|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Vzgoja 1,5-letnika
19.7.2008 21:38:08   
pikecpokec
Živjo!
Zanima me, koliko so 1,5-letniki že sposobni razumeti. Recimo, da kaj ne smejo početi, pa da si je treba zobke in obraz umivat. Meni se zdi, da naš tamali točno ve, kaj lahko in kaj ne, ampak je trenutno v fazi izzivanja, ignoriranja, trmarjenja...
Mu rečem, da česa ne sme, pa vseeno to še naprej počne. Potem mu rečem še enkrat, pa še enkrat, bolj naglas. Potem mu stvar enostavno vzamem oz. preprečim da bi to še naprej počel. In kaj naredi? Začne se dret ko zmaj, hoče me udarit (ne vem, kje je to sploh videl user posted image - doma se ne pretepamo!), včasih se vrže po tleh in začne z glavo butat po tleh. In to kar močno, tako da se potem joka zaradi tega.
Povejte mi, je to normalna faza v razvoju ali je kaj narobe z njim? Kaj naj naredim?


_____________________________

Vsak igralec mora sprejeti karte, ki mu jih dodeli življenje.
Ko pa so v rokah, se mora sam odločiti, kako bo igral, da bo zmagal. (Voltaire)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Vzgoja 1,5-letnika
19.7.2008 22:21:44   
taška30
IZVIRNO SPOROČILO: pikecpokec

Povejte mi, je to normalna faza v razvoju ali je kaj narobe z njim?


user posted image Nič ni narobe z njim. Vse je OK. Naša tastarejša je tudi začela s tem okoli 1,5 leta in je trajalo več kot pol leta.
Tamala je začela pa že pri 11 mesecih.user posted image  Zdej pri 14-ih vsak dan najmanj 3x buta z glavo ob tla, se meče po tleh, dere kot bi jo iz kože dajali, edino tepe ne, pa grize tudi ne, zaenkrat.

Kaj naredim? Nič. Ignoriram. Včasih (redkokdaj) preusmerjam pozornost, ker se mi enostavno ne da. Itak ne traja dlje kot par minut. Če ocenim, da je sama sebi nevarna, jo odnesem na tepih, da vsaj na mehko buta.user posted image

(odgovor članu pikecpokec)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Vzgoja 1,5-letnika
19.7.2008 22:23:57   
taška30
Pa niti ni nujno, da zato, ker ji kaj vzamem ali prepovem, dost je že da ji kaj ne uspe, kar si je zamislila, recimo, da medvedek noče stat na mizici al pa kaj takega. Pa jo kar meče od togote.user posted image



< Sporočilo je popravil taška30 -- 19.7.2008 22:24:35 >

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Vzgoja 1,5-letnika
20.7.2008 8:23:26   
Anonimen
Ti bom prilepila moj odgovor na eno drugo temo, s podobnim vprašanjem, ki se navezuje tudi na tvoj primer (se mi ne da še enkrat tipkat user posted image ):

Neutolažljiv jok pri 14. mesečniku še ni znak trme, kljubovanja in razvajenosti, temveč njegove frustracije. Komaj je ugotovil, da je njegov svet velik, pisan, neskončno zanimivo, joj, koliko je stvari, ki ga zanimajo in pritegnejo, ki bi jih rad otipal, preizkusil okus, preštudiral obliko,... pa mu mama tega ne pusti user posted image . Mama že ve, zakaj daljinec, telefon, ključi, frnikole niso dobre za malčka, samo njemu to še ni jasno. In svojo nemoč izraža v obliki joka, jeze, kričanja, mogoče kdaj tudi udari, ugrizne - čuti tisoč in eno čustvo, ki jih šele spoznava, ne zna pa s svojimi čustvi še upravljat (saj nenazadnje tudi marsikateri odrasli tega ne zna). Otroček raziskuje svoj pisan, privlačen svet, za katerega je ugotovil, da obstajajo nevidne meje, za katere pa še ne ve, kje sploh so, nanje se mora šele navaditi in ugotoviti, kje sploh so in zakaj so tam (tu nastopijo starši z dosledim izvajanjem teh omejitev, zato da otrok ve, kaj lahko in kaj ne). Šele s tedni, meseci se na te meje navadi, postanejo mu jasne in znotraj njih se počuti varno, udobno. Ko pride do te stopnje, pa začne raziskovati same meje, jih preizkušati, koliko so trdne, raztegljive - nekaj otrok preizkuša sam (in tu pa postane razvajen, če mu je vse dovoljeno), za nekatere pa je fajn, da jih širimo starši sami (npr. če pri enem letu jedilni nož še ni primeren za otroka, ker ga še držati ne zna uredu, pa mu ga pri dveh letih že lahko damo v roke, da vadi fino motoriko in poskuša sam rezati hrano). Tako v teoriji (fajn je prebrati kakšno razvojno psihologijo, da razumeš, kaj, kako in zakaj se otrok obnaša v določeni starosti tako kot se, potem je lažje ukrepat).

Kako bo to navajanje na meje potekalo, pa je v veliki meri odvisno od same doslednosti staršev in fajn je tudi velik domišljije user posted image user posted image user posted image .
Več stvari pride v poštev:
- izogibanje konfliktom: na predale se namesti zapore, da otrok ne more do vsebine; vse zanimive predmete pospravimo stran od oči in dosega.
- predpriprava in pojasnjevanje: če frustracijo sproža npr. trgovina, otroku še preden gremo tja, razložimo kam gremo, zakaj gremo in kakšno obnašanje pričakujemo, kakšne bodo sankcije, če se bo obnašal lepo in kakšne, če se bo drl. Če mu določeno stvar vzamemo, otroku razložimo, zakaj smo tako naredili, s časom bo že razumel, tudi če ponovimo miljonkrat.
- izogibanje poglabljanja konflikta: če se otrok joka, z vpitjem, kreganjem,... samo večamo napetost, bolje je (po mojih izkušnjah) zadevo umirjati
- preusmeritev pozornosti
- jaz naši kar povem, da sem jezna, ker je npr. pisala po steni, ampak da jo imam kljub temu rada. Občutek ljubljenosti, varnosti in sprejetosti je otrokom zelo pomemben.
- naša je vpila, ko je kaj hotela. Sistematično sem ji z mirnim, spodbujajočim glasom govorila, da imam rada, če mi svoje želje pove na miren način, naj me pocuka za rokav in pokaže, kaj bi rada (kerše ni znala govoriti), pa je menda v dveh tednih to osvojila.
- ignoriranje obnašanja (ne otroka!) - delaš  se, kot da ni nič, kot da otrok ne joka, vpije,.. in se z njim pogovarjaš o tem, kaj je delal pri prijateljčkih, kaj si misli o kosilu,....user posted image  Neke vrste preusmerjanja pozornosti.

Naša je pri enem letu tudi veliko jokala, pač ji še ni bilo jasno, zakaj telefona pa ne. S časom je tudi to razumela, zdaj pa se da veeeliko stvari zmeniti, čeprav je večja, zna bolj mamo in očija prinašat okoli prsta user posted image user posted image user posted image  in tudi več zahteva.

(odgovor članu pikecpokec)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Vzgoja 1,5-letnika
20.7.2008 8:27:20   
Anonimen
Še glede tega, da te hoče udariti: po moje to ni izraz tega, da bi te hotel kaznovati, temveč odraz frustracije. Še vedno pa to ni sprejemljivo, jaz sem našo trdno prijela za rokice in ji rekla, da ne tepemo. Pri tako majhnem je to dovolj učinkovito, pri večjih pa že ne in rabijo tudi kakšno posledico.
Aja, pa naša je mene ene dvakrat udarila, ko sem se pogovarjala s kolegicami in se nisem zmenila zanjo. Potem sem ji strogo rekla, da ne tepemo, ker boli, če bi rada mojo pozornost, pa naj me pocuka za rokav in reče, naj jo poslušam. Zdaj se tega izrecno drži in vpije zraven mene, dokler ji ne prisluhnem user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Vzgoja 1,5-letnika
22.7.2008 14:37:45   
lilka
Jah zgleda, da je pri 15 mesečnikih res to neka faza, ko po mojih dognanjih prizkušajo meje.

Naša tudi joka da ji gre na bruhanje, ko nekaj ni po njenem(npr. če ji ne pustim, da je jogurt in hodi zraven, amapk želim, da sedi ko je jogurt in ker ne uboga ko ji trikrat rečem in jo posadim nazaj, ji jogurt pač vzamem in ji povem, da ga bo dobila če bo lepo sedela in jedla, in da se ne je ko hodimo).

Jaz zelo težko vztrajam pri svojem, ko že zelo zelo joka, da ji gre na bruhanje, ker trmasta je pa toliko da takrat preusmeritev pozornosti ne pomaga.

Ponavadi pa pomaga preusmerjanje pozornosti, če noče dat plenice gor, ali se oblečt, takrat ponaavdi pomaga in neha trmarit. Ali pa če tolče nekej kjer ne sme, ali vleče kaj takega, tudi pomaga preusmeritev.

_____________________________

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Vzgoja 1,5-letnika
24.10.2008 13:25:13   
Brbs
našemu sinčku (18m) lahko tudi 10krat rečeš (brez pretiravanja) da se ne sme česa dotaknit (recimo tipk na računalniku), pa ne bo zaleglo. Niti povišan glas. Šele ko ga potem udarimo po rokici, zaleže, pa še to ne vedno. Mu včasih sploh ne pride do živega.

Če ga pa premakneš proč od stvari (ali pa želiš preusmerit pozornost), pa se začne dret in metat po tleh ali pa se res z silo sili proti tej stvari...tak da edino zelo jezen pogled in da ga vdarimo po rokici zaleže, drugega čisto nič. Žal. Grem stavit, da besedico "ne" lepo razume ampak je noče razumet in trmari ter preizkuša meje.

(odgovor članu lilka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Vzgoja 1,5-letnika
24.10.2008 13:34:19   
Naja30
Jaz sem tudi misla pri letu in pol, da točno ve in mi kljubuje. Čeprav sem ves čas brala, da tako majhni tega še ne delajo. In zdaj pri 22m sem dojela, da takrat res to še ni bilo to. Šele zdaj vidim, da kaj ve ali ko kaj ne sme, me prav kljubovalno gleda in izziva, do kam lahko gre. Šele zdaj vidim, da takrat pač še ni razumela.

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Vzgoja 1,5-letnika
24.10.2008 13:43:23   
Brbs
no, "ne" pa že razume, saj tudi sam velikokrat reče "ne" in se obrne proč ko ga kaj vprašaš...verjamem, da še marsičesa ne razume, ampak "ne" pa že, ker je tudi grd pogled, ton in odkimavanje zraven, če je treba....

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Vzgoja 1,5-letnika
24.10.2008 13:52:31   
Anonimen
po moje pa razume ne in kaj naj bi to pomenilo, da pač nečesa ne sme, samo ne razume pa zakajuser posted image vsaj tak občutek dobim jaz vedno, ko imamo tiste "ne smeš finte". po moje tak otrok, ko se recimo pripravi k pritiskanju na gumbe na Tvju in ko mu rečeš ne, ve, da teh gumbov naj nebi pritiskal. samo ne ve in razume zakaj jih nebi, ko pa so tolk zanimiviuser posted image (po pravic povedano sej tud jaz ne vem zakaj jih naj nebiuser posted image ker ima ati pol velik dela da nazaj programe in kajvem kaj še vse naštima?)

ko pa pride do nečesa, da je neka posledica, pol pa mislim da počas skapirajo. recimo plinska pečka je tudi ne in ajs. pa jo je nonstop hodila žokat. jst pa vsa panična laufala za njo, da se nebi spekla. no, pa sem enrat ji pustila, peč sicer ni bla vroča, da bi se ful opekel na njej, je pa bila bolj kot topla, ravno tolk, da če si dal gor prst, je bilo neprijetno. od takrat naprej je peč AJS, tudi ugasnjena, se je v velikem loku izogiba in kaže na njo ajs, ajsuser posted image

tko da pomoje je v tem problem, ker še ne razumejo vzroka in posledice, kar tako na suho pa tudi ne verjamejo da nekaj enostavno more biti neuser posted image

(odgovor članu Brbs)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Vzgoja 1,5-letnika
24.10.2008 15:46:00   
Naja30
IZVIRNO SPOROČILO: Brbs

no, "ne" pa že razume, saj tudi sam velikokrat reče "ne" in se obrne proč ko ga kaj vprašaš...verjamem, da še marsičesa ne razume, ampak "ne" pa že, ker je tudi grd pogled, ton in odkimavanje zraven, če je treba....


Tako kot je ulla napisala. Mislim, da s tem posnema tebe. Ne reče, ko hoče narediti nekaj, za kar si mu 100x rekla, da ne sme. In zraven te pogleda, da vidi tvojo reakcijo. user posted image  No, tako je bilo pri nas.

Kar se tiče vročih stvari, pa tudi naša že dolgo ne hodi npr. v bližino štedilnika. Ker sem ji enkrat dala prstek na malo bolj topla vrata od pečice in si je dobro zapomnila, da je tisto vroče.

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
40 otroških laži, ki jim starši vedno nase...
So laži, ki so skupne vsem otrokom, ne glede na njihovo starost in tem lažem starši tudi največkrat nasedemo. Preverite,...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?