|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   vzgoja pri 8ih mesecih?
30.1.2008 22:33:39   
Nataša G.T.
Berem in berem, pa ne najdem pravega odgovora. Morda iščem na napačnem mestu.  Saj sploh ne vem kako naj se izrazim. Moj pravi, da preveč kompliciram in tuhtam. Pravi, da je še otrok premajhen za vzgojne ukrepe.

Torej - otrok star 8 mesecev, še valda ne zna hodit, tudi se še ne plazi. Bi pa zelo rad in joka, ko mu še ne uspe pridit kam ali dosečt kake igrače. Še posebej, če se pri tem zvrne na nos in obleži na trebuščku. Pa to je še razumljivo. Ga poberem, mu pomagam, da se vsede, a glej ga zlomka on bi bil na nogah (se že ob pomoči dvigne na noge).  Problem je pa tukaj - če mu ne ustrežem, zverinsko joka (do te mere, da ne pride več do sape), se meče vznak, telo naredi čisto trdo.

In si mislim - imaš sledeče možnosti:
(1) ga postaviš nazaj na noge (ne moreš več tako težkega otroka met dolgo na rokah)
(2) ga probaš posadit na rit (mukoma in z veliko joka, na koncu ga vzamem v roke)
(3) ga nosiš en čas po rokah in ga skušaš zamotit z drugo stvarjo in medtem posadit na rit (ne traja dolgo, ker je kmalu spet na trebuščku)

Največ miru imam, če je v stolčku za hranjenje, ampak cel dan pa ubošček ne more kar sedeti pripasan. Zato ga imam kar se da veliko na tleh.
Pa tudi pustila sem ga že (dve/ tri minute), da joka in se je umiril. A se mi je srce paralo, ko sem ga poslušala. Je to prav?

V glavnem, ne vem kako reagirati na njegov jok. Je to že trma in kako jo obvladati? Ga naj nosim cel dan po rokah? Ga naj pustim, da se joka in se nekako nauči obrniti, vstati...? Kako dolgo pustiti tako majhnega otroka, da joka, če sploh?

Toliko vprašanj, pa ne najdem odgovora.

Hvala.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
30.1.2008 22:59:25   
Anonimen
Ena mamica mi je enkrat dala daaaleč najbolj uporaben nasvet: poslušaj sebe in svoj notranji glas, ker mama najbolje pozna svojega otroka in potrebe lastne družine. Včasih si je potrebno vzeti tudi čas za premislek in se stvari izkristalizirajo.

Tvoj fantek je sedaj prišel v obdobje, ko je ugotovil, da ni več ena osebnost z mamico,ampak da je osebnost zase, da so stvari tudi izven njegovega dosega in te so najbolj zanimive. Ampak kako priti do teh stvari, to je druga stvar. Sam še ne more, mami tudi še ne zna povedat, ker še ne govori - ogromne frustracije. In tu pride zraven vzgoja. Naloga staršev je, da otrokove naravne vzgibe, nagone, radovednost usmerijo tako, da so varni, zdravi in da je njihovo obnašanje družbeno sprejemljivo. Kako to naredijo starši, je odvisno od njihovega karakterja, življenjskih izkušenj, želja, interesov,... in seveda tudi od karakterja otroka, njegovih izkušenj, je bolj vztrajen, trmast, dojemljiv, nežen,....

Pri vzgoji je fajn to, da se začne postopoma in postaja vse širša in globlja. In ne vzgaja se samo otroka, ampak se vzgajajo tudi starši.

Kakšne možnosti imaš ti? Odločiti se moraš sama. Fajn je veliko spodbujanja, pohval, nagrad, ljubkovanja. Nič ni narobe, čese otrok joka, ko mu nekaj ne uspe. Življenje ni pravljica, učimo se iz poskusov in napak in to zlasti velja za otroke. Lahko pa sinčka npr. objameš in ga potolažiš, ko mu ne uspe. Važno, da čuti podporo in ljubezen. Važen je trud, ne samo rezultat.

Pa nikar se ne preveč sekirat. S časom si pridobivaš izkušnje in je bolje. Pa tudi otroci že bolje razumejo, kaj jim hočemo dopovedat. Imajo pa druge finte user posted image

(odgovor članu Nataša G.T.)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
30.1.2008 23:45:13   
lex
jaz jo včasih pustm, da se znajde po svoje, ko pa je mera polna ji pomagam, včasih ji kaj dam kar takoj v roke, včasih ji ustrežem. se pa zna veliko bolj ipično zadret za kaj, njemu je bilo vseeno ona pa samo tisto kar si zmisli. včasih mora vedet, da ne morem tisto sekundo, še posebej, ker dobimo že 3user posted image

_____________________________

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
31.1.2008 12:21:53   
Nenya
Izgleda da maš zelo živahnega in radovednega sinka. Jaz bi ti svetovala skokec, ker že lepo sedi bi mu skokec nudil veliko zabave, lahko bi opazoval svet, v glavnem pa skakal.

Glede vzgoje ena srednja pot je najboljša ne ga puščat v nedogled jokat in ne mu vsega ustreči: prinest igračko, npr, naj se sam potrudi, pol mu mal pomagaj, če rad vstaja se mal pejd z njim to igrico, pol se bo pa verjetno utrudil.

Je pa res, čeprav so majhni imajo čustva in ravno tako jih frustrira ko bi nekaj radi pa tega (še) ne zmorejo, tebi pa ne znajo povedat kaj želijo.

Veliko sreče


_____________________________

Ever stopped to think ...
then forgot to start again?

(odgovor članu lex)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
31.1.2008 12:32:52   
frutka_
Nataša, veliko obodita zunaj, polagaj ga na tla in mu nastavi igračke okrog. Preusmerjanje pozornosti običajno pri takem malem otroku pali. Zamotiš ga s čim drugim. S kakšno igračko ki se premika.
Morda pa bi za vaju prišla hojica v poštev. Sicer nisem zagovornik tega ampak vem kako je težko poleg takega otroka kaj naredit. Poskusita. Skokec ti je priporočala ena mamica. Tudi fajn. Ali pa gugalnica v stanovanju.
Tudi moj je bil podoben. Radoveden na kvadrat, hodil bi, pa ni mogel, govoril bi, pa je bilo vse na pol...user posted image  Poleg pa se je na vse pretege jezil.
Ne obupaj!user posted image

(odgovor članu Nataša G.T.)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
31.1.2008 12:46:58   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Nataša G.T.
Največ miru imam, če je v stolčku za hranjenje, ampak cel dan pa ubošček ne more kar sedeti pripasan. Zato ga imam kar se da veliko na tleh.
Pa tudi pustila sem ga že (dve/ tri minute), da joka in se je umiril. A se mi je srce paralo, ko sem ga poslušala. Je to prav?



Ja, je. Malo prvega (v stolčku), malo drugega (jok kdaj pa kdaj), potem pa še malo nošenja in malo dopuščanja uveljavitve njegove volje, pa bo. Vsakega malo, tako je najbolje.

Pač poslušaj svoj instinkt, delaj tako, da boste čimlaže furali, pa bo.

Se mi zdi, da je vse to skupaj, kar si naštela, čisto O.K.


Saj bo kmalu bolje, potem, ko postane malo mobilen, se več sam zamoti, pa je bolje. Pri nas je bilo tako pri 10 mesecih. Takrat je začel hoditi po kolenih.

(odgovor članu Nataša G.T.)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
31.1.2008 19:20:58   
Nataša G.T.
Hvala vsem za vzpodbudne besede. Bom veliko lažje obvladovala omenjene situacije.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
1.2.2008 9:15:04   
mojmaček
Haj

Moj je bil isti. Pri 7, 8 mesecih je bil že tako radoveden in neučakan, da je jokal takoj ko kaj ni moge doseči ali kam priti.

Pa smo kupli hojico, kljub temu da so jo odsvetovali. In problem je bil čudežno naenkrat rešen. Nobenega joka in jeze več. Mali je bil tak srečen, da je vriskal ko se je podil in raziskoval po stanovanju - sam. Pa še fajn se je razmigal. Sicer ga nismo več kot po pol urce naenkrat puščali not, pa nekaj pa je ne? Pol pa so govorili da bo zaradi hojice kasneje in še nepravilno shodil user posted image . Pa ni bilo tako. Pri 10 mesecih je z oporo hodil, sam pa je shodil že pred 1 rojstnim dnem.

Tak da ti svetujem hojico.

lp

(odgovor članu Nataša G.T.)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
1.2.2008 15:34:27   
Pobalami
Saj bo kmalu bolje, ko bo bolj mobilen. Rad bi počel stvari pa jih ne more zato ga to zjezi ali pa je žalosten. Ne ga pustit jokat. Sem pa tja bo seveda jokal ampak ne ga pustit da joka dolgo časa je še premajhen.

Je splišni dobro napisala.

(odgovor članu mojmaček)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
1.2.2008 22:35:39   
Rubin.
Jaz bi ti svetovala, da mu pomagaš, da se bo čimmprej začel plaziti. Sem bila na predavanju nevrofizioterapevtke in nam je pokazal vaje, katere izvajaš z otrokom, tako da mu pomagaš, da dela čimmveč sam. Mi smo naredili napako, da smo jo posedali, potem pa smo jo zalagali z blazinami, saj če je bila na trebuhu, se ni znala sama vsest in je bil jok. Normalne faze so: kotaljenje, plazenje, sedenje in hoja. In če bi otroku pustil, da vse dela sam oz. mu ne bi pomagal, bi bil to naravni red. Ko se je začela plaziti, je nanovo odkrila svet in je bilo super, tudi posedat se je sama začela in vstajat in hodit. In to vse v roku 4mesecev (ti mali zakladki, so res pravi čudeži). Mama mi je velikokrat rekla, pa daj pomagaj ji hodit, ne hvala, imam preveč rada hrbet user posted image , pa je kar hitro sama vse obvladala.
Hojico bi pa ti zelo odsvetovala, ker otroka prikrajšaš za naravni razvoj pa še nevarna je, se velikokrat prekopicnejo (od dveh znank otroci so poleteli iz nje, ne srečo brez posledic, ampak kaj veš).

Kaj se tiče joka, jaz moje nisem puščala jokat, ker sem mi je smilila, tako nemočna kot je bila. Sem pa se veliko ukvarjala z njo in jo z čim premotila, se da.user posted image

(odgovor članu Pobalami)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
1.2.2008 22:48:28   
rija
Nataša, poslušaj vse, kar so ti napisale predhodnice.

Vendar....

Lepše ti bo, ko se boš sama pri sebi sprijaznila DA NE BO MIRU PRED otrokom še dolgo dolgo časa....in da bo iz dneva v dan težji, pa še ga boš nosila, nosila, nosila....tudi takrat, ko bo mulček že tekal....

Vedno več se boš morala ukvarjati z njim.

In taka njegova reakcija je po moje tudi zato, ker išče tvojo pozornost.

Moj je že tak. Če ga ne upoštevam dovolj, že dela neke ****rije, samo, da pritegne mojo pozornost. In jaz sem se že dolgo nazaj sprijaznila, da pač poleg svojega otroka ne morem narediti kaj dosti. In od takrat mi je tudi veliko lažje in lepše. Pa tudi malčku. user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Nataša G.T.)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
1.2.2008 22:54:50   
Rubin.
Lepše ti bo, ko se boš sama pri sebi sprijaznila DA NE BO MIRU PRED otrokom še dolgo dolgo časa....in da bo iz dneva v dan težji, pa še ga boš nosila, nosila, nosila....tudi takrat, ko bo mulček že tekal....



Ja tu ima pa Rija prav user posted image .

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
1.2.2008 22:59:18   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: Rubin.

Ja tu ima pa Rija prav user posted image .



hja, dvoletne izkušnje user posted image user posted image user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Rubin.)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
1.2.2008 23:10:47   
taška30
Ja, saj so ti že punce vse povedale. Tole je res tako kratko prehodno obdobje, da se nima smisla preveč poglabljat in razglabljat kaj je prav.
Poslušaj sebe: če se ti da poslušat nekaj jeznega kričanja, ga pusti, da se sam malo trudi, ko te začnejo bolet ušesa, pejdi pa k njemu.user posted image

Pri naši 9 mesečnici sem opazila, da dost pomaga, če malo zamenjava lokacijo vsake tolk, npr. greva v drugo sobo ali pa za kake 15 minut na zakonsko posteljo se valat, tako da je skos kaj drugače.
Ful palijo magnetki (plastični) na hladilniku, s tem ima veliiiiko dela, ko jih vleče doluser posted image  ali pa ji odprem predal z vrečkami in jih potem 15 minut vlači ven, nastavim škatlo s kljukicami za perilo, da jih razmeče.... same neumnosti, igrače ne palijo, itak.user posted image

Ne bi ga pa jaz postavljala na noge. Kolikor se sam dvigne, je OK, da bi ga pa jaz, se mi pa ne zdi pametno.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: vzgoja pri 8ih mesecih?
11.2.2008 8:29:15   
honey
Sicer smo mi že kar krepko čez to fazo, ampak se še dobro spomnim, kako je bilo. Obup! Ampak pri nas je bila ta faza že pri 6-ih mesecih, ko je komaj začel sedeti. Plazit se še ni znal ne vem kako dobro oz. je naredil 0,5 m in omagal, razen, kadar se je plazil na našo muco, takrat je bilo pa zanimivo user posted image . Bilo je pa isto - dretje 100/h, ker ni prišel do tistega, kar je želel. Potem sem pa ga enostavno posadila na tla, vse njegove igračke take in drugačne postavila okrog njega, da jih je imel skoraj na dosegu roke, ampak ravno toliko daleč, da se je moral malo potruditi zanje, potem se je večkrat igral s ščipalkami za perilo, kakšnimi pokrovkami in kuhalnicami (atiju je sicer paral živce, ampak je preživel user posted image ) ipd. No, ko pa tudi to ni bilo več dovolj, smo ga pa enostavno postavili v hojco in potem je bil šele žur user posted image  To smo vsi leteli pred njim, taka brzina je bila, ampak mali te je direkt povozil, če si mu bil napoti. Je pa res, da smo imeli majhno stanovanje (sicer 3 sobe), tako da se je vozil po kuhinji in dnevni sobi, ker ni bilo nobenega praga, v spalnico pa mu ni bilo dovoljeno, ker je bil preglobok prag. Čeprav je potem proti koncu tudi to že oblvladal user posted image . Pa moram reči, da prekucnil se ni nikoli, shodil je pri 11 mesecih in hodi čisto normalno, nima nič pokvarjene hoje zaradi tega. Tako da vem, da bo naslednji tudi šibal v hojici, ko bo dovolj velik/a.

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?