. Mi smo boreliozo preboleli pri dobrem letu starosti.

(odgovor članu Ivi33)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: klop in vročina
10.7.2006 15:10:29   
Rok_LM
Če klopa odstraniš v 12 ih urah nisi okužen, če ga odstraniš v 24 ih urah je velika verjetnost da nisi okužen. Če ga odstraniš pozneje pa opazuj mesto ugriza. Če rdečina in pikica od ugriza zgine maš srečo, če pa se pojavi kolobar, ki se širi pa ga čimprej pelji k zdravniku po antibiotike. Najbolj kritičen je prvi teden do dest dni.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: klop in vročina
10.7.2006 16:26:38   
dana
Naš 16-mesečnik je imel 3 klope kakšen mesec nazaj. Prejšnji teden je imel pa dva dni vročino od 37,5 pa do 38,5. Smo bili pri zdravniku in ni nič ugotovil. Je bil pa živahen, jedel normalno. Ni imel pa nobenga flekca. Moramo biti pa zdaj pozorni na sklepe. Če ga bodo začeli boleti, je možno da se je okužil. Čeprav ne vem kako bo toliko star otrok pokazal da ga bolijo sklepiuser posted image

lp dana

(odgovor članu Rok_LM)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: klop in vročina
10.7.2006 17:50:57   
ZARA
Kopiram iz članka ...
 
KLOPI
Veliki so od 1 do 2 milimetra, vrečaste oblike in sivkasto črne barve. Hranijo se s krvjo. Živijo na obronkih gozdov, v podrasti, listju in na nizkih vejah. Ne pozabimo, da jih je najti tudi v mestnih parkih. V toplih dneh so najživahnejši dopoldne in popoldne. Kadar je oblačno, napadajo ves dan. Zlasti dejavni so v vlažnem vremenu in pri zmernih temperaturah. V hudi vročini in močnem deževju počivajo. Na toplokrvno žrtev, najsi je človek ali žival, čakajo po več mesecev ali celo let. Začutijo jo že na nekaj metrov razdalje, se spustijo nanjo, nato pa se lahko več ur premikajo do primerno mehkega in toplega dela kože, kjer se zarijejo in sesajo kri. Šele tako lahko preidejo v naslednjo razvojno fazo. Ko se nahranijo, se povečajo in odpadejo s kože.

Katere bolezni prenaša

Če klop ni okužen, vbodu ne sledijo večje nevšečnosti. Običajno pride le do manjšega lokalnega vnetja, ki ga povzroči vbod ali nestrokovno odstranjevanje klopa, zaradi katerega del klopa ostane v koži. Takšno vnetje zaznamo kot srbeče, nekoliko oteklo mesto. Če je klop okužen z nevarnimi mikroorganizmi, lahko čez čas zbolimo - med najpogostejše in najpomembnejše bolezni, ki jih prenaša klop, spadajo lymska borelioza, erlihioza in nevarni klopni meningoencefalitis, ki ga povzroča virus.

Znaki

Virusna okužba: Obolenje največkrat poteka v dveh stopnjah. Prvi znaki se pojavijo po dveh do treh tednih. Nekaj dni po vbodu se nastopijo slabo počutje, povišana telesna temperatura, glavobol in slabost, ki trajajo nekaj dni. Po tednu boljšega počutja se pojavijo hud glavobol, slabost in bruhanje ter visoko povišana telesna temperatura. Razvije se vnetje možganskih ovojnic, včasih tudi možganovine. Lahko se primeri, da prva faza mine neopazno in da se bolezen začne silovito. Bolezen je nevarna, saj lahko zapusti trajne posledice.
Lymska borelioza običajno nastopi od nekaj dni do nekaj tednov po piku klopa, in sicer z modrikasto - rožnato liso, ki se v obliki kolobarja postopno širi, na sredini pa usiha. Največkrat opazimo eno samo liso, lahko pa se zgodi, da jih je več. Obenem se lahko pojavita slabo počutje in nekoliko povišana telesna temperatura. To stanje običajno traja več tednov. V takšnem primeru je treba obiskati zdravnika, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje. Nekaj tednov po tem, ko rdečina izgine, je priporočljivo opraviti krvne teste in se prepričati, ali je prišlo do okužbe z drobno, svedrasto bakterijo Borrelia burgdorferi. Vsekakor svetujemo pregled in posvet pri ustreznem zdravniku specialistu (dermatolog ali infektolog), ki bo usmerjal in vodil nadaljnje diagnostične in terapevtske postopke. Bolezen zdravimo z antibiotiki.
Pri erlihiozi so znamenja okužbe slabo počutje, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah in sklepih. Tudi to obolenje zdravimo z antibiotiki.

Preprečevanje pikov

Koristno je, če nosimo primerna, predvsem bela oblačila, ki prekrivajo večji del telesa. Z redno uporabo repelentov lahko zmanjšamo možnost okužbe. Treba jih je nanašati pogosto, po možnosti vsaki dve uri. Priporočamo nanos repelentov tudi na oblačila, nogavice, čevlje.
Po vrnitvi z izleta se je treba takoj oprhati in temeljito pregledati kožo vsega telesa, oblačila pa oprati oziroma odnesti na kemijsko čiščenje. Ne pozabimo na kožo med prsti, za uhlji, na lasišču, na sramnem predelu ...

Ukrepanje po piku

Če opazimo prisesanega klopa, ga ne smemo mazati z olji in laki ... Pri tem utegne klop zaradi pomanjkanja zraka izločiti telesne izločke, ki vsebujejo številne mikroorganizme, s tem pa še laže pride do okužbe. Klopa previdno odstranimo s pinceto ali s primernim prijemalom, ki ga je mogoče kupiti v nekaterih lekarnah in specializiranih trgovinah. Klopa zagrabimo čim bliže glavi. Po odstranitvi mesto vboda razkužimo. Če klopova glavica ali del telesa ostane v koži, se obrnimo za pomoč na zdravnika, ki bo odstranil preostanek. Po odstranitvi klopa moramo kožo opazovati - če se pojavijo pordele lise kjerkoli na koži, je obisk zdravnika nujen.Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko cepimo; to je zelo primeren način zaščite. Cepljenje poteka v zimskih mesecih, tako da se do pojava klopov razvije v telesu primerna zaščita (traja približno pet let). Cepiva proti lymski boreliozi za zdaj še ni.

lp





_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu JuR_ChIkA)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: klop in vročina
10.7.2006 19:48:53   
Anonimen
Zara, iz kje si to kopirala? Ker jaz sem zadnjič iz ene strani od republiškega zdravstva (user posted image ), pa je pisalo, da klopa nakapaš z oljem ali s kremo ali pač s čim, da se zaduši, in ga potem izvlečeš. Še prav zato sem šla vse preštudirat, kako je zdaj s tem mazanjem.

(odgovor članu ZARA)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: klop in vročina
10.7.2006 23:48:44   
ZARA
Evo tukej, Spliš user posted image

http://www.viva.si/clanek.asp?id=969

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: klop in vročina
12.7.2006 8:48:16   
JuR_ChIkA
Hvala Zara za obsežne informacije. Splišni to da  a ne smeš z oljem mazati sem tudi sama že več kje zasledila;
No z malim sva bila pri zdravniku, ima vneto grlo, od tu vročina, dobila sva antibiotik, zdaj je že bolje; Hvala bogu;
Kar pa se klopa tiče, pa je rekel dr. da je pač treba opazovati in takoj na pregled ob spremembi kože... bog ne dej.

hvala punce
lpuser posted image

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: klop in vročina
12.7.2006 8:53:32   
ZARA
Jur_Chika user posted image ...upamo na najboljše, drž'te se!

lp

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu JuR_ChIkA)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: klop in vročina
12.7.2006 8:59:44   
Anonimen
Aha, Zara, v Vivi. Ja, saj, Jurčika, saj jaz sme tudi to že velikokrat zasledila, pa polemike o tzem  ali ja ali ne, zato pa sem šla prav iskat čimbolj merodajen članek. Ga bok še enkrat popiskala, samo ne vem, če mi bo uspelo najti.

(odgovor članu ZARA)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: klop in vročina
12.7.2006 9:01:02   
Gina
In kako sploh lahko odstraniš klopa s pinceto, ne da bi ti glava not ostala?? Jaz ga znam samo z vrtenjem, sicer pa še ni bilo šanse, da bi cel, ko je še nenapit, sveže pritrjen, zagozden v kožo, šel ven s pinceto cel.user posted image user posted image  Res me to zanima.

Jurchika, tvojemu malemu pa želim  vse dobro. user posted image Upam, da je samo kakšna lahka reč, ki bo hitro minila.

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: klop in vročina
12.7.2006 9:04:41   
Anonimen
No, medtem ko bo Splišni piskala, bom jaz povedala sledečo izkušnjo. Neva se je zadnjič razpištolila, da se klopa ne sme pokapat z oljem, ker da v zadnjih vzdihljajih spusti ven ves tisti strup. In sem seveda vzela na znanje in iz moža zadnjič hotela izpulit dva klopa in to s tisti vesoljsko pinceto, ki sem jo šla kupit glih zarad Neve (ker jo cenim! Pantene). In kaj se je zgodilo? Obe glavici sta noter ostali!

Tako da me prov boli kitara, jaz bom še naprej polivala olje gor. Evo!

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: klop in vročina
12.7.2006 9:09:08   
ZARA
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni
Ga bok še enkrat popiskala, samo ne vem, če mi bo uspelo najti.

user posted image user posted image user posted image

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: klop in vročina
12.7.2006 9:09:11   
Gina
Meta, saj gre tudi brez olja, če je sila. Jaz sem že kdaj sredi hoste odkrila pri otroku klopa, pa kar vrtiš - gre čisto enako dobro ven.
Najhuje je bilo, ko ga je enkrat ta mala imela v popku. Tisto se pa vrtet ni dalo, čeprav je mirno ležala, ni nič težila. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: klop in vročina
12.7.2006 9:15:52   
Anonimen
O đizus, kaj jaz pišem!user posted image

Evo, sem popiskala, ampak prav zanimivo. Leta 2004 so napisali, (na Inštitutu za varovanje zdravja RS), da se klopa odstranjuje z oljem, letos pa potem popravili, da s pinceto.

Evo članek iz 2004:
http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=576
in še letošnji:
http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=898

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: klop in vročina
12.7.2006 9:17:39   
Anonimen
Meta, pa tudi ni panike, če glava notri ostane, ker strup je itak v klopovem telesu, človeško telo pa potem klopovo glavo že samo izloči, ker jo smatra kot tujek. Lahko se sicer malo zagnoji, ampak nič hudega.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: klop in vročina
12.7.2006 9:21:32   
JuR_ChIkA
Gina,
tut sama mam slabe izkušnje glede "puljenja" klopov. Velikokrat se mi je zgodlo, da je glava ostala noter;
Zdaj, ko sem malemu odstranjevala klopa resnično samo z navadno pinceto, je ta hudič prav lepo šel ven, oz oba, ki ju je staknil.
Prijela sem ga tik ob koži- juretovi- in zasukala, pa je bil zunaj. No mogoč pa res ni bil ta vrag še dobro zarit v kožo.

Pravi user posted image so tile klopi.... grrrr

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: klop in vročina
12.7.2006 9:22:42   
JuR_ChIkA
Zanimivo....

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Naravno in sočutno odvajanje od plenic
Pri odvajanju od plenic ne gre toliko za to, kdaj so otroci razvojno pripravljeni biti brez plenic, ampak bolj za to, kd...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?