|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 10:03:19   
vijolca
Sem pred dilemo, saj sem službeno pogosto prisotna na raznih pogostitvah, kjer prevladujejo pač pršut, salame in siri. Za pršut in plesnive sire vem, da jih v nosečnosti ne smem jesti, kaj pa je z ostalimi suhimi salamami? Po moje so ravno tako samo sušene in nepasterizirane kot pršut, kar pomeni, da mi ostane samo še kak trd sir in oliva (seveda, če nista ležala na salami) ali se motim?

Take hrane drugače pojem zelo malo, vendar me malo skrbi tudi zaradi tega, ker v službi še kak teden ali dva ne mislim povedati, ker pa se mi približuje tak dogodek (s povrhu verjetno še domačimi salami), ta trenutek še ne vem, kako se bom izvlekla (prej bomo hodili okrog in to da nisem lačna bo težko izgovor...)?

Hvala za pomoč ali kak namig!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 10:18:08   
Isabellabina
Kaj pa vem ,jaz sem pri  treh nosečnostih ,ko sem nosila fantka jedla ravno samo take izdelke---nora sem bila na njih...pa ni bilo nikoli nič narobe...sem pač imela mogoče srečo..mislim ,pa, da če poješ en kruhek te hrane ,da nebo nič narobe!

(odgovor članu vijolca)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 11:04:13   
anabanana
Po mojem pa je vseeno če poješ eno feto salame al eno kilo, če je okužena se boš okužila.

Probaj se vzdržat, pač reči, da ti ne paše, da ti ni dobro...kaj ma vezeuser posted image

_____________________________

krepat ma ne molat

(odgovor članu Isabellabina)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 11:41:20   
mayamaya
jaz se tudi popolnoma strinjam z big mammo. mislim, da ti čisto nič ne more škodit v zmerni količini... ne vem no...meni je pasalo, itak sem nora na pršut in si niti ne predstavljam, da ga ne bi jedla 9 mesecev, pa še ker ne vem kako bo potem pri dojenju (upam, da bom vsaj).

sploh, pa tej kupljeni izdelki ne bi smeli bit problem. domači izdelki so po moje bolj izpostavljeni...

sicer pa sama presodi ali ti paše ali ne. tudi od sira in oliv se da preživeti user posted image (jaz sicer neuser posted image )


_____________________________

Neja...sonček, ki ne zaide!!!

(odgovor članu anabanana)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 12:06:58   
vijolca
Ne vem no, jaz se sicer strinjam z anabanano, da za okužit z listerijo je dovolj en kolobarček klobase, tak da gre bolj za vprašanje ali jesti ali ne (če bi, bi malo). Vem, da je pri domačih klobasah problem večji  (če bodo rekli, da je domače, niti ne bom v dilemi), vseeno me pa zanima (tudi za kdaj kasneje), kako je s kupljenimi in recimo predpakiranimi suhimi mesninami? V trgovini sem nekaj že gledala deklaracije, ampak piše samo sušena mesnina, tako kot pri pršutu, kar bi pomenilo, da pač jem na lastno pest in privzamem določeno tveganje. V tem primeru odpadejo tudi razni sendviči iz avtomatov ipd. (na katerih, kot sem na lastne oči opazovala, je živela pred kratkim noseča sodelavka?!). Se (ali ste se) druge takim stvarim izogibate?

Zgleda, da bom v torbo zapakirala še kako vrečko arašidov ali kaj podobnega... ali pa bom na kruhu in vodi.

(odgovor članu mayamaya)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 12:10:44   
tassika
Jaz še nisem prebolela toksoplazmoze in se izogibam vsem suhim izdelkom, mi tudi ne pašejo v tej vročini, mehkim sirom, mačkam in pa surovimu mesu, se pravi biftku, normalno jem hrenavke, te imam ful rada z majonezo in gorčico (saj je kupljena in ne preveč stara) in pa včasih tudi paštete. Jem tudi sladoled, ker temu se pa ne mislim odpovedati, je pa res, da je kupljen ali v trgovini ali pa pri mojem slaščičarju, za katerega vem, da še ni imel nobenih težav. domačo zelenjavo pa pač dobro operem, mi je ravno ponovno zapasla solata in sem je sposobna pojesti celo skledouser posted image

_____________________________

<3 Zoja in Patrik <3

(odgovor članu vijolca)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 12:53:00   
manna
Jaz sem se izogibala vsem suhim mesninam, jedla sem samo kuhan pršut, pa pasterizirane mesnine (piše gor da je pasterizirana; to so na primer mortadela, poli salama itd.), pa seveda nič mehkih sirov, gorgonzole in podobnega. Zgodilo se je tudi, da smo imeli v službi kakšno pogostitev, pa so stregli samo take stvari, ki jih nisem smela. Pač  - sem šla domov lačna. Raje kot da bi me pobralo od skrbi ali je bilo kaj okuženega...

(odgovor članu tassika)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 13:28:53   
summer410
jaz jem pa same suhe salame in raznovrstne suhe klobase....:)))mi ful pašejo in niti ne razmišljam da jih ne bi jedla.... plesnivga sira  pa že prej nisem:)

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 13:33:57   
Najaa
Ja, sem jedla suhe salame. V bistvu je vse, kar kupiš v trgovini, preverjeno in se nimaš česa bat. Tud pršut lahko ješ, pazi samo ker je slan in ti kasneje v nos. lahko zastaja voda zarad preveč slane hrane.

(odgovor članu summer410)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 13:39:40   
summer410
ja pozabila sem napisat, da pojem 5 rezin pršuta ali salame....nekaj krat na mesec...tako, da v tem ne vidim problema

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 13:44:00   
vijolca
Hvala za vaše odgovore, vidim da ste precej različnih mnenj. Kolikor sem se sama podučila iz knjig ipd. sem tudi jaz razumela tako, da so neoporečne samo pasterizirane klobase (torej poli, šunke v ovitku...), pa še to le, če jih kupiš zapakirane, ko pride klobasa enkrat na mesoreznico v trgovini, je verjetno čisto vseeno ali ješ še suhe salame ali ne. Ker pa prodajajo zapakirane tudi suhe klobase, me je zanimalo, če so tudi te varne, vendar vsaj po deklaraciji sodeč niso, ker so samo sušene (verjetno pa res ni veliko možnosti za kako okužbo, gre pač zato, da se odločiš, čemu se izogibaš in čemu ne).
Mislim, da bo v mojem primeru tako šlo bolj za domače salame, kar pomeni, da sem jih bom pač na vse pretege izogibala.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 15:05:32   
nincrli
zakaj pa se paštet ne bi smelo?

_____________________________

Optimism always works!!!
Dedek mraz mi je prinesel najlepše darilo :D


(odgovor članu vijolca)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
25.5.2009 15:10:28   
Tanik
jaz tudi jem vse, edino suhe salame mi sedaj ne pašejo (drugače jih obožujem). pa hrenovke mi ne pašejo. jem pa paštete, doručak.




_____________________________

Žan
4.10.2009:50 cm, 3050 g
6.11.2009:55 cm, 4320 g (1 mesec)
30.11.2009:58 cm,5080 g (2 mesec)
11.1.2010:63,5 cm,6140 g(3 mesec)

(odgovor članu nincrli)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
5.6.2009 8:37:33   
pupika
Meni so v nosčenosti pasale suhe salame, pa biftek, pršut,...

Jaz sem se strogo držala glede te prehrane, da nisem jedla, še ko je tašča dajala suho salamo v zelenjavno juho, sem si salamo vem pobrala in pojedla samo zelenjavo. Nisem hotela riskirat toksoplazme, kajti tistih par mesecev rajši trpim kot pa potem celo življenje da naj bi bilo kaj narobe z otrokom.

(odgovor članu Tanik)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
21.6.2009 15:47:31   
ksena2
če si mesojedka, po mojem ne bo nič narobe, če v zmernih količinah poješ tisto, kar si jedla od zmeraj- listerjoze in toksoplazmoze si se lahko nalezla že pred nosečnostjo, kar je itak zelo malo verjetno, sploh pa bi bila v deželi panika, če se bi taka okužba pojavljala. Kupuj v velikih supermarketih, tam bolj gledajo na higieno in da ni kaj okuženo, ker bi sicer šla njihova reputacija v maloro.

Vegetarjanke pa jemo na takih feštah itak samo sir in zelenjavo, pa okrasne jagode in sadje kar po vrsti  poberemo z vseh krožnikov, naj se počasi navadijo na našo prisotnost na feštah.

(odgovor članu pupika)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
11.7.2009 15:10:34   
Aniiita
Kako je pa kaj z domačim pršutom? Jaz če jem, jem tega (sicer je bil svež kupljen in tako pregledan, edino sušen doma).. drugače mesa skoraj nič ne jem, razen pršut mi včasih zapaše in takrat če je, vzamem kakšno rezino..

Kako bi to lahko škodilo plodu? Da dobiš toksoplazmozo preko pršuta se mi zdi čudno..kako?

Hvala user posted image

(odgovor članu ksena2)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
11.7.2009 20:38:25   
lilija*
Ni važno če poješ eno rezino al pol kile pršuta, salame. Če je meso okuženo s tokosoplazmo in je nosečniča še ni prebolela, so lahko hude komplikacije z otročkom. Sama imam zelo rada suhomesnate izdelke, v nosečnosti pa mi na kraj pameti ne pride, da bi to jedla. Vsaka je sama odgovorna za svoje dete v trebušču, pa se naj sama odloči.

Toksoplazma pa ne "skače" iz mesa na sir, tako da lahko ješ sir tudi če je bil na salami.

(odgovor članu Aniiita)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
11.7.2009 20:58:14   
lilija*
Tule je nekaj Pušenjakovih odgovorov:

v zgodnji nosečnosti je možnost okužbe ploda zelo majhna vendar ima zelo hude posledice, če do nje pride. S trajanjem nosečnosti možnost okužbe ploda ob sveži okužbi nosečnise rast vendar posledice za plod postajajo vedno manjše................ Vseh posledic za plod nima pomena naštevati, mislim da je dovolj če omenim slepoto, mikrocefalijo z nerazvitostjo možgan in hidrocefalijo (vodenoglavost). ........


toksoplazmozo lahko dobite le preko mačjih iztrebkov ali hrano, ki lahko pride v stik z mačjimi iztrebki ali mesom sesalcev in ptičev, ki se hranijo s hrano, ki lahko pride v stik z mačjimi iztrebki (svinjina, drobnica), če je meso neprekuhano oziroma ni toplotno obdelano.


Toksoplazma je parazit, ki "se vgnezdi" pri odraslem v mišicah, pri plodu pa povsod ,špretežno škodo pa naredi v centralnem živčevju in v mrežnici oči. Bolezen pri odraslem poteka podobno kot viroza z ali brez otekanja bezgavk in večina jih sploh ne ve, kdaj so preboleli toksoplazmozo.
Pri ženskah, ki so toksoplazmo enkrat prebolele se ta parazit ne more več prenesti na plod, težav pa tudi ne dela.

(odgovor članu lilija*)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
11.7.2009 22:16:15   
urshak
Jaz sem že od otroštva obkrožena z mačkami, ki živijo zunaj in notri pa nisem prebolela tokse. Mislim da je nesmiselno spreminjat življenjske navade. Jejte, kar vam paše. Jaz se cartam z mačko, ki hodi zunaj, jem domače in kupljene suhomesne izdelke, pa tudi stvari iz domačega vrta. Res je, da ne pretiravam z ničemer. Stvari pač morajo bit dobro oprane. Pa roke tudi. Velikokrat pa je tako, da bolj se sekiraš in paziš, prej se ti lahko kaj zgodi. Moji vsi trije izvidi so negativni.

(odgovor članu lilija*)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
11.7.2009 22:31:16   
Aniiita
Torej je toksoplazmoza je to, kar lahko dobiš preko pršuta ali še kaj?

Tudi moje test nanjo je bil predkratkim negativen..pa naj tako tudi ostane! user posted image

(odgovor članu urshak)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: suhi mesni izdelki v nosečnosti
12.7.2009 22:43:53   
lilija*
IZVIRNO SPOROČILO: urshak

Jaz sem že od otroštva obkrožena z mačkami, ki živijo zunaj in notri pa nisem prebolela tokse. Mislim da je nesmiselno spreminjat življenjske navade. Jejte, kar vam paše. Jaz se cartam z mačko, ki hodi zunaj, jem domače in kupljene suhomesne izdelke, pa tudi stvari iz domačega vrta. Res je, da ne pretiravam z ničemer. Stvari pač morajo bit dobro oprane. Pa roke tudi. Velikokrat pa je tako, da bolj se sekiraš in paziš, prej se ti lahko kaj zgodi. Moji vsi trije izvidi so negativni.


Salamo bolj težko opereš:-) Hecam se, čeprav je res.

Če je meso okuženo in ni pečeno, kuhano, lahko dobiš toksoplazmo in če se paziš, je veliko manjša verjetnost, da jo dobiš. Res dobra prijateljica je imela svežo okužbo, po amino. je šla delat splav, ker je imel otroček vodenično glavo. Takrat sem ji bila v oporo in sem velikokrat z njo jokala. Verjetno sem zaradi tega bolj "občutljiva" na to, ampak ko vidim/slišim, da se nosečnica ne pazi pri prehrani (pa tudi jaz ne pretiravam, jem sadje, zelenjavo, samo normalno ga operem), dobim v glavi sliko neodgovorne mame, ki ne pomisli na svojega sončka v trebuščku.  In če reče - samo eno rezino salame kdaj pa kdaj - mi gredo kar dlake pokonci!

Ne želim nobeni nič očitat, sem samo napisala, kaj si mislim o tem.

Vsem zdravo user posted image

(odgovor članu urshak)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
3 pogoste stvari, ki pri nosečnici povzroč...
Pretirano nekritično sprejemanje informacij v nosečnosti lahko vodi v razvoj tesnobe. Kako preprečiti, da se pojavi stra...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?