|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   S čim barvate jajca??
20.3.2008 13:21:40   
Sandrin
S čim boste barvale jajca?  Mi jih kar v čebuli skuhamo, prej pa še v najlonko zavijemo skup z rožico al pa listkom.

Nekaj jih pobarvamo tud z rdečo in zeleno barvo....in prpopamo slikce.

letos me ima, da bi jih pobarvala s krep papirjem, pa ne vem kako se to kaj obnese. Ima katera izkušnje?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
20.3.2008 13:30:41   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Sandrin)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 13:35:29   
srki
Jaz jih ponavadi samo v vijola barvi, samo, če kakšen poči ali pa ko stojijo, gre tista barva prav pod lupino in potem mi je to nagravžno jest, sploh, če je kakšen zelene barve obaran.

V čebuli so najlepši in na tak način, kot si opisala.

S tisto drugo varjanto pa nimam izkušenj.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 13:43:27   
gojska
IZVIRNO SPOROČILO: bambina

Mi jih ne bomo. Sem kupila štiri barvana plastična jajčka in jih je mala polepila s slikicami. Drugega se mi pa ne da packat.




tile bodo pa za več generacijuser posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 14:24:12   
Naja30
Poabrvala sem jih s tremi barvami, nalepila slikice in voila! Ko bodo pa deca malo starejša, bomo pa sigurno kaj več ustvarjali.

(odgovor članu gojska)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 14:26:44   
deja27
mi jih bomo kr v čebili,najbl zdrav,najman packanjauser posted image

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 15:11:01   
mert
Ja, kdaj si jih pa že barvala???
Velika noč je vendar šele v nedeljo - do takrat pa bodo jajca že stara...

Mi jih barvamo s tistimi kremastimi barvami, ki jih prodajajo v škatlicah po 5 skupaj. Krasni pridejo, nič ne gre barva pod lupino, pa tudi ob barvo ne grejo.
Barvanje je enostavno in zabavno.
Ampak mi bomo to delali šele v soboto!

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 15:21:25   
urskas
Jaz jih običajno skuham s čebulo in listki ali pa v teranu.

Letos pa planiram malo eksperimentiranja:

http://www.rtvslo.si/zabava/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=33039
Metode barvanja velikonočnih pirhov
Kako in s čim do lepih pisanic
Zanimivosti, 19. marec 2008 12:38
MMC RTV SLO
Tudi tisti, ki ne praznujejo velike noči, imajo radi nekatere stare in slikovite običaje, v katere nedvomno sodi tudi barvanje velikonočnih pirhov.

Vsak ima svoj okus, kakšni pirhi ali pisanice, kot jim tudi pravijo, so mu najbolj všeč - nekateri imajo radi kičaste barve in nalepke, drugi tradicionalno slovensko metodo barvanja jajc z voskom, spet tretji prisegajo na naravna barvila, med katerimi najbolj izstopa tisto iz čebulnih olupkov.
Predstavljamo vam vse te različne načine, katerega pa boste na velikonočno soboto uporabili, je vaša odločitev. Če jajc ne boste zmlatili s šunko in hrenom, pa bodo vseeno lepo popestrila vašo praznično košarico.
Standardna predpriprava jajc na barvanje (izjema - če uporabljamo naravna barvila): jajca položite v visoko kozico, prekrijte jih s hladno vodo in zavrite. Zmanjšajte ogenj in kuhajte do trdega (približno 9 minut). Odstranite jajca z ognja, prelijte s hladno vodo in pustite, da se popolnom ohladijo, preden jih začnete barvati.
13 načinov za barvanje pirhov
1. Pribor za barvanje: Kupite lahko številne različne pribore, ki vsebujejo vse od nalepk do okrasnih stojal za pirhe.
2. Pripravite svojo jedilno barvo:
V skledici zmešajte 1/2-1 žlico barve za živila z dvema čajnima žličkama kisa ter prelijte z vodo do polovice skledice. Položite jajca v skledico. Dalj časa, ko pustite jajca v barvi, temnejši bo barvni odtenek. Eksperimentirajte z različnimi barvnimi kombinacijami. Ko jajca vzamete iz barve, jih nežno osušite s papirnato brisačko in položite na držalo.
3. Pastelni pirhi:
Preden jajca potopite v barvo, jih poslikajte s pasteli: preproste pike, vijuge, črte ..., nato poslikani del premažite z voskom - ta del bo ostal nepobarvan. Otroci lahko namesto barv uporabijo kar voščenke.
4. Vzorci z elastiko
Okoli trdo kuhanih jajc ovijte navadne elastike, nato pa jih potopite v barvo za živila. Odstranite jajca, osušite s papirnato brisačko in odstranite elastike. Deli pirha, prekriti z elastiko, ne bodo pobarvani. Ko ste enkrat elastike odstranili, lahko pirh potopite še v drugo barvo.
5. Marmornati pirhi
V kozarec, dovolj velik za eno jajce, dajte žlico olja, žlico kisa in žlico barvila za živila. Dodajte dovolj vode, da prekrije jajce, na hitro premešajte in vrzite notri trdo kuhano jajce. Jajce hitro izvlecite in potapkajte s papirnato brisačko.
6. Kolažni pirhi
Okrasite svoja jajca z različnimi okrasnimi materiali tako, da jih z belim lepilom pritrdite na jajca. Nekaj predlogov: okrasni cekini, gumbi, bleščice, kamenčki, nalepke ali pa jih celo prebarvajte s flomastri. Bodite ustvarjalni!
7. Naravna barvila
Z barvno tabelo spodaj ustvarite naravne tone. Zmešajte izbrano naravno barvilo s pol žlice kisa in nekaj vode v skodeli. Dodajte neskuhana jaca (naj bo dovolj vode, da prekrije jajca) in zavrite. Zmanjšajte ogenj in kuhajte od 10 do 15 minut. Dalj ko kuhate, temnejši bo barvni odtenek, a ne manj kot 8 minut, da bodo jajca trdo kuhana.
Še druga naravna metoda: s to boste ustvarili čudoviti marmornat učinek. Ovijte neskuhana jajca v čebulne lupine (bele ali rdeče), špinačne liste ali svež žafran. Tako ovita jajca zavežite v stare najlonke in omot privežite. Vse skupaj kuhajte po zgornjih navodilih (s kisom vred). Pustite jajca nekaj časa v zavoju, nato pa odvijte.
Tretja cvetlično naravna metoda: neskuhana jajca navlažite, nato pa nanje pritisnite različne izrazite rastline (cvetovi trobentic, lističi rmana, praproti ...). Rastje pritrdite tako, da trdno ovijete okoli jajca najlonko, jo zavežete s sukancem in omot položite v posodo s čebulnimi olupki ali drugimi naravnimi barvili. Kuhajte. Kuhano ohladite in odvijte omot.
Barvna tabela:
Zunanji čebulni olupki, čaj ali kava - rjava barva
Turmerika, žafran, regrat, pomarančne ali limonine lupine - rumena
Brusnice - rdeča
Pesa, olupki rdeče čebule - škrlatna
Špinača - zelena
Borovnice - modra
Rdeče zelje - vijoličastomodra
Grozdni sok - barva sivke
Nastrgano korenje - rumenkasto oranžni toni
Orehi - temnorjavkasta
Čili v prahu - rjavkastooranžni toni
8. Pirhi, pobarvani z gobo
Gobo razrežite na majhne koščke. V nizko posodo ali na povoščen papir zlijte nekaj akrilne barve. Delčke gob pritrdite na bucike - eno za vsak barvni odtenek. Potopite gobo v barvo in z njo lahno premažite jajce. Za najboljši učinek začnite s temnejšimi odtenki. Jajce položite v jajčno stojalo, da se posuši.
9. Voskanje pirhov
Jajce pokapljajte z voskom iz prižgane sveče. Ko se vosek strdi, vrzite jajce v barvo za živila. Odstranite iz barve in osušite. Pozneje lahko postrgate vosek z jajca in jajce pomočite v drugo barvo ali pa vosek po želji pustite na pirhu.
10. Barvani pirhi
Uporabite nerazredčeno barvo za živila in palčke za ušesa, s katerimi pobarvate trdo kuhana jajca. Pirhe pustite v stojalih za jajca, da se posušijo, Namesto barve za živila lahko uporabite tudi akrilno barvo (a teh jajc potem ne jejte!).
11. Pirhi z obrazi
Uporabite materiale kot so sukanec, trakove in delčke različnih tkanin, da z njihovo pomočjo na pirhih pričarate podobe vaših družinskih članov. Pritrdite z belim lepilom. Oči, nos in usta narišite z alkoholnimi fluomastri. Nato izrežite tulec iz kartona za različne velikosti (oče, mama, otroci ...). Okrasite s tkaninami, ki naj bi predstavljale obleke - po želji na tulce napišite tudi imena. Takšni pirhi so lahko domiselni okras na velikonočni mizi.

12. Velikonočni zajčki
Uporabite barvilo za živila ali naravna barvila, s katerimi pobarvate jajca. Posušite. Za vsak pirh izrežite iz barvnega šeleshamerja dva ovalno oblikovana ušesa. Prilepite ušeska na vrh pirha. Dodajte še oči in s fluomastri zajčku narišite še smrček in brčice. Prilepite še vatno kroglico za repek.

13. Pirhi s semeni
Kuhano jajce premažite z lepilom (belim) in povaljajte po na povoskanem papirju razpostrtih semenih (bučnih, lanenih ...).

K. S.

(odgovor članu mert)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 15:42:27   
Hope2
Jaz sem danes malo eksperimentirala in sem jih pobarvala s kravatouser posted image oz s poslikano svilo. So tako lepi, da jih bomo sigurno še v prihodnosti delaliuser posted image

(odgovor članu urskas)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 15:49:56   
Paštetka
IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Jaz sem danes malo eksperimentirala in sem jih pobarvala s kravatouser posted image oz s poslikano svilo. So tako lepi, da jih bomo sigurno še v prihodnosti delaliuser posted image


JAz tudi, jaz tudi user posted image . Samo recepta pa ne izdam user posted image , da ne boste vse imele tako lepe kot midve s hope user posted image

_____________________________

http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html



(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 15:53:13   
3T
Pri nas jih bomo pa oblačili in ne barvali. user posted image user posted image user posted image

Za "oblačenje" jajčk sem kupila posebne folije, ki je kot votel pvc tulec, ki ga natakneš na jajce ( kuhano ) in vse skupaj potopiš v vrelo vodo. Folija se oprime jajčka in uala, je gotovo, največ 2 min dela za 10 jajc.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 18:07:44   
M1987
Hm... Jaz jih bom pobarvala z barvami iz trgovine user posted image  nanj bom dala kakšno slikco, ene pa poslikala z barvami za na steko user posted image  drugače jih pa moja mama isto s čebulo pa to ali pa jih samo pobarva in slikca. user posted image

_____________________________

* CARPE DIEM *
Princeska 05.08.2009

(odgovor članu 3T)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 18:19:44   
M1987
Ej a mislite, da so jajca užitna, če bi jih v celoti pobarvala z barvami za steklo? user posted image

_____________________________

* CARPE DIEM *
Princeska 05.08.2009

(odgovor članu M1987)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 18:20:28   
M1987
Ali so jajca užitna, če bi jih v celoti pobarvala z barvami za steklo? user posted image

_____________________________

* CARPE DIEM *
Princeska 05.08.2009

(odgovor članu M1987)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 18:59:54   
Felicita
M1987 pomoje ne. Tist hudič ma vsa možna topila in čudna barvila notr, jajčna lupina je pa porozna, tko da... jest se bi probavala no.

jest mam pa letos običajne barve (iz vrečk), teran (letos bojo lepi, mamo domač teran, ki pušča črne zobe, ni vrag da ne bojo tut pirhi krasni user posted image ), potem sem pa za probo kupila še neke tekoče barve, ki se nalijejo v lončke, doda se riž in se potem jajček v tistem stresa... pride tak kot bi bil 'popackan' z barvo. bomo vidl kako bo ratal user posted image




_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu M1987)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: S čim barvate jajca??
20.3.2008 19:16:19   
atanja
Za krep papir se isto barva kot z čebulo. Samo mora biti un ta fini krep paprir-ne tist ta grob.
Moraš pa tamočne barve vzet. Npr.temno zeleno-ne svetlo.
Pa isto lahko prej oviješ z listi, pa svetovi kot pri čebuli...

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?