|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   [Brisano sporočilo]
8.4.2008 15:19:20   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
8.4.2008 16:07:22   
srki
Pri skoraj 4 letih, mu moram včasih tudi večkrat ponovit, da kaj pospravi. Vedno mu rečem, da zakaj v vrtcu brez pardona in prošenj uboga in pospravi, pol pa se nekako spravi. Včasih, če sem pri volji, mu tudi sama pomagam. Tisto,  kar pa zanalašč razmeče in mu ni treba (npr. zadnjič mi  je jedilni probor in predala dal v svoj smetaski kamionuser posted image ), pa striktno vztrajam, da ga pospravi takoj v predal.

Glede ostalega, kar se tiče tepeža in pljuvanja, pa ne vem, mogoče faza ali pa to, da ve, da se te lahko privošči? Mogoče bi mogla kaj bolj konkretnega, strogega ubrat. Mogoče ti pač nagaja, ker si mu pobrala igrače.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
8.4.2008 18:36:23   
spacey
Nalin, poznam situacijo. Naš je tudi tak, da se mu ne da pospravljat. Redke izjeme so, vendar mora bit zelo dobre volje.
Njegova sobica je majhna in ko so vse lego kocke raztreščene po tleh, pa še vsi avtki, nimaš kam stopit. Takrat se razjezim in mu povem, da bo prišel Krokodil Nil z veliko črno vrečo (zgodbica od RibiceRR) in jih vzel. Sprva me ni jemal resno, vendar ko je zaspal, sem vse igrače pospravila, jih vzela in skrila. Drugi dan mu ni bilo jasno, kje so igrače in ko me je vprašal, sem mu povedala da jih je vzel krokodil Nil. In tako ponavljam vsakič, ko jih ne pospravi. user posted image
Seveda jih želi imeti nazaj, vendar mu lepo povem, da krokodil Nil ni zadovoljen in vesel, če on tako dela z igračami in da bo še malo premislil.
Zaenkrat to deluje. user posted image
Drugače ga spodbujam tudi tako, da tekmujeva kdo bo prej. user posted image

Glede izpadov jeze, tepeža in trme, ga pa ignoriram. To najbolj pomaga. Nima smisla se razburaj, jezit in kričat, ker ne pomaga nič. user posted image Sicer mi to ne uspe vedno, vendar se probam kontrolirat. Enostavno ga dam na IGNORE. Če me tepe, brca, ščipa, odriva...pokleknem, pogledam v oči in vprašam, če je jezen, žalosten ali kaj drugega. To je zelo pomembno, da sta enako "velika". In nato objem in magične besede RADA TE IMAM. Naš velikokrat pozabi, zakaj je bil jezen in se trmal Jah, kdo bi vedel. user posted image
Otrok ima vso pravico biti tako jezen in žalosten, kot tudi vesel. Najbolje je se pogovorit z njim.
Sploh ga pa ignoriraj, ko se ti smeji. Očitno nakako "uživa" v tem, ampak ti mu ne dat tega zadovoljstva. Obrni se proč in pojdi v drug prostor.

Tudi zelo pomembno je, da mu ne govoriš, da je LUMP. Enostavno mu poveš, da to kar je naredil, ni bilo lepo ali da ni dobro ali da ti ni bilo všeč. Odvisno od situacije.

Skratka, to je ena izmed faz, ki jih dajo vsi skozi. Žan je verjetno "zdolgočasen", ker nima več družbe svojih vrstnikov in se ne more več tako zdivjat, kot se je prej v vrtcu. Bit non-stop doma z mami, ki mu ni več 100% na voljo, je zanj nekako stresno in potem odreagira tako. Ampak bo boljše, boš videla. user posted image

Bolje da neham, ker je že itak preveč. user posted image

Drži se! user posted image


_____________________________

"Fake it until you make it."
Sweet Like Chocolate

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
8.4.2008 19:41:56   
honey
Nalin, naš je zdaj star 3 leta. In moram reči, da sva ga z možem že od malega učila, da je treba igrače pospravljat - ali pa karkoli drugega. In tako imamo čez dan igrače po celi dnevni sobi in kuhinji, pa tudi v sobi ležijo - v glavnem sodni dan. Zvečer pa, preden gre spat, se sam spomni - še igračke moram pospravit. In kako smo prišli do tega? Od malega sva ga non-stop opozarjala, da se igrače pospravlja. Ko pa se je enkrat (okrog 2 let) uprl, da jih ne bo pospravil, sem mu najljubše igrače vzela in mu pokazala, kako letijo v smeti. Seveda je bil jok za umret, ampak jih ni dobil nazaj (je, po kakšnih parih mesecih, ampak do takrat je mislil, da so jih odpeljali smetarji user posted image ). Tako da sem mu vedno, ko je rekel, da ne bo pospravil igrač, samo rekla, da grejo v smeti. Nazadnje smo prišli do te faze, ko ga samo vprašam, če jaz pospravim in že leti. Zdaj, ko je pa že toliko večji, se mi pa smeji v glavo in reče, da naj jih kar pospravim. Ko pa hočem začet pospravljat, hitro plane da ne, da jih bo sam user posted image . Tako da mogoče bi bilo res dobro, da vztrajate na tem, da se igrače pospravljajo in da mu v nasprotnem primeru njegove najljubše igračke vzameš in "vržeš v smeti". Pri nas je delovalo.

(odgovor članu spacey)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
8.4.2008 19:46:39   
Lu

Pri nas skoraj ista pesem. Samo, da tamala še grize ne. Je pa skoz v Tianu. Enostavno jo po novem osamimo, za 1 min in potem je ok.

Glede pospravljanja pa imamo zaenkrat tole finto kot pri spacey, kdo bo prej pospravil igrače. Samo ne zaleže vedno. ZAto prosim spacey še za tole zgodbico o krokodilu Nilu.

In kot pravijo majhni otroci - majhni problemi, veliki otroci - veliki problemi. Jaz upam, da jo čimprejmine, ker dobivam že sive lase.user posted image


_____________________________

Maja 21.02.2005 ribica
Tian 03.10.2006 tehtnica
Maša 21.1.2011 vodnarka

(odgovor članu spacey)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
8.4.2008 21:52:27   
pikalonca
Pri nas smo z nepospravljanjem igrač tudi začeli z "metanjem v smeti" in moram reči, da deluje kakor kdaj. Drugače jo pa najbolj zmotiviram, če ji pomagam pospravljat igrače in ji zraven govorim kakšno zgodbico, ki se navezuje na pospravljanje igrač. No priznam, ravno velikih problemov nimamo s tem pospravljanjem. Pri nas je večji problem obuvanje copat, saj ne trpim tega, da mi mala hodi po ploščicah bosa. 

_____________________________

Kdor hoče videti, mora gledati s srcem.

(odgovor članu Lu)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
8.4.2008 21:53:31   
Anonimen
Zanima me, koliko vaši dvo in pol letniki pospravljajo, predvsem za seboj.


Za sabo tako tako, full rada pa za mano....pa mačke posesa....v bistvu mal kompenziramo user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
8.4.2008 23:02:25   
lelaval
Nalin - ne sekiraj se - boš čez par let videla, kaj je to nepospravljanje user posted image . Moja 10 letnica ne bi verjetno nikoli videla, da je kaj za pospravit, če ne bi predtem bila neštetokrat opozorjena. Pa drugače pomaga pri vseh gospodinjskih opravilih.
Je pa sin popolno njeno nasprotje - pravi pedantnež v pospravljanju user posted image .
MIčkena pa tudi noče ravno pospravljat - kak ji je.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   [Brisano sporočilo]
8.4.2008 23:42:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Lu)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   [Brisano sporočilo]
9.4.2008 7:29:37   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
9.4.2008 14:55:28   
Anonimen
Nalin, glede pospravljanja:
če rad tebi pomaga, potem mogoče lahko narediš tako, da ga pohvališ, ko ti bo on pomagal, pa potem še ti njemu pomagaj. Npr. mu podajaš igračke in ga zraven sprašuješ, kam gre pa ta igračka spat, a žogica pa na stolčku spančka,... pa kako lepo pospravi. Da mu pač zraven pomagaš.

Glede plvanja bi ga jaz ignosrirala, še zlasti, ker pišeš, da se zraven smeji. Njemu je očitno zabavna tvoja reakcija, ne samo pljuvanje (tudi negativna pozornost je pozornost). Kdaj pa te udari? Ko kaj delaš ali kar tako?

Jaz bi ga v sobo mirne duše zaklenila ali pa bi držala vrata, da jih ne bi mogel odpreti. Pa ko bi se pomiril, bi se še pogovorili in določili tudi kazen

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
9.4.2008 15:39:15   
Pobalami
IZVIRNO SPOROČILO: Nalin RR


Me pa še nekaj skrbi
, če se že sedaj do mene tako obnaša,v kaj bo to obnašanje prerastlo, da ne bo kot vedno večji fant tudi njegov tepež rastel, da se ga kasneje ne bom bala,... Upam da razumete kaj želim povedat.



Mislim, da ne rabiš to skrbeti. Med drugim in tretjim letom je faza, ko se intenzivno učijo obnašanja in interakcije z okolico, hkrati pa še niso dobro sposobni razumeti občutke drugih . So še zelo egocentrični. Se strinjam z vallo., da se tepež in ostale neprimernosti obsodi, da poveš da to ni dobro, tudi kaznuješ. Ampak ne preveč pričakovati od tako majhnih, ker še niso na tapravi razvojni stopnji. Pravijo, da je šele po tretjem letu "taprav" otrok, ki sodeluje, se skupaj igra, deli... ne bodi prestroga z njim, niti do sebe.

Drugače pa se mi zdi, da ti gre super. Sploh, če otrok čuti, da ga imate radi in ga poslušate bo čisto ok. S takšnimi in drugačnimi izpadi se pa vsi spopadamo, tako da ste po mojem v tem precej v povprečju.user posted image

V sobo ga zapreš lahko samo za 2,5 minut (kolikor je star - minut)


< Sporočilo je popravil Pobalami -- 9.4.2008 15:45:13 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
9.4.2008 18:15:05   
Lu
Nalin, tudi Maja hoče priti iz sobe ven zato ji držim vrata. In jo ogovarjam čez vrata. Potem je ok. Če kasneje spet kaj poizkuša nagajat jo samo spomnim, da gre v sobo in je spet pridna user posted image Naj čimprej mine tole obdobje, a?

_____________________________

Maja 21.02.2005 ribica
Tian 03.10.2006 tehtnica
Maša 21.1.2011 vodnarka

(odgovor članu Pobalami)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   [Brisano sporočilo]
9.4.2008 19:25:58   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Lu)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
10.4.2008 8:35:48   
Lu
En kratek povzetek ravno na temo pospravljanja iz knjige SOS knjiga za starše. Je kar luštna knjigica s praktičnimi nasveti.

npr. otrok ne pospravi igrač za seboj ( to v tvojem primeru )
Najprej opozorilo, dogovor, če ga ne upošteva, sledi kazen. Pa kar citiram: Če otrok ne pospravi igrač, dajte igrače v veliko škatlo in jo postavite v klet. otrok se bo precej namučil, da bo prinesel igrače nazaj ( čim večja je škatla, tem težja bo ). Če še naprej ne pospravlja lahko dobi igrače šele, ko je sam pripravljen vzdrževati red. Pa še ena: Če otrok ne pospravlja sobe, naj bodo vrata zaprta. Ker vas nered moti, ne morete v sobo, da bi mu prebrali pravljico za lahko noč.


_____________________________

Maja 21.02.2005 ribica
Tian 03.10.2006 tehtnica
Maša 21.1.2011 vodnarka

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
10.4.2008 15:43:24   
Pi-kica 1
Pri nas je pomagala doslednost. Igrače, ki jih ni pospravil, je odnesla muca igračkarica. Seveda smo pospravljali skupaj, saj je dvo in pol letnik zagotovo še premajhen, da bi sam pospravljal. Muca pa mu je igračke prinesla nazaj, ko je kar nekaj časa pridno pospravljal, ne že kar takoj drugi dan. Ker se strašno rad igra in je na igračke neznansko navezan, je palilo.
Glede udarjanja in pljuvanja pa bi jaz bila kar vztrajna. To se ne počne, pa pika. Prijela bi ga trdno za roko, ga polgledala v oči in mu povedala, da tega ne sme početi, ker mamico boli oziroma ji ni všeč. Če se stvar ponovi, sledi kazen. Katera, boš sama najbolj vedela. Če osamitev ne deluje, bo treba najti kaj drugega. Pri nas na srečo deluje, ne pride kar tako sam iz sobe, tako da tudi vrat ni treba držati.
Veliko trdnih živcev ti želim.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
11.4.2008 7:56:21   
srki
Pri nas tudi pali, če noče pospravit, mu rečem, da če ne bo on, bom pa jaz. Vzamem vrečo za smeti in začnem. Ker ve, kaj se v te vreče daje in za kam so, začne hitro pospravljat.

(odgovor članu Pi-kica 1)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
13.4.2008 9:24:19   
piščanc
premajhen je še, da bi sam pospravljal. potrebuje pozitivno spodbudo - da pospravljaš z njim. njegova rutinska naloga pa bo šele, ko bo tudi drugače samostojen - cca. 6 let. moje mnenje

ima pa vsak otrok drugo motivacijo. naša starejša potrebuje nagrado in sodelovanje, pospravi celo sobo brez problema. mališan pa najraje dela vse sam, tako da ponavlja za sestrico, težko pa sodeluje.

samo brez prisile, pa spodbujaj še par let, ker sedaj rpi 3 letih se ravno postavlja na svoje noge

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
13.4.2008 18:17:06   
Čupka
Pri tavečjem sinu se borimo s postpravljanjem že od malega. Star je 11 let, njegova soba soba je katastrofalnauser posted image . Vsakič ko je bilo treba kaj pospravit, in tako je še sedaj, je sledil glasen upor, je sicer v končni fazi vedno pospravil, ker sem pač vztrajala do konca, ampak upira se še sedaj in niti enkrat ne pospravi ene stvari sam od sebe. Vse te vreće za smeti, pa muce igračkarice, pa ne vem kaj še vse, je palilo samo trenutno, IZUČILO ga pa niuser posted image
Skratka, prihranila bi veliko energije in slabe volje sebi in njemu, če bi pospravljala skupaj z njim. Jaz sem si pa v glavo vtepla, da mora vse sam. In tako sem tudi njemu nehote vtepla v glavo, da moramo tudi drugi vse storiti sami in sedaj nima nobene potrebe, da bi kdaj karkoli pomagal...
Pri najmlajšemu pospravljamo skupaj. Star je 3 leta in zelo lepo pospravlja...samo nekdo mora bit z njim, da mu malo pomaga. Tudi on je pripravljen "pomagat" kadarkoli. Tudi spontano. Danes me je celo zelo šprijetno presenetil, ker je na dvorišču res vse razmetal in nametal...potem pa samoiniciativno vse sam pospravil za sebojuser posted image .

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
13.4.2008 23:32:31   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Čupka)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: pospravljanje in 2,5 letnik in še kaj
16.4.2008 9:16:57   
ninocka
Moram rect, da nas (2.5 leti) kar pospravlja igracke, vcasih sam, vcasih pa ga je treba ene parkrat opozoriti. V vrtcu gre celo tako dalec, da ko gre on domov in ce so se ravno igrali z neko stvarjo, jo brez pardona pospravi in ga sploh ne zanima, da se ostali otroci se lahko igrajo user posted image user posted image user posted image
Ima pa tudi izpade, ko noce pospraviti in jih samo se bolj razmetava. Takrat mu parkrat ponovim, ce jih ne pospravi, jih pustim na tleh, povem mu pa, da jih bo odnesla mimi (miska). Nazadnje mi je celo zabrusil, naj jo kr poklicem in sem jo mogla res klicat po telefonu, narest cel telefonski pogovor, odlozila, sele cez nekaj casa se je pa ustrasil in  pospravil igracke in prosil, da naj mimi obvestim, da je pospravil in da ni treba, da pride po igracke. Mu je pa ta ista mimi zadnjic tudi prinesla igracko, ker je bil zelo priden, ampak se zaveda, da mu jo lahko tudi odnese.
So pa pri nam tudi romale ze igrace v "smeti" (oz. sedaj visijo v eni sobi, kamor nima vstopa). Takrat sem malce preburno reagirala, ampak smo bili cel teden sami (doma imamo se 5 mesecnega dojencka) in sem bla potem tist dan ze ful psihicno utrujena, pa se Evan je mel ze ene 3 izpade, tist dan je pa se zanalasc metal igracke vame in me tepel. Pa so sle potem v smeti. Nekaj jih je cez kaksne teden dobil nazaj, ker je bil priden in sem smetraje (kao) klicala, da jih prinesejo.
Drugace je pa tko - dokler se igra, mu ne tezim s pospravljanjem (moj mu ful bolj), ker se lahko igra z legoti in neki gradi, pol se pa spomne na avtocke in tece po njih in potem se spomen se na bagije in se igra na koncu z vsem skupaj. V takem primeru se mi zdi BZ mu tezit, da naj pospravi legote, pa avtocke... Posparvit pa mora, ce npr. beremo knjigico, sestavlja puzzle, potem pa se zacne igrat z legoti, avtomobilcki...v glavnem ce igra med igracami ni in niti ne more bit povezana. Pa pospravit mora, ko gre spat.
Glede tepenja, grizenja, pluvanja - vcasih, ampak zelo redko, to pocne tudi nas. Prvic smo se se nekaj pregovarjali, pa kregali, pa ni blo nobenega ucinka, edino vec slabe volje pri meni in pri njemu. Zdaj sem pa pogruntala, da je ponavadi tak, ko je neprespan in utrujen in potem kr neki isce in tezi. Ce se zacne tako obnasat, mu povem, da se tega ne dela, da se ne tepe, da to boli in da tega ne sme pocet nikjer in do nikogar. Malce ga se zignoriramo, v vecini pa mu probam takrat pozornost preusmerit - npr. da greva dat prat perilo, zlozit v stroj posodo...to pali, se umiri, potem pa se skupaj igramo naprej.

IZVIRNO SPOROČILO: valla.
Imamo pa tudi miško, ki odnese igrače, ki jih noče pospravljat, ampak vedno manj. Pa še skoraj nikoli ni pustil, da bi jih odnesla, je raje pospravil.


user posted image user posted image user posted image   a mate naso mimi user posted image user posted image user posted image



_____________________________

Never argue with an idiot. They drag you down to their level and beat you with experiences.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   [Brisano sporočilo]
16.4.2008 21:43:11   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ninocka)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?