|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   posojanje igrač med sorojenci
7.5.2008 21:29:37   
2ursae
zdaj je moj mali (6m) že tako velik, da se z navdušenjem ozira po igračah starejšega brata (dobrih 2,5 let), ki pa nad idejo, da bi jih posojal, ni najbolj navdušen. Kadar ga vprašam, če kaj svojega posodi bratcu, mi urno odvrne, da ne, ker to sedaj nujno rabi (čeprav je že en mesec le prah nabirala). OK, razumem, da mu v tej starosti ni do tega, da bi igrače delil, mi je pa hudo zaradi mlajšega, ko ga vidim, kako navdušeno stegne ročice proti igrači, v naslednjem trenutku pa mu jo starejši izpred nosa izmakne, tako da mali lahko le žalostno gleda, kako mu je ušla user posted image .

kako ste to reševale? Jaz namreč ne vidim nekega smisla v tem, da bi vsak imel striktno svoje igrače - če kakšno starejši preraste in ga ne zanima več, jo pač za igro dobi mlajši ... a sem preveč naivna in to v praxi ponavadi ne deluje? user posted image

Počasi se pa pojavlja še primer sobe za igranje. Do sedaj je bila to soba od starejšege, tud vedno smo jo poimenovali "tvoja soba", sedaj je pa tu še en kandidat za igro v njej. Kako naj starejšemu nežno in neboleče razložim, da bo njegova soba postala soba od obeh? Sedaj mi je namreč že nekajkrat rekel, da je soba njegova in da ne pusti, da se gre bratec tja igrat.

hvala za mnenja in izkušnje user posted image

_____________________________

moj 3-letni otrok na morju, navdušeno in razneženo opazuje mravlje: "iii, mravljica! Nosi drugo speštano mravljico!"

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: posojanje igrač med sorojenci
7.5.2008 21:38:40   
lex
Pri nas so to VAJINE igrače inče mu kaj vzame pred nosom on pa to hoče ji mora dati drugo njegovo igračo, ki je tisti trenutek ne rabi oz. se ne igra z njo. OK saj se začne tamala cmerit, pa bi mela glih tisto kar ma on, ampak nekako usklajujemo, pa pozna se ker Aleks hodi v vrtec. Bolj strah me je kaj bo ko bo še tretje, ki šele pride, začela posegat po Alinih stvareh, ker ta zna trmo pokazat od 7 meseca dalje. Se ta drugi naučijo počasi izboriti svoje pravice pri starejših.

_____________________________

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: posojanje igrač med sorojenci
7.5.2008 21:44:03   
piščanc
odvisno je sicer od karakterja otroka. pri naši starejši je najbolj palilo to, da sem ji hitro razložila, da če se žiga ne sme igrati z njenimi se tudi ona ne bo z njegovimi. potem sem hitro to dala v prakso, da sem žigu prinesla kakšno njegovo igračo, s katero se tjaša potem ni smela igrati. pa se je v sekundi preobrnila. to ful pali na njej, tako umetno ji lahko narediš željo. tako je to pri nas še kar znosno.
je pa sreča, da imata različne želje, tjaša bolj pliškote, žiga bolj plastiko.

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: posojanje igrač med sorojenci
7.5.2008 21:47:38   
asika
Ah, kako naporno a ne, tako rade bi bile popolne pa ne gre...
Nevem, odvisno od tega kako ste pripravljali starejšega na prihod mlajšega.
Če ste mu že prej vsal malo namignl, da bo mal drugač...potem sploh ne bo tak proble.Sama bi začela tako zelo počasi povdarjat, kako lepo je če si stvari posojamo in bi vadla tako, da vidva z očkom, če vaju kdaj kaj prosi, rečeta da mu posodita z veseljem, ker je zelo lepo če si posojamo...in take finte. Pri nas smo, imam sicer sam eno hčerkico ampak se ogromno druži s svojo sestrično, ki je iste starost (2,5), to tako reševali. In smo kar uspešni, ker se zdej že sami veselita in si govorita kako sta prijazni, ker ena drugi posojata igrače...smo bli kar uspešni, ampak smo pa res pretiraval z hvaljenjem kadar sta sami od sebe rekli, da posodita svoje igrače ena drugi...če pa kdaj kaka noče ali ni hotla posodit, pa pustimo in tisi nelastnici igrače dovolimo, da se mal zjoka in ji razložimo, da igrača ni njena, da pa lahko ponudi menjavo...
Mogoče smo bli v rahli prednosti, ker sta isto stari.

Ma drugač pa nevem kaj je bolj prav, da rečeš da je lepo posojat al da ima pravico ne posojat ampak se mora zavedat, da potem njemu tudi ne bo nobeden nič posodil...Se bojim, da nisem dala nobenga pametnga nasveta.
še sama se nisem opredelila al je prav, da jim v mlajših letih pustimo, da so mali egoistki al je boljš, da jih navajamo na to da to ni dobro.



(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: posojanje igrač med sorojenci
7.5.2008 23:40:48   
lelaval
moja večja 2 sta bila očitno toliko starejša ob prihodu dojenčka, da sta ji kar sama od sebe posojala svoje igrače (stara sta bila 7, oz. 8 let). Sin ji je eno jutro, preden je šel v šolo, dal svojega najljubšega kužka za spat in jo prosil, da ji ga pazi, ko ga ne bo (kako pa lahko 6 mesećni otrok pazi na igračo user posted image ) - midva z mojim sploh nisva mogla verjet, da je to naredil.
Sicer pa mu razloži, da bi bilo fino, če bratecu pokaže svoje stvari - povej še, da jih bo le pogledal (mogoče tudi poslinil user posted image ), vzel ali prisvojil pa nikakor ne. In dodaj še, da bo kasneje tudi mlajši njemu posojal igračke.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu asika)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: posojanje igrač med sorojenci
8.5.2008 0:05:30   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: 2ursae

.

kako ste to reševale? Jaz namreč ne vidim nekega smisla v tem, da bi vsak imel striktno svoje igrače - če kakšno starejši preraste in ga ne zanima več, jo pač za igro dobi mlajši ... a sem preveč naivna in to v praxi ponavadi ne deluje? user posted image  




Tudi jaz ne vidim smisla, vidi pa ga očitno moj starejši otrok, pa tudi mlajši, ki sta stara sedaj 3,5 let in 7 let. Res je, da imata vsak svoje igrače, torej igrače, ki stajih dobila za rojstne dneve in ostale praznike. Res pa je tudi, da ta mlajši "podeduje" igrače, s katerimi se starejši ne igra več.

Toda, glej ga čudo...igrača, ki ta starejšega že 3 leta ni zanimala, ga začne naenkrat zanimat, ko jo v roke vzame njegov bratec. Kako rešujemo to? Seveda je prvi komentar starejšega, da je to NJEGOVA igrača, kar je res, saj jo je on dobil. Zato mu vedno rečem, naj jo mlajšemu samo "posodi". V večini primerov je tako, da mu jo "posodi", vmes pozabi nanjo in se igra s svojimi(torej letom primernimi). Včasih mu jo tudi da,kar sam od sebe.

Vendar pa opažam, da otroci kar hitro razvijajo občutek za lastnino. Vsi nekako govorijo o svojih igračah, svojih sobah, kolesih, "moji" hiši.....Ne vem sicer zakaj je tako, vendar enostavno je....kljub temu, da govorimo, da je vse naše. Konec koncev pa tudi govorimo, da je to mamina kava, atijev/mamin avto(imamo dva)...tako, da je to mogoče vzrok.

Tako majhenmu otroku, kot je tvoj, je nabrž težko razložiti, da naj igračo "posodi", tako, da ti priporočam, da eno obdobje kupuj pač dvoje enakih igrač(ko gre za manjše stvari),  ali pa preusmeri otrokovo pozornost na kakšno drugo igračo. Kar pa ne rata vedno...vem ja....

Kar pa se sobice tiče, pa ga vprašaj, če bi dovoli, da bi bratec spal v isti sobi z njim? Tako bi lahko skupaj poslušala pravljice, se skupaj igrala...ipd....Mogoče bo palilo.

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: posojanje igrač med sorojenci
8.5.2008 1:10:00   
Lunc_a
Razliko imamo 2 leti in se dobro razumeta.Starejši mu tudi nosii gračke :) Ni nobenega rivalstva ali da se ne bi sposojalo.Smo se s starejšim vse pogovorili in se vedno pogovarjamo

(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: posojanje igrač med sorojenci
8.5.2008 9:15:08   
nuala
Pri nas je tudi razlika 2 leti. Dokler ni bil mlajši star dobro leto, posojanje ni funkcioniralo oz. je bilo težavno. Do njegovega 2 leta smo še imeli težave, kasneje je izmenjevanje dobro potekalo.
Sedaj ( 5,5 in 3,5 ) imata vsak nekaj res svojih igrač, ki jih posodita drug drugemu le, če želita. Ostale igrače je treba deliti in posoditi, sem ju pa navadila, da naj drug drugega prosita oz. vprašata, da ne bo kreganja. Težave nastopijo res zelo redko.

_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu Lunc_a)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: posojanje igrač med sorojenci
8.5.2008 10:12:04   
Bejba
Ja tudi mi se ubadamo s podobnimi težavami. Ampak pri nas pali (pri starejšem), če rečeš, da si bo bratec zadevo samo pogledal in malo sposodil. Ko pa starejši hoče kaj od mlajšega, pa že vnaprej tuli, mami sva si sposodla igrače, da ja ne bo ta mali v prednosti user posted image .
Tudi pri nas so vse igrače od obeh, razen tistih, ki sta jih seveda dobila za kakšne praznike in rojstne dneve.
Včasih je še vedno ravs, vendar se jima da že marsikaj dopovedati. Posebej starejšemu. Stara sta pa sedaj 3,5 let in 2 leti.

In še to. Včasih sem se smejala, ko so mi drugi govorili, da kupujejo po dve enaki igrački ali dva enaka kozarčka ali dva enaka slinčka ....., no sedaj to delamo tudi mi (pri igračah bolj redko). Ker slinček ne sme imeti tudi roba drugačne barve, je že ogenj v strehi. Lizika in čokolada mora biti popolnoma enaka.

Tako to je in borimo se naprej user posted image .

LP; Bejba

_____________________________

Odločitev, da boš mati, je usodno pomembna.
Takrat izbereš, da bo tvoje srce
za zmeraj hodilo po svetu zunaj tvojega telesa.
(Elizabeth Stone)

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: posojanje igrač med sorojenci
8.5.2008 11:08:08   
2ursae
hvala vsem za nasvete user posted image . Naj povem, da me je danes zjutraj starejši prijetno presenetil, ko je oznanil, da bo bratcu posodil igračko, za katero ve, da je bratcu zelo všeč. In mu jo je res user posted image . Očitno so se mu vsi naši pogovori končno vsedli ... al je pa kriv RR - se mi je že večkrat zgodilo, da sem tu iskala nasvete, pa se je situacija takoj za tem izboljšala sama od sebe user posted image .

_____________________________

moj 3-letni otrok na morju, navdušeno in razneženo opazuje mravlje: "iii, mravljica! Nosi drugo speštano mravljico!"


(odgovor članu Bejba )
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: posojanje igrač med sorojenci
12.5.2008 8:35:59   
*kinnie*
IZVIRNO SPOROČILO: 2ursae

kako ste to reševale? Jaz namreč ne vidim nekega smisla v tem, da bi vsak imel striktno svoje igrače - če kakšno starejši preraste in ga ne zanima več, jo pač za igro dobi mlajši ... a sem preveč naivna in to v praxi ponavadi ne deluje? user posted image

Počasi se pa pojavlja še primer sobe za igranje. Do sedaj je bila to soba od starejšege, tud vedno smo jo poimenovali "tvoja soba", sedaj je pa tu še en kandidat za igro v njej. Kako naj starejšemu nežno in neboleče razložim, da bo njegova soba postala soba od obeh? Sedaj mi je namreč že nekajkrat rekel, da je soba njegova in da ne pusti, da se gre bratec tja igrat.


Najprej lepo pozdravljenauser posted image
Pri nas je sestrica stara malo več kot 4 leta in težav nismo imeli. Tisto kar je prerasla....to s ponosom prinese bratcu...in igrače bolje izbira kot marsikateri odrasel....je najboljša animatorka. Jaz sem jo na to foro...oooo to je pa za dojenčke, ti si pa že tako velika punca,...pokaži koliko si velika....oo potem si pa res prevelika za to igračo....a ne to bo za malega ane....saj občasno pride kaka manjša krizica, pa spregledam....če pa mu vleče igrače, jo pa opomnim, da je mali njej tudi posodil knjigice (tisto iz P), da ji je "dal" rolerje, ko se je rodil, da ji posodi vse igrače, kijih je dobil,.... in kar gre.

Sobica: naša bi ga kar tja odvlekla, če bi ji dovolili, je tako ponosna strejša sestrica....smo pa v tem času dali novo pohištvo - mož je naredil ful dober pograd ( ne oni klasični)....tako, da sta tam sedaj 2 posteljici...ena njena, ena od malega...in vsak imata že sedaj svojo omaro za igrače, pa za oba ona vrže v pujska dinarčke....skozi vse to, se je navadila, da sta 2 in je vse njuno in za oba....
...kot predlog-sicer ne vem kako imate urejeno....mogoče začneš kazati posteljo, kjer bo spal mali, ko še malo zraste...pa vsak svojo škatlo za igrače....


(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: posojanje igrač med sorojenci
12.5.2008 9:11:30   
Suzy.
Pri nas je sicer malce drugače, ker je večja razlika v letih (skoraj 4 leta). Starejši vedno rečem, da so njene igrače (tiste, ki jih je imela že od prej) njene in ne od malega. Ampak če mu ona ne bo hotela posojati svojih igrač, potem tudi on ne bo njej dovolil svojih, ko bo večji. In ni težav, ker ona to razume. Tako, da mu v večini kar več ali manj vse pusti.
Edina stvar, za katero ne vztrajam na posojanju je njena najljubša igrača, s katero spi.

(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Ljubki kaos velike družine
Preden sem postala mama, sem v mislih vedno imela dva otroka, hišo in psa. No, plani so šli "po svoje".
BLOG: Pitje vode in lulanje med poukom
Te med odmorom ne tišči lulat in te je pritisnilo sredi pouka? Boš moral počakati do naslednjega odmora. V mojem svetu j...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?